Microsoft wil multitasking deels terugbrengen in Windows Phone 7

Microsoft is van plan multitasken met applicaties van derden deels terug te brengen in toekomstige versies van Windows Phone 7. Dat zegt topman Charlie Kindel in een interview met Tweakers.net. Volledig multitasken komt niet terug.

Hoewel Windows Mobile 6 nog volledige multitasking ondersteunde, heeft Microsoft dat niet in zijn nieuwe mobiele OS ingebouwd. Alleen Microsofts eigen applicaties kunnen in de eerste versie van Windows Phone 7 op de achtergrond draaien. Bepaalde applicaties van derden moeten dat echter ook kunnen, zegt Kindel, Program Group Manager voor Windows Phone 7 bij Microsoft. "Er zijn bepaalde scenario's denkbaar waarbij een applicatie op de achtergrond moet kunnen draaien. Daarbij kun je denken aan applicaties die de locatie van het toestel moeten weten, terwijl de applicatie zelf op dat moment niet actief is."

Kindel benadrukt dat de eigenschappen van toekomstige versies, zoals multitasking, nog niet vaststaan. "Wij focussen ons eerst op de release dit najaar. Daar zitten niet alle gewenste features in, maar we willen dat de features die daarin zitten, extreem goed werken. Dat is een verandering ten opzichte van eerdere Windows Mobile-versies, waarin we zoveel mogelijk functionaliteit probeerden te stoppen." Als multitasking wordt ondersteund, moet die functie via een update op toestellen worden gebracht.

De updates van Windows Phone 7 lopen via dezelfde Microsoft Update-servers als die van het desktop-OS Windows. Daardoor krijgen alle gebruikers updates rechtstreeks van Microsoft, in plaats van via providers en fabrikanten, en kunnen nieuwe versies van het OS sneller worden verspreid. Updates kunnen via de Zune-software of over-the-air worden geïnstalleerd. "Welke manier we toepassen, hangt af van de grootte." Kindel deed zijn uitspraken in een interview met Tweakers.net, dat later wordt gepubliceerd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-04-2010 • 17:16

164 Linkedin

Reacties (164)

Wijzig sortering
Microsoft weet op deze manier steeds weer de aandacht naar zich toe te trekken. Alsof zij nu een compleet nieuw mobiel OS in de steigers hebben. (Windows 7 zou ook compleet opnieuw gebouwd zijn 8)7 )

Ze zijn gewoon bezig met een goede onderhoudsbeurt en laten af en toe een ballonnetje op om de mening van de community te peilen. Ik vermoed dat ze, net als met Win7, met een prima doortimmerd product gaan komen. (inclusief copy-paste en multitask functies)
Beetje rare actie om eerst multitasking geheel uit je nieuwe OS te verwijderen en dan weer 'langzaamaan' te implementeren, of niet? :? Het lijkt me slimmer/efficiënter als je zoiets van tevoren bedenkt. Al staat het natuurlijk nog niet vast dát het terugkomt, je zou toch zeggen dat zoiets volledig van tevoren gepland staat?
Anoniem: 207230
@Torrentus7 april 2010 22:04
Beetje rare actie om eerst multitasking geheel uit je nieuwe OS te verwijderen en dan weer 'langzaamaan' te implementeren, of niet? :?
Is niet zo raar als je denkt.
Voorop staat dat multitasking uit staat in WP7 om 2 redenen: 1. gegarandeerde resources moeten beschikbaar zijn voor de interface zodat die te alle tijden soepel loopt, en 2. de batterij moet zo lang mogelijk meegaan.

Op een platform met dergelijke design goals kun je multitasking alsnog mogelijk maken, maar alleen als je dat in een strak gemanagde vorm doet.
Je wilt bijvoorbeeld cpu en ram gebruik van achtergrond processen bewaken en er voor zorgen dat ze nooit over een bepaalde drempel heen gaan. Doen ze dat toch, dan moet je ofwel je gebruiker waarschuwen en/of het achtergrond proces gewoon uitzetten/hybernaten.
Dat "hybernaten" van applicaties zit nu al in WP7, vanuit elke net opgestarte app kun je gewoon terug naar de vorige app die dan verder gaat waar ie gebleven was. Wat dus overblijft voor MS is logica toevoegen die achtergrond processen bewaakt zodat ze niet boven een arbitraire drempel uitkomen. Dat is niet super ingewikkeld voor MS om te maken, echter, zonder real world apps en devices is het nu nog niet mogelijk om die drempel goed te formuleren... de grootste fout die ze nu zouden kunnen maken is multitasking aanzetten op basis van foutieve veronderstellingen over real world use. Toekomstige bijstellingen aan de multitasking implementatie zou compatibiliteit met bestaande apps breken.

Het is gewoon slimmer om te wachten totdat er een stuk of wat verschillende telefoons bestaan, en een paar duizend echte apps.
Nou, dan moeten we het multitasken op laptops en netbooks ook maar uitschakelen. Beter voor onze resources en batterij !

Met hybernaten zijn we precies weer terug bij Windows 3.0. Een hele prestatie om een OS op het nivo van 1992 te krijgen.
Dat al die onnodige processen altijd maar blijven lopen in wm6.5 is een nadeel van de huidige multitasking.

Het zou meer op gebruikers input afgestemt moeten zijn en technieken waarmee je applic.aties kan pushen om te draaien via een centraal deamon proces.

een nieuwere benadering van multitasking zou dus niet verkeerd zijn.
Dat wat jij nu zegt is precies wat Microsoft wil gaan doen met WP7. In WP7 blijven applicaties gewoon in RAM zitten als je ze af sluit, de applicatie wordt pas uit het RAM geknikkerd op het moment dat een nieuwe applicatie meer RAM nodig heeft. Er wordt voor dit gebeurt wel een 'Program State' van de 'weg geknikkerde' applicatie opgeslagen in het flash geheugen, op deze manier zal het voor de gebruiker nooit opvallen dat een applicatie ook werkelijk is afgesloten. Het lijkt voor de gebruiker eigenlijk altijd alsof de applicatie nog gewoon in de achtergrond heeft gedraaid.

Bij de eerste release van WP7 kan de ontwikkelaar echter nog niet zorgen dat zijn applicatie ook echt wat in de achtergrond doet, hij krijgt geen processor tijd toegewezen als hij is 'afgesloten'. In latere updates, waarschijnlijk al updates die voor het einde van dit jaar komen, zullen er APIs komen waarmee applicaties dan gebruik kunnen maken van dit soort centrale deamon processen. Dan moet je denken aan manieren om Spotify en Pandora op de achtergrond te laten draaien, of applicaties die iets doen afhankelijk van de GPS locatie van een persoon.

Daarnaast is het zo dat Microsoft een nogal uitgebreid push-notificatie systeem heeft waarmee het mogelijk is om bijvoorbeeld een instant messaging applicatie te maken die gewoon de achtergrond lijkt te blijven werken.

In andere woorden, WP7 heeft een nieuwere benadering van multitasking. Eentje die nogal lijkt op wat jij beschrijft. Het probleem is dat Microsoft niet alles hiervan af heeft. Ze zijn pas iets meer dan een jaar bezig met WP7 en ze hebben dus nog niet echt genoeg tijd gehad om alles goed te kunnen implementeren. Anderhalf jaar geleden waren ze eigenlijk nog bezig met het verbeteren van WM6.1, dat is ook waar die oude screenshots vandaan komen zoals deze: nieuws: Vermeende screenshots van Windows Mobile 7 duiken op en deze: nieuws: Screenshots van interface Windows Mobile 7 duiken op Dat zijn screenshots van waar ze toen mee bezig waren, dat hebben ze iets meer dan een jaar geleden van de planning geveegd en ze zijn toen met een schone lei begonnen. Om in die korte tijd toch nog iets goeds op de markt te zetten hebben ze echter een hoop features die ze er wel in willen hebben voor latere updates moeten bewaren. Je kan dan ook redelijk wat updates voor je WP7 telefoon verwachten.
Het valt me ook op dat de teneur richting WP7 hier vrij negatief is. Zo erg is het allemaal niet en ik denk dat je vrij makkelijk van je WP7 toestel naar WM6.5 kunt upgraden voor multitasken, copy-paste, performance en meer applicaties.

Volgens mij blijft Microsoft hun top-of-the-bill mobiele OS nog best een paar jaar supporten en tegen de tijd dat je verplicht bent WP7 te gebruiken, zal WP7 zich op een WM6.5 niveau bevinden. Niets verloren kortom.
WP7 is voor consumenten, WP6.5 is voor zakelijk gebruik toch?

Maar ik als regelrechte Apple nerd ben best te spreken over WP7, het ziet er een stuk beter uit, en meer en beter doordacht dan ik van Microsoft gewend ben. Ik denk dat ze best wel wat kans maken om wat markt terug te pakken met WP7. Maar dan moeten ze wel bij de les blijven.

Een groot probleem gaat wellicht het ontbreken van iets als ping zijn, daarmee schijnt RIM/Blackberry erg goed te scoren, en daarom heeft (dacht ik) samsung er een concurent voor gemaakt. Dat soort key-apps zijn best doorslag gevend.
Hét 'probleem' van multitasking op mobiele apparaten waarop gebruikers makkelijk apps kunnen bijplaatsen is dat de kans relatief groot is dat juist ontwikkelaars allemaal graag gebruik willen maken ervan en je voor je het weet een veelvoud aan 'diensten' heb die blijven draaien, ook als de App niet actief is...

Effectief kan dat snel leiden tot vertraging én klachten bij de consument over de traagheid van zn toestel (bij veel desktop PCs is dat ook al het geval).

Het basisidee is dus wél gebruiksvriendelijkheid ... enkel, je kunt natuurlijk ook snel stellen dat juist doordat de potentie om te 'multitasken beperkt is tot de aanbieder van het OS zélf en deze het bv kan resereverenb voor 'eigen' applicaties, er al snel ook een aspect van 'concurrentievoordeel' bij komt kijken, zeker als de aanbieder van het OS ook zelf bepaalde applicaties uitbrengt of standaard bijlevert
Anoniem: 251563
@RM-rf7 april 2010 17:47
Vergeet naast de vertraging en de klachten ook de verkorting van de batterijtijd niet. Al met al lijkt multitasking een behoorlijke impact te hebben. Daarnaast kun je best twee applicaties tegelijk open hebben, toch? Ze kunnen alleen niet tegelijkertijd actief zijn. Dus switchen tussen een spel, sms'en en Internet Explorer zou prima mogelijk moeten zijn met de "geen multitasking" techniek die Microsoft in gedachten had. Het spel zal alleen niet doorgaan op de achtergrond als je in IE zit. Maar dat wil je toch niet, neem ik aan.
Dat wil je wel. Ik heb tijdens het spelen van WoW bijna altijd wel een web browser open staan, om dingen op te zoeken. Verder is het waarschijnlijk niet alleen IE, maar bv ook de belfunctie die als applicatie behandeld wordt, en je dus met een online spel ineens de game uit wordt geflikkerd als je gebeld wordt.
En je denkt niet hard genoeg na voor mogelijkheden voor multitasking. Denk bv aan het afspelen van muziek tijdens het spelen van het spel. Met de huidige opzet zit je dus aan MS apps vast en ben je veroordeeld tot dat irritante windows media player (of z'n mobiele variant).
Online gaming op een telefoon?
En ze willen nu dus een beperkte variant van multitasking er terug inbrengen, zodat je dus wel muziek kun luisteren met een programma van derden.
Ik heb nu de touch hd en het grootste nadeel vind ik, is dat ik het toestel opnieuw moet opstarten, omdat alles na verloop van tijd trager word.

Met het weglaten van multitasking word dat opgelost. (Mits natuurlijk het geheugen geheel word opgeschoond na het afsluiten van de applicatie.

Multitasking is leuk op een pc, maar op een telefoon is volledige multitasking denk ik alleen maar een nadeel.
Moest men nu eens 5 of 8 multitask slots maken. Als je dan een nieuz multitask programma start en alle slots zitten vol moet je eentje sluiten. Nieuwere phone kunnen dan meer slots krijgen. Of je kan over de limiet gaan met dan het verlies van de prestatie garantie. Heb je meteen betrouwbare snelheid en multitasking en een leuk
verkoopsargument voor het volgende model .
8 multitask slots.... hmmm, goed idee!
Dat betekent dat een programma maar 1/8 van het beschikbare geheugen mag alloceren, anders kun je dat niet meer garanderen. Dus moet zo'n telefoon ofwel 8x zoveel RAM hebben, ofwel programma's mogen gewoon niet veel geheugen gebruiken.

Eens kijken of Apple dit idee morgen overneemt, of dat ze toch een nóg beter idee vinden!
Uhm de smartphones van vandaag hebben 512MB RAM en de telefoons van morgen 1Gb (heb ik het wel over mid/high end niet over budget, dat heeft niet voor niks budget dus krijg je ook niks :)) Delen door 8 is dan 64MB en de nieuwere telefoons het dubbele PER applicatie! En dat is meer en dan ook meer dan genoeg ;)
Je wordt niet uit je game geknikkerd, je kunt tijdens het bellen gewoon doorgaan met waar je mee bezig was. Daarnaast is het zo dat je heel gemakkelijk terug komt bij waar je gebleven was omdat WP7 gewoon onthoud waar je mee bezig was.

Over muziek gesproken, heb je wel eens met een Zune HD gespeeld? Zo niet, dan moet je niet gaan beweren dat het niks gaat worden met de muziek applicatie op WP7. Daarnaast gaat Microsoft het gewoon mogelijk maken voor applicaties zoals Spotify en Pandora om gewoon op de achtergrond muziek te blijven draaien.

[Reactie gewijzigd door Helmore op 7 april 2010 18:26]

dat is geen 'multitasken' maar gewoon een 'state' functionaliteit: http://en.wikipedia.org/wiki/Program_state

feitelijk gewoon de optie om een programm eenvoudig te verlaten en later op exact eenzelfde punt weer terug te keren en verder te gaan met je activiteit..
dat heeft met 'multitasking' echter an sich weinig te maken.
Anoniem: 305310
@RM-rf7 april 2010 21:18
en dat zal 1 van de redenen zijn dat HTC nu al 500+ ram in de Desire gooit,,

anyway, ik heb nu 148mb ram, en heb met 10 apps draaiend echt nergens last van, dus optimalisatie van WiMo is natuurlijk ook een optie..

(voor duidelijkheid ik gebruik nu een Android, geen ervaring met
WiMo, tis dus geen aanval, slechts een idee ;))
Android gebruikt het geheugen heel anders als WiMo, is niet te vergelijken ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 april 2010 08:53]

Dat is makkelijk te coordineren door de gebruiker toegang te geven tot draaiende processen en deze te laten sluiten en te kiezen of deze wel of niet automatisch mogen starten (net als services). Je kunt ze misschien ook bepaalde rechten toekennen (toegang tot locatie, toegang tot 3G, etc).

Dit kun je heel kinderlijk eenvoudige manier oplossen, zodat het de design filosofie van W7M niet schaadt.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 7 april 2010 18:32]

Hmmm goed idee! Met slechts 1 wijziging dan: vervang "gebruiker" in je verhaaltje door "übernerd", dan klopt het helemaal.
Waarom nou zo overdrijven, waarom denk je dat 9/10 mensen gewoon met Windows op de PC kan werken, waar ze ook programma's moeten kunnen sluiten. Sterker nog dat is de normaalste zaak van de wereld op een Windows PC :P Wat is er dan zo lastig aan hetzelfde concept op een telefoon?
Ik denk dat het grootste probleem bij multitasken niet is dat er de mogelijkheid word gegeven om apps in de achtergrond te draaien, maar dat er onduidelijkheid is over welke er wel of niet in de achtergrond draaien.

Bij Android is dit best wel een probleem, er wordt niet standaard een mogelijkheid gegeven om een lijst van alle draaiende programma's te zien, en de mogelijkheid om een programma die op de achtergrond draait te sluiten is heel erg verborgen (Eerst "Instellingen" openen, dan naar "Toepassingen" gaan, "Toepassingen Beheren", de desbetreffende toepassing selecteren en dan op stoppen klikken).
Android heeft daarintegen wel de mogelijkheid om toepassingen vanzelf uit te schakelen om geheugen te besparen, en geeft die toepassingen een API om hen status op te slaan. (Meer info: http://developer.android....fundamentals.html#lcycles)

In Windows Mobile 6.5 weet ik niet helemaal zeker hoe het zit, maar de Sense schil heeft dit op zich wel goed geregeld, je kan rechts bovenin op dat pijltje drukken en dan word er getoond hoeveel procent van het geheugen word gebruikt, en de draaiende apps worden getoond, waarna je naar die apps kan schakelen of je kan ze sluiten.

Dus als ze met Windows Phone 7 dit goed regelen, dan kan het nog wel iets goeds worden, maar dan moeten ze gebruikers wel duidelijk laten zien welk programma geheugen gebruikt, en ook om die te kunnen sluiten..
Microsoft heeft multitasking helemaal niet uit het OS geschrapt; Windows CE (waar WP7 op gebaseerd is) ondersteund het probleemloos. Microsoft stelt echter maar een beperkte API beschikbaar voor externe ontwikkelaars, en hebben nog geen API klaar voor multitasking. Ze maken nu dus liever een mooie API die handig en eenvoudig is om mee te werken en ontwikkelen, dan dat ze een API erin gooien die werkt maar wel lastig is te gebruiken.
Of te wel de Apple aanpak. liever een feature er later in stoppen als het echt goed werkt, dan bij de release en het nog zo buggy is als het maar kan.

Ik moet zeggen, ik vind 't wel wat hebben. Beetje het scrum idee nietwaar? :) Kleine, haalbare componenten, iplv 1 monsterachtige en niet haalbare deadline.
Anoniem: 197965
@Torrentus7 april 2010 21:13
Ze konden moeilijk anders na eerst bij elke release van Apple's iPhone OS er zo op te hameren dat dat maar beperkte multitasking had. Bij de aankondiging van de iPad ging Ballmer opnieuw los tegen die beperking. Om vervolgens doodleuk aan te kondigen dat WiMo 7 het helemaal niet heeft.

Kennelijk valt het wat tegen om daarmee weg te komen in een markt waar je geen marktleider bent.
Tenzij MS niet in zijn eigen ambitie gelooft om dit nieuwe OS breed toepasbaar te maken in mobiele toepassingen zullen ze die functionaliteit wel toe moeten voegen en al helemaal als ze nog iets van een installed base willen overhouden.

Op dit moment laten de specs van WiMo 7 zich het best vergelijken met wat Apple in 2008 te bieden had met zijn iPhone OS. Dat is gewoon niet genoeg.
Bij de aankondiging van de iPad ging Ballmer opnieuw los tegen die beperking. Om vervolgens doodleuk aan te kondigen dat WiMo 7 het helemaal niet heeft.
Daarom snap ik niet dat Bill die vent CEO heeft gemaakt. Ik heb Bill (ondanks een gezonde aversie jegens Microsoft producten) behoorlijk hoog zitten, maar Steve Ballmer is een nachtmerrie voor alles wat Microsoft uit wil stralen.
Het was ook van tevoren gepland, het was van het begin af aan bekend dat multi-tasking er aan zou komen, maar dat het in het begin gewoon gelimiteerd is tot een vorm van Alt-Tabben zonder dat de applicatie in de achtergrond blijft draaien.
Blijkbaar is het dus nooit volledig verwijderd:
"Alleen Microsofts eigen applicaties kunnen in de eerste versie van Windows Phone 7 op de achtergrond draaien."

Dit is niet iets wat je zo maar inbouwt als je al die tijd aan een OS hebt gewerkt zonder multitasking support. Waarschijnlijk is het dus gewoon de bedoeling geweest om (net als Apple) meer controlle te hebben over wat er allemaal gemultitasked kan worden. Maar als al Microsofts software in multitasking kan draaien heb ik er al een veel minder groot probleem mee. Dan heb ik al alles wat ik vaak tegelijk heb draaien op m'n telefoon: bellen, mailen, mp3, live messenger, remote desktop client.

Tomtom er nog bij als 3rd party programma wat het ook kan en ik ben redelijk tevreden.
waarschijnlijk omdat apple het wil gaan ondersteunen voor de ipad en iphone, dan moeten ook mee
Grote fout van microsoft dan als ze zo erg achter apple aanlopen.
Ik zou eerder zeggen dat ze allebei dezelfde kant in lopen, niet achter elkaar aan.
Het is maar hoe je het bekijkt. Het heeft even geduurd maar Microsoft gaat nu inderdaad dezelfde kant op. Alleen Apple zit nog steeds achter het stuur :+

[Reactie gewijzigd door edwingr op 7 april 2010 21:18]

Ja, want windows mobile 6/6.5 doet het zo veel beter dan de iPhone?


edit: beter in verkoop cijfers. Of het een of het ander 'beter' is, is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.

http://www.computable.nl/...ndows-mobile-voorbij.html

[Reactie gewijzigd door curumir op 7 april 2010 21:54]

het heeft 3 jaar geduurt voordat je kon MMSén of copy-pasten op de ipenis, nog afgezien van het feit dat wimo nooit bedoelt was om mee te telefoneren maar gewoon een paar updates nodig heeft gehad om zulke functies alsnog te krijgen doet het qua mogelijkheden en aanpassingsvermogen aan de moderne eisen het zeker beter als de stalinisitsche software die bij apple uit de fabriek komt rollen. tot zover ik weet heb je op een wimo telefoon ook geen programma van ruim 130mb nodig om een foto naar je telefoon te uploaden of om hem uberhaupt te kunnen gebruiken... poosje geleden nog een HD2 gekocht op marktplaats voor de helft van de winkelprijs en ik hoefde alleen de simkaart erin te doen en de lader eraan te hangen en ik kon bellen. dat zie ik iemand met een iphone/penis nog niet doen.
Ik dan dus bij deze, fanboy.
Jou reactie slaat werkelijk nergens op.
Het is logisch dat je voor de iPhone eerst iTunes nodig hebt, helemaal dat je dat eerst bij Windows apart moet downloaden. De telefoon draait op een Apple OS, en kan dus niet plug-and-play zijn met Windows.
(Naar je reactie aangenomen dat jij een Windows gebruiker bent, en dus pro-Microsoft bent)
En dat copy-paste gebeuren, dat heb je in feite niet eens zo hard nodig op de iPhone, ik gebruik de iPhone dan ook niet als volwaardige PC/Mac, daar heb ik mijn laptop voor. (Met Windows, dat dan weer wel)
Je hebt voor een WinMo trouwens wel software nodig, om je WinMo telefoon te synchroniseren, namelijk dat stukje bagger-software; ActiveSync.
(Hoewel dat >Vista anders heet)

Maar even on-topic, ik hoop wel dat dat terug komt in WinMo.
Heeft er altijd in gezeten, maar dat maakte WinMo tegelijkertijd wel instabiel, mensen hadden vaak geen besef wat er uberhaubt allemaal op de achtergrond mee draaide.
Aha, ik wil binnenkort een Android telefoon kopen, maar daarvoor moet ik dus weer een apart stuk software downloaden, welke ook direct mijn muziek beheert en andere onzin waar ik niet om vraag als ik een telefoon koop, om deze te kunnen benaderen op windows? Aangezien Android origineel v.d Linux kernel komt..

Wat ik hiermee wil aangeven is dus dat het helemaal niet zo logisch is dat je iTunes nodig hebt voor een iPhone, maar dat Apple graag wilt dat je alleen hun bestaande product(en) gebruikt om bij hun hardware te komen, en niet een apart losstaand programma (wat ook door Apple geschreven kan worden). Dit is dan wel een keuze van Apple, maar logisch? Zeer zeker niet!

Sterker nog, het is relatief gezien eenvoudig voor Apple om een driver te maken welke kan communiceren met de iPhone buiten iTunes om. Voor mijn muziek heb ik Foobar al, voor mijn iPhone wil ik niet nog een muziek/all in 1 programma downloaden van ~100 mb ;)

Nogmaals, het is de keuze van Apple, ik zeg niet of het goed of slecht is, ik ventileer alleen mijn mening over hun keuze ;)

[Reactie gewijzigd door Enfer op 7 april 2010 18:54]

Nee zo bedoel ik het niet, maar iedereen weet dat Apple zijn OS en dergelijke zeer gesloten houdt, dat moeten hun zelf weten. Het is gewoon iets waar je de iPhone niet op kan beoordelen, want je weet dat je zoiets kan verwachten bij het kopen van een product van Apple.

En daarnaast is het een persoonlijke voorkeur of je iTunes niks vind, of juist wel.
Ik gebruik iTunes verder ook als mijn mediaspeler, dus ik zie het probleem niet zo.

Ik heb trouwens geen idee hoe het met Android zit, ik heb nooit een Android gehad, maar ik ben dan tenminste wel zo, dat ik mijn mond hou over Android, omdat ik het niet ken. Ik heb het nooit gebruikt.

Iets zegt mij, dat de post waar mijn vorige reactie op doelde, ook nooit een iPhone heeft gehad, maar gewoon een hekel heeft aan alles wat met Apple te maken heeft, en dus maar met vooroordelen smijt.

(Daarnaast is Linux open-source, en het OS van Apple heel gesloten, onthoudt dat verschil wel)
Ik heb gelukkig een oude iPod (gekregen) en hoeft dus niet persé mijn muziekcollectie met dat gedrocht iTunes te 'beheren'. Het programma ontbeert essentiële functies om het die naam te geven. En dat is jammer, want op zich is het een geinig ding. Er zitten gewoon een paar hele nare kanten aan iTunes, en als je voor functionaliteit bent, zou je dat erkennen.
Apple had er idd beter aan gedaan het open te maken. De grote grap is dat iedereen tegen Microsoft ageert, maar Apple op dit moment vele malen erger is. Erg jammer; ze maken mooie producten, maar ze proberen je met handen en voeten te binden. Alleen maar om $ van je telefoontikken en je muziekaankopen binnen te kunnen harken. Geld verdienen is niet erg, maar op die manier is het erg klantonvriendelijk.

Maar daar spint Android garen bij. Google heeft een iets ander verdienmodel, dus die kan de gevestigde orde makkelijk aanvallen.

En ik ben geen fanboy van het een of het ander. Ik gebruik graag iets dat de functionaliteit biedt die ik nodig heb. Daarbij haat ik het als de leverancier mij op enige manier probeert te beperken (alleen maar om commerciële redenen) in mijn vrijheid om te doen met het apparaat wat ik wil, en hoe ik het wil. Veel leveranciers doen dat, dus dan gebruik ik die meuk ook niet.

Maar goed...we dwalen nu wel erg af...
Ik zie het probleem van Itunes niet echt. Mijn gehele library ziet er tip top in orde uit. Alleen maar albums met mooie afbeeldingen.

Mijn muziek is zelf heel netjes en mooi in mapjes artiest -> album geplaatst. Daarnaast kan je gekochte applicaties netjes synchroniseren en dat werkt altijd goed.

Afijn ontopic. Microsoft doet er goed aan om deze functionaliteit te schrappen. Het is namelijk een overbodige feature. Voor essentiële applicaties als mail, agenda, wekker etc. kan het uiteraard wel.

Ik kan naast die essentiële applicaties nooit veel applicaties bedenken waarbij het handig is als deze op de achtergrond blijven draaien. Het was in het oude windows mobile vaak irritant om steeds je openstaande applicaties af te moeten sluiten i.v.m. tegenvallende performance. Ik mis het dan ook helemaal niet :)

[Reactie gewijzigd door tormentor1985 op 7 april 2010 22:34]

Wat ontbreekt er dan? iTunes is gewoon super finder of in windows termen een explorer venster. Niet meer niet minder. Ik snap niet goed wat er zou kunnen ontbreken dat je in een explorer venster wel hebt.
Dat is natuurlijk een dooddoener: ja je weet dat Lada kut auto's maakt dus kan je ze daarop niet beoordelen?

Zo lust ik er nog wel een paar :P
Enkel het OS op de iPhone is gesloten, de kernel en veel dingen van OSX zelf zijn gewoon open-source. OSX zelf zit qua openheid tussen Windows en Linux in.
mijn reactie is onderbouwd, en slaat dus wel ergens op.

jij vind het normaal om voor een telefoon eerst een half uur moeten gaan zitten kutten op je pc met internet en je prive en creditcardgegevens overhandigen aan een bedrijf die alles doet om een beetje meer winst te maken?
sorry, maar ik vind het niet normaal om eerst door hoepels te moeten springen om een telefoontje te kunnen plegen.
for the record: ik ben windows EN linux gebruiker. en absoluut geen MS fanboy.
mijn "kleurrijke" woordkeuze is puur en alleen om aan te geven wat voor denkbeeldige status men denkt te krijgen door het gebruik van apple's penisverlengers. ipad als perfect voorbeeld. ik heb nog nooit honderdduizenden voor in de rij zien staan voor een veredeld digitaal fotolijstje. (al heeft een fotolijst meestal WEL een mogelijkheid voor een SD kaart of usb stick 8)7 )
voor wimo heeft men GEEN software nodig, als men geen activesync heeft geinstalleerd (wat kan op oudere pc's) zal de pc slechts alleen een usb drive zien en kan men gewoon de opslag benaderen. men kan dus op elke pc gewoon al je mp3's en foto's overzetten naar believen zonder problemen. op windows 7 zijn zelfs drivers voor tethering al standaard aanwezig.
waarom zou appleOS niet plug and play zijn met windows? die beredenering slaat nou echt nergens op. alles van all in one printers tot NAS aparatuur die op de meest verschillende OSén draaien (alles van embedded tot linux) werken toch ook probleemloos zonder extra software (iig basisfuncties)?

ik kraak de techniek totaal niet af, dingen als de telefoon en dat fotolijstje zijn werkelijk mooie stukjes techniek. er had alleen een OS op moeten staan die je meer laat doen erop dan het ding aanzetten, wimo laat dat toe. dingen als tethering, straffeloos muziek of je beltoon en de nieuwste episode van new kids on the block verzenden via bleutooth. technisch is het perfect mogelijk, de nazi-praktijken van de softwaremaker hebben gewoon bewust gekozen om dingen niet te doen en er vaak zelfs erg ver in gaan om te voorkomen dat men een bepaald iets uberhaupt kan doen. als ik 500 eurie aflap voor een telfoon of fotolijstje mag ik toch wel verwachten dat ik er mee kan doen wat ik wil en functionalteit verwacht die de techniek complimenteert? het is toch erg lullig voor al die iphone bezitters dat men een aparaat heeft gekocht waar men niet eens zelf mag beslissen wat men doet met zijn eigen muziek/bestanden/programma's.
Nou volgens mij heb ik er ook niet zo lang over gedaan om mijn iPhone aan de praat te krijgen hoor. Was ook zo klaar.
Wat heb je aan allemaal mogelijkheden als enkel een nurt de mogelijkheden kan vinden en het weet te gebruiken?
Ik heb liever een iets beperkter apparaat dat gewoon fijn werkt en doet wat hij moet doen als iets met heel veel mobelijkheden, maar niet prettig is in gebruik.
Gezien de verkopen van iPhone en Wimo zijn er meer mensen die het graag eenvoudig in gebruik hebben.
Je moet je cc gegevens niet opgeven, je mag dat. Het moet niet. En dat je het aan je PC moet hangen is gewoon omdat je anders achteraf komt zeuren dat je hem niet kan syncen met je computer of dat je hem per ongeluk hebt gereset en geen back up meer hebt en dat duurt heus geen half uur. Paar minuten op zijn maximum als je natuurlijk niet heel je muziek en video collectie wil overzetten.

Het OS kan altijd beter en zal het ook wel worden, maar feit is dat MS het gewoon niet kan, ze hebben nu lang genoeg mogen kloten met tablets en telefoons, niks er van werkte deftig genoeg om gebruikers achter zich te scharen.

Dus wat is je punt nu eigenlijk? Dat je niet snapt dat mensen in rijen staan aan te schuiven voor wat ze allang willen maar de concurrent niet kan bieden? Ik wil al sinds de eerste afleveringen van Star Trek TNG zo'n tablet en Apple is momenteel het dichtst bij het idee van zo'n tablet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 95032 op 7 april 2010 23:10]

jij vind het normaal om voor een telefoon eerst een half uur moeten gaan zitten kutten op je pc met internet en je prive en creditcardgegevens overhandigen aan een bedrijf die alles doet om een beetje meer winst te maken?
Voor de eenmalige activatie (als je het zelf wilt doen) heb je alleen iTunes nodig, een iTunes account is niet nodig en een creditcard al helemaal niet.
mijn "kleurrijke" woordkeuze is puur en alleen om aan te geven wat voor denkbeeldige status men denkt te krijgen door het gebruik van apple's penisverlengers.
Knap dat jij weet wat anderen denken.
voor wimo heeft men GEEN software nodig, als men geen activesync heeft geinstalleerd (wat kan op oudere pc's)
Sinds wanneer is activesync geen software? En wat als je geen Windows PC hebt?
men kan dus op elke pc gewoon al je mp3's en foto's overzetten naar believen zonder problemen.
Een filesystem is veel te rigide om op een praktische manier muziek en foto's te beheren.
windows 7 zijn zelfs drivers voor tethering al standaard aanwezig.
Idem bij OSX, en je punt is?
de nazi-praktijken van de softwaremaker hebben gewoon bewust gekozen om dingen niet te doen en er vaak zelfs erg ver in gaan om te voorkomen dat men een bepaald iets uberhaupt kan doen.
Zoals wat?
het is toch erg lullig voor al die iphone bezitters dat men een aparaat heeft gekocht waar men niet eens zelf mag beslissen wat men doet met zijn eigen muziek/bestanden/programma's.
En wat kan een iPhone bezitter dan niet met z'n bestanden doen volgens jou?

[Reactie gewijzigd door Carbon op 8 april 2010 09:45]

@flippy.nl
... de nazi-praktijken van de softwaremaker ....
alsjeblieft, als je serieus genomen wilt worden, probeer gewoon eens valide argumenten te formuleren want op deze manier maak je jezelf vooral zelf eerst belachelijk...

niet dat je verder geen punt hebt, integendeel het is inderdaad iets met voor veel mensen ook flinke nadelen dat apple niet echt de meeste uitgebreide 'configuratie-opties' biedt en qua systemen redelijk gesloten dingen levert (of lijkt te leveren voor mensen met hooguit oppervlakkige ervaring, Mac OS X is eigenlijk dat namelijk allerminst, hooguit is het 'tweaken' gewoonweg veel minder leuk en nodig dan bij bv MS óf juist linux-distro's)

maar je lijkt een beetje door te slaan in je overdreven 'woede' omdat de producten van fabrikant Apple jou toevallig niet bevallen. (of althans, je ze ergens wel mooi vind, maar kennelijk niet in de filosofie achter het systeem kunt vinden)...
Overigens, apple systemen kun je gewoon anders installeren, zelfs op de iPhone kun je bv linux gaan draaien (kernel 2.6; via openiboot kun je zelfs op een iPhone 3G gewoon alles draaien wat je maar wilt... enkel, dan moet je zelf die moeite ervoor doen, amar juist als je zo voor 'opensource' bent lijkt dat nu juist je doel te zijn, als je zo graag afwil van de 'nazi' of 'stalinistische' praktijken van fabrikanten die een standaard aangeleverd gesloten systeem toevoegen: http://linuxoniphone.blogspot.com )
Jammer dat je je comment zo formuleerd met iPenis. Het zal slechts enkele minuten duren voordat iemand je fanboy noemt. Zonde, want je hebt wel gelijk.
Hij is een fanboy met een punt.

...Ja hey, die hebben ook wel eens gelijk.

Ik heb nog nooit echt met Wimo gewerkt, maar ik krijg idd sterk het gevoel dat het meer voor PDA's ed gemaakt is.
Maar, daarom heet het nieuwe OS ook Windows PHONE 7. En zodra je op telefoons zit, is het opeens logisch, dat niet multi tasken (vind ik wel iig. multi tasked doe je maar op tja, een computer).
Als Windows Mobile niet bedoeld is geweest voor telefoons, is het nogal raar dat het daar wel veel op staat geïnstalleerd. Je kunt toch moeilijk beweren dat een systeem 'eigenlijk' op een ander platform hoort te draaien?
Mobile Device hoeft niet per se een Mobile Phone te zijn.

De eerste WinMo toestellen waren PDA's, ik geloof dat pas sinds de XDA (van O2) er ook mee gebeld kon worden.

Wel is het erg stom van Microsoft (achteraf), dat ze bij WinMo 6 al niet beter hadden nagedacht over het gebruik op een telefoon. Maar toen was er ook nog geen iPhone/Android, nu moeten ze die achterstand snel inhalen.
Maar hij heeft geen punt..
Je kan een punt hebben zoveel je wilt, zolang je dit niet serieus beschrijft zonder allerlei verwijzingen en rants naar het in jou ogen slechter systeem, zal niemand je serieus nemen.
Ben het met je eens, als hij nou die woord "ipenis" niet had gebruikt, zou hij veel serieuzer overkomen, nu lijkt hij wel een fanboy.
Fout, 2 jaar niet 3. En MMS was helemaal niet nodig. ze hebben het alleen toegevoegd omdat de markt er naar schreewde. Nu het er is gebruikt (bijna) niemand het. En een iPhone kun je ook gewoon online simlockvrij kopen. En netzo goed een 2e hands van markplaats. Zoals ik heb gedaan, iPhone voor 260 euro en simlockvrij.
"slechts" 2 jaar... ok, dan is het natuurlijk weer goed. 8)7

MMS niet nodig? funcites die ELKE telefoon kan doen zijn zijn klasse maar meneer jobs vind het niet nodig want men kan toch emailen? das alleen maar om mensen ook aan de iphone te krijgen via maatschappelijke en sociale druk en niet te vergeten dat niemand mms gebruikt in de wereld van apple. een foto krijgen via mms van een maat die op het randje van de grand canyon staat komt heel wat leuker over als waneer ik savonds eens achter de pc ga zitten en een 4x4cm foto op mijn 24"monitor zie.

en 260 euries voor een telefoon van 3 jaar oud? :X
"slechts" 2 jaar... ok, dan is het natuurlijk weer goed.
Het is 1 jaar en 8 maanden om precies te zijn, met je oorspronkelijke bewering van 3 jaar zit je er dus bijna een factor 2 naast! Ben je altijd zo zorgvuldig?
MMS niet nodig? funcites die ELKE telefoon kan doen
Dat elke telefoon het kan wil nog niet zeggen dat het veel gebruikt wordt.
Het is een geen geheim dat MMS onder die categorie valt.
een foto krijgen via mms van een maat die op het randje van de grand canyon staat komt heel wat leuker over .......
Jij vindt dat misschien leuker overkomen, maar ik weet zeker dat velen een andere mening zijn toegedaan.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 8 april 2010 09:39]

Liever wat minder functies dan functies die niet werken!
browsen kan al heel lang onder wimo, maar kennelijk gebruikte niemand het! Wat heb je er dan aan?
prachtig allemaal apps kunnen downloaden, maar eerst 4 dagen zoeken op het net (wat blijkbaar niet werkt want niemand gebruikt het) om een geschikt app te vinden dat goed werkt en ook nog stabiel is zonder spy ware.

Het is duidelijk dat jij het helemaal hebt begrepen.
260 voor een iPhone is nog een koopje, voor een wimo 5 telefoon van 3 jaar is het idd 250 te veel.
Mmm, mmsen voor 50 cent per foto. Kan je beter gewoon MAIL gebruiken, want andere iphone bezitters en veelal andere telefoonbezitters halen dat tegenwoordig net zo makkelijk binnen. En dan is het gratis.

Nog meer domme voordelen van MMS? Wie gebruikt dat nu tegenwoordig nog???
het heeft 3 jaar geduurt voordat je kon MMSén of copy-pasten op de ipenis
Hey, lachen man "ipenis" :? Helemaal zelf verzonnen ?
Het kon haast niet, maar die is nóg leuker dan "Micro$oft".

[Reactie gewijzigd door edwingr op 7 april 2010 19:24]

nee, niet zelf verzonnen. ik had het gezien op een blog van een amerikaanse blogger. ;)

en ik vind hem ook leuker als micro$oft, makkelijker tikken ook :+
Anoniem: 151857
@flippy7 april 2010 21:33
ik vond die ene wel grappig die ik laatst ergens las: "iCry because iPaid for a iPhone" of iets in die trend...
nee, niet zelf verzonnen. ik had het gezien op een blog van een amerikaanse blogger.
Arrogant, geen feiten kennis of feiten verdraaien, kinderachtig en offensief taalgebruik en ook nog eens niet creatief.

We krijgen al een aardig beeld van de persoon achter "flippy.nl".

[Reactie gewijzigd door Carbon op 8 april 2010 09:25]

het heeft 3 jaar geduurt voordat je kon MMSén of copy-pasten op de ipenis,
Als je zo graag feiten wilt spuien doe het dan wel goed!

De tijd tussen de introductie van de eerste iPhone en v3.0 (de OS versie met copy en paste en MMS) was 20 maanden ofwel 1 jaar en 8 maanden.
nog afgezien van het feit dat wimo nooit bedoelt was om mee te telefoneren
Nooit geweten dat er WiMo apologists waren :)
tot zover ik weet heb je op een wimo telefoon ook geen programma van ruim 130mb nodig om een foto naar je telefoon te uploaden of om hem uberhaupt te kunnen gebruiken.
Beetje kortzichtig want iTunes doet veel meer dan alleen foto's syncen.

Maar goed laten we de Microsoft Zune eens als voorbeeld nemen, daar moet je als Mac gebruiker een complete PC voor aanschaffen!
poosje geleden nog een HD2 gekocht op marktplaats voor de helft van de winkelprijs
En?
en ik hoefde alleen de simkaart erin te doen en de lader eraan te hangen en ik kon bellen. dat zie ik iemand met een iphone/penis nog niet doen.
Over gebrek aan inzicht gesproken :)

Die HD2 was dus niet gesimlocked, met een simlock vrije iPhone (of welk ander merk dan ook) gaat dat net zo gemakkelijk.

BTW iPhones kun je ook simlock vrij kopen, en de toestellen geleverd via T-Mobile kun je na 1 jaar gratis laten unlocken.
nee, kerel. als je een iphone koopt -dan al niet simlockvrij- MOET je nog steeds een itunes account eraan hangen anders kan je alleen dat grietje van 112 aan de lijn krijgen. en ook al was hij gesimlockt, dan had het geen hol uitgemaakt, voor 5 eurie halen ze het eraf op de markt of ik moet gewoon de goede provider hebben. bij de iphone heb je die keuze niet eens.
is geen gebrek aan inzicht, eerder een zicht op de zinloze controle die apple uitoefent op jou als goed betalende klant. en ik ben absoluut geen apologist (oftewel wimo fanboy). ik onderken en onderstreep gewoon dat apple's software gewoon meer dan inferieur is in vergelijking met zijn inmiddels 10 jaar oude concurrent. het aankaarten van de controlesystemen en opzettelijke tekortkomingen zijn gewoon de spreekwoordelijke rode lap bij apple fanboy's. ik laat die lap ook graag wapperen om te zien hoe men in alle macht probeert te ontkennen of verzachten van elke vorm van kritiek die men uit in de richting van de grote appel.

[Reactie gewijzigd door flippy op 7 april 2010 22:49]

nee, kerel. als je een iphone koopt -dan al niet simlockvrij- MOET je nog steeds een itunes account eraan hangen anders kan je alleen dat grietje van 112 aan de lijn krijgen
Je hebt dus duidelijk geen iPhone :)

Een iPhone nieuw uit de doos moet je inderdaad activeren via iTunes, dat is een éénmalige procedure waarvoor geen iTunes account nodig is.

Ik heb een simlockvrije iPhone en kan daar zonder tussenkomst van iTunes de sim vervangen door eentje van een andere provider (wat ik altijd doe in het buitenland)
en ik ben absoluut geen apologist (oftewel wimo fanboy)
Ik lees dat toch anders.
ik onderken en onderstreep gewoon dat apple's software gewoon meer dan inferieur is in vergelijking met zijn inmiddels 10 jaar oude concurrent.
Ieder z'n mening.
Echter jij kijkt alleen naar een paar uiterlijke features zoals copy/paste en MMS

BTW het heeft even geduurd maar de copy/paste implementatie op de iPhone werkt beter dan die van WiMo, probeer maar eens tegelijk een mix van tekst + plaatjes te copy/pasten :)

Ik programmeer voor zowel WiMo als de iPhone maar voor de ontwikkelaar is WiMo vergeleken met de iPhone maar een primitief gedoe. Is ook niet zo vreemd want Microsoft heeft de boel gewoon laten verslonzen.
ik laat die lap ook graag wapperen om te zien hoe men in alle macht probeert te ontkennen of verzachten van elke vorm van kritiek die men uit in de richting van de grote appel.
Geen probleem mee, maar als je ook maar enigszins een kans wilt maken om serieus genomen te worden dan kan ik je aanraden om dingen correct te benoemen en niet jezelf te verlagen tot uitspraken als "de grote appel." of "ipenis" (hetzelfde geldt voor mensen die Micro$oft schrijven)

[Reactie gewijzigd door Carbon op 8 april 2010 09:04]

Wat een niveau hier, de comments van de comments bespreken of het een fanboy is of niet en of het taalgebruik 'je aanstaat of niet (pis op met je mening over taalgebruik of woordkeuze, dat heeft nogal weinig zin op een website waar tal van mensen samenkomen!)', het gaat om de inhoud niet de schrijfwijze ... frontpage tweakers.net is echt diep triest als ik die reacties af en toe zo lees...
(pis op met je mening over taalgebruik of woordkeuze,
Waarom mag iemand daar geen mening over hebben?

Zodra iemand woorden gebruikt als nazi, pis op, Micro$oft,ipenis of uppercase (schreeuwen) gebruikt weet je al dat er sprake is van een emotionele ipv rationele discussie.
het gaat om de inhoud niet de schrijfwijze
De inhoud wordt mede bepaald door de schrijfwijze/woordgebruik (spelfouten reken ik niet mee)
frontpage tweakers.net is echt diep triest als ik die reacties af en toe zo lees...
Ach het is net als in het echte leven, iedereen heeft een mening maar niemand luistert.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 8 april 2010 10:01]

Omdat het OFFTOPIC is en nooit/niet relevant tot het artikel is, waar het reageren in eerste instantie om gaat... Je kunt niet eisen dat iedereen voldoet aan jou 'beeld' van perfectie, schrijfwijze of taalgebruik en toch lees ik elke keer die nutteloze discussies over hoe iemand iets formuleert "of juist niet" ... of dat ge-emmer om (klein) taal foutjes...
Ach het is net als in het echte leven, iedereen heeft een mening maar niemand luistert.
sorry hoor, back in de days "kon het wel", het is echt iets van 'nu' dat het niveau (in mijn ogen) naar beneden haalt, er is vooral geen sfeer meer (in 90% van de reacties). En ja ik snap ook wel dat het een andere generatie(s) betreft...

[Reactie gewijzigd door Mister_X op 8 april 2010 10:08]

Je kunt niet eisen dat iedereen voldoet aan jou 'beeld' van perfectie,
Wie heeft het hier over perfectie?
Het gaat om hoe je een discussie rationeel en uiteraard on-topic houdt!
of dat ge-emmer om (klein) taal foutjes...
Mee eens.

BTW het is "kleine" en "taalfoutjes" is één woord }>

[Reactie gewijzigd door Carbon op 8 april 2010 11:23]

Ja grappig dat je het zegt, ik twijfelde namelijk, taalfoutjes is namelijk helemaal geen woord dacht ik ... vandaar los...


Wat rationeel voor de één is, is niet per se voor de ander, en daarom erger ik me dood aan juist dat soort discussie hier die echt ver gaan, maar effe -1 modereren ho maar, nee, het niet eens zijn met de massa, dan pas krijg je een -1...

En wat dat betreft is tweakers.net allang al niet meer wat het was...

Maar goed dit is ook zo offtopic als de pest :-)
Achter Apple aanlopen? Dus als mijn buurman gaat fietsen, en ik ga een kwartier later ook fietsen, aap ik hem na?
Wel als je zelf zegt dat je door hem "geïnspireerd" werd om te gaan fietsen.

nieuws: Microsoft: iPhone heeft onze ogen geopend
Ligt eraan of je dezelfde route neemt. :9
Je vergelijkt het nu verkeerd. Want de vergelijking met 'fietsen' slaat beter op 'bellen'. En nee, natuurlijk aap je dan niet na. Maar wel als je dezelfde fiets koopt en een kwartier later je buurman helpt in een discussie over hoe geweldig je fiets wel niet is en hoe erg het je niet boeit dat je fiets basisonderdelen mist die een hakkie takkie fiets wel heeft ;)
Drink jij weer ? ;)
Leuk en aardig maar de telefoon is nog niet uit.. En MS jat toch altijd van Mac ? Kijk naar vista en vooral naar Windows 7.. Dat is niks nieuws mensen..
MS en Apple 'lenen' al sinds de jaren '80 bij elkaar. Dat is niets nieuws. Om nog maar te zwijgen dat ze om het snelst wat gingen lenen bij Xerox. (een van de mooiste anecdotes van Bill Gates ooit - geen wonder dat hij en Steve Jobs zulke goeie vrienden zijn).

Ik denk dat die 2 elkaar goed scherp houden. Apple is beter in staat om in te springen op wat nieuw en hip is. Sterker nog, ze maken zelf wat nieuw en hip is, iets wat maar weinig bedrijven uberhaupt 1 keer lukt, en wat ze nooit een 2e keer kunnen. Apple daarentegen doet het structureel. ( daar zijn complete boeken over geschreven, en die zijn best intressant - ook al hou je niet van de marketing droid uithangen )
Je hebt zoiets als marketing.. en thiz iz free publicity man! Er wordt iig steeds over windows phone 7 gesproken.. en daar gaat het hier om. Verleg de focus van je doelgroep ;-)
Als je een beetje beter geïnformeerd zou zijn, had je bij de introductie van Windows Phone 7 al bij Paul Thurrott kunnen lezen dat multi-tasking enkel nog niet geactiveerd is omdat ze eerst willen kijken hoe het gaat en dan met een simpele update multi-tasking voor bepaalde applicaties kunnen aanzetten. Het type applicatie bepaald hoeveel geheugen en processorkracht nodig is en of er dus ruimte over is voor andere applicaties. Dus Microsoft kiest voor de voorzichtige weg, en zet geleidelijk de kraan open.
waarom stellen ze de release dan niet gewoon uit?
Nee, kan niet: iPhone OS 4 komt (vermoedelijk) morgen al uit en zal (wederom vermoedelijk) wel gedeeltelijk Multitasking ondersteunen.

Nu kent men Windows Phone 7 als 'niet-multitasking' en zal dus de enige Phone OS zijn die dat is; dat kan natuurlijk niet en vandaar dat ze nu met deze stelling naar buiten komen.

Gewoon marketing, niets meer.
iPhone OS 4.0 komt niet morgen uit, maar rond de release van de nieuwe iPhone. De Developers' preview is morgen echter wel, dus de ideeen en concepten van iPhone Os 4.0 zijn wel morgen bekend (voor een groot deel) en dat is al heel wat.

Voor 99 dollar kun je een developer's license kopen zodat j de Beta kan gaan draaien. Mij wat extreem, maar ach...
Anoniem: 154887
@ExNomenDei7 april 2010 17:43
Er is geen enkele manier dat jij dat kan weten, net zo min Neus kan weten dat het morgen uitkomt. Kom toch met feiten af als je reageert.
Als je kijkt naar hoe het ging met de release van 3.0, ging het ook zo, eerst een Developer preview, zodat de ontwikkelaars alvast op de BÈTA van het OS kunnen ontwikkelen, en dan (geschat) 1,5 ~ 2,5 maanden later de daadwerkelijke release.
Apple heeft al meerdere malen bewezen dat ze zich elk jaar aan een vast schema houden, dus waarom zou dat nu opeens anders zijn.

Speculeren mag trouwens altijd. Als zijn reactie onzinnig is omdat het een speculatie is, dan is jou reactie helemaal taboe.
Er is niets mis met speculeren, alleen is speculeren en hetgeen dat je speculeert als feit omschrijven is natuurlijk geen speculeren meer. (verwarrend?) In feite verwacht hij dat iets op een bepaalde manier gaat gebeuren, maar hij doet alsof het een feit is.

Al heeft hij waarschijnlijk (dus geen feit) wel gelijk, morgen zal het aangekondigd worden en de nieuwe features etc besproken worden. Vervolgens zal er een dev beta komen en ±2 maanden later komt dan de release. Ik verwacht overigens dat die voor de nieuwe iPhone komt ivm met de iPad.

OT: Ik vindt het een vreemde reactie van microsoft nu lijkt het alsof ze apple achterna lopen, eerst 'we gaan geen multi-tasking ondersteunen' en vervolgens wordt bekent dat apple binnenkort (morgen geloof ik) iPhone OS 4 aan gaat kondigen, waar vermoedelijk multi-tasking inzit, gooien ze snel in het nieuws dat ze het waarschijnlijk wel willen gaan ondersteunen voor een gedeelte. Al vindt ik het idee voor gedeeltelijke multi-tasking wel goed. En denk ik dat dit uiteindelijk de gebruikers ten goede komt, mits goed uitgevoerd natuurlijk.

Bijvoorbeeld door multi-task slots. Max ±4 apps dan kan het de batterij nooit teveel drainen. (Al zullen 4 games dat natuurlijk wel doen). ivm met de batterij duur kan ik ook goed begrijpen dat ze het niet toevoegen. Meeste smartphones gaan gewoon veel te snel leeg, meestal doordat je er zo veel mee kunt/doet.

"Er zijn bepaalde scenario's denkbaar waarbij een applicatie op de achtergrond moet kunnen draaien. Daarbij kun je denken aan applicaties die de locatie van het toestel moeten weten, terwijl de applicatie zelf op dat moment niet actief is." Vind ik een vreemde opmerking, waarom dan niet gewoon met push messages? Of waarom niet gewoon bij het opstarten van de applicatie?

Het zou veel practicer zijn als je je game even op pauze kunt zetten om te bellen of iets op te zoeken, zonder dat je de game moet afsluiten. Hetzelfde geldt eigenlijk voor bijvoorbeeld radio apps, dat die op de achtergrond door kunnen spelen.

Al met al lijkt het in ieder geval een goed touch OS te worden. Wat ik me dan wel afvraag hoe zit het met niet-touch telefoons? (Deze interface is niet lekker te bedienen zonder touch bijvoorbeeld).

Edit: Typos

[Reactie gewijzigd door jorde op 7 april 2010 19:44]

Er is geen enkele manier dat jij dat kan weten, net zo min Neus kan weten dat het morgen uitkomt. Kom toch met feiten af als je reageert.
Uh, Apple heeft een behoorlijk standaard werkwijze voor dit soort dingen (hoewel de iPad aankondiging wel een afwijking was). Gezien de history van hoe Apple dit soort dingen doet, en de plek waar we nu zitten in de tijdslijn, denk ik dat ie goed zit.
Ik weet dat het offtopic is, maar meen je dat nu echt? Moet je 99 dollar betalen om een beta te kunnen krijgen zodat je alvast kan gaan ontwikkelen voor het nieuwe OS? Dat slaat toch wel alles, dat ze zelfs dáár geld op willen verdienen.
De beta versie wordt alleen vrijgegeven aan developers.
En een developerlicentie kost 99 dollar, dus ja :)
Anoniem: 116571
@RuuddieBoy7 april 2010 17:55
Nee, niet voor elk OS ;)
Elk bedrijf (of persoon) betaalt een keer per jaar 79 euro voor rechten tot de AppStore, en alle documentatie en developer licenties (testen op een iPhone bv). Daartoe behoren ook de beta builds, zodat je je kunt voorbereiden op de release..

De developers license kost dus 99 euro, die hoef je niet bij elk OS nieuw te kopen, maar een keer per jaar te verlegen, Imho niet meer dan normaal..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 116571 op 7 april 2010 17:56]

Als 'standaard developer' krijg je toegang tot de beta, om je applicaties te testen op het nieuwe OS voordat de mensen daadwerkelijk het nieuwe OS krijgen, daar lijkt me toch niets vreemds aan?

Als je in de app-store staat heb je dus al een licentie, en krijg je toegang.
Symbian S60v5 kan ook gewoon multitasking aan hoor, en ik neem aan S^3 en meamo dan ook gewoon.

Ik kan op mn Nokia 5800XM makkelijk muziek aan hebben staan, navigatie en een browser open met paar tabbladen, en vervolgens een spelletje starten. Toegegeven, hij wordt trager, maar het werkt wel gewoon.

iPhone OS4 is dus zeker niet de enige, noch de eerste die MultiTasking zal ondersteunen.
Misschien omdat Microsoft wel veel geld heeft, maar dat ze ook moeten blijven verdienen? Daarnaast willen ze denk ik zo snel mogelijk marktaandeel van iPhone OS, Android en Maemo terugpakken, en voorkomen dat WM6 gebruikers (/developers) naar een van die OS'en overstappen. Hoe langer ze wachten hoe moeilijker het is om straks marktaandeel terug te winnen.
Misschien dat voor een deel van de gebruikers multitasking geen must is (kijk maar naar iPhone). Toch ben ik het met je eens dat geen multitasking toch wel iets van voor het jaar 2000 is. Hell, mijn eerste Symbian uit 2003 ofzo kon al perfect en gemakkelijk multitasken.
Microsoft, make up your mind!

Eerst zeggen dat het niet ondersteund gaat worden, dan 'the rumor' dat het wel weer ondersteund wordt en nu dit weer.
Tevens, hoe moeilijk is dit in te bouwen? Hoeveel tijd zal dat kosten?
Mensen willen dit namelijk denk ik vanaf de release al en niet als update achteraf. Zelf heb ik een Zune HD, welke lijkt op hoe Windows Phone 7 gaat worden en dat ziet er echt goed uit. Maar ik heb echt mijn twijfels over het slagen van WP7, mede door dit soort berichten.

But we shall see uiteraard :)
Er is al een beter ondersteuning in WP7 dan in de huidige iPhoneOS. Je kunt bijvoorbeeld gewoon doorgaan met internetten tijdens het bellen bijvoorbeeld. Ook is het zo dat er van applicaties gewoon word opgeslagen waar je precies gebleven was op het moment dat je hem af sloot, wat het gemakkelijk maakt om verder te gaan waar je gebleven was. De "Back" knop (pijltje naar links) werkt om deze reden ook eerder als een soort hybride tussen Alt+Tab en Vorige (zoals in een browser). Je doet er als het waren mee 'Atl-Tabben' tussen je applicaties.

Het gene wat ze later pas echt goed gaan toevoegen zijn eigenlijk meer de dingen die normaal worden toegepast met background processen. Dingen die het mogelijk maken voor Spotify bijvoorbeeld om in de achtergrond te blijven draaien. Dit soort dingen zullen ze na de lancering mogelijk maken door middel van services die door WP7 zelf worden 'gedraaid'. Op deze manier kunnen er gewoon applicaties die bijvoorbeeld op de achtergrond lijken te blijven draaien. Voor de doorsnee consument zal er geen onderscheid lijken te zijn tussen een applicatie die echt op de achtergrond draait en eentje die via dit soort trucjes op de achtergrond zo nu en dan zijn dingetje doet. Het verschil is er voornamelijk voor de ontwikkelaar en het zal te merken zijn in betere prestaties en langere batterij duur.
Er is al een beter ondersteuning in WP7 dan in de huidige iPhoneOS. Je kunt bijvoorbeeld gewoon doorgaan met internetten tijdens het bellen bijvoorbeeld. Ook is het zo dat er van applicaties gewoon word opgeslagen waar je precies gebleven was op het moment dat je hem af sloot, wat het gemakkelijk maakt om verder te gaan waar je gebleven was.
Je omschrijft nu precies hoe multitasking werkt op de iPhone. Er zijn savestates, waardoor applicaties kunnen (met nadruk op kunnen) opslaan waar je gebleven was. Als je dan later terug gaat naar de applicatie ga je weer verder.

Verder kan je gewoon andere applicaties starten tijdens het bellen, dus ook de Safari browser.
Ja, maar het probleem is dat je als ontwikkelaar hier eigenlijk geen rekening mee zou moeten houden. Ik weet niet precies hoe het zit, maar ik geloof dat je expliciet moet aangeven dat je savestates wil gebruiken. Terwijl het een stuk logischer zou zijn als je alleen iets zou hoeven aangeven wanneer je NIET savestates wil gebruiken, aangezien het een stuk gebruiksvriendelijker is om savestates wel te gebruiken in 9 van de 10 gevallen.
Dit verhaal is steeds zo geweest. Dat men voor de MIX en daarna andere interpretaties bedenkt als nieuwssites dat kan gebeuren.

Nu geen multitasking for custom apps. in het OS zitten een aantal applicaties die het op de achtergrond blijven doen. Wellicht in de toekomst een verandering.
Ik denk dat Microsoft zich gedwongen ziet terug te krabbelen na veel negatieve reacties in de media, en het feit dat in iPhone OS 4 multi-tasking wordt verwacht.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat Microsoft die eerst dit gebrek van de iPhone aankaartte er vervolgens zelf als enige mee rond loopt.
nee, dit is gewoon de marketing machine.
MS doet altijd eerst iets ontkennen, veel ophef, dan wat geruchten en dan een bericht dat het er wel in komt. En zo sta je elke week op tweakers met je nieuwe product.
Anoniem: 154887
@noMSforme7 april 2010 17:44
Dit is dan slechte marketing. Ik ken mensen die wachtten op WIndows 7 toestel, en nu reeds beslist hebben een concurrerend toestel te kopen.

Je moet niet alles op marketing steken, dit is gewoon een flater.
Het is wel de marketing machine van MS: maar dan wel in negatieve zin - ze doen hun werk zeer slecht want dit is idd negatieve publiciteit...
Idd, follow the leader laten we het zo maar zeggen.
Afijn we moeten maar afwachten of WM7 een hit wordt. Gezien de strategie van Apple (alles makkelijk maken voor de klant) is dat wel mogelijk. Voor de gemiddelde tweaker niet maar die zijn ook in de minderheid.
Anoniem: 103571
7 april 2010 17:26
Dit lijkt me dezelfde protectionistische aanpak als die Apple. Waarom zou multitasking voor sommige applicaties van derden wel kunnen en voor anderen niet? Dit zijn dan toch gewoon undocumented API calls die je niet mag gebruiken als je niet tot dat groepje uitzonderlijke derden behoort? Waar moeit Microsoft zich in godsnaam mee?
Euh, het is hun operating systeem? Me lijkt dat ze zich daar best mee mogen bemoeien? Waarom ze dit willen doen is een andere vraag natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door pegox op 7 april 2010 17:47]

Het antwoord op waarom ze dit willen doen is niet zo moeilijk: als ze multitasking ondersteunen, zoals WM6.x en ouder, blijven er heel veel programma's onnodig op de achtergrond draaien. Tweakers begrijpen dan wel dat je dan al je programma's moet uitzetten wil je het toestel snel houden, maar 90% van de consumenten niet.

Waarom denk je dat Apple multitasking niet ondersteund heeft al die tijd? Ze zagen dat de smartphones uit die tijd ontzettend traag waren, en daar wilden zij verandering in brengen. iPhones zijn echt niet zo snel omdat ze de duurste en snelste processors hebben, integendeel.

De consumenten moeten 'geholpen' worden met hun smartphone, door bijvoorbeeld de taken automatisch te beheren, anders wordt het een trage boel.

Maar ik hoop dat het niet teveel richting Apple zal gaan, vooral nu de processors veel sneller zijn dan de oude processors uit de tijd van WM5/6. Met een Snapdragon merk ik al amper snelheidsverlies als er meerdere programma's bezig zijn, en binnenkort zullen er zelfs dualcores uitkomen. Daarom moet MS zich niet teveel bezighouden met multitasking, maar vooral met een intuitieve interface.
Ik vond multitasking altijd een groot voordeel aan WM6 en mis dit best wel bij Android (nogal beperkte vorm van multitask aanwezig). Wel een beetje raar dat er eerst wordt verkondigd dat multitasking zn weg niet naar WM7 zal vinden en hier later op terug wordt gekomen.

Ik zal de terugkomst van multitasking alleen maar toejuichen en het liefst in een zo uitgebreid mogelijke manier

[Reactie gewijzigd door dlenstra op 7 april 2010 17:23]

wat vind jij beperkt aan mutlitasking bij Android, als ik vragen mag?
Klinkt alsof WM7 totaal niet jouw OS gaat worden...
"Wij focussen ons eerst op de release dit najaar. Daar zitten niet alle gewenste features in, maar we willen dat de features die daarin zitten, extreem goed werken"
Beetje rare logica volgens mij: Een release die functionaliteiten mist kun je volgens mij net zo goed weglaten, in plaats van heel trots zijn dat wat over blijft dan wel echt goed werkt. Maar ja, waarschijnlijk hebben ze een onhaalbare deadline en dekken ze zich zo in.
Maar volgens mij kunnen ze zich beter focussen om een perfect werkende release uit te brengen, waarin wel alle gewenste functionaliteiten in zitten en dan een maandje later zijn met hun trotse release...
Iedere software mist functionaliteiten die voor een toekomstige versie op de planning staan. Volgens jou zou dan alle software nooit gereleased moeten worden, omdat software nooit 'af' is. Tenminste, ik bedenk altijd sneller nieuwe features en verbeteringen dan dat ik kan programmeren ;)
Het is heel belangrijk om (en moeilijk soms!) om dan toch bepaalde dingen weg te laten of bepaalde imperfecties in de toekomst te verbeteren, omdat er toch geld verdiend moet worden!
"Er zijn bepaalde scenario's denkbaar waarbij een applicatie op de achtergrond moet kunnen draaien.
Tomtom op de voorgrond, Flitsnav op de achtergrond (flitsnav altijd op de achtergrond als ik rijd).
Maar dat is ook de enige multitask die ik met mijn WM6.5 doe. Neem ten minste aan dat als ik in de auto bel TomTom wel blijft draaien.

Dat knippen en plakken snap ik trouwens niet, neem aan dat voor versie 7 ook office wel beschikbaar komt. Dan wil je toch echt kunnen knippen en plakken.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 7 april 2010 17:35]

Dat knippen en plakken snap ik trouwens niet, neem aan dat voor versie 7 ook office wel beschikbaar komt. Dan wil je toch echt kunnen knippen en plakken.
Ik gebruik knippen en plakken nooit...
Voor het echte Office gebruik, dan gebruik ik mijn laptop/PC/e.d.
Me telefoon gebruik ik hoofdzakelijk voor navigeren in de auto, bellen, SMS'en, snel wat opzoeken op internet, enz. Absoluut niet om de hele tijd naar een klein schermpje te zitten staren.
Als je al Office wilt draaien op een 3,5' scherm...
Dit is slechte communicatie vanwege MS, veel potentiële twijfelende klanten kunnen nu overstappen naar alternatieve OS bouwers (apple, android), ze verliezen momenteel meer & meer marktaandeel. Ze moeten nu hun vertrouwen zien terug te winnen wanneer de finale release er komt.
Slechte communicatie van MS, of slechte journalistiek van Tweakers?

Ik zie in dit artikel namelijk exact hetzelfde staan als in de gelinkte artikelen bij het laatste artikel waarbij Tweakers claimde dat er geen multitasking zou komen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee