Belgische politiek stelt besluit over heffing op mp3-spelers uit

Er komt in België voorlopig nog geen heffing op mp3-spelers en usb-sticks. De rechtenorganisatie Auvibel had daar bij de regering sterk op aangedrongen, maar die wil eerst een nader onderzoek naar de problematiek.

België kent, net als Nederland, een thuiskopieheffing op cassettes, cd's en dvd's. De inkomsten hieruit zijn de laatste tijd aan het dalen, volgens Auvibel omdat er steeds meer wordt opgenomen op mp3-spelers en usb-sticks, waar geen heffing op rust. Auvibel wil daarom een heffing op deze nieuwe media leggen, en bepleitte dit dinsdag in een zitting van het parlement.

Auvibel-logoVincent Van Quickenborne, de verantwoordelijke minister, wil met het besluit over een nieuwe heffing wachten tot september, als een adviescommissie zich over de herziening van de auteurswet zal buigen. Hij zei wel toe dat het besluit nog dit jaar zal worden genomen. Een meerderheid van het parlement schaarde zich, zij het niet van harte, achter de minister, zodat de heffing voorlopig nog niet zal worden ingevoerd. Auvibel is niet erg tevreden over het uitstel, maar is wel blij dat de zaak nu op de agenda staat. De raad van bestuur van de organisatie zal vrijdag bijeenkomen om de kwestie te bespreken.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

25-06-2008 • 09:51

46 Linkedin

Submitter: Cafe Del Mar

Reacties (46)

46
41
3
0
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 265350
25 juni 2008 10:03
Auvibel heeft dit al lang aan zien komen, en heeft daarom actie ondernomen...! Is het niet toevallig dat Belgacom ineens haar prijzen heeft verhoogd? Diverse bronnen hebben al een verband tussen deze twee nieuwsberichten aangetoond.. Omdat Auvibel deze nederlaag al langere tijd zag aankomen, hebben ze een verbond gesloten met Belgacom (een marionet van de grote mediaconcerns). Middels de aankomende abonnementsgeldverhogingen wordt de schade voor het kopieren via internet gecompenseerd. Belgacom en Auvibel delen de inkomsten, en voila...!! ;)
Sommige mensen gaan toch echt ver in hun complottheorie
Kijk, in NL vat ik dat men een compensatie wil, omdat het legaal is om te downloaden. (Dat was de deal). Maar in Belgie? Hoe kan men het verantwoorden dat je een heffing voor illegale zaken algemeen toepast op de gehele bevolking, zonder dat daar een legalisering tegenover staat?
Je kunt het ook anders bekijken.

Aangezien we via deze heffing al een "boete" betalen voor de in België sowieso illegale downloads (op iTunes-zaken na dan), en je in België maar één keer voor dezelfde feiten kunt gestraft worden, staat de poort wijd open om ongestraft illegaal te beginnen downloaden... (zolang je ze maar op die stick opslaat :P )
inderdaad, dat zou een goede deal zijn, logisch en nog eens eerlijk op de koop toe.
Maar ja we wonen dan ook in België, waar niet logsch is, noch eerlijk (toch niet als de politiek er tussen zit)
Denk je nou echt dat die zakkenvullers goede deals willen sluiten? Het enige wat ze willen is meer geld, zonder dat er iets tegenover staat, en zonder aantoonbare basis dat ze er ook recht op hebben. Het enige wat je er tegen kan doen is gewoon hun producten niet meer kopen. Koop geen nieuwe cd's/dvd's meer en dit soort organisaties zullen vanzelf opgedoekt worden omdat er in kosten gesneden moet worden bij de muziekindustrie. De grootste reden dat zo'n auvibel nog bestaat is omdat ze best het geld wat het opslokt kunnen missen.
Koop geen nieuwe cd's/dvd's meer en dit soort organisaties zullen vanzelf opgedoekt worden
Koop ze gewoon in het buitenland. Op de markt in Frankrijk : 25 DVD-/+RW's voor 15 euro. Auvibel-taks in Belgie : 0,59 per DVD x 25 = 14.75 Euro. Snappie ?
Waarschijnlijk dacht Auvibel van "nieuwe regering, dan nog maar eens proberen":

"UPDATE: Het wetsontwerp is in de Kamer goedgekeurd, meerderheid tegen oppositie. VLD en SP.a lieten weten de heffing de facto nooit te zullen doorvoeren. Ook bevoegd minister van Economische Zaken Verwilghen, zei daartoe geen uitvoeringsbesluit te willen nemen. Het wetsontwerp moet nu nog ter bespreking en eventuele goedkeuring naar de Senaat. Daarom is het absoluut noodzakelijk de druk op de ketel te houden. Daarom gaan we door met de petitie en blijft de massale ondertekening ervan tegen de PC taks absoluut noodzakelijk. Onderteken nu en vraag uw collega's, vrienden en kennissen hetzelfde te doen. "

bron: http://geenpctaks.be/
Check je bron, dat is een tekst uit 2005. Mark Verwilghen is helemaal geen minister van economie meer. Het ging hier om een andere heffing, die op pc's.
Over 3 weken is er geen regering meer... . De vraag is zelf of over 3 weken we nog kunnen spreken over een België.

EDIT: Grappig dat ik "ongewenst" krijg omwille van het feit dat ik de opmerking maak dat er over 3 weken we mogelijk geen regering meer hebben maar er is wel een connectie. Die niet Vlamingen mss niet zullen snappen. Maar laat mij het verduidelijken.

Elke politici weet dat de kans dat Leterme I de communitaire gesprekken zal overleven heel klein is.

Het is dus ideaal voor Belgische politici om dergelijk hangijzers en onpopulaire zaken te verschuiven naar datums die liggen na 15 juli. 15 juli is namelijk de deadline voor de communitaire onderhandelingen en mogelijk de val van de Belgische regering.

De kans dat bvb Van Quickenborne nog iets te zeggen heeft in september is klein. Men schuift het nu gewoon van zich af.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 25 juni 2008 13:10]

Anoniem: 218874
25 juni 2008 11:25
"De inkomsten hieruit zijn de laatste tijd aan het dalen, volgens Auvibel omdat er steeds meer wordt opgenomen op mp3-spelers en usb-sticks, waar geen heffing op rust."

In mijn geval is dit omdat de hardeschijven steeds groter worden en ik niet om de haverklap dvd's hoef te branden omdat m'n HDD weer eens vol zit. Ook hoef ik bestanden niet meer op CD of DVD te branden als ik eens iets wil overzetten naar een PC buiten het netwerk, omdat ik nu met een USB-stick kan werken, maar dit heeft niks met multimedia te maken.
Dus ja... tegenwoordig koop ik een stuk minder CD's en DVD's.
Auvibel wil heffing op ipod's en usb sticks http://www.demorgen.be/dm...ter-zoekt-oplossing.dhtml

daar gaan we weer 8)7
Anoniem: 262143
25 juni 2008 12:00
het is redelijk simpel mensen..
heb je een stickje ofzo nodig? ga er dan gwn 1 halen nu de heffingen er nog niet zijn :)
en koop gelijk paar terrabyte hd bij want volgens mij komen daar vroeg of laat ook nog heffingen op.
en koop gelijk paar terrabyte hd bij want volgens mij komen daar vroeg of laat ook nog heffingen op.
Nu al harde schijven kopen omdat je ze over een paar misschien nodig hebt, is gewoon dom. De prijs per GB daalt enorm en de snelheid stijgt ook met hoeveel er op één platter kan. Daarnaast heb je nog de opkomst van solid state HDD's, kortom het is gewoon een slechte moment om veel harde schijven te kopen.
Anoniem: 180040
26 juni 2008 14:49
Maar waar moet ik me geld terug krijgen als ik me mp3 speler (incl. ipod), usb stick, harde schijf en andere zooi die gebruikt ZOU kunnen worden voor illegale opslag voor legale doeleinden gebruik?

Want ik zou best geld ontvangen voor alle cd's en dvd's die gebruikt zijn om een backup te maken van me harde schijf en nieuwe opensource os
Begint allemaal wel een beetje op Nederland te lijken, nou dan kunnen de Vlamen zich ook bij voegen aan NL. Want onze regering is er ook erg goed in zaken uit te stellen en zich druk te maken over de mindere belangrijke zaken in het leven. Zoals het gebruikerlijk broodje zalm en kabeljauw wat door aanmoediging van de partij van de dieren van de lijst gehaald is geworden.

Keep up the good work en zorg dat die literprijs van de benzine naar 2 euro gaat! Ohja en verhoog die btw ook maar ff met 1 % dan ist tenminste een mooi getal 20%

Komt Frankrijk nog ff aankakken met een EU voorstel om downloaders aan te pakken.

Maak een nieuwe cd niet duurder dan 12,50 en doe hem na een half jaar voor 7,50 in de etalage! Dan vind ik het de moeite waard om te kopen. Heb er inmiddels al 45 bij elkaar gescharreld door acties zoals 3 voor 25 en dat vind ik een nette prijs!
In België is de BTW 21%, al heel lang...
Nederland is 19%
Nog een verschil, onze belastingen zijn veel hoger. Als er nu nog wezenlijk iets mee werd gedaan voor de burger deed het minder pijn. Nee, hoeft niet..
In nederland hebben ze tenminste al een dam gebouwd om te voorkomen dat nederland onder water komt te liggen. Ik wil eraan herhinneren dat vlaanderen ook zeer plat is, brugge ligt 4meter onder de zeespiegel.
Belgie heeft afgelopen 20 jaar de staatsschuld weten te halveren tov BNP. Wat inhoud, dat de rente daarop ook gehalveerd is. Over 5 jaar word aan de Maastrichtnorm voldaan en kan de belasting omlaag, naar een lager punt dan wanneer de staatsschuld op 150% was blijven staan.

Dat is wel een positieve ontwikkeling.

Nu ter zake:

Te beargumenteren valt dat de toeslag op gegevensdragers ongelijke behandeling is. Waarom?

- Iedereen betaalt
- De ' krimineel' is degene die er winst uit opstrijkt (in goederen, kopietje van de buurman. Verkopen uit winstoogmerk is de echte kriminaliteit en bedoel ik hier niet mee. Ik wil trouwens geen kopietje van de buurman, hij heeft een beetje heel andere muzieksmaak dan ik.)
- Zowel de regelbreker als de regelvolger worden gelijk behandeld.
- Degene die er uiteindelijk relatief word gestraft, is degene die er geen gebruik van maakt.

Natuurlijk is de toeslag wel wettig, gezien het bij de wet geregeld is.

Gezien de 'nieuwe' gegevensdragers relatief weinig door auteursrecht beschermd materiaal bevatten, zal deze per GB lager dienen uit te vallen dan de heffing per CD. Toch, op een 16 GB USB stick, waar de heffing 0,10 per GB bedraagt, is dat 1,60 euro. Een significant bedrag gezien geheugensdragers een snelle neerwaartse prijsontwikkeling laten zien.

Over een jaar of 5, voor een 1TB usb stick, zal het bedrag dan 100,- zijn. Niet misselijk.
Het is zoals steeds weer een gegoochel met cijfers:

Ten opzichte van het BBP (van 88,2 naar 84,8 procent onder voorbehoud van een sluitende begroting) is de staatsschuld inderdaad gedaald, maar als je in absolute cijfers kijkt, is het bedrag van de staatsschuld wel gestegen, dus van een kleiner bedrag aan rente is er geen sprake.

Dit percentage is trouwens nog steeds 24.8% te hoog voor de Europese doelstellingen.

Bron
Belgie heeft afgelopen 20 jaar de staatsschuld weten te halveren tov BNP. Wat inhoud, dat de rente daarop ook gehalveerd is. Over 5 jaar word aan de Maastrichtnorm voldaan en kan de belasting omlaag, naar een lager punt dan wanneer de staatsschuld op 150% was blijven staan.
:D hihi, lang niet meer zo hard gelachen. Weet je wat er dan gebeurd ... de ministers steken het dan in hun eigen zakken. Want ze vinden van hun eigen nu al dat ze te weinig verdienen. Ze willen evenveel als een top-manager in België, en ze verhogen hun loon bij elke nieuwe regering die aan de macht komt (Paar jaar terug hebben ze hun vakantiegeld x2 gedaan). Verder heeft Belgie zowat de meeste ministers, volgens bepaalde bronnen meer als 50 ministers.

[Reactie gewijzigd door kluyze op 25 juni 2008 11:38]

Een land leiden als minister IS een top manager functie, sterker nog het is wellicht nog harder. Ja een minister wordt beter betaald dan joske aan de band, maar joske aan de band, verzet niet het werk dat door ministers verzet word.

Als je een minister wil vergelijken met een topmanger van een belgisch bedrijf doe het dan:
http://www.demorgen.be/dm...premier-en-minister.dhtml

(ok de leider van inbev is geen belg, maar het is een belgisch bedrijf, op de 2e plek staat wel een belg met een slordige 3.9 miljoen tov 212000 eur (slechts een factor 18)
@Yalopa, Denk je dat dat de enige inkomsten van die mensen is? De meeste ministers hebben dan ook nog wel ergens een kaderfunctie in een bedrijf (wat niet zo toegestaan worden omwille van conflict of interest)
Verder zijn er ook een aantal ministers die meerdere posities bekleden. [sarcasme]Hoe kan je nu zo een moeilijke job als minister nog eens combineren met een burgemeesterschap?[/sarcasme]

En als een TOP-manager zo een fratsen uithaalt als sommige ministers dan zou die al lang ontslagen zijn. Denk eraan dat je niet eens een diploma hoeft te hebben als minister. Sterker nog, je mag gewoon een vervalsen. Als iemand iets ervan zegt stoppen ze dat wel in de doofpot.

Die link maakt het trouwens nog een stuk erger! Waarom moet een koning 10M aan dotatie krijgen?
artikel van 10/03/2006 op het nieuwsblad:
Albert II 6.048.602 euro
Astrid en Laurent 272.682 euro
Fabiola 1.115.520 euro
Filip 788.301 euro
artikel van 20/05/2008 over 5% indexaanpassing van koningshuis:
De jaarlijkse dotatie van hoog naar laag
Koning Albert II:
9,93 miljoen euro (+ 5,1 %)
Koningin Fabiola:
1,52 miljoen euro (+ 5,1 %)
Prins Filip:
961.000 euro (+ 5,6 %)
Prinses Astrid:
333.000 euro (+ 5,7 %)
Prins Laurent:
319.000 euro (+5,6 %)
Het totale bedrag van de dotaties bedraagt 13,04 miljoen euro
Nogal een loonopslag zou ik zo zeggen! Ach ja, België is een apenland!

[Reactie gewijzigd door kluyze op 25 juni 2008 13:50]

Die 5% verhoging is door de indexaanpassing. Het is stom maar deze geld voor alle belgen :)

Koning Albert moet hier al het personeel + onderhoud paleizen van betalen.
De kroonprins mag van mij ook een dotatie krijgen maar laat de rest maar werken.

In ieder geval gaat dit niet over het koningshuis maar over de extra heffing op mp3-spelers.

Ze moeten maar eerst is leren het bedrag dat elk persoon die op een klein bedrag van die pot recht heeft, uitbetalen.
Die 5% verhoging is door de indexaanpassing. Het is stom maar deze geld voor alle belgen
niet liegen: deze 5% is voor alle ambtenaren en uitkeringstrekkers

ik heb als werknemer 1,8% indexatie gehad....
Het verschil is dat die manager volledig verantwoordelijk is voor wat er gebeurt terwiujl hij manager is.
Bij een minister is dat vaak al moeilijker aan te tonen en als de regeringsperiode voorbij is kan hij sowieso niet meer verantwoordelijk worden gehouden!
Verder worden alle kosten voor de ministers betaald door het rijk terwijl de manager alles zelf moet betalen.
Ze wachten op het verdrag van Lissabon en dan komt er EU wetgeving.
Het nu invoeren van landelijke (nieuwe) regels is niet handig als volgend jaar de EU met wetgeving komt.
Als het verdrag van lissabon doorgevoerd gaat worden, dient eerst de grondwet en ons strafrecht aangepast te worden.

“Wetboek van Strafrecht (Sr)
Artikel 94 | Sr, Boek 2, Titel 1
De aanslag ondernomen met het oogmerk om de grondwettige regeringsvorm of de orde van troonopvolging te vernietigen of op onwettige wijze te veranderen, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste twintig jaren of geldboete van de vijfde categorie.”

Ik ben blij dat de belgische politiek dit uitstelt, en ik hoop dat ze het af gaan keuren. het gaat helemaal nergens meer over. ik heb van al mijn legale cd's een kopie. de echte liggen apart, en ik heb een kopie op de computer (FLAC) en een cd kopie voor in de auto. waarom moet ik dan twee keer heffing betalen voor een legaal product?
Daar is men het ook nog niet over eens en zal de rechter zich ooit nog wel eens over uitspreken. ( Ben op de hoogte en heb die stukken ook gelezen. )
Het zal misschien een paar maanden langer duren maar het verdrag van Lissabon gaat doorgevoerd worden of je het nu leuk vindt of niet. ( ik niet iig. )

Men kan zich straks heerlijk verschuilen achter de noemer "Europese Wetgeving", komt uit Brussel, kunnen wij niets aandoen. Onze invloed op Den Haag is al klein en op Brussel voor mijn gevoel zelfs nihil.

Dat je twee keer moet betalen is de macht van het geld en de lobby van de entertainment industrie. Persoonlijk vind ik een kleine vergoeding niet zo erg als ik dan ook vrij maar ben in het gebruiken van die media.
Met de beperkingen die ons in de nabije toekomst worden opgelegd lijkt mij dat die heffing dan ook afgeschaft dient te worden.
Euhm, hier in België is er 21% btw dus dan zou er 1% af moeten, dus ja graag 20%.


Verder: Misschien is het ook een voorstel om een taks te heffen op het horen van muziek! Iedereen die een oor heeft €10 extra belasting en €15 voor een 2de oor. :?
Die mannen zijn er alleen maar op uit om hun eigen zakken te vullen. En de regering laat dat zo maar toe... echt onbegrijpelijk.

Over brandstof gesproken, dit zijn hier de (maximum) prijzen:
DIESEL: € 1,427/L
EUROSUPER 95: € 1,609/L
EUROSUPER 98: € 1,655/L
Schandalig hoog toch ... fijn wonen in dit belgenland.


@AndrewF: met de fiets? euhm ik doe elke dag 120km om naar mijn werk en terug te rijden... en het openbaar vervoer doet over die rit anderhalf uur of zo (enkel)

[Reactie gewijzigd door kluyze op 25 juni 2008 19:26]

allemaal met de fiets! of openbaar vervoer..
Njah, het is wel waar dat de brandstof prijzen verschrikkelijk hoog worden, en we gaan het pas echt voelen als ook de andere producten hierdoor duurder worden (alle plastics, import producten die getransporteert worden, .. )

Natuurlijk kan de regering niet zo heel veel doen aan de wereldwijde prijsstijging van olie. Taksen op brandstof verlagen: ok, maar dat is net 1 van het grotere inkomsten.

Economisch gezien komen we moeilijke tijden tegemoet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee