Vodafone draait snelheidsverlaging mobiel internet terug

Vodafone draait de eerder aangekondigde snelheidsverlaging terug. De provider is geschrokken van de negatieve reacties, onder meer op GoT, na de aankondiging dat de internetsnelheid voor mobieltjes omlaag ging van 3,6Mbps naar 256kbps.

De beslissing is ingegeven door de manier waarop klanten hebben gereageerd op het nieuws, onder meer in een topic op GoT. "Ons webrelationsteam, dat onder meer op GoT actief is, heeft alle reacties in de gaten gehouden. Dat heeft een belangrijke invloed gehad bij de beslissing om de snelheidsverlaging niet door te voeren", aldus woordvoerder Joost Galema.

Vodafone logoVodafone bevestigde eerder deze week dat nieuwe abonnees en bestaande klanten die hun abonnement verlengen op hun mobiele telefoon niet langer internet kregen met een snelheid van 3,6Mbps, maar met 256kbps. "Dat is meer dan genoeg voor veel klanten, die toch alleen maar e-mail ophalen en en op nieuwssites kijken", aldus Galema.

Vodafone is nu teruggekomen op die beslissing, omdat de provider bang was dat een groep klanten weg zou lopen. "Naar die mensen hebben we geluisterd. Er zijn mensen die speciaal voor die hoge snelheid naar Vodafone komen of klant bij ons zijn. Die klanten willen wij niet verliezen." Alle klanten hebben nu mobiel internet met een maximumsnelheid van 3,6Mbps, belooft Galema. Dat geldt dus ook voor de klanten die sinds maandag een abonnement hebben afgesloten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-11-2008 • 18:32

132 Linkedin

Reacties (132)

Wijzig sortering
Onverwacht, maar zeer te prijzen _/-\o_

Het is duidelijk dat een webrelations team er niet voor niets is. Hulde.

De verklaring dat men geschrokken is geeft wat mij betreft 2 dingen aan:
1. De beslissing is te gemakkelijk genomen zonder de impact bij de (toekomstige) klanten te overzien.
2.Vodafone onderschatte het onderscheidend vermogen van de snelle internet verbinding , blijkbaar leeft dit wel bij de gebruikersgroep.

Vodafone hecht er blijkbaar wel degelijk waarde aan wat de klant wil. Ik geloof niet dat dit een reclame stunt is geweest. De kans op negatieve associaties is daar toch echt te groot voor. Dan hadden ze beter een persbericht de deur uit kunnen gooien dan ze zelf zo trots zijn dat ze de snelste verbinding hebben en de nieuwe abonnementsvormen aankondigen oid...

Ik ben ,als klant, ook geschrokken van het gemak waarmee deze aanzienlijke wijziging even wordt doorgevoerd. Als het al een reklame stunt was kan ik ze aanraden dit niet nog eens te doen, dan ben je een hoop vertrouwen kwijt.

Gelukkig hebben ze de ballen om het dan toch terug te draaien.. ze hadden ook stug kunnen volhouden. |:( Toegeven dat je bang bent dat klanten weglopen is niet sjiek, daar moet je je echt wel overheen zetten..

Aan de andere kant is een uitspraak waarin je zegt dat een beetje e-mail checken en nu.nl kijken voor de meeste klanten genoeg is ook wel erg bot en arrogant. Wat dat betreft HOOP ik dat ze geschrokken zijn.

Anyway, all is well that ends well... Van mij mag iedereen nu wel positief doen over Vodafone..als dat is wat nodig is om de snelheid hoog te houden O-) .

3,6 Mbit... Joy :*)
Ze kunnen natuurlijk ook een goedkopere variant uit brengen voor een lagere prijs

Maar goede zaak dat ze het niet doen
Dat zou inderdaad een goed idee zijn. Het vorige idee was echter de prijs gelijk te houden voor een veel tragere verbinding, om dan een sneller abonnement te introduceren dat (uiteraard) stukken duurder is.

De grap is alleen dat mobiel internet momenteel denk ik voor een relatief belangrijk deel door technisch onderlegde mensen gebruikt wordt. Als je denkt die zo makkelijk voor de gek te houden, dan zit je er waarschijnlijk behoorlijk naast...
Niet helemaal mee eens.

De meeste mensen met een iPhone zijn echt niet zo technisch als je doet voorkomen. Mensen gebruiken de telefoon voornamelijk, zoals ook vodafone zegt, voor email en een beetje nieuws binnen halen. iphone gebruikt het ook om software te downloaden, maar das dan ook alles.
Alleen jammer voor Vodafone dan weer dat T-mobile de door jou genoemde iPhone exclusief in handen heeft. Die mensen zitten voorlopig nog vast aan T-mobile.
En om unlockte iPones te lokken heeft Vodafone zijn iPone SuperSIM abo.
Waarvoor de snelheidsverlaging natuurlijk niet zou gelden ;)
De mensen die hun iPhones weten te unlocken zijn daarentegen weer niet zo 'technisch onderlegd' ;)
Mooi zo, want wat iedereen even vergeet, Vodafone gebruikt een FUP van 10x het gemiddelde. Krijgt iedereen 256kbit, dan zakt dat gemiddelde ook gigantisch.

IMO, was dit ook de enige verstandige keuze die Vodafone kon maken. Het feit dat het kabinet zich al op zijn hoofd krabte betrefd deze actie zei eigenlijk al genoeg.
Ja en ik heb ze dus al 3x gemaild met wat dat gemiddelde nou precies is!
Kan dat nergens terug vinden op de website. Iemand enig idee wat het GEMIDDELDE is? Zodat ik uit kan rekenen wat ik max. kan verbruiken?
Vodafone ging 2 maanden geleden iig uit van 300-400MB gemiddeld gebruik. Als je daar dus consequent overheen gaat, krijg je een waarschuwing. Wat voor acties er daarna ondernomen worden, weet ik niet.
In een Vodafone winkel in Amsterdam werd mij 16 GB (!) verteld een week geleden. Komt door al het streamen tegenwoordig zei de medewerker. Weet niet wat er van waar is.

Verder slimme zet van Vodafone. Vond het al raar dat er laatst een bericht was dat ze zoveel klanten kregen door mobiel internet, en nu de snelheid omlaag gingen brengen.
16GB gemiddeld :?

Dat zou ik even zwart op wit vragen, denk zelfs dat een gemiddelde kabel/adsl internet gebruiken niet eens 16GB haalt (alleen maar beetje op youtube kijken en e-mailen).
Ik kijk veel TV via Vodafone, en dan wel op hoge kwaliteit, geen idee hoeveel bandbreedte dat opslokt, maar ik kijk toch onderweg ruim 1 uur TV, per dag.
En dan nog redelijk sites opvragen, gmail applicatie, heel veel buienradar online (werk veel buiten) dan kom ik toch behoorlijk hoog. En hen nog nooit een mailtje gehad dat ik er overheen zat.
PS,
Gebruik mobiel i-net ook wel eens als mijn normale verbinding er uit ligt, op mijn netbook.
Heb dan echt geen klagen over de snelheid ;)
Misschien de 'gebruiker' zelf laten beslissen

waarom zou 16 GB niet te halen zijn..

omdat je zelf er niet aan komt ?
of je dan gaat denken aan filesharing...

dat er gebruikers zijn met een gem. gebruik van 200+ GB, dat brengt de verbinding nu eenmaal met zich mee

de meeste advertentie suggereren het ook - onbeperkt films downloaden ... ( XX € p/m )
Op werk doe ik minimaal 1 GB per dag. De grootste verbruiker is in deze streaming audio (3fm).
Het zou kunnen dat de gemiddelde gebruiker 1,6 GB verbruikt, dus de limiet wordt dan 10x gemiddelde = 16 GB
Er wordt vaag verteld dat dat gemiddelde 25 Mbyte is.
Dat is de reden dat ik niet overstap naar Vodafone. Ik gebruik via TMobile nu gemiddeld 2 GByte per maand, wil daar graag weg vanwege het slechte netwerk, maar ben bang voor de extra kosten wanneer ik dit via Vodafone ga doen.

Wanneer Vodafone mij garandeert dat ik 2 GByte per maand kan gebruiken zonder bijkomende kosten stap ik accuut over.
2 GB is GEEN probleem, kan ik je vertellen

ik stream mijn camera naar huis ( qik )
ik download ringtones ( diversen )
ik upload foto's filmpjes en andere zooi naar eigen ftp / hyves / photosites

regelmatig hangt de Eee eraan ( BT ) om mail en net te checken

verbruik tussen de 2 en 5 GB toch zeker wel, 1e mail / waarschuwing moet nog komen
( 7 Mnd abbo )
Vodafone heeft in de voorwaarden staan dat je er geen computer aan mag hangen, wellicht dat mensen dat massaal wel doen.

Overigens heb ik weleens gevraagd hoe ze dat willen controleren, immers als ze in de HTTP protocol naar browser kijken dan schenden de wet.
ja, ik ben dus zelf bang dat als ik mijn mobiel met internet van Voda aan de comp hang en/of skype gebruik dat ik dan vodafone aan mijn kont krijg..
Als je Skype gebruikt, blokkeren ze je toegang naar Skype :) Als je vervolgens belt naar de klantenservice dat je geen contact meer kan maken voor chatten via Skype, geven ze het vrij met een waarschuwing. Tevens met je datalimiet, ze geven eerst een waarschuwing. Mocht je trouwens willen weten hoeveel data je verbruikt, ook dat kunnen ze je via de klantenservice vertellen.
En iedereen weet dat je gewoon ongestoord je gang mag gang en dat het dus in feite ongelimiteerd is.
Geschrokken van de negatieve reacties, me reet.

Dachten ze nou echt dat ze de snelheid met meer dan 90% konden terugschroeven, en van hun klanten verwachten dat ze dat zouden slikken zonder morren?
En verder staat Vodafone nu wel weer even vet in de schijnwerpers... :)
Ik vind zelf dat ze nu neergezet worden als een stel idioten die niet weten wat hun klanten willen. Is het dan zo moeilijk om te bedenken dat wanneer je jouw product er uit laat springen op snelheid mensen dan om die reden voor jouw product kiezen?
Ook laten ze zo zien dat ze zich laten leiden door de waan van de dag en de druk van de klanten. Met ander woorden deze beslissing werd niet ondersteund door een marktonderzoek en of een duidelijke visie.

Beetje jammer, voor mij zakt het voor mij zo belangrijke vodafone naar een plaats waar minder goede belbedrijven staan.

Ik heb juist Vodafone klant omdat ik graag OVERAL mijn telefoon wil gebruiken. en dat dan ook doe met veel plezier dan moeten ze niet van deze domme acties ondernemen...

Of ze maken gewoon een abbotje met 256 stream voor 2 euro per maand dan maken ze wel weer veel vrienden ik vind 10 euro per maand toch wat veel voor die 5 keer per maand dat ik het gebruik...
5x per maand ?
Dan schaf die blox toch af ?
Dan kost jet je 75ct per kwartier zonder die beperking. Kun je 3 1/4 uur internetten voor die 9.50.
Overigens is dat hele mobiele internet alleen snel in de stad of vlakbij een mast, anders (o.a. in de trein) haal je met geluk GPRS snelheid ....
Maar ik vind het ook een rare zet van Vodafone, eerst geil maken met 'onbeperkt' (lees: FUP) internet met HSDPA en vervolgens knijpen....
Net zo goed als ik de bepaling dat je niet met een laptop (een desktop wordt niet genoemd ....) en je telefoon als modem mag gebruiken ? Is niet te controleren , hooguit via de user agent maar die spoof je toch gewoon ?
Buiten de randstad werkt het anders prima hoor. Als ik bij Enschede een internetstream start@160kbit heb ik bij Deventer een hikje, dan nog een keer thv de VAR en net voorbij Apeldoorn en dan vervolgens tot bij Muiden geen enkele hik meer. Rond A'dam is het gewoon een drama, maar daar kom ik dan ook zo min mogelijk.
Anoniem: 165295
@4play21 november 2008 20:22
Het is toch juist prijzenswaardig dat ze wel uit zichzelf reacties serieus nemen en ze niet eerst het alsnog invoeren en tientallen telefoontjes later het terugdraaien. We zouden in deze wereld eens wat vaker moeten durven beslissingen terug te draaien als ze niet juist blijken...
idd... ze hebben het wel 'mooi' aangepakt..
Anoniem: 280063
20 november 2008 18:36
Dit is gewoon n reclametruc geweest..
Of ze zijn idd geschrokken, en bang voor klanten verlies..
Het is ook nooit goed,.. blijkt wel weer uit je reactie!
Dat, of ze gezien hoeveel klanten ze misliepen door deze actie. En laten we niet over de OPTA beginnen.
Hoe zou de OPTA hier wat mee te maken krijgen?
Kijk, het is verschrikkelijk vervelend voor potentiele klanten (waaronder mijzelf, wanneer ik over een paar maandjes een nieuw mobieltje koop), dat zeker.
Maar het is ook zo dat bestaande klanten niet omlaaggeschroefd werden qua snelheid en VZIW ook niet omhooggeschroefd werden qua abonnementsgeld. Die verloren dus niets.

Nogmaals, ik weet hoe naar het zou zijn, gezien ik, toen ik het originele bericht las, ook Bij mezelf dacht "Vodafone wordt 'm dus echt niet. Misschien kpn?"
Tenzij je een abonnement hebt dat stilzwijgend verlengd wordt. Dan heb je na die verlenging dus "opeens" 10x zo weinig bandbreedte. Je denkt dan "je weet toch wanneer je abo afloopt c.q. verlengt?", nou nee, dat weet ik dus niet. Boeit me ook niet zolang alles goed gaat.

Zouden ze naar 2Mbps ofzo gaan, dan zouden ze geen probleem krijgen. Want de volle 3,6Mbps haal je toch alleen maar als je pal naast een zendmast staat. Maargoed dus dat ze het niet doordrukken.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 20 november 2008 20:21]

Als je niet weet wanneer je abonnement verlengd wordt, kun je dan niet beter boos op jezelf worden in plaats van de schuld bij Vodafone te leggen? :')
Over schuld zal ik het niet hebben, maar stilzwijgend verlengen mogen ze van mij bij wet verbieden.
En verplicht maken om luidkeels te verlengen ;)
Nou ja dat ze je in ieder geval even op de hoogte stellen dat binnekort je abo voor de zoveelste keer word verlengd en ze nog steeds blij zijn met je klandizie.

Daarnaast zou ik ook graag zien dat je naar de nieuwste snelheden wordt getild en dus ook de dan geldende prijzen in rekening brengend ipv. op je abosnelheden uit 1992 laten zitten voor het tienvoudige van wat het nu kost . Dat zou ik nu klantvriendelijk vinden. :>

edit: o ja ontopic, goede actie van Vodafone. Reclamstunt of niet; wel netjes dat ze een luisterend oor hebben.

[Reactie gewijzigd door miser op 20 november 2008 21:54]

Welke mobiele provider verlengt dan stilzwijgend? Met vast internet heb ik het wel eens meegemaakt. Ook al staat het in de voorwaarde, het zou zo niet moeten werken, dat mensen alles heel strikt in de gaten moeten houden, en zo niet, zomaar ergens weer een jaar aan vast zitten. Bij de mobiele providers is dit echter niet relevant. Je abonnement loopt door, en je kunt opzeggen wanneer je wil, na je contractperiode.
Een klok horen luiden maar geen klepel zien hangen?

Ongeacht de provider kan je met in achtneming van de opzegtermijn buiten je contractsperode ALTIJD je abonnement opzeggen.
Dat het stilzwijgend word verlengd is alleen maar in je eigen belang, stel dat je ineens op een ochtend niet meer kan bellen omdat je contract is afgelopen, en je dus je nummer kwijt bent.

Verder natuurlijk een logische reactie van Vodafone.
Ik vraag me ook af wat ze hiermee probeeerden te bereiken, een nieuw soort internet abonnement in de markt zetten zou met de huidige vorm van de blox ook prima kunnen lijkt mij.
Bij mobiele providers is het uiterst relevant, want je contract wordt gewoon stilzwijgend met 1 of 2 jaar verlengd en je kan pas na die tijd je abbo opzeggen.
Als je niet weet waar je het over hebt houd je mond dan gewoon dicht :(
Mag ook wel eens gezegd worden over al dat domme geblaat af en toe hier door mensen die ook eens wat gehoord hebben maar er eigenlijk helemaal niets vanaf weten.

Geen enkel mobiele provider (zeker Vodafone niet) verlengt je contract stilzwijgend. Wel heb je een opzegtermijn van 3 maanden. Dat houd in dat als je contract na 12 maanden is verlopen en je wil hem dan beeindigen je daar nog drie maanden op moet wachten. m.a.w. opzeggen in maand 9 van je jaar contract en dan heb je hem precies 1 jaar niets meer en niets minder

Je abonnement loopt WEL stilzwijgend door zodat je idd niet zomaar uit de lucht gaat.
welke niet zou ik eerder vragen...
Anoniem: 165295
@sus21 november 2008 20:24
Ik ken er geen een anders... ze hanteren allemaal een lange opzegtermijn maar dat is wat anders. ADSL, daar gebeurt dat wel.
Over schuld zal ik het niet hebben, maar stilzwijgend verlengen mogen ze van mij bij wet verbieden.
Dan word je op je wenken bediend. Stilzwijgende verlenging wordt volgend jaar wettelijk verboden voor ieder soort abonnement. Dus niet alleen internet maar bijv ook tijdschriften, kranten, tv etc. Ik geloof dat zelfs de opzegtermijn wettelijk beperkt wordt tot maximaal 1 maand.
Had je liever gehad dat je ineens afgesloten werk. Pak je de telefoon kan je niet meer bellen |:(
of angst dat de Tweede Kamer erachter komt dat ze prijsafspraken hebben gemaakt met de concurrentie.
dat denk ik ook. Ik had geen idee dat Vodafone zo'n hoge snelheid aanbood, nu dus wel....
Verstandige beslissing. Heb zelf ook voor Vodafone gekozen alleen maar om hun snelheid. Al heb ik nooit 3,6 Mbps gehad.
Ja hier ook, vodafone voor de snelheid gekozen. Geen 3,6 maar toch wel met gemak 2 Mbps ;) valt me niks tegen!
Het is ook redelijk onmogelijk om die snelheid te halen, aangezien de meeste van Vodafone's zendmasten maar een uplink van 4Mbit/s naar het core netwerk hebben :Y) (dat moet dus met alle UMTS internettende+bellende gebruikers gedeeld worden).
Heel verstandige beslissing, nu hebben ze toch weer even de aandacht gevestigd op het feit dat hun internet zo snel is.
Hiermee kunnen ze in iedergeval weer nieuwe klanten aantrekken, die anders weggebleven waren. Het is in iedergeval goed van VF dat ze naar de klant luisteren. Dit is helaas bij andere bedrijven wel anders.
Als ze waren gebleven bij hun besluit dat dat inderdaad klanten gekost. Niet alleen mensen die nog in een beslissingsfase zitten, maar ook voor klanten die later willen verlengen en extra zouden moeten gaan betalen voor hun Internet Blox op 3.6Mbps.
:) Goeie zet VF :>
Zowiezo raar verhaal, 256kbit is genoeg voor de mensen die alleen wat e-mail ophalen en nieuws lezen.

Mja of je dat nou met 256kbit of met 3,6mbit doet maakt voor de bandbreedte ook niet uit meer.
Tuurlijk maakt dat uit als ze echt moeten bezuinigen laat ze dan maar 2mbit gaan

Das al een gigantische besparing

Maar 256 is net gewoon gprs
vreemd mijn gprs is maar zo'n 50kbit
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee