Frans Minitel-netwerk wordt opgedoekt

France Télécom gaat het Minitel-netwerk, een op Videotex gebaseerde voorloper van het internet, definitief opdoeken. Op 30 juni volgend jaar gaat de stekker uit de dienst, die vorig jaar nog door twee miljoen Fransen werd gebruikt.

Volgens France Télécom is Minitel overbodig geworden, zo meldt The Wall Street Journal. Om die reden wordt het netwerk op 30 juni 2012 uitgeschakeld. De dienst was in Frankrijk lange tijd populairder dan het internet en had in 2010 nog twee miljoen gebruikers. Eigenlijk zou de dienst al in september van dit jaar worden uitgefaseerd, maar France Télécom heeft die deadline dus verruimd.

Minitel werd in 1982 geïntroduceerd en zag het aantal gebruikers lange tijd gestaag toenemen. De groei van Minitel werd bespoedigd doordat gebruikers gratis terminals kregen toegestuurd; in ruil daarvoor betaalden ze voor de tijd die ze online waren. Minitel-gebruikers konden onder andere berichten versturen, hun bankzaken regelen, fora bezoeken en trein- en vliegtuigtickets kopen. Ook was er een digitaal telefoonboek. In 2002 waren er negen miljoen Minitel-terminals in gebruik, maar daarna daalde het aantal abonnees weer. Veel Fransen verruilden Minitel voor een internetverbinding. In de afgelopen jaren nam het aantal beschikbare diensten af.

Minitel is gebaseerd op Videotex, dat in de rest van de wereld weinig succesvol was. De dienst biedt grofweg dezelfde mogelijkheden als het web, met als groot verschil dat het netwerk niet met tcp/ip maar met x25 werkt. Bovendien kan Minitel alleen worden gebruikt door in te bellen op een servicenummer, waarvan 3615 het populairst is. Een ander groot verschil is de spartaanse interface van Minitel, die nog het meest aan Teletekst doet denken.

Door Joost Schellevis

Redacteur

25-07-2011 • 09:45

70 Linkedin

Reacties (70)

70
69
44
8
0
8
Wijzig sortering
Wat men vergeet is dat veel van de 2 miljoen gebruikers ook de Doven en Slecht Horenden zijn.
De minitel was een hele goede tekst telefoon die ook (in Frankrijk dan) mainstream was.

Dus dat waren mooie tijden als je moest tekst telefoneren.
Laatst nog over verbaasd; stap je een postkantoor binnen staan er gewoon nog 2 Minitel terminals op een tafel. Mooi systeem!
Het sloeg volgens mij ook niet echt aan omdat je in NL vroeger bij een 06 nummer moest inbellen ; oftewel de voorloper van 0906. Je betaalde grofweg 80 cent (guldentijd) per minuut. Het opvragen van gegevens verliep volgens mij alleen met text, en had simpele commando's. Het downloaden van bijv applicaties kon niet omdat dat ding een ROM had, met enkel wat geheugen. Verder was het apparaat in dat opzicht verder niet nuttig dan het bekijken van Videotex kon.
Als je het over de Nederlandse versie van Minitel die Viditel genoemd werd hebt: daar moest je een abonnement nemen. Vervolgens betaalde je inderdaad per minuut maar de telefoonkosten waren lokaal tarief en zeker geen 80 cent (guldentijd).

De meeste informatie op Viditel was verder gratis. Voor sommige informatie moest je betalen.

Er waren ook een aantal particuliere hosts, zeg maar een soort BBS-en. Bart van Leeuwen had bijvoorbeeld Hobbytel.

Wat niet veel mensen weten is dat uiteindelijk het Britse, Duitse, Nederlandse en Franse Videotex systeem aan elkaar gekoppeld zijn geweest. Via een (betaalde) gateway kon je vanaf het Nederlandse Viditel naar de andere systemen en zonder daar abonnee te zijn informatie opvragen.
De laatste versie CEPT had 80x24 tekens op een scherm ipv 40x24 en met de huidige PC vergelijkbare grafische mogelijkheden.
Anoniem: 119722
@rud25 juli 2011 12:49
Als je het over de Nederlandse versie van Minitel die Viditel genoemd werd hebt: daar moest je een abonnement nemen. Vervolgens betaalde je inderdaad per minuut maar de telefoonkosten waren lokaal tarief en zeker geen 80 cent (guldentijd).

De meeste informatie op Viditel was verder gratis. Voor sommige informatie moest je betalen.
In het prille begin was het gratis de informatie.
Je kon ook een abo nemen. Bellen buiten je eigen regio was duur.Daarbinnen niet.

Ik heb de Philps P2000 incl. modem gebruikt. Daar stammen dit soort systemen allemaal vanaf, teletext ook. Later heb ik een MSX computer met modem (MT-telcom dacht ik) gebruikt.Je kon er ook mee girotellen.
http://www.homecomputersh...ons/msx/mt-telcom-ii.html
Kosten me destijd klauwen vol geld aan telefoonkosten.Ook het toen inbellen bij BBS'SEN.

Introductie Viditel
http://nos.nl/video/14777...-won-het-van-viditel.html
Met een jonge Smit-Kroes

Grappig. De goede oude tijd;)
Nee, je belde niet in op een 06-nummer. Ik heb halverwege de jaren '80 en begin jaren '90 Viditel gebruikt, en inbellen kon op een "normaal" vast nummer. Afhankelijk van waar je belde betaalde je dan lokaal of interlokaal tarief. Het was in feite een Teletekst-service met retourkanaal, waardoor er veel meer mogelijkheden waren dan met normale Teletekst. Als ik het me goed herinner kon je ook programma's voor je PC downloaden.

[Reactie gewijzigd door BamSlam_ op 25 juli 2011 11:18]

Het was maar net voor wat voor dienst het gebruikt werd.

Eind jaren '80 tot ver in de jaren 90 werd Viditel (geloof ik) ook gebruikt voor bijvoorbeeld afmelden van een APK-keuring door autobedrijven. En zo waren er meerdere diensten waarvoor geen "aanvullende kosten" verbonden waren.

Je had overigens ook DOS en Windows-applicaties, een terminal was dus niet per definitie nodig. Je kon er op die manier (als ik me goed herinner) ook informatie downloaden (voor "offline gebruik") als de dienst daarvoor geschikt was.
je hoefde ook geen apps te downloaden. Het was nl 100% IRC achtig gebabbel. Een soort babbelbox met een toetsenbord. In frankrijk voornamelijk voor seks gebruikt,
Nee, het was niet IRC-achtig gebabbel.
Vergelijk het eerder met surfen met een textbrowser (Lynx) gecombineerd met Teletekst.
Je kon ook informatie opvragen bij bedrijven.

(en ja, het werd veel voor sex gebruikt. Net als Internet ;) )
Gopher ? :)

[Reactie gewijzigd door 280562 op 25 juli 2011 16:41]

Bekenden die in de zuivelindustrie zaten gebruikten vroeger (1997/1998) ook zo'n machine om de bestelling door te geven (Campina?). Geen idee welke bedrijven en gebruikers er destijds nog meer waren.
het was ook populair, in België dan toch, om het nieuws te verspreiden voor de locale radiostations. En er waren nog wat andere diensten. dat was dan terug in de jaren '90.
Er waren veel instanties en bedrijven aanwezig: Wehkamp, KNMI, natuurlijk diverse erotiek-gerelateerde bedrijven, Postbank, NS, NOS, Veronica, PTT Telecom (duh), reisbureau's noem maar op...

Zoals gezegd: het wat in princiepe ook in Nederland de voorloper van het internet. Je kon het hele systeem meer beschouwen als een duurdere (qua belkosten) en uitgebreidere variant van Bulletin Board Systems (BBS'en).

Maar naast de terminals was de software die nodig was ook beschikbaar voor de PC/Atari ST (had ik zelf) en mischien nog andere platforms (Commodore 64/Amiga?).

[Reactie gewijzigd door ironx op 25 juli 2011 11:34]

idd BBS op amiga en pc gedraaid zelfs met 2 lijnen :D 1200 baud , later 2400 , 4800 en 9600 USR Courier :D
APK-afmeldingen gingen naar mijn idee vroeger ook met viditel.
De backbone is zeker geen TCP/IP. ga er van uit dat de mega netwerken zoals van France Telecom ed gewoon nog ATM en aanverwante gebruiken.
Weet je dat zeker ? Tien jaar geleden al waren een hoop grote backbones aan het overschakelen van ATM backbones naar Packet-Over-Sonet (POS). De extra functionaliteit van ATM wordt echt helemaal nergens meer gebruikt. Als telcos en ISPs een soort connection-oriented technologie willen, dan gebruiken ze MPLS over POS. Of is MPLS ook al weer op zijn retour ? (Ik ben zelf nooit een fan van MPLS geweest).

Maar ik geloof niet dat telcos of ISPs nog ATM aparatuur kopen. Jaren geleden begonnen zelfs conservatieve PTTs over te stappen op VoIP voor hun nationale voice netwerken. Ik weet bijvoorbeeld dat Telecom Italia al in 2005 zijn hele nationale voice netwerk over TCP/IP deed.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 25 juli 2011 16:40]

Zat ooit als jong ventje samen met m'n ouders in een vakantie huis in Zuid Frankrijk van een kennis.
Hier stond zo'n terminal, geen idee natuurlijk hoe het werkte, beetje knoppen rammen, nooit echt uit kunnen vinden hoe het werkte, was natuurlijk in het Frans.
Leuk om nu te lezen wat het exact deed en dat het zo'n 10 jaar eerder bestond dan het Internet.

Overigens als je bij Franse bedrijven komt is het soms verbazingwekkend dat er nog dikke beeldbuizen staan en verouderde computers.
Sommige organisaties vinden het niet snel nodig iets te vervangen.
Dit komt ook naar voren in het minitel systeem, dat nog best veel gebruikt word als je ziet hoe het zich verhoud met het internet.

[Reactie gewijzigd door Vandread op 25 juli 2011 09:59]

Dat is gewoon heel erg Frans (en Belgisch): pas als het stuk is komt er iets nieuws. Kijk voor de gein maar eens naar het meubilair van een gemiddeld Frans huishouden :).
OT: begrijpelijk dat ze het nu gaan uitfaseren, met name omdat het een interactieve dienst is waar een hele infrastructuur achter zit. Het is niet meer te verkopen om als bedrijf twee keer geld te moeten inversteren (internet + minitel). Dat het nog steeds relatief populair is verbaasd me dan weer niet; ook hier in NL is Teletekst nog mateloos populair, tegen alle verwachtingen in. En zelfs voor de Commodore64 wordt nog actief ontwikkeld
@Vandread: bezoek voor de grap eens een Franse rommelmarkt, wat je daar allemaal tegenkomt... museumwaardig :). En dat heeft ook zijn charme hoor, dus zeker niet negatief bedoeld.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 25 juli 2011 10:30]

Ja, dat komt op mij wat over als een understatement.

Stel je voor, 2 Miljoen gebruikers in 2010! Dat je als late adapter in 1994 nog Minitel gebruikt, maar 2010???

Minitel gebruikers....allemaal gelukkige gezinnetjes die kunnen lezen en schrijven met hun Minitel..... en dan dat bericht.... jongens, we stoppen ermee.....dat moet inslaan als een bom...... maar oh, wat is dit? .... in...ter..net?

Trouwens, ik vrees dat naar het achterblijven van Belgie en Frankrijk anders moeten aankijken. Mij is het begin '90 ook opgevallen dat Duitsland een jaartje of 3-4 naijlde bij Nederland.

Stelling: Misschien zijn wij Nederlanders wel de early adapters en hobbelt de rest van Europa er achteraan.

Maar verder credits voor het Minitel systeem, ze waren er vroeg bij in 1982, misschien gaat bovenstaande stelling toch niet op ;) .
Hangt er ook maar een beetje vanaf over wat je het hebt... Qua technologie denk ik inderdaad dat Nederland een beetje early adopter is (hoewel... Facebook heeft veel meer tijd nodig gehad in Nederland, dan in andere Europese landen).

Langs de andere kant, kan Nederland nog wel 1 en ander leren van Frankrijk over de keuken ;-)
(hoewel... Facebook heeft veel meer tijd nodig gehad in Nederland, dan in andere Europese landen).
Maar wij hadden Hyves!
Hm, hangt helemaal af van het onderwerp. Pinnen kon in België al in 1980 bij verschillende banken, inclusief bankverrichtingen aan de flappentap. In Nederland kon ik in 1985 enkel bij de Nutsspaarbank zo'n pasje krijgen en enkel ook bij hun terminals geld tappen. Op vlak van kabeltelevisie was men in België aanvankelijk ook eerder en verder uitgerold dan in Nederland. Nederland pakte dit later op met de nieuwste technische stand en behaalde daarmee een voorsprong op bv. België. Juist omdat men in België dingen langer "bewaart"dan bv. in Nederland lijkt het - of is het zo - dat Nederland uiteindelijk vooroploopt ;).
Ik probeerde iets minder stereotyperend te zijn, heb verschillende situaties meegemaakt.
Er zijn ook bedrijven die met hun tijd mee gaan, het ligt aan de achtergrond van de leiding etc.

Ben in een Frans huishuiden geweest waar de inrichting werkelijk schitterend was. Modern en klassiek door elkaar heen in een oud en groot Frans appartement.
Als er gezegd wordt dat iets typisch X is wil dat niet zeggen dat het bij X altijd zo is. Wel dat je het bij X een stuk vaker tegenkomt dan bij Y.
Leuk om nu te lezen wat het exact deed en dat het zo'n 10 jaar eerder bestond dan het Internet.
Je bedoelt: dan het web. Internet is een stuk ouder :)
Potato, potataeu, maar inderdaad, het World Wide Web ^^
Anoniem: 145867
25 juli 2011 10:05
Is zo'n minitel verbinding juist niet handig voor beveiligde zaken zoals moneytransfers etc? politie en geheime zaken? of het het gewoon geen voordelen tegen over het conventionele web??
De écht geheime zaken hebben al een eigen netwerk, namelijk het militaire communicatienetwerk (spraak en data). Dan maakt het niet meer uit of je wel of geen exotische terminal hebt, aangezien het netwerk volledig los staat van het internet.
@Royale de Luxe: de US military heeft zelfs eigen satellieten om dit netwerk te ondersteunen. Ook in NL hebben we daarvan een grondstation gehad (schoonhoven) en vrijwel elke militaire basis is erop aangesloten. Dit netwerk staat echt los van het internet, wat natuurlijk niet wil zeggen dat er nooit documenten uit dit netwerk worden gekopieërd en via het reguliere internet worden verspreid.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 25 juli 2011 10:57]

yeah right... daarom dat ze onlangs nog militaire geheimen bovenhaalden via het internet... .

En dat het maar een paar jaar geleden is dat het pentagon hun netwerk afsloot. Neen, ook het leger gebruikt het internet. Er zal wel een eigen netwerk zijn maar dat is (zoals blijkt) niet afdoende afgeschermd.
Hmm.. waarom gaan ze het dan opdoeken als het in 2010 nog 2 miljoen gebruikers had? Zijn die nu allemaal weg of zijn 2 miljoen gebruikers te weinig om winst te maken?

[Reactie gewijzigd door necessaryevil op 25 juli 2011 10:08]

Er staat niet bij wat die 2 miljoen gebruikers dan doen. Als die allemaal 1 keer per jaar op het postkantoor even kijken wat hun saldo is, tsja.
Anoniem: 37722
25 juli 2011 10:19
In Nederland werd viditel in 1980 geintroduceert, er waren gratis en betaalde pagina's oplopend van 0cent tot 99cent.
Opmaakcodes in viditel (videotext) waren gelijk aan die van Teletekst (1.0) vandaar ook de gelijkenis.
Maar goed, nu is het ook voor Frankrijk definitief *90#

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 37722 op 25 juli 2011 10:30]

De gelijkenis ging wel iets verder dan dat de opmaakcodes hetzelfde waren. Videotext was een uitbreidingsmogelijkheid van teletext en in de vroege televisieontwerpen zaten er op de decoders ook gewoon connectoren om een extra printplaat aan te brengen. Er werd dan gedeeltelijk van dezelfde chipset gebruik gemaakt. Vroege standalone videotextterminals hadden ook 1 of meerdere IC's uit de SAA50xx reeks aan boord.

Vreemd genoeg gebruikte het Franse teletextsysteem dan wel weer een ander protocol in de begindagen...
Mooi backup-systeem voor de overheid/defensie in geval van een cyber-attack, als het hele internet platligt.
Ik vraag mij af, of dit soort communicatie ook wordt gemonitored door de AIVD/KLPD, ook mooi voor criminelen, tempeliers en andere clubjes, die een methode zoeken om onder de radar te blijven. X25, dat is een tijd geleden, ooit nog tijdens NT4 mcse geleerd wat het was (en ook gelijk weet vergeten), toen werd er al over gesproken als een soort "Flinstone"-achtig iets; uit het Stenen Tijdperk..
Vrijwel alle "ouderwetse" netwerken zijn tegenwoordig virtuele netwerken over internet, afgezien van de consumenteninterface. Of dat nu PSTN telefonie of X.25 is, de backbone is TCP/IP. Dus als het hele internet platligt, dan zijn ook die netwerken plat.

Toegegeven, de kans is vrij klein dat het hele internet plat gaat. Als je 's ochtends in de krant leest dat het hele internet platligt, dan bedoelen de journalisten waarschijnlijk dat google.com eruit ligt.
Anoniem: 19339
25 juli 2011 10:10
Met Koninginnedag nog een boek van Chriet Titulaer gekocht voor 50 cent, over de modernste ontwikkelingen in de telecommunicatie, ergens uit begin jaren 80. Grappig om te lezen hoe men toen tegen dit soort moderne technieken aankeek, en hoe het de toekomst zou gaan worden. Foto's kunnen versturen (je desktop icoontjes hebben nu een hogere resolutie dan dat) en zo.
Onlangs nog eens een paar afleveringen "wondere Wereld" bekeken
en een gigantisch 'Ohwja.' gevoel in elke aflevering

Die man ( en zijn researchteam) waren fantastisch, als je ziet dat 90% van zijn "voorspellingen" uitgekomen zijn.
Behalve het MSX onderdeel, dat dan wat minder was ( C=64 gebruiker ) waren de onderdelen vakkundig in beeld, en uitgelegd

Het huis van de toekomst, zoals hij het in de jaren '80 uittekende is er één waarin we nu allemaal wel in wonen
Onlangs nog eens een paar afleveringen "wondere Wereld" bekeken
en een gigantisch 'Ohwja.' gevoel in elke aflevering

Die man ( en zijn researchteam) waren fantastisch, als je ziet dat 90% van zijn "voorspellingen" uitgekomen zijn.
Behalve het MSX onderdeel, dat dan wat minder was ( C=64 gebruiker ) waren de onderdelen vakkundig in beeld, en uitgelegd

Het huis van de toekomst, zoals hij het in de jaren '80 uittekende is er één waarin we nu allemaal wel in wonen
Philips CD-I was het helemaal.. in de huis van de toekomst :+
De CD-i was dan ook zijn tijd ver vooruit. Wat denk je van shoppen op het internet, films op een schijfje, interactieve educatie etc.

uiteindelijk is CD-i dan niks geworden, maar vrijwel alles wat de CD-i supervenieuwend maakte zijn tegenwoordig wel doorgebroken.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 25 juli 2011 11:35]

Ik heb indertijd de CD-i nog bekeken, maar zijn tijd vooruit was-ie echt niet. Hij liep qua mogelijkheden achter tov een normale PC, en als game console op de consoles van toen - en was nog fucking duur ook. VideoCD (blokkerige MPEG-1 video) was ook overduidelijk een doodgeboren kindje tov DVD dat net voor de deur stond. De CD-i spellen die er waren staan bijna allemaal in de 'worst games of all time' ranglijst (behalve Myst dan). Het ding combineerde de nadelen van een console een PC in 1 apparaat.

Ik weet niet helemaal waar het CD-i revisionisme de laatste tijd vandaan komt. Roze bril/nostalgie, oud-Philips mensen? Binnenkort krijgen we nog fanclubs voor de Apple Newton en Windows ME.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2011 13:56]

Daar gaat het helemaal niet om. Het ding was een flop first class, en veel dingen waren zeer brak. Maar het neemt niet weg dat hij zeer zijn tijd vooruit was met vooruitstrevende mogelijkheden die pas de laatste vijf jaar groot zijn geworden.. Video on demand was er volgens mij ook nog.
En nu heeft iedereen spel computers op basis van zo'n zilveren schijfje ;)
Natuurlijk, het is geen cd-i, maar kom, het gaat om het idee he. De auto van nu heeft ook niet dezelfde motor als 100 jaar geleden, maar het is wel hetzelfde idee...

[Reactie gewijzigd door air2 op 25 juli 2011 11:36]

Consoles met schijfjes waren er toen ook al: Sega MegaCD, Atari Jaguar.
Als je echt ff denkt, zou je kunnen zeggen dat DVD en bluray vrijwel dezelfde functies hebben als CD-I. In dat opzicht: ja, iedereen heeft wel een "CD-I" apparaat in huis tegenwoordig.
Toch tof dat bij elk verhaal over 'de techniek van vroeger' wel ergens de naam Chriet Titulaer gebruikt wordt :)
Hij is ook een held hoor!

http://www.youtube.com/watch?v=YqgeGi6sFOQ
En die maffe uitvinder uit Weert die iedere aflevering weer wat bedacht had: Jos Favier
Een beetje de Nederlandse 'Stephen Hawkins', maar dan zonder handicap... mooi idd die oude afleveringen over de eerste computers, het heelal en de Space Shuttle! :)
Ik denk dat je die enkele aanhalingstekens wel mag vervangen door een paar meer, want ik vind het een vreemde vergelijking. In een notedop: Hawkins zit meer richting wetenschap en Titulaer was een publicist.
Grappig dat dit in Frankrijk nog steeds zo populair is, er is zelfs een ADSL versie van Minitel!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee