Kensington introduceert laptopslot voor mobiel gebruik

Kensington, een fabrikant van computeraccessoires die het meest bekend staat om zijn beveiligingssloten, heeft speciaal voor de mobiele medemens een laptopslot op de markt gebracht dat 'zeer draagbaar' moet zijn.

Onder de noemer Combosaver Portable Notebook Lock is het slotje voor laptops per direct verkrijgbaar bij verschillende retailzaken. Het slot past op het t-balk-sluitmechanisme waarmee vrijwel alle laptops zijn uitgerust. Het slot is een combinatieslot met vier cijfers, waardoor maximaal 10.000 mogelijke cijfercombinaties van het slot mogelijk zijn. De kabel waarmee de laptop aan bijvoorbeeld een tafelpoot gezekerd kan worden, is een spiraal geworden. Deze opgerolde kabel kan in lengte variëren van enkele centimeters tot ongeveer één meter tachtig.

Ook is de dunne spiraalkabel lichter en draagbaarder dan de dikkere 'stationaire' Kensingtonsloten. Kensington stelt dat de kabel van 'vliegtuigkwaliteit' staal is gemaakt en zo, ondanks de geringe dikte, voldoende beveiling tegen diefstal biedt. Het bedrijf biedt zijn klanten de mogelijkheid de viercijferige code van het slot op de website te registreren, zodat niet gevreesd hoeft te worden voor een vergeten code. Het laptopslot kost in Nederland dertig euro.

Kensington notebookslot

Door Willem de Moor

Redacteur

22-07-2008 • 16:27

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Onze laptops en TFT schermen hingen allemaal vast met zo'n "normale" Kensington lock. Totdat er stoute dieven langskwamen en een goede ruk aan het geheel gaven. De laptop is dan wel stuk, en de Kensington daarna helemaal onbruikbaar, maar de laptops en TFTs hebben nu wel een nieuwe eigenaar ...

Dit helpt alleen tegen de occasionele diefstal (komt voorbij - hé, een laptop - niemand in de buurt? - meenemen!) maar zeker niet tegen euh ... professionele diefjes :)
Het mooie van deze kabel is is dat hij zo dun is, dat iedereen hier het idee heeft de kabel door te knippen en niet aan de hardware te rukken.
Er worden hier flink wat open deuren ingetrapt, zo te lezen.

Geen enkel slot is 100% veilig. Fietssloten en dergelijk zijn ook zo door te knippen. Het slot van je voordeur kan je ook open maken, maar dat betekent niet dat je je deur open laat staan. En cijfersloten hoef je meestal niet eens door te knippen, maar kan je met een simpel foefje binnen een paar minuten open krijgen. Dit heb ik een collega zien doen met een stukje blik (klein driehoekje uit een colablikje gesneden). Met de punt naast het van het wieltje duwen terwijl je het wieltje draait. Vervolgens draaien tot je een inkeping voelt en dan naar de volgende gaan. Als je klaar bent alle cijfers gelijktijdig een omhoog draaien(1234->2345->3456 etc) totdat je de juiste code hebt.

Het punt is dat dieven over het algemeen behoorlijk lui zijn(vrij logisch, anders zouden ze wel werken voor hun spullen). Dus als ze een paar fietsen zien staan, dan pakken ze de fiets die niet op slot staat. En als er 3 laptops liggen en eentje zit er vast met een slot, dan zullen ze eerder de andere twee pakken.

Absoluut geen schijnveiligheid dus. Je verkleint simpelweg de kans dat het gestolen wordt, maar uiteraard is dat geen garantie dat hij niet gestolen wordt.
even een vraag over de t -balk aansluiting voor laptops. Zijn deze extra verstevigd, voor mij ziet het eruit dat je zo'n slot er zo af kan breken. Wie weet dit?
Uit ervaring kan ik vertellen dat je met een beetje wrikken (amper zichtbare schade) sommige laptops zo kan ontdoen van een Kensington-slot. Probleem is namelijk dat sommige fabrikanten het gaatje net te ruim hebben bemeten en er dus relatief veel speling is ten opzichte van het dunne T-slotje.

Het gaat in mijn voorbeeld dus erom dat een laptop minder stevig is dan een slot en dat je het slot makkelijk uit de laptop kan trekken zonder het slot zelf te hoeven forceren.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 22 juli 2008 16:40]

Dan is de laptop ook direct onverkoopbaar voor dieven als dat slot er uit gebroken is. Een groot gat en scheuren in de behuizing is nie tgoed voor de verkoop. Ook is er de kans dat er vitale onderdelen emegetrokken worden.
Meestal breek je het inderdaad vrij makkelijk af, maar dan ziet wel iedereen dat de laptop wellicht gestolen is natuurlijk.
ondanks dat het vliegtuigkwaliteitkabel is, lijkt het me makkelijk door te knippen met een beetje tang.

[Reactie gewijzigd door mmniet op 22 juli 2008 16:31]

+1Anoniem: 240948
@mmniet22 juli 2008 17:13
Ja, maar dan zit je wel als dief met zo'n slot aan je laptop. Wat vaak gebeurt met deze laptops is dat ze op eBay/Marktplaats worden doorverkocht. En ik kan je vertellen, dat als er zo'n doorgeknipt slot aan hangt is het niet erg handig voor de verkoop. ;)
Als je 'm een keer los hebt heb je alle tijd om alle combinaties uit te proberen.. Je zit wss wel een hele middag aan dat slot te draaien, maargoed die moeite is het vast wel waard :P
ja, maar die heeft ie op een avondje wel open gebruteforced :P
De tafel even optillen lijkt me in dit geval makkelijker ;)
We hebben het hier over situaties als universiteitsbibliotheken, dan valt het nogal op als je een tafel gaat lopen optillen en dat slot op de poot heen haalt. Bovendien zijn die tafels ook regelmatig gemaakt voor meer dan 1 persoon, die til je niet zo even op :)
+1Anoniem: 110536
@mmniet22 juli 2008 16:36
Het is ook niet bedoeld om iedere vorm van diefstal tegen te gaan. Dit ssort sloten zijn vooral bedoeld tegen vlugdiefstal. Aangezien niet iedereen met een flinke tang op zak rondloopt, is dit afdoende. Zonder tang is het haat niet mogelijk om de laptop mee te nemen (ik heb het resultaat in de praktijk gezien)
sowieso als iemand de tijd heeft en echt je laptop wil stelen (doelbewuste dief) dan houd zo'n ouderwets kensington slot ook de diefstal niet tegen. Gaat het de dief om de informatie op de flaptop dan ruk je gewoon het binnenwerk van de laptop kapot, en blijft het slot met wat plastic gewoon liggen...

daarnaast een viercijferig codeslot heeft ook maar 10000 combinaties.
dus inderdaad, bedoeld voor het even in de tas stoppen diefstalletjes.
dat klopt uit ervaring weet ik dat hier op kantoor. maar het is meer voor de eerste "weg grijp" acties.dat diefstal voorkomt. willen ze het echt hebben krijgen ze het wel mee.
als het daarvoor is, slaat dat vliegtuigstaal dus eigenlijk nergens op.
Vliegtuigstaal zal meer zijn om het gewicht zo veel mogelijk te drukken lijkt mij :P
Dacht juist hetzelfde, ff tafelpoot opheffen en hopla..., niets is veilig tegenwoordig.
Daarom zitten bij sommige tafels gaten in het metaal onder het tafelblad waar ik die kabel doorheen leg, dit voorkomt het tafelpoot ophef verhaal.
we gebruikten de gewone kensington sloten in de winkel waar ik vroeger werkte.

op een dag hadden we er eentje dat niet meer te openen was, dus heb ik er gewoon het draagbare slijpschijfje opgezet van de auto-afdeling en het slotje was er in een mum van tijd af (wel met het nodige lawaai en gensters).


my point: alles is te stelen, alleen de manier waarop is iets omzichtiger
Het eerst wat om ook opviel was de dunne kabel.
Zat zelf te denken dat krijg je misschien nog wel met een gewone schaar door.
Het kan aan mij liggen, maar het ziet er nu niet echt uit alsof je er een betonschaar voor nodig hebt. Een normale kniptang met enigzinds langere handgrepen in combinatie met een sterke hand zou al genoeg moeten zijn. Vliegtuigstaal of niet (bouwen ze die nog van staal dan?).

Kensington zal ongetwijfeld veel onderzoek hebben gedaan, maar dit slot ziet er nu niet echt robuust uit.
Misschien waar, maar je moet denken dat dit soort sloten vooral worden gebruikt om je laptop op publieke plaatsen te beveiligen tegen diefstal. En met mensen in de omgeving is het een behoorlijke barrière tussen "slot doorknippen en laptop meenemen", wat gewoon herkenbaar is als diefstal (smoes code vergeten gaat niet op), ipv gewoon laptop meenemen en doen alsof hij van jou is in plaats van die Britse defensie medewerker die net z'n tweede big mac is gaan halen.
idd, bijv op school is het ook wel handig... kan je je laptop gewoon even laten staan en hoef je hem niet telkens mee te sjouwen. Mensen kunnen hier wel gaan zeuren dat het draadje te dun is, maar wat wil je dan? Een reuzachtig slot? Volgens mij gaat het er hier juist om dat het slot draagbaar is.
Het is dezelfde afweging als die je maakt bij je fiets: Koop ik een gigantisch motorslot waarvan ik weet dat niemand deze binnen een uur kan openmaken of koop ik een klein oprolbaar slot wat een stuk praktischer is maar waar ik wel een risico mee loop.
Volgens mij is het eerder iets om even snel je laptop vast te maken, alsof het je hondje is die je uitlaat. Dus je zit bijvoorbeeld op een vliegveld/wachtruimte/trein en je maakt zo de laptop vast aan je rugzak/koffer.

Lijkt me sterk dat terwijl jij dan geconcentreerd naar je scherm kijkt er iemand met een betonschaar ondertussen dit kabeltje gaat doorknippen en jij niets merkt. Of in jouw geval een relatief simpele kniptang dan, moet je toch ook wel merken denk ik.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 22 juli 2008 16:35]

Lijkt alsof je er met een beetje betonschaar zo doorheen bent. Toch wel fijner mee te nemen dan de originele loggere sloten.
Dit slot is ook meer bedoelt voor mensen die op openbare plaatsen zitten. Dit slot moet er dan voor zorgen dat iemand niet je laptop meegrist als jij even omgedraait zit of simpelweg voor je neus wegpakt en wegrent. Ook als je eventjes naar de wc moet oid. vertraagt dit een dief genoeg dat hij je laptop niet mee zal nemen van een plaats waar meerdere mensen zijn. Het is zeker niet bedoelt om je laptop voor langere tijd onbeheerd achter te laten. IMHO natuurlijk.
0Anoniem: 262801
22 juli 2008 16:31
Wel handig, maar om dat ding nou steeds helemaal om een poot te doen. En als het een beetje een licht tafeltje is til je toch gewoon even de tafel omhoog }>
Krijgt de uitspraak 'een terrasje pikken' toch een heel andere betekenis :+
en toevallig heb ik deze bureautafel (of hij lijkt erop want is van Ikea en die lenen nog wel eens een ontwerpje) en ondanks de glasplaat issie toch makkelijk een pootje te lichten.
Vergeet niet dat een dergelijk slot niet is bedoeld om betonscharen te weerstaan. Het is meer bedoeld voor de gelegenheidsdief die de laptop toevallig ziet liggen en gauw had willen meegappen. Die wordt nu tegengehouden door het slot.

[Reactie gewijzigd door TheLunatic op 22 juli 2008 16:34]

Juust.
Geen aanleiding geven.
Niets stopt een dief.
Zo simpel is het.
Alleen als ze weten dat in gebouw A alle TFT's, PC's & Dockingstations vast zitten, dan gaan ze liever naar gebouw B.

En het moet van de verzekering...
Dat wil ook nog wel eens een motivatie zijn.
Vastmaken aan een tafelpoot :+ zolang die tafel niet in de grond zit kan je dat snoer dus gewoon over de onderkant heen schijven... zit het slot nog wel aan je laptop maar dan nog heb je thuis wss alle tijd/gereedschap om dat er netjes af te halen.

@hierboven: nee vliegtuigen worden niet van staal gemaakt maar of dat is dus nog van vroegah, of er zijn nog wel dingen -buiten wat nu vervangen is door aluminium- of ander staal wat 'vliegtuigstaal' genoemt wordt.
Zit dat dan intern wel goed vast in de laptop, als je zo dat fotootje ziet lijkt me de zwakke kabel nou niet het grootste probleem, maar eerder een klein plugje die je er zo uittrekt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee