Antec kondigt Sonata Elite-kast aan

Hardwarefabrikant Antec heeft een nieuwe behuizing in de Sonata-serie aangekondigd. De Elite biedt plek aan in totaal zeven drive bays en de computerkast wordt geleverd zonder voeding.

De nieuwe Sonata heeft drie 5,25"-drive bays, terwijl er intern ruimte is voor twee verwijderbare compartimenten voor in totaal vier 3,5"-harddisks. Ook levert Antec een adapter met de Elite mee om een 3,5"-drive in een 5,25"-bay te plaatsen. Voor de bevestiging van de hdd's worden siliconenringetjes meegeleverd, die ongewenste trillingen moeten dempen.

Het skelet van de kast is opgebouwd uit 0,8 millimeter dik staal, terwijl de bovenkant en de zijpanelen gemaakt zijn van staal en polycarbonaat. Deze dubbellaagse panelen zouden het door de pc geproduceerde geluid dempen; ze worden ook toegepast in de Performance One-serie en de andere Sonata-behuizingen.

Een 120mm-ventilator aan de achterkant voert de warme lucht weg van de cpu, terwijl een optionele ventilator boven de pci-e-slots warme lucht van de videokaarten kan afvoeren. Koude lucht wordt aan de voorkant van de zijpanelen aangezogen en eerst langs de harde schijven geleid, zodat die ook gekoeld worden. De fans zijn uitgerust met een snelheidsregelaar met drie standen en Antec levert uitwasbare stoffilters mee.

De Sonata Elite is geschikt voor mini-itx-, micro-atx- en atx-moederborden en is aan de voorkant voorzien van twee usb 2.0-aansluitingen, een esata-poort en een audioingang en -uitgang. De Elite krijgt een adviesprijs van 119 dollar en Antec geeft drie jaar garantie op de kast. Europese prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Antec Sonata Elite behuizing Antec Sonata Elite behuizing Antec Sonata Elite behuizing

Door Pieter Molenaar

16-12-2008 • 11:19

49 Linkedin

Reacties (49)

49
48
11
6
0
0
Wijzig sortering
Ik heb de no.1 en 3. Over de eerste ben ik het meest tevreden. Ik blijf wel de warmte ontwikkeling het moeilijkste vinden bij deze kasten. Bij mij zit de kast helemaal vol en dan is die eigenlijk te klein.

Dit ontwerp ziet er beter uit. Ik vraag me af hoe de warmte van de schijven wordt afgevoerd. Ze worden anders gepositioneerd dan bij de vorige modellen.
Anoniem: 231952
16 december 2008 13:52
Ik zag deze blauwe kast al kortgeleden op de Amerikaanse site van Antec staan. In principe heb ik wel interesse, maar ik weet niet hoe de linker zijkant van de kast eruit ziet! Daar zit je toch het meest tegen aan te kijken.

Ook zien de drive bays er interessant uit. Volgens de manual bij de kast moet je je HD's vertikaal neerzetten.
Mooi afgewerkt, maar een echte licht gewicht zal het wel niet zijn :)

Ik heb nu al twee Sonata's gehad en over allebei tevreden, toch zijn de klepjes en deurtjes niet de meeste degelijke.
Nee helemaal niet licht zelfs. Ik heb het even opgezocht:

* Weight:
- Net: 21.6 lbs /9.8 kg
- Gross: 25.6 lbs /11.6 kg

linkje: http://www.antec.com/usa/...tails.php?id=15143&lan=us

[Reactie gewijzigd door ajmwegman op 16 december 2008 12:08]

nee klopt heb ook een sonata 3 en licht is ie zeker niet, maar liever dat dan zo'n lichte alu kast waarbij je het gevoel hebt dat je er zo een deuk in slaat.

antec maakt echt super kasten. ben nu erg tevreden met mijn kast en zou deze ook wel kopen als ik weer een kast moest hebben. enige jammere vind ik dat antec nooit iets heeft geprobeerd in deze serie kasten om aan kabel opruiming te doen

de optionele fan bij de pci-e sloten lijkt me wel een mooi trukje. ben alleen beniewd hoeveel geluid dat maakt

[Reactie gewijzigd door dangerpaki op 16 december 2008 11:28]

Zo'n fan boven de insteekkaarten zit ook in mijn Lian-Li en is verder niet hoorbaar. Dat is natuurlijk volledig afhankelijk van de fan die erin zit (Antec kennende zit dat wel goed), maar die is over het algemeen nog vrij eenvoudig te vervangen.

Het grote nadeel is dat wanneer je een wat groter uitgevallen after-market koeler op je GPU zet die ook maar iets boven de kaart uit komt de extra casefan al niet meer past. En dan is de afweging tussen de after-market koeler op je GPU en deze casefan natuurlijk al snel duidelijk.
Voor 95 euro heb je de Antec NSK 6580 (B - Black), die 9 drive bays heeft (5x3,5 en 4x 5 1/4) inclusief stille 430 watt voeding en 12cm case fan met drie standen.... Betere deal lijkt me.
ik vind het idd wel een degelijke kast maar wat de sonata reeks zo leuk maakte is de bijgeleverde voeding die erg goed was voor zijn prijs. Het is dan wel een wat hoger geclasseerde case maar het komt de naam sonata niet echt ten goede. ze hadden beter een wat lager budget performance one case kunnen maken aangezien die zonder voeding worden geleverd.
Toch zijn er genoeg mensen die zelf hun voeding willen kiezen. Dat was voor mij ook een van de redenen om voor de Solo te kiezen.
Als ze nu ook nog besluiten om de cases zonder hun tri-cool fan te leveren (ik heb het 1 week aangekeken, maar die fan irriteerde me enorm, stil is anders), dan wordt het helemaal mooi. Kan iedereen zelf kiezen of er een mooie Nexus of Scythe in moet, temperatuur gestuurt via het mb.
Nadeel, wat deze kast ook heeft, is de 5.25 --> 3.5 adapter; die heeft schroeven aan de onderkant; mijn 3.5 kaartlezer kan alleen aan de zijkanten vastgemaakt worden en die past dan dus niet...

[Reactie gewijzigd door vandermark op 16 december 2008 13:49]

Wel spijtig is dat er géén firewire poort voorzien is. Ik heb géén zin om de kast naar voor te schuiven (idd, er zijn geen wieltjes voorzien) om telkens van achter op zoek te gaan naar de firewire aansluiting.
Firewire is momenteel nauwelijks interessant... USB is dé standaard, en voor echt sneller harddisk connectie, pak je natuurlijk de e-SATA aansluiting.

Blijft firewire alleen nog voor videobewerking over. Te kleine markt blijkbaar. En verlengkabeltje naar een handig plek op je bureau leggen is natuurlijk ook niet zo moeilijk...
dat ben ik totaal niet met je eens.
Voor het gemmidelde consumenten spul is USB idd "De" standaard, maar er zijn tegenwoordig ook veel mensen die thuis met kleine geluids studiotjes e.d. bezig zijn of gewoon met muziek spelen uit hobby, En dan kom je toch al heel snel bij firewire uit.

Sterker nog, ik schat dat ong 90% van alle semi proffesionele geluids kaarten Firewire gebruikt omdat het gewoon een veel stabielere verbinding is die niet van de processor afhankelijk is.

Zelf gebruik ik een Firepod van presonus, gewoon om opnames van me bandje te maken op de Pc en momenteel ligt ie bij een vriend van me die veel met electronische muziek aan het hobbiën is.

En dan zul je wel denken dat dat soort apparaten toch veel te duur zijn, maar er zijn al semi proffesionele geluidskaarten voor 200,- en ja, dat is met firewire. vaak zijn er ook wel USB versies van, maar meestal is die verbinding gewoon erg onstabiel waardoor je veel problemen krijgt met tikjes en schokjes in je opnames, en dat wil je echt niet.

Ook gebruikt zeer veel video apparatuur tegenwoordig nog Firewire om precies dezelfde reden. en ja, ook veel semi proffesioneel spul wat al best betaalbaar is voor de hobbyist.

ik vind Firewire nogsteeds een goede techniek en vind het jammer dat je het op de gemmidelde PC het steeds minder terug ziet.
Ik weet het niet zeker, maar ik heb een Antec Sonata gehad (heeft mijn vriendin nu, heb zelf een Stacker). maar volgens mij had die voorop, onderaan toch echt een firewire aansluiting samen met audio en usb.
Is dit niet al heel oud nieuws? Kan me vaag iets herinneren van Computex 2008 in Juli/augustus of iets in die richting waar hij al tentoongesteld was.

Hoe dan ook mooie kast, het is goed mogelijk dat dit de vervanging voor mijn Antec Solo wordt.

edit: artikel gevonden: http://www.silentpcreview.com/article840-page1.html

[Reactie gewijzigd door Sylph-DS op 16 december 2008 12:30]

Jammer dat de voeding weer boven zit, onder is veel beter
Euh, nee? Bij een systeem met 1 kamer voor de voeding en het moederbord moet de voeding boven zitten, zodat deze mooi warme lucht van het moederbord af kan voeren, de voeding zelf wordt toch niet zo snel te heet. Het is wel zo dat een systeem zoals bij de P182 van antec met een apparte kamer onderin voor de voeding beter is, maar daar is deze kast te klein voor, hij is heel compact ontworpen.
Ziet er uit als een degelijke kast met fatsoenlijke opties. 119 dollar zou 88 euro moeten zijn, en dat is naar mijn idee behoorlijk netjes.

Als je geen extravagante kast wilt, maar toch ruimte en een beetje vormgeving is dit een mooie, toch?
119 dollar zou 88 euro moeten zijn
Maar is dat nooit, zal eerder 1:1 worden. De VS is met allerlei onderdelen gewoon goedkoper.
5% vs 19% btw. (afhankelijk van de staat, en aankopen via internet hoeven volgens mij niet eens btw te betalen!)
Wel als er een warenhuis in die staat aanwezig is, of iets in die richting.
btw moet in principe afgedragen worden over transacties met consumenten in een staat waarin de verkoper een fysieke aanwezigheid heeft. dat kan een warenhuis zijn, maar ook bijvoorbeeld een kantoor of een winkeltje). vzviw hangt dat verder niet af van in welke twee staten koper en verkoper zich bevinden.

maargoed, details ;)
De berekening klopt wel. 119 dollar -> 88 Euro.
Bovendien is die 119 dollar de adviesprijs, de verkoopprijs in winkel/webshop is over het algemeen veel lager dan de adviesprijs.
88 Euro is dus geloofwaardig.
Over die 119 dollar moet nog wel belasting, de hoogte van de belasting verschilt namelijk per staat en dus geven ze exclusief prijzen op.
Daarnaast kun je er inderdaad van uitgaan dat je gewoon 'dollar' door 'euro' mag vervangen, zoals ook thekip zegt.
Gewoon zelf bestellen, vaak is het zelfs inclusief de verzendkosten nog goedkoper dan winkels die de 1:1 hanteren
88 euro * 1.067 (6.7% invoerheffing) * 1.19 = 111 euro. Dan valt 8 euro extra nog wel mee.
Over zendingen met een waarde <€150 betaal je geen douanerechten. (bron douane) Alleen 19% BTW dus. :)

Bij die 88+BTW komen nog wel verzendkosten natuurlijk, en die zullen wel vrij fors zijn voor een kast.

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 17 december 2008 06:45]

Ziet er toch spannend als je meerder full lenght gracca's er wilt instoppen.
Laat staan meerdere grue's. Die dingen vreten gewoon stroom, ruimte, etc. Je hebt al mazzel als het je lukt één grue in die doos te stoppen.
ik gebruik de laatste jaren alleen nog Antec kasten, zeer degelijk en mooi afgewerkte kasten voor goede prijzen(vaak inclusief zeer redelijke voeding).

Het deurtje van de normale Sonata(volgens mij hetzelfde als deze) is indd niet super degelijk uitgevoerd, maar de goedkopere NSK kasten zonder deurtje zijn echt super degelijk, stevig en redelijk krasvast.
Ik ben juist afgekickt van Antec. Deuren op behuizingen zijn onhandig. De NSK behuizingen hebben een lelijk front paneel van plastic, ik heb liever aluminium. En dan heeft deze Sonata Elite ook nog eens een onnodig ventilatiegat vooraan bij de zijkant bij de 3,5 inch bays, dat zal dan een flink stofnest worden. Tegenwoordig heeft de NSK serie ook van die ventilatiegaten in de zijpanelen bij de processor, laat meer geluid ontsnappen en stof binnenkomen, ik ben geen fan van dat soort ontwerp.

Op dit moment heb ik een Lancool K7 behuizing, daar is geen plastic in gebruikt en deze ziet er veel mooier uit. Als ik op dit moment een behuizing zou uitkiezen zou ik voor de Cooler Master Sileo 500 gaan. Beide behuizingen zijn ook nog eens goedkoper dan deze Sonata Elite.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 107502 op 16 december 2008 20:01]

Nutteloos is die zij intake zeker niet. Ze dienen voor het binnenlaten van koele lucht die daarbij ook nog eens over de HDD's word gezogen.
Antec levert uitwasbarestoffilters voor de intake aan de zijkant mee. Dat werkt naar mijn ervaring ideaal om stof buiten je PC te houden.
Kwa geluid heb je wel een beetje gelijk. Een gat in een kast laat meer geluid door dan geen gat. Maar je moet de lucht toch ergens binnen laten anders heb je een veel te grote fan nodig aan de achterkant om het vacuum in je kast in stand te houden...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee