Op dinsdag om vier uur is de landrush begonnen voor het verkrijgen van .tel-domeinen. Een .tel-domein verwijst niet naar een website, maar is bedoeld om contactgegevens van personen en bedrijven centraal op te kunnen vragen.
Het .tel-tld werd twee jaar geleden goedgekeurd door de Icann, waarbij is besloten dat het Britse bedrijf Telnic de registrar zal worden. Bezitters van een .tel-domein kunnen contactgegevens invoeren, waarbij de gegevens in zogenaamde txt- en naptr-records op een dns worden opgeslagen. De gegevens, die door zowel bedrijven als particulieren kunnen worden opgeslagen, zijn online op te vragen. Het basisidee van een .tel-domein is vergelijkbaar met dat van het Enum-systeem: het bereikbaar maken van een persoon of instelling via een enkel adres. Op termijn zouden onder andere telefoonnummers vervangen moeten worden door een eenduidig adres.
Om een .tel-domein in handen te krijgen is voor de Nederlandse markt Realtime Register aangewezen. De landrush, waarbij het 'eerst komt, eerst maalt'-principe opgaat, loopt tot en met 23 maart. De prijzen voor het registreren van een .tel-domein tijdens de landrush-periode beginnen bij 257 euro. Het domein is dan drie jaar gereserveerd. Vanaf 24 maart dalen de prijzen echter flink; voor 10 tot 20 euro per jaar kan dan een domein voor een jaar worden geclaimd.
Volgens Peter Langenkamp, directeur van Realtime Register, is bewust voor de relatief hoge prijzen gekozen: "De TEL registry wil de soms wat chaotische taferelen, zoals tijdens de .eu of numerieke .nl-landrush, op die manier voorkomen. Met een dergelijk bedrag zullen vooral geïnteresseerden een poging wagen", aldus Langenkamp. De registrar verwacht tijdens de landrush enkele honderden domeinaanvragen per dag te zullen verwerken. Numerieke tekens in de domeinnaam zijn niet toegestaan. Verder is het toevoegen van punten, waardmee bijvoorbeeld subdomeinen als jan.jansen.tel kunnen worden geconstrueerd, vooralsnog niet mogelijk.
De Realtime Register-directeur laat verder aan Tweakers.net weten dat het nog onduidelijk is of het gebruik van .tel-domeinen een grote vlucht zal gaan nemen, maar nuttige toepassingen zullen volgens Langenkamp niet lang op zich wachten, zoals het koppelen van de gegevens met mobiele telefoons. "Ook is interessant wat bijvoorbeeld Google met dergelijke gegevens gaat doen", stelt Langenkamp. Het veiligstellen van de privacy zou echter op orde zijn, omdat gebruikers via een beheerpagina kunnen aangeven welke gegevens al dan niet met een wachtwoord moeten worden afgeschermd.