Fabrikanten tonen eerste mini-hdmi-connectors

De nieuwe versie van de hdmi-specificatie, die in de eerste helft van dit jaar uitkomt, beschrijft een connector die de helft zo groot is als de huidige stekker voor mobiele apparaten. Enkele bedrijven hebben al de eerste prototypes getoond.

Steeds meer kleine apparaten, bijvoorbeeld de Samsung Omnia HD, bevatten een 'Type C' hdmi-poort. Dit voor mobiele apparaten bedoelde type heeft met de komst van hdmi 1.3 ingang gevonden. Nog voor de zomer krijgt de hdmi-standaard echter een toevoeging die een nog kleinere mini-connector beschrijft. Deze Type D-stekker is gebaseerd op dezelfde 19pin-configuratie als de overige hdmi-connectors, maar is slechts half zo groot als een Type C-model.

Hdmi Type D

Bedrijven als Molex en Yazaki hebben alvast hun eerste prototypes van hun Type D-connector getoond. Ze zijn vrijwel even groot als micro-usb-connectors en kunnen ermee worden verward; om vergissingen te voorkomen hebben de fabrikanten ervoor gezorgd dat de micro-usb-connector niet in de Type D-hdmi-sleuf past en vice versa.

De eerste kabels en producten met de nieuwe aansluiting zouden al in de tweede helft van 2009 op de markt kunnen komen. Type D zou, net als Type C, na vijfduizend keer inpluggen gegarandeerd nog werken; volgens Molex zou zelfs tienduizend keer geen probleem mogen zijn.

Hoogte Breedte # Pins # Pinrijen Min. in/uit cycli
Hdmi Type A 5,55mm 15mm 19 2 10.000
Hdmi Type C
3,2mm 11,2mm 19 1 5.000
Hdmi Type D 2,8mm 6,4mm 19 2 5.000
Micro usb
2,94mm 7,8mm 5 1 10.000
Hdmi Type D versus Micro USB

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-05-2009 • 17:43

54

Reacties (54)

54
45
10
6
0
0
Wijzig sortering
Als ze natuurlijk slim waren, hadden ze voor de 5 pinnen van een micro-USB connector gewoon ruimte gelaten, zodat je een enkele universele plug krijgt. Werkt met 3,5mm jack-pluggen en TOSLINK toch ook?
De een is daarbij elektronisch en de ander optisch en dus hebben die 2 totaal geen last van elkaar. Maar met deze type D vindt ik het überhaupt al knap dat ze met zulke kleine afmetingen een connector kunnen maken die 1080p + HDsound bandbreedtes aankan. Moet je je voorstellen als die de kleine afmetingen óók nog ns moet delen met USB. Dat krijg je lijkt me onmogelijk zonder interferrentie...
Ik zeg ook niet dat je ze tegelijk moet kunnen gebruiken, dat zal EMC-technisch inderdaad wat moeilijk worden. Maar een vijftal sleuven op de plek waar een USB-connector past moet toch niet zo'n probleem vormen?

Mijn idee was dus een of-of verhaal: Of je stopt er USB in, en het werkt, of je stopt er HDMI in, en het werkt ook. Een combi-connector zal te veel met elkaar gaan storen (crosstalk) en ik zie niet in waar je USB en HDMI tegelijk voor zou willen gebruiken.

De al helemaal briljante ObFix: Voorzie een HDMI-kabel van twee extra datalijnen, en maak alle pinnen even breed. Een kabel voor alles, was toch het motto?
ik zie niet in waar je USB en HDMI tegelijk voor zou willen gebruiken.
Nou, stel dat je via je smartphone een HD-film wilt gaan kijken op je HDTV, dan zit je niet te wachten op een lege batterij tijdens de film. En hoe laad je je smartphone op? Juist, meestal via mini-usb ;)
Ik dacht dat de HDMI stekker opgevolgd zou worden door de Dispalyport kabel. http://en.wikipedia.org/wiki/Display_port
Displayport wás de gedoodverfde opvolger van DVI, volgens het displayport consortium. Echter de HDMI lobby ontwikkeld wat sneller, en is blijkbaar aantrekkelijker, dus verschijnt dat op steeds meer apparaten. Hoewel HDMI bedoeld was voor home entertainment (woonkamer IPV computerkamer waar displayport gepland werd), vind je het ook steeds meer terug op PC's. Dat heeft twee redenen: 1. Compatibiliteit met DVI; waarom niet een extra plugje meeleveren? Market zo leuk, kreet "HDMI"op de graka/computerdoos. 2. Veel groepen, waaronder Microsoft, Intel, AMD en OEM's proberen de PC naar de woonkamer te krijgen als apparaat wat bij de TV hoort. HDMI past mooi in dat plaatje.

Displayport videokaarten zie je alleen op de duurdere videokaarten en monitoren bedoeld voor zakelijk gebruik (ATI FireGL en nVidia Quaddro, Eizo monitoren met kleureiking), en bij een enkele OEM die wel vaker exotisch is met zijn connectors.
Wie zegt dat dit de opvolger is? Je hebt toch ook mini USB. Dit is gewoon een kleinere versie, wat handig is om portable devices aan te sluiten op bijvoorbeeld een TV. Denk hierbij aan mobieltjes, mediaspelers, etc. Zo heeft bijvoorbeeld de Zune HD een hdmi aansluiting, en als het kleiner kan, waarom niet?
Weet er trouwens iemand iets over een dual-link signaal over HDMI? Ik lees verschillende verhalen dat het mogelijk zou zijn, sommige spreken over een andere connector. Ik kom er niet uit, is het technisch mogelijk om een 30" scherm of Matrox dual/triple head to go te gebruiken met HDMI?
Ja, dual-link over HDMI bestaat. Dit kan alleen via een type B HDMI-connector. Zoals je kunt voorstellen is heeft een B-connector meer pinnen dan een A-connector: 29 in plaats van 19.

Ben eigenlijk nog nooit apparatuur tegengekomen met een HDMI B-connector, maar volgens de spec bestaat het wel.
Anoniem: 93798 11 mei 2009 19:21
Weeral een type connector bij ... ondertussen heb ik hier een collectie kabels waarmee ik mijn woonkamer 10 keer rond mee kan gaan 8)7 ... Ik begrijp wel dat ze steeds willen vernieuwen maar niet alle hardware wil ik elke keer opnieuw gaan aanschaffen ... Mijn TV is best nog in orde, mijn DVD recorder ook maar als ik binnen een jaar een nieuwe Digicorder of anders wil aanschaffen wil ik dat nog gewoon kunnen aansluiten zonder weeral op zoek te gaan naar een convertor of wat dan ook ... Doe daar dan nog Apple bij met hun eigen mini & micro displayport, een Wii op lekker ouderwetse SCART of RCA, mijn Sony Digicam over een AV Cable en je hebt weer een gezellige verzameling van allerlei kabels ...

Waarom geen standaard type aansluiting voor alles? Dat beetje plaats besparing door kleinere kabels maakt me niet zozeer uit maar het kan technisch toch niet zo ingewikkeld zijn om een type kabel te ontwikkelen die geschikt is voor alle vormen van data overdracht? (video / geluid / data / ...) of zie ik het te simpel?
Dat is te simpel. Op zich is het te realiseren dat er gelijke stekkers worden gemaakt, maar de elektronica die achter de plug zit is ook belangrijk.
Even een mechanische gedachtengang:
Bij het overdragen van data, zoals bij een netwerk, is het bijna noodzakelijk dat deze foutloos aankomt. Vandaar dat netwerkkabels dus een sluitinkje hebben.
Bij video/audio is dit geen ramp, bij het opnieuw inpluggen van de kabel gaat de datastroom (want HDMI is digtaal, dus data) verder. Je mist dan wel wat, maar hierdoor is het geheel niet verloren, zoals bij data via een netwerk wel het geval kan zijn.
Dus zou je 1 kabel realiseren, dan moet er dus een beveiliging tegen lostrekken opzitten en dit vormt een probleem bij video/audiokabels, welke veel profijt hebben bij miniaturisering, aangezien deze beveiliging ruimte inneemt.

Dit is al 1 van de problemen. Er zijn legio redenen te bedenken waarom er verschillende kabels en protocollen zijn (protocollen zijn usb en hdmi, kabels is coax en utp bijvoorbeeld)
Voor digitale protocollen is het redelijk eenvoudig om een enkele (elektrische) standaard af te spreken. OSI voorziet daarin niet voor niets, en de daadwerkelijke data die daaroverheen gaat kun je in de bovenliggende lagen weer verstoppen.

Hou er rekening mee dat alle verbindingen die we gebruiken zich gewoon als point-to-point verbindingen gedragen, sinds er in Ethernet-switches en USB-hubs een bak elektronica zit die de routering van de juiste signalen afhandelt. In de 'good-old-days' was dit met 10BaseT-hubs en 10Base2-verbindingen nog wel anders. Elektrisch gezien lijken Ethernet, USB, Firewire en HDMI redelijk veel op elkaar: Het zijn allemaal (veelal shielded) twisted-pair kabels met een bepaalde impedantie, en signalen worden differentieel overgezonden. De impedanties kunnen onderling wat verschillen, vanwege de verschillende frequentiegebieden waarop de systemen werken, maar dit is niet onoverkomelijk. Als een kabel genoeg bandbreedte heeft kan er eigenlijk elk willekeurig 'protocol' overheen gegooid worden.

RJ45 (eigenlijk, net zoals 'UTP' een foute benaming voor de connector, die 8P8C heet) is in principe ook een redelijk inferieure plug als het op betrouwbaarheid aankomt. Een beetje duwen en trekken en de boel hangt los (krak!), wat dat betreft zijn zelfs Sub-D connectors, mits vastgeschroefd, een stuk beter.

Het grotere probleem met 1-connector-voor-alles (even afgezien van stroom en data door elkaar heen) is dat er 999 miljoen fabrikanten zijn die allemaal op het idee komen om een andere connector te gebruiken, en standaardisering een stuk moeilijker wordt. Want ja, Sony wil niet dat hun TV met jouw Philips receiver gaat lopen praten, daar zien ze liever een Sony receiver onder. Daar komt nog eens bij dat digitale encapsulation voor multimedia altijd een codeer- en decodeerslag met zich meebrengt, wat heel erg irritant kan zijn in vormen van vertragingen en brakke audio-video synchronisatie.
Het is niet zozeer dat elke fabrikant een andere stekker heeft (zowel Sony als Philips als Panasonic TV's doen HDMI), maar dat er voor elke toepassing weer een nadeel van de vorige standaard aan het licht komt en er dus wat nieuws komt. Voor netwerk was er UTP, dat was een ramp van eenstekker waar ook (officieel) geen power doorheen kon dus USB, dat moest sneller dus Firewire, voor HD-video was dat allemaal te langzaam en kwam DVI, toen bedacht men dat een paar extra sporen voor audio ook wel leuk zou zijn en kwam HDMI, toen bedachten een stel mensen dat HDMI wel heel duur was en kwam DisplayPort, etc.

Overigens is dit mini-HDMI geen ander protocol, alleen een ander stekkertje. Een eenvoudig verloopje is dus al genoeg.
UTP kabels hebben echt geen sluitingkje om de data te beschermen hoor ;) Die is er gewoon zodat 'ie goed vastzit en er ruimte genoeg is op netwerkapparatuur. En bovendien, netwerkprotocollen zijn er juist op gericht dat de data niet altijd foutloos aankomt.
protocollen zijn usb en hdmi
Nee toch? Protocollen zijn bijv. FTP, HTTP, TCP/IP. USB en HDMI zijn type kabels, net zoals utp en coax.

[Reactie gewijzigd door Aikon op 24 juli 2024 13:28]

UTP stekkers zijn dan ook een drama. Om de haverklap buigt het lipje naar binnen waardoor ze er half uithangen.
Anoniem: 295601 @Dreamvoid12 mei 2009 10:34
Zelf heb ik er alleen wel eens last van gehad in een patchkast.
(draadje terugtrekken, blijft dan hangen aan het lipje).
Met standaard netwerk apparatuur heb ik daar nooit last van.
Hoevaak haal jij je netwerk kabel uit je desktop/dockingstation/netwerkprinter? 8)7 Gewoon iets voorzichtiger mee omgaan lijkt me.
HDMI is een combinatie van een aantal types stekker en protocol.
Anoniem: 292514 @Aikon12 mei 2009 07:36
de data overdracht tussen de apparaten verlopen dus in welk protocol? Idd usb protocol. Denk je dat ze voor iets een usb controller op je mb zetten? Probeer eens of je een usb connector op je utp cabel kan steken en zo gegevens kan doorsturen vanuit je netwerkkaart. In ieder geval is dit wel een teken dat binnenkort al die verschillende connectoren op gsm's en pda's tot het verleden horen. Zalig!
De type-C connectoren bestaan inderdaad al een poosje, dit artikel gaat dan ook over de nog kleinere (en dus beter geschikt voor onder andere mobiele telefoons) type-D connector.
Nee, er staat dat MicroUSB en MiniHDMI onderling in mekaar kan gestoken worden
nee ze laten zien dat ze juist niet in elkaar gestoken kunnen worden.
En dan verwachten ze dat mensen als nog niet met wat kracht iets proberen te passen wat niet past. Geef het dan net een wat andere, onderscheidende (iets asymmetrisch oid) vorm, dit gaat gegarandeert bij veel mensen mis
Was dit niet ook al het geval met de normale usb en hdmi (Type-A)? deze 2 lijken qua vorm ook veel op elkaar maar ze passen echt niet. Behalve natuurlijk als je dit gaat proberen met een hamer, maar als je dat gaat proberen moet je jezelf wel gaan afvragen of het misschien toch niet een ander stekkertje is...

EDIT: Typo's 8)7

[Reactie gewijzigd door CGAdrenA op 24 juli 2024 13:28]

Waar ik met deze Type-D banger voor ben (net zoals met mini-USB) is het risico op beschadiging als je de connector er scheef in stopt of als een verbinding scheef getrokken wordt. Sinds je met spelingen van (onder de) tienden van millimeters werkt is er een enorm risico op niet zichtbare schade als iemand toevallig over je kabel heen struikelt, of je een verbogen connector hebt die je met "enige overtuiging" in zijn gat probeert te frotten.

Mini/Micro-USB heeft dit probleem ook al, krijgt de kabel ook maar de kleinste opdonder dan is je connector gewoon stuk. Vooral in de verticale richting haaks op de kabel zijn dit soort pluggen erg vatbaar voor verbuigen.
Zou de komende Zune HD hiervan gebruik van maken? Het is in ieder geval voordelig dat de connectors steeds kleiner worden, hierdoor wordt het steeds makkelijker om mobiele apparaten aan te sluiten.
Misschien dat deze dan ook door een mantelbuis met een normaal formaat is te krijgen
en als deze dan aan beide zijden met een verloopstekker weer is om te zetten is het ideaal voor als je nu een te kleine buis in de muur hebt zitten (ik dus) :'(
idd een probleem wat ik zéér geregeld tegenkom. Er zijn wel oplossingen maar die zijn duur (HDMI over TCP) óf er bestaan geen europese wandplaatjes voor. (Rapidrun bijv)
Er bestaan ook wel aansoldeer HDMI connectoren, maar dan moet je niet méér dan 720p over een paar meter willen brengen anders veranderd je beeld meer in een Monet dan in HD!
Waar is de tijd, van de leuke scart kabels en de brede scsi poorten.
Ik vind het een goede zaak dat die breede poorten uit het circuit zijn verdwenen.
Net als de breede ATA-, en Floppy kabels die uit de computer verdwijnen, en de serial ports die het afleggen voor USB. En ook de AT-poort voor het toetsenbord, die eerst werd ingeruild voor een PS/2 poort, maar steeds vaker gewoon USB is.
De groote van de USB-connector is wat mij betreft de ideale groote, alleen jammer dat deze ook in de LAN-poort past. Verder ook jammer dat de usb-poorten zo diep zijn, als je een beetje onvoorzichtig omgaat met je usb-connectors, trek je de usb-poort kapot. Wat dat betrefd heb ik liever de vorm die op de USB harde schijven is te vinden.

Maar ik vind dat er teveel subtypes worden gemaakt. Ik begrijp dat ze ook een kleine versie maken voor mobiele apparaten, maar door er zoveel op de markt te brengen wordt het alleen maar moeilijk en duurder als je een nieuw kabeltje nodig hebt. En bovendien vind ik de connectors echt te klein worden, en dat gaat ook ten koste van de kwaliteit. De nokia-mini-USB poort op de GSM is te klein in bovendien redelijk gammel.
Anoniem: 83123 11 mei 2009 23:13
Allez... nog wat brol erbij die rap kapot zal gaan :(
En hoe wordt dat weerom vastgezet: inderdaad door te solderen op een print. Wanneer gaan fabrikanten eens leren dat solderen in se een ELEKTRISCHE verbinding is en GEEN MECHANISCHE??
Ze zijn vrijwel even groot als micro-usb-connectors en kunnen ermee worden verward; om vergissingen te voorkomen hebben de fabrikanten ervoor gezorgd dat de micro-usb-connector niet in de Type D-hdmi-sleuf past en vice versa.
En dan verwachten ze dat mensen als nog niet met wat kracht iets proberen te passen wat niet past. Geef het dan net een wat andere, onderscheidende (iets asymmetrisch oid) vorm, dit gaat gegarandeert bij veel mensen mis (En ja, die mensen zijn vast in andermans ogen dom/onervaren, maar ze gebruiken het toch allemaal wel, dus daar moet je rekening mee houden)
En slecht voor het mileu...
en jij denkt dat bedrijven daar over nadenken ? die brengen alleen maar Green producten uit om dat het een hype is. en zien bij kapotte connectors alleen maar dollar/euro tekens voorbij komen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.