Atos Origin ziet niets meer in cao-overleg

In navolging van Getronics stopt ook Atos Origin met het centraal arbeidsoverleg. De recente stakingen zouden onaanvaardbare schade hebben opgeleverd, waardoor Atos voortaan via de ondernemingsraad over de arbeidsvoorwaarden wil praten.

De stakingsacties twee weken geleden - volgens de FNV de eerste volledige stakingsdag van ict-werknemers - hebben volgens Atos Origin onacceptabele schade toegebracht aan klanten van de onderneming. "Wij hebben geen vertrouwen meer in een goede afloop. De bonden achten de achterliggende commerciële langetermijnbelangen van het bedrijf minder belangrijk dat hun eigen belang", zo heeft een zegsvrouw van Atos aan CRN laten weten.

Atos Origin staking Het bedrijf ligt overhoop met de vakbonden over een loonsverhoging: Atos wil niet verder gaan dan 2 procent, maar de bonden eisen 3,5 procent. Omdat zij met verdere acties hebben gedreigd is de onderneming niet gerust op een goede afloop. De werknemers, waarvan Atos meent dat deze lang niet allemaal achter de acties van de bonden staan, zijn dinsdag ingelicht over het stopzetten van de cao-onderhandelingen.

FNV Bondgenoten vermoedde al sinds vorige week dat Atos het cao-bijltje erbij neer wilde gooien, en heeft de werknemers van het bedrijf daarom met klem opgeroepen om aanwezig te zijn op de ledenvergaderingen die na Pinksteren in Utrecht, Groningen en Eindhoven worden georganiseerd. Volgens de bond schaadt Atos zijn eigen positie op de ict-outsourcingmarkt door met het cao-model te breken.

De FNV is verder niet te spreken over de beschuldiging van Atos dat de vakbond een gezonde onderneming niet als doelstelling zou hebben. Dat zou het bedrijf hebben gezegd omdat het verbolgen was over het feit dat de bond de klanten van Atos over de staking had ingelicht. Volgens FNV Bondgenoten ligt een goede arbeidsovereenkomst met het personeel in de vorm van een cao, juist aan de basis van een gezond bedrijf.

Door Mick de Neeve

06-05-2008 • 15:54

78

Reacties (78)

78
75
17
11
0
0
Wijzig sortering
Er zijn 2 grote redenen waarom dit nu zo uit de hand loopt:

- in eerste instantie wil ATOS na jaren geen of nauwlijks loonsverhoging omdat het slecht ging nu geen redelijke loonsverhoging doen terwijl het goed gaat in de economie. Hoe was het ook alweer ? Eerst het zuur en dan het zoet? Niet echt dus.
- de afgelopen jaren kon meneer de directeur wel in 3 jaar tijd er 30% loonsverhoging erbij krijgen en een aantal van de andere hogere managers hebben waarschijnlijk ook aardig wat loonverhoging erbij gehad. En dat is steek punt 2.

Dus dat die lui bij ATOS pissig zijn lijkt me nogal duidelijk.
2% is heel erg weinig. Zeker met de huidige regering.

Rekenvoorbeeld:
- Leaseauto van +/- 27K, dit jaar een extra bijtelling van 30 euro in de maand netto!
- Geen noclaim maar een eigen risico in de zorg, kost een gezonde medewerker 20 euro netto in de maand.
- Inflatie is al bijna 2%
- Kostenstijgingen op allerlij gebieden komen eraan, inclusief belastingverhogingen (btw, verpakkingsbelasting, vliegbelasting etc).

Met een verhoging van 2% ga je er dus jaarlijks op achteruit.
Daarom heet het ook CAO, dus een vaste verhoging en daarnaast gaat iedere ICTér er toch vanuit dat bij de (half)jaarlijkse gesprekken weer een verhoging erin zit. Dit gezamelijk zal zeker ervoor zorgen dat er een loonsverhoging erin zit. Atos kan er natuurlijk voor kiezen om je 5% te geven, geen probleem maar dan kunnen ze de werkgevers daarna bij hun gesprek niets meer bieden, en wie gaat dan weer morren? Misschien dat ze gezien toch al de forse lonen eens achter de oren moeten krabben en minder moeten kijken naar ambtenaren maar bv andere segmenten waar dit soort loonsverhogingen helemaal niet de normale gang van zaken is. De bouw heeft bv een CAO van 7% over 3 jaar.
Toch vind ik het grappig hoe een bedrijf als Atos, welke BSO het geesteskindje van wijlen Eckart Wintzen was, met dit soort personele problemen zit. Blijkbaar heeft Atos het gedachtegoed niet goed geadopteerd.

Zonde!
hmmm.... even kijken.... in 1990 ging BSO op in BSO/Origin waarbij BSO een kleine minderheid was. In 2000 koopt het frans Atos het Nederlandse Origin op waarbij Origin een kleine minderheid was.

Hoeveel van het originele BSO denk je dat er in 18 jaar tijd nog over is na die twee overnames? Het BSO gedachtengoed heeft al lang geen plaats meer binnen Atos Origin. Dat had eind jaren 90 al nauwelijks meer een plaats in het ontzettend bureaucratische Origin wat alleen in naam geen Philips meer was.
Anoniem: 22317 @Croga6 mei 2008 17:16
Dat valt nog wel mee.
Het BSO gedachtengoed heeft het op diverse lokatie lang overleeft.

Philips zat voornamelijk in Eindhoven.
Zeker in Groningen hebben we het nog lang vol gehouden.
Maar na de samen voegen met AO TSS (voormalig KPN softwarehuis) is er inderdaad niet veel meer van over
Anoniem: 252047 6 mei 2008 17:15
Met slechts 200 stakende Atosser (van de 9000 medewerkers in NL, nog geen 3%), kun je wel stellen dat de bonden de ontevredenheid van een zeer kleine minderheid vertegenwoordigen. Goede keus van Rob om het CAO overleg af te breken. Het grote deel van die 200 man, zijn oud-KPN'ers die klagen dat ze sinds 2001 geen loonsverhoging hebben gehad en gezien de inflatie er op achteruit gaan. Zij zitten aan het einde van hun loonschaal en dan houdt het een keertje op. Je zou ook kunnen stellen dat deze mensen al jarenlang zijn overbetaald en nu langerzamerhand in de buurt komen van een salaris dat reëel is voor de werkzaamheden die zij uitvoeren.
Verder is slechts een klein deel van de IT'ers aangesloten bij de vakbonden, een vakbond lidmaatschap past meer bij de klassieke beroepen.
Dus om in te gaan op jouw aantal van 200, dit zijn waarschijnlijk een van de weinige FNV leden, welke tijdens de staking hun salaris doorbetaald kregen die dag vanuit de vakbond.

Het is ook zeer waarschijnlijk dat een aanzienlijk groter deel van het personeelsbestand ontevreden is, maar uit gaat dat de vakbonden het wel zouden regelen.

Verder is dit punt ook al eerder aangehaald in de vorige nieuwspostings, maar de kwaliteit van het personeelsbestand is daarnaast ook niet zo hoog vergeleken met de markt. Veel lui die zijn omgeschoold en horen eeigenlijk ook niet thuis in de IT branch, maar met de jaren 2000 opeens wel allemaal nodig waren. Je ziet het nu ook nog terug bij selectiegesprekken met studenten, die kun je amper selectiegesprekken noemen. De grootste idioten die met een QWERTY toetsenbord kunnen omgaan worden aangenomen.

Wat je dan dus ook krijgt is personeel die onder het marktgemiddelde ligt, zie bv. Cap of Society ea... Atos krijgt de lui voor minder in de markt weggezet, minder opbrengsten, personeel wil meer want die zijn de hippe tijden nog niet vergeten, Atos kan bijna niks meer bieden en personeel kan geen kant op aangezien andere partijen niet geintresseerd zijn. En zo blijft het circeltje draaien...

Dit heeft zolang door geduurd dat beide partijen eigenlijk van elkaar af willen maar beide geen kant meer op kunnen.
En jij hebt die info waar vandaan? Ik ben wel benieuwd, want ik vind die getallen en vooral aannames toch wel ver gaan.
Anoniem: 252047 @jotheman7 mei 2008 14:12
200 stakers http://www.computable.nl/...-voor-een-betere-cao.html
In dit artikel worden 3 bussen uit groningen gemeld, dit zijn 150 ex-KPN-ers.

9000 medewerkers http://www.nl.atosorigin....drijfsprofiel/default.htm
Een CAO overleg afbreken is hierbij echter de slechtste tactiek, hierdoor haal je de rest van je personeel ook op je dak en daardoor zal de stakingsgroep op termijn enkel vergroten. Vergeet niet dat we ook nog eens met hoge inflatie's te maken hebben, dus mensen die vandaag vinden dat 2% genoeg is zullen dat misschien de volgende maanden niet meer genoeg vinden.
Altijd maar staken voor een kleine loonsverhoging. Daardoor lijdt het bedrijf schade en kunnen ze dus minder verhogingen veroorloven. Van mijn standpunt (als manager) zou je enkel maar een verhoging krijgen bovenop het wettelijke minimum als je het verdiend hebt.

Als je gewoon een meeloper bent die al dan niet bij een vakbond zit dan krijg je van mij minder dan de persoon die toch wel beter presteert. 3,5% is ook een beetje bij het haar gegrepen. Als je te weinig verdient of je denkt dat je een verhoging verdient hebt ga dan naar je baas die je kan uitleggen waarom je wel of niet een verhoging krijgt en als je niet content bent, ga dan ergens anders gaan werken waar ze bepaalde eigenschappen hoger achten.

Ik ben al enkele jaren in de IT bezig, ik verdien momenteel 3300 netto per maand maar ik ben dan ook begonnen aan een helpdesk voor 700 netto per maand. Bepaalde bedrijven willen niet buigen en waarderen je niet voor je kwaliteit, dan ga je weg, kunnen ze zelf de prijs betalen om iemand anders aan te nemen en ik heb al meegemaakt dat ze dan niemand vinden en terug een bod doen ofwel dat ze veel meer betalen voor iemand anders of dat ze gewoon ten onder gaan omdat ze liever in een korte periode meer winst willen maken.

Persoonlijk heb ik nooit moeten klagen om een verhoging te krijgen, staken ook niet, niemand die voor mij opkwam. Ik krijg dit jaar een 7% loonsverhoging maar ik heb het ook verdiend.
Anoniem: 225955 @Guru Evi7 mei 2008 08:05
Pfff blah blh, dus als je ergens werkt en je motivatie en extra inzet worden niet gewaardeerd in de vorm van de bonus of de loonsverhoging die jij verwacht, dan moet je maar weg?
Dat is typische managerspraat, die in veel gevallen niet opgaat. Dat jij geluk hebt gehad en fatsoenlijk door hebt kunnen groeien naar waar je nu staat, is prima. Maar vergeet niet dat er veel mensen zijn die ook willen doorgroeien maar daarvoor de kans niet krijgen. Opstappen is vaak geen optie omdat er dan allerlei andere dingen mee gaan spelen als verhuizen, baanonzekerheid, etc...

Bovendien hebben managers over het algemeen minder te klagen over loonsverhogingen dan de mensen die een niveautje lager zitten. Vooral de topmanagers. Op de een of andere manier kunnen deze topmensen altijd rekenen op een salarisverhoging,vaak ook nog ongeacht het resultaat, die op geen enkele manier in relatie staat met de 2 - 3,5% die de werknemers graag willen hebben nu.
Als je dan toch een voorbeeldfunctie hebt, geef dan ook het voorbeeld en ontzeg jezelf ook die verhoging. Hoe kun je anders je personeel wijsmaken dat er voor hun geen 2,5% inzit terwijl je zelf 20+ % stijgt?
Anoniem: 160252 6 mei 2008 15:59
Ik vind het echt onbegrijpelijk dat werknemers van een IT bedrijf moeten staken. Toegegeven, ik heb me niet ernstig verdiept in de exacte toedracht, maar in de huidige markt hoef je als IT'er niet te staken. Lijkt me eerder een middel voor mensen die geen keuze hebben.
Ik vermoed dat je alternatief is om op te stappen en bij een andere werkgever in dienst te gaan.

Het staat je natuurlijk vrij om zo te denken, maar niet iedereen heeft zin om over te stappen omwille van een loonsverhoging.
Als je ergens met veel plezier werkt (en misschien al heel veel jaren), dan kan ik me voorstellen dat je liever het loonconflict met je huidige baas oplost dan elders je toekomst te zoeken.

In dat opzicht mag AO zich gelukkig prijzen met loyale werknemers.
In dat opzicht mag AO zich gelukkig prijzen met loyale werknemers.
Misschien moet je Atos eens opbellen om ze dat nog eens uit te leggen ;)

De beste werknemers zijn vaak ook het minst loyaal in zo'n situatie .. Die zijn allang overgestapt naar een andere werkgever, en niet voor alleen maar 3% ..
De beste werknemers zijn vaak ook het minst loyaal in zo'n situatie ..
Loyaliteit lijkt me voor de werkgever een eigenschap die ze beter weten te waarderen dan jobhoppen. Dus de loyale is per definitie de betere werknemer (vanuit werkgeversperspectief). En natuurlijk kun je een loyale werknemer veel beter uitknijpen...
Hangt ervan af. Veel mensen blijven zitten waar ze zitten omdat ze nergens anders zo'n zelfde baan kunnen krijgen met hetzelfde geld. Hard gezegd: Ze zijn gewoon niet goed genoeg maar hun huidige baas kan ze ook niet ontslaan. Zulke loyale werknemers wil je als bedrijf ook niet.
Dit zijn dan ook doorgaans de mensen met een CV die niet voldoende indruk kan maken in de markt.

Zoals eerder gezegd is iemand met een sterk CV zo ergens anders aan de bak met een hoger salaris, zeker op dit moment met een groot tekort aan IT-ers.

Belangrijker is wat je doet als je het goed naar je zin hebt bij je werkgever maar de salarisverhogingen vanuit je werkgever elk jaar weer niet marktconform zijn. Dan sta je dus voor een enorme keuze: Vertrekken voor meer salaris of de zekerheid van een leuke werkomgeving. Je kunt natuurlijk wederom in ene leuke omgeving terecht komen maar dat weet je niet van tevoren.

Veel mensen die jobhoppen en er een groot percentage bijkrijgen gaan naar kleinere spelers in de markt. En dit zijn nu net de spelers die bij noodweer op de markt paniekerig reageren of zelfs genoodzaakt zijn mensen op straat te zetten. Een groot bedrijf kan minder salaris bieden door een grotere post aan overheadkosten maar is echter ook beter opgewassen tegen pieken en dalen in de markt.

Deze situatie geeft in ieder geval aan dat een CAO ook niet alles is. Mijn werkgever heeft geen CAO maar vertoond wel dezelfde problematiek. Veel goede mensen gaan weg omdat ze relatief weinig verhoging krijgen terwijl jonge mensen (vaak schoolverlaters) relatief duur worden aangenomen omdat het bedrijf wil groeien.

Mijns inziens een heel domme strategie. Je laat ervaren mensen weggaan en koopt onervaren mensen relatief gezien duurder in. Je verkoopt in principe je kennis als bedrijf.
Ik ben van mening dat de collectieve loonstijging het belangrijkst is voor de mensen in matige/gemiddelde groeipaden. Voor hun maakt "de CAO" een groot deel van hun salarisperspectief.

De toppers hebben meer aan een open bedrijfscultuur en flexibel salarissysteem - een systeem waarin je bui uitzonderlijke performance heel hard omhoog kan. (en wat kan je de discussie 2% vs. 3% schelen als je naar een hogere functie met 17% meer salaris gaat? :) )
Persoonlijk gesproken is het moeilijk om in te zien wie nu gelijk heeft. Atos komt met 2% en dat is wellicht te weinig. Aan de andere kant kon de FNV en co misschien standaard te veel eisen om ergens in het midden uit te komen (maar wellicht nogsteeds te hoog). Ik denk dat Atos Origin zich weinig zorgen hoeft te maken over impact. Er zijn altijd werknemers die bereid zijn om onder de maat te werken als ze lang genoeg werkeloos zijn geweest. Dit gaat dan ten koste van kwaliteit, maar met strenge regelgeving kan dit afdoende worden gecompsenseerd (zij het niet volledig).

Het is nu de vraag of idd de werknemers achter het FNV staan of niet. In principe is loonsverhoging eisen een soort van werknemer omkopen bij onterechte loonsverhogingen.
Persoonlijk zou ik als Atos zijnde het bedrijf gewoon spontaan ontbinden zodat alle werknemers op straat staan. :P
Maargoed ik ben sowieso iemand die bij een verliezende strijd bereid is zichzelf op te offeren als daarmee de 'vijand' ook een zware klap krijgt. }>
Ga er maar vanuit dat het een zeer kleine groep mensen is die ontevreden is. Dus het bedrijf zal echt niet ontbonden worden.

En Atos maakt zich wel zorgen over impact. Er zijn al (zelfs in mijn eigen omgeving) potentiële klanten afgeketst door de staking. Bestaande klanten krijgen ook vraagtekens. Natuurlijk is al dat negatieve nieuws niet goed voor een bedrijf.

Schandalige manier van actievoeren vond ik het sowieso. Die fakkeltocht langs bedrijven, enorm kansloos. Staken prima, maar betrek de klant er niet bij.
Wat moet je dan doen? Staken in je vrije tijd?
Ik schrijf: Staken prima, maar betrek de klant er niet bij.

Wat is daar onduidelijk aan? Overigens is staken sowieso vrije tijd, je krijgt namelijk niet betaald. Althans, niet door je werkgever. De bonden geven wel een vergoeding.

[Reactie gewijzigd door rb338 op 23 juli 2024 05:49]

Hoe moet je dan staken? Tijdens de leegloop.
En dan moet je jezelf misschien ook even afvragen hoe het komt dat je zoveel tijd hebt om te staken ;)
@Win-Bart: Je mist mijn punt. Het gaat erom dat de klant niet betrokken mag worden bij stakingen. De klant heeft niets, maar dan ook niets te maken met de perikelen tussen werkgever en werknemer.

Hoe je moet staken moet je zelf weten. Als je gedetacheerd zit zul je een vrije dag moeten opnemen lijkt me zo. Eigenlijk interesseert het me geen moer "hoe" je moet staken. Iemand die wil staken doet dat toch wel en dat is zijn goed recht. Maar dus niet met negatieve gevolgen voor de klant, of de gezondheid van het bedrijf. En dan bedoel ik dus niet die vrije dag, maar bijvoorbeeld die fakkeltocht.

[Reactie gewijzigd door rb338 op 23 juli 2024 05:49]

Maargoed ik ben sowieso iemand die bij een verliezende strijd bereid is zichzelf op te offeren als daarmee de 'vijand' ook een zware klap krijgt.
Wat een ontzettend nobele instelling. Maar aangezien de vijand de klap heeft ingecalculeerd om de overwinning te kunnen behalen is jou opmerking heroisch bedoeld, maar een loopt af als futiliteit in de marge.
Erg zelfdestructieve gedachte. Als ik het niet kan krijgen, dan niemand.
De consumentenprijsindex staat op 2,6% voor 2008 en 3,1% voor 2009. In 2007 was ie 1,7%, maar dat is dus verleden. En in 2009 kun je ook nog 1% BTW-verhoging verwachten.

In Nederland wordt de contractloonstijging van 3,0% in 2008 en 3,3% in 2009 verwacht.

(Bron: DNB)

Een loonsverhoging van 2% is dus aan de magere kant
En 1% BTW-verhoging zal in de praktijk altijd hoger uitvallen. Of denkt iemand dat de aardbeien nu van 2.99 per doosje straks 3,01 zullen kosten? Of zou de winkelier de verhoging voor zijn rekening nemen? Nee, die aardbeien worden 3,09 of 3,19.

Een doosje aardbeien is slechts een voorbeeld. Kijk om je heen naar de prijzen van allerlei producten. Bijna alle consumentenproducten zijn afgerond op een 9, of op 95 op het eind. 109,- 69,- 29,95 32,99. De prijzen daarvan gaan omhoog, met minimaal de BTW verhoging tot een volgende 'leuke afgeronde prijs'. Die BTW verhoging zal dus voor de consument uitpakken op prijsverhogingen van 2 tot 3 procent gemiddeld.
Anoniem: 260554 6 mei 2008 16:01
Rob is de weg kwijt. Democratisering is aan hem niet besteed. Luisteren doet hij ook niet. Wat hebben we aan die man. Weg ermee. Opsodemieteren. Als de COR verstand heeft zetten ze zichzelf op non-aktief. Zoek het maar uit! Het geeft weer eens duidelijk aan dat AO bezig is over te gaan in andere handen. Het kan de leiding geen reet schelen wat de meerderheid van de werknemers vindt blijkens het Medewerkers Tevredenheids Onderzoek.

Nee, dit management kwalificeert zich hiermee niet voor de Olympische Spelen. Jammer.
De resultaten van het MTO zijn er nog niet, of vergis ik me?

Verder vind ik het nogal kortzichtig en onvolwassen dat je Rob Pols zo ongefundeerd door de stront haalt. Aan je profiel te zien ben je, net zoals ik, een starter. Wij hebben helemaal niks te klagen, want wij zitten niet op die minimale verhoging. Iemand die al lang op zijn plek zit en niet hard meer kan groeien zit daarop. Of natuurlijk iemand die de kantjes eraf loopt.

Ik ben het daarom ook totaal niet met de bonden eens. Laat die minimale verhoging lekker zitten. Aangezien het gemiddelde gelijk zal blijven gaan de hoogste percentages omlaag. Dus als je uitzonderlijk presteert is je beloning er niet naar. Lekker motiverend.

Los daarvan is het natuurlijk niet alleen die 2%/3,5% waar het om gaat. Er waren meer punten, waaronder openheid over het beloningssysteem. En diezelfde Rob Pols heeft vandaag in een mail laten weten dat er zeker naar gekeken wordt.

Zo slecht doet hij het echt nog niet. Berichtje gemist van de zwarte cijfers?

[Reactie gewijzigd door rb338 op 23 juli 2024 05:49]

Het lijkt Imtech ICT wel, geen hart voor mensen (dus ook geen mensenkennis) alleen voor geld. Ben daar uiteindelijk weggegaan na een veel beter aanbod gekregen te hebben. Ook daar een groot medewerkertevredenheidsonderzoek gedaan en de meerderheid was zeer ontevreden. En het bestuur luisteren...absoluut niet!
En het is niet makkelijk om zo maar bij een bedrijf weg te gaan...

En tja, toen ik in 1999/2000 polsde of Origin medewerkers tevreden waren kreeg ik een negatief antwoord met betrekking tot salaris. Dan zit dat ergens niet goed.
Ik had er toen bijna in dienst getreden...

Jammer van de huidige AO medewerkers die de dupe zijn, die verdienen veel beter!

Ik zeg oprotten met dat klote gedrag van bedrijven zoals Imtech ICT en AO!!

[Reactie gewijzigd door DingieM op 23 juli 2024 05:49]

Ehm....in welk bedrijf is komt er uit een tevredenheidsonderzoek wel een positief bericht over salaris?

Dit is gewoon geen maatstaaf want salaris is altijd een punt van ontevredenheid binnen elk bedrijf. Als iemand meer gaat verdienen veranderd zijn uitgavepatroon en ontstaat automatisch weer de wens om meer te verdienen. Is een eindeloze cyclus die altijd zal blijven bestaan (of je moet een werkgever vinden die je er altijd geld bijgeeft als jij daar behoefte aan hebt....lijkt me een nomogelijke taak).
Als ik het goed had begrepen gaat het conflict over hoeveel de lonen minimaal vast per jaar stijgen. De bonden eisen 3,5%, terwijl Atos Origin slechts 2% bied. Dit komt omdat het bestuur meer naar (toegenomen) prestatie wil belonen, waardoor de meeste werknemers alsnog boven die 3,5% uit zouden komen. Enkel de mensen die geen mogelijkheden hebben om "beter" te presteren hebben dus een probleem (denk aan managers die niet hogerop willen/kunnen gaan, of technisch specialisten die zichzelf niet willen verbreden).

Van wat ik heb begrepen hebben de starters geen problemen met de regeling (die hebben nog genoeg ruimte en zin om zichzelf te verbeteren).
En jij voelt niet op je klompen aan dat dat belonen naar prestatie interne marketing praat is? Starters kennende klappen van de zweep niet en bovendien stijgen die de 1e 3 jaar redelijk vlug, het gaat om de periode daarna. Er is een oneindige stroom aanleidingen om lonen niet of heel matig te laten stijgen ondanks goede beoordelingen en tevreden klanten.
AMEN! _/-\o_

100% raak deze reply van je.

[Reactie gewijzigd door acidfever op 23 juli 2024 05:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.