Atos toont gebruikersidentificatie via enkele vingeraanraking

Atos heeft aangekondigd software op de markt te brengen waarmee de zogeheten eGo-technologie wordt toegepast voor het uitvoeren van betalingen. Door een eGo-apparaat aan te raken met een vinger kan dankzij de geleidende eigenschappen van de huid een transactie worden gestart.

Elf bedrijven hebben het eGo-systeem ontwikkeld binnen het Europese eGo Project, onderdeel van het Eureka-programma. Volgens de initiatiefnemers maakt eGo betaalpassen, mobiele telefoons en contant geld overbodig, omdat de gebruiker dankzij de geleidende eigenschappen van de menselijke huid zelf transacties kan starten. Daarbij volstaat een aanraking met de vinger op een eGo-compatibel apparaat. Zo kan een deur van een hotelkamer geopend worden of een auto gestart. Ook zou een smartphone dankzij het body-coupling communication-principe geen sim meer vereisen, omdat de bezitter zich met een vingeraanraking kan identificeren, terwijl eGo ook als een gebruiksvriendelijker alternatief voor nfc zou kunnen dienen.

De eGo-software wordt op een zogeheten drager geplaatst, die dicht in de buurt van de huid moet worden gedragen, zoals een horloge, riem of ketting. Bij een aanraking met een eGo-compatibel apparaat wordt een pairing-proces gestart. Door middel van rechtenbeheer en profielen kunnen vervolgens bepaalde transacties worden geïnitieerd.

Volgens Atos maakt eGo een natuurlijkere interactie met apparaten mogelijk, doordat de gebruiker slechts letterlijk een vinger hoeft uit te steken. Ook claimt het bedrijf dat de eGo-standaard gebruikmaakt van hoogwaardige encryptie en dat de privacy van de opgeslagen gebruikersinformatie goed is beschermd. Atom claimt nu als eerste bedrijf in Europa eGo op de markt te zullen brengen. Wanneer de eGo-software precies op de markt komt en wat de eerste concrete toepassingen worden, is nog niet bekendgemaakt. Wel heeft Atos op de beveiligingsbeurs Cartes in Parijs een demonstratie gegeven van het uitvoeren van een betalingstransactie waarbij een enkele aanraking met de vinger volstaat.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-11-2012 • 14:00

36 Linkedin

Reacties (36)

36
34
24
0
0
8
Wijzig sortering
Aw, goede reden om niemand meer een hand te geven, stel je voor dat iemand m'n gegevens probeert te jatten via de handdruk. :)

Communicatie principe is eigenlijk relatief simpel.
Het zou leuk zijn als je toch als gebruiker nog kon kiezen voor een extra verificatie om misbruik tegen te gaan. Een simpele bevestiging, een vibratie door het identificatieapparaat of een echte notificatie hiervan ....

Dat zie ik niet direct in het artikel staan spijtig genoeg...
Doet me een beetje denken aan de film 'In Time', waar je 'betaalde' door tijdens een handdruk je hand óf boven óf onder te draaien.

Maar ja, nog ff en men gaat een interactieve-tattoo op je hand zetten waar je het bedrag ziet oid... 'k zal wel ff snel een patent aanvragen ;)
Lijkt me niet echt moeilijk om bv te implementeren dat je even een knopje in moet drukken om het systeem voor 5 seconden te activeren of zo.
Hiermee kan de "Gouden Handdruk" een erg letterlijke betekenis krijgen...

Met dit soort techniek is handjes schudden op een blackhat conference zeer onberstandig...
Als ik het goed begrijp is dit erg gevoelig voor diefstal. Stel een zakkenroller steelt je horloge/armband op straat heeft hij gelijk je portomonnee.
Maar icm een pincode of biometrische gegevens zou dit wel erg makkelijk zijn.
Stel een zakkenroller steelt je portomonnee dan ben jen hem ook direct kwijt, wat is het verschil?
Stel een zakkenroller steelt je portomonnee dan ben jen hem ook direct kwijt, wat is het verschil?
Dat mijn portemonnee alleen betaalpassen heeft zonder briefje met de bijbehorende PIN-codes. Het gepresenteerde apparaat in het artikel lijkt geen tweede vorm van authenticatie te gebruiken (tot zover gepresenteerd).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 november 2012 14:41]

Als ik het goed begrijp is dit erg gevoelig voor diefstal. Stel een zakkenroller steelt je horloge/armband op straat heeft hij gelijk je portomonnee.
Maar icm een pincode of biometrische gegevens zou dit wel erg makkelijk zijn.
Je zou het natuurlijk kunnen combineren met een vingerafdruklezer, waarbij de vingerafdrukinformatie op het apparaat op de pols staat (tamper resistant) en waarbij het apparaat verifieert of de vingerafdruk klopt of niet naar de lezer. Vingerafdrukken zijn wel persoonlijk maar niet geheim, waardoor dit niet de meest sterke factor is dat toegevoegd kan worden aan dit proces.

Vanuit een gebruiksvriendelijkheidsperspectief zou dit echter een oplossing kunnen zijn, ervanuitgaande dat het initiele idee van vingerafdrukken gebruiken geaccepteerd wordt. Zelf heb ik dit bijvoorbeeld liever niet omdat ik het idee niet fijn vind dat mijn vingerafdruk naast mijn eigen apparaat waarin het geïmporteerd is mogelijk ook in een gecentraliseerde database achterblijft tijdens het importeerproces. Natuurlijk kan je dit ook oplossen door een vingerafdruklezer op het apparaat zelf te plaatsen, maar dit zal de kosten waarschijnlijk drastich verhogen. Side-loading zou ook nog een oplossing kunnen zijn, maar ook daarvoor moeten extra beveiligingsmaatregelen genomen worden om misbruik te voorkomen (vingerafdruk vervangen, etc.).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 november 2012 14:36]

Anoniem: 399807
@cuber7 november 2012 12:21
Zoals je ziet is het 'vereenvoudigen' van stef602 in feite iets compliceren. Om het veilig te doen werken zijn er weer nieuwe technieken nodig. Waaronder biometrie.

Defeats the purpose, nietwaar? Want biometrie zelf kan ingezet worden als betaal systeem.

Je vraagt je dus af, als je logisch nadenkt, wat nut en noodzaak precies is. Ik zie vooral een bedrijf dat geld tracht te genereren door een neiuw systeem te introduceren dat lekker bekt, als het ware.

Money from nothing.
Eindelijk gedaan met al die kaarten en passen overal rond te sleuren. Hopelijk komt dit er snel maar het zal nog wel een héél tijdje duren voor alles in 1 systeem zit.

Als je dan je horloge of aparaat vergeet waarin je identificatiemodule zit heb je ook wel echt niets bij natuurlijk !
Dat klopt, maar dit geldt voor hetzelfde met een portomonnee of mobieltje. Dit zorgt ervoor dat alles een stuk compacter is.

Tevens weet ik niet of dit echt wel goed zal werken. T lijkt er meer op dat een bedrijf een alternatief wil aanbieden die niet makkelijk overdraagbaar is. (een pas kan ik makkelijk aan mn ouders geven.. mn hele inboedel niet. )
Het idee is leuk, maar de uitvoering en de prakitische mogelijkheid zie ik vandaag de dag niet uit te voeren. Misschien over 15-20 jaar, maar niet eerder.

Edit: zoals stef602 inderdaad al zei, zag dat pas nadat ik deze reactie had getypt.

[Reactie gewijzigd door Lightmanone1984 op 6 november 2012 15:09]

Het ziet er mooi uit, maar dat ze het eGO software in een horloge, armband of iets dergelijks zetten bevalt mij niet. Ik draag nooit accessoires. Dus als ze de techniek niet aanpassen, dan kan ik deze technologie nooit gebruiken (en vele andere mensen die net als mij geen accessoires dragen).
Het ziet er mooi uit, maar dat ze het eGO software in een horloge, armband of iets dergelijks zetten bevalt mij niet. Ik draag nooit accessoires. Dus als ze de techniek niet aanpassen, dan kan ik deze technologie nooit gebruiken (en vele andere mensen die net als mij geen accessoires dragen).
Er komt heus wel een chip voor onder de huid na verloop van tijd. Als je al ziet dat ze een pacemaker van stroom kunnen voorzien via de hartslag, dan is het een kwestie van tijd voordat dit met iets veel kleiners in andere delen van het lichaam kan.
Maar als ik jouw op de man af vraag of je vind dat dat overheid ons allemaal moet chippen (voor je eigen veiligheid en denk aan de kinderen) dan zeg je nee.

Maar als het je aangesmeerd wordt als een handig foefje voor makkelijker betalen dan is het okay?
Nu wordt zakkenrollen helemaal een makkie!
toch minder makkelijk als met nfc omdat hiervoor fysieke aanraking nodig is en met nfc niet...
@boskantman
Je argument klopt niet, als je je portemonee vergeet dan heb je ook niets bij je. In zo'n uitzonderlijk geval bestaat er altijd maar 1 oplossing: lenen van een ander.

Maar terug naar het hoofdonderwerp: mooi dat dit soort systemen worden gemaakt en bedacht. Men streeft altijd naar steeds meer eenvoud. Echter kan dit dan ook misbruikt worden, aangezien je dan makkelijker iemand kan dwingen om te betalen. Bovendien lijkt het mij mogelijk om het spanningsverschil te meten, naar het apparaat te gaan en vervolgens diezelfde spanning op dat apparaat uit te oefenen waardoor het apparaat denkt dat het die persoon is i.p.v. het apparaat. Gevaarlijk. Maar hopelijk word er binnenkort snel meer over bekend:

''By touching the bank account logo, Alice starts the eGo pairing between the eGo compliant device (the POS) and the eGo device (Alice's watch). Alice has also explicitly selected her bank account for her payment. Once the eGo pairing is complete, the POS and eGo have a logical channel of communication via which they can exchange data. For instance, the POS transfers the invoice and gets Alice's signature.''
Bron:http://www.ego-project.eu/payment/easy-payment

[Reactie gewijzigd door Frozen op 6 november 2012 14:15]

Ja, het was ook niet echt bedoelt als argument en idd dit heb je ook gewoon voor bij een portefeuille. Maar ik zat eerder met het idee dat je in het begin vaak dit zal vergeten omdat een portemonee logisch is om mee te nemen (omdat je net je ID, debetkaarten, etc nodig hebt) maar als je je vinger gebruikt gaan de meeste niet-technische mensen er niet constant aan denken , oei, heb ik mijn identificatieapparaat wel bij.

Waarom kan ik nu niet betalen met mijn vinger, en er dan achterkomen dat je dat apparaatje niet bij hebt...

Natuurlijk na een gewenningsperiode zal dat wel beter gaan....

[Reactie gewijzigd door boskantman op 6 november 2012 15:06]

Anoniem: 399807
@Frozen7 november 2012 12:18
Waarom is eenvoud beter? Soms is het uitvoeren van een bepaalde handeling beter.
Zoals in dit geval pinnne. Steek de kaart er in, pin code, bedrag accepteren. Hoewel veel mensen dit doen op de automatische piloot, is het het versimpelen iets dat nog meer de automaton in de mens versterkt.

Je legt niet uit waarom eenvoud beter is. Je hebt dus geen argument.
Zou eigenlijk wel beter zijn als er ook nog een hartslag gemeten wordt voordat een transactie kan worden gedaan. Want anders kom je erg ver door met een looie pijp bij het pin apparaat rond te hangen.

Ook lijkt me dat men goed moet oppassen met mobiele betaalversies van zo'n eGo apparaat. Straks kun je inderdaad iemand een hand geven en kassa. Alhoewel dit simpel op te lossen is door het 'horloge' een geluid te laten maken.
Ook claimt het bedrijf dat de eGo-standaard gebruikmaakt van hoogwaardige encryptie
Dit is per definitie al gefaald. Een klein, batterijgevoed apparaat kan nooit een 'hoogwaardige' encrypty hebben die €10 aan couldcomputing-tijd gaat weerstaan. (en volgend jaar is dat nog maar €5 aan couldcomputing-tijd)
Wat ga jij nog aanraken als alles wat je aanraakt een beveiligingsrisico wordt?
... en dat de privacy van de opgeslagen gebruikersinformatie goed is beschermd.
en dat is al helemaal een loze belofte die nog nooit iemand heeft kunnen waarmaken.
Ik proef dat ze alles van je gaan wilen bijhouden met 'bij ons is het velig, vertrouw ons' als smoes.

[Reactie gewijzigd door Roland684 op 6 november 2012 16:33]

Anoniem: 481724
6 november 2012 15:56
Volgens mij moet het Atos Worldline zijn en niet Atos (http://www.ego-project.eu/members/atos-worldline). Klinkt voor mij toch allemaal wel wat teveel sience-finction, als het eGO-aparaat wordt gestolen kan je dan naar eGO-stop bellen?
Atos Worldline is gewoon onderdeel van Atos hoor.
Als het 'horloge' alleen de bankpas vervangt, mag je dus alsnog een pincode intypen, en is alles net zo veilig als het was.

Het voordeel: geen portemonnee hoeven trekken.

Ik zie het veilig en handig zijn.
Anoniem: 399807
@SkyKnife7 november 2012 12:28
Het is niet handiger omdat een pasje geen bezwaar is. Er is dus geen voordeel. Een portemonnee heb je toch al omdat je wat cash op zak wilt hebben. De pasjes ruimte is er al in. Het zou alleen voordeel hebben als de portemonnee anders ontworpen wordt, maar een bankbiljet heeft nu eenmaal een zekere vorm en grootte, is plat en kan gestapeld worden. De portemonnee blijft dus hetzelfde. En dus kan je ook je pas even pakken. Of is die handeling vermoeiender dan het dragen van je horloge?

Geef liever argumenten, dan te 'zien'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee