Asus introduceert platte notebooks in de U-serie

Asus heeft vijf nieuwe notebooks in de U-serie en twee in de UX-serie uitgebracht. Het gaat om platte en lichte modellen waarvan enkele exemplaren op het energiezuinige culv-platform van Intel zijn gebaseerd.

Waar MSI zegt dat het ontwerp van zijn dunne X-Slim-modellen op een veertje is gebaseerd, claimt Asus dat het ontwerp van zijn nieuwe U- en UX-notebooks is geïnspireerd door een vlinder. De vijf nieuwe modellen in de U-serie, te weten de U20A, de U80V, de U50G, de U81A en de U51Vg, beschikken alle over schermen met led-backlights, maximaal 4GB geheugen, tot aan 500GB opslagcapaciteit, een supermulti-drive, bluetooth 2.1 + edr en 802.11n-wifi. Op de U20A na zijn de laptops voorzien van de Intel PM45-chipset. De U20A bevat de GS45-chipset en dit model is daarmee de enige in de U-serie die op Intels culv-platform is gebaseerd. Daar hoort ook een energiezuinige cpu bij en Asus laat de daarom klant kiezen uit de Core 2 Duo SU9400, de Core 2 Solo SU3500 of de Pentium SU2700. Intel heeft deze processors ontwikkeld om een goedkoper alternatief voor de energiezuinige maar dure mobiele ulv-cpu's te kunnen aanbieden. Overigens meldt Asus ook dat de notebook met een Intel CPM L723-cpu uitgerust kan worden, maar over deze processor is nog niets bekend.

De U20A is verder voorzien van 12,1"-scherm en Intels GMA 4500MHD-igp. Het gewicht ligt op 1,78 kilogram en op het dunste punt meet het model 22mm. Van de overige modellen is nog noemenswaardig dat de U80V een 14"-scherm en een ATI Mobility Radeon HD 4570 met 512MB ddr-geheugen heeft, en dat de U50G en de U51Vg 15,6"-modellen met Nvidia's GeForce G 105M met 512MB geheugen zijn.

De UX50V en de UX30 zijn notebooks met respectievelijk een 15,5"- en een 13,3"-scherm met led-backlights. De twee laptops in de UX-serie kunnen met alle energiezuinige cpu's uit de Core 2 Duo-, Core 2 Solo- of Pentium-reeksen worden geleverd. De CPM L723-cpu wordt hier niet genoemd. De UX50V bevat de Nvidia GeForce G105M-videokaart, en weegt niet minder dan 2,6 kilogram. Verder bevat de UX50V een slotloading optische drive. De UX30 moet het met de GMA 4500MHD-igp en zonder optische drive stellen, maar met een gewicht van 1,6 kilogram is dit model wel weer een stuk mobieler.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-05-2009 • 14:16

24 Linkedin

Reacties (24)

24
22
6
2
1
0
Wijzig sortering
De trend zet door: Compacte, lichte, notebooks. We zagen het al bij Lenovo en Apple, daarna volgden Dell (Adamo) en MSI (X-Slim) samen met Acer (TimeLine) en HP (dv2). Daarvan zijn de laatste 3 ook nog eens betaalbaar voor de verandering met rijzen tot 1000 euro. Nu dus ook Asus en het ontwerp spreekt mij zeer aan moet ik zeggen.

Zeker sinds AMD zijn yukon platform aan de man brengt gaat het rap. Verder is AMD bezig met het Congo platform, dual core processors met een TDP van 15W en M780G chipset. Intel voelde zich genoodzaakt om zijn ULV processoren in prijs te verlagen en komt dus zelfs met Pentium ULV's, toch wel de budget naam van Intel op dit moment. En dat heeft zijn effect op de markt zoals je kunt zien.

Wat echter opvalt is dat Asus zich niet tot 1 of 2 modellen beperkt. Maar direct een complete line-up neerzet: 12", 13,3", 14" en 15,6". Daarmee lijkt Asus veel meer mensen aan te willen spreken, waarbij zeker de U50 serie (die toch iets minder dun is, maar wel dunner als de M50/M15 serie) min of meer het huidige aanbod zal overlappen.

Het meest opvallend is de U80V. Deze 14" is met 2,15kg niet zwaar. Het scherm is wat groter als de andere thin-and-light laptops die we hebben gezien. Maar, Asus benut deze ruimte dan ook. In een stijlvolle behuizing weet men toch snelle processoren te stoppen zoals de C2D T9500 en C2D P8600 (de laatste is een 2,4GHz 25TDW dual core). Echter gaat de meeste interesse uit naar de Mobility Radeon HD4570. Deze videokaart zet zo'n 4000 punten neer in 3Dmark06. Daarmee kun je op deze laptop nog prima gamen en dat is toch wel een groot pluspunt. 4000 punten mag niet veel zijn, maar de huidige, betaalbare laptops, met GeForce 9650M GT scoren gemiddeld slechts 1000 punten meer.

Verder kent deze notebook een accuduur van 6 uur volgens Asus. In praktijk zal dat wel iets lager liggen, maar zeker voor deze specificaties zeer impressive. Zie ook dit plaatje. Met dank aan de reminder van Regeneration hieronder. Wilde hem niet laten ontgaan voor mensen die enkel +2 lezen :+

Dat is zeker het vermelden waard. Hiermee staat de U80V voorlopig hoog in mijn wenslijstje mocht ik een nieuwe laptop kopen. Helaas dat de prijs niet bekend is. Maar dit is de ideale mix tussen enerzijds een goede mid-range notebook en anderzijds een lichte en compacte laptop om dagelijks naar school te slepen.

Ik ben verder benieuwd of Asus het assortiment gaat uitbreiden met AMD Yukon en/of Congo laptops met AMD Athlon Neo (X2) processors. Zeker voor de igp varianten zal de M780G chipset veel prestatiewinst opleveren. Een zeer interessante nieuwe ontwikkelingen na de netbooks: Betaalbare en lichte notebooks waar je in tegenstelling tot netbooks wel gerust een dag op wilt werken.

Voor de mensen die niet weten waar de GeForce G 105M gelijk aan staat: Dat is een opgevoerde 9300M en scoort zo'n 2000 punten in 3Dmark06.

Edit: Aangezien deze post een +2 verdiend heeft is een kleine update wel op zijn plaats. Een andere feature waar ik net achter kwam is naast een lichtsensor voor het automatisch dimmen van het scherm, ook verlichting voor toetsenbord en touchpad op een aantal modellen, aldus het nieuwsbericht van Asus. Op Youtube is dit te zien in een filmpje. Echt zeer stylish gedaan wat mij betreft.

Uiteraard ontbreekt op deze notebooks ook Asus ExpressGate niet om in 8 seconden een Linux OS te starten om zo snel op het web te surfen of de mail te checken.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 6 mei 2009 16:00]

Anoniem: 244555
@GENETX6 mei 2009 15:00
Volgens mij is Asus geen trend volger maar juist een trend zetter in de ultraportable sector. Dit is niet het eerste model van de U serie, ook de W serie bestaat bij Asus al heel lang.
Met de U en W serie hadden ze inderdaad al mooie notebooks. Maar Asus is niet de enige geweest, onder andere Sony en Toshiba hebben al veel langer portable notebooks.

De trend die nu wordt gezet is echter het gebruik van goedkopere ULV processoren door de concurrentiestrijd tussen AMD en Intel in deze sector. Ik verwacht dan ook dat deze notebooks een stuk betaalbaarder zijn dan de vorige generatie die wel 2000 euro kon kosten. Deze notebooks zullen de concurrentie met de genoemde modellen aan moeten gaan (met name de X-Slim, Aspire Timeline en HP dv2). Die notebooks zijn voor minder dan 1000 euro te krijgen.

Verder vind ik in de pricewatch voor Asus enkel een U6Vc en Lamborghini VX serie (2 laptops) als laatste ultraportable's. Dat zijn totaal 3 modellen terwijl hier een complete lijn ineens wordt opgezet van 7 modellen, waar het niet bij zal blijven gok ik.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 6 mei 2009 15:19]

Dit zijn wel de laptops waar mijn voorkeur (ook) naar uitgaan. Had nog even wat ter aanvulling.

HP heeft naast de HP Pavilion dv2 12" laptops ook de HP pavilion dv3z 13" AMD based laptops uitgebracht, deze is echter nog niet in Nederland / België gesignaleerd en de HP Pavilion dv3600 13" Intel, Nvidia based en deze is wel gesignaleerd.

Genoeg over HP, over naar deze Asus 'ultrathins'. De Asus U80V lijkt mij ook een mooie. Naast de goede specificaties is er nog een positief punt. Is dat volgens deze afbeelding (die ik van GENETX heb) valt te lezen dat er meer dan 6 uur accu mogelijk is. Hoewel het in praktijk wellicht iets minder is, zeg zo'n 5 uur, zou dat toch heel aardig zijn.

Waar ik nog benieuwd naar ben, naast de prijs, is de resolutie van deze systemen en dan in het bijzonder de U80V. Ze schijnen allen dus een 16:9 resoluties te hebben, waarbij de resolutie 1366 x 768 eigenlijk de enige gangbare is. Ik hoop echter dat er een iets hogere resolutie wordt gebruikt voor de 14" en helemaal voor de 15" modellen.

Verder vind ik het ook jammer dat de 13" geen optische station ingebouwd heeft. Persoonlijk zie ik liever een iets groter formaat (volgens het nieuwsbericht heeft de 13"een formaat van (W) 328mm x (L) 222mm x (H) 23mm), maar wel een optische station in gebouwd.
HP heeft ook de Elitebook.

Zelf heb ik nu een Sony Z36. 13", P9600, nVidia GPU die je uit kunt zetten en ongeveer 1,5kg MET optisch station. Kost wat, maar heb je ook wat. Niet extreem dun, maar naar mijn mening is gewicht belangrijker dan dikte (tenzij het wel erg dik wordt). Dun is meer voor de sier dan dat het daadwerkelijk iets toevoegt.
Anoniem: 103856
6 mei 2009 15:52
kleine waarschuwing: de nieuwe chipset van intel (poulsbo) heeft *geen* werkende linux ondersteuning, behalve wat proprietary 2D-only crap die om de vijf minuten crasht.
De scharnier van de U-serie heeft wel veel weg van de scharnier die veel nieuwe Sony Viao notebooks hebben.

Zien er wel strak uit vooral de UX

Is de Core 2 solo een single core processor?
Is de Core 2 solo een single core processor?
Ja:
Solo = single core
Duo = dual core
Quad = quad core

Vergeet niet dat het hier om (C)ULV processoren gaat die extra zuinig zijn. Het gaat hier om processoren die behoorlijk meer prestaties neerzetten als een Intel Atom, maar nog steeds zeer zuinig zijn.
Waar slaat die 2 dan op?
De 2e Core serie. De eerste Core Solo en Core Duo zagen we zo'n 3 jaar geleden in notebooks. De Core (1) serie is nooit in desktops verschenen. Zie het net als de Intel Pentium 1 en Intel Pentium 2. De laatste was ook geen dual core, maar de opvolger van de Pentium. Zo is de Core 2 ook de opvolger van de Core.

Veel mensen vinden dit verwarrend, maar het is wel logisch. De Solo, Duo en Quad achtervoegselen geven het aantal cores aan, daar AMD X2, X3 en X4 gebruikt voor zijn Phenom en Phenom II (welke dus ook geen dual core is ;)) en Athlon lijn.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 6 mei 2009 14:50]

Dat zou je aan de marketing afdeling van Intel moeten vragen. Zal wel net zoiets zijn als de 4 in Pentium IV
Maar hoeveel kost zo een laptop dan?
Anoniem: 80466
6 mei 2009 14:51
De U20A bevat de GS45-chipset en dit model is daarmee de enige in de U-serie die op Intels culv-platform is gebaseerd. Daar hoort ook een energiezuinige cpu bij en Asus laat de daarom klant kiezen uit de Core 2 Duo SU9400, .. . ...
[...]
De U20A is verder voorzien van 12,1"-scherm en Intels GMA 4500MHD-igp. Het gewicht ligt op 1,78 kilogram en op het dunste punt meet het model 22mm
Doe mij maar een Toshiba Portege R600 met ook een 12,1 inch scherm, SU9400 maar dan met een echt vedergewicht van 0,99 kilo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 6 mei 2009 14:52]

Alles staat of valt met de prijs... Toshiba Portégé in de Pricewatch.

Bijna 1700 euro neerleggen voor een notebook is veel geld. Als Asus de laptops voor rond de 1000 euro (U20 en UX30) neer kan zetten dan maakt dat al veel goed. Zeker daar de 13,3" UX30 1,6kg is. Niet iedereen wil de hoofdprijs betalen en ik denk dat deze notebooks vallen in de concurrentieslag tussen AMD en Intel met (Ultra) Low Voltage processors zoals ik hierboven al aangeef.
Ga anders voor de R500 series. Daar zit voor 1000 euro een model bij van 780 gram (!) of 999 gram met cd/dvd drive. 1.2 ghz core2duo, 6-8 uur op een batterijlading.

Jammer dat het scherm maar matig is, en het hele ding wat breekbaar aanvoelt. Maar 780 gram... dat is bizar.
Ik ben zelf 2 jaar geleden naar een Asus U6 overgestapt van ongeveer 1,5 kg. Reden was het vele rondslepen met een laptoptas tijdens reizen. Al met al zal m'n laptoptas nu 2 kg wegen en dat merk ik eigenlijk niet op m'n shouder. Een laptop van 1 kg is wel lichter, maar je moet daar wel dingen voor opgeven qua prestaties, terwijl ik me afvraag of het practische verbeteringen levert.
Mocht het een fatsoenlijke resolutie hebben, dan wil ik die nog best graag kopen. :)
Nog niks bekend over de prijs denk ik dan maar.

[Reactie gewijzigd door tiswat op 6 mei 2009 16:13]

Anoniem: 243511
14 mei 2009 21:42
Wel slecht hoor Tweakers.net...

Intel CPM L723, wat is dat nu weer?

Intel® Celeron® M Processor ULV 723

Als je het probeer te googlen, krijg je alleen aankondigingen van Asus te zien... En de jongens van Asus hebben geen kaas gegeten van communicatie...
In welk opzicht lijkt hij op een Macbook? Omdat hij ook een toetsenbord heeft? Of hebben ze het idee van Apple gejat om een scherm te gebruiken bij een laptop :?

Het ontwerp lijkt in de verste verte niet op een Macbook 8)7
Anoniem: 262220
@Donderwolk6 mei 2009 14:39
Welke gelijkenissen vallen je dan op als ik vragen mag?
Nou, de ene helft is een toetsenbord, en de ander een scherm, en er zit hardware in. Lijkt me duidelijk :+
Ik heb hier zelf een macbook staan naast mijn 24" scherm, ik zie de vergelijking niet echt tbh.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee