Fokus, een onderdeel van het Fraunhofer Institut, heeft een succesvolle proef afgerond om via het dvb-t-netwerk data te versturen. Met name afgelegen gebieden zouden profijt van de methode kunnen hebben.
De dvb-t-techniek gebruikt ipv6 als basis, maar momenteel worden de pakketjes nog via het ipv4-protocol geadresseerd, zo meldt Zdnet. De datasignalen, die via de ether worden verstuurd, kunnen met een settopbox uit de lucht worden geplukt en gedecodeerd, waarna een wifi-module de datastroom naar een pc zendt. De maximale snelheid die behaald zou kunnen worden bedraagt 18 Mbps.
Voor de upload dient een telefoonlijn te worden gebruikt. Toch is de zendtechniek volgens de onderzoekers interessant, omdat die relatief goedkope breedband- verbindingen mogelijk kan maken in dunbevolkte gebieden. Het Duitse dvb-t-netwerk biedt inmiddels landelijke dekking, terwijl naar schatting drie miljoen burgers geen mogelijkheid hebben om een adsl-lijn aan te vragen, of een verbinding krijgen van 'slechts' 384 kBps. Toch is het de vraag of de dvb-t-methode kansrijk is, aangezien de prijzen voor 3g-dataverbindingen ook in Duitsland dalen en ook wimax snelle draadloze verbindingen mogelijk maakt.