Atos Origin neemt Siemens IT Solutions and Services over

Het Franse it-bedrijf Atos Origin neemt voor 850 miljoen euro Siemens IT Solutions and Services over. Siemens neemt op zijn beurt voor minimaal vijf jaar een belang van 15 procent in Atos Origin. De overname heeft wel banenverlies tot gevolg.

Atos Origin heeft bij Siemens ook een it-outsourcingscontract ter waarde van 5,5 miljard euro in de wacht gesleept. Volgens de twee bedrijven vertegenwoordigt het 'strategische partnerschap' een waarde van 5,5 miljard euro over zeven jaar. Atos en Siemens willen zo uitgroeien tot Europees marktleider in de it-dienstverlening. In 2013 wil Atos Origin een omzet van 9 à 10 miljard euro behalen.

Bij de it-afdeling van Siemens komen 1750 banen te vervallen. Deze zullen vooral in ondersteunende diensten verloren gaan. In Duitsland worden bij Siemens IT Solutions and Services zeker 650 banen geschrapt. Welke gevolgen de overname voor het personeel bij Siemens Nederland zal hebben, is nog niet duidelijk, zo meldt Computable. Vermoedelijk komt er meer duidelijkheid voor juli 2011, als de overeenkomst definitief wordt getekend.

De verkoop van Siemens IT Solutions and Services door het moederbedrijf komt niet onverwacht. Het bedrijfsonderdeel was door Siemens al in een zelfstandige vennootschap ondergebracht en stond enige tijd te koop. Ook zag het zijn omzet de laatste twee jaar met meer dan 25 procent dalen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

15-12-2010 • 17:02

27 Linkedin

Reacties (27)

27
25
12
2
0
5
Wijzig sortering
Het is weer echt een tijd van consolidatie in de IT wereld. Als je kijkt naar de grote overnames van de afgelopen 5 jaar en je vergelijkt dit met de 5 jaar er voor dan is een ding meer dan duidelijk het is consolidatie wat de klok slaat en niets anders op dit moment...

Het kan ook haast niet anders als je als groot bedrijf wilt over leven dan moet je wel groter worden. De kleintjes zul je altijd houden die leveren een paar hosting services misschien hier en daar een klein beetje support voor gespecialiseerde producten maar de grote jongens doen dat geen wat alle andere grote jongens ook doen en dus is er maar een oplossing en dat is groter worden dan de andere om op die manier de rest uit de markt te drukken...
Want of ik nu 100 of 1000 Oracle servers heb draaien maakt heel erg weinig verschil wat betreft kennis die er nodig is, en als ik er morgen 10000 heb wil dat niet zeggen dat ik ook 100x meer mensen in dienst moet hebben als toen ik er nog maar 100 had. Je kunt deze machines makkelijk met een groepje van 5 a 10 mensen beheren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een outage. De truck is gewoon weg dat je meer geld hebt om te investeren in technieken die de outage kunnen voorkomen. Ju kunt bijvoorbeeld de backups op een veel professionelere manier regelen, ook is een standaard image maken voor alle machines op eens veel logischer en kosten effectiever. Als alles 100% het zelfde is dan is het voor een beheerder helemaal niet zo moeilijk om even een upgrade uit te voeren. Als het op 1 machine werkt zonder problemen dan kun je omdat je een standaard image hebt er van uitgaan dat dit ook goed zal gaan op de 9999 andere.

Zeker voor support is veel al niet meer nodig dan een handje vol mensen die een falende server weer op zijn pootjes kunnen krijgen mocht er een probleem zijn. Je kunt dus net zo makkelijk 1000 als 10000 of zelfs 100000 servers beheren, wat betreft het netwerk ook daar kom je op het zelfde punt uit een volledig redundant netwerk met alle kosten van dien voor maar 1000 servers is toch wel erg duur in verhouding tot de winst die deze servers kunnen genereren maar als je het zelfde doet voor 100000 servers dan zal niemand meer vragen waarom is dat het wel waard of klagen over de prijs...

Ik vraag me af hoe lang het nog duurt voor dat de grote Indische bedrijven bedrijven als Atos-origin en andere op zullen slokken. Ze leveren heel erg veel IT diensten en kunnen alles wat je maar wilt programmeren leveren steeds vaker project managers en bieden ook langzaam maar zeker meer en meer support... het is een kwestie van tijd voor ze simpel weg een Atos kopen zich op die manier in Europa versterken.
Zo lang Indiers en Chinezen het begrip kwaliteit nog niet in de vingers hebben zit het wel snor met Atos.
Ik heb eigenlijk juist het idee dat dat consolideren niet zo'n trend is, maar dat er meer vraag is naar totaaloplossingen met een goede service.
Zo veel servers beheren met weinig mensen lukt alleen als het kundige mensen zijn en daar ontbreekt het in mijn ervaring ook nog al eens aan in de markt.
Met name Microsoft beheerders hebben er een slagje van, die weten buiten Windows over het algemeen niet wat er gebeurd. Onlangs nog een beheerder gezien die ik moest uitleggen hoe een DOS scherm werkt: hij dacht dat als hij er een icoontje in sleepte dat het bestand er naartoe werd gekopieerd.zucht.
Ook aan schaalgrootte komt een eind; wat je bespaart op productief personeel geef je aan aan techniek (niet zo erg) en diverse overbetaalde management lagen.
Geldt dit ook voor Fujitsu Siemens in Nederland?
Fujitsu siemens was volgens mij al deels aangepast. (Zoek bijv. maar op google naar fujitsu siemens,) Je ziet alleen de fujitsu pagina. Wat mij doet denken dat ze niet meer met elkaar samenwerken wat betreft consumenten elektronica.

edit: http://www.linux-magazine...u-and-Siemens-to-Split-Up (All ff terug)

[Reactie gewijzigd door whyz op 15 december 2010 17:28]

Het gaat mij niet om de elektronica afdeling, maar juist om de IT services afdeling. Ik weet dat er net een stukje van Atos daar naartoe gegaan is (vanuit een out-sourcing klant die weg gegaan is bij Atos) en als die IT services afdeling hierbij hoort dan zijn die dus weer terug bij Atos ;-)
Fujitsu heeft Fujitsu-Siemens overgenomen en geïntegreerd in Fujitsu.
Zowel Siemens als Fujitsu waren concurrenten onderling, maar ook met Fujitsu-Siemens.

@DJ: Zowel Fujitsu als Fujitsu-Siemens leveren/leverden diensten.

http://www.tgdaily.com/bu...50-share-in-joint-venture

[Reactie gewijzigd door dago21 op 15 december 2010 20:59]

Dit is een apart bedrijf zoals al in de tekst staat. Ik ben benieuwd wat dit in de praktijk gaat betekenen. (als werknemer van Atos Origin)
Atos Origin is naar mijn mening goed bezig op globaal niveau.
Steeds meer van de verschillende landen worden aangesloten op de verschillende globale applicaties als CRM, HR, Recource Management, ... dus binnen dit en een paar jaar kan Atos eindelijk echt als globaal bedrijf meespelen.
(Betekend, Atos als een Single-Point-Of-Access in plaats van dat globale klanten als Philips dingen moet vraagt aan Atos NL enerzijds en een Atos DE anderzijds, want dat willen ze liever niet)

Wat wel wat spannend wordt nu zo op het eind van het jaar, is hoeveel weglopers ze hebben. Want dankzij de crisis is de geldkraan nu lang genoeg dicht geweest. Ze is nu wel weer open, maar vele concurrenten waren Atos voor en zwaaien al een tijd met betere contracten.
Goed verhaal maar E-Jungle vraagt zich af wat het nu voor een doorsnee Atos medewerker betekent. En ik ook...
Ouch, zo zie je maar dat support afdelingen toch nog altijd kunnen krimpen ook al heeft elke helpdesker het veel te druk.
Begin me echt vragen te stellen bij IT tewerkstelling in NL, Belgie lijkt alles nog redelijk goed te gaan maar als ik nederlandse collegae zo hoor ...
Het is wel een algemene trend hoor: bedrijf overnemen om voornamelijk de portefeuille te hebben, onmiddelijk afslanken en het teveel van werk doorschuiven naar lage(re) loonlanden zoals India e.d.

Naar mijn mening komt dit niet ten goede voor de klanten, laat staan de werknemers die ontslagen worden. Maar winst is een groter objectief dan kwaliteit en service.
Nou hopen dat bedrijfsbeleid van SIemens een positieve invloed heeft op dat van Atos Origin, het is daar een soms maar een beetje aanmodderen op operationeel vlak (als ex-werknemer van Atos Origin).
Ik ken een bedrijf dat vroeger een eigen IT-afdeling had waar toen 40 mensen werkten. Nu is IT uitbesteed en werkt er 70 man van Atos. En Atos zeurt nog steeds elke maand dat ze te weinig mensen hebben... Maar zolang ze de SLA halen zal het nog wel ff zo doorgaan. Ik vraag me af waarom uitbesteden nog rendabel is 8)7
Ik vraag me af waarom uitbesteden nog rendabel is
Omdat het simpelweg zo is.
Als je eigen ICT afdeling jaarlijks 1 miljoen kost en een Atos of Getronics of Cap Gemini komt kijken en zegt: `Doen wij voor 7 ton´ en daarbij een zwart op witje kan geven (SLA) die je niet of moeilijk met je EIGEN ict afdeling kan maken dan snap ik heel goed waarom bedrijven outsourcen en waarom het rendabel is.

Tuurlijk. De mensen op de werkvloer vinden het niks. die zeiken. moeten meestal langer wachten op oplossing en stuiten op meer onbegrip en op servicedesks in vreemde landen met raar pratende mensen aan de lijn die incidenten en changes weer doorkachelen naar `de` ICT afdeling waar nog steeds " systeembeheerder Kees " zit en die nu voor Atos werkt.

Maar onder de streep is er kostenbesparing en als het bedrijf gezond blijft dan kan je klagen tot je erbij neer valt.
Anoniem: 386471
16 december 2010 09:19
Omdat je dan dag op dag kunt inbrengen en Atos de deur uit sturen als ze weer niet goed genoeg presteren ;)
Ik moet het eerste goeie bedrijf nog tegenkomen ;)
IT managers die ofwel niets van management ofwel niets van IT afkennen, of beide.
Ze gaan nooit met hun tijd mee, altijd maar hokjesdenken short term.
En als dat dan al meevalt bij multinationals, dan zit je met hoger management die alleen maar luisteren naar aandeelhouders wat doorsijpelt naar lager management en leidt tot besparingen, niet realistische goals, frustratie en noem maar op, dus ik begrijp waar veel mensen vandaan komen als ze negatief zijn.
Zelf net nog meegemaakt, ik mag vertrekken omdat ik mijn bek opentrek en zeg dat ik te weinig te doen heb en meer werk wil...
Begin je toch gewoon voor jezelf?

En als je n beetje succesvol bent, denken al je werknemers over een paar jaar precies zo over jou ;)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 15 december 2010 18:32]

Is het Siemens concern helemaal uit elkaar aan het vallen?
Wereldwijd werken er iets meer dan 400.000 mensen bij Siemens, mag hopen dat Siemens niet uit elkaar valt.
Anoniem: 280435
@mashell16 december 2010 07:06
Nee hoor. Siemens richt zich tegenwoordig puur op 3 pijlers; Energy, Industry en Healthcare. Alles wat daarbuiten valt is de afgelopen jaren afgestoten. (Siemens werknemer)
Sja we zorgen er zelf voor uiteindelijk, levensstandaard veel hoger, veel duurder om iemand aan te nemen, dus outsourcen offshore, simpel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee