Philips werkt aan 'oled-ramen'

Philips heeft een oled-paneel getoond dat in uitgeschakelde toestand geheel transparant is, terwijl het ingeschakeld een helder wit licht uitstraalt. Met deze techniek kunnen ramen worden gemaakt die bij duisternis licht geven.

Het is al langer bekend dat oleds in principe gebruikt kunnen worden om ramen te maken die licht kunnen geven, maar werkende prototypes zijn pas onlangs verschenen. Volgens een woordvoerder van Philips zal het overigens nog jaren duren voordat het principe ook in de praktijk toegepast kan worden, zo meldt Tech Radar.

Het proefmodel is nog maar twaalf centimeter lang en het produceren van grotere formaten stuit op technische problemen. Een enkel stofdeeltje kan een oled vernielen, dus de productie moet in een cleanroom plaatsvinden. Om massaproductie van oleds tegen een redelijke prijs mogelijk te maken zijn verschillende Europese fabrikanten het samenwerkingsverband OLED100 aangegaan, waarin zij hun onderzoeksinspanningen combineren.

Oled-raam

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

08-03-2009 • 12:40

98

Reacties (98)

98
91
14
8
0
0
Wijzig sortering
GAAAAAAAAAAAAAAAF!

Haha, maar dit raam wil je toch niet aan diggelen laten gaan door de voetbal van de buurjongen!

Misschien is het iets voor de luchtvaart industrie, voor de HUDs in straaljagers?
Nee, is volkomen zinloos voor HUD's. De informatie op HUD's wordt namelijk dusdanig geprojecteerd, dat het uit 'oneindig' lijkt te komen, zodat je tegelijk de omgeving en de informatie scherp ziet.

Als je een HUD maakt met dit soort materiaal direct op het glas, dan zie je óf de informatie, óf de omgeving scherp, maar niet beiden tegelijk.
Waarom zou het niet mogelijk zijn om een OLED scherm een dergelijk beeld te laten tonen? Simpelweg een "onscherp" beeld tonen wat wel, net als bij de huidige HUDs, scherp wordt waargenomen als je diep kijkt.
Anoniem: 94246 @DrSnuggles8 maart 2009 13:26
zo werkt het niet :)

In het geval van een HUD moet je met projectie werken, het is niet een kwestie van scherp of niet, maar een kwetsie van een niet divergerend beeld te krijgen waar je op oneindig focust.
Anoniem: 13443 @DrSnuggles8 maart 2009 14:21
denk nou eens even na...
als je een onscherp beeld op tv hebt kun je dat toch ook niet scherp krijgen door in de verte of scheel te gaan kijken? Het zit 'm in de richting van het licht. Het door een OLED geproduceert licht is diffuus. Een HUD is bvendien al zeer goed met de huidige techniek te realiseren.

Dit is veel handiger voor bv displays waar je van beide kanten naar kunt kijken.

Voor lichtgevende ramen lijkt het me een beetje ammer dat je 50% van het licht aan de verkeerde kant kwijt bent.
Voor lichtgevende ramen lijkt het me een beetje ammer dat je 50% van het licht aan de verkeerde kant kwijt bent.
Opklapbare spiegel er achter zetten om dat licht weer terug te kaatsen.
De luiken komen dan weer terug. ;)
het kan wel, dan moet je een hele lange straaljager bouwen. :+
Handig, nog meer licht vervuiling!

Ik zie hier eerlijk gezegd het nut niet van in. Wellicht handig in een glazen huis waar je de verlichting niet wil zien, maar dat is wel een heel uniek geval...
Ik zie hier eerlijk gezegd het nut niet van in. Wellicht handig in een glazen huis waar je de verlichting niet wil zien, maar dat is wel een heel uniek geval...
Nee? Laten we even aannemen dat ze na verloop van tijd dit principe ook kunnen toepassen op beeldschermen. Dan kun je zo'n beeldscherm dus hel onopvallend in je product verwerken. Wanneer hij uitstaat lijkt het immers maar een doorzichtig stuk glas. Je zou zelfs kunnen denken aan, bijvoorbeeld, een TV met achter het beelscherm een schilderij. Als je geen TV aan het kijken hoef je niet tegen een groot zwart ding aan te kijken maar in plaats daarvan naar een leuk schilderij.

Afgezien daarvan zijn dit soort panelen natuurlijk een mooie diffuse lichtbron, lijkt me handig voor sfeerverlichting.

Waarom zou een nieuwe technologie trouwens meteen meer lichtvervuiling beteken? Ik denk niet dat mensen hierdoor ineens meer behoefte aan verlichting krijgen dan ze nu al hebben.

EDIT: Voor ramen lijkt me dit toch minder geschikt. Dan zou je, als het verlichtingsgedeelte stuk is, gelijk de hele ruit moeten vervangen.

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 22 juli 2024 16:31]

Ze hebben het specifiek over ramen. Als ze het hadden over een toepassing met een scherm dan zou ik me er heel wat meer bij voor kunnen stellen.

Ramen staan op de grens van je leef eenheid en de buiten wereld, als je evenveel licht naar binnen als naar buiten schijnt, dan gaat er heel wat licht naar buiten. Aangezien je meestal het licht aandoet als het donker is, samen met de hoevelheid licht, maal het aantal huishoudens in een stad of dorp, dan heb ik het over heel wat licht vervuiling.
Ze hebben het specifiek over ramen. Als ze het hadden over een toepassing met een scherm dan zou ik me er heel wat meer bij voor kunnen stellen.
Jawel, maar ik neem aan dat ze wel bezig zijn om dit verder te ontwikkelen tot beeldschermen. Dit is stap één.
Ramen staan op de grens van je leef eenheid en de buiten wereld, als je evenveel licht naar binnen als naar buiten schijnt, dan gaat er heel wat licht naar buiten. Aangezien je meestal het licht aandoet als het donker is, samen met de hoevelheid licht, maal het aantal huishoudens in een stad of dorp, dan heb ik het over heel wat licht vervuiling.
Vergeet ramen, je kunt dit soort panelen ook kunnen gebruiken voor onopvallende sfeerverlichting.
Of voor mijn part, in een douchecabine.

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 22 juli 2024 16:31]

Als ik het zo zie, kan het ook gebruikt worden voor het blinderen van ruiten, zodat de zon minder fel naar binnenschijnt of zodat mensen niet naar binnen kunnen kijken.

Of wordt het gewoon fel en niet ondoorzichtig?
Die technologie is er al:

http://home.howstuffworks.com/smart-window.htm

dit zou idd een mooi alternatief zijn. Lijkt me alleen wel handig om dan 2 lagen in 1 raam te stoppen. Een blinderende aan de buitenkant (zodat je niet de straat aan het verlichten bent) en dan de lichtgevende aan de binnenkant.
Of men vervangt gordijnen massaal door rolluiken... Rolluiken zitten aan de buitenkant, gordijnen aan de binnenkant: probleem opgelost :P.
Is dat niet gewoon glas die je kan switchen tussen doorzichtig en mat?

Deze geven volgens mij zelf geen licht als het vb donker is, en het kan geen beelden weergeven enzo. Dus het verschil is toch nog erg groot.
Smart windows gebruiken ze ook in de kabine in ICE treinen. Wanneer je naar Duitsland gaat en van stroom moet worden gewisseld op een treinstation aan de grens, wordt het glas binnen een fractie van een seconden geblendeerd. Dat is echt een grappig gezicht als je dat voor het eerst ziet.
Anoniem: 292610 8 maart 2009 12:49
Maar stralen je ramen dan niet net zo veel licht naar buiten als naar binnen ? Dan is half je rendement weg zou je zeggen .. en blijkbaar kun je ook niet meer naar buiten kijken als de verlichting aan is. Nouja je hebt geen gordijnen meer nodig.
Maakt toch niet uit of het nieuw is, het gaat hier om het onderzoek...
Het is algemeen bekend dat oled's geen lange levensduur hebben. dat zal hier nog minder zijn. Daarom doet philips ook onderzoek naar dit soort dingen. zal toch mooi zijn van philips als ze dit lukt ..dan kan het wel gebruikt worden in de toekomst.
@ greensky daar gaat het om licht BLOKKEREN, niet uitzenden, en het gaat daar dus om een soort van LCD principe

En wat Oled in glas betreft, is een oled niet zovizo aangebracht tussen 2 stukjes doorzichtig materiaal (glas bv.)?

Wat mij eerder inovatief lijkt is het feit dat het schermpje een heel mooi vlak licht uitzend wat als backlight gebruikt kan worden en misschien minder snel verslijt (word al ongeveer toegepast, maar dan met LED backlights), en dat er geen elektrische schakelingen te zien zijn, maar het is wel een zeer klein afbeeldinkje om zoiets duidelijk te zien, en het zend ook maar 1 kleur uit, het is niet perse mogelijk dat een beeld gevormd kan worden.

Op zich vind ik dit niet zo'n vreselijk verrassend nieuws, maar ik zie in de toekomst wel uiterst geavenceerde ramen in onze huizen maar vooral in onze auto's staan, die licht gedeeltelijk of volledig kunnen blokkeren, licht uitzenden en het dus laten lijken of het snachts dag is, energie kunnen opwekken(zonnecellen, warmte blokeren tijdens de zomer en extra warmte omzetten tijdens de winter), als spiegelglas kunnen werken, informatie kunnen weergeven, of gewoon van een saai stadszicht een mooi plattelandsuitzicht maken.
Anoniem: 290227 8 maart 2009 18:12
Mooi als keukenachterwand!
dit kan ook leuk zijn voor reclame borden in winkels
autoruiten ? snelheid navigatie etc op je ruit :)
En dan carglass er even HPX2® tussen laten spuiten en dan heb je kortsluiting. :+
Gewoon een normale ruit aan de buitenkant en dan zo'n OLED ruit aan de binnenkant? Komt er dan een ster in, hoef je alleen maar de buitenste ruit te vullen. Eventueel een beschermingslaag tussen de het OLED het het gewone glas, maar navigatie e.d. op de vooruit zou wel erg mooi zijn (prijzig ook denk ik, maar voor wat hoort wat).
Anoniem: 46304 @Bitage8 maart 2009 14:52
Daar heb je toch laserprojecties voor? Dat wordt in moderne straaljagers al gebruikt.
Head Up Display (HUD) word al heel lang in straaljagers gebruikt, niet alleen de moderne.
Het is gewoon een glazen plaatje met een projectie van informatie daar op.
Er zijn ook auto's die dit hebben, de recentere cadillacs bijvoorbeeld.
Anoniem: 294406 @HKS-Skyline9 maart 2009 01:21
Het is niet slechts een glazen plaatje, het is speciaal materiaal wat het laat lijken dat de projectie in de diepte word geprojecteerd. Dit is gedaan om de ogen niet steeds te moeten laten scherpstellen op veraf en dichtbij. Word trouwens ook steeds vaker in de commerciele luchtvaart toegepast.
@Syrupy: Je bedoelt een holografische glasplaat :)
BMW M5 heeft het ook al. Die projecteert de snelheid op het autoraam.
kijk eens bij BMW Mercedes en de rest die passen dat al toe met reflectie.
Ik kan me voorstellen dat dat niet meer werkt als het buiten lekker zonnig is.
Wel eens in een beeldscherm gekeken met de zon erop? Beetje een non argument dus want bij een oled zie je ook niks..
Cadillac was het eerste automerk die deze techniek toepaste.
volgens mij was dat de Corvette.....
Met het repareren van een sterretje in een auto ruit word er door de eerste laag heen geboord en dit gat gevuld. Je komt dus in de tussenlaag uit.
De vraag is alleen of je de OLED display ook net zo mooi in kleine stukjes kan laten breken als het veiligheids glas dat nu in auto's gebruikt word. Het is de pest voor je huid en kleding als je er met een flinke vaart door heen gaat maar je hebt geen groote mes scherpe stukken. Als dat wel het geval is met deze Oled meuk dan wil ik het niet graag in een auto zien.

Daar naast is er een groot verschil tussen een OLED dat licht geeft en en waar je meerdere kleuren en vormen op kunt tekenen, athans het lijkt me dat er nog al wat meer logica nodig is voor dat laatste waar de eerste meer een kwestie is van hup wat prik er op klaar.

Hoe dan ook om van een 12cm schermpje naar een 1.2m schermpje te gaan zal nog al wat werk kosten zeker als je dat in een clean room moet doen want dat levert toch wel erg duur glas op.
Veiligheidsglas wordt al jaren niet meer gebruikt, gelamineerd glas (2 lagen glas met een laagje lijm ertussen) is veel veiliger, en geeft minder zooi na een ongeluk.
moet je in de toekomst niet meer zorgen maken om je mooie velgen van je bolide maar ook je vooruit :p
Gewoon thuis. 's Nachts verlichting van de woonkamer.
Anoniem: 85580 @Trommelrem8 maart 2009 13:36
En de tuin
Anoniem: 147126 @Crp8 maart 2009 14:04
Yep, soort heads-up-display van een straaljager :)
Hoop wel alleen niet de gehele ruit, dan loop je kans dat een BSOD uitloopt in een echte crash :P
Is het dan ook mogelijk om je raam als tv te gebruiken, oftewel meerdere kleuren en bewegende beelden?

Dus dan 's avonds een rolluik naar beneden draaien en dan op je raam tv kijken :)
een oled-paneel dat in uigeschakelde toestand geheel transparant is, terwijl het ingeschakeld een helder wit licht uitstraalt.

Zoals het hier staat kan het enkel een wit licht uitstralen...
Wat ik me dan afvraag, doet het dat naar twee kanten, of alleen naar binnen...?
Goede vraag. Oled schermen hebben microstructuur om de opbrengst in een richting te maximaliseren, als het een enkele laag tussen twee geleiders betreft moet je met anisotrope en uitlijnbare moleculen gaan spelen om de richting te kunnen beinvloeden. En dat kan best lastig zijn om die te vinden/maken.

(edit)dmv een halfspiegel kan de lichtopbrengst wel ietswat gericht worden, en gelijk toch nog doorzichtig blijven (een coating met bv. 50% reflectie laat de ruit doorzichtig zijn, en de lichtopbrengst voor 75% een bepaalde richting uit gaan. Een zonwerend gecoate ruit heeft momenteel al iets van 20-30% reflectie.) (/edit)

[Reactie gewijzigd door Toontje_78 op 22 juli 2024 16:31]

Anoniem: 103856 @michi mara8 maart 2009 14:32
kwestie van tijd...
Achter ons huis staat al een bedrijfsgebouw waarvan de ramen 's nachts een helder wit licht uitstralen. Daarmee wil men aangeven dat het leeg staat en te huur is. Het is te hopen dat dit in de toekomst dankzij OLED niet de standaardprocedure wordt bij te huur staande panden. Buitengewoon irritant voor de omgeving en zonde van de energie (maar misschien wel iets zuiniger dan via de huidige techniek).
Wel een erg vreemde manier om duidelijk te maken dat een gebouw leeg staat. En wie gaat er ook 's nachts opzoek naar lege kantoorruimte?
dan weet je in iedergeval weer waarom je apparaten koopt die extra zuinig zijn ... dan kan iemand anders de hele nacht de lichten aan laten staan.
Anoniem: 282515 8 maart 2009 12:51
Of tijdens de herfst een zonnig landschap naar binnen schijnen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.