Dell geeft Latitude 13 Adamo-elementen en Precision M6500 een update

Dell heeft twee nieuwe zakelijke laptops aan zijn assortiment toegevoegd. De Latitude 13 is een 13,3"-ultraportable in een aluminium behuizing met een niet-verwisselbare accu. De M6500-workstation krijgt een Core i5 of Core i7.

Het ontwerp van de Latitude 13 borduurt voort op dat van de Adamo-modellen, net zoals de Vostro 13 dat eerder deed. Kenmerkend is het gedeelte van de behuizing dat achter het scherm doorloopt en waarin de interfaces verwerkt zijn; door deze constructie kan het voorste deel twee centimeter dik blijven. De verzameling interfaces bestaat onder meer uit poorten voor respectievelijk usb, esata en ethernet, terwijl er ook een vga-output te vinden is. Het model heeft een 13,3"-scherm en de cpu is een energiezuinig model uit Intels culv-serie. "Het model wordt verder met een ssd van 256GB of een harde schijf van 250GB geleverd", vertelt Jordi Baggen, Brand Manager Mobility van Dell. De opslagcapaciteit van de hdd is relatief klein omdat deze zo dun mogelijk moest blijven om in de behuizing te kunnen passen.

Het chassis is van aluminium, en in navolging van Apple heeft Dell besloten de zescellige accu volledig in te bouwen, waardoor deze niet door de gebruiker te vervangen is. De laptop ondersteunt bluetooth, wifi-n en 3g, maar kent ook enkele features die met name voor zakelijke gebruikers belangrijk zijn, waaronder certificering voor Citrix en VMWare.

Dell Latitude 13 Dell Latitude 13 Dell Latitude 13

De Precision M6500 is een mobiel workstation dat al eerder uitkwam, maar nu meer configuratiemogelijkheden heeft. "Dit model bevindt zich aan de andere kant van het spectrum", verklaart Baggen. "Intern hebben we het over The Beauty & the Beast. Niet dat de Precision lelijk is, maar het is volgens ons een beest van een apparaat." De M6500 is een laptop met een 17"-scherm met led-backlight en een resolutie van 1920x1200 beeldpunten. Het model wordt met een nieuwe mobiele Core i5- of Core i7-dualcore uitgerust, terwijl voorheen het apparaat alleen met de Core i7-quadcores uitgerust kon worden. De videokaart is de AMD FirePro M7740 of de Nvidia FX 2800M of FX 3800M. Er gaat maximaal 16GB op 1600MHz geklokt ddr3-geheugen in het apparaat en er is ruimte voor drie opslag-apparaten, zoals een configuratie van twee hdd's en een ssd. Verder is usb 3.0 toegevoegd en heeft de klant nu de optie om een 64GB minicard-ssd meegeleverd te krijgen. Van geen van beide apparaten heeft Dell prijsinformatie onthuld.

Dell Precision M6500 Dell Precision M6500 Dell Precision M6500

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-02-2010 • 15:30

43

Reacties (43)

43
43
30
1
0
6
Wijzig sortering
Niet verwijderen van een accu vind ik zeker bij een laptop toch wel erg slecht.
Accu's sterven normaal sneller dan de rest van de laptop en als je die niet makkelijk kunt vervangen zit je dus altijd aan servicekosten van dell?
Met een schroevendraaier kom je meestal ook al een heel eind :) .
Ik weet niet hoe dit met de garantie zit.
Ik denk dat Dell voor een mooi prijsje of kostenvrij het vervangt. Waarschijnlijk sturen ze een monteur langs.
Dit is toch voor zakelijke gebruikers met goede garantie voorwaarden... Wij hebben hier ook zo'n 1000 systemen van Dell en ze doen nooit moeilijk en vervangen is altijd voor niks (nou ja door het servicecontract)

Ook zelf sleutelen aan laptops doen we hier en daarmee vervalt er geen garantie mits je natuurlijk niks zelf kapot maakt...
Dit is toch voor zakelijke gebruikers met goede garantie voorwaarden... Wij hebben hier ook zo'n 1000 systemen van Dell en ze doen nooit moeilijk en vervangen is altijd voor niks (nou ja door het servicecontract)

Ook zelf sleutelen aan laptops doen we hier en daarmee vervalt er geen garantie mits je natuurlijk niks zelf kapot maakt...
Ik heb er zelf ook een en na een jaar is die batterij helemaal dood.
Vervangen ho maar terwijl ik toch die 3 jaar garantie erbij heb gekocht.
Mja die geld niet op accu's :(
Dat is ook het verschil tussen een garantie en een service-contract.

Voor één apparaat kost een servicecontract over de gemiddelde levensduur waarschijnlijk meer als het apparaat zelf. Als bedrijf is het dan toch zinvol want de ieder uur dat iemand niet kan werken kost ook geld.

Verder is wat Staffie666 noemt ook een verschil tussen de zakelijke en de particuliere service-verlening, en omdat er zakelijk meer te verdienen valt (ook vanwege die service-contracten) wordt daar toch anders mee omgegaan. Verder speelt ook een rol dat er bij bedrijven meestal iemand aan sleutelt die verstand van zaken heeft (wat bij een particulier niet zo evidend is) en men bij ontbreken van verstand van zaken sneller de service-desk contacteerd, simpelweg weer omdat men niet gaat lopen proberen en prutsen. Ieder uur dat het ding niet werkt kost geld, dus men begint er alleen aan als men zeker weet het zelf op te kunnen lossen en verwacht het sneller te kunnen.
Maar meestal heb je maar 6 maanden garantie op de batterij, en na één jaar gaat hij kapot.
Als ik het goed begrepen heb, mogen deze apparaten daarom ook niet in de EU verkocht worden.
Helaas maakt men hier misbruik van een interpretatie op een paar woorden van een EU richtlijn mbt milieu. Dus ook deze producten zullen gewoon verkocht worden zolang hier niets aan is gedaan.

Dit is overigens niet alleen bij deze laptops... denk maar eens aan die nieuwe iPad of iPhones.

Ben zelf niet zo'n voorstander van dit, ik vind dat je als consument gewoon het recht hebt om een imitatie accu te kunnen plaatsen ipv reparatie laten doen en 3x zoveel te moeten lappen voor hetzelfde product.
De regels hier in de EU zijn al der mate streng mbt veiligheid van accu's dat de rede "is slecht voor het product / kan het product beschadigen" al lang niet meer op gaat.

Dit zijn puur commerciele gedachtes van deze grootmachten.
Dit zijn puur commerciele gedachtes van deze grootmachten.
Absoluut. Een zakelijk gebruikte laptop met een acculevensduur van drie jaar zal nauwelijks nog iets opbrengen na z'n afschrijvingsperiode. Zo schakel je de markt voor gebruikte computers uit (al jaren een grote doorn in het oog van computer- en software producenten). Alleen ken ik ook bedrijven die zo'n laptopje graag nog een jaartje langer zouden willen gebruiken, om zo een betere 'return on investment' te behalen; die zouden nu wel eens naar HP/Compaq o.i.d. kunnen gaan kijken.
En dan 7,3% meer uitval op de koop er bij nemen (HP 25,6% versus Dell 18.3%). Ik betwijfel het, ieder uur dat er niet gewerkt kan worden kost immers geld. De reden dat bedrijven nog veel gebruik van HP maken is denk ik
- of omdat ze het nog niet weten
- of omdat HP bij iedere automatiseerder te koop is, en Dell altijd besteld moet worden, en dus van ver moet komen, evenals eventuele support. De lokale automatiseerder, die ook eventuele reparaties kan uitvoeren is dan een stuk handiger.
Net als bij Apple zal deze accu wel extreem veel cycles kunnen hebben. Apple adverteert met 1000 cycles, voor de meeste gebruikers is dat genoeg voor ongeveer drie jaar. Dan kom je toch een heel eind in de economische levensduur van een laptop. Deze accu (6-cel) zal wel rond de 6-8 uur meegaan, zeker aangezien de meeste onderdelen heel energiezuinig zijn, zoals de processor.

ontopic: Ik vind het mooie van de Adamo (en deze Latitude 13) dat Dell een mooi design in de markt heeft gezet, zonder te veel in te leveren aan poorten enzo. Apple met de MB air draaft daar vind ik toch een beetje te ver in door. Deze Latitude zoekt voor mij mooi de balans op.
De Macbook Pro ook hoor, ik heb maar 2 usb poorten... Erg karig.
Niet verwijderen van een accu vind ik zeker bij een laptop toch wel erg slecht.
Dat hangt van het type batterij af. Apple bijvoorbeeld gebruikt LiFo cellen ipv LiIon en LiFo kan zeer snel worden opgeladen en gaat minimaal 1000 cycli mee tegen 300 cycli voor LiIon cellen.
[...]

Dat hangt van het type batterij af. Apple bijvoorbeeld gebruikt LiFo cellen ipv LiIon en LiFo kan zeer snel worden opgeladen en gaat minimaal 1000 cycli mee tegen 300 cycli voor LiIon cellen.
Volgens mij gebruiken ze bij HP, Dell en Apple allemaal dezelfde LiIon accu's van Sony, kun je je die enorme recall actie nog herinneren van een paar jaar terug? Die trof alle grote merken, en dat waren allemaal Sony accu's.

Alhoewel ze tegenwoordig LiPo gebruiken geloof ik.

edit:
even nagekeken, de huidige accu in m'n MBP is LiIon, maar als ik een vervanger nodig zou hebben verkoopt apple een LiPo tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 23 juli 2024 07:08]

Die Latitude 13 is zooooo strak!
Ik vind het anders aardig dik. Het scherm alleen al is bijna even dik als een dichtgeklapte MacBook. Verder vind ik een VGA aansluiting niet echt 2010-proof. En die PS2 aansluiting al helemaal niet.
wait, what?

Ow wacht, Dell verspreid natuurlijk verkeerde informatie. Want volgens Cnet:
Dell has formally announced the Latitude 13, described as "the world's thinnest 13-inch commercial client laptop,"
Kan nooit kloppen, of wel?

De MacBook is 1.09" dicht. De kleinere Dell Latitudes zijn al >3 jaar platter dan dat (D420 1", D430 1", E4200 0.8"). Daarnaast, zoals aangegeven, deze heeft al erg veel weg van de Vostro V13. Die komt ook niet boven de 0.8" uit.

Of bedoel je de MacBook Pro? Die zijn nog steeds 0.95".

Nee, het ding is dichtgeklapt al smaller dan de MacBook (&Pro). De MacBook Air is misschien wel platter, maar die is op het dikste punt nog steeds 0.76" hoog. Die zullen niet zoveel schelen (maargoed, de Air loopt taps toe). Maarja, dan verdraai ik jouw woorden nog naar het gunstigste geval (dichte macbook vs. scherm van een plattere laptop...)

Het blijft altijd hinderlijk hoe fanboys hun eigen inzicht beperken...
Nou met VGA en PS2 ben je anders wel kantoor 2010 proof, de meeste beamers in kantoren nemen alleen VGA ingangssignaal en van PS2 toetsenborden hebben de meeste afdelingen systeembeheer ook een overschot van dus die kun je zo krijgen. Het lijkt me dat het toetsenbord van de laptop flink lager ligt dan van de macbook.
Die "PS2 aansluiting" is de voedingsconnector
Dvi to Vga adaptertje? Ik vind het ook niet meer van deze tijd... En PS2 toetsenborden zijn meestal zo oud dat een laptop-tobo toch fijner tikt.
Anoniem: 261542 2 februari 2010 15:42
waarom hebben windows laptops tegenwoordig bijna allemaal de trackpad niet meer in het midden? zelfs voor een 13" laptop wordt dat nu gedaan.

verder begrijp ik niet waarom de batterij niet verwisselbaar is voor de lattitude 13. dit is zeker een vereiste voor een zakelijke laptop.

edit@oeroeg:

ik bedoel het trackpad, het vierkantje onder het toetsenbord en niet in het midden op de laptop. ah ok, omdat je anders de trackpad aanraakt bij het typen. het is wel een nieuwe trend dan want is me eerder nooit opgevallen :) BTW, ik type dit op een lattitude D630, die de pad inderdaad ook niet in het midden heeft zie ik nu :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 23 juli 2024 07:08]

Trackpad?
Bedoel je de touchpad?

Die zit niet in het midden, maar precies onder de spatiebalk omdat je anders tijdens het typen hem soms aanraakt, en dan verdwijnt je cursor ineens weer ergens midden in te tekst.
Die zit niet in het midden, maar precies onder de spatiebalk omdat je anders tijdens het typen hem soms aanraakt, en dan verdwijnt je cursor ineens weer ergens midden in te tekst.
Dat heb ik toch wel, en niet soms, maar gemiddeld na ieder woord.

Kortom, ik zweer bij een normaal tb. Mischien dat ze die touchpad eens rechts naast het nummerieke gedeelte konden plaatsen (of afneembaar en zowel links als rechts te monteren, moet dan wel speling-vrij en goed degelijk vast zitten natuurlijk.
Ik gebruik toch al heel wat jaren een "zakelijke laptop", maar heb mijn accu nog nooit gewisseld... Van mijn bedrijf krijg ik maar toch maar 1 accu mee...
Alleen zal de prijs ook wel Adamo-gerelateerd zijn :(
Dat is de latitude serie sowieso altijd.
Kan meevallen, de Vostro V13 heeft exact hetzelfde uiterlijk incl alu exterieur en die is al verkrijgbaar vanaf €399 ex BTW, ik zou bijna gaan denken dat T.net hier de verkeerde foto's te pakken heeft

[Reactie gewijzigd door tinker23 op 23 juli 2024 07:08]

Dat is dan ook een vostro en geen Latitude, fabrikanten maken verschillende secties aan binnen hun assortiment, zodat de consument een geschikte sectie (voor zijn budget of behoeften) kan kiezen.
Ja ik twijfelde ook. Ik heb net een vostro V13 en deze lattitude is bijna identiek.

Maar het Dell logo op de kap is anders.

Ik denk dat DELL slim is geweest en practisch het vostro V13 design gebruikt, met wat variaties. Bleker ander aluminium met een ander logo, een SSD optie, misschien een nog betere cpu mogelijk, etc.

De vostro V13 is trouwens erg fijn, lekker dun en het materiaal is ook erg mooi. Ik vind het absoluut geen budget look hebben.
Door het andere logo, met die cirkel er omheen ziet die er toch niet zo stak uit, en ik mis een echte gpu, nVidia of ATi dus. De versie waar dat weer wel kan kost alweer bijna het dubbele.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 07:08]

Misschien kun je het vergelijken met de Latitude E4200. Tenminste als ik kijk naar gewicht +/- 1kg. Die kost €2000 SU9600, 4GB, 128SSD, DVD/RW, 5yr NBD
De E4300 van 1,5kg , SP9600, 4GB, 128SSD, DVD/RW 5yr NBD komt op zo'n €1300.
Ik ben benieuwd wat het gewicht is. Indien het niet boven de 1,5kg komt kan dit weleens een gewilde laptop worden bij ons.
(prijs is voor bedrijven, ik weet niet wat je als particulier betaald)
edit, prijzen zijn inclusief BTW

[Reactie gewijzigd door EektheMan op 23 juli 2024 07:08]

(prijs is voor bedrijven, ik weet niet wat je als particulier betaald)
Valt mee. Globale schatting:

+ 19% btw
+ € 89,- verzendkosten

Als ik deze aanname los laat op een Dell Studio XPS 13 en XPS 16zie ik dat ik dicht bij de waarheid zit. Aangepaste service-, garantie- en leveringscondities zullen het verschil hier maken, denk ik zo.
Valt mee, als je een duur apparaat koopt. In de prijsklasse waarin tegenwoordig de meeste klanten winkelen zijn die verzendkosten ook al bijna 19% en ophalen kan in NL niet (is trouwens ook geen optie, kost mij net zoveel aan benzine, koffie en twee-drie maaltijden onderweg en wat er nog meer bij kom).

Mischien dat ik er ooit een ga halen bij de Fnac in Gent of A'pen, maar in België is dit soort dingen vaak duurder, en niet alleen omdat de btw daar 21% is ipv 19%. Op veel apparaten zit nog een extra luxe-tax of SABAM-heffing op.
Anoniem: 327622 2 februari 2010 16:24
Komen die laptops dan ook in België uit?
Jammer dat de Latitude 13 alleen een touchpad heeft en geen trackpoint.
(Latitude E4200 en 2100 missen dit ook al trouwens, verder hebben zover ik weet alle latitude beide)
Laat ze eerst maar eens een bios update voor de mp55 chipset uitbrengen zodat ik eindelijk mijn iPhone kan syncen. Ik word er gek van om mijn muziek op een andere pc te moeten beheren terwijl andere notebook fabrikanten(HP, Gateway) allang een update hebben uitgebracht voor hun modellen gebasseerd op de p55 chipset.
Erg strak design, en specs zijn ook zeker niet mis.
Er mooi uitzien vind ik ze ook, alleen jammer dat de accu bij die Latitude niet verwisselbaar is. Het zal wel een reden hebben (de 2cm dikte) maar ik vind het een minpunt.

Ook al halen wij de accu er ook nooit uit, als deze versleten is en vervangen moet worden is het een stuk makkelijker, en ook ontnemen ze nu de heavy users de mogelijkheid om meerdere accu's te gebruiken, en er bv één op te laden terwijl de andere gebruikt wordt.

Zodra ik een KVK-en BTW-nummer heb zal ik Dell ook gaan overwegen, voorlopig houd ik het nu op goedkopere (Acer) of degelijker (Asus, Toshiba) merken. Zou ik echt geld teveel hebben, dan kon ik ook Sony of Apple overwegen.
die M6500 is wel aantrekkelijk
Anoniem: 338077 2 februari 2010 17:37
Beter stoppen ze er een AMD in ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.