Antec geeft een blik in zijn P193- en P183-behuizingen

Antec heeft op de Cebit twee opvolgers van de P180 en de P190 tentoongesteld: de P193 en de P183. Vooral de P193 valt op, omdat deze een groot stoffilter aan de buitenkant van de kast heeft. Beide modellen kunnen Antecs cpx-psu's huisvesten.

De P193 en P183 werden vorig jaar al door Antec op de Computex-beurs in Taiwan gepresenteerd, maar daarna werd het stil rond de atx-kasten. Nu staan ze op de Cebit, maar nog altijd is niet duidelijk wanneer ze verschijnen en wat de prijs wordt. In de wandelgangen wordt beweerd dat ze eind april, begin mei dan toch op de markt komen en Antec zou voor de P193 een prijs overwegen die even hoog ligt als die van de P182, die dan mogelijk een prijsverlaging krijgt. Zeker is dit echter nog niet.

Antec levert bij de P193 geen voeding meer mee, net zoals het bedrijf de voeding bij de Sonata Elite achterwege liet. Aan de voorzijde vallen de openingen op, die voor betere airflow moeten zorgen, terwijl aan de zijkant de grote houder voor het uitneembare stoffilter in het oog springt. Deze moet ervoor zorgen dat er niet te veel stof komt door de openingen waarachter zich de 200mm-fan bevindt. De P193 kan extented atx-borden bevatten, naast vier 5,25"-apparaten en een 3,5"-onderdeel, terwijl nog eens plek is voor zes additionele 3,5"-drives.

De P183 is nagenoeg identiek aan de P193, maar de P183 heeft een enkele 120mm-fan aan de bovenzijde, terwijl de P193 daar twee 140mm-fans heeft zitten. Ook ontbreekt de grote Big Boy-fan aan de zijkant. De P183 wordt eveneens zonder voeding geleverd. Wat die voeding betreft kunnen beide systemen door de gebruiker voorzien worden van de cpx-form factor-psu's, die Antec in februari introduceerde; traditionele psu's passen echter ook.

Antec P193 P183 11 Antec P193 P183 10 Antec P193 P183 9 Antec P193 P183 8 Antec P193 P183 7 Antec P193 P183 6 Antec P193 P183 5 Antec P193 P183 4 Antec P193 P183 3 Antec P193 P183 2 Antec P193 P183 1 Antec P193 P183 12

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-03-2009 • 10:02

47

Reacties (47)

47
44
7
3
0
0
Wijzig sortering
Waarom gebruikt Antec in hemelsnaam die Tri-cool fans?
Ach, als je om stilte of airflow geeft is het eerste wat je normaal gesproken vervangt toch al de fans. Wat voor fans een case bouwer er ook inhangt, er zijn altijd betere fans die zich specifiek op airflow, stilte of stilte/airflow richten.

De keuze welke fans ik wil gebruiken neem ik liefst zelf. Beter hangt een Antec er dan relatief goedkopere fans in, zodat de prijs niet teveel oploopt. Zou een Antec er 4-5 Nocuta's in hangen dan zou de case een stuk duurder worden afaik.
En dan de erg onpraktische manier om met de schakelaar de snelheid te regelen . Mag je iedere keer je kast opendoen.
Die schakelaars zitten overigens aan de achterkant. Al vind ik persoonlijk het nut van dat soort schakelaars twijfelachtig. Beter laat je je moederbord de belangrijkste fans automatisch regelen. En laat je de andere een constante bries afgeven tegen een zo laag mogelijke geluidsproductie, zonder ze constant te regelen.

[edit.]Was reactie op ShaiNe, verkeerd geplaatst. :/

[Reactie gewijzigd door houseparty op 27 juli 2024 09:28]

een fan onderin wordt wel via een schakelaar in de kast aangestuurd. de bovenste twee zijn wel van buiten te bereiken. Ik moet zeggen naar de standaard van mijn vorige pc is de tricool op laagste standje stil, maar als ik ze vergelijk met de aerocool turbines 1000 zijn ze echt niet stil te noemen laat staan op high waarbij de aerocool op mijn fancontroller op high nauwelijks te horen zijn.

Ik ga deze dan ook binnenkort vervangen.
Wat ik wel vind is dat de airflow met lang gamen te laag is en deze kasten dit beter zullen doen, alleen vind ik mijn p182 met zijn clean looks er beter uitzien. Tevens een proven winning design niet veranderen is goed en ze moeten dat ook zo houden.
Antec maakt geweldig goede cases voor het geld die dan ook nog eens redelijk betaalbaar zijn voorde kasten die in de top midrange/tegen high end kasten aan zitten.
Jammer dat de zijkanten er niet volledig opstaan. Zo'n grote fan is leuk, maar antec kennende is er (weer) weinig ruimte om lucht aan te zuigen of kwijt te kunnen. Dat zie je weer terug in de voorkant, waar een deurtje voor zit. Ik persoonlijk heb ook een hekel aan deurtjes, dat is mij wel opgevallen met mijn vorige kast. Wat mij wel ook opvalt is dat de harde schijven in deze kasten in de lengte liggen. Iets wat mij gaat irriteren. Zo kan je je kabels niet goed wegwerken, en bij verwisselen van HDD's zit er altijd wel wat in de weg. Ook moet de ingezogen lucht een langere weg langs je harde schijven afleggen, wat de lucht meer opwarmt dan wanneer ze in de breedte liggen met een 120mm fan (of groter) ervoor.

Verder vind ik het (misschien) wel een leuke kast voor huis-, tuin- en keukengebruik, maar voor de overclocker verre van ideaal. De prijs zal wel weer aardig hoog liggen, voor dat geld kan je een betere high-end case kopen, die vaak veel makkelijker te hergebruiken is. Daar bedoel ik mee, dat als je hardware wilt verwisselen dit niet makkelijk kan. Ook vind ik hem niet mooi, maar dat zeggen veel mensen weer van mijn HAF 932 case. Gelukkig valt er over smaak te twisten, anders hadden we allemaal dezelfde kast thuis staan ;)
Soms assembleer ik op vraag van klanten wel eens PC's. Vroeger nam ik steeds kasten van AOpen. Toen eens de Sonata III geprobeerd. Ik moet zeggen dat ik bijzonder aangenaam verrast was. De voeding was héél stil, en de kast is erg functioneel ingericht. Daardoor ben ik bij Antec gebleven.

Vorig jaar bij het samenstellen van mijn nieuwe development-machine een Antec P182 gekocht. Misschien wat prijzig, maar met voorsprong de beste kast die ik ooit heb gehad. Ook de mooiste, maar da's subjectief natuurlijk.

Ik besef dat ik klink als een fanboy, maar Antec heeft zich door kwaliteit bij mij weten te onderscheiden van de rest.
Antec Sonata heeft goede specs voor zijn prijs en het ziet er goed uit tov de gemiddelde witte AOpen kast (bv mijn HQ08).

De nadelen zitten in de voeding en ventilators. Antec voedingen (bv mijn Antec Sonata II kast) hebben na verloop van tijd fluitende condensatoren en ze fikken door als het fluiten ophoudt. Ventilators houden op met draaien als je geluk hebt, anders sluiten ze zich kort zodat de voeding doorbrand (ervaring met ventilator in Truepower 550W).

AOpen heeft minder design, maar levert goede voedingen en stevige plaatstaal voor lagere prijs.
Dat is lang niet bij elke Antec voeding zo. Antec maakt - zoals de meeste retail-merken - namelijk niet z'n eigen voedingen, maar re-brand 3th party voedingen.

Zo zo zijn de NeoHE serie voedingen eigenlijk SeaSonic's (welke echt toppie zijn), terwijl de goedkopere (Truepower) voedingen dat niet zijn/waren.

Datzelfde geldt voor andere merken (en dus ook AOpen). Je kan het zelf opzoeken door op: http://database.ul.com/cg...SEXT/1FRAME/gfilenbr.html het UL serienummer van de voeding te plakken.

[Reactie gewijzigd door SKiLLa op 27 juli 2024 09:28]

Antec heeft goede kwaliteit, maar de Sonata serie zou ik nou niet bepaald aanraden. Eén reden: het deurtje dat steevast afbreekt na een paar maanden. Voor de rest zit de behuizing prima in elkaar, maar dat deurtje is echt jammer.
Ik heb ook een Sonata (Sonata II is het geloof ik), en dat deurtje vind ik niet het grootste probleem (hoewel je gelijk hebt, bij mij is de bovenste scharnier ook stuk).

De grootste nadelen voor mij:
- De voeding is niet duurzaam, bij mij na een jaartje doorgebrand en ik heb dat van andere bezitters van die kast ook gehoord
- Als je de voeding wilt vervangen zit een geklonken verstevingingsbalkje erg in de weg. Het zou veel handiger zijn als dat balkje ouderwets met schroefjes vast zou zitten. Nu moest ik eerst de processorkoeler en de geheugens eruit halen om de voeding te kunnen vervangen en dat zou niet nodig moeten zijn.

Ik heb ook positieve punten overigens: ik had die kast gekozen omdat ik hem mooi vond en door het ontwerp van de luchtinlaat beloofde stil te zijn. Dat laatste maakt hij wel waar. Hij was stil toen hij nieuw was en nu weer, sinds ik de voeding vervangen heb door een kwalitatief beter exemplaar.
Er is een probleem geweest met de grote condensatoren van een reeks van deze voedingen. In combinatie met warmte ging het mis, iets met bedrijfs spionage en materialen gebruikt in de condensatoren, wat niet direct te koppelen is aan Antec.
Echter heb ik geen recall of vervanging van de voedingen door Antec gezien, buiten de normale garantie regelingen. Ik heb niet gehoord dat dit probleem bij de generaties daarna nog speelde. bronnen zijn via google te achterhalen.
Ik heb toevallig al van 2 Antec kasten van een paar jaar oud de voedingen moeten vervangen wegens elcoproblemen. Aangezien Antec zijn voedingen altijd inkoopt heb je goede kans dat de problemen beperkt zijn gebleven tot 1 toeleverancier gedurende een bepaalde periode. Ook andere merken hebben er helaas last van. Sinds het verhaal over bedrijfsspionage (speelde ergens in 2000/2001 voor het eerst) duiken er steeds weer partijen rotte elco's op. Eerder een kwestie van goedkoop Chinees brol dan van bedrijfsspionage.
Dan ben ik misschien de uitzondering maar dat deurtje hangt er hier nog steeds aan, hoewel ik al tientallen keren met m'n bureaustoel d'r tegen gereden ben. Ik moet wel toegeven dat de voeding verre van de hoogste kwaliteit is maar globaal gezien ben ik er van overtuigd dat je prijs/kwaliteit gezien een zeer goeie deal doet met de Sonata serie.
Moet je eens een lian-li of silverstone proberen.
Die spelen wel in een andere prijscategorie. De prijs van zo'n case zou ik nooit kunnen verantwoorden tegenover klanten.

De naam Silverstone duikt ook erg vaak op bij HTPC systemen. Echter ook hier heeft Antec een erg goed alternatief met de Fusion reeks.

Ik geloof je wel dat beide merken kwalitatief nog beter zijn, de meerkost is dat mij echter niet waard.
Ik heb zelf de Fusion Remote Max sinds een paar dagen in huis, maar vond hem bij de assemblage van de HD's wat onhandig en de handleiding was erg onduidelijk over het aansluiten van bijvoorbeeld de power-leds en switches e.d. Uiteindelijk goed gekomen, maar ze hebben daar imo wel wat steken laten vallen.

De P serie staat erg goed bekend, ziet er zo op het oog ook erg praktisch uit en als die kasten dezelfde kwaliteit hebben als de Fusion die ik heb dan zou ik bij een keuze voor een neiuwe pc deze kasten serieus overwegen.

Ander nadeeltje nog vind ik die Tri-Cool fans. Op zich een goed idee; zo'n fan met drie standen, alleen op de laagste stand zijn ze eigenlijk nog te luidruchtig. Als ze die laagste stand iets stiller zouden maken zou het ideaal zijn.

[Reactie gewijzigd door Bartjebart op 27 juli 2024 09:28]

Een Fusion is wat krap om alles mooi in te bouwen, maar bij zo'n compact toestel verwacht je toch niet anders? Ik herken ook de klacht wat betreft te handleiding niet.

Maar ook bij de Fusion vond ik Antec net dat beetje extra hebben: in de doos zat een papiertje waarop stond dat er een serie ventilators teveel geluid produceerde. Het was voor hen onmogelijk om na te gaan in welke Fusions deze ventilators gebruikt werden. Als compensatie hadden ze 2 extra transparante tricools bijgesloten.

Door zulke akties wint een merk mijn vertrouwen.

Deze tricools mogen inderdaad nog iets stiller in de laagste stand. In mijn P182 hoor ik ze niet; in de Fusion echter wél. En net daar is het uiteraard wat storend.
Coolermaster heeft anders ook budget kasten die uitstekende kwaliteit hebben. Ik heb Antec ook gehad, zoals de Antec 900, maar Coolermaster heeft me toch weten te charmeren met hun uitstekende kwaliteit, en voor een aantal productlijnen ook nog een goede prijs.
Je ziet duidelijk dat Antec goed geluisterd heeft naar de input van de gebruikers wat de airflow betreft en dan met name wat de intake betreft...

Qua design vind ik m'n P182 toch net iets mooier maar dat zal waarschijnlijk een kwestie van persoonlijke smaak zijn ;)
Ik vind de p182 ook mooier. Al is het enige echt zichtbare verschil de extra openingen in de deur. Het meer open front bezel zie je immers niet als die deur dicht is.

Al moet ik zeggen dat deze nieuwe versie wel het grootste handicap van de p180/p182 aanpakt. Namelijk de enorme restrictie die de kast had voor de intake. Juist door die extra openingen. Blijkbaar was het nodig iets van de minimalistische looks op te offeren voor verbeterde airflow.

Ik kijk eerlijk gezegd nooit naar m'n case. Maar ik stoor me wel aan de bepertke intake airflow. Ik heb al vanalles gedaan om de intake van m'n p182 te verbeteren, maar behalve constant met de deur open te werken zit er weinig echte verbetering in. Ik zit er stevig aan te denken deze te gaan halen. Dan maar wat minder minimalistisch.
Heel veel fabrikanten komen steeds met behuizingen, toch ben ik een trotse bezitter van een CM Stacker STC-01.

Wacht nog steeds op een mooiere en betere versie :P
Kun je volgens mij nog vrij lang wachten. De Stacker was en is een hele mooie kast. Veel ruimte, toppie afwerking en een goede prijs. Veel ruimte en een goede afwerking zijn tegenwoordig geen probleem meer, maar een kast die mooier is dan de Stacker en nog een beetje een leuke prijs heeft ook, die zul je niet snel tegenkomen.
Waar het om mooier gaat, heb je het natuurlijk over een heel erg subjectief concept. Ik persoonlijk vind de Performance One P180 mini veel mooier, en laat de nieuwe P183 en P193 hier veel van weg hebben. Verder is ook aan de afwerking aan de binnen en buitenkant weinig aan te merken op de Performance serie van Antec.
Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de 182 wel iets mooier vindt dan die nieuwe. Ok de binnenkant is iets gewijzigd maar de buitenkant wijzigingen hebben het kastje niet veel goeds gedaan :O De airflow ziet er dan weer wel leuk uit, maar ik vraag mij dan wel af of het geen herrie word met die extra fans.
In de p183 zitten géén extra fans ten opzichte van de p182. Je haalt de p193 en de p183 door elkaar. De afbeeldingen va beide kasten onder het artikel staan door elkaar.

De p183 heeft wat fans betreft dezelfde indeling. Wat ze verbeterd hebben aan de airflow is de enorme restrictie voor de intake. Extra gleuven in de deur en een meer open front bezel. (Daarom is ie aan de voorkant nu ook zo lelijk..)
Geen extra inderdaad , maar wel op een andere plek. Die onderin zit zit bij de 182 in het midden en als je dan (zoals ik zelf ervaren heb) een 1000 watt voeding wil plaatsen moet je dat tussenschotje verwijderen. Bij de 183 hebben ze die onderste fan mooi aan de buiten zijde van de kast geplaatst.

Grtz
Geweldig design maar dé prijs blijft erg hoog

Dan zou het toch mooi zijn als er een klein broertje kwam

Meestal zie je namelijk dat er bij goedkopere lasten eerst word bezuinigd op functionaliteit dan pas op materiaal en als laatste op looks
Zo'n klein broertje is er toch al?

Linkje
Wat voor klein broertje wil je zien van de p182/p183 (of p192/193) dan?

Ik neem aan dat je een kleiner broertje bedoelt dat goedkoper is. Het kleine brortje in afmetingen is er al.

Waar wil je precies dat op bezuinigd wordt voor het goedkopere broertje? Looks (subjectief), materiaal of functionaliteit? Materiaal en functionaliteit bepalen de prijs voor deze behuizingen. Als je daarop gaat beknibbelen ga je voorbij aan het doel van deze behuizingen. Maximale geluidsbeperking zonder dat je persée meteen aan airflow hoeft op te offeren, en een goed werkbare interne ruimte. Laat dat weg of verminder dat en de kast verliest z'n nut.
Jammer dat mijn 3.5" harddisks nét niet in die 3.25" drivebays zullen gaan passen... :+
Waarom gebruikt Antec in hemelsnaam die Tri-cool fans? Ten eerste zijn ze echt niet stil op hun laagste snelheid (ik moet wel toegeven dat ik Noctua fans gewoon ben :9~ ) en waarom niet gewoon een 3-pin aansluiting (Ok, die is er wel, maar het is omslachtig werken met die 4 pin molex). En dan de erg onpraktische manier om met de schakelaar de snelheid te regelen :| . Mag je iedere keer je kast opendoen.
Voor de koelers die standaard in die kast zitten, zit er een schakelaar aan de buitenkant (achterkant) om ze op snelheid te reguleren. Hiervoor hoeft de kast dus niet open en op de laagste stand hoor je die fans amper/niet in de Performance kast.
Tja, of je dat hoort of niet verschilt nogal. Ik heb de standaard tricool ook geprobeerd in de Solo kast (die aanzienlijk stiller is dan de P serie), en al na twee dagen een vervangende fan besteld.
Geeft verder niet. Het is een goede zet om de kasten zonder voeding te leveren, maar van mij mogen ze ook zonder fans geleverd worden.
Maar zelf zou ik dus nooit een kast kopen met fans aan de bovenkant. Daar dwarrelt toch stof in, geluid is moeilijker te dempen en als je iets op de kast legt sluit je de input af.
Wat me het meest opvalt bij cases van deze orde is dat er vaak dat lelijke grijze (ik noem het) pisbakkenblik aan de binnenkant. Natuurlijk is voor verreweg de meeste mensen de binnenkant wat minder belangrijk dan de buitenkant maar tevens voor toch een aardig aantal lieden is dit toch een minpuntje.

Ik begrijp heus wel dat als de kast uit volledig aluminium wordt opgetrokken dat de kosten wel eens uit de klauw zouden kunnen lopen hoewel er voor een gemiddelde miditower case van LianLi ook geen idiote bedragen neergeteld hoeven worden. Ja, ze zijn over het algemeen wat duurder maar daar koop je dan ook wel een stukje kwaliteit en afwerking voor.

Als ik de cases bekijk van andere merken uit dezelfde categorie zoals bijvoorbeeld CoolerMaster of NZXT dan gebruiken die ook allemaal ongeveer hetzelfde materiaal. Behalve dan het front deurtje, dat is dan in een groot aantal gevallen van plastic net als bij deze Antecs. Hoe vaak ik al niet tegengekomen ben dat Antecs deurtjes afbreken, of althans de bevestigingspunten. Pas bij de duurdere types komt het wat vaker voor dat er ook aan het binnenaanzicht gewerkt wordt en een fatsoenlijke deur krijgt.

Het zou al een heel stuk anders ogen als er eens geen grijze lak aan de binnenkant gebuikt werd. Spuit die binnenkant eens in een andere kleur dan dat lelijke grijs of gebruik eens een ander materiaal. Of het nou op 5 of 10 euro extra uitkomt maakt in zo'n geval ook niet erg veel meer uit en het is degelijker en staat mooier dan plastics en grijze verf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.