Een op vijf verkochte Sony Ericsson-telefoons draait Android

Ongeveer een op de vijf telefoons die mobieltjesmaker Sony Ericsson afgelopen jaar verkocht, was een Android-smartphone. Dat maakte de joint-venture bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De fabrikant maakte dit jaar weer winst.

Het aantal van negen miljoen verkochte Android-smartphones maakt ongeveer 21 procent uit van het totale aantal verkochte telefoons, dat in 2010 uitkwam op 43 miljoen, blijkt uit de kwartaal- en jaarcijfers. De eerste Android-smartphone van de fabrikant kwam uit in april.

Sony Ericsson verlegde in 2009 de focus van goedkopere telefoons naar smartphones om zo uit de rode cijfers te komen. Die strategie lijkt vooralsnog geslaagd; de fabrikant heeft het forse verlies van 2009 omgezet in winst in 2010, al worden er veel minder toestellen verkocht. Sony Ericsson bracht onder meer de Xperia X10, X10 Mini, X10 Mini Pro en X8 uit.

Het lijkt erop dat de fabrikant in 2011 nog meer aandacht gaat richten op zijn Xperia-lijn van smartphones. Op elektronicabeurs CES werd de Xperia Arc aangekondigd. Inmiddels is online een preview verschenen van een variant op dat toestel. Daarnaast gaan er al maanden geruchten over een PlayStation-telefoon op Android, waarvan inmiddels veel foto's en video's zijn verschenen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-01-2011 • 11:29

30 Linkedin

Reacties (30)

30
30
6
0
0
20
Wijzig sortering
Dit is goed voor Sony Ericsson. Ze waren hard aan het dalen met hun oude "digitale camera en telefoon in een" concept. Nu met Android hip is, helpt het ze. Hopen dat ze ook nog wat mooie toestellen produceren zodat ze ook wat meer gezien worden (zoals met de Experia).
Het is alleen de vraag wat er gebeurd als low cost handset fabrikanten zoals huawei met volwaardige Android handsets komen. Heeft sony ericsson dan nog genoeg onderscheidend vermogen om de handsets tegen luxe prijzen te verkopen? #racetothebottom
Dat zie ik niet eens als een groot probleem, vooral de support van Sony mbt Android laat te wensen over.

Ik noem langzaam tot geen updates, of als er updates komen, van 2.0 naar bijv. 2.1 en verder niet meer. (Denk maar aan de Xperia X10 (mini)).

Kwa ontwerpt en gebruik onderschijden ze zich heus wel, maar ze moeten echt beter worden met de support, anders ben ik bang dat de uitstap naar een budget model met hetzelfde kunnen snel gemaakt is, omdat je deze of gaat custom rooten, of omdat je weet wat je mag verwachten en dan bewust kiest voor geen support (zit echt wel in de totaal/merkprijs verrekend).
Toevallig heeft mijn vriendin een xperia x10 mini gekocht afgelopen week. Ik heb meteen geupgrade naar 2.1. Maar om eerlijk te zijn vind ik het toestel prima werken. Hij is erg responsive en werkt naar mijn mening gewoon goed. Natuurlijk heb ik nog niet alles kunnen testen.

Maar de vraag is dan, waarom de gebruiker een update eist bij een toestel dat goed werkt?

Vroeger met de symbian toestellen kreeg je toch ook zelden updates.

Natuurlijk is het wel netjes als het gebeurd maar volgens mij hoeft een fabrikant alleen een goed werkend toestel af te leveren.
Anoniem: 335608
@wiene20 januari 2011 12:52
Welkom in 2011 Wiene. Tegenwoordig is enkel een 'ok' product niet voldoende om je als fabrikant te onderscheiden en staande te houden.
Vroeger waren updates voornamelijk bug fixes. Tegenwoordig betekenen updates eigenlijk upgrades.
inderdaad, de ondersteuning is eigenlijk ronduit slecht te noemen en ik vrees dat dit Sony Ericsson volgend jaar toch wel de kop gaat kosten op android gebied.

Er zijn namelijk nog veel consumenten die misschien nog de kat uit de boom hebben gekeken wat betreft al het android geweld en die nu goed kunnen zien welke fabrikanten hun toestellen goed ondersteunen en dat mee kunnen nemen in hun beslissing voor hun nieuwe mobieltje. Ook zijn er natuurlijk een hoop consumenten die voor hun 2de of 3de android gaan.

De keuze is dan eigenlijk vrij snel gemaakt. De enigste reden (volgens mij) dat je mogelijk voor SE kiest is hun design of omdat je merktrouw bent. Je hebt ook een kleine groep die voor de nexus gaat en die dus geen schil moeten hebben, maar het overgrote deel gaat denk ik tussen Samsung en HTC kiezen.

Beide fabrikanten updaten goed (SGS heeft 2.2.1 officieel, de DHD heeft 2.2 als ik me niet vergis) dus is het grote verschil tussen de twee (buiten hun design) of je kiest voor samsung's touch wiz interface, of de sens van HTC

conclusie:
Als SE volgend jaar nog steeds "zoveel" androids wil verkopen moeten ze volgens mij dringend aan de weg beginnen te timmeren qua updates en ondersteuning. Anders komt het volgens mij niet goed.
Even een kleine tegenstrijdigheidje uit je post lichten, je geeft aan dat men voor de Nexus gaat of voor Samsung en HTC kiezen.

De eerste Nexus phone, was van HTC en de nieuwe Nexus S, komt van Samsung.

Verder geen muggenziften ofzo, maar het kan verwarrend overkomen :).
Dat was van 1.6 naar 2.1.... Maar ik vind het idd ook niet acceptabel dat het ten eerste een eeuwigheid heeft geduurd(ongeveer een half jaar na de release van het toestel, en 2.2 was al uit), en dat het er op lijkt dat het bij deze ene update blijft....

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 20 januari 2011 14:42]

Waar draait de rest van de toestellen op? Ze zijn gestopt met Symbian, WP7 voorlopig nog niet. Een eigen OS, of zo?
nou het afgelopen jaar heb ik dus de Vivaz Pro aangeschaft (Een Symbian toestel) en laat ik me nu net door Sony E. behoorlijk in de kou gezet voelen dat ze zomaar ineens stoppen met Symbian. Toestel was nu niet bepaald goedkoop. En werkt nou niet echt overdreven super. Ben bijvoorbeeld erg ontevreden over de camerafunctie. (En de discussie over het is vooral een phone, nou nee want die heb ik al voor een paar tientjes, dus leg me maar uit waarom een toestel van achterin de 300 euro er zo'n rotzooi van maakt.) En N8 bijvoorbeeld die óók op Symbian draait gaat stukken beter.

Schaf in ieder geval niet snel weer iets van Sony E. aan, dan wordt mijn volgende toestel de IPhone 5, wat updaten etc kan ik Apple wel waarderen.
Hah, maar geld investeren om de toestellen naar de nieuwste Android versie te upgraden, ho maar... (X10 gaat 'maar' tot 2.1...)

Leuk dat ze er weer winst mee maken, maar ze verliezen na de 'eenmalige' verkoop de klanten alsnog door hun zogenaamde service.
misschien hebben ze wel onderzoek gedaan en misschien is wel gebleken dat een groot deel van hun klanten hun telefoons toch niet meer dan een jaar gebruiken... waarom zou je nog moeite voor doen? wie weet er is vast een reden dat ze niet meer updaten.
ten eerste ligt de fout bij Android wbt updates. Het zijn er gewoon teveel.
Anoniem: 276647
20 januari 2011 11:45
Nóg meer aandacht voor de Xperia-lijn lijkt me een aardige voorspelling;
iedereen gaat weer het hele jaar klagen over het uitblijven van updates :X
Jup, alleen HTC doet het best redelijk qua updates. Bij Motorola en Samsung kan je ook nog wat verwachten, maar bij de andere grote spelers kan je het wel vergeten.
Toch raar dat veel fabrikanten het daar laten liggen, voor veel mensen is de frequentie van updates toch een belangrijke keuze bij het volgende toestel lijkt me?
Lijkt me niet, misschien zijn hier wat (telecom) verkopers, maar ik kan me niet voorstellen dat die vaker dan 1 keer per dag de vraag krijgen welk toestel met welke frequentie wordt geupdate? Laat staan daar een antwoord op hebben.

Dus nee ik denk dat hooguit 10/20% daar naar kijkt (uit de lucht gegrepen, wat tweakers/geeks +bewuste consumenten), en de rest gewoon koopt wat hem mooi/goed lijkt.

Dat het logisch lijkt dat je er naar kijkt wil niet zeggen dat het logisch is.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 januari 2011 12:26]

Of er op die manier NU gevraagd wordt en of daar een pasklaar antwoord op is doet er niet toe. De consument zal in zijn omgeving geconfronteerd worden met vrienden en kennissen die hun Android phone net hebben geupdate. Ze zien een leuke feature die zij ook willen hebben en vervolgens willen zij ook updaten.
Dat zou moeten kunnen, aangezien zij ook Android hebben. Hardware technisch is er geen reden waarom het niet zou kunnen. Vervolgens blijkt dat dit niet kan met hun Sony...
Reken maar dat dat een vervelende nasmaak achterlaat. Als ze vervolgens zien dat hun vriend een HTC had en dat hij er erg over te spreken is is de stap snel gemaakt naar de concurrentie.
Mobile devices is een constant veranderende markt en regelmatige updates met nieuwe features doen er wel degelijk toe.
Dat lijkt mij ook niet. Zie bij collegas om mij heen steeds meer Androids, ten koste van dumbphones en bb's, maar de termen froyo, 2.2, update en ROMversies zegt ze meestal weinig. Als er een OTA update zich aandient op hun toestel, dan installeren ze het, maar daar blijft het bij.
Als het toestel maar doet wat ze willen is het goed en als jouw toestel dingen kan die hun toestel niet kan, dan nemen ze na een jaar abonnement gewoon dat toestel, zoals vroeger.
tja, al het commentaar op SE daar gelaten, ze maken wel ontzettend mooie telefoons. Er zullen genoeg mensen zijn die watertandend een Xperia Arc aanschaffen, zonder te kijken naar het update beleid van SE. Dezelfde manier waarop ik mijn X10 aanschafte met het oeroude Android 1.6
Inderdaad, wat is de Xperia Arc mooi :P nu nog hopen dat ze met een mini pro versie uitkomen, perfecte smartphone.
het probleem is dat SE goede telefoons maakt maar helaas slecht zijn met het updaten van de dingen. Nu ze dus gestopt zijn met het ontwikkelen van het OS voor de X10 maakt het mij zorgen over hoe het zou gaan met de Arc.

Zelf zit ik met de Satio en die is maar wat 9 maanden ofzo ondersteund terwijl het een "flagship" was voor hun.
Maar we zullen zien wat ze nu gaan doen want ik ben zelf aardig onder de indruk van de Arc en zit te twijfelen of ik toch nog SE probeer of om naar een ander merk te gaan zodra mijn contract af gelopen is.
meh... ik heb nu de sony xperia x10 mini pro en eerlijk gezegd, buiten het design vind ik er niets goed aan...
De update van 2.2 die uitblijft is trouwens een slechte zet... waarom wilt iedereen android? ten eerste omdat het goedkoper is dan iOS en ten tweede flash...
Dus het is een grote fout om de reeks niet te updaten naar de 2.2 versie...

Missing: JIT, Flash en vernieuwing.

Plus heb de laatste week al drie keer een flippage gehad van de touchscreen.
Ik kon niet oppakken. vanals ik het scherm aanraakte om te unlocken of op te nemen ging direct de status balk het volledige scherm vullen...
Niet direct één van de handigste dingen als je net een dringende telefoon moet opnemen... :/

Ik weet al heel goed dat mijn volgende zeker geen Sony Ericsson zal wezen... die hebben mij na al die jaren vaste klant serieus in de steek gelaten...

BTW: de arc trekt op niets... echt geen mooi design.. vind de X10 lijn veel aangenamer om naar te kijken... maar dat is natuurlijk persoonlijk... :)
Als je deze toestellen nu eens vergelijkt met een computer.

Je koopt een computer van 700 euro met Windows XP.. Geloof maar niet dat veel computer fabrikanten een gratis update naar Windows Vista aanbieden omdat dit klant vriendelijk is..

De hele business draait om geld, en Sony Ericsson verdient meer geld aan nieuwe toestellen ontwikkelen dan een update ontwikkelen voor een toestel dat al verkocht is..
Ze geven wel een Update naar XP SP1, SP2 en SP3 weg. Natuurlijk gaan ze daar niet eeuwig mee door. 2 jaar updates voor nieuwe toestellen lijkt me eigenlijk vrij normaal, vooral omdat de gemiddelde gebruiker 2 jaar aan een abbo vast zit.

Als je een paar maanden voor de release van Windows 7 een Vista machine kocht, kreeg je er een een gratis upgrade bij.

Trouwens slecht voorbeeld, omdat je bij een computer niet afhankelijk bent van je Hardware leverancier voor een software update.

De updates voegen behalve functionaliteit ook belangrijke dingen als batterij-spaar truukjes toe, best wel belangrijk en goed voor de gebruikers ervaring voor de eindgebruiker denk ik.

Je hebt helaas gelijk ja, alles draait om Geld, maar die boemerang gaan ze hard terug krijgen vrees ik.
SP1, SP2 en SP3 zijn geen upgrades maar updates..

Sony Ericsson brengt ook nog updates uit voor 2.1 waaronder de pinch to zoom functie die binnenkort wordt uitgebracht. Er zal alleen geen Upgrade komen voor het onderliggende android systeem.
Anoniem: 128111
20 januari 2011 16:29
Bij mij is het net hetzelfde verhaaltje. Heb vorig jaar een X10 gekocht iets na de lancering. Vanaf begin aan gewacht op de 2.1 update. Pas in december kwam deze er en nu krijgen we dit... ;( Dit was mijn 3de SE telefoon. Ben er altijd tevreden van geweest maar dit is gedaan. Ik koop nooit meer een SE. Ook iedereen die er mij iets over vraagt vertel ik ronduit dat ik niet tevreden ben. Waar ik in het begin de telefoon nog aanprees is dit volledig veranderd. Nu mag SE nog wel winst maken maar ik zie erg donkere wolken aankomen. Met design alleen gaan ze er niet komen, ik ben duidelijk niet de enige met deze mening. Kijk maar naar de fora overal voelen consumenten zich bedrogen. Erg slechte zet SE Shame on you !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee