MSI brengt nieuwe Wind Box-nettops uit

MSI heeft twee nieuwe kleine nettop-systemen uitgebracht in zijn Wind Box-serie: de DE200 en de DC200. Een van de modellen bevat naast de Intel Atom 230 een ATI Radeon HD 4350 en hdmi. De nettops worden met Windows XP geleverd.

MSI heeft zijn nettops ondergebracht in de Wind Nettop- en de Wind Box-serie. Aan deze laatste productrange heeft de fabrikant twee nieuwe modellen toegevoegd: de Wind Box DE200 en de DC200. Beide modellen bevatten een Atom N230 die op 1,6GHz is geklokt, 1GB ram-geheugen en een hdd van 160GB. Ook ondersteuning voor wifi-n is aanwezig, evenals een ethernet-poort voor gigabit-lan-verbindingen en audioweergave via s/pdif.

Aan de achterzijde heeft MSI twee usb-poorten geplaatst en in het frontpanel zitten nog eens twee usb-interfaces, naast een 6-in-1-kaartlezer. Het verschil tussen de twee modellen is dat de Wind Box DC200 gebruikmaakt van de GMA 950-igp van de Intel 945GC-chipset voor de weergave van videobeelden en dat de Wind Box DE200 hier de Radeon HD 4350-gpu voor inzet. Dit laatste maakt de weergave van hd-beelden mogelijk en de DE200 heeft dan ook hdmi aan boord. MSI levert de modellen met een vesa-kit voor de bevestiging aan de achterkant van een tv of monitor. De adviesprijzen zijn nog niet bekend maar Amazon VS meldt een prijs van 250 dollar voor de DC200 en 300 dollar voor de DE200. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend en MSI Nederland laat weten dat in ieder geval de DE200 halvege november op de Nederlandse markt komt.

Update dinsdag, 14.00: MSI Nederland heeft laten weten dat de DE200 in Nederland met een Atom 330, 320GB-schijf, 2GB geheugen en een Radeon HD 4330 geleverd gaat worden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-10-2009 • 18:52

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
20
0
0
3
Wijzig sortering
Buiten de vormgeving is dit weinig interessant in mijn opinie. Over het uiterlijk valt te twisten maar ik vind 'm spuuglelijk.
Ook wel vreemd dat MSI nog steeds de inmiddels oude Atom 230 gebruikt. Ik zou dan op zijn minst een 330 of één van de nieuwe Atoms verwachten.
De prijs is wel redelijk laag, dat verklaart denk ik ook het weinige nieuws aan dit apparaat. 1,6, 1GB, 160GB, het enige dat opvalt is de aparte Radeon waar hij dus de HMDI aan dankt maar ik zie weinig slaan van kans tegenover de concurrentie, kijk naar de nettop van Acer, de Revo....
En die Radeon is dan ook wel minimaal, 720p zal dan nog wel gaan maar 1080p/i gaat lastig worden vrees ik.

[Reactie gewijzigd door BlueLed op 19 oktober 2009 19:04]

inderdaad, bij de asrock ion valt ie aardig tegen. Ben erg benieuwd naar de prijs, dat kan een hoop goedmaken, moet hij wel goedkoper zijn dan 200 euro.
Mag ik vragen wat jou precies zo tegen valt op de ion?

Ik lees alleen maar lovende kritiek op dit apparaat. Ik ben zelf nog aan het overwegen of ik de ion 330 koop of wacht op een nieuwe lichting nettops (waarvan dit de eerste (teleurstellende) naar mijn weten is.
Zou teek2 niet bedoelen: vergeleken met de ion valt deze MSI aardig tegen?
720p lukt al zonder extra videokaart dus met een beetje videokaart en een fatsoenlijk afspeel programma moet 1080p echt wel lukken.
Dan moet je daar ook maar net de juiste codec voor hebben...
Ik ben al een tijd op zoek naar een minimaal werkstation, die kan:

- browsen
- online musik
- flash movies

Nu lees ik nog al eens dat de Atom N230 moeite heeft met het afspelen van flash, kan iemand dat bevestigen / ontkrachten ?
Wat je hier eist kan allemaal makkelijk op dit systeempje. Maar dat een N230 moeite zal hebben met flash lijkt me wel heel sterk. Dat kan hij makkelijk.
hd streams gaat hij wel moeite mee hebben. Alhoewel flash straks ook hardware-acceleratie gaat gebruiken voor video-decoding. Dus dan zou het wel weer moeten lukken.
gelukkig zit er in europa een Atom 330 die daar al wat minder moeite mee gaat hebben. verder heeft de europese versie meer geheugen, meer harde schijfruimte en een ietwat slechtere videokaart (4330)
eSata lijkt te ontbreken though...
Anoniem: 140398
19 oktober 2009 18:58
quote: de buren
MSI meldt dat in Europa een andere uitvoering van de DE200 gevoerd zal worden. Deze zal uitgerust zijn met een 320 GB harde schijf, 2 GB geheugen, een Intel Atom N330 en een ATI Radeon HD 4330.
kijk dat lijkt er meer op xD
ze spelen iig goed op de markt in want dit is geloof ik precies wat veel mensen willen. hierboven bijv. werd gezegd, stop er een DC 330 in. en speciaal voor europa doen ze het :P
ik heb ook al een topic gemaakt bij geachte redactie of ze het aan willen passen.

verder is het toch wel een groot verschil met de ION hoor. even ter vergelijking:
Nvidia ION 3DMark06: 1465
ATI 4330: 2505

[Reactie gewijzigd door appel437 op 19 oktober 2009 21:11]

Tja, 3DMark is niet zo boeiend imho op deze systemen. De cpu's zijn toch te traag. Leuker is de hardware acceleratie voor H264 e.d. Video's afspelen op een simpel procje.
Dat boeit mij dan weer niet. Leuk dat het kan, maar voor mij zijn de echte grafische prestaties interessanter. Dat de cpu te traag is ben ik met je eens.
Ik moet zeggen dat MSI dit ding strak heeft vormgegeven. Ik zie het een beetje als een media-machine met voordelen (zeg maar vergeleken met een Popcorn Hour). Het kan veel meer, hoewel hij een beetje gelimiteerd is door de Atom 230
Toen ik dat ding zag dacht ik eigenlijk direct aan een Asus Eee Box pc (die ik thuis heb staan), ziet er nagenoeg hetzelfde uit.. MSI heeft een strak design? Ja, maar wel afgekeken van de concurentie.. ;)

De specs zijn ook niet echt veel beter dan mijn Eee box, ik had toch eerder gewoon een Dual Core erin gezet, die heeft Asus inmiddels ook namelijk.

Persoonlijk ga ik nu voor een mini design met cd/dvd (Asrock Ion) want het is toch een gemis en bovendien kan je een unit war ook een cd/dvd/BR drive in zit tevens als mediacenter verkopen, dat spreekt veel meer mensen aan.
'Beter goed gejat dan slecht bedacht' zullen ze bij MSI gedacht hebben ;)

Een design-patent zou in dat soort zaken uitkomst kunnen bieden voor de ontwerper.
Nou heeft die Asus dus geen Radeon HD 4350-gpu en deze Wind Box DE200 wel.
Ligt er dus net aan wat je wilt, een beetje meer gpu-power of een dual-core cpu.

Msi kan trouwens altijd nog een Wind Box DE300 uitbrengen die hetzelfde is als deze maar dan met Atom 330.

Die DC200 mogen ze wat mij betreft in Taiwan laten.
Het is net een zwarte wii!
Waar je niets mee kan, vergeleken met zo'n wii! ;)
Strak? Ik vind het een raar scheef ding met aan de ene kant rare afrondingen en zeker niet strak. Strak is recht.
Dat is jouw mening. Strak hoeft niet recht te zijn.
lijkt op de Wii, al zeg ik het zelf. Vond de witte mooier, al was dat alleen maar om de vorm.
heel leuk en aardig allemaal, maar in deze tijd van energiezuinig zijn juist deze computers een geschenk uit de hemel. Wat ik dan niet snap is dat de maatschappijen hier niet mee pronken. Wat is het verbruik van deze machines? hoeveel watt? Erg belangrijk.

Laatst in een winkel ook een nettop achtig iets gezien. Ja, op de doos stond iets dergelijks als supergroen, milieuvriendelijk e.d. en dan kan je dus nergens aflezen hoeveel watt het ding verbruik. Lekker is dat. Het is een belangrijke eigenschap bij deze systemen en zou wat mij betreft ook in de specificaties opgenomen moeten worden.
Helemaal mee eens. Het is net zo'n belangrijke eigenschap als wat voor processor erin zit.
Geeft wel weer aan dat fabrikanten niet snappen wat ze nu eigenlijk verkopen en wat de klanten willen.
Ik had verwacht dat de volgende nettop van MSI een blu-ray drive zou hebben, dat valt (voor mij) wel tegen:

http://www.maximumpc.com/..._bluray_nettop_seen_cebit
Dat ziet er inderdaad een stuk beter uit!
Mochten fabrikanten zich nog afvragen waarom de BluRay nog niet echt aanslaat bij het grote publiek; gooi de drives in nettops/desktops/notebooks, dan zal het wel snel gaan, maargoed ik ga nu offtopic. :+
Dat en de gigantische prijzen voor de films. Bij DVD kan je vaak goede films voor 5 á 10 euro vinden, bij Blu-Ray moet je gauw 20-30 euro neertellen. Daar komt natuurlijk ook bij dat iedereen een DVD kan branden.
Ja en videobanden zijn nog goedkoper.
EDIT: Ik wil hiermee zeggen dat de prijs van blu-ray schijfjes (retail video) niet zo van invloed zal zijn. DVD's waren bij introductie ook vele malen duurder dan de videoband.

[Reactie gewijzigd door Bulldock op 19 oktober 2009 20:39]

Het verschil is dat blue-rays duur zullen blijven.
DVD is goedkoop geworden omdat iedereen ze ging gebruiken in z'n pc's.
Software kwam, steeds meer uit op DVD en de recordables en rewritables worden massaal gebruikt voor data-opslag (foto's) maar ook voor films.
Dat laatste is is niet meer mogelijk, want kopiëren is een stuk lastiger en voor data-opslag gebruikt men nu steeds vaker externe HD's.
En DVD's waren bij introductie dan ook heel wat minder populair dan de videoband. Pas als iedereen een speler heeft en de schijfjes betaalbaar worden zal Blu-ray populair worden.
Ach, zeker de nieuwe films en boxsets zijn in Bluray nog maar nauwelijks duurder dan dezelfde set op DVD.

Je moet niet echt kijken, naar de superaanbiedingen en dumpprijzen voor de DVD's die duidelijk slechter verkopen dan gehoopt en nu dus als aanbieding in de grabbelbak terecht komen.

Niet dat de films niet OK zijn, heb er zelf ook bergen van. Maar veel ouder spul komt gewoon niet meer op Bluray, of kost dan onder de noemer 'nieuw uitgebracht' toch gewoon de normale prijs. In het begin ( zeg eens een goed jaar terug ) was een film op Bluray bijvoorbeeld veel duurder dan nu nog het geval is. Dus er zit al vooruitgang in, over een goed jaar is Bluray al gewoon mainstream aan het worden en zullen ook de prijzen voor de schijfjes best weer dalen ten opzichte van nu.
Ik heb anders al een aardige verzameling met films dankzij dat je tegenwoordig elke nieuwe titel al binnen 6 maanden voor onder de 10 eurie kan kopen. Dit is voor mij dan ook gezien de hoeveelheid plezier dat ik aan een gemiddelde dvd heb acceptabel. Ik zie ook in mijn omgeving dat dit voor vele anderen ook zo telt, terwijl er een aantal toch als een ps3 hebben.

Blu-ray mag dan voor een betere kwaliteit in beeld zorgen. Echter wil dit niet zeggen dat de kwaliteit van DVD daarom plots niet goed meer is. Op 3D films na is het verschil voor de meeste niet zo groot als van VHS naar DVD, grootste euvel blijft hier dan ook de camera(man) die de nieuwe bottleneck wordt(waar bij 3D films dat deel perfect gaat).

Het geluid blijft daarnaast nog altijd erg goed op DVD en zoals met spellen geld het bij een film toch ook om het verhaal (waar het bij spellen om gameplay gaat) en niet om het grafische geheel(het moet gewoon degelijk zijn en niet storen)

[Reactie gewijzigd door AYCE op 20 oktober 2009 08:12]

Hier in NL wordt je inderdaad leeggeschud en uitgewrongen voor BluRay films, maar als je online zoekt, zie je best veel titels voor pak 'm beet 10-15 euro, wat IMHO een redelijke prijs is.

Een ander probleem is BluRay afspelen in je PC.
Ik heb laatst een BluRay speler aangeschaft, maar dan ben je er nog niet.
- monitoren zijn niet HDCP capable, dus afspelen kan niet, tenzij je allerhande tools installeert die vergelijkbaar zijn met tools om regiovrij te kijken (a 50 euro)
- afspeelsoftware heb ik ook niet gratis kunnen vinden, dus dat is ook een kostenplaatje van 50-100 euro.

Dan is je inbouw drive van 4 tientjes toch ineens best wel duur.

Persoonlijk verwacht ik dat het formaat zal floppen als hier niet wat aan gedaan wordt.

Illegale downloads zijn dan een stuk aantrekkelijker.
Dat is sowieso het probleem van het kopen van dvd's, en nu dus ook bij blue ray.

koop je een legale dvd, zit je opgescheept met die shit van "je mag niet kopieren" en reclame waar je neit op zit te wachten.

Download je een dvd begint die meteen met spelen en druk je één of twee keer op de subtitle knop om de goede subtitle te krijgen. Al met al is de kwaliteit van gedownloade dvd's (even niet zeuren over compressie enzo) hoger dan die van gekochte zut waar je aan allerlei onhandige menu's en filmpjes vast zit (die je vaak ook nog verplicht moet kijken).

Blue ray komt (voor Europa iig) te vroeg, tenzij deze standaard over een jaar of twee er nog is flopt blue ray en zal het grootste deel deze in Europa overslaan. Nog voor iedereen een dvd speler hand kwamen ze al met blue ray. Deze spelers zijn in europa ook nog behoorlijk prijzig, en ik ken niemand die er een heeft (afgezien van een ps3).

Maar het is wel jammer als je een zo'n nieuw ding uitbrengt en dan er geen blue ray speler in gooit, ik bedoel als ik zo'n ding zou kopen dan zou ik waarschijnlijk wel een blue ray speler willen hebben om voorbereid te zijn op de mogelijke toekomst. Al zal de toekomst eerder zijn dat zo'n ding gedownload (legaal) materiaal kan afspelen.
Dus als ze moeten concureren, dan worden de regels met Intel overboard gegooid.

Als er geen goede videokaart inzit, koopt niemand hem..

Ik hoop dat ze nog een leuk netbookje verkopen met die specs.
Het apparaat uit de link die yenn85 boven mij geeft (@19:01) vind ik toch een stuk mooier dan de DE200 en de DC200 uit bovenstaand artikel.
Bluray zou ook echt veel prettiger zijn, en kun je het ding wat vaker en wat langer blijven gebruiken.
weer zo'n intel atom ding ... pff je wordt er mee doodgegooid , ik zie liever wat meer spul komen van AMD.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee