Colt breidt glasvezelnetwerk in België uit

Colt breidt zijn Belgische glasvezelnetwerk fors uit via een zogenoemde fiber swap met het Ministerie van Defensie. Het Belgische netwerkbedrijf kan door de deal met het leger zijn huidige Belgische netwerk van 800km met 250km uitbreiden.

Colt is een zakelijke aanbieder van telecomdiensten. Door de deal met het Ministerie van Defensie wordt het bedrijf minder afhankelijk van andere bedrijven, waardoor het waarschijnlijk beter op prijs kan concurreren. In ruil voor de toegang tot het netwerk op de lijn Brussel-Mechelen-Antwerpen-Gent, krijgt het leger naast een financiële vergoeding ook het recht om het netwerk van Colt te gebruiken, meldt Datanews.be.

Overigens krijgt Colt alleen het gebruiksrecht op het netwerk. De overeenkomst loopt gedurende twintig jaar, waarbij het bedrijf zijn eigen apparatuur op het netwerk kan plaatsen. Consumenten zullen niet van de deal profiteren; Colt heeft tegenover Datanews.be aangegeven zich alleen op de zakelijke markt te blijven richten.

Door Wilbert de Vries

19-06-2010 • 10:34

24 Linkedin

Reacties (24)

Wijzig sortering
Anoniem: 282896
19 juni 2010 10:43
Dat klinkt als een zeer voordelige win-win situatie
De geschiedenis leert dat veel techniek ook ontwikkeld is voor leger doeleinden.

Persoonlijk heb ik heel erg weinig met het leger maar dit zijn toch wel de betere kanten.

Helaas leidt het op dit moment nog niet tot een groot voordeel voor de thuisconsument.
Zoals de grote uitbreidingen in Nederland op dit moment.
Zelf ben ik al 1,5 jaar een tevreden glasvezel gebruiker en hoop dat andere dit ook zo snel mogelijk worden.
De tijd zal leren hoe lang het nog gaat duren in België
Helaas leidt het op dit moment nog niet tot een groot voordeel voor de thuisconsument.
Ik zie geen enkele reden in waarom een thuisgebruiker een glasvezel van 100Mbit of meer zou moeten hebben. Om nog wat sneller torrentjes te kunnen binnen trekken? Ik ben niet tegen downladen, want het business model van de entertainment industrie trekt op geen zak, maar sommige zijn er gewoon aan verslaafd geworden. Een webservertje thuis met een 100Mbit lijn is overkill. Als je zoveel verkeer verwacht, huur/koop dan ergens een server in een datacenter met de juiste voorzieningen (airco, UPS, etc).
Thuiswerken
Dat is waarom mensen snellere verbindingen nodig hebben. Met 7mbit down en 1mbit up via ADSL is dat helaas niet te doen. Probeer maar een bestand van 400mb te uploaden naar een klant of hoofdkantoor. Dat duurt een uur! Maar met bijvoorbeeld 10mbit upload, duur het maar 5-6 minuten.


Probeer maar een wekelijkse backup te maken voor jezelf of voor kantoor. 6gb uploaden met 1mbit is een ramp.

Delen van content
Je bent terug van vakantie en wil je vakantie video's en foto's delen met je kleinkinderen en de rest van de familie. 1gb uploaden met 1mbit is geen pretje. Of je gaat juist de content van je familie downloaden. Dan is het net als een rij voor de kassa. 10 minuten wachten op die video van je kind duur dan te lang!


Streaming video
720p video's bekijken. Nu zit je zoon online legaal filmpjes te kijken van 720p. Je dochter is bezig om naar een online radio te luisteren en jij wilt thuis werken en een paar honderd mb aan bestanden downloaden. Dan is 7mbit echt te langzaam!

Natuurlijk doe je dit niet elke uur van de dag. Maar het gaat om momenten waar het nodig is!

Zo kan ik nog wel 10 andere redenen noemen waarom 100mbit voor particulieren nu al voor de "innovators" maar binnen enkele jaren voor iedereen belangrijk is!


Kan mij nog een tijd herinneren dat mensen een 14k4 modem hadden en dat er veel mensen waren die het belachelijk vonden dat particulieren een 128kbit ISDN2 aansluiting namen. Later vonden dezelfde mensen het belachelijk dat je voor 60 gulden per maand een 512kbit kabel lijn nam.
Je moet niet zeuren over 7Mbit, daar zei ik niets over. Ik had het over 100Mbit en meer. 7Mbit is idd een gemiddelde, 20Mbit zou een mooie snelheid zijn.

Over dat thuiswerken: Er zijn genoeg SOHOs die het stellen met een klassieke ADSL verbinding. Je moet al een behoorlijk bedrijfje hebben om een 100Mbit glasvezel te kunnen veroorloven.

Wat ik niet helemaal begrijp is dat je geen twee min geduld hebt om iets te uploaden. Waarom moet het klik en weg zijn? Zelfs met van die übergrote bestanden? Geen geduld? Als ik grote content moet uploaden, dan denk ik eerst twee keer na of dat wel écht nodig is en zo ja, dan zet ik het gewoon aan en doe iets anders.

Jullie zien die bandbreedte allemaal veel te veel als een ogenblikkelijke waarde. Je moet het echter eens gaan uitmiddelen over langere tijd, dan zie je pas hoe weinig je gebruikt van je bandbreedte, tenzij je een hardnekkig verslaafde downloader bent.


Voetnoot
Begrijp me niet verkeerd. Ik heb niets tegen de evolutie in snelheid, zeer zeker niet. Daar ben ik een grote voorstander van. Maar sommigen zijn zo onrealtistisch geworden dat externe IO even snel moet zijn als interne IO. Face it dat als je iets moet uploaden het een tijdje kan duren. Denk twee keer na ipv maar zomaar te up- en downloaden. Middel de bandbreedte uit ipv naar momentane opnames te kijken.
Volgens sommigen hun redenering moet een bedrijf met 20 mensen in dienst een gigabit (!!!) internetaansluiting hebben.
Doe even realistisch zeg...
640K...

Een paar jaar terug had je hetzelfde gezegd van 6Mb. Echter, als ik momenteel een FullHD filmpje op YT bekijk, moet ik hopen dat ik de enige ben die thuis aan het surfen is, want 6Mb is daar maar net genoeg voor om het vlot te bekijken.

100Mb heb ik momenteel ook helemaal niet nodig, maar ik ben het beu dat de providers en mensen zoals mij gaan zeggen dat ik iets niet nodig heb. Dat zal ik heus zelf wel beslissen.
En ik wil 20Mb: de snelheid die mijn provider mij verkoopt maar die ik niet haal, en waarvan mijn provider bij klachten zegt dat ik die snelheid niet nodig heb omdat 6Mb genoeg is :(

@fanatic: zelfde verhaal bij mij maar bij scarlet: ik het een 20Mb abonement, volgens hun site val ik binnen de 20Mb dekking (normaal ook: de centrale staat hier 4 straten verderop). Ik blijf er enkel bij omdat de verbinding betrouwbaar is gebleken (geen downtime in een paar jaar) en ik geen limiet heb.

[Reactie gewijzigd door kiang op 19 juni 2010 19:01]

ze beloven mij 20 mbps (Belgacom), ik download al sinds de start van mijn internetverbinding in 2004 @4.4 mbps, de snelheid die ze me 6 jaar geleden al beloofde. Het enige voordeel wat voor mij de afgelopen 6 jaar gebeurd is, is de limietupgrade van 10 naar 12 gb/maand, dan van 12 gb naar 25 gb/maand, dan in maart 2010 van 25 gb naar 75 gb per maand. En nu 1 juni ging het omhoog van 75 gb naar 100 gb/maand (Belgacom Favorite, voorheen Belgacom ADSL Go).
Klopt, die stunt van Belgacom slaat nergens op. Je hebt een abo van 20Mbit, maar daarvoor heb je VDSL nodig. Aangezien dat zo goed als nergens beschikbaar is worden nieuwe klanten op ASDL2+ gezet (max 12 Mbit in het beste geval). Bestaande klanten blijven op ADSL zitten met de bekende 4.6 Mbit tot gevolg. Je moet er voor bellen, zeggen dat je nie tevreden bent en bla bla (anders wimpelen ze je toch af) en dan willen ze je misschien eens overzetten naar ADSL2+. Ze willen zoveel mogelijk ADSL2+ vrijhouden voor de combinatie internet en TV. Dus de mensen die énkel internet hebben en geen Belgacom TV blijven nog op de oude ADSL zitten.
Inderdaad, ik heb geen 100Mbit nodig, maar als er glasvezel tot in mijn dorp zou komen zou ik wel meer kunnen halen dan mijn 1Mbps die ik nu heb, omdat de afstand te groot is...
Daar heb je wel een punt! 1Mbit is op dit moment erg zwak...
Maar niet iedereen die 'thuisgebruiker' is heeft ook maar een computer die met het net verbonden is...

