Onderzoekers van de universiteit van Utah hebben een systeem voor leugendetectie ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van eye-tracking-technologie. Het systeem zou even goed of beter werken dan een polygraaf.
De vijf onderzoekers, docenten psychologie bij de universiteit van Utah, stelden vast dat liegen vermoeiender is dan de waarheid vertellen en dat bewuste en onbewuste oogbewegingen de leugenaar kunnen verraden. Zo kunnen personen die liegen verwijde pupillen hebben en duurt het langer voordat vragen worden gelezen en beantwoord. Deze reacties kunnen zeer subtiel zijn en daarom zijn volgens de onderzoekers nauwkeurige metingen en een statistisch model nodig om het belang van deze reacties te bepalen.
Proefpersonen kregen op de computer een reeks vragen voorgeschoteld die alleen met goed of fout konden worden beantwoord. Tijdens de vragenronde werden onder meer de pupilverwijding, de reactietijd, de leessnelheid en het aantal fouten gemeten.
Volgens Kircher, een van de onderzoekers, geeft hun leugendetectiemethode de polygraaf het nakijken. "Onze resultaten zijn even goed of beter dan de polygraaf en we zijn nog in een vroeg stadium van deze innovatieve, nieuwe methode om vast te stellen of iemand je om de tuin leidt", aldus Kircher.
De eye-tracking-technologie heeft volgens de onderzoekers een aantal voordelen boven het gebruik van de oude, vertrouwde polygraaf. Zo zou de nieuwe leugendetectietechnologie lagere kosten met zich meebrengen, een vijfde van de tijd nodig hebben van ondervragingen met de polygraaf, beschikbaar zijn in alle talen en kunnen worden bediend door technici in plaats van getrainde polygrafisten.
De universiteit van Utah heeft de technologie in licentie gegeven aan het bedrijf Credibility Assessment Technologie. Dat bedrijf is eveneens in Utah gevestigd en heeft twee durfinvesteers aan het hoofd. Deze zien onder meer geheime diensten en andere overheidsinstanties als potentiële klanten voor de eye-tracking-technologie.
De universiteit van Utah is overigens niet de enige instantie die zich bezighoudt met onderzoek naar leugendetectie via eye-tracking. Ook het University College London is met een dergelijk project bezig.