Antec introduceert 'open air' pc-behuizing

Antec komt binnenkort met ’s werelds eerste 'open air' pc-behuizing op de markt, zo claimt het bedrijf. De Skeleton-kast laat de verschillende pc-componenten grotendeels in de openlucht liggen terwijl een 250mm-ventilator de koeling verzorgt.

De Skeleton-kast gaat een stapje verder dan de inmiddels ingeburgerde behuizingen met plexiglazen zijkant, en huisvest alle onderdelen zonder bescherming. Een opvallend onderdeel van de behuizing is de 250mm-ventilator die boven de plek van het moederbord hangt. De ventilator kan op drie verschillende snelheden zijn werk doen en bevat leds die een regelbare kleur hebben. Naast deze ventilator bevat de behuizing ook nog een 92mm-exemplaar die zorg moet dragen voor de koeling van de harde schijven.

De Antec Skeleton bevat twee 5,25"en twee 3,5" drivebays met optioneel ruimte voor nog eens vier 3,5" drivebays. Aan de voorkant zijn verschillende aansluitingen aanwezig zoals usb, firewire en esata. De behuizing wordt zonder voeding geleverd. Hoeveel de Skeleton zal gaan kosten is nog onbekend.

Antec Skeleton Zilver

Door Hielko van der Hoorn

18-09-2008 • 19:07

207 Linkedin

Reacties (207)

207
181
40
14
0
6
Wijzig sortering
Nja, ik vind het allemaal een beetje overhyped betreffende de straling, stof en vloestof.

Ik heb sws heelveel stof in mn pc, met deze "kast" zal hetalleen maar minder worden en je kunt overal makkelijker met de stofzuiger+compressor bij dus dat is alleen maar een pro.

In de tijd dat ik mijn pc heb heb ik nog 0 keer gemorst op mn pc. Tevens kun je zon kast netjes op een bureau zetten en onderdelen wisselen is rap gebeurt.

Mocht deze kast goed geprijst worden dan schaf ik er zeker 1 aan. Alleen jammer van de 3,25" bays. neem aan dat dat 3,5 moet zijn want anders heb je er dus 0 x niets aan :)
Steek NOOIT een stofzuiger in je computer. Zet hem zeker niet aan.

Een stofzuiger genereert enorme hoeveelheden statisch electriciteit. Iets waar je computer helemaal niet tegen kan.

Hieronder gaan een aantal mensen roepen dat ze hun computer altijd stofzuigen, en nooit problemen hebben gehad. Geloof ze niet!

Het verradelijke aan statisch electriciteit is dat je computer niet in een keer helemaal stuk gaat, dan wist men wel beter. Statische electriciteit zorgt voor kleine beschadigingen op microscopisch niveau.

Die beschadigingen zijn meestal niet direct fataal, maar zorgen voor zwakke plekken. Plekken waar je computer na een tijdje stuk zal gaan, al kan het jaren duren.
Kleine foutjes vallen vaak ook niet op. Af en toe een bitje dat verkeerd gaat, wat niet eens direct tot een crash hoeft te lijden. En als je computer eens een keertje crasht koppel je dat niet direct aan dat je 3 maanden geleden gestofzuigd hebt.
Maar de crashes blijven terug komen, en zullen steeds vaker optreden.

Oftewel, nooit met je stofzuiger in je computer.

PS. Het is wel veilig om van buitenaf de stofzuiger tegen je kast aan te zetten, en door de ventilatiegaten heen te zuigen. Zolang je maar niet binnen de kast komt. Je kast werkt dan als een kooi van Faraday en voorkomt dat de statische electriciteit bij de electronica komt. Let wel even op dat je je ventilatoren niet kapot zuigt.
Leuk verzonnen. Random crashes maanden later, daarvan kan niemand bewijzen dat het niet door stofzuigen komt.

Het probleem met je theorie is dat er een gangbare manier is om elektronice met statische elektriciteit te mollen. Dat is door ongeaard aan een PC te werken. (1) Je hebt dan een bekende bron van statische elektriciteit; kleding die langs je huid schuurt. Dat is precies hoe je in een vd Graaf generator statische electriciteit maakt. Het fysische mechanisme waarmee een stofzuiger statische elektriciteit zou maken is me onduidelijk (de motor zit zo'n 2 meter van de zuigmond af).

(2) In jouw theorie zou je een continue schaal moeten hebben, afhankelijk van hoeveel energie je hebt. Veel: direct kapot, middel: elke paar minuten soft error, kapot in een dag, weinig: na een maand soft errors, na een jaar hard errors. Echter, als je door ongeaard te werken een component om zeep helpt dan zie je dat de schade niet microscopisch is. Falen is vrijwel altijd instantaan en compleet. Als de component niet zo zwaar beschadigd is, dan zie je geen langzame effecten (zeg, op een tijdschaal van een uur). Dit komt niet overeen met jouw hypothese.
1. De pomp in je stofzuiger draait razendsnel rond, en werkt dus ook als een vd graaf generator. Dat wordt netjes via de metalen stofzuigerstang naar je computer gebracht.

2. Het is als een dik touw, waar je iedere keer een paar vezeltjes van kapot knipt. Dat kan heel lang goed gaan, totdat er een keer heel hard aan getrokken wordt, of je een paar keer op dezelfde plek knipt.
Waarschijnlijk wel, heb je het verschil van een 80mm en een 120mm fan al is bekeken?

Ik zal een voorbeeld geven, Tacens Aura Ice 80mm en de Tacens Aura Ice 120mm fan. Allebij muisstil, 12 en 14 decibel. De 120mm maakt maar 2 decibel meer lawaai maar heeft een luchtverplaatsing van 76,5 m³/h terwijl die van de 80mm maar een luchtverplaatsing 34 m³/h heeft.

Moet je nagaan hoe extreem veel luchtverplaatsing die 250mm van zal hebben, gewoon verder alles passief koelen en de 250mm fan zijn werk laten doen. Als je HDD's een beetje stil zijn zal je best een stil systeem hebben.
Je vergeet dat decibel een logarithmische schaal is en dat 2 decibel verschil 1,5 (ongeveer) keer luider is.
Leuk idee! Heb hier zelf ook wel eens over nagedacht! Mooi design ook.

Was echter al algemeen bekend dat die acrylic behuizingen van bijvoorbeeld Sharkoon niet voldoen aan stralings- en andere veiligheidsnormen. Ik neem dus inderdaad ook niet aan dat deze dat wel doet.

Niet dat je er dood bij neervalt als je er 3 dagen naast zit, maar ja, normen zijn er zodat de bedrijven zich kunnen indekken mocht er ooit wél iets gebeuren.

Ook luchtcirculatie is inderdaad binnen een gesloten aluminium behuizing vanzelfsprekend beter te regelen dan in deze open behuizing of in een acrylic behuizing. Op een warme zomerdag ben je juist enorm blij dat je binnen je computerbehuizing een gekoelde gesloten luchtstroom hebt.

Maar laten we voor het gemak even generaliseren*: deze behuizing koopt natuurlijk alleen de tweakerigste tweaker die constant met z'n hardware bezig is. Het product heeft de doelgroep "ervaren gebruiker", en dat gezegd hebbende mag het bedrijf achter het product redelijk schijt hebben aan al die leuke normen en regels. De gebruikers die dit uiteindelijk aanschaffen, zijn zich hoogstwaarschijnlijk bewust van de veiligheidsnormen, het effect van een bak water over een computer, het risico van een open behuizing met spelende kinderen in huis en de nadelen van de luchtcirculatie.

We kennen de risico's, maar dat staat juist stoer en tweakerig. Dus tweakerts kopen het.

Probleem opgelost.

1-0 voor Antec. :9

/me dekt zichzelf in voor "Je redeneert te simpel!"-reacties.

[Reactie gewijzigd door Robbert S. op 18 september 2008 21:37]

Ik vraag mij af hoe het zit met emc?
De kast rond een pc niet zomaar volledig uit metaal opgetrokken, dit is bedoeld om zowel in- als uitstraling te verminderen. Volgens mij zijn bv moederborden helemaal niet emc gekeurd, maar is een pc zelf wel in orde omdat de kast de straling binnen de perken kan houden.
Dat vertelde ik dus al een kleine9 uur eerder
Statische electriciteit zal inderdaad niet gezond zijn voor de onderdelen in een computer. Op dat punt ben ik 't dan ook met je eens dat je wellicht de stofzuiger beter niet kan gebruiken.

Toch valt een stofzuiger en statische electriciteit niet helemaal te rijmen met het verhaal achter de kooi van faraday.

De kooi van faraday is vooral een begrip in de wereld van electromagnetische straling. Dwz: door het gebruik van een dergelijke kooiconstructie, wordt een magnetisch veld gecreëerd waardoor het bijvoorbeeld radiogolven kan blokkeren. Enige voorwaarde hieraan is dat de golflengte van de electromagnetische straling groter moet zijn dan de lengte van de ribben van de kooi.

Los van de stofzuiger brengt een dusdanige "open air" constructie wel met zich mee dat er electromagnetische straling de kast in en uit kan. Wellicht als je dus je mobieltje naast de kast houd, en een telefoongesprek gaat voeren, er enige storing kan optreden.

Bang voor verlies van hardeschijfdata hoef je niet te zijn, want deze zit namelijk weer in z'n eigen veilige kooi van faraday.
De kooi van Faraday is zeker wel een begrip aangaande ESD.
De ESD zakken waarin moederborden en andere electronica worden aangeleverd bevoorbeeld fungeren als kooi van Faraday en houden ES lading juist weg van het product.

Eigenlijk is airflow uberhaupt funest in een EPA aangezien circulerende lucht materialen statisch kan laden.
Zolang die lading maar op een gecontroleerde manier gelijkmatig wordt afgevoerd is dit echter geen probleem (lees: voldoende weerstand om vonk-ontladingen te voorkomen) aangezien er dan nooit een grote stroom kan lopen welke je componenten stuk maakt.

Als je je PC los haalt van de aarde en lekker gaat stofzuigen, loop je dus inderdaad het risico dat materialen zich statisch laden en dat deze lading (als het potentiaalverschil maar groot genoeg is) 'overspringt' naar andere geleidende componenten en deze een oplawaai krijgen door de grote stroom welke heel maar kort loopt.
Indien je je PC zou aarden dmv een ESD-bandje (met M-Ohm weerstand) aan de verwarming bijvoorbeeld, kan stofzuigen theoretisch geen kwaad.

Om elk risico op 'zwanger' raken van chippies te voorkomen is het dus inderdaad niet verstandig om het binnenste van je PC te stofzuigen, aangezien de kans groot is dat het op langere termijn tot problemen gaat leiden.

edit: typos

[Reactie gewijzigd door CaPtAiNCaRnAgE op 20 september 2008 11:31]

Wat nu wel grappig en dubieus is, is dat je straks dus een computer hebt welke niet voldoet aan welke norm dan ook die te maken heeft met emissie en instraling (CE, FCC , Kema etc)

Computeronderdelen worden afzonderlijk getest voor keuringen, maar omdat men het geheel beschouwt als een "normale" computer met een "gesloten" behuizing houd men hier rekening mee tijdens testen van mainborden, videokaarten etc.
Nu dus met zo;n open behuizing geld dat niet meer, ik vraag me af wie er nu schuldig is als er iets misgaat. Ergens in de kleine lettertjes van dit ding zal er vast meer over staan.
Er kan vrij weinig mis gaan. Alles is namelijk op een laag voltage (max 12v). Het enige gevaarlijke onderdeel in een pc is de voeding, welke in een dichte metalen behuizing zit. Er zal geen levensbedreigende situatie ontstaan dus. Als er een onderdeel toch stuk gaat kun je misschien wel een rechtzzaak gaan aanspannen ed. maar no way dat je de kosten van een rechtzaak kan terugverdienen, zelfs niet in Amerika.

Mijn pc ligt nu al iets van een jaar op een jip en janneke boek op mijn bureau, nog nooit problemen mee gehad. Het valt dus allemaal best wel mee. Ik heb al twee keer per ongeluk sluiting gemaakt op het moederbord, waarna de boel in de beveiliging schoot. Met een dergelijke voeding en moederbord kan er dus vrij weinig mis gaan. (ook heeft mijn pc drie omvallende flessen frisdrank overleefd :))

[Reactie gewijzigd door jdm8 op 18 september 2008 21:52]

Ik doelde meer op het feit dat een "open" computer storingen kan veroorzaken op andere systemen vanwege elektromagnetische of RF velden. Op een mainbord zitten flink wat kloksignalen die je dan linea recta de ruimte in slingert die normaal door de behuizing worden tegengehouden. Zo kan het bv. zijn dat je stereo installatie ineens gek doet, of je Wifi verbinding niet meer goed functioneert. Maar wat als opeens een apparaat aan gaat terwijl je dat niet verwacht ?

Dit soort rare situaties worden voorkomen onder andere door alle apparaten te laten keuren voor minimaal de CE en FCC normering. Maar omdat er nu sprake is van een uitzonderlijk geval, zijn de losse onderdelen op zich wel veilig, maar het totaalplaatje kan een apparaat opleveren (in dit geval open pc met stralende onderdelen ) welke niet aan de norm voldoet. Mij lijkt het dan ook erg gek als deze behuizing gewoon op de Nederlandse markt verschijnt, hoewel een CE/FCC keurmerk niet de verantwoordelijkheid overneemt van de fabrikant. De fabrikant blijft in alle gevallen verantwoordelijk voor zijn eigen product. Maar in deze situatie is nou de vraag wie is er verantwoordelijk voor het totaalproduct ? Antec ? Of de gebruiker zelf ?
Als je WiFi-access point op je moederbord ligt, ga je inderdaad misschien wat last ondervinden. Maar die "kloksignalen" gaan echt niet 3 meter verder je digitale klokradio verzetten.
Mwa, er kunnen wel pijnlijke situaties ontstaan. Niets levensbedreigend, maar toch.
Ooit een inverter van een LCD bijvoorbeeld kortgesloten met je vinger? :)
...Ik zat tegen het plafond in ieder geval.

edit: nou is daar de AC power weer het probleem en dat zal op een mainboard wel los lopen.

[Reactie gewijzigd door CaPtAiNCaRnAgE op 18 september 2008 22:44]

1 woord; Laptop.

De elektromagnetische staling die een pc genegeerd is echt niet groot hoor. Alleen al het feit dat dingen als diskettes in je "kooi van Faraday" gestopt kunnen worden en daarna hoe magisch dan ook nog werken toont dit aan. Daarnaast loopt half Nederland tegenwoordig rond met een laptop met een hele mooie kunststof behuizing die dus ook geen elektromagnetische straling tegen houdt.
En verder hebben we alle tweakers met een plexiglas paneel nog, ook dat geleid geen elektriciteit en vormt dus geen kooi.
Je hebt hem waarschijnlijk in 2 smaken;

http://www.radikalmod.hu/upload/news/4063_ske08.jpg

http://images.google.nl/i...&btnG=Afbeeldingen+zoeken

nog meer

[Reactie gewijzigd door s3. op 18 september 2008 19:45]

Yep. De Skeleton en de Skeleton Mini.
Lijkt me niet ideaal voor ESD en EMI toestanden... ESD kan je zelf nog wat aan doen door je poten niet in de behuizing te steken, maar EMI heb je geen verhaal tegen! De klassieke kasten zijn perfecte kooien van farraday, dat valt hier natuurlijk weg.
Want een kooi van Faraday moet vierkant zijn? :?

Het lijkt mij dat alle onderdelen binnen in een solide met elkaar verbonden (lees geleidende) structuur zit, en dat is volgens mij een van de vereisten voor een kooi van Faraday. Verder moeten de ribben op een kleinere afstand van elkaar staan dan de golflengte van de tegen te houden elektromagnetische golven. Of dat hier helemaal mee gaat lukken voor de hogere frequenties weet ik niet.
Hij zegt toch ook niet dat ie vierkant moet zijn? Jouw omschrijving klopt grotendeels wel, en deze kast voldoet niet aan die vereisten. Hier en daar zit wel een mooi honinggraat structuur, maar er zitten ook een hoop grote gaten in. Je systeem zal dus meer straling uitstoten en gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld een mobiele telefoon.


Daarnaast zal deze kast natuurlijk ook meer lawaai maken als een gesloten kast, waar de ventilators en hardeschijven binnen in verborgen zijn.
Even voor het gemak: 3GHz klok, dus 10 cm golflengte, en harmonischen op 5 cm en 2.5 cm. Nee, als kooi van Faraday gaat dit niet geweldig functioneren.
is dat wel zo? Antec denkt over het algemeen genomen erg goed na over hun designs, ik denk niet dat deze anders zal zijn.
Ze zullen dan ook met alle bovengenoemde nadelen dan ook echt wel rekening gehouden hebben ;)
Toch blijft het een stuk makkelijker om hem te mollen...
Maar zoals ook _Eend_. zei, handige testbak.
Je hoeft zo niet telkens om nieuwe hardware erin te schuiven hem open te maken.
Toch blijf ik erbij, ik vind hem mooi, maar als ik eenmaal een pc heb, ben ik te lui om hem nog de hele tijd te verbouwen. Doe mij maar eentje met doorzichtig plastic.
Anoniem: 247379
18 september 2008 20:07
Leuk ding, maar hoe zit het met de airflow? Gesloten systemen zorgen er juist voor dat de lucht langs alle onderdelen wordt geleid die het nodig hebben.
Met zo'n enorme fan zal dat wel goed zitten.
Daar gaat het dus niet om... Airflow is geen kwestie van grote fan, klaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 247379 op 18 september 2008 22:24]

Op zich niet, maar als je maar hard genoeg blaast heb je niet zo veel airflow nodig. Airflow is een middel, geen doel. In deze kast zul je toch al geen hoekjes hebben die niet geventileerd worden.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 19 september 2008 00:38]

Anoniem: 218874
18 september 2008 19:13
Erg leuk voor de show, maar je hebt zo geen geluidsdemping.
Meh, gewoon stille componenten kiezen dan :)
Dat is voor lang niet al je componenten mogelijk. Wat dacht je van de whine van al de processors in je PC? dat hoge fluitje kan door een kast makkelijk geabsorbeerd worden, maar zonder kast wordt je letterlijk gillend gek!
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee