Toshiba voorziet zijn netbook in Groot-Brittannië van Ubuntu

Toshiba heeft zijn netbook officieel geïntroduceerd. De NB100 wordt in Groot-Brittannië geleverd met ofwel Windows XP, ofwel de Linux-distributie Ubuntu. In Nederland wordt alleen de Windows-versie leverbaar.

De netbook was al eerder te zien op de website van Toshiba's Mexicaanse tak, onder de naam Satellite NB105. Uit de specificaties bleek toen dat de netbook met Windows XP uitgerust ging worden, maar Toshiba UK meldt dat er ook een versie met Ubuntu 8.04 aangeboden gaat worden. Die optie bestaat echter niet voor Nederlandse kopers, zo leert navraag door Tweakers.net. De accu is waarschijnlijk een 6-cells-model, gezien zijn grootte en de claim van de Japanse fabrikant dat deze accu de kleine notebook bijna vier uur van energie kan voorzien. In tegenstelling tot het eerdere bericht bevat het kleinood wel degelijk ondersteuning voor bluetooth 2.1 met edr.

De notebook is zilverkleurig, maar kan van diverse skins voorzien worden om het uiterlijk aan te passen. De overige specificaties zijn bekend en weinig verrassend: een 1,6GHz Atom, een 8,9"-scherm met een resolutie van 1024x600 pixels, 1GB ram en een harde schijf van 120GB. Ook aanwezig zijn een 0,3-megapixelcamera, ondersteuning voor 802.11b/g wifi, een ethernetpoort, een vga-interface en drie usb-poorten. De usb-poorten bieden een zogeheten Sleep and Charge-functionaliteit, waarmee bijvoorbeeld muziekspelers via usb opgeladen kunnen worden, ook als de netbook in stand-by-modus staat.

Toshiba NB100 1 Toshiba NB100 2 Toshiba NB100 3 Toshiba NB100 4 Toshiba NB100 5

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-09-2008 • 13:19

36 Linkedin

Reacties (36)

Wijzig sortering
en waarom word er altijd alleen gesproken over het aantal cellen dat een accu heeft...dat is bijna compleet nutteloos zonder informatie over het aantal mAh dat een accu kan leveren en bijhorende voltage...maarja.

4 uur met een 6-cell accu klinkt in ieder geval niet erg spannend...

verder vindt ik hem bijzonder lelijk...maar dat is mijn mening natuurlijk :)

[Reactie gewijzigd door StraightOn.NL op 19 september 2008 13:28]

Dat komt waarschijnlijk door die "geweldige" chipset.
Op zich ben ik het wel met je eens, maar het aantal cells zegt in de regel wel wat over de gebruiksduur. Zou houd mijn 8-cell accu het ook flink lang vol zoals je zou verwachten.
En met mAh, dan weet je het nog niet, want het is (natuurlijk) afhankelijk van het verbruik van de laptop.
Maar als ik een 1000 cell accu in een notebook heb zitten die 6000 watt slurpt, dan is de accu toch nog in 5 minuten leeg. Kortom ik geef Straigh....nl gelijk. Als je namenlijk een 6000 Ah hebt in een accu die 1 volt levert dan weet je dat bij 6000 watt de accu precies een uur meegaat.
Lelijk? Och,kwestie van smaak. Daar valt niet over te twisten. Persoonlijk vind ik die rand weer net te dik...

Maar wat mij is opgevallen over de accu's en de accuduur van dit soort pc's is dit:
Als je bedenkt dat van alle EEEpc's en klonen de specs ongeveer gelijk zijn (atom, 1gig, scherm, hd, verbindingen en accesoires etc), dan zie ik dat ruwweg genomen een 3 cels accu het tot 3 uur uithoudt, een 6 cels accu houdt het 6 uur uit en net las ik van een accu met 8 cellen die het - je raadt het al - 8 uur moet kunnen volhouden.
Dus ligt het denk ik voor de hand dat een vuistregel kan zijn dat "het aantal cellen overeenkomt met het aantal bedrijfsuren". Variabelen als schijfsoort en grootte maken wel iets uit maar niet erg veel.
ja, maar daar is de standaar meestal een 3-cell met ienimini batterijduur. Acer One: 2 uur. |:(
Deze is gewoon standaard uitgevoerd met een redelijke accu. Jammer hoor dattie een stukkie uitsteekt, maar vaak kan je daar juist goed je vingers achter haken om 'm vast te houden. Is bij mijn 12-inch lappie iig wel zo :+

Verder vind ik het design eerlijk gezegd een beetje achterhaald en oninteressant. Maargoed, smaak is een non-discussie natuurlijk.
Ik vraag me af waarom veel fabrikanten hun netbooks niet met linux uitleveren in nederland. volgens mij is de nederlandse markt net zo klaar voor linux als engeland, waar ook de linux versie van de EEE 901 geleverd word. ik snap zelf in ieder geval niet de redenatie van de fabrikanten.
In nederland is de vraag naar opensource software in het algemeen, en dus ook naar linux specifiek, veel lager als in de rest van de wereld. Nederlanders zijn wat dat betreft behoorlijk conservatief. Kijk maar eens naar de statistieken welk persentage firefox gebruikt in alle landen.
Ik gooi hier maar een steentje op.

Is het niet misschien mogelijk dat de percentage lager in nederland uitvalt dan andere omringende europese landen omdat wij, Nederland, een vrij hoog aantal internet gebruikers hebben? Ik weet wel dat Nederland een van dé landen is wat betreft Breedband penetratie.

[spelfouten gewijzigd]

[Reactie gewijzigd door zircondan op 19 september 2008 15:23]

Geloel.

Scandinavie was tot voor kort koploper qua internet (misschien nog steeds?).
Scheelt natuurlijk dat Linus uit Finland komt. FF gebruik is in bijvoorbeeld Finland heel normaal en zelfs marktleider: http://arstechnica.com/ne...xplorer-market-share.html

NL staat volgens mij stijf onderaan.

Voor een Netbook (simpel internetten en beetje Office werk) maakt het volgens mij niet zoveel uit wat voor OS je draait.
En in theorie kan een Linux editie voor een lagere prijs verkocht worden dan een Windows editie.

Bij de Eee zag je volgens mij dat de Linux editie goedkoper was, totdat ze besloten om duurdere componenten in de Linux editie te stoppen.
Ik denk juist dat het em wel in dat Office werk zit... Bijna iedereen die ik ken is huiverig om over te stappen naar Linux vanwege Office (zou voor mij ook t grootste punt zijn).

Linux (bijvoorbeeld Ubuntu) ziet er prima uit vandaag de dag en draait (minstens - die discussie boeit me nu ff niet) net zo makkelijk en gebruikersvriendelijk als Windows...

Maar gaan je Office (2007 in mijn geval) documenten wel even handig mee? Dat is denk ik de vraag die het grote publiek weghoudt bij Linux. OpenOffice.org vind ik een keurig pakket, voor wat ik ervan gezien heb, maar ik denk dat de meesten er nog niet op durven vertrouwen dat de compatibiliteit voldoende is.

Of dat terecht is, is natuurlijk de vraag. De meeste mensen gebruiken toch alleen de features die in OOo echt wel ondersteund worden. Maar ze zijn waarschijnlijk gewoon bang voor die ene keer dat ze die ene feature nodig hebben die (nog) niet (helemaal) ondersteund wordt.

Ik denk dat de grootste klus wordt om mensen daarvan te overtuigen. Wat dat betreft bieden de goedkope Linux netbooks daarvoor wel een mooie kans :)

[Reactie gewijzigd door Morrar op 19 september 2008 15:21]

Weet je ook meteen waarom MS zo veel landen heeft omgekocht met de stemming rond 00xml van de iso.
Maar gaan je Office (2007 in mijn geval) documenten wel even handig mee? Dat is denk ik de vraag die het grote publiek weghoudt bij Linux. OpenOffice.org vind ik een keurig pakket, voor wat ik ervan gezien heb, maar ik denk dat de meesten er nog niet op durven vertrouwen dat de compatibiliteit voldoende is.

Of dat terecht is, is natuurlijk de vraag. De meeste mensen gebruiken toch alleen de features die in OOo echt wel ondersteund worden. Maar ze zijn waarschijnlijk gewoon bang voor die ene keer dat ze die ene feature nodig hebben die (nog) niet (helemaal) ondersteund wordt.
Ja, het is allemaal psychologie. Bestanden van Office 2000 gaan ook niet 100% perfect over naar Office 2007 (wel 99%, maar niet 100%, en daar gaat het om).
Als het echt een probleem is kun je altijd nog MS-Office vanuit Wine draaien. Dat wordt wel voor 100% ondersteund.
Je hebt gelijk, Nederlanders zijn bangerikken en tevens erg lui.
OpenOffice ondersteund alles uit MSOffice wat voor de dagelijkse dingen nodig is.
Heel specifieke handelingen en macros evenwel niet.

Enveloppen printen en mailings draaien gaat, vindt ik zelf, in OOo zelfs gemakkelijker.
Zefs access databases zijn bruikbaar, de gegevens zijn direct te gebruiken al moet je de forms en reports opnieuw aanmaken. Maar het is zeker niet onbruikbaar.

Zorg dat je je document onder Windows in odf opslaat en je zit geramd.

Inmiddels draait bij ons alles onder Linux, zelfs m'n schoonmoeder heeft Linux op haar PC en het bevalt haar goed. M'n zoon van 6 heeft een dualboot machine, onder windows speelt hij alleen zijn Lego spelletjes en Lego builder omdat dit niet onder Linux loopt, de rest doet ie gewoon in Linux. Educatieve software is super onder Linux. Het gebruik van een logitech gamepad is probleemloos.
En internetgebruikers willen geen Linux? Wat zou hier in godsnaam de relatie tussen kunnen zijn?

Of is het meer dan omdat wij meer internet gebruiken, wij onze netbook met Linux wel in het buitenland bestellen via internet?
Conservatief ? LUI bedoel je!
Dat is ook een stukje informatie dat ik mis. Zit de Nederlandse markt anders in elkaar? Zijn we hier nog niet rijp voor een met linux voorgeïNstalleerd PC? Jammer dat dat niet vermeldt wordt.
Voor de rest lijkt het me een prima initiatief. Zou je dan ook kunnen kiezen voor een dualboot? Wordt de drempel misschien voor veel mensen wat lager.

[Reactie gewijzigd door martinx76 op 19 september 2008 14:11]

Wat een onzin weer. Ik zoek al lange tijd een leuke netbook met Ubuntu erop. Is er eindelijk eentje, dan komt hij weer niet in Nederland :(
Ubuntu is op bijna ieder netbook te installen. Ik heb zelf een Acer... stond LinPus op. Ubuntu heeft speciaal een tooltje gemaakt om de Livecd op een usb stick te kunnen zetten en hem usb-bootable te maken. Process heeft me ongeveer 45 minuten gekost. Nu draait Ubuntu als een tierelier.. .ben zeer tevreden.
niks houd je tegen om een eee pc om te toveren naar ubuntu. (of welke netbook dan ook)
Dat vergt nou niet bepaald een phd.
Alsof de nederlanders geen ubuntu willen? Wat is de CAP eigenlijk van deze laptop?
Er zijn wel Nederlanders die Ubuntu willen, maar in dit land is het marktaandeel van linux niet interessant genoeg om hier te verkopen. Als ik kijk hoe populair linux is in bijvoorbeeld Duitsland, hoe hoog het firefox gebruik daar is en hoeveel evenementen er om opensource software worden georganiseerd heeft Nederland nog een lange weg te gaan.
Nederland heeft inderdaad nog een lange weg te gaan..Vooral als bedrijven acties zoals dit doen om Laptop met Ubuntu niet in Nederland te verkopen.
Duitsland heeft ook een aanzienlijk grotere markt waardoor een kritieke massa sneller bereikt is. Als je in Nederland 1% linux gebruikers hebt waarvan er 0.2% een notebook zou gaan kopen met linux ... het gaat om 1000 man? Dan nog afwachten of ze jouw notebook zullen kopen, want het is een kritische groep die vaak specifieke eisen stelt. Als je dan een model op de duitse markt brengt en je kunt je cijfers verhonderdvoudigen... gaat het om 100.000 man. Nog geen massa's, maar als je er 20.000 laptops aan kunt verkopen heb je handel.
Ziet er mooi uit!. Ik vind het alleen jammer dat de schermresolutie van bijna alle netbooks blijft hangen op 1024x600 of lager. Er zijn al aardig wat websites die van een minimale breedte van 1280 uitgaan.

De Gigabyte m912 heeft tenminste 1280*800 waardoor je volgens mij elke webpagina wel fatsoenlijk kan bekijken (en 720p video), maar daarvan schijnt de helderheid dan weer drastisch tegen te vallen.

@ latka
Tweakers.net is ook eigenlijk gedesigned voor 1280. Nu werkt dynamisch resizen tussen 1280 en 1024 hier nog wel goed, maar dat zullen ook niet alle sites doen.

@ thekip
Daarom staat websites bekijken gewoon in m'n tekst, terwijl ik de 720p tussen haakjes heb gezet.

[Reactie gewijzigd door El Psycho op 19 september 2008 15:01]

Tijd om de website cursus dus weer eens te volgen. Vroega waren websites 640x480 en was het vreselijk om op een groot scherm te surfen en nu is het omgekeerd. Overigens op een asus EEEpc 900 (ook 1024x600) is het goed surfen. De meeste webmasters van de betere sites snappen ondertussen dat je ook relatief de layout kunt maken zodat deze meeschaalt.
De Gigabyte m912 heeft tenminste 1280*800 waardoor je volgens mij elke webpagina wel fatsoenlijk kan bekijken (en 720p video), maar daarvan schijnt de helderheid dan weer drastisch tegen te vallen.
Ja je moet je misschien ook even afvragen wat het doel van dit soort producten is. HD video bekijken lijkt me dan niet iets wat bij de standaard taken van dat ding hoort.
Anoniem: 265196
19 september 2008 14:00
Bied gigabyte daar dan ook een loep bij? Zo'n resolutie met zo'n klein schermpje is niet echt meer leesbaar lijkt mij
Alleen de minimale tekengrootte is afhankelijk van de schermresolutie. Als jij grotere tekst wil hebben kan je dat in de meeste software (incl besturingssystemen) zelf instellen.
Ik heb een acer netbook met dezelfde specs en resolutie (draait ook op Ubuntu)... en ik kan je zeggen dat 1024 * 600 prima werkt.
Same here met de ASUS EeePC 900 :)
De reactie van daansdaans was dan ook bedoeld op El Psycho, die het had over een Gigabyte netbook met een resolutie van 1280x800.
Vind het niet echt netjes dat die accu zo'n eind uitsteekt. Dat zie je bij de andere netbooks alleen soms als je een vervangende high capacity accu aanschaft.
Ik moet zeggen dat ik deze netbook, tot nu dan iig, de mooiste vind. Deze is echt meer mijn smaak
Mooi ding, alleen jammer dat de batterij uitsteekt.

Qua design vind ik hem toch iets minder vanwege de te hoekige look, maar smaken verschillen. Echter de 'status lichjes' onder de muis vind ik wel een mooi klein detail.

Niet te vergeten de 'Fn' toets zit in vergelijking met de Wind wel goed!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee