Utrechtse politie toont inbraken op website

De Utrechtse politie heeft een website geopend waarmee inwoners van de Domstad kunnen zien in welke straten recent is ingebroken. De politie hoopt hiermee inbraakpreventie beter onder de aandacht van de burger te brengen.

Op Stopdecriminaliteit.nl is met behulp van Google Maps te zien in welke straten het dievengilde heeft toegeslagen. Ook wordt aangegeven op welke manier de inbraak is gepleegd. Verder gebruikt de politie de site om te achterhalen wie de rechtmatige eigenaren van gestolen spullen zijn die zijn teruggevonden. De politie wil de gegevens op de site dagelijks verversen.

In 2008 noteerde de poltie in Utrecht 2255 inbraken, gemiddeld ruim 6 inbraken per dag. Hoewel het aantal woninginbraken in de stad de laatste jaren daalt, wil het korps dit aantal verder terugbrengen. De nieuwe website moet daarbij helpen, onder andere door in korte video's tips te geven over inbaakpreventie. In bepaalde gevallen zal er ook informatie over verdachten worden gepubliceerd.

Verzekeraar FBTO waarschuwt op zijn beurt dat gebruikers van sociale netwerksites beter niet hun vakantieplannen kunnen bespreken op dergelijke websites, omdat inbrekers zouden meelezen, zo meldt De Volkskrant. Plannen over de vakantie of bijdragen vanaf het vakantieadres zouden beter afgeschermd kunnen worden voor buitenstaanders en volgens de verzekeraar is het aan te raden om een alias te gebruiken in plaats van de volledige naam. Ook wordt aangeraden om zo weinig mogelijk persoonsgegevens op sociale netwerksites te posten.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

22-06-2009 • 15:39

64

Reacties (64)

64
60
51
2
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 69767 22 juni 2009 15:45
Openbreken
Ingooien/inslaan
Hengelen
Insluipen
Cilinder afbreken
Boren
Flipperen
Babbeltruc
Onbekend
Leuk dat ook precies de methode geregistreerd wordt :D Wat bedoelen ze met 'Flipperen' ?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 23 juli 2024 01:42]

Op die site staan hier handige filmpjes met inbraak tips, voor alle criminelen die nog niet wisten hoe het moest :+

Staat ook bij wat flipperen is :)
Anoniem: 242706 @Aaargh!22 juni 2009 18:31
Ik vind het dan wel weer een beetje jammer dat die filmpjes van die inbraken allemaal 's nachts in het donker zijn gefilmd. Daarmee wordt toch weer een beetje de indruk gewekt dat je overdag relatief veilig zit, terwijl dat helemaal niet persé zo is. Bij ons is van de week ingebroken toen ik even een half uurtje weg was, op klaarlichte dag. Ik kwam gelukkig thuis toen ze net het slot open hadden (cilinder afgebroken) en naar binnen wilden stappen, waardoor ze wegrenden zonder iets mee te kunnen nemen. De politie vertelde ons dat de meeste inbraken in onze buurt tegenwoordig overdag worden gepleegd, stukken meer dan 's nachts. Waarschijnlijk is dat voor die inbrekers veiliger in een buurt waar vrijwel iedereen overdag op zijn werk is, terwijl 's nachts de meeste mensen thuis zijn. Het is dus ook belangrijk om overdag goed op te letten en je deur altijd goed op slot te doen.

Edit @Maghiel:
Ik weet het, het is een voormalige huurwoning die we nu gekocht hebben, er was denk ik bespaard op de sloten (nooit een goed idee natuurlijk), en we waren er helaas nog niet aan toe gekomen om betere sloten te installeren. Nu is dat gelukkig wel gebeurd dus laten we hopen dat ze nu wegblijven. :P

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 242706 op 23 juli 2024 01:42]

Tsja, een cylinder is super eenvoudig te breken, vooral als het beslag ook nog eens van slechte kwaliteit is. Je bent binnen een paar tellen binnen zonder lawaai te maken.
Daarom kun je het beste cylinders, maar zeker ook het beslag, die minstens 2 sterren SKG keurmerk hebben nemen, liefst 3 sterren. Wanneer je goed veiligheidsbeslag hebt is het namelijk erg lastig om hem eraf te halen en grip op de cylinder te kunnen krijgen, en lukt het enkel met een hoop herrie. En goede cylinders breken dan weer op een plek waardoor je geen bouwsleutel of iets dergelijks erin kunt steken en het slot open kunt draaien.

Dus goed op slot, is alleen goed op slot met goede sloten en beslag ;)

(en nee ik ben geen inbreker :P)

[Reactie gewijzigd door Maghiel op 23 juli 2024 01:42]

Maar SKG sterren beslag alleen, betekent absoluut niet, dat een deur of raam inbraakveilig is.
Daar heb je het politiekeurmerk voor, wat eisen stelt aan de complete constructie, ipv alleen het slot.

Een oude eend met een ferrari motor erin wordt ook niet gelijk een racewagen.
Soms zijn het trouwens ook simpele dingen, die je zelf kunt verbeteren, bijvoorbeeld bij schuifdeuren, gewoon een lat tussen de binnenste deur en zijkant leggen, dan kan die deur gewoon niet meer openschuiven.
Tuurlijk, maar een deur of raam in z'n geheel forceren maakt dan WEL weer geluid. En ik richtte me hierboven vooral op het verhaal van dna1988, je hebt verder wel gelijk natuurlijk.

De vergelijking met auto's vind ik hier alleen NIET opgaan, en ik wordt sowieso een beetje moe van die auto vergelijkingen :p Een betere vergelijking had misschien een kluis met een massieve deur, maar gipsplaten muren geweest, oid.
Flipperen is volgens mij met een pasje of een dun flexibel stuk metaal tussen het deurkozijn en de deur het slot "openduwen". Werkt dus alleen als je je deur altijd in het slot laat vallen en verder niet op het zogenaamde "nachtslot" draait.
flipperen is met stuk hard plastic tussen kozijn en deurslot het palletje naar binnen drukken
Flipperen is met een stuk colafles of sinasfles of bankpas de dagschoot van de deur openen tussen het kozijn en de deur in.Vrij snelle methode.Staan binnen 2 minuten binnen.Daarom is het zo belangrijk dat als je ook maar 5 minuten weg bent,gewoon je deur op slot draait.
Hmm dit maakt het eerlijk gezegd voor de inbrekers ook makkelijk om te zien in welke buurten er weinig of niet wordt ingebroken.

Zo kunnen ze makkelijker hun gebied verleggen want de mensen die dit gaan nakijken en zien dat er in hun wijk wordt ingebroken ondernemen vast en zeker wel wat maatregelen. Dit maakt het moeilijker voor de inbrekers om binnen te komen en die willen zo snel mogelijk binnen en weer buiten zijn.

Aan de hand van dit gaan ze dan wss naar de rustige wijken toe.
Anoniem: 128823 @wsLy22 juni 2009 15:50
Van de mensen die ik ken waarbij is ingebroken (6 in 2009) heeft niemand extra maatregelen genomen, ik durf dus beweren dat dieven juist daar moeten zijn! Alleen kan ik dit niet onderbouwen met echte cijfers, als die al zouden bestaan.
de inbrekers hebben de stad in zones verdeeld en wie het meeste inbraken op die site krijgt, zonder gepakt te worden is de Zomerkampioen Inbreken 2009.

De winnaar mag de wisseltrofee, een vergulde koevoet, gedurende de volgende herfstperiode gebruiken, waardoor slachtoffers weten wanneer ze vereerd zijn geweest met een bezoekje van de lokale kampioen :+
Dit initiatief heeft naar mijn idee twee kanten.

aan de ene kant laat je zien waar "makkelijke doelwitten zijn" lekker handig voor inbrekers dus.

Aan de andere kant vestig je wel weer aandacht op inbraak. wellicht dat mensen nu een beter beeld krijgen hoe vaak en hoe er ingebroken wordt en dus meer actie ondernemen.
De site krijgt namelijk ook landelijke aandacht (bij wijze van nieuwsuitzendigen), en wordt er voorlichting op de site gegeven over hoe je bepaalde dingen kan voorkomen.

Wellicht staan mensen die er normaal gesproken niet bij stilstaan, toch even bij stil.

Daarbij: als iedereen mag weten wanneer je op vakantie gaat, mag toch ook iedereen wel weten wanneer er bij je ingebroken is?!? :+
Wat FBTO zegt is hier natuurlijk gelijk aan een open deur intrappen, maar ik merk in mijn omgeving vaak dat mensen de mogelijke gevolgen van het delen van dit soort informatie toch erg onderschatten.

Verder op zich wel weer een leuk initiatief van de politie, maar ik blijf die sitenamen altijd zo stom vinden. Stop al die info toch eens op gewoon een algemene site (politie.nl/utrecht) zodat je tenminste meer info bij elkaar hebt direct.

Voor elk thema een eigen url heeft op de lange termijn denk ik weinig effect.
Wat ook een tip is als je op vakantie gaat naar het buitenland met de auto.
Zet nooit je huisadres in je navigatiesysteem. Als ze je navigatie dan jatten / bekijken weten ze direct waar je woont en dat je niet thuis bent.
Wat ook een tip is als je op vakantie gaat naar het buitenland met de auto.
Zet nooit je huisadres in je navigatiesysteem. Als ze je navigatie dan jatten / bekijken weten ze direct waar je woont en dat je niet thuis bent.
Nog beter is je navigatiesysteem gewoon mee te nemen als je de auto parkeert. Zo kan er niks gejat worden en heb je nog lang plezier van je spullen.
Ik begrijp niet dat er nog steeds mensen zijn die waardevolle spullen in hun auto laten liggen tijdens hun vakantie...
Anoniem: 46304 @Passkes22 juni 2009 23:34
Ik denk eigenlijk niet dat een Italiaanse of Franse gauwdief meteen naar Nederland afreist om te kijken of er nog meer te halen valt.
Waarom zou je alles op één plek doen, als ik informatie zoek over een specifiek iets dan heb ik liever een site die daar op gericht is.
Net als bij tweakers.net heb je ook pricewatch.tweakers.net, dit gaat dan niet helemaal op voor mijn bedoeling maar is wel beter dan tweakers.net/random/random/random/bestemming
Als ze gewoon een overzichtelijke site maken met goede menus vind ik het makkelijker om te onthouden: politie.nl/utrecht dan 10 verschillende urls. Als ze dan toch perse die urls willen gebruiken vanwege de campagnes, maak dan in ieder geval een portal site die verwijst naar alle relevante politiesites die betrekking hebben op Utrecht.
Dit bestaat al lang.

http://www.misdaadkaart.nl

Hier worden alle zaken bijgehouden waaronder inbraak, maar ook vernieling,
aanranding, straatroof, overvallen etc. etc.
Anoniem: 69767 @FragNeck22 juni 2009 15:59
Nee. Die site is een prive initatief dus niet van justitie zelf, terwijl deze site van het politiekorps zelf is. Bovendien moet misdaadkaart het hebben van informatie uit persberichten, en zoals ze zelf aangeven:
Bevat misdaadkaart.nl alle misdaden in Nederland?
Deze site bevat en toont alle misdaden die door de Nederlandse politie via persberichten worden verspreid. Daarbij gaat het om vele honderden berichten per dag. Afhankelijk van het beleid van het politiekorps kan het voorkomen dat niet alle misdaden of overtredingen worden gepubliceerd. Dat maakt het lastig om de veiligheid tussen steden te vergelijken.

De politie geeft vanuit privacy-oogpunt alleen de plaatsnaam en straatnaam in zijn berichten mee, niet het specifieke huisnummer
Dus lang niet alle inbraken komen op die misdaadkaart-site want lang niet alle inbraken belanden in een persbericht natuurlijk. Dus sites van politiekorpsen zelf zijn veel nauwkeuriger/actueler omdat die wel alle aangifte info hebben !!! Wat jij zegt dat ze alle zaken bijhouden is dus niet zo !!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 23 juli 2024 01:42]

Volgens mij is de politie verplicht een persbericht te versturen zodra het delict heeft plaats gevonden.

Niet alle details worden naar buiten gebracht, maar dat is ook niet noodzakelijk voor een indicatie.

Alleen bij hele bijzondere delicten waarbij het onderzoek gevaar loopt, kan de overheid bepalen geen persbericht te versturen, maar dit geldt bijna nooit voor inbraak.
Anoniem: 69767 @FragNeck22 juni 2009 16:03
Waar staat dat de politie verplicht is voor elk delict een persbericht op te maken? Zoals Misdaadkaart zelf al zegt: Afhankelijk van het beleid van het politiekorps kan het voorkomen dat niet alle misdaden of overtredingen worden gepubliceerd

Dan zijn die korpsen die dat beleid niet voeren in strijd met de wet die ze zelf moeten handhaven!! Ik ben benieuwd waar jij hebt gevonden dat ze verplicht van alle delicten een persbericht moeten publiceren, want dan is de politie dus fout bezig als ze het niet doen!!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 23 juli 2024 01:42]

misschien hadden ze moeten samenwerken.. hoeveel sites wel niet het zelfde willen bekijken en ook doen is ontelbaar. Samen kunnen ze veel meer bereiken
Op die site staat alleen bijna geen content. Als ik dit vergelijk met de genoemde site in het nieuwsbericht, bevat die veel meer aangiftes. Bekijk hetzelfde gebied maar eens. Alleen is de dekking beperkt: Utrecht Centrum. Want je dacht toch niet echt dat er geen inbraken zijn in overvecht en kanaleneiland?
Verzekeraar FBTO waarschuwt op zijn beurt dat gebruikers van sociale netwerksites beter niet hun vakantieplannen kunnen bespreken op dergelijke websites,
Tip van de week.
Veel mensen die je "eens" spreekt in de kroeg, en toevallig weten waar je woont kennen altijd wel iemand.
Ben je het niet zelf, dan is het wel een van de 200 vrienden van je kids die op hyves een heel netwerk hebben opgezet.
Ik vind het ergens ook belachelijk.
Ik hoorde op de radio vanmorgen dat verzekeraars per individueel geval gaan kijken of jij zelf niet schuldig bent aan het feit dat inbrekers zouden weten of jij op vakantie gaat of niet.

Als men bewust bij iemand wil inbreken, dan gebeurt dat toch wel, en houdt men bijvoorbeeld het gebruik van de lichten in de woning in de gaten, of dat de auto wel of niet op de oprit staat.

Het beste wat je kan doen, om dit tegen te houden is aan je buren vragen de boel redelijkerwijs in de gaten te houden, en aan de politie van je woonplaats door te geven dat je op vakantie gaat.

De politie heeft ieder jaar een speciaal team wat rond rijdt, en een extra oogje in het zeil houdt bij de mensen die op vakantie zijn.
Anoniem: 48923 @FragNeck22 juni 2009 16:10
Dat is niet zo gek.... Sommige mensen zijn heel open over hun prive leven op een openbare site wat ze gaan doen. Als ik zeg wat we lekker met de familie de komende 2 weken in spanje zitten dan kan je er vanuit gaan dat er zal worden ingebroken bij mij.

Hou dat soort dingen lekker voor je totdat het geweest is. Na afloop is het ook leuk hoor.
Erg handig deze website. Inbrekers kunnen nu zien waar ze al geweest zijn. Na vervangen van de gestolen goederen, kunnen zij opnieuw toeslaan na een week of 3.

Erg handig.... NOT!
Wat dacht je van de huizenprijzen in gebieden waar veel inbraak-vlaggetjes staan? Misschien is het goed voor markt-transparantie, maar ik gok dat veel mensen die in een vlaggejes-wolk leven er niet blij mee zullen zijn (potentiele kopers daarentegen natuurlijk weer wel).

[Reactie gewijzigd door Crugster op 23 juli 2024 01:42]

Als je een Mashup maakt in combinatie met de google earth versie van funda (c) 2009 ;)
Ik weet niet, maar dit is toch precies hetzelfde als wat de Misdaadkaart al sinds 2005 doet? Daarnaast doen die ook andere misdrijven dan alleen inbraak, én opereren ze landelijk ipv slechts in één gemeente/provincie.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 01:42]

Anoniem: 69767 @wildhagen22 juni 2009 15:50
Je weet het niet, maar toch stel je dat ze precies hetzelfde zijn ;)

Overigens, is die misdaadkaart erg kaal. Als ik op Utrecht zoom en dan klik op Inbraak zie ik geen enkele inbraak, terwijl ik dat wel op de Utrechtse Politie tientallen zie. Dus zijn niet precies hetzelfde. Voor Utrecht is de Utrechtse Politie site veeeeel nauwkeuriger.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 23 juli 2024 01:42]

is niet van de overheid :+ heeel misschien dat dat invloed heeft op de inhoud van de pagina :X
Anoniem: 155787 @wildhagen22 juni 2009 20:11
Er is nog nooit een melding gemaakt in zwolle volgens je landelijke kaart.

Doet mij er veilig voelen en de huizen prijzen exploderen.
Makkelijk voor de inbrekers, kunnen ze meteen zien in elke wijk het slagingspercentage het grootst is.
niet alleen dat, ook waar weer nieuwe tv's en/of andere waardevolle spullen zijn. de meeste mensen kopen (van het verzekeringsgeld) toch weer nieuwe dingen terug.
Zo gebeurt het bij bedrijven ook veel. Week alle flatscreens gejat, week 2 heeft het bedrijf alle flatscreens weer aangevuld, week 3 alle nieuwe flatscreens zijn weer gejat.
Anoniem: 278298 22 juni 2009 16:07
Lockpicking en eigen schuld(deur open laten) staan er niet tussen.... Misschien willen mensen toch niet toegeven dat het hun eigen schuld was... en is lockpicking niet populair genoeg (terwijl dit toch de stilste manier is)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 278298 op 23 juli 2024 01:42]

Deur open laten staan valt onder insluiping.

lockpicking valt onder een van den anderen.
* Flipperen / Onbekend
En met de moderne sloten van vandaag, vaak nieteens meer echt mogelijk.

[Reactie gewijzigd door bbr op 23 juli 2024 01:42]

"eigen schuld(deur open laten)" is geen inbraak, dat is insluiping.

Lockpicking is erg moeilijk, en je hebt er duur spul voor nodig, en het is tijdrovend. Een cylinder breken hoef je ook geen geluid voor te maken, en is veel eenvoudiger.
er is net bij mij op de hoek ingebroken zie ik (gisteren). :) Gelukkig valt bij mij niet zoveel te halen (studentenhuis). wellicht weten de inbrekers dat ook wel als ze vooronderzoek doen :)
Studentenhuis => laptops?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.