Leica kondigt V-Lux 20-compactcamera met gps aan

Leica heeft de nieuwe V-Lux 20 aangekondigd. Deze zogeheten travelzoom-compactcamera met gps is een door Leica aangepaste versie van de Panasonic Lumix TZ10. De verwachte verkoopprijs van de V-Lux 20 in Europa is 550 euro.

Afgezien van het rode Leica-logo is het ontwerp van de V-Lux 20 exact gekopieerd van de Lumix TZ10 van Panasonic. Voor die laatste werd al een Leica-branded lens gebruikt. Beide camera's hebben een 12x-zoomlens met een bereik van 25-300mm in kleinbeeldformaat. Naast het logo heeft Leica ook de firmware van de V-Lux 20 aangepast en levert het Adobe Photoshop Elements 8 mee. In het lijstje van V-Lux 20-specificaties ontbreekt vreemd genoeg wel avchd lite als videocodec; de travelzoom ondersteunt enkel m-jpeg voor video-opnames. De TZ10 kan wel in avchd lite opnemen. De site LensTip heeft al de eerste foto's gemaakt met de V-Lux 20 gepubliceerd.

Het is niet bekend of de V-Lux 20 de huidige V-Lux 1 opvolgt of dat deze laatste in het productgamma blijft. Gezien de leeftijd van de V-Lux 1, die al in 2006 werd uitgebracht, lijkt het erop dat deze superzoom met pensioen wordt gestuurd. De rest van Leica's compactcameralijn bestaat uit de instapcamera C-Lux 3, de D-Lux 4 en de X1. In dit rijtje heeft alleen de X1, met een aps-c-beeldsensor, een origineel ontwerp. De rest is afgeleid van Panasonic-camera's. Zo is de D-Lux 4 in wezen niets anders dan de Lumix LX3, een high-end-compactcamera van Panasonic.

De V-Lux 20 heeft een 1/2,3"-ccd-beeldsensor met 12,1 megapixels, terwijl het iso-bereik loopt van iso 80 tot en met iso 1600. De camera heeft een 3"-lcd bestaande uit 460.000 subpixels. Hij kan 720p-video opnemen, kan gps-coördinaten koppelen aan foto's en ondersteunt sdhc- en sdxc-kaarten. De V-Lux 20 komt half mei uit en de prijs zal volgens Photoscala ongeveer 550 euro bedragen.

Door Pieter Molenaar

20-04-2010 • 12:48

60 Linkedin

Reacties (60)

60
60
41
1
0
10
Wijzig sortering
"Hij kan 720p-video opnemen, kan gps-coördinaten koppelen aan foto's en ondersteunt sdhc- en sdxc-kaarten. "

Is dit het nou waard om extra voor GPS te gaan betalen? Wat kun je er nog meer mee?
Zeggen dat je een Leica hebt !

Mij ontgaat het ook een beetje wat nou precies de meerwaarde is ten opzichte van de TZ10 op de GPS na dan. Als er qua IQ ofzo nou nog flink wat verbeterd was zou het misschien een punt zijn maar dit is gewoon een rood stickertje erop, andere firmware en veranderingetjes en voila een melkkoe :+
de TZ10 heeft ook gps
dus zelfs dat kan het verschil niet maken.
ik denk dat we de review af moeten wachten.

de tz10 is echter een prima camera..
en ik vraag me echt af wat de meerprijs zou rechtvaaardigen
(overigends is de tz7 nu lekker goedkoop... en die is bijna hetzelfde op gps na..)
koop dan de TZ8, die is op de GPS na echt hetzelfde als deze Leica en vooral de TZ10
Mja, bij zo'n camera' tje zou ik de GPS nou juist wel toegevoegde waarde vinden mits hij ook optisch goed mee kan komen in het segment (maar niet als incentive om te upgraden, alleen als ik iets nieuws in dat segment zou zoeken).
(...) mits hij ook optisch goed mee kan komen in het segment
Voorzien van Leica lensen. Wat denk je zelf?

De gehele TZ lijn van de Panasonic is voor zover ik weet voorzien van de lenzen van deze fabrikant, het was voor mij 4 jaar terug al een belangrijke reden om voor deze camera (toen nog de TZ1) te kiezen. Ook al is deze inmiddels dus 4 jaar oud, zowel mijn vrouw als ik gebruiken deze camera nog zeer regelmatig met veel plezier.
Ik vraag me af of Leica die lenzen werkelijk zelf heeft gemaakt, waarschijnlijk hebben ze bepaald HOE ze geproduceerd worden, maar ik denk niet dat Leica de capaciteit heeft om op zo'n grote schaal lenzen te gaan produceren :)
niet veel, het is meer een verkoop gimmick..

je foto's krijgen een tag van waar het genomen is volgens mij.. meer niet
Die tag waar de foto genomen is kan heel waardevol zijn als je b.v. rondtrekt op vakantie. Als je thuis bent weet je niet altijd meer welke ruine / tempel op de foto staat. Met de GPS coordinaten kun je dit vaak wel achterhalen.
Anoniem: 215005
@kzin20 april 2010 14:17
mwa je hebt wel een slecht geheugen als je niet meer weet waar je welke foto hebt gemaakt.. kunnen mensen straks helemaal niet meer voor zichzelf nadenken omdat alles voorgekauwd word..

maar ja dat is het enige handige.. maar ik zou het niet nodig hebben..
ga jij eens een week naar Angkor in Cambodja, of naar de Bagan vallei in Myanmar. Ik durf te wedden dat je niet alles uit elkaar kan houden, en als je een 300 foto's schiet is het toch makkelijk als je 3 maand later (als je terug bent) op deze manier de foto's kunt matchen.

Kijk, als jij alleen naar Parijs gaat en die toren fotografeert, OK, dan heb je geen GPS nodig, en mag je van een slecht geheugen spreken als je het niet meer weet. Maar zelfs in Parijs, als je bijvoorbeeld metrostations fotografeert (ja, als hobby bijvoorbeeld) dan is het bijna noodzakelijk om een fijne GEotag te hebben.
offtopic:
[quote]
Maar zelfs in Parijs, als je bijvoorbeeld metrostations fotografeert (ja, als hobby bijvoorbeeld) dan is het bijna noodzakelijk om een fijne GEotag te hebben.
[/quote]

Ik ben benieuwd in welke metrostations jij gps-ontvangst hebt.
offtopic,
je hebt ook nog zoiets als een ingang bij Metrostations, maar ik bedoel het als voorbeeld. je mag van mij ook groentetuintjes in Deventer invullen...
Dat kan toch altijd gebeuren. De ene oude steen kan soms bizar veel lijken op een andere oude steen :9

Maar voor de rest niet veel speciaals. Met één van mijn vorige gsm's kon ik ook geotaggen (HTC dacht ik)
Klopt, dat er GPS in zit is heel handig om de door jou genoemde reden. maar waarom zou je daar zoveel meer voor moeten betalen?
daar betaal je ook niet extra voor, je betaalt ongeveer 50 euro voor de GPS (het prijsverschil tussen TZ8 en TZ10 die verder identiek zijn) en je betaalt 250 euro extra omdat er een rood logo op staat. Verder is Photoshop elements ook nog een paar euro waard natuurlijk
Ik vraag me nou ook af wat de voordelen van deze camera zijn om bijna het dubbele te gaan betalen als voor TZ10. Ik geloof niet dat kritische consument zo gauw voor deze leica za kiezen.
Op de TZ10 zit ook al GPS.
Inderdaad, de TZ 10 is al voor net boven de 300 te halen, was bij de MM in A'dam zelfs 277 afgelopen weekend...een dag nadat m'n vriendin en ik hem kochten bij een zaak hier elders in de stad (dezelfde dag was ie nog 313 overigens..toen we daar later waren)

Kortom, wat nou de +-250 euro meerprijs zou moeten rechtvaardigen...geen idee..!
ja!, naast coördinaten, heb je automatisch ook de juiste tijd (al hoop ik wel dat ze dan een juist - updatable- database-je van tijdzones/zomertijden en geographice zones er in stoppen.)
edit: ik zou dit dus wel willen :)

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 20 april 2010 12:57]

Anoniem: 153298
@tinus7320 april 2010 14:45
Coördinaten- en tijdinfo voor €250? Nee bedankt, dan heb ik liever een betere camera.
In de ultra-high-end is het misschien handig, maar daaronder ga je denk ik eerst de kwaliteit van je camera upgraden voordat je dit soort dure grappen wilt.
250? nee joh, hij kost 550 euro.

Een TZ8 zonder GPS koop je trouwens voor rond de 260 euro, een TZ10 (kopie van deze Leica) voor 300 euro
Hij doelt op dat de coördinaten en tijd info je 250 meer kost dan het model zonder die 2 dingen.
De TZ10 kan zelfs ook al gewoon de GPS-coördinaten koppelen. Dus het is een beetje een kloon zonder avchd lite, maar met Photoshop Elements 8 |:(
Het is een co-development, er zijn heel veel camera's die zowel onder Leica als Panasonic vlag verkocht worden, denk bijv. aan de LX-3 versus D-Lux 4. Uiterlijk een beetje aangepast met andere firmware/image processing. Verder identiek.
Dus hij is exact hetzelfde als de TZ-10, en heeft een mindere videocodec aan boord. Het enige wat die 200 euro extra oplevert is een 'aangepaste firmware'. Zolang de sensor en de lens hetzelfde zijn, lijkt het me sterk dat je daar opeens zoveel betere foto's van krijgt.
Maar goed, als je het Leica-logo mooier vindt, moet je vooral voor dit ding gaan.
Je vergeet Adobe Photoshop Elements 8, die zit er ook nog bij.
Anoniem: 259744
@willemd20 april 2010 14:29
Leica-firmware levert betere jpegs op:

http://reviews.photograph...a-d-lux-4-digital-camera/ :

"Last year I was able to shoot with both the Panasonic Lumic LX2 and its Leica twin, the D-Lux 3, at the same time. Both cameras’ RAW files looked the same – as they should. But the Leica JPEGs were much better, with smoother tonal blends and less artifacting.

Verder is er schijnbaar (althans in de lumix-dlux4 vergelijking) verschil in productie (door leitz zelf, versus panasonic) en verschil in lenscoating:
http://i6.photobucket.com...ianho_/Leica/DSC00956.jpg

Dit gaat dan over de d-lux. Op zich verbaast me dat niet, Leica heeft altijd al zijn eigen ideeen gehad over hoe je foto's moet belichten. Ik kan het niet precies benoemen, maar de programma-voorkeur geeft vaak een groter diafragma *en* iets langere belichting dan dat ik zelf zou kiezen op basis van kale lichtmeting en gewenste scherptediepte. Maar dan ook weer niet altijd, in sommige omstandigheden gaan ze juist weer naar extreme kleine diafragma's.

Dus ja, die andere firmware lijkt waar voor zijn geld te leveren. Misschien zit er ook nog een stukje markt-filosofie achter. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de Japanse consument meer wordt aangetrokken door (ik roep maar wat) fellere kleuren en scherpere contrasten, terwijl de gemiddelde Europeaan juist de voorkeur geeft aan natuurlijke huidtinten en realistische kleuren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 259744 op 20 april 2010 14:39]

Voor mensen die graag hun foto's willen lokaliseren met gps tags is dit een handige feature. Zeker als je wereldreis maakt bijvoorbeeld.
Mensen die oprecht veel en mooie foto's willen maken op een wereldreis zullen naast een compact zeker voor een Spiegelreflex kiezen. Omdat je zo veel verschillende locaties en scene's ziet, is dat laatste veel veelzijdiger. En, ook niet onbelangrijk, zijn losse gps-extenders voor een SLR goedkoper dan de paar 100 meerprijs die hier voor de functie betaald wordt.
Het voordeel van deze is wel dat het in de EXIF data geschreven kan worden. Met een losse GPS extender moet je de positie bepalen aan de hand van de timestamp
EXIF van de foto's taggen kan later ook volledig automatisch met een losse GPS module
Ja, op wereldreis is een zak met 6 objectieven ook altijd erg handig. Er zijn maar weinig mensen die met een spiegelreflex mooiere foto's maken dan met een compact. Dat is maar weinigen gegeven.
Wie zegt dat je 6 objectieven nodig hebt? als je een Canon 1000D body koopt en een willekeurige superzoom van 18mm tot ongeveer 200mm, dan heb je je ideale reislens die redelijk lekker kwaliteit schiet.

Het mooie is, dat wanneer je terug bent van je reis, je betere lenzen er weer op kunt klikken en dat hoeft geen honderden euro's duur te zijn.
Een prime Canon 50mm lens (50mm F1.8) geeft scherpere beelden dan menig L glas.

En allemaal haast net zo licht als een compactcamera.
Als ik één keer in mijn leven een trektocht door bijvoorbeeld de Grand Canyon maak, wil ik daar geen foto's aan overhouden die "redelijk lekker" zijn. Dan gaat er toch gewoon een stalen Manfrotto en een paar primes mee.

Ieder zijn meug, zeg maar.

En inderdaad, dan staat er altijd wel een toerist naast je die je low-light opname staat te verstieren door met een compact-met-flits de sterrenhemel te willen fotograferen. Tip: leer het geluid van een ratelslang nadoen, dat schept ruimte. :)
Gelukkig draait het bij een lens niet alleen om scherpte ;)
Ik kom toe met 2: 24-70 en 70-200. En de body hoeft nu niet precies een 1000D te zijn, de omvang en besapring daarmee wegen niet op tegen het kwaliteitsverschil met de betere bodies. Idem met de 18-200. Dan zou ik liever een TZ10 meenemen (en heeft Hoppa! misschien een klein beetje gelijk...).
Je hebt gelijk dat de fotograaf de foto maakt en niet de camera, maar het pikdonkere interieur van een 17e eeuwse gotische kerk komt er toch echt beter op te staan met een Sony Alpha 900 met een Carl Zeiss 16-35, om maar eens een droomcombinatie te noemen.
Dat de LX-3 en de Dlux-4 qua hardware gelijk zijn is waar. Maar de assamblage en nacrontrole van de Dlux is beter. Wat dus de variaties tussen exemplaren moet verminderen.

Maar de software is duidelijk anders en de LX-3 en de Dlux-4 leveren zeker met Jpeg andere resultaten. Het nadeel voor Leica is wel dat beide camera's het beste preseteren met RAW. En dat na RAW bewerking de onderlinge verschillen weer minimaal zijn.
Maar de assamblage en nacrontrole van de Dlux is beter.
Geloof je dat nou werkelijk?
Denk je echt dat Leico een panasonic model 1-op-1 kopieert maar dan wel zelf een aparte assamblage lijn opzet?
Dat is gewoon de panasonic assamblage lijn waarvan x procent naar Leica gestuurd word. En daarom is er dus absoluut geen verschil in assamblage.
Wat dus de variaties tussen exemplaren moet verminderen.
Ook daar plaats ik grote vraagtekens bij.
Is er uberhaupt variatie geconstateerd tussen de panasonic cameras onderling? Is dat statistisch verantwoord vastgesteld?
En is er vastgesteld dat die variatie anders is bij de Leica modellen die gelijk zijn aan de panasonic modellen?
En voor de mensen die geen benul hadden van wat ze hier te zien kregen:
Here's some evidence that there is indeed some difference between the cameras. My DL4 seems to have a better lens coating. I put both cams under the same table lamp to get a picture of the reflection. Here's the pic of the difference in coatings. See how the LX3 reflects more of the lamp? It's whiter n brighter with a more defined reflection of the lamp's chrome reflector surface.
Van http://ianho.blogspot.com...lx3-vs-leica-d-lux-4.html
Die test zegt helemaal niks. De camera's liggen onder een andere hoek, de lichtbron is niet diffuus. De Leica heeft een lenskap om die de Pana niet heeft. We weten niet of de brandpuntsafstanden/diafragma gelijk zijn (interne reflecties kunnen anders zijn).


Maar nog belangrijker: we weten niet wat de variatie is in de lenscoating als we alleen de Panasonic beschouwen. Leg twee TZ10's naast elkaar en je ziet wellicht dezelfde verschillen. Kleine variaties in procescondities tijdens het vacuumcoaten kunnen grote verschillen maken.
Ook dat is getest: http://ianho.blogspot.com/2008/12/lx3-vs-dlux4-lens.html

Mogelijk dat het aan variatie ligt idd, maar niet aan de hoek of de kapjes of .. :)
Anoniem: 19339
20 april 2010 13:25
Ik heb geen ervaring met toestellen met ingebouwde gps, maar is dat effectief? Mijn TomTom heeft al een tijdje nodig om een fatsoenlijke fix te krijgen, hoe werkt dat met dit soort camera's?

Of blijft het gps-gedeelte permanent actief om continu de locatie te blijven bepalen, ook als de rest van het toestel uit staat?
Bij de TZ10 blijft de GPS iig altijd actief inderdaad (tenzij je de GPS uitzet natuurlijk). Dus het kan de batterij wel redelijk drainen als je dat vergeet uit te zetten bijv in het vliegtuig.

Weet verder niet hoe dat voor andere soortgelijke camera's is, maar ik denk dat dat hetzelfde principe is.
Op de D-Lux 4 zit 3 jaar garantie, op de LX-3 slechts één jaar. Daarboven zit er een hoop meer software bij.

Ik weet niet of dit hetzelfde is voor de V-Lux 20 en de TZ10, maar dat kan ook al een reden voor prijsverschil zijn.

Vergeet ook niet dat als je ooit je compactje terug wil verkopen, de Leica amper in waarde daalt, waarbij de Pana niet meer de helft waard zal zijn.
Voor die prijs kun je de gok wel wagen om de LX-3 te kopen en een nieuwe te kopen als hij sneuvelt ;-)

Verder: de waarde van compact cameras is close to zero, zelfs de Leica varianten.
Dan iemand zien te vinden die zoveel meer wil betalen voor een tweedehands V-lux tenopzichte van een tweedehands TZ10 die dan helemaal een prikkie kost :+
GPS is een prachtige aanvulling wanneer je veel reist.
Wij maken minstens 1x per jaar een verre reis en dan is het fijn dat je via GPS kunt achterhalen waar een foto gemaakt is.
Soms fiets je door dorpjes waarvan je de naam niet eens kunt lezen (Birmees bijv.) of waar nergens een bordje te bekennen is. Je weet op een gegeven moment écht niet meer waar je fietst of wandelt.
Nikon had enige tijd geleden nog de Coolpix P6000 met GPS in haar programma maar die is na ruim een jaar stilletjes uit de collectie verdwenen zonder opvolger. Geen idee waarom, maar wel erg jammer.
Ik las wel in de reviews dat de P6000 erg veel stroom gebruikte. Ook als je de camera uitschakelde bleef het GPS gedeelte stroom verbruiken. Binnen was de GPS onbruikbaar. Wellicht dat daardoor de verkoopresultaten tegenvielen?
Ben heel benieuwd naar deze Leica.
Anoniem: 50624
20 april 2010 14:39
€550 voor een campactcamera... Daar heb je bijna een Sony a550 body voor :P

Nee dank je, veel te veel geld voor een compactcamera, die moeten gewoon lekker goedkoop zijn zodat het je ook niet al te dwars zit als hij gestolen wordt tijdens de vakantie ;-)
"De camera heeft een 3"-lcd bestaande uit 460.000 subpixels."

Pixels en subpixels zijn wel niet gelijk aan elkaar dacht ik zo...
Wat lijkt die lens toch op die Panasonic lens die ik hier heb :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee