Nieuwe geruchten over een Apple Netbook duiken op

Apple zou bij een drietal bedrijven, waaronder Foxconn en Wintek, bestellingen voor netbooks en bijbehorende touchscreens hebben geplaatst. De netbooks zouden nog voor de feestdagen eind 2009 verschijnen.

Hardwarefabrikant Foxconn zou van Apple een opdracht hebben gekregen om netbooks te gaan produceren. Aangezien Apple met zijn model niet wil concurreren met netbooks die niet meer dan 400 euro kosten, zal het apparaat een touchscreen krijgen, die bij Wintek werd besteld. Volgens MacRumors brachten bronnen bij de fabrikanten een aantal Britse journalisten op de hoogte van de orders die Apple plaatste.

Het touchscreen zou een diagonaal van 9,7" krijgen, waarmee het scherm dezelfde beelddiagonaal heeft als bijvoorbeeld de Kindle 2-reader van Amazon. Andere hardware-specificaties zijn nog onbekend. De netbook zou een prijs van rond de 800 dollar krijgen en de verwachting is dat Apple de mini-notebook in oktober aan zal kondigen, waarna de verkoop tijdens de feestdagen van start gegaan moet zijn. Een vergelijkbaar gerucht kwam begin 2009 ook al bovendrijven, maar de verschijning van een Apple-netbook werd toen door Apple hevig ontkend. De fabrikant liet toen weten niet eens geïnteresseerd te zijn in netbooks, onder andere omdat deze niet de 'gebruikerservaring' zouden bieden die Apple wenst.

Door Marc Rademaker

Redacteur

13-07-2009 • 17:24

75 Linkedin

Reacties (75)

Wijzig sortering
Als het rond de 800 dollar zal kosten is het geen netbook niet meer maar gewoon een ultraportable.

En het gerucht gaat al zolang mee dat ik me afvraag of het zelfde oude gerucht niet gewoon blijft circuleren.
Voor 800 dollar wordt het een enorme flop, gezine je voor 300e meer een complete macbook pro kan kopen met (waarschijnlijk) superieure specs. Toegegeven, die hebben dan weer geen touchscreen, maar in mijn ogen is die toevoeging niet genoeg om de hoge prijs te rechtvaardigen (zelfs voor Apple). Voor 600e zou dit best goed verkopen denk ik.

@Robbeke: Een iPhone is een compleet ander segment. Een smartphone zal voor mij nooit een volwaardige vervanger worden voor een laptop/netbook, en er zullen vast wel meer zijn die die mening zijn toegedaan.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 14 juli 2009 22:35]

Ehm, 800 dollar is minder dan 600 euro.
Daarnaast, zolang er zat mensen zijn die voor 1000 euro iMac's kopen omdat 'het niet met Windows is en niet met virussen enzo' terwijl het enige wat ze doen internetten en mailen is, zullen er zat mensen zijn die dit zelfs voor 800 euro nog zouden kopen.
Uuhm al kijk je naar de mini notebooks van bijv Sony zie je dat die 800 Dollar nog redelijk goedkoop

Ligt natuurlijk wle aan welke hardware ze gaan gebruiken maar jullie kijken naar netbook prijzen en niet naar mini laptop prijzen die toch een stuk hoger liggen
Waarschijnlijk word daar naar gekeken omdat het artikel spreekt over een Apple netbook en niet over een apple mini laptop.

Als er over het 1 gesproken wordt terwijl het het ander is dan is het natuurlijk de fout van de artikel schrijver (of van de bron van het artikel) en niet van de mensen die gaan vergelijken met andere netbooks ipv mini laptops
Ehm... jammer dat die berekening nooit opgaat:

Deze macbook:
2.13GHz

* Intel Core 2 Duo
* 2GB DDR2 Memory
* 160GB hard drive1
* NVIDIA GeForce 9400M graphics
* Standard keyboard
* White polycarbonate shell

in de amerikaanse apple store $ 999,-
in de nederlandse apple store € 949,-
pricewatch 927,-
Dat verhaal gaat ook op voor een iPhone 3GS hier in België, en toch verkoopt het als zoete broodjes.
Zolang het toestel maar een eigen killer-feature heeft (wat met het touchscreen reeds aanwezig is) en de software hierop "op z'n Apple's" is afgestemd, dan zal het wel een succes worden
Inderdaad. Ze zullen het apparaat wel zodanig 'shiny' maken dat het zich onderscheid van een Macbook Pro.
Ach, voor 575 kon ik ook een HP of Acer laptop gekocht hebben..
Toch zou ik mijn iPhone nooit willen ruilen ;)
Het zou me ook hoogst verbazen indien Apple dit een "Netbook" zou noemen. Misschien "Macbook nano" of zo, of "Macbook touch"
In de trend van Apple: Macbook Mini
Hoezo is dat een 'trend'? Voor zover ik weet heeft Apple dat slechts in twee producten gedaan: de iPod Mini en de Mac Mini, waarvan die tweede een volledig nieuw product was.
Ik gok op de Macbook Shuffle, kun je lekker willekeurig webpagina's bezoeken :*)
Een gerucht is dat aangezien bijna alle laptops van Apple naar het model unibody zijn gegaan en het naampje "Macbook Pro" hebben gekregen dat Apple van plan is om zijn lijnen als volgt in te delen:

Macbook Pro: full-powered "echte" laptops (unibody design)

Macbook: de nieuw te lanceren low-power touchscreen netbook/MID
Inderdaad, als Apple zegt geen intresse te hebben in een bepaald stuk markt, wijken ze daar meestal niet echt veel vanaf.
Je bedoelt zoals Steve Jobs die zei 'we maken geen video iPod, want niemand wil video kijken op zo'n klein scherm'. Waarna ze met de 5G iPod uitkwamen.. "het is geen video iPod, maar een iPod met video"..
Inderdaad. Het is juist een tactiek van Apple om te roepen dat ze niet geïnteresseerd zijn in een bepaalde markt, terwijl ze wel plannen hebben om daar iets te doen. Dat houdt concurrenten hopelijk buiten.
Maar volgens mij hebben ze ook geen interesse in de echte netbookmarkt. Een goedkope, compacte Mac kan er komen, maar zeker niet met typische netbook specs en prijzen (Atom en onder de $400).
En bovendien laat je klanten een duffe ipod Color kopen terwijl er over (wie weet) 3 weken een iPod video is. Zo ken ik een kerel die zich behoorlijk genaaid voelde :D
je ironie wordt gesmaakt :D
De iPad wordt een totaal ander soort apparaat dan een netbook.

Snap niet dat als er weer iets uitgelekt over het touchscreen er hier op t.net weer gelijk een netbook van wordt gemaakt.

Apple heeft al meerdere malen aangegeven geen netbooks te gaan maken en de rest van de wereld speculeert over een soort tablet computer toch blijven we het hier gewoon een netbook noemen. Ja, dan wordt het wel een duur netbookje. En heeft voor dat geld nog niet eens een toetsenbord.
Als het rond de 800 dollar zal kosten is het geen netbook
Is er een definitie van de term "netbook" die vastlegt wanneer een apparaat nog net wel, en niet meer een netbook is?* Zelfde vraag geldt dan voor PDA, ultraportable, desktopvervanger en workstation.

* een retorische vraag. natuurlijk is het antwoord "nee"

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 14 juli 2009 02:42]

Als deze een touchscreen heeft maar geen toetsenbord en zo dun is als een Macbook Air heb je toch een heel vooruitstrevend apparaat te pakken.
alsjeblieft wel een toetsenbord, om onderweg wat werk te kunnen doen is een hardware toetsenbord voor mij onmisbaar
Dan kun je beter een laptop kopen, bijvoorbeeld een 13-inch MacBook Pro, in plaats van een tablet-achtig ding zonder toetsenbord.

Als er echt een apparaat komt, dan zal Apple het toch op één of andere manier tussen de laptops en de iPhone in moeten plaatsen. Het lijkt me sterk dat het een volledig mini-laptopje met toetsenbord wordt voor meer dan $800; de prijs komt dan al dicht in de buurt van de goedkope witte MacBook, of zelfs in de buurt van de goedkoopste 13-inch MacBook Pro. Apple wil natuurlijk niet daar met zichzelf gaan concurreren.
Wat denk je van een soort van iPhone met een 9,7" scherm? Gewoon met hetzelfde OS. Mogelijkheden zat: muziek luisteren, video kijken, internetten (onscreen toetsenbordje). Ik denk dat de consument er wel klaar voor is.

En om het helemaal in Apple traditie te houden natuurlijk alleen verkrijgbaar met een onbeperkt internet abonnement. :9~

Voorbeeld

[Reactie gewijzigd door TheBorg op 13 juli 2009 20:47]

er zijn dus alleen 9,7" touchscreens besteld? Misschien komt apple wel met een E-reader uit, het kan van alles zijn in iedergeval :+ Als apple toch een ultraportable/netbook gaat lanceren voor rond de 600-800$ met apple kwaliteiten (lange accu duur, leuk uiterlijk en vernieuwende features) dan zal het waarschijnlijk wel een regel rechte hit worden.
Een E-reader van 800$ word geen rechtstreekse hit kan ik je nu al vertellen.
Lange accu duur moet nog maar blijken als je naar de I-phone kijkt dan betwijfel ik dat zelfs.
Ik vraag mij ook af welke energie zuinige processor ze dan gaan gebruiken.
Een Atom processor zal het niet worden die mag niet gebruikt worden in combinatie met een touchscreen. En de Netbook staat daarom juist bekend.

Ben dan ook erg benieuwd naar die nieuwe features, dat je geen muis nodig hebt maar het scherm aanraakt dat is allang niet meer vernieuwend, Photo-play spelletjescomputers bestaan al 10 jaar of zo.
En wat is de meerwaarde van een computerscherm vol met vette vingers?
Dankzij de 3GS kennen veel mensen een geheel nieuw woord: oleophobic.

[Reactie gewijzigd door burne op 13 juli 2009 18:55]

Dan kun je net zo goed een MacBook kopen
Het gaat om ULTRAportabiliteit mensen, daarvoor koop je geen MacBook.
En dan krijg je weer de mensen: '13" is ook niet groot' Nee dat klopt, maar 9,7" is 'n stuk kleiner!

$800,- klinkt wat prijzig, maarja wat de specs zullen zijn, geen idee.. Ben benieuwd!
Tuurlijk is het kleiner, maar kleiner is niet altijd beter (vraag maar aan je vriendin :+ )

Ik heb nu een 12.1" laptop en ik moet hem toch echt niet kleiner willen. Misschien kan ik 'm dan (nog?) makkelijker meenemen, maar efficiënt erop werken, nee... Okay ik heb geen touchscreen, maar krijgen we dan straks een onscreen tobo? daar kan je toch ook niet snel op typen he...
Jammer van de prijs, of ze moeten met uitzonderlijke specificaties komen.

Apple kennende zal dat wel niet gebeuren.
Dat doet Apple aan de lopende band, mits je een Apple niet met een medion gaat vergelijken, maar met een Dell of HP in hetzelfde segment. ( profesionele laptops en workstations, niet huis/tuin/keuken computerspeelgoed voor de massa)
Gemiddelde medion kan evenveel als een Macboekje...
Zolang je ze allebei uit laat staan, kunnen ze evenveel. Zodra je ze allebei aanzet komen de verschillen tevoorschijn. Een medion kan bijvoorbeeld niet een hele avond lang op accu werken.
Alsof je twee keer zoveel voor een Mac zou betalen voor de langere accuduur...
Uhmm, daar gaat nogal veel dure technologie in zitten en accuduur is 1 van die zaken waar mensen graag meer voor betalen, als het ook wordt waar gemaakt. En uiteraard is de accu niet het enige, de bouw, etc. zal ook wel ietwat beter worden dan een Medion.
Een nieuwe macbook kost rond de 1000 euro. Dus jij beweerd dat je voor 500 euro een nieuwe Windows laptop kan kopen met een 13" scherm (1280x800), +/- 4 uur accu duur met wifi en BT aan, een intel Core2Duo, Analoog en optisch digitaal audio in en out heeft en ook nog mogelijkheid heeft om dvi vga en composiet video uit te sturen? En dan heb ik het nog niet over software zoals audio/video bewerken, foto bewerken enz...
OS X is UNIX-Certified, dat betekent dat het POSIX-Compliant is, wat er op neerkomt dat bepaalde basisprincipes van het OS op een doordachte manier zijn geimplementeerd, met de bedoeling dat het systeem nooit in de knoei geraakt.
De Windows NT-kernel is POSIX Compliant, en heel Windows is zelfs volledig Unix-compatible, als je Service For Unix installeert. OK, het is dan wel niet gecertificeerd, een deel van de features als laag bovenop Windows draaien (via SFU dus), in plaats van dat het direct in het OS zit.
Ook al doen drivers dan slecht, en moet je het systeem resetten. Waar je op dat moment mee bezig was mag geen invloed hebben op de verdere werking van het systeem.

Volgens de theorie mag een systeem dus blijven hangen, maar mogen er geen systeembestanden beschadigd raken hierdoor.
Met windows heb je dergelijke problemen wel, MS heeft nu een backup-map waar een kopie staat van de meest essentiele systeembestanden, en eigeniljk is heel de NT-tak niet meer dan een goede fundering waar je de ene barak boven de andere barak zet, met wat palen en touw hou je de boel bijeen.
Ik denk dat je hier wat dingen als bestandsbescherming, procesbescherming en -isolatie en nog wat andere dingen door elkaar aan het halen bent.

Daarnaast heeft het eigenlijk allemaal niks met een netbook te maken natuurlijk. Apple krijgt een $800 euro kostend netbook zeker verkocht, want als je een OSX-netbook wilt, kun je nergens anders heen ;)

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 14 juli 2009 00:38]

[...]


De Windows NT-kernel is POSIX Compliant, en heel Windows is zelfs volledig Unix-compatible, als je Service For Unix installeert. OK, het is dan wel niet gecertificeerd, een deel van de features als laag bovenop Windows draaien (via SFU dus), in plaats van dat het direct in het OS zit.
Maar wel tot W2K, niet tot de huidge Windows versies..

Ik geloof wel dat NT 4.x POSIX compliant was (of was het nu 3.x??)
[...]
Apple krijgt een $800 euro kostend netbook zeker verkocht, want als je een OSX-netbook wilt, kun je nergens anders heen ;)
Maar omdat het een 'netbook' gaat worden zonder toetsenbord, een soort vergrote ipod touch/ iphone zal ik maar zeggen...

het zal me overigens niets verbazen als het gewoon een 9" iphone wordt met OSX

Ries
sorry als ik jouw droombeeld een beetje verstoor, maar netbooks zijn zoiso voor de huis/thuin/keuken 'computerspeelgoed' markt....
Misschien zullen de specificaties niet uitzonderlijk zijn, maar Apple kennende kun je aannemen dat het ding an sich wel uitzonderlijk zal zijn.
Dan kan je net zo goed een Macbook kopen.... onderand net zo duur en waarschijnlijk veel sneller. Alleen heb je bij deze touchscreen.

zal wel een CULV inzitten.
Anoniem: 282407
13 juli 2009 17:51
Nou ja als mensen 800 euro over hebben voor een iphone dan zullen ze dat ZEKER wel over hebben voor een 9,7" netbook achtig apparaat. Mij lijkt het wel enigszins interessant. Ik zit me nu al te bedenken hoe het zou zijn om foto's in het groot te bekijken op zo'n apparaat.
Sinds wanneer kost een iphone 800 euro? Nee, ook in België niet.

In Nederland worden dit soort mobieltjes, ook de iphone, in 99% van de gevallen verkocht icm met een abonnement, waardoor dit soort toestellen een stuk betaalbaarder zijn. Bij een "netbook" als dit is dat niet het geval, waardoor iedere vergelijking met de iphone al mank gaat.

[Reactie gewijzigd door RoccoS op 13 juli 2009 18:24]

Anoniem: 171671
@RoccoS13 juli 2009 18:37
En jij denkt dat als je iets koopt met een abonnement dat het goedkoper word?
Vergeet het maar juist omdat het abonnement eraan gekoppeld zit ben je juist veel duurder uit.

Als je gewoon even optelt wat een internet en bel abonnement voor je mobiel kost aftrekt van de maandelijkse abonnement kosten kom je er achter dat je 25 euro per maand extra betaald 2 jaar lang.

Kan mij ineen keer goed voorstellen hoe een zeepbel ontstaat :P
Inderdaad, 150 belminuten, smsjes, visual voicemal & een 2 mbit verbinding, haal je bij elke provider voor 5 euro per maand. Of blaat je maar een end op weg? Ga eens echt rekenen, en dan zie je dat die telefoon helemaal niet zo duur is als jij wilt voor doen komen.

24*30 = 720. Daarvoor heb je dus twee jaar lang bovenstaande erbij, wat zou de waard daarvan zijn? Laten we eens uitgaan van 20 euro per maand (2mbit is minsten die prijs waard.).

24*20 = 480.

820-480 = 340

Losse toestel prijs: 100e (3GS 16GB) = 440 euro. Nou, dat vind ik een hele schappelijke prijs voor een dergelijk toestel.
Anoniem: 171671
@ZpAz13 juli 2009 19:34
ik betaal voor mijn sim only voor 150 minuten 4,75 en voor internet 9,50 = 14,25 eur per maand. (vodafone)
24*14,25 = 342

820-342 = 478

478 + 100 = 578 euro.

578 euro = 806,13 Amerikaanse dollars


edit: internet snelheid tot 3,6 Mbps

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 171671 op 13 juli 2009 20:41]

internet op je mobiel kost max €10 per maand/, is maar effe een verschil van €240


over blaten gesproken
Pak jij dan even een twee mbit lijntje voor een 10tje bij een willekeurige provider, met onbeperkt dataverkeer. Tsja, dat je een 100kbs lijntje ofzo voor die prijs kan halen hoef je mij ook niet te vertellen. Maar een 2mbit haal jij niet voor die prijs.
Sinds dit: [iPhone 3GS] Importeren en / of losse koop

En ik kan je vertellen dat 't voor die prijzen als warme broodjes verkocht word.
Netbook van 800 euro is in mijn ogen pure gadget want voor de prestaties zou je hem dus niet kopen.
(te) dure gadgets, daar is apple goed in.
En er zijn genoeg mensen die het geld er voor over hebben, dus geef ze eens ongelijk ;)
Ach, welke naam de markt er ook aan geeft, Apple komt wel met de eigen genre binnen het eigen ecosysteem met de eigen functies en specificaties waardoor je denkt; waarom niet eerder?

Met de iPhone & de nieuwe MacBook's hebben ze multitouch onder de knie, binnen OS X , en met de verkleining van Snow Tiger, maar ook de optimalisatie van nieuwe OS, zou een Tablet achtig iets niet gek zijn.
Ze kunnen het wel, en verpakken de nadelen zo goed achter de voordelen, dat je niet eens meer kijkt naar een netbook.
En de prijs;
$800 is ver onder de prijs van de huidige macbook, en een losse iPhone kost ook gewoon $999
$800 voor een Apple note-book-achtig-iets is dan echt niet duur.
Vooral een apparaat met een mix van beide.
Netbooks zijn trage kleine PC's , met ondersteuning voor een OS wat Microsoft niet eens wil ondersteunen, niet een nieuwe evolutie in laptops..
Apple wil niet investeren om ze het niet kunnen, maar simpelweg omdat ze het niet willen.
Waarom zou je nu een PCtje meeslepen, vaak met een losse dongel, terwijl je het gros al kan met een laptop en een dongel.
Of met je iPhone en je MacBook?

[Reactie gewijzigd door weeraanmelden op 13 juli 2009 22:23]

Ik wacht toch voorlopig even wat de nieuwe ASUS tablets gaan doen.

Als de T91AGo straks de mainstream-markt op gaat dan gaat Apple nog een zware dobber krijgen, want ze zijn nu dus al niet de eerste met een multitouch 9" netbook (De ASUS T91 is ook nog eens convertible, heeft een SSD, 3G, GPS, en DVB-T tuner).

Zogauw ik weet wat dat speeltje gaat kosten ligt ie bij mij op tafel. :9~

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee