Auzentech introduceert X-Fi Bravura 7.1-geluidskaart

Auzentech heeft een nieuwe high-end geluidskaart uitgebracht. De Auzen X-Fi Bravura 7.1-kaart, die rond de X-Fi-geluidschip van Creative is gebouwd, heeft connectors voor 7.1-surroundgeluid en is voorzien van een pci-e-x1-interface.

Auzentech positioneert de full height X-Fi Bravura 7.1 als een geluidskaart voor audiofielen en voor htpc-bouwers, hoewel vanwege de hoogte niet een al te lage htpc-kast kan worden genomen. Het bedrijf heeft de kaart uitgerust met onder meer vier 3,5mm-jack-connectors voor het aansluiten van een 7.1-speakersysteem, een gecombineerde connector voor de coaxiale en optische audiouitgang voor aansluiting op een versterker of receiver, een 1/4"-connector voor high-end koptelefoons en een audioingang voor onder meer mp3-spelers of een microfoon.

De kaart ondersteunt de weergave van 7.1-geluid tot 96kHz met 24bit via zijn surround-connectors, terwijl via de koptelefoonuitgang 24bit-/192kHz-stereogeluid geproduceerd kan worden, waarbij een 120dB-dac wordt gebruikt. De kaart biedt ondersteuning voor de api's EAX 4.0, WDM, Direct Sound, Direct Sound 3D, Open AL, en Wasapi. De Bravura 7.1 is verder voorzien van vijf verwisselbare opamps voor het aanpassen van de klankkleur aan de persoonlijke smaak. Het board beschikt over een Intel HD Audio 10-1-pin-connector.

De Auzen X-Fi Bravura 7.1 is per direct beschikbaar. Volgens de site van Auzentech bedraagt de prijs bijna 130 dollar.

Auzentech Auzen X-Fi Bravura 7.1 Auzentech Auzen X-Fi Bravura 7.1 Auzentech Auzen X-Fi Bravura 7.1

Door Pieter Molenaar

18-01-2010 • 11:22

62

Submitter: Source90

Reacties (62)

62
62
44
2
0
2
Wijzig sortering
Sinds dat Vista en 7 geen directe hardware aansturing meer toestaan door de Unified Audio, zie ik het nut van een dedicated geluidskaart niet meer. Een onboard codec zal voor de meeste gevallen ook prima z'n werk doen. Ondanks dat de geluidskwaliteit volgens sommigen wellicht beter zal zijn, wordt de audio door de cpu gegenereerd en niet door de geluidschip. De geluidskaart is daarmee verworden tot een dom doorgeefluikje.

Oke, er is Alchemy om zo via OpenAL toch hardware EAX te krijgen, maar ondanks veel geklooi krijg ik het maar mondjesmaat aan de praat. Sommige games crashen, bij sommige games kan je de settings nog steeds niet naar hardware EAX 4 zetten en blijf je zitten met Miles sound. Bij sommige games werkt het wel en hoor je inderdaad verschil. Echter, de meeste mensen die Alchemy goed aan de praat weten te krijgen, zijn tweakers. Gemiddelde gebruikers zie ik niet in het register klooien, dus is het voor hun zinloos.

Los van mijn mening over de toegevoegde waarde van een geluidskaart, moet ik zeggen dat dit kaartje er prachtig uit ziet!

PS in de tekst staat : "...wdm, EAX 4.0, WDM, EAX 4.0..." 2 x dezelfde api's? :+
Anoniem: 298637 @14ReD18 januari 2010 11:45
Onboard geluidskaart: latency van 70+ms

(externe) geluidskaart: latency van 3ms

Dan speelt CPU natuurlijk nog een rol, maar de geluidskaart heeft een zeer grote invloed op latency
FF voor de duidelijkheid, dit gaat dus tussen het verschil tussen onboard mobo geluid en een (fatsoenlijke) fysieke geluidskaart, niet het verschil tussen bijv. een X-Fi en een externe geluidsinterface zoals een E-MU 0404 USB.

Zo uit het blote hoofd kan mijn X-Fi XTREMEPUBERALITEIT m'n 0404 qua latency best redelijk bijhouden, het externe doosje is alleen veel handiger ivm aansluitmogelijkheden en de aanwezigheid van fysieke knopjes. Plus dat het allemaal net wat voller klinkt (wel door een versterker gooien aub, de interne head-amp van de 0404 is gierend enthousiast qua hoge tonen).
(externe) geluidskaart: latency van 3ms
Hola! Hoge-latentie wordt veroorzaakt door softwaremixing, geluid dat asynchroon gemixt wordt wordt in een buffer gezet die dan realtime afgespeeld wordt. Lang niet iedere geluidskaart heeft hardwarewavetable aan boord om softwaremixing overbodig te maken, het kopen van een geluidskaart is dus allerminst garantie daarvoor.

Deze Auzentech heeft het overigens wel.
De geluidskaart is daarmee verworden tot een dom doorgeefluikje.
Dat was met de onboard codecs in XP, 2000, NT4.. ook al zo. Daarom heet het een codec. Dit heeft niets met het OS te maken. De drivers verwerking het geluid m.b.v de CPU waar dit bij een externe kaart gebeurt door een dedicated geluidschip.

Het enige verschil wat Vista brengt, is dat programma's niet rechtstreeks de drivers meer kunnen aanspreken, maar via de Windows Audio API moeten.
Nee, het verschil is niet drivers niet direct kunnen aanspreken, maar het werken via de door Microsoft bedachte API's. Het gaat om de DirectSound- en DirectMusic interfaces. In Vista lopen die altijd via een softwaremixer/-wavetable. In XP en eerder werd de hardwaremixer/-wavetable gebruikt.

Rechtstreeks de drivers aanspreken (dat is wat Alchemy en OpenAL doen) nu juist wat nodig is om in Vista de geluidskaart goed te kunnen gebruiken. En dat kan dus prima in Vista.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 24 juli 2024 13:33]

Moderne games kunnen via OpenAL alle functies gewoon netjes rechtstreeks aanspreken hoor, niets emulatie. Da's alleen voor oude games, moderne games doen allemaal netjes OpenAL via welke je dus gewoon toegang hebt tot alle luxe functies van een geluidskaart. Waardoor deze dus echt nog steeds veel meer waarde heeft boven een simpele on-board.
Jouw redenatie is voor mij een beetje krom eerlijk gezegd... Directe hardwareaansturing heeft niets te maken met geluidskwaliteit die uiteindelijk uit je PC komt. Goed, op het moment dat je een externe versterker met eigen DA-converters gaat gebruiken en je PC alleen een digitaal signaal laat versturen maakt het voor geluidskwaliteit weinig uit natuurlijk (maar nogmaals, dit heeft niets te maken met het al of niet direct aan te kunnen sturen van de hardware, dat kan hooguit verschil uitmaken in CPU performance)

Maar in veel gevallen zal de geluidschip het digitaal signaal om moeten zetten in een analoge variant, incl. voorversterking voor hoofdtelefoon. En laat daar nu een groot verschil kunnen zitten tussen dit soort kaartjes en een onboard chipset. Denk aan verschil in ruis/vervorming/stereo crosstalk om maar een paar eigenschappen te noemen. Dan is (met de juiste apparatuur) echt wel verschil in te horen.
Bij gebruik van OpenAL in spellen (wat nog altijd werkt in Vista/7, EAX ondersteuning gaat immers via een OpenAL layer. OpenAL spreekt direct met de hardware, en alle gebruikte OpenAL functies die geluidschip/kaart ondersteund worden gewoon op de kaart uitgevoerd.

In de demo van 3Dmark haal je gewoon een paar FPS meer met een EAX kaart.

Daarnaast is er natuurlijk de geluidskwaliteit, deze is niet volgens sommige beter, hij is gewoon beter op een losse kaart. Immers zit er nu op een hele kaart wat anders op 4cm^2 op het moederbord zit, zonder hoogfrequente datalijnen eronder. Een geluidskaart heeft gewoon een betere signaal/ruis verhouding, betere channel seperation, en doorgaans geen inkoppelende USB of (e)SATA lijnen door het gebruik van een losse PCB, meer oppervlak, meer condensatoren voor ontkoppeling en (doorgaans) betere OPAMPS (in dit geval TI/Burr Browns).

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 24 juli 2024 13:33]

Niet echt een reactie op je post, maar waarom EAX 4.0 en geen 5.0 (zoals de X-Fi HomeTheater HD bijvoorbeeld wel heeft)?
M'n ESI Juli@ kan anders redelijk wat zaken regelen die gewone geluidskaartjes niet kunnen, zoals simultane output naar optisch en analoge outputs, handmatig sample rate instellen, en handmatig patchen.
Jammer dat er geen HDMI-uitgang op zit om zo Dolby TruHD of DTS M-HD te kunnen uitgeven. Voor een moderne htpc lijkt me dat toch wel handig.
Gelukkig dat er sinds kort ook betaalbare videokaarten zijn die dat kunnen, maar waarom je dan uberhaupt nog een geluidskaart nodig hebt, weet ik ook niet. Wat heb je immers aan een htpc zonder digitale versterker?
Een HDMI aansluiting is inderdaad wel een must voor fatsoenlijk surround sound. We hebben helaas jarenlang moeten aanmodderen met DD/DTS over SPDIF. Nu is dat eindelijk voorbij en zijn vele formaten mogelijk via HDMI, maar zetten ze die uitgang niet op de kaart, da's gewoon echt dom.

B.t.w. Waarom zou je Dolby TruHD of DTS HDMA uberhaupt willen? Het kost alleen maar geld en een gigantisch processing power, terwijl multichannel PCM ook over HDMI kan. Het klinkt natuurlijk net zo goed en het hoeft niet geencodeerd /gedecodeerd te worden
Anoniem: 298637 18 januari 2010 11:27
$129.99 op de website van Auzentech. Goedkope prijs voor een high-end geluidskaart.

Tevens niets voor mij. Laat ze eens high-end geluidskaarten produceren met midi-aansluitingen, dan heeft de 'componist' ook wat aan het stevige geluid dat Auzentech biedt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 298637 op 24 juli 2024 13:33]

Waarom neem je dan geen M-Audio Audiphile 2496? Bedoeld voor muzikanten/componisten, midi in/out en een zeer lage latency. Geen home cinema snufjes als 7.1 surround etc. aangezien dit in de muziek (behalve bij SACD's) niet gebruikt wordt. Prijs: onder de 100.

Zelf zie ik een kaart als deze wel zitten in een nog te bouwen game/entertainment pc. Het mooiste zou natuurlijk zijn om deze te kunnen gebruiken naast mijn audiophile (voor muziekproductie) en dan deze voor entertainment. Weet iemand of dit mogelijk is of moet ik toch overgaan tot een geheel nieuwe setup daarnaast?
Je noemt al wat. 7.1 geluid is voor HTPC's en filmofielen toch een voordeel. Ik heb zelf een ESI Juli@ en mis het nu niet, maar misschien (waarschijnlijk) wel als ik mijn home-cinema in orde krijg. Ook voor gamers en gamer/audiofielen (waar ik er wel een van ben) is het een voordeel.

Wel leuk, zo'n normale koptelefoonaansluiting, maar die haalt het natuurlijk niet bij de dedicated oplossingen voor koptelefoonversterking. Voor de beginnende (koptelefoon-) audiofiel, dus?

[Reactie gewijzigd door coptician op 24 juli 2024 13:33]

De Audiophile 2496 heeft 4x RCA (in/out) welke ik dan naar mijn analoge mengpaneel rout. Hier zit inderdaad een Jack output op (fijn voor pro-koptelefoons als mijn AKG K241) én je kan je input op een spoor met eq gebruiken, wat natuurlijk niet aan te raden is als je al een prima monitor/speaker stup hebt. Don't fix what isn't broken dus. Toch mis ik het surround geluid en de bekende meerwaarde van EAX in games, dus wat dat betreft moet ik toch maar eens een Creative/Auzentech kaart extra inbouwen, als het dus icm mijn audiophile te gebruiken is (bij het opnemen van analoog geluid via een mengpaneel en microfoon). Ik las dat er niet zo makkelijk te switchen valt van primaire geluidskaart en dat het een heel gedoe is met drivers intalleren en dan weer deïnstalleren. Al met al mak ik gelukkig niet klagen, want mijn huidige kaart bied sowieso kraakhelder geluid en heeft wel een AC3 spdif output (welke ik niet weet te gebruiken).

Een heldere uitleg betreffende het gebruik van meerdere geluidskaarten in 1 systeem zou voor mij heel wat schelen. Hulde aan de persoon die me dit wijs kan maken.
Ik had laatst eens 2 geluidskaarten in m'n pc steken (+ nog de onboard), en kon die allemaal gebruiken door de juiste input/output te selecteren in het control panel. Maar tegelijkertijd verschillende geluidskaarten gebruiken lijkt me wel lastig, tenzij je met de ene enkel opneemt en met de andere enkel afspeelt.
Toch snap ik niet dat hier een markt voor is. Als je een goeie versterker hebt wil je toch dat die de audio verwerkt. Ik gebruik gewoon HDMI en heb 7.1 192Khz 24bit audio, wat wil je nou nog meer.
voor 7.1 192KHz bestaat helemaal geen content dus dat lijkt me sterk...
het is of 2.0 x 192KHz of 7.1 x 96KHz.

ps. wat gebruik je dan om het geluid over HDMI gebitstreamt te krijgen als je geen geluidskaart gebruikt, een HD5xxxx videokaart?
Ga dan eens zoeken naar de Esi Maya 44 etc.
Die geluidskaarten kosten ongeveer hetzelfde als deze en sommige in deze prijsklasse beschikken ook over een midi-aansluiting.
Geen Creative meer voor mij, zelfs al brengen ze een 24kanaals 192kHz 24bits en SACD-compatible geval op de markt, met SP-DIF in en out, XLR-connectors en ingebouwde gitaar-synthesizer, alles voor minder dan €50.

Driver support kun je vergeten zodra ze een nieuwe chip/soundkaart uitbrengen of er een nieuwe Windows verschijnt. Beter iets kopen van Terratec of M-Audio.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 24 juli 2024 13:33]

Kaart is niet uitgerust met 4 tulp connectoren, maar 4 mini-jack 3,5 mm aansluitingen voor de 7.1.

Lijtk me onhandig om de aansluiting van een koptelefoon achter op je systeem te hebben. Wel fijn dat er direct een 1/4" connector beschikbaar is.

Verder mis ik op deze kaart digitale ingangen, maar misschien dat je deze op een HTPC niet nodig hebt.
Superhandig om die aansluiting vanachter te hebben! Mijn PC staat in de woonkamer, en dus gebruik ik voornamelijk mijn hoofdtelefoon. Af en toe wil ik echter ook de speakers gebruiken, maar dit kan dus niet, aangezien mijn kaart het vertikt om twee keer hetzelfde geluid over twee verschillende jacks te sturen. Mijn vorige onboard kaart kon dit prima, maar deze (AD2000b) helaas niet :/
Er van uitgaande dat je maar 1 kabel hebt lopen naar je speakers en 1 naar je kopelefoon zou je zo'n jack-splitter kunnen gebruiken.

http://www.amazon.com/HDE-S1-B9-3-5mm-Splitter/dp/B001E3ZM8M
Nadeel is wel: hoe meer converters/koppelstukjes: hoe minder de geluidskwaliteit. :'(
Voor die paar euro dat zo'n splitter kost is het altijd de moeite waard het te proberen.
Hmm als je iets verder dan je spreekwoordelijke neus gekeken had zou je zien dat er rechts boven een 'front audio' out zit ;-) Auzentech heeft gewoon goed spul voor de pc gebruiker die zijn Realtech spul allang zat is.
Anoniem: 95522 18 januari 2010 14:03
Het kan aan mij liggen... maar ik zie geen "echte" x-fi chip zitten. Dat zou meteen de reden kunnen zijn dat er geen EAX5.0 ondersteund word.
Dit lijkt mij daarom meer een uitgebreide Creative Xfi Xtreme Audio, de "nep" x-fi (niet te verwarren met de XtremeMusic die wel een echte chip heeft)

Tot zover ik weet heeft iedere echte X-fi een koellichaam nodig.
Dit is inderdaad niet duidelijk op de Auzentech site, die rept van " Creative PCI Express audio processor ".

Het kan een Audigy 1 of 2 chip zijn, die ondersteunen hardwarematig t/m EAX 4. Of het is een ouder geval dat werkt met software emulatie...

[Reactie gewijzigd door Soepster op 24 juli 2024 13:33]

Ik zou persoonlijk nog steeds voor de Auzen X-fi Forte 7.1 gaan als PCIe geluidskaart. Ik meende ergens gelezen te hebben dat de Bravura een stap lager staat in het high-end segment dan de Forte, die WEL een X-Fi 2 (PCIe geoptimaliseerde) chip heeft.
inderdaad bagger als het geen echte EAX 5.0 is, wat mij betreft niet xi-fi waardig dan en als gamer, afgezien van mogelijk zwakker drivers waar ze beiden over bekend staan, niet interessant. Met een realtek chip weet je nog dat er regelmatig updates komen en dat ze het in games doen. Ik kan niet eens far cry 2 spelen met mijn audigy 2 :( . Iig vet dat die daniel K de updates nu doet "in zijn garage", respect!

[Reactie gewijzigd door Student1563424 op 24 juli 2024 13:33]

Vraag me gelijk af waarom er 5 van die 8 pins ic's op voetjes zitten. dat voorspeld een upgrade of zo ?
Staat toch al in het artikel?
De Bravura 7.1 is verder voorzien van vijf verwisselbare opamps voor het aanpassen van de klankleur aan de persoonlijke smaak
Anoniem: 56475 @adam7618 januari 2010 12:17
De Bravura 7.1 is verder voorzien van vijf verwisselbare opamps voor het aanpassen van de klankleur aan de persoonlijke smaak.
foutje ontdekt bij het quoten, het is klankkleur

Je kan dus de ic's veranderen om zo een andere klank te krijgen.
Ben hier zelf nogal leek in... waarmee kan je de ic's vervangen en wat zou ik moeten vatten onder "klankkleur"?
Ik vraag me af voor wie dit bedoeld is, wanneer je de digitale uitgang gebruikt heb je niet echt meer zoveel aan het DAC gedeelte. Koptelefoon gedeelte ziet er niet zo indrukwekkend uit en voor minder heb je een DAC voor 2.0 op usb(welke het waarschijnlijk beter zal doen dan deze). Dit lijkt me alleen echt handig wanneer je 5.1 geluid wil met je games op de PC
Niet indrukwekkend uit ? Waarom moet een headamp indrukwekkend zijn ? Ooit de Grado RA1 gezien ?

http://diyaudioprojects.c...-Grado-RA1-Headphone-Amp/

http://diyaudioprojects.b...-headphone-amplifier.html

2 opamps paar condensators en een paar weerstanden. Kijk maar eens hoe dat ding presteerd. De headphone amp kwaliteit hangt niet af van de complexiteit maar hangt af van de keuze van componenten. Er zijn opamps welke bijna 100 euro per stuk kosten.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 24 juli 2024 13:33]

Daar kies je ook een waardeloze headamp uit........ Dat ding is gewoon een CMOY met goedkope opamps en dure caps. Daar heb ik er zelf meer dan genoeg van gemaakt(ook CMOY's welke me meer dan 150eu aan onderdelen alleen hebben gekost.

En welke opamps ken je die bijna 100eu kosten? Duurste wat ik ken zijn de OPA 634(dacht ik) van een us$ of 25 per stuk
Zo te zien zitten en JRC troep Opamps op dus dat beloofd als 't aan mij ligt al niet heel veel goeds zoals de meeste geluidskaarten.
Gelukkig zijn de wel te vervangen!
JRC troep opamps????Zijn zo te zien zijn ze van het type 5532 en daar is geluidsmatig helemaal niets mis mee. Ik denk dat je ze in een blinde luistertest niet kunt onderscheiden van een andere op-amp. Technisch gezien is er ook helemaal niets mis met die JRC op-amps, die doen jaren lang, zonder mokken of maren hun werk..

[Reactie gewijzigd door Killer op 24 juli 2024 13:33]

Ziet er erg stevig / degelijk uit. Die witte kleur vind ik ook wel wat hebben. Door het als insteekkaart te gebruiken ben je natuurlijk in het gebruik beperkt, het vaak wisselen van stekkers is er even niet bij. Of de kwaliteit echt goed genoeg is zou ik graag eerst even testen. Wellicht wordt het tijd voor de upgrading van m'n Creative Platinum X-fi 7.1 kaartje.
Een vervanging van een high-end soundgenerator zal dit nog niet worden denk ik.
Waar zie jij een witte kleur? 8)7
Anoniem: 320277 @jacobvdm18 januari 2010 18:53
De achtergrondkleur van de plaatjes natuurlijk 8)7
lijkt intresant. maar wat ik nu nog welles wil zien een test van verschillende high end consumenten kaarten zoals deze 'Auzentech' met echte pro kaarten. en hoe weerhoud deze kaart zich tegenover de creative met een zelfde X-fi kaarten. want als je nu een x-fi kaart wil dan kun je nu eigelijk alleen een beetje kiezen uit aansluit mogelijkheden. want kwa andere specs zijn er weinig verschillen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.