Philips openbaart prijs en specs van Cinema 21:9-lcd-tv

De Cinema 21:9-lcd-tv krijgt een adviesprijs van ongeveer 4000 euro en zal vanaf april bij een select aantal winkels leverbaar zijn. De elektronicafabrikant maakte dit bekend op zijn jaarlijkse Consumer Lifestyle Digital Media Event.

De Cinema 21:9-lcd-tv heeft een beelddiagonaal van 56" en een resolutie van 2560 bij 1080 pixels. Philips geeft een responstijd van 1ms op, terwijl de Cinema 21:9 is uitgerust met vijf hdmi 1.3a-poorten, wifi en dlna-ondersteuning. De adviesprijs van de Cinema 21:9 is door Philips op een slordige 4000 euro gesteld en de brede tv zal in april leverbaar zijn bij een select aantal winkels, waaronder waarschijnlijk Media Markt.

Het scherm, afkomstig van Sharp, maakt gebruik van driezijdige Ambilight Spectra-technologie met een verversingsfrequentie van 200Hz en een dynamische contrastratio van 80.000:1. Dat laatste doet een ccfl-achtergrondverlichting vermoeden, en een medewerker van Philips bevestigde dit tegenover Tweakers.net: "Sharp heeft nog geen 21:9-paneel met led-backlight." Aangezien 1080 verticale pixels benodigd zijn om full-hd weer te geven, is het niet waarschijnlijk dat er snel een kleinere versie van de Cinema 21:9 wordt aangekondigd.

Philips Cinema 21:9 Phililps Cinema 21:9

Hoewel bioscoopfilms op blu-ray in 21:9-formaat probleemloos afgespeeld kunnen worden, leverden andere formaten de ontwikkelaars van de Cinema 21:9 kennelijk meer hoofdbrekens op. Zo wordt een film met de 16:9-beeldverhouding gedifferentieerd opgerekt: aan de randen van het scherm meer dan in het midden. Volgens Philips is dit nagenoeg niet zichtbaar en kan de technologie, door Philips 'Smart Stretching' genoemd, door de gebruiker worden uitgeschakeld. Het traditionele 4:3-beeldformaat van sd-content wordt, zoals gebruikelijk bij weergave op een full-hd-scherm, eerst naar 16:9 opgerekt, waarna het beeld wordt overgezet naar het 21:9-formaat. Daarbij verschijnen wel noodgedwongen links en rechts van het scherm zwarte balken.

Een nieuwe feature bij de Cinema 21:9 is Net TV. Hiermee is internetcontent via wifi of ethernet op de lcd te bekijken. Via Net TV zijn onder meer Youtube-filmpjes te bekijken, maar ook andere diensten zijn vertegenwoordigd, zoals de NS, TomTom, eBay, Meteo Consult, Radio 538, het AD, De Financiële Telegraaf en Rabobank, en ook Bright werkt aan een kanaal voor Net TV. Het betreft diensten in een format dat speciaal voor lcd-tv's is bedoeld. Gewone internetpagina's zijn te bekijken via een geïntegreerde browser op basis van Opera, terwijl via de interface ook mediabestanden op de pc bekeken of beluisterd kunnen worden. Naast de Cinema 21:9 beschikken ook nieuwe modellen in de 8000- en 9000-serie over Net TV, waarbij de 8000-serie echter alleen bedraad de internetcontent kan ontvangen.

Philips Net TV Philips Net TV Philips Net TV

Door Pieter Molenaar

19-02-2009 • 17:49

110 Linkedin

Reacties (110)

110
96
14
3
0
5
Wijzig sortering
dus als het aan phillips ligt ben ik de rest van mijn leven ge-doomed naar zwarte balken te kijken.

van 4:3 naar breed beeld ... okay,
tegen de tijd dat de nieuwe breedbeeld tv er stond kom je er achter dat veel films nog steeds zwarte balken hebben.
als er een 16:9 flatscreen komt (waarom de oude weg doen als die het nog doet)zit je al weer naar de eerste 21:9 uitzendingen te kijken, met weer zwarte balken.

ik had gehoopt dat full HD de standaard en hoogste resolutie zou worden voor een lange tijd , maar helaas, voor iedere film heb je een andere tv nodig als je zonder vervorming en balkloos tv wilt kijken.
Anoniem: 197839
19 februari 2009 23:44
geweldig,

dit is dus een mooi voorbeeld van marketing.
21:9 materiaal zal er geweldig uitzien op deze tv en zo zal het ook gedemonstreerd worden in de winkels, alsof het lijkt dat je "nooit meer" zwarte balken zult zien (naast een 16:9 tv).
de echte kenners weten wel beter.
Waarom kunnen we in deze wereld niet gewoon 1 standaard gebruiken voor film en tv?
dat zou de boel een stuk makkelijker maken...

deze tv is alleen interessant als je een dedicated HT kamer wil bouwen en géén projector wil gebruiken aangezien je de kamer anders toch een beetje zult moeten verduisteren.

mijn mening is gezien de prijs en afmeting van dit toestel dat het me geen goeie deal lijkt.
geef mij maar een full hd beamer van sanyo of panasonic of iets dergelijks.
dan kun je het scherm in je eigen maat maken en heb je het beste wat er te bieden is op dit moment.
tevens heb ik al aardig wat youtube filmpjes gezien op mijn 26" lcd via mijn HTPC
en ik moet zeggen dat de kwaliteit toch meestal erg slecht is.
wat zal dit dan wel niet zijn op een 56" beeldscherm...
al met al een leuk idee en teken van innovatie maar zeker(nog) niet praktisch en erg duur.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 197839 op 20 februari 2009 09:10]

wat hebben de youtube filmpjes te maken met de kwaliteit van dit scherm?

Je kijkt toch ook wel eens een film of andere hq content? in HD bijvoorbeeld?
Vraag me af waarom dit ding niet 2 tv tuners heeft, dan kun je 2 4:3 beelden vrijwel probleemloos naast elkaar zetten. Aan de andere kant is vrijwel alles breedbeeld in het buitenland en hier ook steeds meer. Maar nog, zo'n breed scherm vraagt gewoon om 2 beelden naast elkaar te kunnen kijken
Zo'n ding sluit je niet aan op een analoge tuner, daar zet je een goeie HTPC aan met een digitale tuner, of een losse digitale tuner!
ik zeg toch ook niet dat het een analoge tuner hoeft te zijn?

Aangezien het beeld door 1 chip wordt aangestuurd zul je toch digitaal 2 beelden in 1 moeten verweven. Dus dan is het makkelijker gewoon 2 digitale tuners in te bouwen, wat makkelijk kan met de breedte. Die laat je dan door een chip samenvoegen tot 1 beeld wat dan tevoorschijn komt als zijnde 1 groot beeld.

Digitaal beeld kan ook gewoon 4:3 zijn, is maar net waar ze voor kiezen bij de kabelmaatschappij
Je gebruikt zo'n apparaat dus als los scherm zonder ingebouwde tuner! dat doe je dus lekker in je htpc of het apparaat wat het beeld verzorgd.

Audio regel je ook lekker appart in een goede receiver..... ;-)

Je snapt het punt niet dat je dit eigenlijk als een monitor moet zien en alles dus losse componenten worden.
Enigszins offtopic:
Het zal aan mij liggen, maar ik verdenk de marketing afdeling van het gebruik van 21:9 in tegenstelling tot 7:3, wat daadwerkelijk de verhouding is.

Grotere getallen lijken nou eenmaal op beter te wijzen, nietwaar, hoewel 7:3 een breder beeld is dan 16:9 klinkt het wellicht niet zo voor de leek. Kortom, verkooptechnieken.
Anoniem: 236438
@itsRay19 februari 2009 20:26
21 staat tot 9 is precies gelijk aan 7 staat tot 3.. ik weet niet waar jij die wijsheid vandaan haalt dat 7:3 de daadwerkelijke (en een andere) verhouding is?

Ik weet dat het meestal afgekort wordt tot kleinere getallen, maar zo is het ook wel wat duidelijker dat er in beeldlijnen niet wordt ingeleverd...
Dat, en met de zelfde noemer (9), is het makkelijker te zien dat het breder is dan het gangbare, zeer bekende marketing verhaaltje 16:9.
Als zij 7:3 zeggen ga ik denken dat ie nauwelijks breder is dan mijn 4:3. En toch scheelt het een beetje....
Iemand die zo'n tv koop zou normaal gesproken ook een leuke AV receiver hebben. Dus waarom er 5 hdmi poorten op doen :?
Tuurlijk er is ruimte genoeg voor maar mij ontbreekt het nut ervan tenzij je het misschien kunt lussen met behoud van HDCP dus meerdere schermen met hetzelfde beeld.
Misschien zijn ze eingelijk eens zo slim geweest om er ook een HDMI out op te plakken, zodat je je TV als hub gebruikt ipv de receiver. Op deze manier kan je:
1 - voor het overgrote deel gewoon je TV afstandsbediening gebruiken (meestal fijner)
2 - de lip-sync problemen zijn volledig opgelost, ik weet niet hoeveel beeldbewerking er uitgevoerd wordt, maar bij de 08 generatie van philips is de delay variabel aan de hand van welke bewerkingen je aan/uit zet, kan je constant de delay gaan aan passen in je receiver. Daarnaast ondersteunen de meeste receivers maar stappen van 10ms, en hebben ze soms een max van 160-200ms.
3 - je wordt niet geconfronteerd door eventuele dubbele beeldbewerking wat negatief uit kan pakken, veel HDMI receivers ondersteunen ook enkele functies om het beeld te verbeteren, als je twee keer beeld gaat bewerken kan dit het beeld juist slechter maken (enkele beeldbewerking doet dat sowieso vaak al).

(daarnaast hebben veel receivers maar 2 HDMI ingangen)

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 19 februari 2009 22:18]

Er zullen misschien een hoop mensen zijn die wel een leuke AV-receiver hebben maar dan zonder hdmi, die ze nog niet willen vervangen omdat die nogal prijzig was.
XBOX, PS3, versterker, Media Centre, decoder en één te weinig voor m'n laptop :+
Ik heb nog nooit gehoord van een versterker die via HDMI loopt? :+
Misschien het geluid van je tv via je versterker laten lopen op die manier???
Er zijn tegenwoordig een hoop AV-receivers met een hoop HDMI ins en een HDMI out.

Wat je doet is je plugt je PS3, Blu-ray speler, Laptop, digitale ontvanger op de receiver, die pikt de geluidsstroom(of bitstream) op en gooit dat geluid naar je 7.1 boxen set en hij gooit het beeld door over een nette HDMI kabel naar je tv. Zo heb je in totaal nog maar 2 kabels naar je tv lopen (stroom/beeld).
Wat je doet is je plugt je PS3, Blu-ray speler, Laptop, digitale ontvanger op de receiver, die pikt de geluidsstroom(of bitstream) op en gooit dat geluid naar je 7.1 boxen set en hij gooit het beeld door over een nette HDMI kabel naar je tv.
En de lip-sync wordt ook nog eens beter geregeld.
en het geen mooie receiver? dusgeluid uit een paar 2x 7 wat boxjes aan het scherm?
Zo te lezen ook op dit dure toestel geen support voor Deep Color ? Wanneer komen nu eindelijk de eerste schermen uit die dit kunnen ?
Als er genoeg vraag naar is. Ik denk dat het voor Sharp op dit moment misschien net lonend is om dit afwijkende formaat te maken. Als het populairder wordt cq. als het blijkt dat er markt voor is komen de extra opties vanzelf.
Anoniem: 182096
@Aaargh!19 februari 2009 21:50
HDMI 1.3 is toch Deep Color???
Nee, Deep Color is onderdeel van de HDMI 1.3 spec, dat wil niet zeggen dat een scherm met HDMI 1.3 ook daadwerkelijk Deep Color support heeft. Daarnaast zijn er ook nog diverse gradaties, nl. 30, 36 of 48-bit kleur.
Waarom dan niet gelijk 21:9 gehanteerd :x
Bios films zijn toch altijd zo opgenomen, door het geintje met 16:9 heeft iedereen zwarte balken :P (hangt ook van de opgenomen aspect af (kweet), series zijn dan weer perfect :)

Ik vind het dan geen ramp aangezien mijn ondertiteling het liefst hebt op een zwarte achtergrond.

Jammer van de driezijdige Ambilight Spectra-technologie, wat een benaming, maak het gewoon simpel, strak en effectief, niks maar dan ook niks ken tegen een zwarte kader.

LCD tja wat moet je ervan denken :) verder vind ik het wel een mooie beeldverhouding en dit zal in toekomst wel weer de standaard worden :)
Veel bioscoop bronnen zijn inderdaad wel in 21:9 (of nog breder), echter is er ook nog een gedeelte bios films wat 16:9 is, naast zo goed als alle direct-to-dvd films, tv-series, etc.. Al in al zal met een paar jaar (als oude 4:3 uitzendingen minder voor gaan komen) het overgrote deel 16:9 zijn. Tenzij je alleen maar bioscoop films kijkt.


Ontopic:
Dat laatste doet een ccfl-achtergrondverlichting vermoeden, en een medewerker van Philips bevestigde dit tegenover Tweakers.net: "Sharp heeft nog geen 21:9-paneel met led-backlight."
Beetje jammer dat ze zicht daardoor tegen laten houden. Sharp zal ook vast wel bereid zijn alleen het glaspaneel te leveren ipv de volledige LCD+Backlight assembly...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 19 februari 2009 22:10]

Aangezien 1080 verticale pixels zijn benodigd om full-hd weer te geven, is het niet waarschijnlijk dat er snel een kleinere versie van de Cinema 21:9 wordt aangekondigd.
Want? Ik zie het causale verband niet helemaal.

Mijn 30" monitor heeft een hogere resolutie dan dit 56" bakbeest, namelijk 2560x1600. Waarom zou het dan niet mogelijk zijn om een 50" versie te maken (ik noem maar een maat) van deze tv?
Idd: Als je 260 pixels van je 30" scherm boven en onder afplakt, heb je een 28" versie met dezelfde resolutie! ;-)

[Reactie gewijzigd door E.T.O. op 19 februari 2009 18:41]

Nu breedbeeld gemeen goed is komt er breder beeld. Ik denk dat het voor de verdwaalde film fanaat (de echte zit in de bios) geweldig is, maar voor mensen die TV kijken (het journaal etc) juist een ramp apparaat.
Anoniem: 195305
@mashell19 februari 2009 19:16
Ik snap ook het nut niet echt in van dit toestel. Misschien wel leuk voor een enkele film, maar voor normaal TV kijken heb je er inderdaad niets aan.
Sommige mensen kijken veel meer die "enkele film" dan dat ze gewoon TV kijken. Dan is zo'n ding zeker wel een leuke optie. Het is een beetje waar je interesse ligt, en daarbij is het altijd goed dat de optie tot een scherm als deze er is.
Sorry hoor, maar de echte filmfanaat zit tegenwoordig minder en minder in de bios. Beeld en geluidskwaliteit zijn in de meeste zalen serieus teleurstellen, en vooral hier in Europa wordt er zo goed als niets aan gedaan om dat eens aan te pakken over te stappen naar bijvoorbeeld voor het beeld over te stappen naar 4K. Of om de audio apparatuur eens goed af te regelen.
Daarnaast wordt ook nog eens de jeugd met het jaar asocialer: van een film genieten zonder gestoord te worden door geschreeuw, gebel, gegooi, gaat maar in ongeveer 1 op de 4 films ofzo. Nou wordt die vervelende jeugd er meestal gelukkig wel uitgegooid als ze dit soort dingen doen, maar dan is je film-ervaring al verpest.


Nee, als je een goede filmervaring wilt; goede beeldkwaliteit, geluidskwaliteit, en geen gezeur van andere mensen EN je hebt het geld er voor! Dan kan je beter een thuisbioscoopje opzetten.
Overdrijven is ook een vak......

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee