Sony Ericsson geeft Android-toestellen ANT+-ondersteuning

De Sony Ericsson-smartphones X10 Mini, X10 Mini Pro en X8 krijgen via een update ondersteuning voor ANT+, dat communicatie over korte afstand met onder meer hartslagmeters mogelijk maakt. De X10 krijgt multitouch met de update.

De ondersteuning voor ANT+ zit al in de hardware van de toestellen, maar was tot nog toe niet geactiveerd. Sony Ericsson is de eerste die de ondersteuning aan mobieltjes heeft toegevoegd. ANT+ is een standaard die net als wifi en bluetooth werkt op de 2,4GHz-band. Volgens het bedrijf dat de standaard heeft ontwikkeld, verbruikt ANT+ weinig energie en kan het worden gebruikt voor diverse zaken waarbij apparaten met elkaar moeten worden verbonden.

De ondersteuning voor ANT+ komt naar toestellen met een Qualcomm MSM7227-cpu, zoals de Xperia X10 Mini, X10 Mini Pro en X8. De update daarvoor wordt in de komende weken uitgerold. Het is na Android 2.1 de tweede grote update voor de toestellen. De smartphones blijven op 2.1 draaien en krijgen geen Android 2.2. De 'grote' X10, die is uitgerust met een 4"-scherm en Snapdragon-cpu, krijgt met de update ondersteuning voor multitouch, maar geen ANT+.

Sony Ericsson heeft op elektronicabeurs CES de Xperia Arc aangekondigd, die eveneens beschikt over ANT+-ondersteuning. Het is onduidelijk of andere fabrikanten de techniek ook gaan ondersteunen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-02-2011 • 15:12

56 Linkedin

Reacties (56)

56
53
25
2
0
17
Wijzig sortering
Kan iemand mij uitleggen: waarom krijgen de 'kleinere' X10-toestellen 'Mini' en 'Mini Pro' wél ondersteuning voor ANT+ via deze update en de grotere X10 zelf niet?

En dan bedoel ik niet 'omdat Sony Ericsson dat heeft bepaalt', maar waarom zij dit zo bepaalt zouden hebben...
Ik zou zeggen, de X10 zelf is een smartphone met meer features en dus logischer om in elk geval bepaalde zaken meer te hebben bovenop de 'kleinere' toestellen. In elk geval gelijk qua functionaliteit.

[EDIT]
Dank X-Masterrr

[Reactie gewijzigd door Mr. P op 2 februari 2011 15:31]

Omdat de X10 een andere cpu gebruikt als de X10 mini's ;)
Heeft er geen bal mee te maken. ANT draait op een eigen chip die async (serieël) verbonden wordt met de main CPU. Het ANT protocol is propriatry, je kunt het alleen gebruiken door de chip van die knakkers te kopen. Door het kopen van de chip heb je meteen een licentie voor ANT.
De ondersteuning voor ANT+ komt naar toestellen met een Qualcomm MSM7227-cpu, zoals de Xperia X10 Mini, X10 Mini Pro en X8.

De 'grote' X10, die is uitgerust met een 4"-scherm en Snapdragon-cpu

de Snapdragon cpu ondersteunt geen ant+ dus zal deze ook geen update er voor krijgen.
ANT+...dat is dus een soort Bluetooth 4.0? Handig, zo'n extra "standaard" :?
Anoniem: 272924
@nika3 februari 2011 01:00
Nope, ANT en BT lijken even veel op elkaar als een fiets en een vliegtuig, alle twee zijn het vervoermiddellen maar daarmee houd de overeenkopmst op. ANT en BT zitten in dezelfde frequentieband maar zijn verder totaal verschillend.

ANT: weinig data (paar bytes) met extreem laeg stroom verbruik (een paar nano Amprère)
BT: Enorm data volume met een veel hoger stroomverbruik, zelfs de vultra low power BT is niet te vergelijken met ANT.

ANT is de defacto standaard in de health care wereld (harslag- bloeddrukmeters en dergelijke).
Het is ook een standaard in de fietswereld, cadansmeting, snelheidsmeting, vermogensmeting en hartslagmeting.
Tja, een soort beginsel, oftewel een soort concurrent lijkt mij.
Natuurlijk goed om concurrenten te hebben, maar hiervoor 8)7

Verder snap ik niet waarom ze dan nog op android 2.1 blijven, terwijl 2.3 er al is.
En dat de X10 het dan weer niet krijgt.

Verder wel goed dat ze multitouch krijgen!
Waarschijnlijk is alles goed uitgetest op 2.1. Als ze dan met 2.3 beginnen krijgen ze er op eens weer dingen bij die weer getest moeten worden.
Hmm ik zie liever een update waarbij ze iets doen aan de levensduur van de accu...
Ik zet hem tegenwoordig niet meer op 2G/3G want dan loopt hij nog sneller leeg.2G-only op werk en thuis (want heb dan wifi) en 3G-only als ik buiten ben (met het risico op slecht bereik).

Wat is nu het praktische nut van ANT+ voor het gros van de gebruikers?

edit: info over ANT+ http://www.thisisant.com/

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 2 februari 2011 15:21]

Als je het mij vraagt overlapt ANT+ met Bluetooth 3.0
Sinds versie 3.0 kun je ultra low powered bluetooth verbindingen opzetten.
Zo op het oog is dat de hoofdfunctie van ANT+

Ik zie liever dat ze het bij 1 standaard houden.

Maar aan de andere kant vind ik het wel fijn als me telefoon het ineens ondersteund :P
Anoniem: 272924
@itarix3 februari 2011 00:51
Nee, bleutooth is high volume data ANT is low power maar met een hele lage data volume. Behalve dat het in de zelfde band zit is er geen enkele overeenkomst tussen ANT en BT.

ANT is de defacto standaard in het wereldje van de hartslag- en bloeddrukmeters. ANT werkt al op een paar nanoampere (gemiddeld) en dat is beduidend minder dan BT's ultra low power mode. Een ANT device kan wel vijf jaar blijven werken op een knoopcelletje (horlogebatterij).
Ontopic
iemand een idee wanneer deze update er is? Ik heb een andere versie op mn X10i staan omdat ik wilde rooten. Uiteindelijk ook timescape en hyves eraf gedonderd.

-edit: ook ik moet beter lezen..

Offtopic
Levensduur accu vergroten

Tip: download juicedefender via de app Market. Als je het idee hebt dat het goed werkt, kan je de volledige versie kopen (ultimateJuice). Dit is de enige app die ik gekocht heb, want het is echt de moeite waard. Je telefoon moet wel geroot zijn volgens mij.
(ik heb eerst een kopie van ultimateJuice uitgeprobeerd. Dit werkte niet zo goed als je het gewoon koopt).

Download Android Assistant als app killer. Ik vind het prettig, omdat het best uitgebreid is qua opties. Als iemand een betere app weet, let me know.

Autokiller.. ik weet niet wat het doet, het staat er wel op.. iemand een idee?

SetCPU (root) is geniaal. Hiermee kan je de mobiel gewoon traag maken (CPU verlagen) zodat de batterij langer mee gaat. Voordeel is een veel langere accu duur, maar het nadeel is, dat als je het te laag instelt, dat je wel eens gebeld kan worden en dan niet kan opnemen omdat de mobiel te traag is.

[Reactie gewijzigd door stevenw64 op 2 februari 2011 16:17]

Ik raad aan om geen JuiceDefender (of soortgelijken) te installeren. Als je je telefoon enorm traag wilt maken moet je t zeker doen, anders niet want Android zelf houd heel goed in de gaten wat er afgesloten moet worden en wat niet.
Ja, vanaf 2.2 (niet 2.1, waar de X10 en X8 op draait).
Anoniem: 333006
2 februari 2011 15:16
Krijgen de T-mobile klanten dit dan ook? Of moeten die weer maanden wachten?
Hangt denk ik van T-Mobile af. Maar misschien kun je via een omweg ook wel de juiste updates binnenhalen. Neem eens een kijkje op XDA zou ik zeggen :)
Heb ook T-Mobile. Dat eeuwige extra wachten word je bij hen simpel van.

Mijn advies ga naar http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=723

maak je telefoon met 1 klick rooted.
En maak hem simlockvrij. Kost je niks meer dan een beetje tijd. En je hebt meteen de mogelijkheid om één van de vele roms (android) op je mobiel te zetten die beter/sneller/uitgebreider is.
Lol! Erg grappig!

Ik was simpel en werd pas ineens T-mobile. (denk daar maar eens over na) ;)

Even ontopic. Wat ga ik nu ineens extra kunnen met mijn x10 mini pro?
dan moet je ook maar niet vallen voor een telefoon bij je abonnement die je zogenaamd gratis krijgt ...

kunt dan beter een goedkoper abonnement nemen een een unbranded telefoon nemen... is misschien wat duurder in eerste instantie; maar je belbundel bestaat tenminste niet voor 40% uit 'terugbetalen voor telefoon'...

+ je kan gaan en staan waar je wilt met je phone... ben je je telco beu ; dan is er niemand die je kan verplichten om te blijven omdat je ergens hebt gekrabbeld om zgn. el cheapo een telefoon te krijgen...

het is gewoon een vorm van vendor lock-in...
Leuk hè dat android met al die gesplinterde updates en geouwehoer! Have fun
Goh alsof Apple geen losse updates heeft voor de verschillende apparaten?
updates voor de iPhone en de iPod worden toch ook los van elkaar gedaan?
En waardoor zou dat nou komen? Omdat de hardware verschillend is.
Is juist het mooie van Android je kan het door jou gewenste stukje hardware kiezen en daar dan de voor jou gewenste gui op draaien.
Kun je ook echt met Apple producten.
Dat ligt niet aan Android maar aan de Telco's, als Apple niet zo gesloten was dan had elke provider die echt wel branded gemaakt.

Wacht jij maar op functies in iOS die al tijden lang in Android zitten :)
Waar het aan ligt maakt niet heel veel uit. Android moet oppassen dat het door de versplintering qua user interfaces, winkels en versies zichzelf niet kapot laat maken. Want het wordt er allemaal niet duidelijker op en de gebruikerservaring varieert behoorlijk.

Het is nog te vroeg om Android dood te verklaren (het groeit als kool en is hier op tweakers extreem populair) maar als men niet oppast is het in 5 jaar over en uit met Android. Dan heeft het de reputatie van Windows Mobile. Leuk OS maar niets werkt consequent hetzelfde en ondersteuning van je fabrikant ontbreekt. Wat dat betreft verdient Apple een staande ovatie. Er worden nog steeds updates uitgebracht voor de 3G. Bij Android valt dat zwaar tegen....

Laten we over 5 jaar weer eens kijken en zien hoe Android deze chaos te boven is gekomen.
Even kijken:
Volledig multitasking, een degelijk notificatiesysteem, sinds vandaag echt OTA apps installeren, flash support, google navigation, hot-spot capability, ...
En vooral: de openheid naar developers en nu ook publishers toe!!!

ANT+ wordt al een tijdje over gepraat, als ik me niet vergis wordt het vooral door sportapparaten gebruikt (bv, van die meters op je fiets) om te communiceren met je gsm. Weet er iemand of er nog fabrikanten van GSM's plannen hebben om ANT+ ondersteuning aan te bieden?
Ik ben 2 weken geleden overgestapt van iPhone 3G naar android (Galaxy S) omdat mijn iPhone bij elke update (véél) trager werd zonder dat er nieuwe functies bijkwamen. Hij was behoorlijk onbruikbaar geworden, vooral SMS en de browser gingen niet meer vooruit..

En dat terwijl android bij elke update sneller wordt.

Maar google hoeft natuurlijk zijn telefoons niet trager te maken omdat gebruikers elk jaar een nieuwe zouden aankopen. Dat doen de fabrikanten wel met hun custom GUI's.. ;)

[Reactie gewijzigd door Sorcix op 2 februari 2011 20:16]

Ah, de eerste Apple fanboy meldt zich?

Zie het maar als groeistuipjes ;)

Mijn vrouw heeft de X10mini, zal vanavond d'r gsm eens aan de pc hangen. Jammer dat Sony geen OTA updates doet. Ik heb zelf een Desire, dat werkt toch prettiger IMHO.
Heb de laatste toch echt OTA gehad. Was meteen weer mn simlock en root kwijt, kon dat weer opnieuw doen dus hehhehe
Het heeft een 9 maanden geduurd... maar nu komt de X10 eindelijk een beetje overeen met mijn HTC Desire (Android 2.x en semi-multitouch!). Enkel heb ik die ook al bijna een jaar! :S
ANT+ werd in de Tour De France gebruikt om de hartslaggegevens van sporters up te loaden op de interwebz, was wel grappig om te zien en ongetwijfeld nuttig voor de sporters en hun support (trainers/coach etc). Wat een gemiddelde gebruiker hier aan heeft zie ik niet zo in.
Het ANT protocol zou best wel eens (grotendeels) overeen kunnen komen met het protocol dat gebruikt wordt voor nike+. Ik ben benieuwd of ontwikkelaars nu ook nike+ op android werkend kunnen krijgen in plaats van enkel op apple hardware.

bron
Anoniem: 179830
2 februari 2011 19:26
Ant+ is een ondersteuning die elke telefoon zou moeten hebben!

er zijn ontzettend veel apparaatjes die ANT+ doen(hartslagsensoren,afstandsbedieningen,afstandsmeters,gps,stappentellers,etc.). ANT+ heeft immers al veel sensoren/apparaatjes wat je van bluetooth low energy niet kan zeggen, die liet maar op zich wachten.
het probleem van ANT ondersteuning in de telefoontjes zit hem daar eigenlijk ook niet in de cpu die wordt gebruikt maar in de wifi chip die gebruikt wordt.
in de experia mini's etc zit de wilink chip van Texas Instruments. (google maar eens) wat niet in de X10 zit. Vandaar dat die geen update krijgt met ANT+ ondersteuning.
Wanneer is deze update beschikbaar? Ik zie hem nog niet op mijn phone!

Kansloos ik moet beter lezen! srry!

[Reactie gewijzigd door MaKKie1989 op 2 februari 2011 15:32]

"De update daarvoor wordt in de komende weken uitgerold."
Op zich dus niet een rare vraag.
"Komende weken" kan bij Sony soms nog een tijdje duren.
En daarbij komt nog de controle duur van iedere provider.
update naar android 2.2 kwam toch rond de zomer naar de X10 versie's?
Nee, SE heeft aangegeven geen verdere android updates te doen dan naar 2.1

http://www.androidworld.n...-krijgt-geen-android-2-2/
Hmm beetje teleurstellend nieuws dit... en als je met custom roms begint zal er over een eventuele reparatie ook wel veel gezeur zijn. thnx voort de info.
Hmm beetje teleurstellend nieuws dit... en als je met custom roms begint zal er over een eventuele reparatie ook wel veel gezeur zijn. thnx voort de info.
Valt wel mee hoor, iig niet bij andere merken, geen idee hoe SE er mee om gaat maar de meeste bedrijven doen daar echt niet moeilijk over... Misschien iemand met ervaring bij SE?

Daarbij moet je het wel heel bond maken wil die niet meer flashbaar zijn naar de originele software ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 februari 2011 16:09]

Ik had mijn win-mobile x1 wel een custom rom en die heb ik gewoon terug gezet en geen problemen bij SE. Maar ik weet niet wat er gebeurd als je hem niet terug kan flashen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee