'Windows Mobile 6.5 ondersteunt capacitieve schermen'

Windows Mobile 6.5 ondersteunt wellicht ook touchscreens van het capacitieve type, die onder meer in de iPhone, T-Mobile G1 en Palm Pre gebruikt worden. Tot nu toe ondersteunde Windows Mobile alleen resistieve schermen.

Resistieve schermen, het enige schermtype dat Windows Mobile tot nu toe ondersteunt, waren nodig omdat sommige onderdelen van de interface te klein waren om zonder stylus te bedienen. Capacitieve schermen worden door de vingers bediend en zijn niet geschikt voor gebruik met een normale stylus. Met Windows Mobile 6.5, dat vooral een grafische update is voor Windows Mobile, is dat probleem grotendeels verholpen: de schermknoppen en iconen zijn een stuk minder priegelig geworden.

Diverse fabrikanten overwegen daarom Windows Mobile-toestellen met capacitieve schermen te ontwikkelen, zegt Marcus Perryman, een bekende Windows Mobile-ontwikkelaar. Veel mensen vinden het werken met capacitieve touchscreens prettiger, omdat een lichtere aanraking genoeg is om het toestel tot actie te bewegen. Een capacitief scherm 'voelt' de elektrische lading op de vinger, en hoeft daarom - anders dan een resistief touchscreen - niet ingedrukt te worden om de aanraking te registreren.

Microsoft heeft niet bevestigd of Windows Mobile 6.5 capacitieve schermen gaat ondersteunen. Toshiba heeft volgens een eerder gerucht de K01 op de roadmap staan, een Windows Mobile-toestel met een capacitief scherm.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-07-2009 • 17:28

92 Linkedin

Reacties (92)

92
88
40
2
0
17
Wijzig sortering
Is het dan ook niet zo dat deze capacitieve schermen eerder multi touch ondersteunen? icm wm 6.5
Nee, Apple heeft patent op multitouch voor capacitieve schermen en ik weet niet of microsoft ze daarvoor een groot bedrag per jaar wil gaan betalen om multitouch te mogen gebruiken. Apple heeft geen patent op multitouch voor resistieve schermen.
Anoniem: 174991
@Neophyte8081 juli 2009 21:28
Nope, een dergelijk patent heeft apple niet. Waarschijnlijk konden ze er geen aanspraak op maken, anders hadden ze het concept gepatenteerd. Pak bijvoorbeeld US-patent #7,479,949 er eens bij en controleer wat er wordt geclaimd.

Hun claims hebben vooral betrekking op interface met het scherm. De vraag is bovendien altijd hoe houdbaar de patenten zijn.
Nee hoor dat patent heeft Apple helemaal niet, dat ligt als ik het goed heb bij Synaptics (kan ook een ander bedrijf zijn ;)). Multi-touch bestond ook al in de jaren 80. Alleen de bepaalde gestures zoals (de-)pinching en 2 finger scroll, 3 finger swipe, daarvan ligt het patent bij Apple.

Probleem is echter dat je redelijk (fysiek) beperkt bent in welke gestures je met 1 hand kunt maken. En Apple kennende verlenen ze nooit licenties op eigen patenten (iets wat verboden zou moeten worden naar mijn mening).

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 2 juli 2009 10:49]

Anoniem: 157137
@Neophyte8081 juli 2009 19:16
Hmm ben benieuwd of HTC geld heeft betaald, want zover ik weet heeft de HTC Hero ook Multi-Touch.
Niet out of the box, het kan wel maar het is er later in gehackt :)
Volgens mij zit het patent van Apple 'm meer in de 'gestures' (bewegingen) dje je maakt om bijv. in te zoomen. Vandaar dat ze dit in de Windows Mobile demo van laatst ook via een andere manier hadden geïmplementeerd.
Ze hebben beide hun voor- en nadelen, zo is een resistief scherm veel handiger als je met een stylus op kleine iconen moet klikken. Kleine iconen wilt zeggen dat je ze handiger kan schikken of dat je er veel meer op je scherm krijgt.

Een capacitief scherm kan eventueel ook met een stylus werken, maar die dingen kosten wel een stuk meer als een stukje plastiek bij een resistief scherm (en die zijn al veel te duur)

Ook vind ik het soms minder handig om met je vingers aan het scherm te zitten. Als je juist iets vettig of vuil op je handen hebt hangen is het niet aan te raden om op je nieuwe iPhone te werken.
Een voorbeeld van iets wat bijvoorbeeld ook lastig is met vingers, is tekenen... daar valt ook een handtekening zetten onder. Dit laatste heb ik wel meegemaakt op terasjes en mobiele pin-apparaten icm credit cards.

Zoals je zelf al zegt is het goed mogelijk om een stylus te maken die op een capacitief scherm werkt. Deze moet dan bijvoorbeeld de elektrische lading die van je vingers afkomt geleiden naar het scherm. Of zoiets als dat wacom doet met zijn pen tablets.
Windows Mobile 6.5 draait op mijn oude HTC Wizard en het is inderdaad beter met de vingers te bedienen. Het scherm van de Wizard is resistief, maar het is toch prima met de vingers te besturen. In tegenstelling tot WM 6.1 en ouder kun je in WM 6.5 ook door menu's heen scrollen met je vinger. Je hoeft dus niet steeds dat scrollbalkje aan de rechterkant naar beneden te slepen. :)

Al met al wordt Windows Mobile steeds volwassener en beter, maar vergeleken met iPhone OSX is Windows Mobile veel slechter. ;)
vergeleken met iPhone OSX is Windows Mobile veel slechter.
Dat is wel heel erg subjectief.

Wat wel klopt is dat Windows Mobile vergeleken met de iPhone een stuk minder vingervriendelijk is.
En je vergeet dat Windows Mobile nog erg vasthoudt aan het Windows OS principe van de startbalk, kleine eindeloze menuutjes etc. De iPhone heeft dit gewoon beter/duidelijker/makkelijker geregeld met full-screen menuus en minder opties per scherm- verder niet fanboyig bedoeld ofzo - ieder OS zijn eigen stijl. Het is (lijkt mij dan) gewoon een feit dat de iPhone OS beter geschikt is voor kleine schermen dan Windows Mobile.

[Reactie gewijzigd door Asitis op 1 juli 2009 18:57]

Het is wel overzichtelijker, maar de on-screen keyboard verbergt mooi wel de helft van me scherm, waardoor het toch niet zo geschikt is voor kleine schermen :)
Dat heb je op de iPhone, maar ook op een WM device zonder hardware keyboard, dus daar verschillen de besturings systemen (waar het bij deze vergelijking over gaat) niet onder, echter, het on screen keyboard van de iPhone is met de vingers te bedienen, dat krijg ik met mijn WM device niet voor elkaar.
Volgens het artikel met WM 6.5 weer wel

[Reactie gewijzigd door Psycho-18 op 1 juli 2009 23:53]

Ik heb WM6.5 op mijn Xperia X1 gefriemeld en ben toch echt wel heel blij dat ik een hardware-toetsenbordje heb. Met on-screen toetsjes nog kleiner dan een luciferskopje valt het niet mee om met je vingers accuraat een tekst in te voeren.

Aanvulling: WM6.5 op mijn Xperia is heel behoorlijk met de toetsen te bedienen. Hier en daar zou het nog wel voor verbetering vatbaar zijn, maar mogelijk komt dat ook doordat ik een beta op m'n telefoon gefriemeld heb. Hopelijk zijn die dingen in WM6.5 "final" opgelost.

[Reactie gewijzigd door tERRiON op 2 juli 2009 00:35]

dat ligt er maar net aan welk type toetsenbord je hebt geinstalleerd op je WM.
WM is erg goed te customizen. Je download gewoon de versie van het toetsenbord wat je wel lekker vind werken. Niemand die je tegenhoudt :)
Anoniem: 170379
@ASS-Ware2 juli 2009 09:19
Voor Windows Mobile heb je altijd al aparte programma's moeten installeren om deze heerlijk te laten werken.
Zelf heb ik ook een HTC Touch HD gehad. En zo alles geïnstalleerd dat ik geen stylus meer nodig had, nergens nooit meer. Zelfs niet om te typen.
Alleen je moet er wel voor zoeken want het zit er niet standaard op.

Nu heb ik zelf ook een iPhone en ik moet zeggen dat het beeldscherm eerst raar en vaag aanvoelde. Maar het werkt wel veel beter. Maar dat wilt niet zeggen dat die andere WM-Mobile devices slecht waren. Je moet hem alleen aan je wensen aanpassen, en daar ben je wel een tijdje mee bezig.
Anoniem: 40546
@pauldegroot2 juli 2009 11:05
Dus vervang je een zogenaamd subjectieve waardering door een .. nog subjectievere ? Lekker handig jaap.

Waarbij vingervriendelijk or vriendelijk op zichzelf natuurlijk naast multiiterpretabel ontzettend vaag is. Waar plaats je vriendelijk, Tussen vinger-goed-gehumeurd en vinger-verliefd ?

In de vergelijking werd een waardeoordeel gedaan tussen 2 dingen waarbij er een oordeel uitkwam die, hoewel deels subjectief te noemen kan zijn, volgens mij de spijkert op zijn spreekwoordelijke kop raakt.

Mijn oordeel over windhoos modebiel is " Het is geen cent waard ". en dat is een floccinaucinihilipilificatie.
Anoniem: 119722
@pauldegroot1 juli 2009 21:12
[...]


Dat is wel heel erg subjectief.

Wat wel klopt is dat Windows Mobile vergeleken met de iPhone een stuk minder vingervriendelijk is.
De PALM PRE is net zo fingerfriendly als die Appel.Net zoals de Nokia 5800 Xpress. Laatste update had ook capacitieve scherm ondersteuning

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 1 juli 2009 21:17]

Maar die lopen beide niet op Windows Mobile...

On: Dit is wel een grote stap voorwaarts, inmiddels is toch wel duidelijk dat het overgrote deel van de gebruikers de voorkeur geeft aan besturing met de vinger ipv stylus. Dit gaat overigens allemaal wel heel erg traag daar bij Microsoft, kunnen op dit gebied ook een voorbeeld nemen aan Apple en Google die veel sneller met grote updates komen en niet vertrouwen op anderen (Touchflo van HTC en dergelijke).
Apple en Google programmeren puur voor hun eigen hardware, Microsoft niet. Dat maakt wel even een enorm verschil. Zou Microsoft enkel een OS maken puur voor hun eigen telefoons zou het een en ander zeker een stuk beter en sneller doorgevoerd kunnen worden.
Sinds wanneer heeft Google zijn eigen hardware?
sinds het op maar 1 telefoontype verschijnt?
Er staan er 4 op de pricewatch (kleurvarianten niet meegeteld)
Ik draai momenteel ook Windows Mobile 6.5 op mijn HTC Touch HD Namelijk Dutty's Rom R3) en ik ben er echt heel tevreden over het is nu gewoon als je iets aanraakt reageert ie direct en dat is gewoon lekker werken (H).

@ Myst1k4l: ja dat geef ik zeker toe. Maar dat wist ik al voordat ik een windows toestel kocht. Ik kocht mijn windows toestel namelijk omdat ik wist dat ik alles kon veranderen en het zo een stuk beter zou werken.

[Reactie gewijzigd door kami124 op 1 juli 2009 18:49]

Anoniem: 45909
@kami1241 juli 2009 18:01
Ironisch is dit. Je geeft hiermee zelf toe dat Windows Mobile eigenlijk plat gezegd ruk is en je naar custom ROMs moet grijpen om het enigzins werkbaar te krijgen.

Ik heb inmiddels ervaring met iphone, winmob en google en ik kan je vertellen dat windows mob veruit het slechtst performed.

iPhone en Google kun je het nog over hebben... daar ben ik beiden over te spreken. Met palm webos heb ik geen ervaring, schijnt ook wel aardig te worden.

Feit is dat winmob heel hard aan de weg moet timmeren willen ze in deze markt blijven (middel-lange termijn).
Hoezo ironisch? Hij geeft niets toe, hij zegt idd dat WM6.1 -een OS van jaren oud- peumen is... En dat is het ook, kwa eenvoud. En dat is juist waarom Microsoft nu WM 6.5 en daarna 7.0 gaat uitbrengen: Om hun OS te updaten en te zorgen dat het wel werkt zoals mensen tegenwoordig gewend zijn te werken met een telefoon.

Overigens is WM wel het meest flexibel van alle mobiele OS'en, zowel kwa hardware als kwa software dat erop geinstalleerd kan worden. Dat geeft het een grote pré en dat is ook de reden waarom ik niet van mijn WM toestel af zou willen.

Beetje fanboy-reactie van Myst1k4l vind ik.

[Reactie gewijzigd door Ruuddie op 1 juli 2009 18:15]

Anoniem: 69767
@Ruuddie1 juli 2009 18:23
Fout: het meest flexibele is Android. Het is open-source en draait zelfs op Netbook hardware...Winmob is closed-source, dus daar ken je ook niet veel van aanpassen behalve dan allerlei hacks om je veranderingen bovenop het OS te krijgen..Echt: Android is veel flexiber dan Winmobile.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 1 juli 2009 18:25]

Android is meer open, maar om op te programmeren is WinMo veel 'opener'. Je kan out of the box alles er op laten draaiien wat je zelf maakt, zonder licentie kosten oid.
Er zijn tenslotte meer applicatie coders dan kernel hackers.
Je kan out of the box alles er op laten draaiien wat je zelf maakt, zonder licentie kosten oid.
Dat kan met bijna elk platform als je een ontwikkelaar bent. Je hebt namelijk de sdk waarmee je hem op je eigen mobieltje gratis kan draaien. Wat dan het handige is aan Android en iPhone OS zijn de applicatie-download-oplossingen. Hiermee kan je als ontwikkelaar veel meer mensen bereiken en daardoor veel meer geld verdienen (als dat je doel is).
Anoniem: 26230
@rubenw1 juli 2009 23:42
voor de iPhone SDK heb je persé een mac nodig (=meestal niet gratis).
Anoniem: 45909
@Ruuddie1 juli 2009 18:22
Waarom is elke beperkende MS opmerking (in een MS thread) nu meteen een 'fanboy' reactie ;(

Met flexibiliteit ben ik het wel gedeeltelijk met je eens; ik gebruik mijn HTC nu alleen nog voor tomtom, maar dat is ook echt de enige reden....

Edit: Ik gebruik overigens een Touch Diamond

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 45909 op 1 juli 2009 18:23]

Ook zonder custom ROM is de Touch HD goed werkbaar (anders had ik er ook echt wel een custom op gezet). Wat me wel weer opvalt is dat de Touch Diamond dan weer merkbaar langzamer is, terwijl je zou verwachten dat het verschil nauwelijks merkbaar zou zijn.
Niet echt, het is gewoon de enige manier atm (dacht ik) om aan een Windows Mobile 6.5 OS te komen. Het is pas sinds die versie dat het echt vingervriendelijk is geworden (moet wel zeggen dat ik nooit problemen had met de 6.1 versie, en bijna nooit een stylus gebruikte)
Ik heb het ook draaien op mijn HTC Touch Pro, wat nooit WinMo 6.5 zou krijgen, dus moet je wel naar custom roms gaan.

[Reactie gewijzigd door Ali3nSt0rmz op 1 juli 2009 18:16]

Maar wat als ik niet van de standaard hou en ik wil mijn toestel eigen maken. Dit kan ik niet met mijn iPhone zonder te jailbreaken en mijn garantie te verliezen. Op de WM kan dit dus wel.

Het feit dat hij niet van de standaard uitrusting die meegeleverd is met zijn telefoon houd en het dus eigen wil maken, is het meteen "plat gezegd ruk" ? Denk eens na voor je iets zegt...
Jailbreaking verlies je geen garantie mee hoor, als je dat toch al kan kan je de boel ook weer terugzetten naar normaal.
Geheel off-topic, maar aangezien je toch erover begint: als ik nu mijn telefoon jailbreak, is dat niet tegen de voorwaarden van Apple en dus ook niet tegen de voorwaarden van T-mobile ?

Best krom van Apple dan, het niet verbieden van hetgeen zij bij iedere release proberen te dwarsbomen, niet ?
Helaas op mijn HTC Touch (eerste versie) niet het geval, waarschijnlijk door de CPU :P

anyway, bediening in 6.5 is inderdaad stuk beter dan 6.0 en 6.1 :)
De Touch en Touch HD hebben dezelfde CPU, alleen de hoeveelheid RAM verschilt. Het verschil zal hem hoogstwaarschijnlijk in de software zitten.
Er zijn 2 versies van de Touch namelijk de Elf en de Elfin, ze hebben beide een TI OMAP 850 201MHz processor, de Elf heeft 64MB geheugen en de Elfin 128MB.

De Touch HD heeft een Qualcomm MSM7201A ARM Processor 528 MHz processor met 288MB ;).
Anoniem: 119722
@stephenophof1 juli 2009 18:27
Windows Mobile 6.5 draait op mijn oude HTC Wizard en het is inderdaad beter met de vingers te bedienen. Het scherm van de Wizard is resistief, maar het is toch prima met de vingers te besturen. In tegenstelling tot WM 6.1 en ouder kun je in WM 6.5 ook door menu's heen scrollen met je vinger. Je hoeft dus niet steeds dat scrollbalkje aan de rechterkant naar beneden te slepen. :)
Ik heb daar met een goede custom ROM nooit last van gehad. Hert scrolbalkje hoefde ik nooit (meer) te gebruiken. Echter de Wizard is een totaal andere device dan bijv. de Touch serie die veel beter geschikt is voor het bedienen met de vingers. De wizard niet (zo)
Voor als nog draait de helft van mijn software niet op de IPhone en is er geen Apple tegenhanger voor. Dus is maar net hoe je beter of slechter definieerd. Ik wil voorlopig in ieder geval voor geen goud een IPhone. Dat is ook mede te danken aan de belachelijke prijs en het feit dat het product gebonden is aan maar 1 provider.
Dat laatste klopt niet, dat is toevallig in Nederland zo, maar je kan hem in België gewoon los kopen en in Nederland met een SIM naar keuze gebruiken.
Wordt het type systeem (capacitief/resistief) dat gebruikt wordt eigelijk niet door de driver zelf afgehandeld ipv in het besturingssysteem zelf?
Ja dat zou kunnen maar het aanraak vlak is veel groter dus weet windows niet wat je aan probeert te raken... zoiets :P
Ugh, ik word er nu zo onderhand wel moe van, WinMo ondersteund wel capacitieve schermen, geloof je het niet?
Kijk dan maar eens naar de Meizu M8.
Het ligt ook aan de drivers, niet aan het OS.
In het nieuwsbericht staat dan ook dat het niet om de aansturing gaat, maar om het gemak waarmee de interface met de vingers te bedienen is. Iets wat schijnbaar een vereiste is voor capacitieve schermen. En dan in het bijzonder het formaat van de knopjes en schuifjes.
De M8 draait op CE, niet Windows Mobile.
[/miereneukmodus]
een driver die op CE werkt, werkt ook op WinMo.
[/mierenneukmodus]
Anoniem: 63628
1 juli 2009 18:07
Capacitief? Zou je eens aan een vrouw met nagels moeten geven, die klagen steen en been. Doe mij maar resistitive, werkt bijna net zo goed en is veel meer mee mogelijk qua stylus en handschriftherkenning. Ik bedoel, ik zou het syncen van notities met onenote voor geen goud opgeven.
Werkt bijna net zo goed? Hoe kom je daarbij, echt, is dat werkelijk je ervaring tussen die 2 typen schermen? Als WM straks capacitive ondersteunt en krijgt gaat er een wereld voor je open denk ik. En vrouwen met zulke lange nagels kom ik nu ook weer niet zoveel tegen in smartphone-land.
Eerlijk gezegd is Windows Mobile 6.5 nog niet zo'n grote verandering als ik gehoopt had. Ik heb een ROM versie voor mijn Glofiish gemaakt/gecooked. Doch ben ik er nog niet zo te spreken over. Het startmenu en een paar andere opties zijn vingervriendelijk maar zodra je ook maar een beetje dieper gaat stuit je al snel op barrieres dat je stylus toch weer je beste vriend wordt (of je moet goede nagels hebben).

Voor mij maakt het niet uit. Ik was de stylus al gewend. Maar voor ieder die inderdaad een volwaardig vingervriendelijk mobile apparaat-OS verwacht zal moeten wachten op Windows Mobile 7 voor volgend jaar. Die krijgt vrijwel volwaardig de zeer vingervriendelijke Zune interface.

Het is wel goed dat deze schermen worden ondersteund en dat de keus bij de OEM wordt gelaten. Zo worden Windows Mobile telefoons betere concurrenten voor de iPhone.
Anoniem: 261542
@Thief1 juli 2009 19:16
ms kennende zal de overgang van stylus- naar volledig vingerbediend een aantal iteraties van het ms phone os duren.

vergelijk het met de overgang van dos naar volledig windows 7. eerst was windows gewoon een schil op dos; de fase waar we met winmo nu inzitten. toen kreeg je een tijdje windows met dos emulatie maar de GUI liet nog te wensen over en zometeen krijg je windows 7 waar de focus echt op GUI gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid schijnt te liggen.

voor ms phone os ligt een zelfde traject in het verschiet. winmo 6 + htc shell (win 3.11), winmo 6.5 (win 95), winmo 7 (win 7)?
nu hopen dat ze hier niet ook 23 jaar over doen :P

Anyways, WM6.5 is wel een grote verbetering tov 6.1. Niet dat toen ik nog 6.1 op mn x1 had staan mijn stylus ooit gebruikte maar het is nu wel een stuk minder gepriegel als ik toevallig een keer een instelling moet veranderen (gelukkig hoef ik dat bijna nooit) De rest van de applicaties die ik gebruik zijn allemaal al wel redelijk vingervriendelijk.

Ik wil trouwens ook nog wel iets kwijt over de ms vs apple. Het is al wel vaker gezegd, maar het is inderdaad een andere markt. Ik ben zeker geen MS fanboy, ik draai linux als hoofdos (momenteel win 7 rc ok). En toch heb ik voor een WinMo phone gekozen. Omdat ik een iPhone gewoon een onhadig apparaat vond. Het lag zeker niet aan de prijs van het ding. Mijn abo is net zo duur. WinMo werkt voor mij gewoon lekkerder, waarom kunnen apple fanboys dat zo slecht verteren.
Mijn Axim X51V (van mei 2006 met zowel WM6.0 als 6.1) werkt prima, zelfs met motorhandschoenen (de dikke wintervariant) aan.
Mijn HTC Touch Pro blijft gewoon werken.

Bij de meeste progsels zijn inderdaad de icoontjes/knoppen wat klein, maar het werkt allemaal wel, zelfs zonder hard te moeten drukken oid.

Ik ga er dan maar voor het gemak van uit dat dit bij een capacitief scherm niet meer gaat lukken? Bellen met handschoenen aan is zowieso een no-go, want dat lukte zelfs met mijn oude "normale" mobiel (Nokia5140i) niet eens :)

[Reactie gewijzigd door Martin-S op 1 juli 2009 18:58]

Anoniem: 174991
@Martin-S1 juli 2009 21:42
Ik trek meestal ook eerst motorhandschoenen aan voor ik ga bellen. Maar ja, wel handig voor als je een belangrijk belletje krijgt op de snelweg natuurlijk.
Ik neem aan dat je ze UIT doet voor je gaat bellen?

voor op de motor is voice-command veel handiger
neemt de telefoon vanzelf op als je een commando inspreekt
Heerlijk toch hoe elk nieuwsbericht over Windows Mobile of over de iPhone telkens weer uitmondt op een geschil tussen win-side en mac-side.
Maar goed, ik ben ook een WM-fanboy :)

Het liefste zou ik een combinatie van resistief en capacitief willen zien. Ook nog met WM 6.5 bedien ik graag het scherm met een pen, een vork en m'n nagels (dit laatste ivm vingerafdrukken op het scherm). De drukgevoeligheid van modernere PDA's en Smartphones is dusdanig hoog dat ik absoluut niet het idee heb dat ik op het scherm moet drukken. Eerder, licht aanraken werkt perfect!
Heerlijk toch hoe elk nieuwsbericht over Windows Mobile of over de iPhone telkens weer uitmondt op een geschil tussen win-side en mac-side.
Maar goed, ik ben ook een WM-fanboy :)
Dat komt omdat je niet beter weet. Komt vanzelf wel een keer goed ;)

Ik merk dat de grootste bashers, of het nu om het bashen van WM, Windows of OS X gaat, nog nooit het andere OS echt geprobeerd hebben. Zoals je de afgelopen dagen in andere artikelen hebt kunnen lezen, is een iPhone een hele grote stap voorwaarts over WM en nieuwe iPhone of Mac OS X gebruikers stappen over het algemeen niet terug.

Ik ben nog nooit een Apple gebruiker tegengekomen die vrijwillig Microsoft producten is gaan gebruiken, vise versa daarentegen stappen er steeds meer over op Apple. Windows fanboys zijn over het algemeen de jongeren die Windows als eerste OS hebben mogen ervaren en dus nog niet met andere OSen bekend zijn of het zijn de volwassenen die na jaren met Windows gewerkt te hebben, het simpelweg de nodige hersencellen ontbreekt om met OS X, UNIX en/of Linux te werken.
Ik merk dat de grootste bashers, of het nu om het bashen van WM, Windows of OS X gaat, nog nooit het andere OS echt geprobeerd hebben. Zoals je de afgelopen dagen in andere artikelen hebt kunnen lezen, is een iPhone een hele grote stap voorwaarts over WM en nieuwe iPhone of Mac OS X gebruikers stappen over het algemeen niet terug.
Als ik een computer of telefoon van 1000 euro koop, ga ik over algemeen die niet wegdoen om een ander te halen :+ ik maak het er de beste van.
Ik merk dat de grootste bashers, of het nu om het bashen van WM, Windows of OS X gaat, nog nooit het andere OS echt geprobeerd hebben. Zoals je de afgelopen dagen in andere artikelen hebt kunnen lezen, is een iPhone een hele grote stap voorwaarts over WM en nieuwe iPhone of Mac OS X gebruikers stappen over het algemeen niet terug.
Ik vermoed dat de gemiddelde tweaker juist wel meerdere systemen heeft geprobeerd. Ik in ieder geval wel. OS X draait naast W7 op m'n laptop en het loopt als een trein. En toch geef ik de voorkeur aan W7, al geef ik toe dat sommige dingen op OS X beter zijn geregeld
Betreffende de iPhone, zelf heb ik er geen maar ik heb 'm wel in mijn handen gehad. Ik denk dat de iPhone een hele andere markt bedient dan WM. Immers, vóór de iPhone was een smartphone voor de gemiddelde consument niet interessant. WM is voor veel zakelijke toepassingen veel beter. Zo zie ik bijvoorbeeld een bedrijf als Psion Teklogix niet snel overstappen op iPhone.

Mensen vergeten vaak dat Microsoft, RIM en Palm tot op heden een hele andere markt hebben bediend dan de iPhone. Met WM6.5, WM7 en de Pre zullen ze meer richting de markt met de consument als eindgebruiker schuiven en dán pas dus concurreren met de iPhone.
En dan de vergelijking: je kunt niet tegen DAF zeggen dat de SUV van Volvo handzamer is en sneller optrekt. Andere markt, ander product.
Dus als één "mac fanboy" generaliseerd denk jij dat alle "mac fanboys" generaliseren? mmmm... nogal tegenstrijdig, of niet?

OnTopic:
handig dat WM dat nu beter ondersteund. Dan komen er dus ook meer mobieltjes met capacitieve schermen, wat ik handiger vind werken.

[Reactie gewijzigd door rubenw op 1 juli 2009 23:35]

Anoniem: 300753
1 juli 2009 19:35
is het niet zo dat capacitieve schermen veel sneller reageren dan resistieve schermen?
Als ik die filmpjes op youtube vergelijk van gsm's met windows mobile dan reageren die veel trager dan wanneer ik een filmpje bekijk van google android of de iphone.
Dat heeft niet zozeer met het scherm te maken maar meer met de CPU, geheugen en het OS.

Een vergelijk die jou hypothese zou onderbouwen zou er 1 van 2x het zelfde toestel op het scherm na zijn ;) Ene met een resitieve scherm en ander met capacitief scherm =)

[Reactie gewijzigd door Osxy op 1 juli 2009 19:56]

Anoniem: 300753
@Osxy1 juli 2009 20:06
ahzo, ja dat zou wel eens kunnen dan
alhoewel, ik denk dat de omnia 2 nog wel goede hardware heeft maar ik vind dat het scrollen van links naar rechts echt niet zo vloeiend en goed reageert dan bevoorbeeld bij een willekeurig android toestel. Zal dan toch aan het OS liggen dan :D
Daar zit je dan over een paar maanden, in de winter, met je handschoenen aan. Je verkleumt bij een bushokje en wacht al 20min. Toch maar even 9292ov checken of je nog enigszins op tijd bij je afspraak bent...
tik tik tik...SHIT mijn iPhone is stuk! Hij doet ut niet!

Nee dan moet je eerst je handschoen uit doen.

Doe mij maar resistief, kan je lekker stylus gebruiken als je vieze vingers hebt.
Net of een stylus handig is met handschoenen aan ;)

Enne... werkt ook met je neus! :P

[Reactie gewijzigd door damster_mark op 1 juli 2009 17:37]

Anoniem: 177807
@Jazco2nd1 juli 2009 17:37
Jij liever als ik, omdat het één dag zo koud is dat ik handschoenen aantrek, ga ik 364 dagen kutten met een stylus.
Het is niet omdat je met een stylus KAN werken dat het ook MOET
Je kan even goed met je vingers werken (of zoals op mijn touch pro) hoef ik niet eens hard te duwen, gewoon eens "tegenkomen" en hij registreerd het al.
Apple heeft anders wel een patent ingediend zodat de iPhone beter met handschoenen kan worden aangeraakt:
nieuws: Apple wil patent voor multitouch-bediening met handschoenen

Maar dit is er niet van terecht gekomen in de iPhone 3G S ?
Was er niet een handschoen op de markt gekomen die dit ondersteunde ?
Dit is weer typisch een argument in het kader "ja maar in dit exotische geval heb ik gelijk!"

Als je dan zo graag een stylus wilt ,dan koop je die toch. Zelfs een metalen pen werkt al op de iPhone (wel een goeie nemen), omdat die ook stroom geleidt ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee