BelCompany zal alleen Vodafone-abonnementen mogen verkopen

BelCompany mag vanaf 2012 geen abonnementen van andere telco's dan Vodafone meer verkopen. De Nederlandse Mededingsautoriteit heeft onder die voorwaarde beslist dat provider Vodafone retailer BelCompany mag overnemen.

Daarmee wil de NMa voorkomen dat providers via hun eigen winkels het prijsbeleid op elkaar kunnen afstemmen. Niet alleen mag Vodafone geen KPN- en T-Mobile-abonnementen aanbieden in zijn nieuwe winkels, het mag ook zijn eigen abonnementen niet aanbieden in de winkels van andere telco's. Als aan die voorwaarden wordt voldaan, meent de NMa dat er na de overname nog voldoende keuzemogelijkheid overblijft voor consumenten. BelCompany is een van de grootste onafhankelijke retailers in de Nederlandse telecomindustrie.

De overname van de BelCompany-winkels door Vodafone werd eerder al aangekondigd, maar moest naast goedkeuring van de NMa ook nog de zegen van beide ondernemingsraden krijgen. Vodafone betaalt 120 miljoen euro aan eigenaar Macintosh Retail Groep voor BelCompany en diens dochterbedrijf telefoonkopen.nl. Daarmee krijgt de provider er 210 filialen bij, maar de overgenomen winkels behouden wel hun eigen naam onder de nieuwe eigenaar.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

19-07-2011 • 10:27

102

Submitter: n0pe

Reacties (102)

102
97
69
4
0
11
Wijzig sortering
interesant? Ik vind het eerder een dramatishe onwtikkeling..

Heb je eindelijk een winkel die goed onafhankelijk advies kon geven aan alle consumenten (van jong to oud, van tweaker tot digibeet).
En nou mag deze winkel alleen nog maar vodafone abo's verkopen. Ik zie dus nu het bestaansrecht van de BelCompany niet meer. Hiervoor hebben we al Vodafone winkels!

Daarnaast mag vodafone dus niet meer verkocht worden in andere telco winkels.
Straks heb je dus een winkelstraat met winkels naast elkaar van (bijvoorbeeld) Telfort, Hi,KPN,Tele2,Vodafone,Ziggo en Upc (gaan ook naar mobiel). En NIEMAND kan je vertellen welk abbo nu ECHT bij je past, alleen welk abbo van hun het beste bij je past.

Ik ben benieuwd of Vodafone de winkelketen nog wel wil hebben met deze voorwaarden.
Vergeet niet dat er ook nog onafhankelijke telefoonwinkels zijn. Deze mogen nog steeds alle abbo's verkopen, inclusief die van Vodafone. Het lijkt me dat er nog genoeg van deze winkels overblijven.
Anoniem: 230001 @BumEyes19 juli 2011 12:03
Noem er eens een paar naast Phonehouse. Ik ken ze niet in ieder geval.
Wat dacht je van Telecombinatie? Is een inkooporganisatie/franchise. Zitten voornamelijk in de wat kleinere steden. In de grotere steden zijn het toch de enkele winkels, die geen onderdeel zijn van een groter geheel.
Honderden lokale bedrijfjes. In Amsterdam struikel je over de onafhankelijke telefoontoko's.
Als je denkt dat je bij de BelCompany "onafhankelijk" advies krijgt kom je bedrogen uit.
Deze winkels werken met keiharde targets. In de praktijk komt dat erop neer dat je als consument ongeveer per week een ander advies voor dezelfde vraag krijgt. (naar gelang de marge voor de BelCompany op de producten)

Voor Vodafone is het blijkbaar voordeliger om de hele winkelketen te kopen dan om elke week te strijden met de andere telco's om de meest winstgevende aanbieding voor BelCompany te bieden. Nu maken ze zelf meer marge op de abonnementen.

De NMA voorkomt hiermee dat alle targets op vodafone staan terwijl de winkel een "onafhankelijk" karakter (in de ogen van de consument) heeft.

[Reactie gewijzigd door CasaMan op 1 augustus 2024 02:05]

Ik denk dat de overname nu niet doorgaat inderdaad. In Enschede zitten BC en Vodafone al dicht bij elkaar, dat zal op meer plekken zo zijn, waarom zou je dan BC nog overnemen als je daarmee een soort "Vodafone Shop 2.0" creëert?

Overigens heb ik die ervaring ook, dat de verkoper je duidelijk naar een ander abo pusht dan je zelf in gedachten had. Allerlei argumenten verzinnend waarom je toch echt voor dat duurdere abo moet gaan, omdat je ws. meer wil gaan bellen en sms'en dan je nu al doet. Man, zemel niet zo, ik bel nu al amper! :P

Als dit door gaat vind ik het doodzonde. Niet dat BC zo lekker onafhankelijk was, maar je kunt er iig alles krijgen wat je wil.
Mss is dat in Enschede zo, maar bv. in Gorinchem hebben we bijna winkels voor elk grote merk (Hi, KPN, Tmobile) en een BC... Voor Vodaphone is het op zulke plekken juist handig om BC op te kopen en er een Vodaphone winkel neer te planten.
Misschien omdat Nederland niet ophoud bij Enschede ?
Er zal best een strategisch punt zitten in de overname, niet alleen maar "omdat het kan"
Anoniem: 156329 @themac198319 juli 2011 10:58
Ik denk dat het er op neer komt dat de overname voor Vodafone nu zo onaantrekkelijk wordt dat het waarschijnlijk niet meer door gaat, voor het verkopen van hun eigen abonnementen hebben ze hun Vodafone winkels al overal.

De titel van het bericht doet vermoeden dat de overname al definitief is maar dat is het niet:
...De Nederlandse Mededingsautoriteit heeft onder die voorwaarde beslist dat provider Vodafone retailer BelCompany mag overnemen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 156329 op 1 augustus 2024 02:05]

hoe kom je er in godsnaam bij dat vodafone niet meer verkocht zou mogen worden in een andere onafhankelijke store?
Dat staat in het nieuwsbericht, als randvoorwaarde voor de NMA
Er staat dat Vodafone niet in telcowinkels verkocht mag worden. Dus in een T-Mobile-winkel of een KPN-winkel. Dat gebeurt nu toch al niet, maar de NMA heeft dat nog even extra benadrukt.

The PhoneHouse mag dus nog wél Vodafone-abo's verkopen, maar de Hi-winkel (=KPN) niet.
Dat staat er niet,,,
Wat is hier het voordeel van voor de consument.
Dat je in een winkel maar van 1 provider een abonnement kan afnemen. zou je dus 6 a 5 winkels af moeten lopen om alles te vergelijken en kijken welke het goedkoopste is.

Nu kan je dat in 1 winkel doen en vaak zijn de abonnementen dan ook nog een stuk goedkoper als dat je het zelf bij de provider zal afsluiten.
Je mag in een onafhankelijke winkel nog best kiezen tussen verschillende providers, Vodafone mag alleen niet in de BC winkels KPN en vodafone naast elkaar verkopen, onder de schijn (in naam dan, de winkel blijft BC heten) van onafhankelijkheid. Ze zouden in de BC winkels dan KPN abbo's onaantrekkelijk kunnen maken, zonder dat mensen meteen doorhebben dat ze in een vodafone winkel staan.
.oisyn Moderator Devschuur® @vectormatic19 juli 2011 11:23
Je mag in een onafhankelijke winkel nog best kiezen tussen verschillende providers
Het jammere is alleen dat het aantal onafhankelijke winkels hier wel enorm mee slinkt. Belcompany was de grootste, die valt nu ineens weg. Hoeveel onafhankelijke winkels blijven er over? The Phone House?

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 1 augustus 2024 02:05]

Ik woon zelf in Deventer en ik kan zo naar een stuk of 5 grotere en kleinere telefoonwinkels. Sommige van een keten, anderen gewoon met een eigen naam, dus volgens mij is er nog steeds keus genoeg. Je ziet hooguit wat minder spotjes op TV aangezien de kleinere spelers daar de knaken niet voor hebben.
Anoniem: 230001 @tERRiON19 juli 2011 12:01
Hier is anders weinig keuze meer.
Je hebt hier BC en VF naast elkaar zitten dus een van de twee verdwijnt. Je had een paar deuren verder T for Telecom maar dat is KPN geworden en is verdwenen want daar vlakbij zit al jaren een Primafoon. Iets verderop zit een Phonehouse en die had tot enkele jaren terug als buurman een winkel van een provider die door TM overgenomen is (ben effe de naam kwijt). En we hebben nog een TM shop hier.

Resumé Overflakkee: Onafhankelijk advies is in nog maar slechts 1 winkel te krijgen en je kunt dus net zo goed zelf op internet rond gaan kijken. En VF zal een heleboel winkels gaan sluiten net als KPN dat na de overname van TfT heeft gedaan.
Iets verderop zit een Phonehouse en die had tot enkele jaren terug als buurman een winkel van een provider die door TM overgenomen is (ben effe de naam kwijt). En we hebben nog een TM shop hier.
[/quote]

Orange ;)
Dank je, die bedoelde ik :)
Die €50 meer vraagt voor dezelfde telefoon (en dan praat ik over een budget-modelletje).
Laat maar zitten die Phone-house. De meeste anderen hier zijn trouwens niet veel beter.
Met de huidige prijsverhogingen van KPN & Hi doet KPN zelf al aan 'onaantrekkelijk' maken :).
En hoe zit het dan met kpn en primafone? mag dat wel dan? want ergens anders kan ik ook kpn abo kopen.

Verder, beperkt deze maatregel toch de keuze voor de consument, want ik kan bij belcompany allen vodafone kopen, en nergens anders. Of ben ik nou dom?
Volgens mij mag Vodafone zijn abonnementen niet in KPN of T-mobile winkels verkopen, en mogen er in Vodafone winkels geen KPN of T-mobile abonnementen verkocht worden. als je naar een onafhankelijke belwinkel gaat (b.v. Phonehouse) dan kan je daar wel of Vodaphone, of KPN of T-mobile afsluiten.
Heeft Kpn buiten primafoon nog meer winkels die enkel kpn producten verkopen?
Vodafone heeft namelijk zijn eigen winkels en dan straks ook belcompany. Hier in Limburg (daar kan het ook aan liggen) hebben we volgens mij alleen primafoon winkels als zijnde kpn only
Hi en Telfort winkels....
Primafoon is al vanaf dag één van KPN. Hier kon je je vaste aansluiting e.d. altijd al regelen toen mobieltjes nog een noviteit waren.
er staat niet dat vodafone alleen nog maar in eigen winkels mag aanbieden, ze mogen alleen hun abonnement niet in winkels van andere telco's (lees, KPN/t-mobile winkels) aanbieden, en dat gebeurt toch al niet.

Onafhankelijke winkels worden hier niet door geraakt, er wordt enkel bepaald dat in een winkel die eigendom is van Telco X (in dit geval vodafone), alleen nog maar abbonnementen van Telco X mogen worden verkocht. KPN deed dit al niet anders.

(trouwens, primafoon bestaat niet meer, die winkels heten gewoon KPN)
T-mobile heeft ook eigen shops, maar het gaat ze waarschijnlijk omdat ze "een van de grootste onafhankelijke retailers" zijn.

[Reactie gewijzigd door X-Stuff op 1 augustus 2024 02:05]

Dus we kunnen beter de winkels van Belcompany gaan hernoemen naar MyVodafone of iets dergelijks. Het 'onafhankelijk' prijsvergelijken tussen de abonnementen gaat niet meer bij deze winkel en is tenslotte zelfs verboden.

Echter waarom de NMa hier dan kartelvorming inziet, ontgaat me volledig :?
Echter waarom de NMa hier dan kartelvorming inziet, ontgaat me volledig
de maatregelen die nu genomen worden voorkomen dat ook. Als dat niet was gebeurd had Vodafone in de Belcompany winkels een 'scheef' advies kunen uitbrengen tov de andere aanbieders die daar ook aangeboden worden. Dan krijg je dus o.a. concurentie vervalsing.
Het is niet zo zeer dat de er een scheef advies kan volgen maar dat bedrijven als BelCompany meestal weken van te voren op de hoogte zijn van een kortingsactie of prijs wijziging van KPN, Vodaphone etc... Met Vodaphone als eigenaar is het natuurlijk een koud kunstje voor Vodaphone om hun acties en prijzen altijd net even onder die van KPN te zetten dan wel precies gelijk te houden en dus in principe verboden prijs afspraken kunnen maken...

Het gaat om enige probleem is dat een zaak als BelCompany op eens niet echt een meer waarde meer heeft als het omgedoopt wordt in een Vodaphone winkel. Er zijn aardig wat locaties waar een Vodaphone winkel en een BelCompany winkel in de zelfde winkel straat zitten soms zelf naast elkaar. Dat beteekend voor Vodaphone een flinke vermindering van de waarde van de BelCompany keten.
Daar naast levert de verkoop van andere dan alleen Vodaphone abbo's natuurlijk ook geld op en die inkomsten gaan nu automatisch naar de concurrent. Waardoor ook hier de waarde van de keten weer flink zal dalen.

Ik neem dan ook aan dat Vodaphone deze deal erg snel van de tafel zal vegen omdat er simpel weg geen cent meer aan te verdienen valt (in ieder geval niet voor Vodaphone). Ik hoop voor de mensen die bij BelCompany werken dat er snel iemand anders langs komt die de handel op koopt anders zou het nog wel eens zo kunnen zijn dat hun toekomst er niet al te best uitziet...
Heel veel mensen gaan gewoon naar een winkel voor een telefoontje en kiezen niet vantevoren specifiek welke provider ze willen. Wat dat betreft kan belcompany dus juist wel heel veel waarde houden simpelweg door een extra punt te bieden waar vodafone (met een F... seriously, how hard can it be...) verkocht wordt maar tegen een andere merkwaarde wat andere mensen aanspreekt.
Je hebt wel meer van die constructies waar je meerdere zaken in de buurt van elkaar hebt die op het eerste gezicht elkaar lijken te beconcureren maar die gewoon van dezelfde eigenaar blijken te zijn, dat kan een heel goede marketingstrategie zijn.
Anoniem: 404674 @Finraziel19 juli 2011 13:25
Vodafone koopt belcompany omdat zij de enige provider zijn die hun directe distributie kanaal nog niet op orde hadden. Door de koop van belcompany hebben ze plotseling meer winkels in de straten dan KPN (incl Hi telfort en KPN winkels) en T-Mobile. Dus voor Vodafone is er een ander doel dan dat hierboven wordt geschetst.

Verder is het zo dat de onafhankelijk retailers een iets andere propositie bieden dan de provider winkels. Vaak hebben zij een grotere keuze dan de providers als het gaat om toestellen en kleuren. Ook zijn meestal de toestellen van de onafhankelijke retail niet gesimlockt (enkele uitzonderingen daargelaten). Ook zijn vaak door de volumes die de onafhankelijke retailers inkopen, de toestellen net effe iets goedkoper.

Wat betreft internet, verreweg het meeste aantal abonnementen en toestellen wordt nog altijd verkocht via de winkels en niet via internet. De online kanalen doen rond de 30-35% van alle abonnementsverkopen kan ik me herinneren van al wat oudere GfK cijfers. Het is niet voor niks dat er nog zoveel telefoonwinkels in het straatbeeld bestaan. Daar wordt heus wel geld verdiend.

Ik denk overigens dat vooral de Phonehouse erg blij is met het besluit want zij zijn feitelijk nog de enige grote overgebleven "onafhankelijke (ahum)" retailer in de straat, een paar kleinere winkels daargelaten...
.oisyn Moderator Devschuur® @Rob Coops19 juli 2011 11:16
Met Vodaphone als eigenaar is het natuurlijk een koud kunstje voor Vodaphone om hun acties en prijzen altijd net even onder die van KPN te zetten dan wel precies gelijk te houden en dus in principe verboden prijs afspraken kunnen maken...
Dat zijn geen verboden prijsafspraken, dat kan (en mag) iedereen in feite doen. Het enige verschil is dat in dit geval Vodafone eerder op de hoogte is.
Maar wil KPN uberhaupt dan nog wel aan BelCompany leveren?
Het was al langer bekend dat BelCompany voortaan alleen Vodafone abbo's zou verkopen:

"BelCompany en Telefoonkopen.nl verliezen met de overname hun onafhankelijke status. Vermoedelijk zullen zij dan alleen nog producten verkopen in combinatie met abonnementen van Vodafone." http://tweakers.net/nieuw...oor-120-miljoen-euro.html

PS: het is Vodafone ipv Vodaphone ;)
Een scheef advies heb je nu ook al. De winkels die van iedereen ieder abbo verkopen hebben vaak ook een voorkeur voor het bedrijf wat ze de meeste commissie geeft. Wat dat betreft geloof ik niet zo in de onafhankelijke telecom adviseur. Het gaat ook daar gewoon om geld verdienen.
Hangt helemaal van de verkoper af. Heeft hij liever 1x 100 euro provisie, of liever 2x 60.

Uiteindelijk komt het er altijd op neer dat je je zelf bewust moet zijn van wat je koopt.

Ontopic: Verder vraag ik me af of dit nog winstgevend kan zijn, een dergelijke overname. Naar mijn idee wordt er toch steeds meer online afgesloten / gekocht. Immers heb je bij online abbo's ook vaak kortingen die je in de winkel niet krijgt. En ook bij online kan je er nog achteraan bellen (vooruit eigenlijk) om extra korting te onderhandelen.

[Reactie gewijzigd door GateKeaper op 1 augustus 2024 02:05]

Als je voor jezelf werkt is het door het kromme commissie-systeem al niet meer mogelijk om een onafhankelijk advies uit te brengen. Er wordt al lang niet meer gepushed op aantallen. Er wordt gepushed op providers en combinaties.

Om de bedragen van Gatekeaper aan te halen, het is 1x 100 euro of 2x 0 euro. Ik schaar telefoonwinkels en providers onder het kopje 'banken, verzekeringsmaatschappijen en auto-handelaars' sinds ik er gewerkt heb....
.oisyn Moderator Devschuur® @GateKeaper19 juli 2011 11:14
Hangt helemaal van de verkoper af. Heeft hij liever 1x 100 euro provisie, of liever 2x 60
Met deze stelling geef je al aan dat hij niet onafhankelijk is, en dat was wat bbob1970 beweerde.
Omdat BelCompany de prijzen van Vodafone altijd 0,10 onder de prijs van bijvoorbeeld KPN kan houden. Dat bedoelt de NMa met afstemmen. Primafoon verkoopt om dezelfde reden ook geen Vodafone abonnementen.

Het gaat dus niet om kartelvorming (staat ook nergens). Vorige jaar was er een reclame van Volkswagen over een oude transporter welke zogenaamd ijs zou verkopen voor 2 kwartjes. Vervolgens ging de verkoper tegenover ook ineens zijn prijs verlagen. In de reclame ging het over een ijs verkoper met pensioen, maar de NMa wil een dergelijk scenario bij BelCompany dus voorkomen.

Echter omdat BelCompany straks dus geen andere abonnementen meer mag verkopen, zal ook de waarde van BelCompany dalen en ik vraag mij af of de deal dan nog wel zal doorgaan...
Natuurlijk gaat de deal door, Vodafone krijgt er een boel verkooppunten bij. De reden voor eigen punten lijkt me ook logisch, is de klant binnen dan kopen ze vodafone. bij een onafhankelijk bedrijf heb je van alles en telecom operators houden het liever in eigen had.

De vraag is echter of die 210 filialaen nu echt genoeg opleveren. Ze kosten handen vol met geld, huur op A locaties waar ze zitten is niet mis, altijd personeel in de winkel op op tijden waar er niets te doen is. Ik vraag me af of met het steeds meer kopen via internet er in de toekomst nog wel grote vraag zal zijn naar dit soort winkels.

Maar ja kpn neemt al een voorschot vandaag, prijzen gaan omhoog en de rest zal volgen. Uiteindelijk betaald de consument deze winkels toch wee.
Ik weet niet of die deal door gaat, het scheelt natuurlijk heel veel klanten.
Ik regel al jaren mijn mobiele telefonie naar tevredenheid bij BelCompany.
Maar wanneer ze enkel nog Vodafone mogen verkopen, houd dat dus op.
Ik ben er dus ook niet blij mee als dat zou gebeuren, want dan moet ik weer iets anders vinden waar ik naar tevredenheid kan winkelen.
Van mij mag het gewoon zo blijven zoals het nu is, ook als Vodafone het wel overneemt.
Van mij hoeven dat soort bemoeienissen niet.
Geld voor mij ook, ik heb er pas nog een telefoon gekocht, zonder abonnement en simlockvrij. Dat gaat in een Vodafone-winkel echt niet lukken, evenmin als in een winkel van T-mobile of KPN.
Ik zie de meerwaarde van Belcompany nu ook niet meer. In Zwolle zitten ze straks een paar winkels van elkaar af. Dit zal voor wel meer vestigingen zo zijn. Als ze dan beiden alleen maar Vodafone verkopen snap ik het nut niet..

Daarbij verkoopt Belcompany nu alles = interessant voor consument!
Omdat BelCompany de prijzen van Vodafone altijd 0,10 onder de prijs van bijvoorbeeld KPN kan houden
Oh ja? Ik dacht dat abonnementsprijzen bepaald werden door de provider, niet de winkel. Misschien dat een winkel iets kan doen met aansluitkosten of een toestelletje, maar het contract dat je afsluit is voor zover ik weet een direct contract met de provider, conform de prijsstelling van de provider.
Oh ja? Ik dacht dat abonnementsprijzen bepaald werden door de provider, niet de winkel.
Maar in dit geval worden provdier en winkel één. Als de winkel dus "voorkennis" heeft over de prijzen van de concurrentie, kan de provider zijn prijzen daarop aanpassen.
Dat vind ik ook, voor mij vervalt het bestaanrecht van de Belcompany-winkels hiermee.
Bij mij thuis heeft Vodafone een slechter* signaal als Lebara/KPN en ook in de rest van de regio hier is het net wat minder.

Ik ken iemand met dezelfde telefoon als ik, maar met Vodafone abonnement. Waar de mijne 4 blokjes (maximum) aangaf kwam die telefoon maar tot 1 blokje.

T-mobile is in deze regio helemaal een ramp.
Ze behouden hun eigen naar en mogen alleen nog Vodafone verkopen |:(
Kortom: Vodafone heeft er 210 verkooppunten bij.
Tot zover het "onafhankelijke"...
Tot zover het "onafhankelijke"...
Het artikel bedoelt, dat op dit moment, BelCompany een van de grootste onafhankelijke retailers is. Op het moment dat Vodafone deze overneemt uiteraard niet meer. Dat kan ook niet meer. Immers, geen enkel bedrijf wil dat in zijn winkels het product van de conccurent verkocht wordt.
Dat is niet helemaal waar: een supermarkt verkoopt ook A merken en huismerken....
Maar ik snap je strekking, tenzij er iets op de andere producten te halen valt (commissie ofzo) zullen ze het in ieder geval niet aanraden...
van onafhankelijkheid was toch al geen sprake meer zodra vodafone de toko overneemt.
Ik denk dat de verkoop wel eens zou kunnen afketsen op deze voorwaarden.
Er is dus voor Vodafone geen toegevoegde waarde meer, al helemaal niet om de naam te behouden.
Het enige wat ze er dus mee kunnen doen is zorgen dat er voor de concurrentie minder plaats is om hun waar te slijten.

De verkoop ketst of af, of Vodafone gaat de Belcompany winkels 'rebranden' en sluit de filialen die te dicht bij Vodafone winkels liggen.
Er zit op deze manier weinig extra brood in voor Vodafone.
de koop ketst niet af, geloof mij ;)
en de winkels gaan ook niet gerebrand worden, deze blijven gewoon bestaan onder de naam BelCompany...
Anoniem: 230001 @MartijnAbel19 juli 2011 12:06
Denk niet dat VF de winkels zal laten bestaan die naast een VF shop zitten. Een van deze twee winkels zal gesloten gaan worden want wat is het nut van twee VF winkels waarbij het enige verschil de kleur is (blauw of rood)?
Dat noemt men differentiatie: heel wat mensen zullen amper doorhebben dat het geld uiteindelijk in hetzelfde potje terechtkomt. BelCompany heeft nog steeds de naam van onafhankelijk te zijn, terwijl dat met de overname niet meer het geval is; maar je kan je klanten op die manier wel naar Vodafone krijgen.

Als je de winkels een beetje een ander imago aanmeet (bv. Vodafone-winkel als kwaliteitsmerk met uitstekende service, BC als goedkoop; hier en daar de prijzen van de toestellen laten verschillen tussen de winkels, ...), kan elk van de winkels een ander soort klant bereiken. Mogelijk is het in ieder geval, maar of het economisch haalbaar is, dat is misschien een andere zaak (maar dat is ook maar aan Vodafone om uit te maken).

Maar zelfs zonder die differentiatie, zou het zelfs nog mogelijk moeten zijn. In de meeste steden liggen alle gsm-winkels niet ver uit elkaar. Als we even veronderstellen dat alle klanten geen voorkeur hebben (dat lijkt me toch wel de doelgroep; de klanten die al beslist hebben, krijg je niet zo makkelijk nog bij een andere provider) en elke keten even veel aanspreekt; zou je kunnen zeggen dat elke winkel een kans heeft van 1/N om een klant te werven (als er N telefoonwinkels zijn in die omgeving). Met 2 winkels onder andere naam (i.e. zolang de klanten BC niet zien als identiek aan VF), krijg je mogelijk 2/N van alle klanten die langslopen en heb je je merk verstevigd.

Vodafone koopt BelCompany niet op om ze te rebranden naar VF-winkels, ze wisten op voorhand al goed genoeg dat er genoeg steden zijn waar VF en BC-winkels naast elkaar of op een boogscheut van elkaar liggen.

Langs een kant vind ik die maatregel een slechte zaak; je kan twijfelen aan de onafhankelijkheid van die winkels; maar men zou beter die keuzevrijheid aan de klanten laten. Met die maatregel lijkt het me dat het merk BC sterk in waarde daalt.
Een van deze twee winkels zal gesloten gaan worden

waar baseer je dat op? kben wel even nieuwsgierig... :D
wat heeft dit voor gevolgen vwb de tabletsamenwerking tussen t.net en belcompany?
Waarschijnlijk niets, aangezien de tablets zelf ook op andere netwerken kunnen draaien (of zelfs gewoon enkel Wifi hebben)
Ik mag toch wel hopen dat het wel effect heeft. BelComany is dan niet langer een onafhankelijke aanbieder, en de producten die T.net krijgt zullen dan ook voorzien zijn van een Vodafone abbo. De reviews zullen dus over zowel het product als over het abbo gaan. En anders, als de review geplaatst is op BelCompany.nl, zal deze de suggestie wekken dat deze (mede) over het Vodafone netwerk gaat.

Lijkt me logisch dat T.net op zoek gaat naar een andere partner in deze... :( / :)
Van één kant snap ik het. Door Belcompany heeft Vodafone meer inzicht in de andere twee providers en kunnen zo prijzen afstemmen. Maar voor de consument verdwijnt er weer een onafhankelijke winkel. KPN heeft T-for Telecom ook al overgenomen.
http://tweakers.net/nieuw...-telecom-over-update.html

Dan blijft The Phone House over als telecomwinkel? Verder kan je natuurlijk ook bij MediaMarkt enzo terecht, maar het is wel zonde dat dit soort specifieke winkels verdwijnen.
KPN heeft T-for Telecom ook al overgenomen.
http://tweakers.net/nieuw...-telecom-over-update.html
Nee, KPN heeft de winkels overgenomen, de panden dus. Het bedrijf is gewoon gestopt.
.oisyn Moderator Devschuur® @sus19 juli 2011 11:27
Dat verandert zijn stelling toch niet? Weer een bedrijf dat weg is. Belcompany is nu in feite ook weg als onafhankelijke winkel (dat de verkooppunten blijven bestaan doet er niet toe - je kunt er niet meer naartoe om verschillende providers met elkaar te vergelijken)
Ik vraag me af hoe het gaat met de garantie. Stel je hebt een telefoon en een abbo bij een andere provider en je hebt het bij BelCompany afgesloten. Kun je dan nog terug naar deze winkel?
Dat zal wel gewoon blijven. Je hebt het toestel namelijk via BC gekocht. Dus je garantie zal gewoon via BC blijven.
En terecht!

Dus ze mogen geen abonnementen van anderen verkopen in hun Belcompany winkels en hun eigen abonnementen niet door andere winkels laten aanbieden. Wat is het nut van die overname dan? Meer winkels? Door die uitspraak word er dan wel weer ruimte gecreëerd voor een nieuwe winkelformule die alle abonnementen mag verkopen (mits niet gelieerd aan een telco...)

Goeie actie van de NMA!

Ik verdenk ze er toch al van dat ze in het geheim samenwerken. Dat zag je goed toen ze hun tariefstructuren gingen aanpassen toen bekend werd dat de diverse apps omzet van ze wegsnoepten (SMS > Whatsapp). In 2 dagen tijd hadden ze allemaal hun tarieven aangepast!
Normaal gesproken is het een teken van gezonde concurrentie als prijzen zo snel op elkaar reageren. 't Is niet zo dat Microsoft de prijs van Windows omlaag doet als Apple de prijs van OSX verlaagt.

Een ander teken van concurrentie is dat iedereen hetzelfde businessmodel gebruikt. Elke provider biedt zowel prepaid als abbo's aan, iedereen heeft een bandwidth cap. Weer ter vergelijking: Apple biedt standaard een goedkope OSX update aan, maar Microsoft doet dat uiterst zelden (eigenlijk alleen rond een nieuwe OS release).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.