Dell lanceert Inspiron Mini 9-netbook

Dell heeft in een aantal landen de Inspiron Mini 9 in de virtuele etalage geplaatst. De netbook, die naar keuze voorzien is van Ubuntu of Windows XP, zal pas aan het einde van dit jaar ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

De Mini 9, ook bekend als Inspiron 910, is in Europa onder andere verkrijgbaar in Duitsland en Groot-Brittannië. De prijzen voor de netbook bedragen respectievelijk 369 euro en 299 pond voor het instapmodel. In de VS is de Mini 9 verkrijgbaar vanaf 349 dollar. De specificaties komen overeen met de eerder uitgelekte informatie.

De Inspiron Mini 9 is in de VS in drie smaken leverbaar. Het 349 dollar kostende instapmodel is voorzien van een 4GB-ssd, een 1,6GHz Atom-cpu en Ubuntu 8.04. De 'social edition' moet 399 dollar kosten, waarbij de laptop beschikt over een solid state drive met een capaciteit van 8GB en een 0,3-megapixelwebcam. Ook dit model wordt met Linux geleverd. Voor de XP-edition moet 449 dollar worden neergelegd. De Windows-versie is eveneens voorzien van een 8GB-ssd, maar biedt de koper een 1,3-megapixelwebcam en 1GB werkgeheugen, in plaats van de halve gigabyte waar de Linux-modellen mee zijn uitgerust.

Door de massale belangstelling voor de budget-notebook lijkt de voorraad in de magazijnen van Dell echter snel te slinken: kopers moeten zowel in Duitsland als in Engeland momenteel al rekening houden met minimaal veertien dagen levertijd. Wie de laptop in de Nederlandse webshop van Dell wil bestellen, moet nog meer geduld hebben: de Mini 9 zal pas eind dit jaar leverbaar zijn, zo liet een woordvoerder aan Tweakers.net weten.

Dell Inspiron Mini 9 1 Dell Inspiron Mini 9 2 Dell Inspiron Mini 9 3 Dell Inspiron Mini 9 6 Dell Inspiron Mini 9 zij 1 Dell Inspiron Mini 9 zij 2

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-09-2008 • 11:14

52 Linkedin

Reacties (52)

Wijzig sortering
"Door de massale belangstelling voor de budget-notenook lijkt de voorraad in de magazijnen van Dell echter snel te slinken: kopers moeten zowel in Duitsland als in Engeland momenteel al rekening houden met minimaal veertien dagen levertijd. Wie de laptop in de Nederlandse webshop van Dell wil bestellen, moet nog meer geduld hebben: de Mini 9 zal pas eind dit jaar leverbaar zijn, zo liet een woordvoerder aan Tweakers.net weten."

Zo te horen is de iphone sales methodiek nu tot standaard verheven... De concurrenten doen het voor 50 euro minder met betere specs, en 30 euro (frankrijk) verzendkosten helpt ook niet.
Ze worden wel steeds duurder, en de opslag word steeds minder. Waarom zou je voor deze gaan als je voor Minder een Wind of een EEE hebt met wat meer opslag (16 of 20GB) Ja, ik weet dat er dollars staan. Maar in Nederland word dat toch vertaald naar Euro's. Voor 400 euro heb je een EEE met 20GB. En voor 450 een Dell met 4GB. :?
Het is belachelijk duur, 299 pond is 600 dollar en je hebt er niets voor. Ik zie ik hier in de supermarkt goedkopere laptops met vergelijkbare (8GB SSD) specs (120GB HDD) liggen. En voor 299 pond koop ik liever een non ultra portable. En dit alleen nog maar Tesco, er zijn nog wel andere plekken waar je goedkoper uit bent, ook voor ultra portable. Denk dat Dell zich met ding ding uit de parkt prijst. Als ze hem nou aangeboden hadden voor bijvoorbeeld 200 pond dan was het misschien nog wel iets geworden.
Appels en peren. Het zou fijn zijn als eindelijk eens in elke thread over ultraportables men eens stopte met het vergelijken met een ander soort hardware. Voor 600 USD kan je ook een dijk van een desktop kopen. Maar daar gaat het hier niet over.

[Reactie gewijzigd door J.J.J. Bokma op 5 september 2008 20:53]

Op dell.de kost zo te zien de WinXP-versie met 1 GB geheugen en 16GB SSD 369 euro. Lijkt me toch niet onaardig.
Als de SSD sneller is dan die van de EEE pc dan doe mij maar 8GB. data sla je op op een nog geen 40 euro kostende 16GB sd kaart ;)
Waarom zou je voor deze gaan als je voor Minder een Wind of een EEE hebt met wat meer opslag (16 of 20GB)
Misschien de bouwkwaliteit?
De Inspiron serie van Dell is constructief normaal erg goed. We hebben wat Inspiron laptops hier en die voelen qua bouw stukken steviger en prettiger aan dan onze buigende en krakende Asus laptops. We hebben hier ook een Eee en ik vind dat ook niet echt super aanvoelen eerlijk gezegd. Had er meer van verwacht, ook qua looks.
Ik heb zelf een Inspiron 1720, en mijn scharnieren van de laptop kraken wel. Het ligt ook puur aan de persoon die hem in elkaar heeft gezet, als dit door iemand gebeurt die het niks boeit krijg je zulke constructiefouten, Laptop is btw 8 maanden oud dus ik ga wel gebruik maken van de garantie.
Volgens mij komt er bij Dell bij het assembleren weinig handwerk aan te pas of heb ik het hier mis?
Je kunt een Dell laptop volledig customizen, dat is al een goede hint dat het met de hand in elkaar wordt gezet. Daarbij zijn laptops veel te complex en hebben een te korte projectsduur om machinaal in elkaar gezet te worden, het is goedkoper dit met de hand te laten doen dan dure robots te kopen die deze precisie karweitjes uitvoeren als een notebook project toch maar hooguit 2 jaar duurt.

edit: ik zei een goede hint, niet dat het het meteen betekent, in theorie kun je natuurlijk alles met robots doen. Het gaat er om of het financieel haalbaar is of niet.

[Reactie gewijzigd door d-snp op 5 september 2008 13:19]

Anoniem: 157137
@d-snp4 september 2008 22:18
Customizen betekent handwerk?

Waarom zou Dell geen geautomatiseerd systeem gebruiken? Autofabrikanten customizen en alles wordt automatisch geregeld.
lol asus is echt betere kwaliteit dan Dell troep... ik weet niet waar jij je verhaal op baseerd, maar je vergist je sterk in Acer denk ik (wat overigens wel wat brakker is).
Dell heeft vaak veel meer nadelen zoals bij gevallen als er iets kapot is of als je iets wilt "upgraden". Ik zou zeker niet voor een Dell gaan als consument.. maar that's just me.
lol asus is echt betere kwaliteit dan Dell troep... ik weet niet waar jij je verhaal op baseerd,
Ik baseer me op de praktijk op mijn werk. En jij?
maar je vergist je sterk in Acer denk ik (wat overigens wel wat brakker is).
Nee, ik vergis me niet in Acer. Die hebben we ook gehad, en dat was inderdaad niks.
Ik noem juist Asus, omdat we daar hogere verwachtingen van hadden. Maar dat viel dus nogal tegen.
Jaaaa, zoals de moederbordjes die ze hier in Mexico via Compaq/HP dumpen waarbij de heatsink het bevestigingsoogje uit het moederbord trekt. Echt top kwaliteit constructie door Asus: http://johnbokma.com/mexi...in-a-compaq-presario.html
Net ééntje samengesteld op dell.fr en het is een concurentiele prijs (leveringskosten 39 euro).
zoek maar eens een netbook voor 369 eur met:
16 GB SSD, bluetooth, Windows.

De Acer kost 399 zonder bluetooth met hard disk van 120 GB
De Asus 901 is duurder (niet leverbaar in België) en de wind start ook pas rond de 400 à 450 euro.

Ik heb trouwens de A150 met linpus van Acer, super tevereden mee!

[Reactie gewijzigd door Sthony op 4 september 2008 11:27]

De Acer kost 320 Euro zonder bluetooth en met hard disk van 120 GB.
de 901 kost nog geen 400
heeft een beter netwerk chippie en gaat hoogstwaarschijnlijk een stuk langer mee dankzij de betere batterij

De wind heeft sinds vandaag ook een 6cell batterij.

Nee; die dell is alles behalve goedkoop
ik snap niet dat zoveel mensen bluetooth erbij halen als voordeel tov ...... In mijn ogen koop je voor een prikje piepklein stickje. kan iemand mij misschien vertellen wat ik verkeerd zie?
Waarom nou weer mindere specs voor de linux modellen?
Dat is dus schijnkeuze he?
Natuurlijk wil ik 1GB geheugen in zo'n laptopje, maar ik wil geen windows :/
Dus eigenlijk zien ze linux gebruikers nog steeds als hobbyisten die geen eisen stellen....triest.
Ook is de 4 en 8 GB ssd natuurlijk te weinig voor dit geld.
Hopelijk word dit notebook nog aangepast, zodat de meeste luxe versie ook zonder windows te leveren is en mogelijk de ssd groter word. Anders zie ik het geen succes worden.

-edit-
Na wat snuffelen op de Amerikaanse Site:
- Als je met het goedkoopste model begint kun je Ubuntu kiezen, anders niet.
- Dit goedkope model is wel uit te breiden naar (startprijs $349):
- - Camera 0,3 ($15) of 1,3 ($25)
- - Geheugen 1 Gb ($25)
- - SSD 4 (standaard), 8 ($35) of 16GB ($75)
- - Bluetooth (niet standaard) ($20)
- - Wit kleurtje (á $25)
totaal (ubuntu, BT, 16GB, 1GB, zonder witte kleur): $494

De luxe versie is dus wel te regelen zonder windows....maar het signaal van dell blijft duidelijk.

[Reactie gewijzigd door buzzin op 4 september 2008 15:27]

Bij de eee pc is het precies andersom, daar heeft het linux model betere specs (20 GB ipv 12). En het linux model komt ook weer eens niet tegelijk uit met het windows model.

De eerste netbook waarbij je gewoon tussen linux en windows op dezelfde hardware kan kiezen moet nog uit gaan komen. Alle fabrikanten doen hieraan mee. Volgens mij heeft het iets te maken met de druk die Microsoft zet.
Je kan er toch altijd zelf wat geheugen insteken?
Dat vind hij nou juist het probleem, zo blijft de linux-verkoop grotendeels beperkt tot tweakers, omdat huisman-jan er niet zomaar een reepje geheugen bij in gaat prikken. En de niet-tweakers die wel een linux-versie kopen vinden hem weer te langzaam, 'die met windows is veel sneller'.
Anoniem: 197965
@buzzin4 september 2008 11:46
Uitbreiden is meestal prima mogelijk. Het is eerder zo dat je gewoon met minder toe kan onder linux. En dat lijkt me juist bepaald goede reclame.
Wat heeft die webcam daar dan mee te maken? Maakt Linux het beeld scherper dat je met een 0,3 Mpixel af kan ipv een 1,3 Mpixel? (No offense hoor, maar dit vind ik echt een domme iets van Dell, onderscheid maken in de cameraresolutie.)
Waarom nou weer mindere specs voor de linux modellen?
Omdat Linux met minder geheugen ook al goed werkt?
Maar meer geheugen kan zeker geen kwaad.
Plus dat uitbreiden altijd lastiger is en/of duurder voor notebooks.
Trouwens, niet alleen het geheugen was minder, waarom moet linux bijvoorbeeld met een 0,3 mp webcam worden uitgerust, en windows met 1,3?
Wat ze eigenlijk als signaal geven is:
Brakke hardware -> Linux.
Goede hardware -> Windows.
En dat signaal vind ik niet goed.
Het klopt dat linux ook werkt op de (relatieve) brakke hardware, maar het werkt ook prima op de 'betere' hardware.....en nu word er net gedaan of dat niet zo is.
Niet helemaal mee eens. Dit soort computertjes hebben juist als unique selling point dat ze zo goedkoop zijn. Anders kun je net zo goed een 1000 euro laptop kopen, als je toch niet naar de prijs aan het kijken bent. Aangezien de meeste mensen denk ik voor de goedkopere versie gaan, krijgen die hem allemaal standaard met linux. Dat zijn juist de mensen die er alleen mee mailen, surfen, muziek luisteren, video kijken, etc. Degenen die het duurdere model kopen zijn degenen met zwaardere eisen, oftewel degenen die ook een eigen OS voorkeur hebben (dat hebben domme thuisgebruikers niet).
Bij dell kun je altijd een hoop zaken customizen, de 3 genoemde modellen zijn alleen basisversies. Ik neem aan dat je op datzelfde model ook wel linux kan kiezen. Ik vind het juist wel goed dat ze op 2 van de 3 modellen linux gezet hebben, zo komen meer mensen met linux in aanraking, op de manier waarop een OS op een pre-built bedoelt is (aan de hardware aangepast door de fabrikant, waardoor alles meteen werkt).

Bovendien, linux heeft genoeg aan die 512MB. Windows is dusdanig bloated dat die 1GB er waarschijnlijk in zit om de honger naar meer ram door het OS te stillen...
Ik zou er niet vanuit gaan dat je op het duurste model zelf kan kiezen welk OS je erbij krijgt. (eerst zien, dan geloven)zie hierboven.

Nogmaals, dat linux OOK op 512 KAN draaien wil niet zeggen dat er geen winst word geboekt als er 1GB in zit. Ik zou zelf met niet minder willen werken, zeker ook omdat het prijsverschil nihil is. Het is dus verkeerd bezuinigen van dell, en geeft bovendien het verkeerde signaal af over wat linux kan.

[Reactie gewijzigd door buzzin op 4 september 2008 15:28]

Inderdaad lullig dat ze de meest uitgebreide versie alleen met Windows XP hebben.

Maar het verschil in specs tussen de middelste config met Ubuntu en de hoogste config met XP is niet zo groot: 1 GB i.p.v. 512 MB geheugen, en een 1,3 MP webcam i.p.v. een 0,3 MP webcam.

Geheugen uitbreiden zal niet zo moeilijk en niet zo duur zijn; de webcam upgraden is al een stuk lastiger (en misschien niet eens mogelijk).
Als je die laptop met ubuntu op de dell-site koopt krijg je de keuze of je naar 1GB wil voor $25 extra.
Dell heeft afaik meestal leveringsproblemen gedurende de eerste weken na de release van een nieuw model. Waarschijnlijk beginnen ze met een beperkte voorraad en capaciteit om de populariteit af te wachten, en dus de uieindelijke productie af te stemmen op de werkelijke vraag...
Je weet zeker nog niet dat Dell helemaal geen computers op voorraad heeft, en dat iedere bestelling pas geproduceerd wordt nadat deze door de klant geplaatst is?
Natuurlijk moet je dan ook wel de componenten op voorraad hebben ;) Die worden natuurlijk ook just-on-time geleverd, maar dan moeten ze wel besteld worden.
Inderdaad wil Dell het voorraadrisico en de voorraadkost ten allen tijde beperken, en daarom worden er dus (volgens mij) voor de release van een nieuw model (te) weinig componenten op voorraad genomen om aan de vraag te kunnen voldoen.
Wat ik me afvraag - als je een linux mo"dell"etje koopt kan je er toch gewoon je eigen xp opzetten ? Technisch gezien moet dat toch gewoon werken ??
Waarom zou je in hemelsnaam in zo'n netbook Linux willen vervangen voor Windows?
Anoniem: 247379
@mpve4 september 2008 11:54
Omdat Windows doet wat shades nodig heeft? Omdat hij het prettiger vindt werken? Omdat hij dingen in een specifieke Windows-omgeving moet draaien?
Net wat Domovoi zegt. Ik heb wat tooltjes die ik nodig heb voor een datalogger en die zijn er alleen maar voor windows en aangezien ik niet nog een keer voor een licentie van xp wil dokken...

Mijn systeem draait inmiddels vista waardoor ik een xp-licensie over heb.

Maar er zijn meerdere redenen om niet voor linux te kiezen hoor. Linux is niet heilig ook al zijn er veel voordelen
Mijn systeem draait inmiddels vista waardoor ik een xp-licensie over heb.
Als Windows bij je systeem geleverd was (OEM) mag je die licentie niet meer gebruiken...

En heb je je 'datalogger' al onder Wine geprobeerd te draaien?
Mag dat niet :? Ow.. dat wist ik niet.. Bummer. :(

Geen ervaring met linux en dus ook niet met Wine en er moeten ook een aantal .NET appjes op en dan zou je weer met mono moeten gaan prutsen - iets waar ik niet zo'n trek in heb..
Technisch gezien wel, maar dan zul je alsnog een losse XP ergens moeten kopen. Kun je denk ik net zo goed meteen de duurdere versie aanschaffen, krijg je gelijk 1GB ram bij, wat je voor XP echt wel nodig heb tegenwoordig...
Maar voor het geld van een Linux model + Windows XP licentie kun je waarschijnlijk net zo goed meteen het model met Windows XP kopen, en dan heb je er meteen meer geheugen en een betere webcam bij.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 4 september 2008 12:41]

Wat zou de opstartsnelheid zijn van de diverse modellen? SSD zou heel snel zijn maar SD kaartjes zijn weer langzamer? In zo'n laptopje zou je een snelle schijf willen neem ik aan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 96629 op 4 september 2008 11:58]

die XP moet wel flink kreupel gemaakt worden om op 8Gb te passen. Tenminste, als je nog wat ruimte wilt hebben om nog andere sofware te installeren
Wat bedoel je? Als ik een XP installeer met alle door mij gebruikte programma's, dan gebruik ik zo'n 3 a 4 GB. Dan heb je toch nog aardig wat plaats voor documenten, wat foto's en wat muziek.
ow? Install met alles er op en er aan, zoals office en die meuk, is hier op m'n werkstations 2,7 GB.
Dus ik weet niet wat jij met je Windows doet, maar past prima binnen de 8GB :)
Leuk ding, maar duur vergeleken met andere netbooks met vergelijkbare specs.

Ik zou wel eens willen weten hoe lang de batterij meegaat, dat is vooral voor netbooks IMO een belangrijk aspect. Wachten maar op de reviews...

Op de Duitse Dell website is overigens op dit moment maar één model verkrijgbaar, de meest uitgebreide, met Windows XP, en alleen in het zwart. Kost geloof ik € 369.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 4 september 2008 12:37]

Anoniem: 114199
4 september 2008 12:50
Iemand idee wanneer hij in België beschikbaar gaat zijn?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee