'Dell verkocht miljoenen computers met gebrekkige condensators'

Dell zou tussen 2003 en 2005 willens en wetens miljoenen systemen met condensators van slechte kwaliteit hebben verkocht. De condensators van 11,8 miljoen computers zouden bijna zeker binnen drie jaar na levering gaan lekken.

Het euvel kwam aan het licht toen enkele Dell-computers van de University of Texas zonder duidelijke aanleiding kapot gingen. Dell verklaarde aan de universiteit dat ze de computers hadden overbelast door ze zware wiskundige berekeningen te laten uitvoeren.

De universiteit was echter niet de enige partij die last had van falende Dell-systemen. De directeur van PointSolve, Greg Barry, vertelde The New York Times dat de pc's allemaal na een gelijke gebruiksperiode de geest gaven. Na tientallen defecte systemen gehad te hebben, spreekt hij zijn frustratie uit: "Het is ongehoord, maar Dell wil dit blijkbaar niet erkennen als een probleem."

lekkende condensatorenUit recent vrijgegeven documenten van een drie jaar oude civiele rechtszaak blijkt dat de medewerkers van Dell op de hoogte waren van de problematiek. Zij bagatelliseerden de klachten over mankementen van de systemen, waardoor veel bedrijven onnodig risico liepen.

De kern van het probleem zou liggen bij condensators die door het bedrijf Nichicon gemaakt werden. Deze zouden gevoelig zijn voor lekken. Ook concurrenten van Dell, zoals HP en Apple hadden hier een paar jaar geleden mee te maken, maar Dell zou veel meer van de gevoelige condensators gebruik gemaakt hebben dan de concurrentie. De uitkomst van een interne studie van het bedrijf - ingesteld door Dell naar aanleiding van de civiele rechtszaak - zou zijn dat 97 procent van de OptiPlex-modellen naar verwachting problemen zou gaan vertonen als gevolg van de condensators. Het zou volgens die documenten gaan om in totaal 11,8 miljoen systemen die tussen mei 2003 en juli 2005 verkocht werden. De defecte componenten werden vervangen met onderdelen die dezelfde problematiek hadden bleek uit de bevindingen van de onderzoekers.

Dell heeft naar verluidt miljoenen dollars opzij gezet om eventuele rechtszaken of schadevergoedingen te kunnen financieren.

Door Jeroen Rosier

Stagiair

30-06-2010 • 20:49

205

Submitter: jimbo123

Reacties (205)

205
197
89
2
0
0
Wijzig sortering
Ik vraag me af wat hier nou precies de nieuwswaarde van is, periode 2003-2005....
Het was leuk geweest als dit opgepakt was in de relevante periode maar nu wordt het wel een beetje oude koeien uit de sloot halen.

Overigens werdt dit probleem weldegelijk erkend door Dell, niet direct maar pas na grondig onderzoek.In de betreffende periode heb ik nog als service engineer gewerkt voor een partner van Dell en heb dit probleem inderdaad VEELVULDIG moeten verhelpen...
Initieel werden hiervoor gelijkwaardige/problematsche moederborden voor gebruikt maar hier is al snel een bijgewerkte revisie op gekomen met andere condensatoren.

Ik probeer het probleem van die tijd zeker niet te baggetaliseren want het was een serieus probleem, ik denk echter wel dat het in het juiste perspectief geplaatst dient te worden. Sure die krengen gingen kapot maar ze werden ook weer gefixed.
Overigens klinken 12 miljoen pc's als veel maar wereldwijd rollen deze in een zeer korte periode uit de fabrieken.
Omdat er nu een rechtszaak loopt tegen Dell.
Als ik het artikel goed heb begrepen is dit allemaal oude koek, wel word er gerefereerd naar het fiscale onderzoek wat inderdaad nu loopt.
Was het geen algemeen bekend feit dat alle moederborden die in die tijd geproduceerd en verkocht zijn last hadden van gebrekkige elco's?
klopt.
de optiplex gx270 en de gx280 serie stonden er om bekend/berucht

Wel een beetje jammer van dell, alhoewel ik persoonlijk vind dat ze na die periode wel betere service en producten zijn gaan leveren.

Maar dit is echt stupide van ze, en vervolgens de systemen repareren met een zelfde defect? Goed bezig Dell..

[Reactie gewijzigd door Wannial op 24 juli 2024 07:55]

Wij hebben ong. 30 pc's in de 270/280 serie gehad. Het probleem werd echter altijd gelijk door de helpdesk van DELL opgepakt. Op het moment dat ik ze belde en zei dat het om een moederbord met bolle condensatoren ging wisten hun genoeg. Er zijn bij ong 15 pc's met problemen het moederbord vervangen, de overige zijn preventief vervangen. Niks te klagen dus hier.
Dus jij klaagt niet als 15 medewerkers een tijd rare bugs hebben en tijd verspillen aan nieuwe pc krijgen en inrichten terwijl leverancier al wist dat dat zou gaan gebeuren toen ie ze verkocht aan je. Hmmm...
Anoniem: 112442 @Black Eagle30 juni 2010 22:07
Op het moment dat ik ze belde en zei dat het om een moederbord met bolle condensatoren ging wisten hun genoeg. Er zijn bij ong 15 pc's met problemen het moederbord vervangen, de overige zijn preventief vervangen. Niks te klagen dus hier.
Off topic:
Het ze niet hun. Zie deze link.

On topic:
Dat weet ik zo net nog niet.
De defecte componenten werden vervangen met onderdelen die dezelfde problematiek hadden bleek uit de bevindingen van de onderzoekers.
Dat weet ik zo net nog niet.
De defecte componenten werden vervangen met onderdelen die dezelfde problematiek hadden bleek uit de bevindingen van de onderzoekers.
Maar dan zullen ze het wel weer een tijd uithouden, lijkt me.
Idd, ook zijn er v2 en v3 mobo's
Anoniem: 273970 @Wannial30 juni 2010 22:49
Ik ken een bedrijfje wat deze borden van dell bijna voor nop kreeg, de elco's verving, en ze weer verkocht met garantie aan bedrijven in binnen en buitenland. Die hebben hier goed op gedraaid hoor :)
Nee, zeker niet alle! Alleen moederborden van leveranciers die cheap ass crap componenten gebruiken zoals oa. Dell, HP en Acer;) Shuttle heeft ook van die crap condensatoren gebruikt en er zijn er nog wel meer maar daarnaast waren er ook genoeg leveranciers die wel kwalitatief hoogwaardige componenten gebruikten.
BS. Zelfs grote merken als Intel en Apple hadden hier problemen mee (ja Apple ook...). En het waren niet enkel moederborden maar ook zeer vele fabrikanten van voedingen, grafische kaarten, netwerkkaartjes, beeldschermen, ... Zelfs in andere apparaten zoals camera's, printers, switches, ...
Niemand is er gespaard van gebleven maar enkel bij de apparaten die ze onder genoeg stress bracht werd het opgemerkt.
Correct. Afgelopen week nog een videokaart vervangen met een lekkende elco. Was dit keer een nvidia kaartje. Kan toeval zijn ,maar kwam ook uit die tijd en was ook een leuk oem systeempje met hoge specs op papier maar als je het ding opentrekt stelt het geen druif voor.... :r

Ik kom het in mijn eentje alleen al gewoon te vaak tegen. Vreselijk gewoon.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 273970 op 24 juli 2024 07:55]

Asus, Gigabyte, MSI, Abit, enz. hadden er in die tijd ook last van hoor...
Anoniem: 180064 @Remcoder30 juni 2010 22:06
Idd, alle moederborden hadden hier last van. Slechte productie uit Azië. Op mijn oude stagebedrijf hadden we alleen maar Dell's. Daar gingen de GX-dells met bosjes kapot. En net also ze het erom deden, waren deze computers maar een paar maanden over hun garantie periode heen. We hebben daarom veel nieuwe dells moeten aanschaffen. Hoewel snelheid ook wel een factor was. De pentium 4's werden toch wat te zwak.
Bij ons gingen ze ook vaak na de garantieperiode van 3 jaar stuk, maar Dell heeft ze toch gauw 6 maanden na de garantieperiode zonder problemen vervangen. Sterker nog, ze boden zelfs aan om de PC's die nog geen problemen vertoonden preventief te vervangen. Ik was erg onder de indruk van de goede service van Dell. Bij IBM hadden we hetzelfde probleem, maar daar moesten we per PC een case neerzetten, wat echt te veel tijd kostte.
Nee, ik heb 7 jaar voor een bedrijf gewerkt met Dell machines en heb hun helpdesk en service altijd als zeer goed ervaren. Uiteindelijk wil je gewoon dat je zo min mogelijk tijd kwijt bent met je leverancier en je klacht zsm verholpen is. Bij Dell ben je met een formuliertje of een kort telefoontje geholpen , terwijl met IBM (toendertijd) je al gauw een uur kwijt was terwijl je al wist wat er mis was met dat model, maar ze wilden het eerst bewijzen. Begrijpelijk, maar als je kunt kiezen ga je uiteindelijk voor het minste gezeur, of het nou duurder is of niet.
Het is grappig dat dit in het nieuws is, daardoor durft Jan Modaal dus geen Dell meer kopen omdat hij heeft gelezen dat Dell slecht is |:(

Waarom lezen mensen zo oppervlakkig en snappen ze niet dat iedere fabrikant wel eens fouten maakt.
Dat er mensen zijn die erover lezen dat dit over pc's gaat van enkele jaren geleden ok.

Waar het hem eigenlijk om gaat is dat iedere grotere hardware-fabrikant BEWUST slechte onderdelen gebruikt heeft. de meeste pc's gingen defect ná 2 jaar gebruik waardoor je als consument geen garantie meer kreeg. Enkel bij intensiever gebruik van de pc's gingen die snel genoeg defect - welke dan weer vervangen werd door onderdelen met hetzelfde probleem.
Anoniem: 273970 @Zakkenwasser1 juli 2010 11:27
En terecht. Moeten ze maar geen goedkope troep gebruiken. Het is prijsvechten en daar zijn de consumenten het slachtoffer van. En dader, want de consument wil graag goedkoop. Maar dan nog, als fabrikant moet je gewoon achter je product staan en niet de klant of retailer met de gebakken peren laten zitten als blijkt dat je een gammel product geleverd hebt, en daar gaat het in dit nieuwsbericht om.
Gaat dit ook om toestellen voor de Europese markt?
Jazeker.

Heb @work diverse DELL modellen gehad met lekkende condensatoren.
Waren veelal GX280 Desktop modellen.
Probleem is bij mij ook wel door DELL bekend gemaakt toen ik wederom een keer aan de telefoon hing.

[Reactie gewijzigd door Hoyden op 24 juli 2024 07:55]

Dan zal je zien dat dat die defecte condensators zijn gebruikt omdat ze 0,5 cent goedkoper waren dan de concurrent.

Ik begrijp dat een bedrijf op elke cent moet letten maar het moederbord is toch wel een essentieel stukje electronica in een PC.
Volgens mij zijn in een standaard pc'tje alle onderdelen essentieel aangezien zo ongeveer niets dubbel uitgevoerd is..
De defecte componenten werden vervangen met onderdelen die dezelfde problematiek hadden bleek uit de bevindingen van de onderzoekers.
Dat je troep verkoopt is één, daar kun je nog een winst- verlies berekening op los laten en concluderen dat het goedkoper is om troep te leveren en later de rotzooi op te ruimen maar dat je, als je na een paar jaar wéét dat ze massaal ter reparatie worden aangeboden, er dan dezelfde troep in doet, dan kan toch niemand mij wijs maken dat dat een werkend bedrijfsmodel is waarbij baten tegen kosten opwegen.
Of zou het idee zijn dat vrijwel geen enkele pc een levensduur van zes jaar heeft, zodat vrijwel niemand merkt dat zijn pc voor de tweede keer naar de knoppen gaat met dezelfde oorzaak?

Even los van principes, ethische dilemma's, klantenbinding, negatieve pr en dergelijke zaken.

[Reactie gewijzigd door Brunniepoo op 24 juli 2024 07:55]

Anoniem: 273970 @Brunniepoo30 juni 2010 23:09
Denk dat dat inderdaad de insteek is geweest ja. Hebben ze zich mooi in vergist dan, want velen van ons zullen niet snel meer Dell kopen of adviseren zoals blijkt uit dit topic. Jammer.
Ja het klinkt (zeker met het brandrisico etc.) een beetje zoals het Ford verhaal van tig jaar geleden met hun fout geplaatste benzinetank.
Het condensatorprobleem speelt nog altijd. Feit is gewoon dat fabrikanten rommel gebruiken om de kosten te drukken. Als het product de garantieperiode haalt is het al goed, daarna kan de klant gewoon de * krijgen.

Het initiele condensatorprobleem kwam aan het licht in de tijd van de socketA bordjes (ECS K7S5A, MSI K7 serie oa). Maar ook veel later zie je deze problemen. Ook bij menig S775 bordje dit gezien. Monitoren zie je het ook vaak (voedingen), en ook rustig schermen met bouwjaar 2006/2007.

Defect repareren met defect is ook een bekende methode. Kijk bv maar eens naar de HP DV6000 serie of andere laptops met de Nvidia 8400 serie GPUs. Binnen garantie krijg je een nieuw moederbord, die (uiteraard) door hetzelfde euvel ook problemen gaat geven. Ben je dan over je garantie heen dan heb je gewoon pech... want ach, waarom zouden ze het verhelpen als ze het terugkeren kunnen uitstellen tot na de garantieperiode (en het dus op de consument kunnen afschuiven)

Soldeerbout + voorraadje low ESR condensatoren is een goede investering ;)
Heb al menig scherm/moederbord/tv gefixed....

Trouwens, naast de Nvidia 8400-issues zijn ook de HP P2015 en P3005 printers zulke voorbeelden: formatterboards standaard brak. Vervangen voor een nieuwe brakke, en de klant afwimpelen als de garantie voorbij is. (zelf reflowen is daar wel enigszins bij mogelijk)

[Reactie gewijzigd door DJSmiley op 24 juli 2024 07:55]

Defect repareren met defect is ook een bekende methode. Kijk bv maar eens naar de HP DV6000 serie of andere laptops met de Nvidia 8400 serie GPUs. Binnen garantie krijg je een nieuw moederbord, die (uiteraard) door hetzelfde euvel ook problemen gaat geven. Ben je dan over je garantie heen dan heb je gewoon pech... want ach, waarom zouden ze het verhelpen als ze het terugkeren kunnen uitstellen tot na de garantieperiode (en het dus op de consument kunnen afschuiven)
Omdat het je echt wel klanten gaat kosten op den duur. Veel mensen zijn nog wel zo soepel om een bedrijf een tweede kans te geven, maar als je dan weer een probleem krijgt met dat merk dan weet je natuurlijk wel wat je de volgende keer niet moet kopen.

Kun je een paar euro's aan productiekosten besparen maar als het je een slecht imago oplevert en als gevolg daarvan verkopen/omzet kost dan lijkt me dat niet zo'n handige aanpak. Vooral niet omdat zo'n slecht imago nogal lang kan blijven hangen en zich bovendien kan verplaatsen naar bedrijfsonderdelen die wel prima producten maken.

Het enige wat hierbij uiteraard geldt is dat er een uitwijkmogelijkheid moet zijn. Als jij monopolist bent of al je concurrenten werken met de zelfde troep, dan kan je vrij weinig gebeuren.
Het is denk ik niet alleen een probleem geweest bij dell, maar eerder hardware industrie breed.

Ik kan me nog goed een artikel herinneren uit een computerblaadje van die tijd, die een handleiding gaf om slechte condensatoren te vervangen op je moederbord. Ik weet eerlijk gezegd niet of het moederbord wat zij onder handen namen ook daadwerkelijk een dell was, maar volgens mij niet. Daarnaast kwam je rond die tijd ook veel meer adviezen tegen om moederborden te kopen met "nieuwe elco's" die er anders uit zagen. (De huidig tamelijk normale elco's die niet zo hoog zijn - ong. zo hoog als de straal is-)

Daarnaast heb ik zelf ongeveer een jaar geleden een geklapte elco in mijn voeding gehad. Ik was heel blij dat mijn moederbord nog heel was. Het gaf zo'n rotklap en blauwe rook dat ik echt dacht dat mijn pc in de fik vloog.
Was het niet de Computer Totaal, want daar stond een hele tutorial in over het vervangen van bolle/lekkende condensatoren. Want die heb ik hier liggen namelijk :)

Verder heb ik wel eens een moederbord gehad met bolle condensators, even aandoen en ze waren weer recht.
Ging het daadwerkelijk om een Dell, of was het een ander bord. Word nu toch wel weer benieuwd. ;)

Heb in die tijd zoveel verschillde blaadjes gelezen dat ik het echt niet meer zou weten of het de CT PCM of PCactive was.
Het ging om een Socket A mobo van MSI.

Quote: "Voor deze handleiding gebruiken we een MSI Socket A moederbord. Daarvan is een van de elco's gaan lekken, met chronische onstabiliteit als gevolg."
Sorry hoor maar dit was al vrij lang bekend. Zeer veel fabrikanten hebben gebruik gemaakt van de rotte condensatoren: het was niet 1 condensator merk maar allerlei merken! Ik heb in die tijd ik weet niet hoeveel tv's, monitors, computers etc etc gerepareerd van allerlei merken. Dell is gewoon hardware gaan swappen bij problemen, imho heel normaal in het begin. Jammer dat ze dit zo lang gedaan hebben maar ze zijn zeker niet de enige, de bergen moederborden van willekeurige merken uit die tijd die ik heb moeten afvoeren hadden er vrijwel allemaal last van. Helaas vangen hoge bomen veel wind, maar ik hoop dat de schuld bij de oorzaak gelegd wordt: de condensatorfabrikant(-en). Begint een beetje op het NVidia verhaal te lijken zo :(
Verder heb ik zelf over Dell weinig te klagen in ieder geval :)
Anoniem: 273970 @base_30 juni 2010 23:15
Huh? Nvidia verhaal? Dan heb ik iets gemist wellicht. Kan goed hoor, ben er even uit geweest. Wat bedoel je precies? Heb je een linkje voor me eventueel? Thanks!!
NVidia die jaren lang slechte legering gebruikte op hun graka's.
dion_b Moderator Harde Waren 30 juni 2010 22:19
Van Dell verbaast dit me weinig, maar het valt me tegen dat het Nichicon caps zijn in dit geval. Die stonden juist als betrekkelijk goed te boek.

Zie bijvoorbeeld deze FAQ post op het www.badcaps.net forum:
We've spent so much time and posts here ragging on the bad caps brands (and rightly so), but neglected to mention the good ones out there. If you're planning on recapping your board, these brands of caps are definitely good brands to use.

1) Rubycon (My personal favorite)
2) Sanyo/Nippon
3) Nichicon
4) Mallory
5) Panasonic
Verderop in dat draadje wordt inderdaad tegengesproken ivm ervaringen met Dells, maar toch.

* dion_b heeft een aantal Nichicons in z'n voorraad reserver "good" caps - die gaan dus rechtstreeks richting prullenbak :/
Nichicon zijn goede elco's - mits het geen chinese namaak is natuurlijk. Er zijn al heel wat mensen opgelicht door de chinese namaak industrie. Kijk naar de 'metaalfilm" weerstanden bij samenkopen.net, die gewone koolweerstanden bleken te zijn.

Verder kan de levensduur van de beste elko's altijd bekort worden, door ze op een onjuiste manier te gebruiken. Bijvoorbeeld door ze vlak naast een hele koelplaat te monteren. Dan ligt de fout echt bij de ontwerper en niet bij de fabrikant van de componenten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.