Overheid veilt twee extra fm-frequenties

De overheid heeft twee fm-frequenties vrijgegeven waar commerciële radiostations tot 10 juni op kunnen bieden. Een van de frequenties moet worden gebruikt voor een zender met klassieke en/of jazzmuziek; bij de andere staat de invulling open.

Geïnteresseerde partijen hebben tot 10 juni de mogelijkheid om hun aanvraag in te dienen bij het Agentschap Telecom, een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het ministerie wil met deze ruimte voor nieuwe radiozenders ook de ontwikkeling van digitale radio een impuls geven.

Eind maart gaf minister Verhagen al aan dat digitale radio in 2015 in 80 procent van Nederland te ontvangen moet zijn. In die maand meldde de minister ook dat commerciële radiostations tot minstens 2017 gebruik kunnen blijven maken van de analoge fm- en am-frequenties. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat die commerciële radiozenders moeten investeren in digitale radio.

Door Luke van Velthoven

Stagiair

02-05-2011 • 09:55

96

Reacties (96)

96
94
56
13
2
3
Wijzig sortering
Moet ik me nu voorstellen dat het frequentiebereik wordt uitgebreid? Dus dat er 106 fm is ofzo? :P
Volgens mij heb ik ooit gelezen dat de frequenties vlak boven het reguliere radioverkeer, door vliegtuigen gebruikt wordt.. als je je radio zou modden dat ie net iets hoger kon ontvangen zou je piloten moeten kunnen horen praten.

Omhoog is dan dus geen optie lijkt me..

Edit:
108 - 117,975 MHz Systemen die navigatieinformatie uitzenden tbv de navigatie en verkeersbegeleiding.
117,975 - 137 MHz Lucht-grond en lucht-lucht spraak- en datacommunicatie langs nationale en internationale civiele luchtvaartroutes en op de luchthavens.

[Reactie gewijzigd door Engineer op 27 juli 2024 22:18]

Anoniem: 104592 @Engineer2 mei 2011 10:27
Alle uitzendingen tussen de 118 - 137 MHz vinden in AM-modulatie plaat.
http://scanner.sneeuwman.nl/luchtvaart-txt.htm

Dus geen FM

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 104592 op 27 juli 2024 22:18]

En die 108 - 117,975 MHz ligt in de buurt bij de radiozenders, maar als het AM is maakt dat ook niet uit.
Anoniem: 104592 @Engineer2 mei 2011 10:41
Geen frequenties die je met radio kan ontvangen de rest is gewoon weer AM.
Dat zou wel verklaren waarom ik af en toe een vliegtuig door 3FM heen hoor babbelen. *zit in de buurt van schiphol*
Wat weer niet klopt is dat 3FM onder de 100 zit... Maar in ieder geval is dit nieuw voor mij, ga het eens uitzoeken.
Klopt heb hier oude radio die kan behoorlijk ver kan doordraaien, heb al de raarste dingen gehoort van taxi tot schiphol aantoe.
is dat radioverkeer dan niet encrypted?
Anoniem: 104592 @xorinzor2 mei 2011 10:45
Nee
Iedereen met een radio scanner kan dit gewoon afluisteren.
Ook niet echt boeiend ofzo.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 104592 op 27 juli 2024 22:18]

De band blijft gelijk (87,5-108). Er zijn echter nog 2 pakketten met frequenties te veilen die op dit moment nog uit staan. Echter is het A7 pakket behoorlijk onaantrekkelijk geworden, omdat de 95,4 in Brabant uit dit pakket is gehaald voor BNR Nieuwsradio. Er is dus in Noord-Brabant een groot gat in de dekking. Het is dus de vraag wie dit pakket wil hebben voor deze hoge prijs (25mln).
Nee, het gaat om twee bestaande kavels die nu ongebruikt zijn (waren in gebruik door Arrow Classic Rock en Arrow Jazz die beiden failliet zijn gegaan).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zerobase#Kavel_A07
De frequentie loopt al tot 107.5

Vind het een beetje raar dat ze daar nu pas mee aankomen, ze willen dat iedereen overstapt naar digitale radio en dan brengen ze nu nog 2 nieuwe analoge frequenties uit.

Zal wel aan mij liggen.
De radio frequentieband loopt officieel van 87,50 - 108,00 MHz. Binnen deze frequentieband mogen omroepen uitzenden. Daardoor kan men effectief hooguit 87,60 - 107,90 MHz gebruiken.
Stukje achtergrond: we zeggen wel dat een radiozender uitzendt op 100.7 Mhz, maar in werkelijkheid is die 100.7 Mhz het midden. De gebruikte frequenties lopen van 100.6 tot 100.8 Mhz.

Daarom is 87.6 het laagst mogelijke midden, dat hoort bij de band 87.5 tot 87.7. En op dezelfde manier is 107.90 het midden van de band 107.8-108 Mhz.

Er zijn dus (108-87.5) / 0.2 = 102 verschillende FM frequenties. Die worden niet allemaal gebruikt.
Kwestie van installed base. Per inwoner zijn er zeker zo'n 4 FM ontvangers. Er zijn vrijwel geen digitale radio ontvangers.
Onduidelijk is hoe het ministerie dat digitale bevoorderen dan wil doen. DAB-T is niet te combineren met analoge FM, en DRM is niet door het ministerie gewenste standaard.
Onduidelijk is hoe het ministerie dat digitale bevoorderen dan wil doen. DAB-T is niet te combineren met analoge FM, en DRM is niet door het ministerie gewenste standaard.
DAB is prima te combineren met FM. Zoals al gezegd, DAB gebruikt andere frequenties dus zit FM niet in de weg en alle digitale radio’s ontvangen zowel DAB als FM (alleen AM zie je steeds minder).

Ik moet zeggen dat ik de nieuwe strategie om digitale radio in Nederland te bevorderen heel indrukwekkend vind! Nederland is schrikbarend laat met digitaliseren vergeleken met veel andere Europese landen maar dat heeft ook veel voordelen. Er is duidelijk goed gekeken wat wel en niet heeft gewerkt in andere landen en wat voor oplossingen die hebben gevonden om bepaalde hobbels te nemen.

Een aantal onderdelen van de strategie zijn duidelijk geleerd van de successen en fouten in andere landen:

1) Het gratis(!) geven van een digitaal slot bij een FM vergunning met een digitaliseringsverplichting. Alle grote stations wilden graag FM blijven uitzenden maar waren niet zo blij met de prijs van de verlenging van hun vergunning. Nu krijgen ze een goedkopere FM vergunning onder de voorwaarde dat ze ook digitaal gaan uitzenden. En met succes: Directeur 538 positief over digitale radio toekomst

2) De verplichting tot digitaal simulcasten (hetzelfde op DAB uitzenden als op de bestaande FM frequentie). Alle nationale publieke en commerciëlen stations zijn hierdoor dus direct terug te vinden op DAB wat de overstap voor de consument heel makkelijk maakt. Al je vertrouwde stations direct digitaal te horen.

3) Een andere les is het stimuleren van ‘digital-only’ stations. Om het voor consumenten aantrekkelijk te maken om digitale radio’s te overwegen is het van belang dat er content is die niet op FM te krijgen is. Nou is dat op zich niet zo heel moeilijk, FM is voor de meeste content te duur en dus niet commercieel haalbaar. Maar, wat het ministerie heeft gedaan is heel slim. Alle FM vergunninghouders krijgen niet één maar twee gratis digitale slots. Eén moeten ze verplicht simulcasten met FM, het andere mogen ze mee doen wat ze willen. Dit creëert dus al snel stations die alleen op DAB (en eventueel internet) te horen zijn maar niet op FM. Misschien dat Veronica hier wel Kink FM opzet, zijn die eindelijk terug in de ether.

4) Door de commerciëlen een extra digitaal slot te geven hebben zij ineens belang bij het slagen van digitale radio. Tot nu toe waren alleen de publieken digitaal te ontvangen en stond alle publiciteit op een laag pitje tot er een re-launch met DAB+ mogelijk was. Dat moment is nu aangebroken en er kan dus nu een publiciteitsoffensief verwacht worden waar zowel de publieken als de commerciëlen de drijvende kracht achter zullen zijn.

Een ander prettige bijkomstigheid van de late invoering in Nederland is dat er al veel digitale radio’s te krijgen zijn. Vele honderden modellen van zowel vage als gerenommeerde merken. Simpele radio’s, of HiFi modellen, of inbouw autoradio’s tot en met steeds meer auto’s die standaard of als optie DAB radio’s ingebouwd hebben.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 27 juli 2024 22:18]

Waarom is DAB-T niet met analoge FM te combineren? Totaal ander frequentiebereik, DAB-T komt niet in 87,5-108MHz, maar in band III (174-230 MHz) en de L-band (1452 - 1479,5 MHz) :)

[Reactie gewijzigd door BèR op 27 juli 2024 22:18]

Omdat DRM op de zijband werkt van een analoge FM frequentie en DAB-T op een andere frequentie, dus het stimuleert niks.
Anoniem: 105188 @Skinkie2 mei 2011 16:58
DRM is een techniek speciaal bedacht om midden tot kortegolfen aantrekkelijk te maken, het zit veelal in de 500kHz tot 1Mhz bereik. DRM richt zijn pijlen meestens op oude AM frequenties die niet worden gebruikt.

Afhankelijk van het land waar het wordt gebruikt veranderd het bereik. De DRM standaard zelf specificeert een band lager dan 30 MHz. De DRM Plus standaard specificeert een band tussen de 30 MHz tot 174 MHz.

FM gebruikt 87,5 tot 108 MHz.

DAB gebruikt het TV Band III welke 174 tot 230 MHz is.

Nou is DRM hier in Nederland nooit gebruikt. De DRM standaard zelf specificeert een frequentie welke aanzienlijk lager is dan het VHF bereik waar FM in zit.

Jij zei:
DAB-T is niet te combineren met analoge FM
Dat is het dus wel want de twee liggen ver genoeg uit elkaar en de TV Band III wordt in Nederland niet meer actief gebruikt.

Jij zei:
Omdat DRM op de zijband werkt van een analoge FM frequentie
Dat is onzin want het bereik van FM en DRM liggen uit elkaar. DRM maakt gebruikt van SW/MW/LW en FM maakt gebruik van VHF.

Ik denk dat je een paar dingen door elkaar haalt. Wat je eigenlijk wil zeggen is het volgende. De DRM Plus standaard is niet wenselijk want deze maakt gebruik van het VHF bereik waar FM ook in ligt wat in zou houden dat men het aantal analoge zenders moet verkleinen te gunste van een digitale uitzending.

Een simulcast van FM en DAB is een betere oplossing want het bereik van deze twee technieken liggen ver genoeg uit elkaar zodat men gelijktijdig zowel analoog als digitaal uit kan zenden.

http://en.wikipedia.org/wiki/Simulcast

http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Radio_Mondiale

http://en.wikipedia.org/wiki/FM_broadcasting

http://en.wikipedia.org/wiki/FM_broadcast_band

http://en.wikipedia.org/wiki/AM_broadcasting
Dat is onzin want het bereik van FM en DRM liggen uit elkaar.
Ohja? :)
http://en.wikipedia.org/wiki/In-band_on-channel#DRM.2B

(moet ik het zelf ook niet verkeerd neerkwakken.)

Zie ook hoe het werkt:

http://www.rfmondial.com/typo3temp/pics/d948837a98.jpg

[Reactie gewijzigd door Skinkie op 27 juli 2024 22:18]

In de VS is er al jaren prima werkende satelliet radio (Sirius en XM), waarom kan dat eigenlijk niet hier?
Omdat de VS veel en veel groter is en SAT-distributie aldaar veel gunstiger is te realiseren. Doordat Europa zo versnipperd is (En je dus de frequentieband met heel veel landen/partijen moet delen) is er lang niet zoveel plaats voor radiostations als in de VS.

T-DAB lijkt hier in Europa de standaard te gaan worden omdat dit eenvoudiger is te realiseren, en met maximaal 18 stations in een multiplex ook voor de radiostations relatief goedkoop is.
18 stations in een multiplex (van ik meen 1000kbps) levert niet echt een hoge geluidskwaliteit op zolang men bij de originele T-DAB met MPEG1layer2 codering blijft...

[Reactie gewijzigd door SebasFM op 27 juli 2024 22:18]

Men gaat daarom ook AAC+ gebruiken (Ik dacht HE-AAC v2). Dat klinkt met 64kbps op normale radio's en autoradio's (Dus geen Hi-End toestellen met dito luidsprekers) meer dan acceptabel, zo is mijn praktijkervaring.

DAB MPEG2 zal langzaamaan worden vervangen voor DAB+.

Overigens kan een DAB Multiplex doorgaans 1152kbps herbergen, maar voor DAB wordt er gerekend in CU (Capacity Units). Dit zijn er 864 per DAB Multiplex. Een station met 64kbps Audio verbruikt doorgaans 54CU.

[Reactie gewijzigd door Jassy op 27 juli 2024 22:18]

Anoniem: 80466 @Dreamvoid2 mei 2011 10:26
In de VS heb je tegenwoordig HD radio.

Erg praktische oplossing.
Ik vind eigenlijk dat radiozenders pas moeten overstappen als hun uitzending in heel Nederland beluisterd kan worden, stel je hebt 100 luisteraars vallen er ineens 20 weg... (dus minder reclame inkomsten)
Met overstappen bedoel je van FM naar DAB(+) en dus de FM uitzending staken?

Dat zal in Nederland voorlopig niet gebeuren. Er zullen eerst jaren zijn dat FM stations tegelijk ook digitaal uitzenden. De huidige FM vergunningen lopen sowieso tot 2017 en kunnen daarna ook nog verlengd worden, als een station het dan nog commercieel interessant vindt om FM naast digitaal te blijven draaien. Het zal afhangen van waar tegen die tijd hun meeste luisteraars op zitten. FM is erg duur dus als 90% van je licentiebudget aan slechts 20% van je publiek (dat nog op FM zit) op gaat zouden zenders natuurlijk kunnen besluiten alleen nog maar via DAB uit te zenden. Die afweging zal per station verschillen, afhankelijk van hun publiek.

Wat wel vrij snel zal gebeuren (waarschijnlijk dit jaar nog) zijn zenders die alleen op DAB+ uitzenden voor wie geen plek is op FM maar waar ruimte zat voor is in het digitale spectrum. Ik woon zelf in Engeland en hier zijn tientallen publieke en commerciële stations die alleen maar op DAB zitten.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 27 juli 2024 22:18]

Er is natuurlijk een groot verschil tussen overstappen en uitbreiden. In het geval van uitbreiden: Stel je hebt 100 luisteraars, heb je er ineens 20 bij.

Het aanbod van van digitale zenders is wel veel groter dus je krijgt meer verspreiding van je luisteraars en misschien daardoor wel minder luisteraars. Maar de techniek negeren zorgt zeker voor minder luisteraars.

Hoe lang zal het nog duren voordat internet-radio het echt gaat winnen. Kan iedereen echt zijn eigen zender kiezen.
Kunnen ze niet eerst zorgen dat alle grote nationale zenders door het hele land op dezelfde frequentie komen te zitten. Ik blijf het raar vinden dat een radiozender als 538 op 8 verschillende frequenties te beluisteren is. Dat is niet echt fijn als je in de auto zit en van hot naar her aan het rijden bent. Geld overigens ook voor andere zenders
Dat is technisch onmogelijk. Althans, met analoge radio. Als meerdere zendmasten verspreid over het land op dezelfde frequentie uitzenden gaan ze elkaar storen in gebieden waar ze elkaar overlappen. Dat is één van de redenen dat FM zo inefficiënt is, sommige frequenties moeten doelbewust ongebruikt blijven om andere zenders (en landen) niet te storen.

Met digitale radio is dit probleem opgelost, daar heb je als consument zelf helemaal niets meer met frequenties te maken. Je scrolt op je display tot je 538 vindt. Op welke frequentie die zit heb je niets meer mee te maken, je radio zal gewoon altijd 538 vinden, ook al veranderen ze de frequentie iedere dag of als ze meerdere frequenties verspreid over het land zouden gebruiken (wat overigens niet zo is, een digitale multiplex gebruikt dezelfde frequentie door het hele land).
Dat is niet echt fijn als je in de auto zit en van hot naar her aan het rijden bent.
Overweeg eens een nieuwe radio. Al minstens 15 jaar lost de "Alternate Frequency" feature dit probleem voor je op.
Of (realistischer) arrow classic rock.

Maar ligt het nu aan mij of is het eigenlijk ontzettend raar dat anno 2011 de overheid bepaald naar wat voor soort muziek Nederland luistert?

Ik vind mezelf redelijk links, maar dit gaat me toch wel een beetje ver...
Maar ligt het nu aan mij of is het eigenlijk ontzettend raar dat anno 2011 de overheid bepaald naar wat voor soort muziek Nederland luistert?
De praktijk heeft in het verleden uitgezwezen dat gewone veilingen voor radiofrequenties in het voordeel van de erg commerciale omroepen zijn, en in het nadeel van diversiteit. Stel je een wereld voor waarin we de keuze hebben tussen 50 varianten op het thema 538. Welkom in Amerika (Fox anyone?). Dus heeft onze "linkse" regering, net als de regeringen in veel andere landen, besloten dat ze eisen stellen aan wat er in de ether beschikbaar moet zijn. Blijkbaar is er te weinig Jazz-aanbod.
Bij telecom frequenties werkt het nu ook zo. In plaats van alleen maar te kijken naar wie het meeste betaald wordt (ook) gekeken naar wat de bieders verder te beiden hebben, en worden eisen aan het uit te rollen netwerk gesptel (deadlines, dekking etc.). Een schoonheidswedstrijd wordt dat ook wel genoemd.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 27 juli 2024 22:18]

Wat overigens wel opmerkelijk te noemen is dat radio 6 (echt een jazz zender) ook al landelijk uitzendt en die is overheids-gefinancieerd (aka publieke omroep). Zij hadden laatst nog "de zwarte lijst".

Als ik mij niet vergis heeft Giel Beelen daar ook een radio programma en Gerard Ekdom ook. Raar dat ze dáár dan niks mee doen en de commerciële radio laten doen wat zij willen. Ik denk namelijk dat het draagvlak voor een commerciële jazz-zender te laag is, mensen luisteren daar niet zoveel naar als naar pop/rock/dance a-lá 538
Da's niet zo raar, want de overheid wil geld verdienen aan die frequenties. Radio 6 mag van mij ook nog vandaag in de ether, maar omdat dat van de publieke omroep is kóst het de overheid alleen maar geld. Met het huidige politieke klimaat zit dat er dus echt niet in.
De negen kavels zijn uitgeschreven voor uitsluitend commercieel gebruik. Radio 6 is publiek en zal dus nooit op het Kavel A8 te horen zijn. Radio 6 zal wel spoedig landelijk te horen zijn via DAB(+) op de autoradio. Op dit moment kan 70% van de bewoners van Nederland reeds Radio 6 op DAB ontvangen.
Het idee is dat de overheid de diversiteit waarborgt, en er voor zorgt dat we niet twintig zenders met 24/7 Frans Bauer hebben. Dat betekent inderdaad dat de overheid dus zenders af- dan wel goedkeurt op grond van de programmering, en je als zender dus niet zomaar alles mag uitzenden wat je wilt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 27 juli 2024 22:18]

Hoezo? Ze zeggen toch niet dat je naar die specifieke zender moet luisteren? Ik gok dat ze gewoon vinden dat er nog niet genoeg zenders zijn waarbij ze klassieke-/jazzmuziek draaien, als dat zo is geven ze mensen juist meer keuze voor het luisteren van muziek.
Ze willen met de geclauseerde kavels een hoge pluriformiteit in de ether waarborgen. Had men dit niet gedaan, dan hadden we negen dezelfde stations gehad. Vandaar ook dat de geclauseerde kavels (behoudens het kavel van Radio Veronica) geen geld kosten, omdat dit commercieel niet verantwoord is en er zo geen geld kan worden verdient.
Arrow kan dat geld niet meer opbrengen. Dit frequenties zijn ook behoorlijk duur. 2 jaar geleden moest Arrow uit de FM omdat zij niet de benodigde (volgensmij) 10.000 euro op konden hoesten voor de frequentie. Nu zenden ze dus nog wel op internet uit (wat relatief gezien ten opzichte van een landelijke FM frequentie goedkoper is omdat je enkel je bandbreedte en zendrechten per luisteraar betaalt).

Overigens,
zendrechten over FM zijn duuuurrr!!
Kink FM Kink FM Kink FM! *O* *O*

Imho het enige relatief grote internetkanaal wat vernieuwing in de ether kan brengen :)
Helemaal mee eens, 3FM was ooit het alternative kanaal, maar dat is tegenwoordig meer dance dan alternatief.
En met alternatief bedoelen we niet de 10 meest gedraaide rock classics nee.
3FM (en daarvoor Radio 3) is volgens mij nooit het alternatieve kanaal geweest, maar meer een pop zender met een vleugje alternatief.

Ik bedoel in de tijd van Vara's Vuurwerk was het gros van de programma's gebaseerd op de Top 40 van Veronica en werd je tijdens de House hausse ook op Radio 3 doodgegooid met stuitermuziek (om maar even aan te geven dat ze altijd al hebben meegewaaid met de populaire muziek).

Overdag hebben wij hier 3FM aan staan, maar dance hoor ik nauwelijks voorbij komen.
Kijk ook eens wat 3FM online doet, dat is toch best ok. En de VPRO doet online via http://3voor12.vpro.nl/ ook hele leuke dingen. Radio luisteren via een apparaat met een antenne doe ik al lang niet meer.
Sommige mensen zitten wel eens in de auto... dan is radio soms toch wel fijn.
Helaas woon ik zelf in zuid limburg, hier is de FM echt waardeloos, 3FM is het enige dat goed te ontvangen is overal en enigszins te pruimen (maar gisteravond bv waren ze meer over sex aan het praten dan muziek te draaien).
Volledig mee eens. Woon in Noord-Limburg.
Zit vrij veel in de auto.
De commerciele zenders zijn niet of nauwelijks te ontvangen. Worden weggedrukt door de Duitsers. EinsLive is nog een van de betere radiozenders hier.
Pas meer noordelijker kan ik wat commerciële Nederlandse zenders ontvangen :(

Maar goed Ben benieuwd wie er gaat bieden, en wat ze gaan uitzenden.

Mis zelf Arrow Classic Rock
Licht er maar ook een beetje aan wat voor autoradio je hebt he. De ene kan gewoon wat gevoeliger ontvangen, terwijl de andere radio het signaal niet opgepakt krijgt of met erg veel ruis.

Ik woon ook daar, het is idd wat mager aanbod hier met de radio..
Als je eenmaal in het midden van het land zit krijg je tich zenders..

Vergeet niet dat 100% NL hier ook bij zit, 3fm, qmusic BE...

Maar wat ik idd mis is idd arrow classic rock.. of iets in die trend van die muziek..

3fm is idd echt een waardeloze zender, vooral savonds / snachts een hoop geouwehoer...
Ik vind zowat alle radio waardeloos. Veel te veel geouwehoer over niks, ieder uur dezelfde nummers, veel te veel reclame en persoonlijk vind ik het nieuws ook een storende onderbreking van de muziek. Om het nog maar niet eens te hebben over de belabberde geluidskwaliteit. Ik heb een ipod aansluiting op m'n radio, daar ben ik echt zo veel meer tevreden mee dan welke zender dan ook.
M'n eerste gevoel bij het bericht was "ik hoop dat ze een latin station de ether in gooien", maarja, daar zal wel niet genoeg animo voor zijn in NL, en m'n ipod geeft toch betere audiokwaliteit zonder irritante onderbrekingen, dus ik weet niet eens of ik er zelf naar zou luisteren...
weinig mis met Studio Brussel :) Nederlandse zenders zijn inderdaad beroerd te ontvangen in die regio. Zelf luister ik alleen via internet naar Nederlandse zenders, en alleen StuBru in de auto.
Dat zou inderdaad een leuke toevoeging zijn KinkFM maar ik vrees dat ze dan voor de muziek. Veelal wil de massa mainstream zenders en als er niet genoeg mensen luisteren dan kost het weer teveel geld en wordt het een verlies leidende business.

En daarnaast toch weer Arrow Jazz terug qua muziek ook lekker in de auto. Maar we hebben eerder gezien dat zelfs dat commercieel niet rendabel was.

Voorlopig luister ik lekker verder via mijn iPhone naar streaming radio uit binnen en buitenland zolang ik met mijn iPhone abonnement van T-mobile nog binnen het abonnement mag luisteren naar streaming radio.
Er zitten al genoeg mainstream zenders in de ether die allemaal dezelfde 40 nummers draaien. Daar hoeven er echt niet nog meer van te komen. Klassieke zenders overigens ook niet, dus wat dat betreft zijn ze sowieso nutteloos bezig met die frequenties.
Anoniem: 317813 @Touchdomex2 mei 2011 10:19
Je bedoelt toch niet dat kanaal wat m'n collega hier altijd aan heeft staan. Met die playlist van 40 (so to be called alternative) nummers, en altijd diezelfde 10 klassiekers?

Dat is geen vernieuwing, da's repeat all over the place.

Maar goed, ieder wat wils. Ieder z'n smaak. En er is inderdaad maar weinig vernieuwing te vinden.
je zal KinkFM classics bedoelen. ;)
SLAYradio(.org) helaas dat die alleen nog niet via de normale radio te ontvangen is en alleen via het internet te beluisteren... :)
Of natuurlijk Arrow Jazz FM terug onder hun nieuwe bewind. Ik mis die zender echt, was een genot om die vroeger op 88.9 tegen te komen (regio Maastricht).
Eind maart gaf minister Verhagen al aan dat digitale radio in 2015 in 80 procent van Nederland te ontvangen moet zijn. In die maand meldde de minister ook dat commerciële radiostations tot 2017 gebruik kunnen blijven maken van de analoge fm- en am-frequenties.
Tot _minstens_ 2017, staat ook in artikel :)

@Touchdomex
Kink FM Kink FM Kink FM!
Je weet dat Kink staat voor een kink in de _kabel_ he. Met die naam wilde Kink FM zich als kabelzender (exclusief dus) profileren.

[Reactie gewijzigd door BèR op 27 juli 2024 22:18]

Misschien was dat ooit zo, maar de afgelopen 2 veilingen hebben ze toch echt wel hun best gedaan om in de ether te komen. Ik hoop ook (voor ze) dat dit nu eindelijk lukt.

Ik heb me bij die veilingen ook lopen ergeren om de uitspraken dat het niet alleen om het geld, maar ook om diversiteit zou gaan. Dan hoor je wat er uiteindelijk op komt, en is het merendeel gewoon pop. En een andere zender ui een 'ander' genre wisselt binnen het jaar van naam en... genre... |:( En dat mag zomaar... :X
Als ik het me goed herinner was er bij de vorige veiling sprake van een kavel dat min of meer op maat gesneden was voor Kink. Alleen zat toen eigenaar Veronica net in de financiële problemen waardoor er niet geboden is op dat kavel.
Of ze dat nu wel zouden moeten doen? Ik zou het fijn vinden om Kink in de ether te hebben maar ik denk dat een etherfrequentie steeds minder belangrijk wordt met alle digitale radiomogelijkheden die we tegenwoordig hebben.
Pinkpop en lowlands verkopen in record tempo uit maar er is niets 'alternatiefs' op de radio, heb dit nooit begrepen.

Ook is het eigenlijk raar dat er geen pure Dance zenders in de ether zijn.

Jammer dat er wel ruimte is voor 5x top40 geneuzel.

De enige echt originele zender is gek genoeg BNR.
Er is FreshFM (in randstad A'dam, Z'meer) als je dance wilt horen in de ether en XFM was voorheen een Dance zender maar is uiteindelijk toch ook overgestapt naar top40 (pop,r&b) met een vleugje dance en inmiddels omgedoopt tot een NL zender (Radio Hollandio).

Ook is SlamFM nog landelijk actief en die waren van oorspronk ook een dance zender maar is later ook meer pop en r&b gaan draaien om een groter publiek aan te spreken.

[Reactie gewijzigd door funrider op 27 juli 2024 22:18]

Coldplay staat op Pinkpop. Als dat alternatief is kan ik alleen concluderen dat er veel te veel alternatieve muziek op de mainstream radio is ;)
Ja, haha, had er misschien even bij moeten tikken dat ik natuurlijk alle acts bedoelde die wel op de festivals optreden, maar niet de grote namen zijn op de flyers. (de bandjes die een zaaltjes als de Melkweg voltrekken, niet de bandjes die de Arena 5x uitverkopen)

En dan nog, een radio zender die Lady Gaga en Coldplay achter elkaar uitzend, valt bij mij in het rijtje top40 3-in-1-dozijn.

FreshFM, SlamFM, dat zijn helaas ook gewoon top40 zendertjes geworden.

Er is niets mis met EEN top40 zender, maar volgens mij wel met ALLEEN MAAR top40 zenders.

Snap ook wel dat de NIET Mainstream doelgroepen erg lastig zijn voor de reclame jongens, daarom is Slam met Dance gestopt.
Nederland kan nog veel leren van BBC, en dan met name BBC Radio 1. Ik hoop dat er iets soortgelijks in Nederland komt. Dát is pas echte radio.
Of BBC 6 Music, dat is pas geweldig. Zitten hier niet op FM, een 'digital-only' station.
Q-music heb ik altijd opstaan thuis en op het werk. Leuke shows tussen de muziek door zoals de dinsdagmiddag show . Als ik alleen maar muziek wil zet ik wel spotify op .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.