Alsook is het wel leuk dat je kan downloaden en ondertussen nog lekker verder surfen, iets anders downloaden, youtube bekijken of whateva
Wat dacht je van HD films streamen? Cloud storage?
Hd streamen is ongeveer 10 tot 15 mbps voor 1080i (het dubbele voor p). Dus daar is 100mbps eerst ruim voldoende voor. Voor cloud storage is 100mbps synchroon ook goed genoeg de komende paar jaar.
synchroon daar zeg je het al ;)
Dat kan kabel en ADSL dus niet
Docsis 3 kan wel 100mbit upload aan :)
Voor cloud storage is 100mbps synchroon ook goed genoeg de komende paar jaar.
1) Je bedoelt niet synchroon, maar waarschijnlijk symmetrisch...

2) Het kan toch niet de bedoeling zijn om films ed in the cloud te dumpen? Dat is in mijn ogen een totaal verkeerd gebruik van het stockage medium. Daarbij, als je dat zo ruim wil gebruiken moet je al overal een 100Mbit lijn hebben liggen, wat zeker niet vanzelfsprekend is. Een Word docje binnenhengelen van 500k geeft geen verschil over 20Mbit of over 100Mbit.
Je kan me zeggen wat je wil, maar 100Mbit is (op dit moment) zwaar overkill voor thuis. Iedereen die iets anders beweert is een cijfer fetisjist, een zwaar verslaafde downloader of die beheert zijn datastorage serieus verkeerd.
Ik zeg er speciaal bij "op dit moment", want ik weet ook niet wat de toekomst gaat brengen.
Het is een ideale deal voor beide partijen. De overheid dekt meer van haar kosten voor het hebben van een dergelijk netwerk en toegang tot meer capaciteit. En een commerciele partij krijgt er voordelig meer ruimte op haar glasvezelnetwerk bij. Hoewel 250km eigenlijk niets voorstelt.

Helaas zullen hier wederom erg weinig mensen van profiteren. Zowel door de keuze om Colt als partner te nemen als het feit dat Colt alleen de zakelijke markt bediend.

Het zou voor de gemiddelde belg interessanter zijn geweest als er was gekozen voor een reseller van specifiek capaciteit op een dergelijk fiber netwerk. Dan zou een groter scala aan Europese netwerken toegang krijgen tot de Belgische transport markt en hun diensten hierop kunnen gaan aanbieden, zonder direct aangewezen te zijn op 1 van de monopolisten. Of aangewezen te zijn op andere resellers die afhankelijk zijn van 1 van die monopolisten.

Dat zou indirect leiden tot meer concurrentie op een tal van telecom en internet gerelateerde markten in Belgie.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 19 juni 2010 10:58]

Colt gebruiken we op het werk ook. Wat is me dat een slome en instabiele lijn wat ze ons hebben gegeven... Dat het maar betert met deze stap vooruit.
Nu nog glasvezel voor de consumenten, liefst met concurrentie en we zitten weer goed :)
Ach, zijn zelf in België hier ook bezig met 6 sites te verbinden op glasvezel. Kost ontzaggelijk veel geld. Vooral dan de graafwerken, die slurpen de grootste stukken uit het budget. En dan zitten we nog met de milieuvergunningen ook die maar blijven aanslepen.......Gelukkig kunnen we aftakken van het reeds voorhande zijnde eandis netwerk, dat bespaart ons ettelijke kilometers graafwerk haha
ik heb nu bij telenet 30mbps, dit vind ik echter genoeg aangezien we hier ook met download limieten zitten, je tret je limiet op een uurtje leeg met die snelheid. het is wel aardig daar niet van maar sneller hoeft het niet voor me althans nog niet :)
Zitten hier met een huishouden van welgeteld 15 personen waarvan gemiddeld 6 man tegelijk online zit via een laptop of computer.
Onze verbinding, een 30 Mbps lijntje in het Belgs, volstaat meer dan voldoende voor snelle verbindingen hier. Het datalimiet, momenteel 60Gb, slurpen wel er helaas wel in 1/3 maand doorheen om vervolgens op extra pakketten (en de buren hun wlan) te zitten. Echter,ook dit is vanaf juli eindelijk opgelost hier in België (ons Telenet pakket krijgt dan onbeperkt data FUP, en we hebben afgelopen 8 jaar nog nooit downtime gehad zonder dat dit onze eigen schuld was..)
Ik neem aan dat ze "zakelijke markt" bedoelen prijs van 100 euro excl btw? zoja laat ze maar komen heb wel ergens een BTW nr die ik hiervoor kan gebruiken ;-).

als het echt 100mbit up & down is..
ik denk dat glas een stukje boven de 100 eur ligt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee