Microsoft brengt RC SP1 voor Windows 7 en Server 2008 R2 uit

Microsoft heeft release candidates van Windows Server 2008 R2 SP1 en Windows 7 SP1 uitgebracht. De eerste service packs voor Microsofts server- en desktop-OS'en voegen weinig nieuwe functionaliteit aan de besturingssystemen toe.

SP1 voor Windows 7 bevat geen nieuwe functionaliteit voor het desktop-OS, maar is een bundeling van eerder uitgebrachte patches, hotfixes en updates. Het eerste service pack voor Windows Server 2008 R2 bevat wel enkele nieuwe functies. Zo zal SP1 Remote FX en Dynamic Memory aan het server-OS toevoegen.

Met Remote FX krijgen beheerders een remote desktop-werkomgeving in 3d doordat het besturingssysteem gebruik kan maken van de gpu. Dynamic Memory biedt een aantal mogelijkheden om het geheugengebruik voor virtualisatietoepassingen te regelen.

De twee release candidates zijn de laatste in de reeks testversies. Volgens de huidige planning zal Microsoft de service packs voor beide Windows-versies in het eerste kwartaal van 2011 uitbrengen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

27-10-2010 • 14:43

52 Linkedin

Reacties (52)

52
51
32
3
0
10
Wijzig sortering
Er zitten wel degelijk wijzigingen in SP1 die niet als losse update via Automatische updates zijn aangeboden.

Zo is er een update die je moet downloaden dat performance issues oplost mbt Aero en de DirectX interface.

Ook is er op dit moment alleen maar een hotfix op aanvraag dat een lockup oplost in Windows 7.

Deze komen in SP1 terecht en zullen niet als losse updates worden aangeboden via Automatische updates.
Als je alle Windows 7 updates gewoon hebt, zou je dan de SP1 install nooit langs zien komen in Windows Update?
(Wacht dringend op een .iso mount featere in W7).

[Reactie gewijzigd door Barleone op 27 oktober 2010 14:46]

Dat wel. Applicaties kunnen redelijk eenvoudig de service pack opvragen en daarop sturen. Vooral installatieprogramma's gebruiken dit, om te waarschuwen dat de software niet werkt omdat de juiste service pack niet aanwezig is.

Applicaties kunnen zeer lastig de geinstalleerde updates beoordelen, en daaruit afleiden of het systeem geschikt is voor de software. Dus wordt er gewerkt met service packs.
Anoniem: 196662
@Barleone27 oktober 2010 15:01
Je zal hem vast tegenkomen maar die van jou zal vele MB's minder zijn dan op een Win7 zonder vorige updates.
hangt van de installer af uiteindelijk,
als dat net zoals destijds met xp is dan blijft het een grote blok
Je hebt altijd 2 installers. De een download en installeert alleen wat je nog niet hebt en bij de ander download je alles en installeer je alleen wat je nodig hebt (redistributable).
Toch wel. Aangezien SP1 een bundeling is van uitgebrachte (die jij al hebt), niet uitgebrachte patches en patches waarvoor je een supportrequest moest doen (bvb: http://support.microsoft....scid=kb%3ben-US%3b2283445 ).
Anoniem: 126717
@Barleone27 oktober 2010 15:08
Waarom gebruik je MagicDisk niet? 900 KB en doet wat het moet, kosteloos.
Alleen voor het veranderen van de Windows versie string zal je al een extra update nodig hebben ;)
"Met Remote FX krijgen beheerders een remote desktop-werkomgeving in 3d doordat het besturingssysteem gebruik kan maken van de gpu."

Kan iemand mij vertellen wat voor nut 3D heeft voor servers?
Dit is natuurlijk vrij simpel, voor Remote Desktop Services is het erg praktisch. Of je dit nu lokaal of op de server doet maakt dan vrij weinig uit. Het gaat er dan om dat je videobeelden kan afspelen, kan renderen, 3D acceleratie e.d. Dit kan nu vrij lastig via RDS van Microsoft gezien de huidige vertraging en traagheid. RDS is gewoon niet erg multimedia-proof vergeleken met bijvoorbeeld VDI.

Lees dit eens als je geïnteresseerd ben: http://community.citrix.c...D+offer+GPUs+for+RemoteFX

Citrix heeft een vergelijkbaar protocol, namelijk HDX en HDX-ready thin client en andere end-pointclients die dit ondersteunen kunnen hierdoor de grafische toepassingen zoals Windows Aero en bijvoorbeeld Youtube lokaal afhandelen waardoor de server ontlast wordt. Microsoft probeert met RemoteFX hier een antwoord op te geven. Of ze dit succesvol gaat lukken is nog maar de vraag, ze concurreren nu voornamelijk op prijs (Microsoft RDS is een stuk goedkoper dan Citrixoplossingen) maar lopen dan ook iets achter als het aankomt op features.

[Reactie gewijzigd door Chocola op 27 oktober 2010 14:57]

Voor het gebruik van citrix heb je evenzoveel TS licenties nodig hoor :). Dus microsoft krijgt zijn geld toch wel.

Citrix heeft inderdaad zijn eigen (efficienter) protocol en extra features, maar dat is dan ook precies waar je je geld aan uitgeeft.

OT: Wel handig. Er zijn legio zaken die je met 3d acceleratie erbij krijgt. Dit maakt het platform multifunctioneler en biedt dus meerwaarde voor een bedrijf.
Het gaat bij RemoteFX niet om de huidige 3D-tv-hype, maar om 3D acceleratie, waardoor bijvoorbeeld ook video afgespeeld kan worden via RDP.
Anoniem: 314471
@Mentox27 oktober 2010 14:57
Je kan applicatie gebruiken via voormalig TS (Terminal Services), nu "Remote Desktop Services" genaamd. Ik vermoed dat je in applicaties op die op de server geïnstalleerd zijn gebruik kunt maken van 3D hardware acceleratie. Neem bijvoorbeeld een programma om 3D mri-scan weer te geven, een arts zou thuis kunnen inloggen op de server (met een prive pc) en de software online kunnen gebruiken.. Ideaal..

Anders dan dat zie ik er werkelijk geen nut in, lijkt me dat een beheerder van een server niet remote gaat gamen.. :)
kennis van mij speelt LOTRO via zijn pc thuis, dmv RDP op 't werk :X
Je kunt een terminal server (thin cliënts) nu dus echt identiek laten zijn aan een desktop-ervaring.
Je kunt zelfs de videokaart in de server gebruiken, en spellen spelen, hoewel het daarvoor niet gemaakt is :).
Voor Remote Desktop op een terminal server (meerdere gebruikers op één server) of voor desktop virtualisatie.

Een serieuze toepassing hiervoor zou kunnen zijn op ziekenhuizen waarbij terminal servers of gevirtualiseerde desktops in het datacenter staan en gebruikt worden vanaf terminals in de (mobiele) behandelplaatsen. Hierdoor is het mogelijk om complexe beelden laten zien zonder dat de dure computer apparatuur op makkelijk toegankelijke plekken staat.
Dus geen nieuwe functionaliteiten of enige verbeteringen optimalisatie? Maar alleen een combo pack van alles wat tot nu toe al is uitgebracht via WIndows Update? In het verleden dat een SP altijd wel wat meer dan dat toch?
Windows 7 is gewoon zo goed dat er geen echte grote uitbreidingen en fixes moeten worden uitgebracht.. :)
Goede zaak dus. Voor de verandering eens een SP wat gewoon een verzameling is van reeds eerder uitgebrachte fixes. Thums-up voor microsoft voor de verandering. ;)
Voor de verandering??? :?

Vrijwel alle Windows SP's zijn gewoon een verzameling van eerder uitgebrachte fixes. De laatste grote verandering die ik me kan herinneren was XP SP2 waarin de firewall werd geintroduceerd.
Bijna: de firewall werd niet geintroduceerd, maar hij werd toegankelijk (eenvoudiger) gemaakt en werd standaard aangezet. De Firewall bestond in Windows XP pre-SP2, Windows 2000 en zelfs in NT4 al.
NT4 en Windows 2000 hebben geen ingebouwde firewall. Dat was (is) een feature van Windows XP (RTM).
Windows NT4 en 2000 hadden de mogelijkheid om poorten af te sluiten. Een hele eenvoudige firewall dus.
Je kon poorten blacklisten of whitelisten, maar ook IP-adressen, als ik me goed herinner...

XP was wel het eerste *consumenten* OS met ingebouwde firewall, omdat voor consumenten de voorloper Windows Me was.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 28 oktober 2010 12:30]

Soms wel, soms niet. Er zijn er wel een paar geweest, maar zeker ook niet alle SP's hebben functionaliteit toegevoegd.
ik draai (via tpb) sp1 al een tijdje, is versie 178 volgensmij (nu op werk) moet ik deze dan verwijderen en via windows update de officiele binnenhalen ? of kan die er gewoon overheen ?

updates downloaden en installen werkt overigens tot nu toe prima ;)
Meestal moet je de vorige versie van een service pack build verwijderen.
Ik vroeg me eigenlijk af waarom RemoteFX niet voor de desktop verschijnt. Ik werk vaak via remote desktop op mijn pc en ervaar ook vaak traagheid met filmpjes, 3d acceleratie enzo. Of heb ik het verkeerd begrepen en is dit ook inbegrepen in Windows 7 SP1?

Dit haal ik namelijk van deze site:
RemoteFX has been designed as a Windows Server capability to support the growing demand for multi-user, media-rich centralized desktop environments. Windows 7 will be supported as a virtual guest OS under Hyper-V.
Windows 7 SP1 will have an updated RDP client to support RDP connections with RemoteFX. Unfortunately, it is too early for us to make any statements about future down level client support.

[Reactie gewijzigd door IntoDevel op 27 oktober 2010 15:36]

Met een beetje nadenken kun je het zelf ook uitvogelen neem ik aan?

Om RemoteFX te kunnen draaien heb je zowel een server als client nodig. De server kun je alleen gebruiken op Windows Server en op Windows 7 kun je alleen de client gebruiken.

Hierdoor kun je dus op Windows Server W7 computers aansturen met 3D.
Pardon, laten we elkaar met iets meer respect behandelen oke? Je kan toch prima RemoteFX inbouwen in de serverside van Remote Desktop? Als ik met mijn laptop connect met mijn desktop dan is mijn laptop client en mijn desktop de server. Dus dan kan de server side toch gewoon RemoteFX aanleveren aan de client, dat heeft niets met Windows 7 of Windows Server te maken. Dus mijn vraag blijft waarom bouwen ze dit niet direct in in Windows 7? Ik verwacht eigenlijk dat dit een feature zal zijn in SP2 of in Windows 8 omdat de markt kleiner is.
Het punt is dat door de manier waarop RemoteFx is opgebouwd je niet alles serverside kunt renderen. De performancewinst zit er juist in dat al die renderingdingen zo veel mogelijk worden ge-offload naar de (vaak toch wel enigszins krachtige) client.

Hiervoor heb je wel een client nodig die het ondersteunt. :)
Anoniem: 26230
@Alex)28 oktober 2010 04:07
Ik werk juist andersom. Krachtige server en goedkope clients. Als ik bv via RDP Photoshop opstart geeft het direct al een foutmelding dat er niet van de GPU gebruik gemaakt kan worden en elke handeling duurt veel langer dan het zou moeten.. RemoteFX lost dit voor mij op. Ik blij, CPU blij en GPU voelt zich niet meer nutteloos.
Anoniem: 301496
@Alex)28 oktober 2010 09:21
Maar dan zou toch theoretisch met een krachtige desktop en een krachtige client het ook gewoon op Windows 7 moeten kunnen draaien zonder dat je Windows Server nodig hebt? Dat zou een kwestie moeten zijn van RemoteFX inbouwen in de server side van Remote Desktop.
Ja.. Ik quote dus exact de site die je nu linkt ;-)
Lijkt mij dus van niet..

[Reactie gewijzigd door AnderNeo op 27 oktober 2010 15:40]

Anoniem: 104592
27 oktober 2010 19:25
Ik heb windows 7 gekocht via Microsoft met zo'n download link..
En ik zie dat ik nog steeds toegang heb tot de iso file en ben daarom benieuwd of ik daar straks ook een win7 SP1 iso file kan downloaden. Heeft iemand daar ervaring mee?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 104592 op 27 oktober 2010 19:42]

Je koopt de software niet, maar een licentie-code.
Zal je nu gemakkelijkr SP1 kunnen slipstreamen?
Dus zonder tools, maar out of the box?
Draaide een tijdje de SP1 beta van Win7 x32 en dat liep prima. Vanmiddag de SP1 RC geïnstalleerd en sindsdien last van behoorlijke verhoging in de ping-tijden naar internet.

Aangezien gamen mijn favo bezigheid is, ga ik zo maar eens een un-install doen en hopen dat het weer als vanouds is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee