Arcadis ontwerpt beveiligingssysteem Rotterdamse metro

Consulting- en ontwerpbureau Arcadis heeft aangekondigd de Rotterdamse metro in opdracht van General Electric te beveiligen. De huidige beveiliging zal vervangen worden door een moderner systeem.

Arcadis logoHet Nederlandse bedrijf Arcadis kreeg de opdracht de beveiliging van het metro-systeem in Rotterdam te moderniseren van General Electrics. Het Amerikaanse bedrijf verwierf het contract van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET de metrolijnen te moderniseren en schakelde Arcadis in. GE zal de software leveren en het systeem installeren, terwijl Arcadis de order binnengehaald heeft om het beveiligingssysteem te ontwerpen en te testen. De werkzaamheden zouden in 2014 afgerond moeten zijn, zo liet Arcadis weten. Welke verbeteringen aan de veiligheid het project concreet zal opleveren, maakte het bedrijf niet bekend, wel zou de beveiliging een beproefd systeem zijn.

RET logoMet de opdracht is een bedrag van 62 miljoen euro gemoeid, waar Arcadis vijf miljoen van ontvangt. De installatie en het testen van het nieuwe veiligheidssysteem zullen 's nachts plaatsvinden, zodat de reguliere dienstverlening gehandhaafd kan blijven. Met de upgrade zijn 47 stations en in totaal 55 kilometer spoor gemoeid. Volgens Arcadis-bestuurslid Michiel Jaski zijn de metrosystemen van vrijwel alle Europese steden aan modernisering toe, aangezien deze rond dezelfde tijd gebouwd werden. De beveiligingsoplossing van Arcadis en de wijze van invoering in Rotterdam zouden dan ook door andere vervoersbedrijven als proeve van bekwaamheid van het bedrijf gezien kunnen worden.

Door Willem de Moor

Redacteur

16-11-2008 • 15:57

39 Linkedin

Reacties (39)

39
35
8
6
0
0
Wijzig sortering
Hier een klein overzichtje van de spoorbeveiliging:

Metronet: aangepaste ATB (Cabine signalering)
RandstadRail: ZUB (Cabine signalering EN seinen)


Het metronet bestaat nog uit beveiliging dmv relais. Dit word dus verbouwd naar iets moderners, het signaal voor de metro verandert niet, dus zo kan met zelfs met de eerste Metro van Nederland (Waarvan er 1tje bijna weer rijvaardig is. zie: http://www.stichtingromeo.nl/cms/index.php?page=metro) Het mogelijk moet zijn om op het metronet te rijden.

Ik weet niet of dit systeem ook gelijk word aangelegt voor RSR en de Hoekselijk (Richting Hoek van Holland) welke ze van plan waren om om te bouwen tot RandstadRail.

Klein leuk feitje over RSR: Het Rotterdamse gedeelte heeft vanaf het begin al goed gewerkt, (tot Nootdorp) het gedeelte van Den Haag niet (Daar is ook toen een RET metrostel ontspoort.)

[Reactie gewijzigd door Illegal_Alien op 17 november 2008 08:58]

Ik betwijfel of het ooit zo mooi gaat worden als in Tokio bijvoorbeeld.
Gaat nooit gebeuren. Het systeem in Tokio is prachtig, maar zou hier nooit werken.

In Tokio hebben de mensen een hele andere mentaliteit. De poortjes zijn er op veel plekken laag, daar zou hier dus misbruik van gemaakt worden door eroverheen te springen. Ook was ik een keer mijn ticket verloren, waardoor ik niet naar buiten kon. Dus liep naar het servicepunt en verwachtte dat ik een boete zou krijgen zoals dat hier het geval zou zijn. Ze vroegen echter gewoon waar ik was opgestapt en hoefde alleen de ritprijs(pakweg 2 euro) te betalen. Hier zou daar massaal misbruik van gemaakt worden.

In Nederland moet alles dichtgespijkerd worden, omdat er anders mensen over de poortjes springen, de pasjes vervalsen, dingen gesloopt worden etc. Dit kan ongetwijfeld ook allemaal in Tokio, maar daar doen de mensen het simpelweg niet. Ht OV daar is schoon, stipt en efficiënt. Ondenkbaar in ons landje, waar de stations vaak naar pis ruiken, de wagons onder de graffiti zitten, er overal GSM-dj's zijn en je moet uitkijken dat je niet in de kauwgom gaat zitten.
Herkenbaar verhaal. In Bangkok is de situatie identiek. Daar is het OV geen ghetto waar tig maatregelen nodig zijn om de leefbaarheid enigszins in stand te houden. Eveneens lage poortjes en dus een simpel systeem met pasjes en muntjes om het voor de reiziger toch vooral zo makkelijk mogelijk te maken. Als je daar bent, vraag je je af waarom het in Nederland niet net zo makkelijk kan. Tot je weer terug bent...
waar de stations vaak naar pis ruiken, de wagons onder de graffiti zitten, er overal GSM-dj's zijn en je moet uitkijken dat je niet in de kauwgom gaat zitten
Ik kom regelmatig in de Rotterdamse metro en die herken ik totaal niet in jouw omschrijving. De stations zijn schoon, GSM-dj's zie ik nooit dus dat zullen er ook niet veel zijn en kauwgom zit over het algemeen (naar ik aanneem) alleen op de onderkant van de stoeltjes. In Amsterdam kom ik eigenlijk nooit, maar ik kan me toch haast niet voorstellen dat het daar totaal anders is.

Goed het is in Tokyo misschien allemaal nog netter maar je kunt ook overdrijven in het afzeiken van de situatie hier.
De Rotterdamse metro lijkt me niet bepaald representatief. Die is geheel vernieuwd de afgelopen jaren, incl de stations(al stinkt het bij de koopgoot nog vaak zat naar pis). Maar ook daar zie je nog steeds veel bekraste dingen, graffiti en dergelijke. Junks zijn ook geen uitzondering, net als lawaaiige mensen (oa GSM dj's) en agressie komt ook regelmatig voor. De stoeltjes zijn ook allemaal vervangen voor hardplastic ipv bijvoorbeeld stof tegen het vandalisme.

Daarnaast rijd ik behoorlijk veel het land door met m'n OV'tje en zie meer dan genoeg gore stations, bussen, treinen, trams en metro's voorbij flitsen. Het is niet zo slecht als in andere Europese landen, maar vergeleken met Tokio is het dus wel degelijk een baggerzooi. En dat ligt niet alleen aan de OV-maatschappijen, maar ook aan de reizigers. In Tokio heb ik zelfs geen minuut vertraging meegemaakt in 16 dagen(met meerdere keren per dag reizen).
Is het ook niet zo dat de stations in Azie vol hangen met camera's? Blijkbaar is dat in Azie al afschrikwekkend genoeg om je aan de regels te houden. In Seoul en Incheon (Zuid-Korea) is het ook niet ongebruikelijk dat er nog een "bewaker" bij de poortjes staat.
gegeven dat er in Nederland 2 metrosystemen zijn is die in Rotterdam even representatief als die in Amsterdam.
zo mooi dat je hier straks ook proppers hebt die de metro's tot de laatste cm volproppen, en vervolgens de deuren aan de andere kant het begeven? neuh, laat maar zitten.

daarnaast, Tokio is wel een stukje groter dan Rotterdam, dus daar zal ook wel veel meer spoor liggen en zullen er veel meer mensen van de dienst gebruik maken

@thegreatGandalf, gaan ze nu ook de randstadrail doortrekken tot RotterdamCS? want nu is dat een rotte verbinding (je moet eerst een stuk met de tram.
Daarnaast hoop ik ook dat ze alles wat dichter bij elkaar gaan plaatsen, nu liggen CS, RR, metro en tram nog aardig uit elkaar
Als het goed is gaat dit inderdaad gebeuren. Volgens mij worden de Erasmuslijn(die blauwe) samengevoegd met de Randstadrail in 2010. (volgens wikipedia heet dit de Statenwegtracé). Je ziet ze overigens al regelmatig testen met de randstadrailtreinen / metro's op het spoor van de RET
Zag toevalig van de week een Metrostel dat ik niet herkende was idd een randstadrail.

De lijnen liggen dus al aanelkaar :)
De lijnen zijn nog niet met elkaar verbonden. De nieuwe randstadrailvoertuigen worden op het bestaande metronetwerk in Rotterdam getest omdat de HTM moeilijk doet over testritten op het bestaande traject van Randstadrail. De voertuigen worden dus afgeleverd bij de RET werkplaatsen die in verbinding staan met het metronetwerk.

De nieuwe tunnel onder Noord is nog lang niet af en daar zullen voorlopig dus ook nog geen testritten plaatsvinden. :)
gaan ze nu ook de randstadrail doortrekken tot RotterdamCS?
Er is de afgelopen paar jaar een tunnel gegraven onder Rotterdam noord door met een extra halte in Blijdorp. Dit is een enorm project dat bouwtechnisch bijvoorbeeld veel interessanter is dan het metro-debacle in de hoofdstad. Erg jammer dat de (nogal Amsterdam minded) media er praktisch geen aandacht aan besteden. Het is bijvoorbeeld de allereerste gegraven tunnel in zachte bodem onder bebouwd gebied. En in tegenstelling tot de tunnelbak in Amsterdam is er vrijwel zonder problemen gegraven.

Ik wist niet dat er al spoor ligt. Blijkbaar schiet het erg op. Kan niet wachten tot ik een keer de metro naar Den Haag kan nemen. Of in de toekomst misschien zelfs naar het strand in Scheveningen... :)
Voor Scheveningen moet je op Den Haag CS even overstappen op lijn 9. RR komt daar niet, en de lijnen uit rotterdam komen aan op het spoor gedeelte van Den Haag CS wat een kopstation is. Weinig kans dat ze door gaan rijden in de toekomst. De lijn die de stad in gaat is die uit Zoetermeer.
Als je het bedrijf Arcadis (civiel technisch ingenieursbureau) kent, zal het om de rail beveiliging gaan, dus dat er geen 2 treinstellen op het zelfde spoor etc kunnen rijden.Dus de railinfra beveiliging.
En zelfs daar heb ik zo mijn twijfels over, ik heb vaker met Arcadis het gevoel dat zij eerder toezicht houden en werk op hun beurt weer uitbesteden maar zelf ontwikkelen doen ze dus absoluut niet. Iets wat uit dit artikel niet naar voren komt maar wel van hun eigen site. Daar staat namelijk het volgende:
Wij leveren design-, advies- en ingenieursdiensten aan bedrijven in binnen-en buitenland.
Wat mij sterk doet denken aan dat ze advies leveren maar zeker niet zelf ontwikkelen. Misschien dat dit naar Sphere gaat?

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 16 november 2008 20:14]

Mijn vader werkt als Senior Spoorbeveiligingsontwerper/Teamleider bij Arcadis. Veel mensen denken inderdaad meteen aan Rail. Ze doen echter nog veel meer dan Rail zoals allerlei andere Infra.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey v. Hees op 17 november 2008 09:19]

Gelukkig hebben reizigers geen last hiervan omdat er 's nachts getest word. Dat zou namelijk iets te veel van het goede worden nu er al zoveel (ge)(ver)bouwd wordt aan de openbaar vervoer voorzieningen. Ze zijn al bijna 3 jaar bezig en dat gaat nog mintens zo lang duren.

Volgens mij zijn ze bijna klaar met het aansluiten van de metro op randstadraill. Maar dan moet dat metrostation nog helemaal vernieuwd worden. Vervolgens moet er nog een hele stationshal komen met een vernieuwd stationsplein waarvoor de tramlijnen ook verlegd moeten worden. Ten slotte moet er ook nog een ondergrondste straat en parkeergarage komen onder het Kruisplein (in verlengde met nieuwe stationsplein) die op zijn beurt ook weer verbonden moet worden met de parkeergarage onder het schouwburgplein.

Hoop dat er geen gebouwen verzakken in Rotterdam ;)

Dat ze nu ook tegelijk aan de veiligheid beginnen is wel een goed idee. Daarmee krijgt het openbaar vervoer in Rotterdam misschien een nog betere uitstraling (vanuitgaande dat de verbouwingen van nu daar ook voor zorgen). Het systeem zal pas in 2014 afzijn, wat wel veel later is dan de verwachte oplevering van het nieuwe Rotterdam Centraal. Waarom zou dat zo lang duren?

Als ze nou het hele metronet er zo uit konden laten zien als dat in Washington, werd ik helemaal blij :)
Anoniem: 59888
@mrfunk17 november 2008 00:15
Je hebt een aantal dingen bij het verkeerde eind.

Zoals ik eerder al postte is de aansluiting op Randstadrail nog lang niet af. Zowel de tunnels als de metrostations (incl. de verbouwing van metrostation Centraal Station) zijn nog lang niet af. Overigens heeft de verbouwing van het NS station weinig met de metro te maken, er wordt alleen handig gebruik gemaakt van het feit dat die werkzaamheden tegelijkertijd uitgevoerd konden worden.

De tramlijnen hoeven nou juist niet meer verlegd te worden, de halte bij CS bevind zich al een tijdje op zijn definitieve plaats naast het Nationale Nederlanden gebouw (in tegenstelling tot het "hoefijzer" van vroeger). De parkeergarage onder het Kruisplein staat los van de verbouwing van het CS of Randstadrail.

De tunnel is overigens in ruwbouw al wel af, en daarbij zijn er geen gebouwen verzakt. Een tunnel in bebouwd gebied bouwen kan dus wel zonder al te grote problemen. ;)

En Rotterdam met het vele malen grotere Washington vergelijken is natuurlijk onzinnig, dat lijkt me logisch. :)
Het is toch zo dat je straks als je in de stationshal bent van het NS station je vanuit daar al naar beneden kan naar de metro? Dan heeft het namelijk wel wat met elkaar te maken.

Over die tramlijnen was ik niet helemaal duidelijk. Ik bedoelde niet het station zelf, maar meer de weg ernaar toe. Straks moet het kruisplein een mooie wandelroute worden naar het stationsplein vanuit het centrum zonder allemaal verkeersobstakels (het water zal ook wel wegmoeten). Om dat te realiseren willen ze de tramlijnen daar ook verleggen. Ze gaan het aantal sporen ook verminderen daar (dacht van 5 naar 3).

En die twee opmerkingen van mij over verzakkingen en Washington waren ervoor om het een beetje luchtig te houden, maar dat begreep je ook wel.

Mijn school zit aan het Kruisplein, vandaar :)
Ik heb tot mijn 20e (iets meer dan 2 jaar daar weg) bij mijn ouders in Blijdorp gewoont in de van der Meydestraat. Die straat ligt naast het nieuwe randstatrail station dat daar komt. De enige overlast die de bouw daar veroorzaakt als je binnen zit is het geluid van oa slijptollen en wat trillingen tijdens het hijen. Van het tunnelgraven was en is helemaal niks merkbaar.

De trams staan inderdaad op de definitieve lokatie op CS. Ben wel benieuwd wat er met het spoor achter CS gaat gebeuren. Volgens de tekeningen ([url=hier]http://www.rotterdamcentraal.nl/Rotterdam/Openbaar/Overig/RC/Bijlagen/20060830_DO_management.pdf[/url] te downloaden] blijft dat liggen maar er rijdt al in jaren geen tram meer door Blijdorp.

De weenatunnel is al gedeeltelijk af. Alleen nog de afslag richting kruisplein en de tunnel onder kruisplein moeten af gemaakt worden (ook de parkeergarage natuurlijk maar die staat, zoals hiet boven vermeld, los van de bouw van CS.

Al met al denk ik dat we in Rotterdam over een jaar of 4/5 een zeer modern OV netwerk hebben.

Voor de mensen hier boven die klagen over de laatste bus/tram/metro tijden: In Rotterdam stopt het OV later dan in de rest van Nederland. Trams die tot 00.45 rijden (sommigen tot 1.15), metro tot half 1 en bussen tot net na 12-en. In het weekend nachtbussen door heel Rotterdam.
Ik kijk net even op de site van de Amsterdamse metro. Daar vertrekken de laatste metro's grofweg een uur eerder dan in Rotterdam. Oftewel ook daar geen metro 's nachts. Kijken we naar een echte metropool: in Bangkok rijden de metro's ook maar tot ongeveer 1 uur. En dat is logisch: er ligt maar 1 spoor per rijrichting en het spoor moet dagelijks geïnspecteerd en onderhouden worden. Er zit dus niets anders op dan dat te doen door de metro 's nachts een paar uurtjes uit dienst te nemen.

Weinig mis met nachtbussen overigens. Er is tenminste vervoer. En ach, als je goed uitgaat, kun je gewoon weer met de normale dienstregeling mee. ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 16 november 2008 23:16]

En toen had een installateur een kabeltje verkeerd aangesloten.. Waardoor een trein vrolijk door rood denderde, zonder dat het systeem ingrijpt.

"Ja, maar dat deed ie niet in de simulatie!"
betekend "beproefd systeem" niet hetzelfde als "wat ouder systeem"?
OV-Chipkaart = beproefde methode :)
Dit gaat over spoor beveiliging en niet over metro poortjes beveiliging ;)


Als je op de roterdamse metro stadsions wel eens komt zie je vaak nog van die oudbakken hokjes met mini CRT schermpjes en spoor lampjes :) Goed voorbeeld is station Centraal midden op het perron zelfde ook op station slinge ;)
Gaat het bij dit artikel eigenlijk om de beveiliging van de stations (bewakers, toegangspoortjes etc), of gaat het om het beveiligingssysteem van de metro's zelf (dead-man functies voor de bestuurders, trajectbewaking, stuursoftware voor de seinen etc)?

Want de eerste lijkt me, met het OV-chipkaart systeem wat er binnenkort komt, al aardig op orde. Evenals de fysieke beveiliging, ik zie genoeg bewakers rondlopen altijd.
Ik vermoed de treinstellen en sporen zelf, aangezien ze spreken van verouderde infrastructuur en piloot project voor andere 'even oude' metro systemen.
Volgens mij moeten zulke openbaar aanbesteed worden aangezien het onder beheer staat van de gemeente?

En een openbare aanbesteding.... is openbaar. Wie kan er mij iets meer vertellen wat er precies gedaan gaat worden?
Met de opdracht is een bedrag van 62 miljoen euro gemoeid, waar Arcadis vijf miljoen van ontvangt.
Waar zou de andere 57 miljoen toch voor gebruikt worden?
Arcadis Rail Design & Commissioning, is een gecertificeerd bureau dat railbeveiligingsinstallaties kan en mag ontwerpen (Design) , dit brengt met zich mee dat het ook de eindverantwoording over het veilig functioneren van de nieuw te bouwen installaties heeft, hiervoor ligt uitvoering van de uiteindelijke veiligheidstest of functietest ook bij ARCADIS (Commissioning), hiervoor is die 5 miljoen. De overige 57 miljoen van de totale 62 miljoen is bouwsom en gaat dus naar de aannemers en de nieuwe apparatuur die hiervoor gebruikt gaat worden.
Kosten van materiaal etc misschien?
weinig concreets dus , maar aan de andere kant een goede zet, met de komst van de nieuwe metro stellen, de randstadrail (met de nodige hobbels qua beveiliging ) en de komst van een compleet nieuw centraal station wat een centrale spil gaat leveren in de regio is het mooi om te zien dat veiligheid (iets wat je niet direct ziet ) ook gemoderniseerd wordt !
Ik denk dat dit meer gaat om een systeem dat ongeveer hetzelfde doel heeft als de ATB in een trein hier in .nl
Anoniem: 147258
@Romke17 november 2008 10:34
De rotterdamse metro beschikt reeds over ATB. Tevens is dit (in iedergeval tot 2006) het enige metro systeem in europa dat zonder licht signalen voor de bestuurder kan.

Mag een metro ergens niet harder dan bijv. 40 dan kan de metro (zonder override) niet harder dan 40.

Het systeem is echter uit het jaar kruik dus een moderner systeem kan weinig kwaad denk ik.

@ Andros, dit staat voor 200% los van de ovchipkaart.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee