Een op de tien Nederlanders heeft een mobiele telefoon met een flat-fee-abonnement voor mobiel internet. De Nederlandse telecomproviders hebben de afgelopen anderhalf jaar bijna anderhalf miljoen van zulke abonnementen verkocht.
OMI2, een organisatie van bedrijven die het gebruik van mobiel internet willen stimuleren, schat dat ongeveer 50.000 mensen per maand een flat-fee-abonnement afsluiten. Die abonnementen kosten bij de providers grofweg zeven tot vijftien euro per maand en bieden onbeperkt toegang tot internet via gprs of umts, al is er vaak wel een fair use policy. De groei van het aantal flat-fee-abonnementen gaat nog steeds door, zegt voorzitter Paul Brackel van OMI2: "Het plafond is nog niet bereikt."
Het mobiele internet zal volgens Brackel steeds vaker gebruikt gaan worden voor location based services, zoals het opzoeken van file-informatie of het vinden van vrienden en bekenden. "Er is veel innovatie op dat gebied en omdat zoveel mensen een flat-fee-abonnement hebben, hoeven ze zich geen zorgen te maken over de kosten van deze services."
De ontwikkeling van lokatiediensten wordt in de hand gewerkt door het groeiend aantal mobieltjes met gps: een jaar geleden had 2 procent van de telefoons gps aan boord, inmiddels is dat 14 procent. Die groei komt onder meer door hoge verkoopcijfers van toestellen als de Samsung Omnia, de iPhone 3G, de Xperia X1 en de HTC Touch Diamond, die allemaal over gps beschikken. Daarnaast kan de lokatie bepaald worden aan de hand van Cell-ID, een techniek die al wordt toegepast door Google Maps Mobile.
Toch hebben de lokatiediensten een keerzijde. "Je hebt altijd te maken met privacy", zegt Brackel. "Het moet altijd via een opt-in gaan, waarbij de gebruiker toestemming moet geven om zijn lokatie te onthullen." In een whitepaper over lbs stelt hij dan ook dat lokatiegegevens goed beveiligd moeten worden.