Onduidelijk is hoe het ministerie dat digitale bevoorderen dan wil doen. DAB-T is niet te combineren met analoge FM, en DRM is niet door het ministerie gewenste standaard.
DAB is prima te combineren met FM. Zoals al gezegd, DAB gebruikt andere frequenties dus zit FM niet in de weg en alle digitale radio’s ontvangen zowel DAB als FM (alleen AM zie je steeds minder).
Ik moet zeggen dat ik de nieuwe strategie om digitale radio in Nederland te bevorderen heel indrukwekkend vind! Nederland is schrikbarend laat met digitaliseren vergeleken met veel andere Europese landen maar dat heeft ook veel voordelen. Er is duidelijk goed gekeken wat wel en niet heeft gewerkt in andere landen en wat voor oplossingen die hebben gevonden om bepaalde hobbels te nemen.
Een aantal onderdelen van de strategie zijn duidelijk geleerd van de successen en fouten in andere landen:
1) Het gratis(!) geven van een digitaal slot bij een FM vergunning met een digitaliseringsverplichting. Alle grote stations wilden graag FM blijven uitzenden maar waren niet zo blij met de prijs van de verlenging van hun vergunning. Nu krijgen ze een goedkopere FM vergunning onder de voorwaarde dat ze ook digitaal gaan uitzenden. En met succes:
Directeur 538 positief over digitale radio toekomst
2) De verplichting tot digitaal simulcasten (hetzelfde op DAB uitzenden als op de bestaande FM frequentie). Alle nationale publieke en commerciëlen stations zijn hierdoor dus direct terug te vinden op DAB wat de overstap voor de consument heel makkelijk maakt. Al je vertrouwde stations direct digitaal te horen.
3) Een andere les is het stimuleren van ‘digital-only’ stations. Om het voor consumenten aantrekkelijk te maken om digitale radio’s te overwegen is het van belang dat er content is die niet op FM te krijgen is. Nou is dat op zich niet zo heel moeilijk, FM is voor de meeste content te duur en dus niet commercieel haalbaar. Maar, wat het ministerie heeft gedaan is heel slim. Alle FM vergunninghouders krijgen niet één maar twee gratis digitale slots. Eén moeten ze verplicht simulcasten met FM, het andere mogen ze mee doen wat ze willen. Dit creëert dus al snel stations die alleen op DAB (en eventueel internet) te horen zijn maar niet op FM. Misschien dat Veronica hier wel Kink FM opzet, zijn die eindelijk terug in de ether.
4) Door de commerciëlen een extra digitaal slot te geven hebben zij ineens belang bij het slagen van digitale radio. Tot nu toe waren alleen de publieken digitaal te ontvangen en stond alle publiciteit op een laag pitje tot er een re-launch met DAB+ mogelijk was. Dat moment is nu aangebroken en er kan dus nu een publiciteitsoffensief verwacht worden waar zowel de publieken als de commerciëlen de drijvende kracht achter zullen zijn.
Een ander prettige bijkomstigheid van de late invoering in Nederland is dat er al veel digitale radio’s te krijgen zijn. Vele honderden modellen van zowel vage als gerenommeerde merken.
Simpele radio’s, of
HiFi modellen, of
inbouw autoradio’s tot en met steeds meer auto’s die
standaard of als optie DAB radio’s ingebouwd hebben.
[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 27 juli 2024 22:18]