Nieuwe versie Android-NDK ondersteunt OpenGL ES 2.0

De nieuwe versie van de Native Development Kit voor Android ondersteunt OpenGL ES 2.0. Daardoor kunnen ontwikkelaars nu applicaties en games ontwikkelen die gebruik maken van deze techniek voor vloeiende 3D-graphics.

Applicaties en games die gemaakt worden voor Android 2.0 of hoger, kunnen gebruik maken van Open GL ES 2.0, zo staat in de release notes van versie 3 van de Native Development Kit te lezen. De hardware moet Open GL ES 2.0 wel aankunnen; onder meer de Motorola Milestone, de Google Nexus One en de HTC Desire hebben een processor die het systeem ondersteunt. Toestellen als de T-Mobile G1 en HTC Hero draaien op een oudere processor, waarvoor de tweede versie van OpenGL for Embedded Systems te hoog is gegrepen.

De NDK is bedoeld voor ontwikkelaars die in applicaties en games rechtstreeks de hardware willen aanspreken. De standaard-sdk van Android werkt met Googles eigen virtuele machine, Dalvik, die op Java is gebaseerd. Dalvik bevat echter diverse beperkingen voor de ontwikkeling van software, waaronder het ontbreken van OpenGL ES 2.0-ondersteuning.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-03-2010 • 12:46

37 Linkedin

Reacties (37)

37
37
21
0
0
7
Wijzig sortering
Anoniem: 69767
9 maart 2010 12:47
Hoe erg verschillen de GPU van de N1/Milestone eigenlijk met een PSP of DSi? Kunnen we nu net zulke mooie games gaan verwachten? Of is de CPU+GPU combo van de DSi/PSP veel krachtiger voor games?

In de Milestone zit iig deze:

PowerVR SGX530 (14 MPolys/s, 500Mpx/s@200MHz)for the handheld mobile market

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 9 maart 2010 12:54]

De GPU in de DS/DSi stelt niks voor en is extreem zwak. Ik weet niet goed wat er in de PSP zit, maar de PowerVR SGX530 is volgens mij ook flink wat sneller dan die. Daarnaast is de PowerVR van een veel moderne generatie. In PC termen is de PowerVR SGX530 een Directx9.0c GPU, terwijl de PSP eerder rond het niveau van DirectX8 zit en de DS/DSi een DirectX5-achtige GPU is.
Even ter verduidelijking, de DS(i) heeft geen aparte GPU en CPU. Er zitten wel 2 processoren in en DS(i), een ARM7 en ARM9, maar de ARM7 zit er alleen in voor backwards-compatability met GBA spellen + aansturing van geluid en Touchscreen volgens mij. De ARM9 doet in zijn eentje het meeste werk in het geval van een DS(i) game, dus inclusief het grafische deel (ik heb voor school een (2D) DS spel gemaakt ;) ). Van de PSP weet ik niets behalve dat hij meer mogelijkheden bied dan de DS(i).
Wat ik me nu afvraag is of de HTC Legend die ik gepre-orderd heb dit ook kan ondersteunen?!? Het is de opvolger van de Hero(en die wordt niet ondersteund) maar de proccessor is sneller dan die van de Milestone(die wel ondersteund wordt), dus hoe zit het?
Linkje naar een slide van een van de PSP developers (hardware developer)

De processor zal dus waarschijnlijk een vergelijkbare processor zijn als die in de Milestone en de Nexus One. Ik denk alleen dat het grote verschil zal zijn dat een telefoon minder handige besturing heeft dan een PSP en dat de onderdelen zo als netwerk etc redelijk wat energie behoeven waardoor gamen misschien niet zo handig is als je later die dag ook nog gebeld wil kunnen worden. Een PSP is veel groter heeft dus veel meer ruimte voor een veel zwaardere batterij die veel langer mee gaat dan zo'n klein ding in je telefoon. Daar naast doet een PSP niets anders dan games spelen en als je het dign niet gebruikt is het niet erg als hij uitstaat wat bij een telefoon niet het geval is.

Ik denk dat telefoons en handheld consoles zeker samen zullen smelten tot 1 ding, als je kijkt naar het formaat van de huidige smartphones dan is dat helemaal niet zo ver af van de meeste iets oudere handhelds zo als de Nintendo Gameboy, het grote verschil is dat het ding toen een heleboel dikker was maar anders dan dat zijn de afmetingen niet veel anders dan een telefoon met een 4 en een beetje inch touch screen.
Het is heel lastig de CPU te vergelijken. De Cortex-A8 uit de Milestone is een aantal generaties nieuwer en daarnaast draait deze (hoewel je MHz'en niet echt met elkaar mag vergelijken) op een veel hogere klokfrequentie (550MHz ipv 333MHz). Ik denk dat netto de A8 minstens 2x zo snel is.
Ik denk dat je de psp er niet goed mee kunt vergelijken.
Aangezien het een mips processor is die maximaal op 333 mhz loopt.

En heeft android veel meer apps en services in de achtergrond draaien dan een psp die maar 1 echte dedicated taak doet en dat is dus gamen.

(natuurlijk kan een snapdragon bijv wel sneller zijn of mooier beeld produceren maar is het niet echt 1 op 1 te vergelijken)
Inderdaad een PC moet al 3x zo goed zijn als een XBOX360 voordat je de graphics/speelbaarheid kan evenaren ;) Gewoon omdat die er echt voor gemaakt is en de andere niet...
Dat heb je zo maar even uit je duim gezogen of niet soms?
Ja en nee, kijk alleen al naar het geheugen van de videokaart in een xbox360 en je weet genoeg, dat is een apparaat van 7 jaja ZEVEN jaar oud! En een matige PC van nu (top pc van een jaartje of 3 terug) krijgt GEEN mooiere beelden uitgepoept hoor :)

Owja als je wilt weten hoe krachtig een xbox360 gpu is: rond de X1900/X1950 van ATI, dat is 6 generaties oud ondertussen :P

En een PS3 zit iets wat vergelijkbaar is met een 7900GT, ook oude meuk eigenlijk (hoewel de cell-cpu ook mee kan helpen in het renderen).

Je mag ook wel even op me magische duimje zuigen als je wilt :) Liever heb ik dat als je commentaar hebt dat je het dan ook fatsoenlijk kan beargumenteren, ja/nee typen dat kan ik een aap ook nog aanleren ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 maart 2010 14:24]

Ligt het dan aan de hardware of aan de ontwikkelaars die alles lopen porten naar de pc met behoud van dezelfde textures
De hele 'waarom' doet er toch niet toe, het is zo hoe, wat en waarom is helemaal niet interessant? Wat wou je er tegen doen (is ook niet interessant maar wel een opmerking) ;)
Hopelijk bedoel je het sarcastisch (sommige zijn echt van mening dat die consoles super computers zijn)? Een top PC van 2-3jaar geleden zal zeker in staat zijn mooiere beelden te genereren. Die consoles zitten meestal nog niet op 720p te renderen zonder AA en textures van lage kwaliteit. Ze hebben gewoon een deftige upscaler aanboord om het dan te verwerken naar 1080p, als die videokaarten/pc monitors eens een deftige upscaler hadden zou je ook op een lagere resolutie deftig beeld krijgen op je pc.

ontopic: OpenGL ES 2.0 laat echt leuke dingen toe zoals shaders,... volgens mij gaan handheld gaming devices (PSP) toch concurentie ondervinden van krachtige smartphones (als er een keybord op zit kan je toch al redelijk wat game types deftig spelen).
Neuh, dat klopt wel redelijk. Consoles zijn gewoon veel efficienter in het tekenen van (3d) gaming graphics. Nogal logisch ook, want het is het enige wat ze doen, waar een PC een hoop kracht verliest om juist all-round te zijn. Met name hardware configuraties hebben hier een invloed op. Deze staat namelijk vast bij consoles, en kan er specifiek voor een stuk hardware geprogrammeerd worden, terwijl er bij een PC nog een driver tussen zit.

Inmiddels heeft PC-hardware de consoles allang voorbij gestreefd, dus waarschijnlijk wordt het zo langzamerhand weer tijd voor een nieuwe generatie consoles.
Dus dat houd in dat pc's ondertussen gemiddeld 12 ker sneller zijn dan een console?
Meuk downscalen en overal bloom rondstrooien leid misschien af van de graphics maar dat kun je ook op een pc.
Een PowerVR SGX530 is veel krachtiger dan een PSP of een DS, en heeft volledig programmeerbare shaders (wat je ook nodig hebt op OpenGL ES 2.0 te kunnen ondersteunen). Dus om je vraag te beantwoorden: ja, hardware technisch kan je op een Milestone veel mooiere games realiseren dan op de PSP, ware het niet dat de dev tools natuurlijk lang niet zo ver zijn als op de PSP of de DS.
Voor de N1 is het de ATI Imageon Z430 (Nexus One): 22 M triangles/s
Dat is de standaard GPU dat in de Snapdragon Processor zit ingebouwd.
hey, de android troll :+

De Milestone is sowieso krachtiger in grafische power dan de DSI, die immers qua grafische kracht meer op de Nintendo 64 tracht te lijken. kan 120.000 polys/s, qua poly/s is de DSI niks.

als het op polys aankomt is de PSP dan wel weer krachtiger, met 33 M polys/s. maar de hardware is ook van 2004, toen je nog geen Opengles 2.0 had..
Jammer dat dit echt een stap te ver is voor de G1. Voor de rest vond ik het altijd storend dat de hardware van bijv. mijn G1 tot méér in staat is dan wat er nu uitgehaald wordt. Ik geloof dat hardware en software nu veel meer naar mekaar toe gaan groeien. Dat is een mooie ontwikkeling.
Anoniem: 215005
@RielN9 maart 2010 13:09
wat kan er nog meer uit de g1 dan er nu al uitgehaald word dan?. de g1 hardware is gewoon niet echt goed.. en te weinig geheugen om het OS op te draaien..

de 1ste generatie android toestellen zijn eigenlijk allemaal te zwak voor android.. dat merk ik ook met mijn Magic.. het was gewoon een test case van de fabrikanten en google.. zo van kijken of we het met deze specs afkunnen.. nu blijkt van niet en is de boel geupgrade..
muah, de G1 wordt nog steeds als developer's phione verkocht (samen met de magic) door Google...
Daar is in ieder geval 1.6 op te flashen via de htc developers site, en er zijn genoeg homebrew 2.0 varianten te vinden...
Anoniem: 215005
@TIGER799 maart 2010 14:52
de 2.0 homebrew voor een magic of voor een g1 draaien nog voor geen meter.. en de G1 heeft gewoon te weinig geheugen.. en een slome CPU.. daar kan je nog zoveel aan tweaken.. op een gegeven moment houdt het op.

maar de code is ook verrot geschreven.. dat moet ik toegeven, dat valt me toch vies tegen van google..
De telefoons kunnen eigenlijk heel erg veel, alleen is de code voor die telefoons niet goed genoeg geschreven om de volledige potentie van de hardware te kunnen benutten. Bij de custom-ROM's wordt er echter weer wel naar preformance gekeken. Dit is echter (helaas voor Google en HTC) pas after-market gebeurd, en dus niet standaard ingebakken in de eerste ROM's. De updates die voor de telefoons overigens vrijgegeven worden hebben wel een redelijke preformance-winst! misschien de moeite waard om te checken? ;)
idd! net als met normale grafische kaarten! kijk maar eens naar DX9, 10, en 11 -kaarten. De potentie van de kaarten ligt uiteindelijk ook een flinke stap hoger bij een hogere DX-ondersteuning.

Verder ben ik eigenlijk wel erg benieuwd wat dit betekent voor de developers van ports voor WinMo-smartphones. Op welke manier dit geïmplementeerd zal kunnen worden. De smartphones met een MSM7201 of MSM7200 -cpu zullen het iig niet meer ondersteunen. Dit zal alleen weggelegd zijn voor de Snapdragon en OMAP-CPU's die er tegenwoordig in zitten.

[Reactie gewijzigd door InjecTioN op 9 maart 2010 13:01]

Iemand een idee waarvoor dit gebruikt gaat worden? Zijn dat voornamelijk games of gaat het ook over apps of zelfs de gehele Android 3.x Toolkit/GUI?
Bij games uiteraard en apps die 3d/grafische dingen bevatten en uiteraard de homescreen-replacements kunnen weer een stap verder/zwaarder :)
nope de ndk heeft niets te maken met de android OS versie... het is geen "update" van het OS... het geeft alleen maar de mogelijkheid om ontwikkelaars (al dan niet bestaande) code in C++ te schrijven ipv Java (waar de android SDK voor is)...
Dus nu kun je meer functionaliteit aanroepen via je C++ code icm de NDK...
Anoniem: 346107
9 maart 2010 12:48
Zonde dat niet alle toestellen het aankunnen..
Maar wel goed nieuws, laat maar komen die nieuwe apps
tja de ontwikkelingen in smartphone land gaan tegenwoordig zo hard! Het zijn net videokaarten: wat je vandaag koopt is morgen alweer verouderd (maar niet overbodig).

Gelukkig maar dat er niet ook ieder jaar een nieuwe DS of PSP uitkomt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 9 maart 2010 12:50]

DS: 2004
DS-Lite: 2006
DSi: 2008
DSi XL: 2009

(Japan Datums)

Mwah, scheelt niet veel toch?
alleen hebben die allemaal de zelfde hardware (behalfe de DSi die iets hoger geclockt is en meer RAM)
Hoe zit het met de Samsung Spica?? (zelfde proc als de Jet van 800mhz) Of valt die ook buiten de boot..
Nu wil ik zowiezo de HTC Desire, Flash 10 én OpenGL2 ondersteuning :D. En ik maar denken dat het de HTC Legend maar dan met een groter scherm zou worden...
Als ik me niet vergis kunnen er nu (theoretisch!) games van het grafische iPhone niveau ontwikkeld worden.
ligt eraan, als dat tot nu toe niet kon met de bestaande Android OS dan kan het nu nog steeds niet... Let wel op : de NDK voegt GEEN extra functionaliteit toe tov de bestaande (via Java) aan te spreken functionaliteit !!! Dus als je par-iphone niveau spellen kon maken met de Android SDK (Java) dan kun je nu hetzelfde niveau spellen maken maar dan via C++... Tot nu toe biedt de NDK geen diepgaandere functionaliteit aan dan de SDK, maar wel de mogelijkheid om al bestaande C++ code "te importeren" in je Java code...
Tip voor aspirant-Androiders: Neem geen abbo langer dan één jaar!! De ontwikkelingen gaan zo snel dat een telefoon na één half jaar, verhoudingsgewijs, véél meer verouderd is dan welk ander toestel dan ook. Ik heb zelf de Hero en baal als een stekker dat ik en abbo heb van twee jaar. Oké, het is inderdaad goedkoper, maar als je het budget hebt moet je het niet laten.

Dit heeft natuurlijk temaken met een soort 'in-market-development', geen idee of dat een term is, maar voor het gemak.
Hoe bedoel je verouderd, wat is het probleem? Je telefoon kan neem ik aan nog net zo veel als je hem kocht?
Come on.., natuurlijk wordt hier door 87Vortex87 met veroudering bedoeld dat de technologische ontwikkelingen zich voor de android zo snel opvolgen dan bij welk ander OS. Natuurlijk kan de telefoon hetzelfde als toen je hem kocht.

Neemt niet weg dat je als je altijd maar weer de nieuwste technologiën wil bezitten je beter af bent met een 1-jaar abbo dan een 2jaar, maar dat is weer duurder. Alle waren naar zijn geld, soms moet je ook gewoon eens tevreden zijn met wat je hebt op een bepaald moment.
Maak maar eens een berekening van de totale kosten en opbrengsten in 24 maanden. Volgens mij valt een jaarabonnement altijd goedkoper uit. Ook als je twee jaar met een toestel doet en je tweede toestel zou verkopen.

Het is ook maar net wat je wilt van een telefoon. Ik ken genoeg mensen met een telefoon van een paar jaar oud die nu een SimOnly abonnement hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee