Wii MotionPlus alleen te gebruiken met speciaal ontwikkelde games

Nintendo heeft bevestigd dat de Wii MotionPlus-uitbreiding voor de Wii-mote niet bruikbaar is in oudere speltitels. Alleen in games die de MotionPlus-technologie actief ondersteunen kan geprofiteerd worden van de verhoogde nauwkeurigheid.

De consolefabrikant laat aan Gamesindustry weten dat het geen plannen heeft om de MotionPlus alsnog compatibel te maken met oudere games die met de Wii-mote bediend moeten worden. Het nieuwe accessoire voor de Wii zal uitsluitend werken met nieuwe speltitels, zoals het voor 24 juni aangekondigde Wii Sports Resorts. Deze sportgame zal met de MotionPlus-module als een bundel worden aangeboden.

De mededeling dat de verbeterde nauwkeurigheid van de MotionPlus niet in oudere titels is te gebruiken, zal voor veel gamers als een teleurstelling komen. Zo moppert Matt Peckham in zijn blog op PC World dat titels als The Legend of Zelda: Twilight Princess en Call Of Duty 3 door de onnauwkeurige Wii-mote soms onspeelbaar zijn. Dat Nintendo daar met de MotionPlus geen einde aan weet te maken, valt hem zwaar. Volgens de blogger wil Nintendo met de nieuwe accessoire vooral zijn omzet verhogen, terwijl zijn inziens de MotionPlus-technologie al bij de introductie van de Wii de standaard had moeten zijn.

In Nederland zal de MotionPlus vanaf 12 juni te koop zijn, zo werd onlangs bekend gemaakt. Ook hebben speluitgevers Electronic Arts en Sega een aantal MotionPlus-titels in het vooruitzicht gesteld. De uitbreiding moet los 20 dollar gaan kosten en in combinatie met de Wii Sports Resorts-bundel 50 dollar.

Wii MotionPlus Wii MotionPlus Wii MotionPlus

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

18-04-2009 • 13:10

54 Linkedin

Reacties (54)

54
49
8
2
0
4
Wijzig sortering
Tja, dit is oud nieuws. Door de statische architectuur van de Wii kunnen games niet dmv. IOS updates van de nieuwe features gebruik maken.

Lees ook de blogpost van marcan van februari 2009:
http://hackmii.com/2009/0...ill-never-get-any-better/

Dit is de grootste design flaw van de Wii. Veel groter dan relatief beperkte graphics en alle andere kritiek.
Klopt maar je moet je ook realiseren dat die problematiek vooraf al wel bekent was en je kunt eigenlijk ook niet anders verwachten. Ik heb zelf een Wii dat vooraf en ben er redelijk tevreden over maar hoe je het ook went of keert, de Wii is en blijft altijd een Gamecube 1.5 en meer dan dat wordt het ook niet. In de ontwikkeling is gewoon duidelijk niet voldoende tijd gestoken om er een volwaardig zelfstandig product van te maken. Dat merk je aan een heleboel dingen die eigenlijk heel simpel zouden moeten zijn of achter simpel toe te voegen moeten zijn maar de Wii is nooit gemaakt voor die dingen, DLC, updates, etc, dat hoort er niet bij en dat was naar Nintendo's verwachting ook nooit nodig geweest maar per ongeluk werd de Wii ineens een groot succes en is de Wii ineens in een heel andere doelgroep algemeen goed geworden en kwam er vraag naar iets waar ze nooit aan gedacht hadden.

Kijk naar simpele updates zoals een SD kaart functie met een opzich goed werkend systeem er achter om dingen te kunnen laden maar het is een oplossing uit de Dark Ages, zoiets was 2 generaties geleden al antiek geweest, het heeft 2 en een half jaar geduurd voor het uit kwam terwijl iedereen bij de lauch al riep dat 512mb te weinig was. Dat er in programmeren heeft waarschijnlijk zo verschrikkelijk veel moeite gekost want dat was helemaal de bedoeling niet en de Wii er ook helemaal niet voor gemaakt. Het niet kunnen updaten vloed daar gewoon uit voort, het is gemaakt voor een doelgroep die helemaal geen gebruik ging maken voor die dingen en daar hebben ze zich op verkeken, net als online met de Wii wat natuurlijk niet eens een lachetje is maar het is om te huilen zo slecht. Komt allemaal voort uit het feit dat dit nooit en te nimmer de bedoeling was voor de Wii
Vergeet ook niet dat Nintendo de laatste tijd enorm gierig is als het om licenties gaat. Iets simpels als MP3 support is er bij het nieuwe fotokanaal al uit geknald. Niemand die mij wijsmaakt dat er iemand al z'n MP3's naar dat AAC gebeuren gaat omzetten. Gewoon een kwestie van die rottige euro niet op durven te hoesten. Zelfde voor DVD afspeelfunctionaliteit. Het ding heb een DVD speler, je heb een remote (de wiimote) die goed te gebruiken is voor DVD menu's etc. Waarom is het dan zo moeilijk om dat ding DVD's te laten spelen? Is een kwestie van pure onwil en cheapassness imo. Want het zou op de kinderkamer zo een apparaat kunnen schelen :)
Erger is dat de Wii DVD drive niet geschikt is voor CD-R. De laser brandt gewoon op. Ook dat is een reden om geen DVD films te kunnen afspelen. Men zal CD-R/RW willen gebruiken en dat komt de levensduur van de drive niet ten goede.
Anoniem: 26222
@ari318 april 2009 23:23
Sinds wanneer wil men DVD films op CD-R's zetten? :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26222 op 18 april 2009 23:25]

Er zijn echter al softmods (dus géén hardware aanpassingen noodzakelijk!) om dvd's te kunnen afspelen.
Ik ga hier niet verwijzen naar dergelijke illegale aanpassingen, maar het geeft aan dat Nintendo er op faalt om ze doodleuk "aan" te zetten.

Er bestaan freeware programma's die dvd's kunnen afspelen, dus waarom niet voor de Wii denk ik dan?
Iets zegt bij dat een CD-R dus ook zonder moeite kan werken... of vind jij nog ergens een DVD-ROM unit die absoluut geen CD-R's leest?
De Wii is tenslotte een klein pctje, weliswaar zonder een HDD of Windows, maar toch.
Like I said, voor DVD afspeelfunctionaliteit heb je een licentie nodig en Nintendo weigert het om die dingen te betalen. Dacht dat het iets van een of twee euro per apparaat is om zo'n licentie te regelen. Hoeveel winst maken ze ook weer op dat ding?
Voor de consument is dat balen... maar als jij 2 euro kan besparen op een toetje in de supermarkt doe jij dat toch ook?
Als zij 2 euro x *aantal Wii's* kunnen besparen is dat een mooi bedrag toch? Eigenlijk geef ik ze wel groot gelijk.....

En trouwens ik hoef geen dvd functie op me wii. Iedereen heeft tegenwoordig een home cinema set.....
Volledig kromme vergelijking. Een toetje in de supermarkt is 2 euro, als het al niet minder is. Een toetje in een restaurant is zelfs maar 6-10 euro. Dan is 2 euro een groot bedrag, zeker omdat het elke keer terug komt. Een wii koop je maar 1 keer en is meteen 250 ballen. Dan is die 2 euro voor die licentie (als het al niet minder is) verdomd weinig om zulke functionaliteit toe te voegen. Zeker gezien de hardware die in de wii zit worden ze erg duur verkocht, een groot deel van die 250 ballen is gewoon harde winst. Dan is het een kleine moeite om het ding gewoon DVD's te laten spelen. Zelfs een 360 kan dat, die wordt voor 180 verkocht en heeft veel duurdere hardware...
Maar als de Wii al niet aan te slepen was, waarom zou Nintendo dan er extra geld in stoppen zonder dat het nog weer extra omzet oplevert. Ik geloof niet dat er veel mensen een Wii alleen niet kopen omdat het geen dvds kan afspelen, en zodra het wel kan massaal een Wii gaan aanschaffen.
@Andros,
wellicht is deze informatie nuttig voor de kinderkamer? Samen met een van de mplayer ports op die website, kun je, volledig legaal, DVDs afspelen op je WII.
Dit zelfde geld voor mp3's, avi's of andere media bestanden.
Anoniem: 296710
18 april 2009 14:47
Het is toch niet meer dan normaal dat dit niet voor oudere games werkt? De programmeurs moeten nu eenmaal zelf programmeren welke bewegingen ze willen laten detecteren, en al de oude spellen herprogrammeren zal niet gebeuren.
Ze kunnen zelfs ook kiezen met de nieuwe motion-plus hoe nauwkeurig alles opgevangen moet worden. In een eerder bericht zei iemand van EA dat ze de bewegingen programmatisch afzwakken wegens te realistisch en dus te moeilijk om te spelen.
Maar je zou denken -althans ik- dat de MotionPlus ervoor zorgt dat de bewegingen nauwkeuriger worden doorgegeven aan een spel.

Dus stel dat zonder MotionPlus de Wii detecteert dat je van positie 4 naar positie 8 beweegt terwijl je van positie 5 naar positie 9 beweegt. De Wii geeft dan positie 4 naar positie 8 door aan een spel. Met MotionPlus detecteert de Wii wél dat je van positie 5 naar positie 9 beweegt en geeft dan deze coördinaten door aan een spel.

Zeer waarschijnlijk denk ik er te simpel over anders zou het natuurlijk gewoon ook werken in oudere spellen. Ik snap echter alleen niet waarom een ouder spel aangepast zou moeten worden om gebruik te kunnen maken van verbeterde gedetecteerde coördinaten/bewegingen.

Als ik op een computer een muis aansluit die nauwkeuriger is dan de oude dan hoeft het OS, games, office pakken e.d geen van allen een update te krijgen om effectief gebruik te kunnen maken van de muis die nauwkeuriger is.
Anoniem: 19339
@Dlocks18 april 2009 20:26
Maar je zou denken -althans ik- dat de MotionPlus ervoor zorgt dat de bewegingen nauwkeuriger worden doorgegeven aan een spel.
Hogere nauwkeurigheid kan ook betekenen: hogere resolutie. Als de bewegingen nauwkeuriger worden gedetecteerd doordat de resolutie van de sensor hoger is, dan is het logisch dat oude games er niet mee kunnen werken.

Stel dat de oude sensor een getalletje tussen 0 en 255 teruggeeft (8 bits), en de nieuwe sensor tussen 0 en 65535 (16 bits). Hoe wil je dan een spel wat een 8-bits getal verwacht, om laten gaan met een 16-bits getal? Gaat dus niet.
Als ik op een computer een muis aansluit die nauwkeuriger is dan de oude dan hoeft het OS, games, office pakken e.d geen van allen een update te krijgen om effectief gebruik te kunnen maken van de muis die nauwkeuriger is
Jawel, en dat noemen we een driver. Als het OS niet om kan gaan met een extreem hoge resolutie van een nieuwe muis, dan zal ofwel de muis terugschakelen naar wel begrijpelijke resoluties (indien mogelijk), ofwel je moet een driver installeren zodat je OS het wel snapt.
Hogere nauwkeurigheid kan ook betekenen: hogere resolutie. Als de bewegingen nauwkeuriger worden gedetecteerd doordat de resolutie van de sensor hoger is, dan is het logisch dat oude games er niet mee kunnen werken.
Eens.
ofwel je moet een driver installeren zodat je OS het wel snapt.
Ja klopt wat betreft het OS, maar je hoeft voor games en andere (grafische) software geen specifieke updates te installeren. Of met andere woorden, de software voor games e.d hoeft niet bijgewerkt te worden wat bij de Wii wel het geval is.

Het zal dus inderdaad iets zijn met zoals jij schrijft het 8 versus 16 bits voorbeeld waardoor games op de Wii niet kunnen werken zonder update voor de games zelf i.p.v bijvoorbeeld enkel een driver update bij nieuwe hardware zoals op een PC bij een nieuwe muis.
Het lijkt me inderdaad logisch dat de Motion plus niet gaat werken op oude games. Op een PC hadden ze dat soort dingen makkelijker kunnen regelen, maar een console die met dergelijke beperkingen op de markt is gebracht zoals de Wii ligt dat toch anders. Niettemin snap ik de teleurstelling van een hoop mensen wel, maar laten we eerlijk zijn: de meeste Wii spellen die op dit moment uit zijn zouden nauwelijks tot niet profiteren van een betere precisie, omdat de games nu eenmaal gemaakt zijn voor de originele controller.

edit:
Het vervelende is overigens dat het andersom ook geldt: spellen die nu speciaal geprogrammeerd zijn voor Motion Plus maar ook de gewone controller ondersteunen zullen gebaseerd moeten worden op één van deze twee modi, waardoor de andere niet zo lekker zal werken. Als ik een vechtspel maak met zwaarden waarbij de speler de precieze controle van de Motion Plus geacht wordt te gebruiken, zal het spel zonder Motion Plus maar een slap aftreksel worden. Mocht ik het spel voor de originele controllers fabriceren, waar stop je dan de toegevoegde waarde van de Motion Plus in?

Hoe je het ook draait of keert, Nintendo zorgt voor een hoop onduidelijkheid en zelfs verdeeldheid bij zowel gebruiker als ontwerper d.m.v. deze Motion Plus. Dat ze hun controller van begin af aan niet meteen Motion Plus hebben gegeven is één ding, maar had de Motion Plus dan liever overgelaten voor de Wii 2.

[Reactie gewijzigd door Top-Rob op 18 april 2009 18:35]

Of spellen de optie "motion plus only" moeten geven.

Ik denk dat het er in de praktijk op neer komt dat het spel de oude controller wel zal ondersteunen, maar de kwaliteit zo ruk zal zijn dat de klant toch maar de motion plus aanschaft...
WiiMotion Plus gaat niet in oudere games werken, dit omdat dat technisch gezien niet mogelijk is op de Wii.

Lees: http://hackmii.com/2009/0...ill-never-get-any-better/
Technisch gezien hadden ze er rekening mee kunnen houden.....
Het is voor mij iets te simpel om te zeggen dat het technisch niet kan, dat ze kostentechnisch het niet werkend willen maken geloof ik eerder maar commercieel is dat geen handige uitspraak.
dat er een game site is dat een Wii(GameCube) game review doet is de meest verrassende van dit nieuwsbericht :+

edit: correctie blog dat was schrikken :P

[Reactie gewijzigd door Amazigh_N_Ariff op 18 april 2009 13:23]

De consolefabrikant laat aan Gamesindustry weten dat het geen plannen heeft om de MotionPlus alsnog compatibel te maken met oudere games die met de Wii-mote bediend moeten worden. Het nieuwe accessoire voor de Wii zal uitsluitend werken met nieuwe speltitels, zoals het voor 24 juni aangekondigde Wii Sports Resorts. Deze sportgame zal met de MotionPlus-module als een bundel worden aangeboden.
Ik vraag me af of dit andersom wel werkt, oftewel Wii Sports Resorts spelen zonder MotionPlus.
Waarschijnlijk wel, alleen ben je dan wel wat nauwkeurigheid kwijt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je die dingetjes er gewoon bijgeleverd krijgt, bij aankoop van een nieuwe wii, aangezien er wel meer games zullen zijn die hiervan gebruik van gaan maken
De consolefabrikant laat aan Gamesindustry weten dat het geen plannen heeft om de MotionPlus alsnog compatibel te maken met oudere games die met de Wii-mote bediend moeten worden.
Ach, Nintendo kennende zullen bepaalde 'oude' spellen wel overnieuw worden uitgegeven, met 'enhanced control schemes'.

Dit werkte in ieder geval ook zo bij hun GameCube titels.
Natuurlijk kunnen spellen opnieuw uitgebracht worden, maar dan zijn het ineens nieuwe spellen ;)
Mooi dan gaat mijn wii de deur maar uit. Deed er toch al niks meer mee..
Daarnaast blijven de games gewoon waardeloos (ja alleen leuk voor kiddies)
Als die wii motion toch al geen meerwaarde bied..
Je zou eventueel nog Godfather: BLackhand Edition, Scarface, Mad World, Boom Blox, Carnival Games, Zelda: Twilight Princess, Excite Truck en Metroid Prime kunnen proberen.

Maar inderdaad, dit is mijn eerste Nintendo-console, en wellicht ook mijn laatste.
Tja, denk niet dat dit zo'n succes zal gaan worden, de verkoop van de Wii zelf daalt, mensen hebben geen extra geld over om een ding dat (voor hun) al goed genoeg werkt nog nauwkeuriger te laten werken.. Het is niet zo dat nieuwe games dit verplicht gaan stellen, ze kunnen het hooguit extra ondersteunen, en de games die dit wel gaan doen zullen niet zo denderend verkopen..
Anoniem: 50893
18 april 2009 20:11
De nintendo Wii loopt in verkoop aantallen achteruit, ondanks het de best verkochte console is en wil hiermee snel geld verdienen, want die game die ze erbij verkopen is weer zo een game als sports waar je een uurtje plezier aan heb en dan gaat het de kast weer in, als het er al uit komt.

Wil Nintendo omzet blijven genereren in deze tijd dan zullen ze gewoon met een nieuwe console moeten komen en juist dit soort nieuwe technieken bewaren voor de opvolger. 50 euro is een hoop geld in combo met een minimalistische game in verhouding tot de console prijs zelf.

Maar goed, ik hoop dat opvolger sowieso wat meer kracht mee krijgt want het is diep triest met de games op de Wii en wat ze uitbrengen is karig.
Wii sport is anders wel een van de weinige spellen die ik nog regelmatig speel.
Is hier ook het enige spel dat gespeeld wordt, en dat is voor Nintendo ook een beetje het probleem. Van de 7 wii's in mijn omgeving zijn er 2 waar daadwerkelijk meerdere spellen voor gekocht worden en ook gespeeld worden. Ik heb er zelf helemaal niks mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee