Fraunhofer test breedbandinternet via dvb-t

Fokus, een onderdeel van het Fraunhofer Institut, heeft een succesvolle proef afgerond om via het dvb-t-netwerk data te versturen. Met name afgelegen gebieden zouden profijt van de methode kunnen hebben.

De dvb-t-techniek gebruikt ipv6 als basis, maar momenteel worden de pakketjes nog via het ipv4-protocol geadresseerd, zo meldt Zdnet. De datasignalen, die via de ether worden verstuurd, kunnen met een settopbox uit de lucht worden geplukt en gedecodeerd, waarna een wifi-module de datastroom naar een pc zendt. De maximale snelheid die behaald zou kunnen worden bedraagt 18 Mbps.

Voor de upload dient een telefoonlijn te worden gebruikt. Toch is de zendtechniek volgens de onderzoekers interessant, omdat die relatief goedkope breedband- verbindingen mogelijk kan maken in dunbevolkte gebieden. Het Duitse dvb-t-netwerk biedt inmiddels landelijke dekking, terwijl naar schatting drie miljoen burgers geen mogelijkheid hebben om een adsl-lijn aan te vragen, of een verbinding krijgen van 'slechts' 384 kBps. Toch is het de vraag of de dvb-t-methode kansrijk is, aangezien de prijzen voor 3g-dataverbindingen ook in Duitsland dalen en ook wimax snelle draadloze verbindingen mogelijk maakt.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

03-11-2008 • 17:47

14

Reacties (14)

14
14
3
1
0
5
Wijzig sortering
Let wel dat die 18Mbps dient gedeeld te worden met alle users per zendmast ..
En aangezien die dingen nog tamelijk ver stralen ..

imo pure bandwith verspilling voor 24/7 internet, maar een zalige techniek voor tijdelijke snelle links tov alternatieven. (al is DVB-H dan meer preferabel naar zuinigheid voor een mobiel apparaat)

mvg

xb
Let wel dat die 18Mbps dient gedeeld te worden met alle users per zendmast ..
En aangezien die dingen nog tamelijk ver stralen ..
Als het een SFN zoals in NL gebruikelijk is moet je het delen met alle users van meerdere zendmasten. Sowieso niet echt een efficiënte techniek.
Voor passieve receive only diensten zou dit wel gunstig zijn. Maar waar je echt feedback moet geven? Nee dat wordt geen success, want ISDN wordt uitgefaseerd en wat blijft er dan nog over?
Telefoon met modem?

Ik denk dat WiMax de winnaar blijft, want daar kun je ook uploaden. Dus van muiskliks op URLS tot email sturen etc.
Tsja, WiMax (hoewel het nog uitgerold moet worden), is een kanshebber, maar als dit DVB-T systeem gelijk kan worden uitgerold, denk ik dat het, gecombineerd met die "maar" 384kbps ADSL link voor de upstream, een erg sterke zet is voor de buitengebieden.

Toen wij vroeger hier in Nederland nog ECHTE zwarte zones hadden, was er een soortgelijke oplossing, maar dan over satteliet. Duur, geen upstream (dat dus via PIEEP KRRR PIEEEP 56K lijntje), maar wel dé manier om toch boven de 56K downstream te komen op ít boern loan.
Om tegen het internet te zeggen dat je een bepaalde pagina wilt laden heb je ook upload nodig, er wordt immers niet de hele tijd het volledige internet door de lucht gepompt, maar alleen wat je aangevraagd hebt.
Opvragen is niet altijd nodig lijkt me, bijvoorbeeld een horlogeachtig-iets dat op vaste tijdstippen het weerbericht toegestuurd krijgt :
Anoniem: 223418 @-Tim-3 november 2008 18:46
:) of teletext op je tv...
Download via dvb-t en upload via een niet al te duur upload only abbonement over umts/hsdpa? Dan ben je alleen nog afhankelijk van de stroomkabel wat kabels betreft. moet je natuurlijk wel een degelijk dvb-t/3G signaal ontvangen wat ook niet overal het geval zal zijn.
tja nog steed een langzame upload via een analogoe of isdn lijn 64kb upload dus nog maximaal.

De vraag is of je voor je ipload gebruik kan maken van een flatrate omdat anderes de minuten toch te duur gaan worden.

Daarnaast dalen de prijzen voor umts ook in duitsland nog steeds en ook daar krijg je een flatrate.

Veel alternativen dus en de andere grote vraag is wie moet het systeem gaan gebruikt. Er is ook internet via dvb-s (schotel) en ook daarvoor heb je een modem voor upload nodig of tegenwoordig een duurdere zender om ok via de sat te kunnen uploaden. Een groot succes is het echter nooit geweest immers de bandbreedte klinkt leuk maar ook bij het dvb-t signaal is er maar een beperkte bandbreedte die je met iedereen moet delen.
Via Astra2Connect kun je tegenwoordig ook al breedband internet via de satelliet krijgen met ingebouwde uplink. Geen extra telefoonkosten en tot maximaal 2 MBit download (zo 1-2-3 uit mijn hoofd...). Moet je uiteraard wel een voor particulieren relatief dure installatie voor aanschaffen: zo'n 450 euro voor schotel antenne en bijbehorende decoder.

[Reactie gewijzigd door Mini-me op 23 juli 2024 04:03]

Internet via de satelliet is "hartstikke leuk', maar heeft naast de voordelen (hogere snelheid als telefoon, isdn en edge) ook 2 heel grote nadelen. Voor een "down-only" abo heb je nog altijd de telefoontikken doorlopen. En voor een "up-en-down" abo heb je dubbele abo kosten. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft behalve een mooie, ook zeker een heel dure oplossing.

Daarom hoop ik dat er binnenkort echt landelijke dekking is, d.m.v. een snelle standaard, met flatrate natuurlijk. Jammergenoeg is Duitsland lang niet zo dicht bekabeld als Nederland en België. Er zullen dus weer concessies gedaan moeten worden.
Dubbele kosten is naar mijn mening acceptabel als er geen alternatief is. Voor een 2 MBit abo betaal je inderdaad zo'n 50 euro per maand, maar dan heb je geen data limieten en gegarandeerde bandbreedte. Bovendien ben je niet afhankelijk van kwaliteit van kabel en afstand tot de centrale.
Latency? Kan me herinneren dat dat nog een issue was bij internet via de sateliet.
dvb-t video is nu slechts 5mbps, als zij met ip 18mbps kunnen krijgen is DVB-T HD toch in zicht.
interessant voor internet is het niet, maar voor betere kwaliteit tv wel.
de beeld kwaliteit van digitene vind ik trouwens beneden pijl in vergelijking met de analoge kabel hier in Alkmaar, ik vind het raar dat de kwaliteit zo slecht is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.