MSI lanceert overgeklokte GTX 280-kaart met waterkoeling

MSI heeft twee Nvidia Geforce GTX 280-videokaarten uitgebracht waarvan de gpu 17 procent sneller loopt dan de referentie-kaart. Bij één model zorgt waterkoeling voor een temperatuur die 10 graden Celsius lager ligt dan kaarten met een ventilator.

De N280GTX OC Hydrogen werd donderdag door MSI onthuld. De Taiwanese fabrikant heeft een waterkoelingsblok op de pcb geplaatst, waardoor de coreklok tot 700MHz kon worden opgeschroefd. Met waterkoeling zou de kaart onder volledige belasting tien graden koeler blijven dan door ventilators gekoelde kaarten uit de GTX 200-serie, claimt MSI. Ondanks het koelblok neemt de kaart slechts één slot in beslag, zodat een sli-configuratie met meerdere kaarten binnen handbereik blijft.

Naast de Hydrogen-GTX 280 heeft MSI ook een door een ventilator gekoelde versie van Nvidia's vlaggenschip tot 700MHz weten te overklokken. Deze N280GTX-T2D1G Super OC draait daarmee 7 procent sneller dan de vorige snelste Geforce-kaart van MSI, de N280GTX-T2D1G-OC. Het is nog niet duidelijk wanneer de kaarten daadwerkelijk worden uitgeleverd en wat ze dan gaan kosten.

MSI 280GTX Hydrogen temperatuur MSI 280GTX Hydrogen zijkant MSI 280GTX Hydrogen MSI 280GTX Super OC

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-09-2008 • 10:50

21

Reacties (21)

21
20
4
4
0
0
Wijzig sortering
Je kan deze plaatjes helaas niet zomaar gebruiken om de temperaturen te vergelijken, omdat een infrarood camera vaak een verschillende 'range' gebruikt, afhangende van de minimum en maximum temperaturen die er op dat moment gemeten worden. Het zou dus best kunnen dat het plaatje met de H20 gekoelde kaart een andere maximum temperatuur heeft, wat dus betekend dat een gele kleur op het linkse plaatje een andere temperatuur representeerd dan een gele kleur op het rechtse plaatje.

Al met al vind ik dit een hele mooie oplossing, omdat je zo je garantie niet verliest bij het waterkoelen en het scheelt je weer een extra aankoop voor de waterkoeler én je hebt geen koeler die je moet bewaren voor als je de kaart weer wilt verkopen...

EDIT: @hierboven, jullie hebben gelijk, ir camera's zijn niet altijd dynamisch, is een verkeerde woordkeuze geweest...

[Reactie gewijzigd door les_paulde op 22 juli 2024 14:17]

Al met al vind ik dit een hele mooie oplossing, omdat je zo je garantie niet verliest bij het waterkoelen en het scheelt je weer een extra aankoop voor de waterkoeler én je hebt geen koeler die je moet bewaren voor als je de kaart weer wilt verkopen...
Toch heeft een los blok ook weer zo zijn voordelen.

Een kaart zoals deze is bijna niet 2e hands te verkopen omdat de vraag erg klein is. Het voordeel van een los blok is dat je de kaart kan verkoper met orginele luchtkoeler en het waterblok los. Op die manier raak je de boel makkelijker kwijt dan deze kaart.

Op zich vervalt de garantie idd met een los blok maar je kan natuurlijk altijd de oude koeler terug zetten als er iets mis gaat. Naar mijn mening als de kaart kapot gaat met het waterblok, zou ie ook kapot gegaan zijn met de luchtkoeler, als er teminste niets verkeerd gegaan is met je setup.

Sowieso is de kans dat de kaart met waterkoeling door hitte kapot gaat een stuk kleiner, als ik soms zie dat kaarten 90 graden stressed worden met de orginele luchtkoeler doet waterkoeling het met 40/50 stressed een stuk beter. Als je zelf iets sloopt vind ik ook dat je geen recht hebt op garantie, maar als die kaart spontaan kapot gaat zonder een fout van mij zet ik gewoon de luchtkoeler terug en claim ik garantie.

Ik heb inmiddels 5 kaarten watergekoeld gehad en daarvan is er geen 1 kapot gegaan. Deze allemaal met waterblokken die niet standaard op de kaart zaten.
Een IR camera *kan* die false colours op een dynamische schaal doen, maar dat is helemaal niet altijd zo. Aangezien ze vergelijkende plaatjes willen maken lijtk me dat ze de schaalverdeling vast gezet zouden moeten hebben.
Sorry, maar altijd? Blijkbaar dus nog niet vaak met een IR camera gewerkt. Je kan weldegelijk vergelijkende plaatjes maken door de schaal of tijdelijk vast te zetten, of op handmatig te zetten (wat op 90% van de camera's te doen is).

Hoewel het er op lijkt dat dat hier niet het geval is geweest.

Daarnaast zegt de oppervlakte temperatuur van het waterblok natuurlijk niets over de temperatuur van het IC, en is de kleur waar het pijltje met 40*C naar wijst, geen 40*C maar meer iets van 25-30...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 22 juli 2024 14:17]

Ik zie bij die watergekoelde kaart geen radiator of pomp zitten, dus zal je daar zelf voor moeten zorgen neem ik aan. In dat geval klopt die claim van 10 graden koeler niet echt. De temp hangt dan af van de rest van de waterkoeling. Iemand met een 4x120mm rad zal op zich betere temps krijgen dan iemand met een 1x120mm rad, en dan heb ik het nog niet eens over de pomp en andere watergekoelde onderdelen.

Op zich is 40 graden wel een aardige temp die ook wel in de buurt komt bij andere kaarten die watergekoeld zijn. Ik moet wel zeggen dat dit waterblok er behoorlijk goed uit ziet. De meeste watergekoelde kaarten van andere fabrikanten zagen er naar mijn mening wat goedkoop uit.

Toch denk ik dat je beter af bent als je bijvoorbeeld een EK waterblok koopt en die zelf op de kaart zet. Over het algemeen is dat goedkoper en is de kwaliteit van het waterblok hoger.

[Reactie gewijzigd door PilatuS op 22 juli 2024 14:17]

De 10 graden is waarschijnlijk gebaseerd op de maximale koelcapaciteit van deze koeler neem ik aan.
Misschien interpreteer ik het niet goed, maar op de afbeelding met de waterkoeling is een vrij groot gedeelte van de kaart toch aardig 'geel' gekleurd. Als ik dat zo op het oog even spiegel aan de afbeelding met luchtkoeling dan is dat al snel 60 graden ofzo. Maakt dat dan minder uit omdat daar geen 'cruciale' onderdelen o.i.d. zitten?
Anoniem: 146790 @_Teq_4 september 2008 11:12
Misschien interpreteer ik het niet goed, maar op de afbeelding met de waterkoeling is een vrij groot gedeelte van de kaart toch aardig 'geel' gekleurd. Als ik dat zo op het oog even spiegel aan de afbeelding met luchtkoeling dan is dat al snel 60 graden ofzo. Maakt dat dan minder uit omdat daar geen 'cruciale' onderdelen o.i.d. zitten?
Deze is op beiden kaarten bijna hetzelfde. Als je naar de foto kijkt waar luchtkoeling word gebruikt, zie je tussen de vinnen van de koeling door, een rode/oranje kleur, die plek is warmer als het gele bij de waterkoeling.
Er zitten minder cruciale delen en men vind het blijkbaar niet belangrijk om dat ook te koelen (misschien word de kaart dan te zwaar ofzo). Met waterkoeling is het toch altijd handig om een fan over de warme onderdelen te laten blazen, waterkoeling is eigenlijk passief. Net als met een passief koperblok is het beter om een beetje luchtverplaatsing te hebben, zodat je je kaart nog koeler krijgt.
Over het algemeen is bij dergelijke plaatjes geel heter dan rood/oranje. Loopt van groen naar rood naar wit.
Eigenlijk, een standaard IR plaatje loopt van zwart, via blauw naar paars, naar rood, naar oranje naar wit. Daarnaast is de schaal natuurlijk variabel, want soms wil je een bereik van 20 graden fotograferen, en soms een bereik van 200 graden.

De schaal is trouwens gewoon te zien naast het waterkoelblok plaatje, en loopt van 25 graden naar 65 graden. Dat donkergele komt ongeveer overeen met 55 graden. Verder zijn dit soort plaatjes zeer verradelijk, want je kijkt tegen de bovenkant van het koelblok, die gewoon zeer koel kan zijn, maar dat zegt nog niets over de temperatuur van het IC eronder. Al en stuk beter zou zijn als ze een plaatje van beide kanten van de kaart zouden laten zien.
Je kunt dat geel niet vergelijken. Je kunt op het rechter hitteplaatje niet de printplaat zien, die zal nl. net zo warm worden. De roterende koeler is daar geplaatst en de IR photo "kijkt" niet door de koeler. Overigens koelt de koeler dat gebied toch ook niet.
Als ik dat spiegel met het plaatje van de luchtkoeling dan is dat eerder 40/45 graden.
Ondanks het koelblok neemt de kaart slechts één slot in beslag, zodat een sli-configuratie met meerdere kaarten binnen handbereik blijft.
Niet volgens de plaatjes..., zie nog 2 backplates...
1 voor de kaart, 1 voor de koeler.
Vind die 10 graden verschil met luchtkoeling wel erg weinig.
Bij mijn setup (3x GTX280) dook de max. temperatuur van 85`c naar 31`c , dat is een verschil van 54 graden !!
Met GFX2 blokken en unisinks that is.
Bovendien kan die core ook een stuk hoger, draaide met lucht al op 702 mhz, nu met wc 775 mhz.
Dus lekker een stock kaart kopen en daar zelf de wc opmaken.
Als ik de titels erbij lees vergelijken ze die OC met waterkoeling versie met een standaard model met luchtkoeling.

De OC versie van MSI loopt dus ook nog eens 17% sneller (OverClocked) bovenop dat die 10 graden koeler blijft.

Best netjes lijkt me
Volgens de IR-foto is de kaart met waterkoeling zelfs warmer, thans, aan de rechterkant. En de core is kouder dan de kaart zelf. Marketing is weer goed gedaan bij de jongens van Microstar International..
Anoniem: 245699 @Nox10 september 2008 11:57
Je vergeet dat er op de standaardkaart een zwarte kap over de ventilator heen zit, wat het zicht op de pcb ontneemt. Als je goed kijkt, zie je door de vent heen ook veel gelere/oranje kleuren, dus de watergekoelde is daar echt niet warmer.
Anoniem: 217894 5 september 2008 10:29
De Waterblok op die kaart is niet van MSI zelf , dit is een Watercool HK GPU-X G200
Jmr dat in die driver geen cuda zit

[Reactie gewijzigd door zanza006 op 22 juli 2024 14:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.