EU vereenvoudigt aanbieden gsm-diensten op zee

De Europese Commissie heeft de regelgeving rondom bellen op zee geharmoniseerd en vereenvoudigd. De regels garanderen de beschikbaarheid van de gsm-frequenties zonder verstoring van netwerken op het vasteland.

Bellen aan zeePicocell-basisstations op schepen verbinden de telefoons van passagiers en scheepvaartpersoneel met de telecomnetwerken op het land via satellieten. Als schepen echter door Europese territoriale wateren varen, krijgen de aanbieders van maritieme gsm-diensten te maken met de verschillende nationale telecomwetten van de verschillende landen.

De nieuwe Europese regels harmoniseren de nationale technische en juridische voorwaarden die in de zevenentwintig lidstaten van toepassing zijn. Als bijvoorbeeld rederijen in een bepaald land een licentie hebben voor het aanbieden van gsm-diensten op schepen, zouden ze niet langer aparte licenties voor andere Europese landen nodig hebben.

Het besluit van de Europese Commissie garandeert daarnaast de beschikbaarheid van de 900MHz- en 1800MHz-frequenties voor maritieme telecomdiensten. Diensten op het vaste land zouden ook geen interferentie van diensten op schepen meer moeten ondervinden, zodat bellers op het strand niet per ongeluk verbinding maken met dure connecties via voorbijvarende schepen. De EU stelt namelijk als voorwaarde dat de basisstations op boten die zich binnen 22,2 kilometer van de kust bevinden, alleen benedendeks ingeschakeld mogen zijn. Gsm-gebruikers op schepen zouden diensten op het vasteland kunnen gebruiken als zij zich op maximaal 3,7 kilometer van de kustlijn bevinden. Lidstaten hebben twaalf maanden om de nieuwe regels in hun nationale wetten te implementeren.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-03-2010 • 11:35

29

Reacties (29)

29
29
23
0
0
0
Wijzig sortering
Als ik hier in Vlissingen op het strand zit,moet ik al opletten dat m'n GSM niet overschakeld naar het een of ander duur belgische provider netwerk.De afstand tussen het Vlissingse strand en de belse kust is al meer dan 3.7 KM.
Anoniem: 59483 @Akino22 maart 2010 11:43
Dat is nog een behoorlijk stukje.

Als ik op vakantie ben in Cadzand (gemeente Sluis) dan heb ik normaliter pas bereik van een Belgisch netwerk als ik op het strand sta, en zelfs dan is het bereik maar heel beperkt.

Afhankelijk van de bebouwing kan een GSM mast volgens mij al gauw tot 5 km komen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 59483 op 23 juli 2024 21:06]

Ooit vroeger een keertje een ezelsbruggetje geleerd:

De 900Mhz zendmasten hebben 18KM bereik.
De 1800Mhz zendmasten hebben 9KM bereik.

Dit is niet precies, maar erg ongeveer. En natuurlijk afhankelijk van heel veel andere dingen.
Op zee is dat niet waar. Daar is het circa 35 km voor GSM (tdma-limiet, tenzij het een long range versie is; dan meestal 70 km).

Je kunt ook niet voor niets Engelse netwerken ontvangen als je bij Den Haag zoekt met je telefoon! Er liggen immers geen obstakels tussen.

Als je op een schip staat kun je nog erg lang gebruik maken van een netwerk op het vasteland. Alleen moet je niet ineens naar binnen lopen de boot in, want dan valt je ontvangst ook erg snel weg.

Per ongeluk op een maritiem netwerk zitten heb ik trouwens nog nooit gehoord :D Het kan wel in theorie, maar zijn er hier mensen die het al eens overkomen is?
Je kan wel engelse netwerken ontvangen. maar je zit met de afstand en de tijd die nodig is tussen deze netwerken. want de paal in engeland zal jou mobiel misschien wel horen. maar hij loopt uit zn timeslots waarin hij mag zenden omdat hij te ver weg is en de afstand en tijd roet in het eten gooit.
@JeFFJuH
Tja, zolang je eigen provider het beste signaal heeft dan schakelt je telefoon niet over naar het Belgische netwerk. Jij zit dan waarschijnlijk ook bij Kpn of Vodaphone. Ben je ergens waar je provider geen signaal meer heeft dan merk je al snel dat de Belgische masten dichter bij de grens staan, en daar wel bereik geven, en dat kan dus zover zijn als Ginz (18km) en Sorcerer8472 (35km/70km) aangeven.

In de praktijk is het dus in de regio's Cadzand, Axel/Zuid-dorpe/Koewacht zo dat:
T-mobile op 1800Mhz uitzend en dus meer dan die 9km weg zit en geen signaal meer heeft terwijl de Belgische providers die met 900Mhz uitzenden op 15-18km zitten en dus wel signaal hebben. (dank aan Ginz)

Zelf vind ik het erg krom dat je op 18km van de grens geen dekking meer hebt van de NL-provider (T-mobile dus, die is de ergste) en wel van Belgische (of Duitse) providers. Lijkt me duidelijk gevalletje van te weinig masten in de regio.

Dus waar T-mobile met z'n 1800Mhz op sommige gebieden een voordeel heeft (bandbreedte) werkt dat in deze nadelig.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 21:06]

lekker onthaasten op het strand? ;)

Maar het is wel een probleem dat je kunt verhelpen door een "manuele providerinstelling" te gebruiken - of roaming te verbieden als je telefoon die optie heeft.
je werkgever je telefoonrekening laten betalen is eigenlijk toch wel makkelijker dan al dat getob met handmatige netwerkselectie.
Serieus? Meen je dat nou? Iemand anders laten opdraaien voor jouw kosten. Hmmm... Zou dit echt gemakkelijker zijn hahhahaa 8)7
Wij hebben aan boord ook dit soort systemen om mee te bellen, maar er zit een sensor bovenin de mast die kijkt of er nog andere netwerken zijn van het land. Zo wordt het systeem automatisch uitgeschakeld als je dus dicht bij land komt.

Dit is een systeem van SeaTel, welke aanboord vrijwel elk cruise schip ter wereld wordt gebruikt, ik zie dus niet echt het nut van dit soort bureaucratie.
Ja, de Marine heeft het bij mijn weten niet en moet je dus gewoon via de satelliettelefoon bellen. De burgers in Den Helder zijn natuurlijk niet voor niks hard aan het werk om het CMS te updaten en de laatste cryptografische vindingen te verwerken/testen.
Tja, dat is ook vanwege de beveiliging (encryptie) en controle over wat men zegt.
Het zou van de zotte zijn als een matroos bij naar huis bellen per ongeluk de lokatie van het schip verraad.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 21:06]

"dit soort bureaucratie" zorgt ervoor dat de systemen niet alleen technisch mogelijk zijn, maar ook gewoon gebruikt kunnen worden zonder steeds te moeten opletten op lokale uitzonderingen en voorwaarden.

het sensen van land netwerken is technisch een goed idee, maar het is veel eenvoudiger om in de regelgeving vaste afstanden vanuit de kust te geven, dan om een actief systeem voor te schrijven wat moet reageren op land signalen.

Dus naar mijn idee krijgen we nu de simpelst mogelijke oplossing, maar het is toch bureaucratisch, want er staat EU in de titel???
Heb een keer een cruise gedaan langs verschillende badplaatsen. Kosten om te bellen waren 11 euro per minute!!!!

Ben blijk dat er eindelijk daar een einde aan komt
goed lezen....

er staat helemaal NIETS in over de kosten, alleen over de regelgeving waaraan rederijen zich moeten houden, en waar de lidstaten zich aan moeten houden zodat de netwerken op een schip niet in conflict raken met de land- netwerken...

die 11euro per minuut is niets over gezegt en zal dus waarsch wel zo blijven, sateliet-telefoon is immers nogal prijzig...
Dat is nog de vraag. Doordat de cruiseschepen nu via europese regelgeving een licentie kunnen aanvragen voor het aanbieden van gsm, zou het kunnen zijn, dat zij zich dus ook aan de europese prijsafspraken voor het doorberekenen van onderlinge kosten.
Over de tarieven zijn geen afspraken gemaakt.
Anoniem: 217851 22 maart 2010 13:15
Ik was laatst in Roosendaal in het bos, en daar kreeg ik al een SMSje "Welkom in Belgie". Wel absurd aangezien dat niet eens heel dicht bij Belgie ligt. Data-roaming staat bij mij altijd aan, dus stel ik wordt zonder dat ik het merk in eens aan een belgisch netwerk gekoppeld dan voel ik me wel opgelicht in Nederland.
Waarom zet je dan ook je data-roaming standaard aan? Ik zet het standaard uit om dit soort dingen te voorkomen.
niet heel dicht bij België; de eerste Belgische zendmast staat daar maximaal 4 km vandaan. Belgen hebben tot de rand van de stad gewoon thuisnetwerk.

andersom is het overigens ook weer wel zo dat je op sommige punten tot vergelijkbare afstanden in België nog gewoon Vodafone of KPN hebt.
Op cruiseschepen na hebben alle zeeschepen die het gebruiken vaak maar 1 Picocell daar deze voldoende is voor het volledige schip. Het doorstralen naar buiten is minimaal en buiten dat ondersteunen deze schepen geen roaming dus voor gebruikers met andere simkaarten dan de provider aanboord werkt het niet. Gebruikers van het aanboord netwerk moeten dus de simkaart wijzigen willen ze het systeem gebruiken.

Meeste systemen werken niet op basis van een sensor die andere netwerken ziet maar op basis van GPS. Via GPS ziet het systeem wanneer het down moet en wanneer het up moet zijn.

[Reactie gewijzigd door cool0 op 23 juli 2024 21:06]

Zover ik weet zijn bijna al deze systemen (op ferries, cruiseschepen en andere plekken waar telkens andere mensen komen) op basis van roaming.

Zit je op een vissersboot oid dan heb je meestal een Inmarsat-setje aan boord om mee te bellen. Kost nog niet eens zo gek veel ook (zo lang je maar niet met KPN-vast ernaartoe belt!)
Zoek maar even op BOW (Blue Ocean Wireless). Deze sets worden geinstalleerd op tankers, containers & roro schepen.

Op een vissersboot is het inderdaan een inmarsat setje.


Deze systemen zijn dagelijkse kost voor mij dus weet waar ik over praat :)
Anoniem: 131715 22 maart 2010 13:09
Toen ik vorige herfst de Atlantische Oceaan overstak was de satelliet telefoon goed te doen, met 1.80 p/m. Het amusante was dat er mensen slim dachten te zijn door hun eigen mobiel te gebruiken toen we door de Kaapverdische eilanden heen voeren - dat was een stuk duurder. En overigens waren we toen ook nadrukkelijk verder weg van de eilanden dan 3.7 km
Systemen om bemanning en anderen meevarenden via een cell naar de sateliet telefoon te laten gaan bestaan al een tijdje, maar de gesprekskosten zijn nog steeds 1-1.4 US$ minuut, afhankelijk van welk systeem ze gebruik maakt. Meest gebruikt Inmarsat, maar deze hebben ook een aantal systemen (gehad) B, (mini)M, Fleet versie xx. of alternatief van Irdium of zo. (hogere kosten dan dat zijn pure winst van de cruise firma)
Altijd dicht onder de kust voorbij gevaren om een signaal op te pikken, daar dit meestal goedkoper was dan via de sateliet.
Kortom de beschikbaarheid is leuk, maar tevens moeten de kosten ook naar een nivea van zeg normaal nationaal GSM *+ zeg 50% om het leuk te maken.
Anoniem: 339948 22 maart 2010 11:49
In de provincie Groningen kun je in een plaatsje als Termunterzijl ook op een duits netwerk belanden.
Op zich niet heel erg, tenzij je een dataverbinding open hebt staan.....
Als je bijvoorbeeld je mobiel als navigatie gebruikt.
Data is dan ook nog steeds erg duur. Jammergenoeg wordt dat pas in de toekomst door de EU gereguleerd.

€ 10 betalen voor onbeperkt internet in Nederland, en na 1 minuut Google maps al € 20 moeten betalen in het buitenland is niet echt meer van deze tijd...
vind het ook in Nederland een groot nadeel van google maps, aangezien de continue ontvangst van data én het gebruik van de GPS ontvanger ontzettend veel vraagt van de batterij.

navigatie zou naar mijn idee op 1 acculading een stuk langer kunnen werken als ie gewoon de kaartdata uit het flashgeheugen kan halen.

maar het idee dat dataverkeer in het buitenland onzinnig duur is, ben ik het helemaal mee eens. én inderdaad jammer dat de providers het kennelijk niet voor elkaar krijgen een roamingsystem te bedenken wat met hanteerbare prijzen gewoon goed werkt....
dus moet de EU weer ingrijpen.

En dat duurt even ... :-)
Anoniem: 97348 22 maart 2010 12:43
nouja, als er volgens TomTom een weg ligt tussen engeland en amerika (mijn tomtom), dan moet bellen ook wel mogelijk zijn :+

maar als bellen met een sateliet telefoon a 11 euro per minuut is..... is het dan niet beter te wachten tot je op het vaste land bent :o

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.