Modder geeft Eee PC processorupgrade

Door handmatig alle pinnen van de standaard mobiele Celeron in de Eee PC los te solderen, slaagde een modder erin de cpu te vervangen door een mobiele Pentium-chip. De mod kostte hem ongeveer dertig dollar.

Pinout van socket 479Modder 'guryhwa' is erin geslaagd zijn Eee PC van een nieuwe processor te voorzien. De standaard 900MHz Celeron-M 353 en de eveneens door de Eee PC ondersteunde 1,2GHz Pentium-M 753 gebruiken dezelfde socket 479 en hebben derhalve een identieke pinout. Aangezien de ulv Celeron-M echter direct op het moederbord vastgesoldeerd zit, moest guryhwa alle 478 pinnen van de processor handmatig lossolderen, en na de transplantatie met een ulv-Pentium-M kon hij uiteraard de 478 pinnetjes weer vastsolderen.

Met het tooltje mmtools onderzocht guryhwa eerst welke processors de 0801-revisie van zijn bios ondersteunde. Toen bleek dat het bios naast Celerons ook mobiele Pentiums ondersteunde, besloot hij de op 900MHz geklokte Celeron te vervangen door een Pentium-M met een maximale kloksnelheid van 1,2GHz. Na het nodige 'ingewikkelde maar interessante' soldeerwerk accepteerde het bios de nieuwe chip zonder morren. Wel regelt de Eee PC de Pentium-chip, net als de meegeleverde Celeron-cpu, standaard af op een te lage snelheid: de nieuwe processor draaide zonder tweaks op 840MHz. Guryhwa is echter van plan om de snelheid met behulp van een aangepast bios op te voeren, en daarna zullen de eerste benchmarks verschijnen.

Pentium M in Eee PC

Door Willem de Moor

Redacteur

27-02-2008 • 14:21

86

Reacties (86)

86
73
22
13
0
0
Wijzig sortering
Vind het toch wel erg jammer om hier maar weer te zien hoe weinig mensen dit soort werk nog waarderen. Het is niet functioneel en niet iedereen hoeft em na te doen. Het gaat ook puur om het idee. Een zijn met de techniek kan gewoon erg leuk zijn. En om dat gelijk maar 'teveel vrije tijd' etc aan te halen en dat het nutteloos is. Tjah het is ook nutteloos in zekere zin, maar dat maakt het er niet minder leuk om. Ik vind dit soort dingen fantastisch en het hoort hier 100% thuis op tweakers.net
Tweakers.net bestaat helaas niet meer uit tweakers met soldeerbouten zoals ik maar uit gasten die hun blik snel afwenden als iemand met een soldeerbout zwaait. Heel erg triest eigenlijk.

Of het gebrek aan kunnen en durven maakt dat er zo tegendraads gereageerd wordt, het is nogal vreemd om zulke tweakerloze reacties te lezen op een tweakers site en ik snap ook niet zogoed waarom iemand die zoiets puur voor zichzelf doet zowat de grond ingetrapt moet worden om wat hij heeft gepresteerd. Dan val je niemand lastig, raken mensen alsnog geirriteerd. En DAAR kan ik nou echt niet bij met mijn verstand.

on-topic

het lijkt me dat je onmogelijk alle pins stuk voor stuk los kan krijgen, 1 los gesoldeerde pin krijg je immers nooit uit zijn voegen om vervolgens aan de volgende pin te beginnen. Hij moet dus eerst wel alle soldeertin die aanwezig was weggezogen hebben. Mij lijkt dat je dan beter een soldeergrid kan maken om alle pennen tegelijk te verwarmen want anders krijg je hem er gewoonweg niet uit. Maar misschien dat je zelfs met een goed gericht hitte pistool de cpu zo van zijn grid kan laten vallen, om vervolgens in de open gaatjes een andere cpu te plaatsen. Het soldeerwerk achteraf is opzich een peuleschil.

Persoonlijk zoek ik al jaren naar zo'n oplossing om een hele chip in 1 keer los te halen. Dit soort bezigheden vind ik zeer leuk. Zo had ik in mijn XBOX1 bijvoorbeeld extra geheugen kunnen stoppen, of de celeron vervangen door een Pentium3. Dingen die ik destijds ook wilde proberen maar ik had de juiste tools niet, maar dat het kon wist is zeker.

[Reactie gewijzigd door BruT@LysT op 23 juli 2024 07:23]

Idd, één zijn met de techniek. :) Ik kan me nog herinneren dat ik en mijn vader ooit een kapotte PC-voeding hadden gerepareert door een kapotte elco te vervangen. Bij de elektronicaboer kostte die maar 10 gulden (toendertijd) terwijl een nieuwe voeding minstens 80 gulden kostte.
Mensen met deze vaardigheden worden soms nog zwaar veel gevraagd, net als bv. assembler-programmeurs voor o.a. BIOS'sen. De IT-'jeugd' van tegenwoordig leren dit soort dingen (helaas) niet meer of veels te weinig.
totally correct. ik doe nu de opleiding ICT niveau 4, MBO. en tot nu toe alleen maar standaard dingen gehad, en het ziet er ook niet naar uit dat er ook maar iets gesoldeerd gaat worden, erg jammer. ik denk persoonlijk toch dat het iets is dat je wel moet kunnen. maar tegenwoordig schijnt het belangrijker te zijn om te weten hoe je een heel pc onderdeel te vervangen, ipv kijken wat er aan dat onderdeel kapot is, en als het niet te veel tijd kost (een kapotte elco, of doorgebrande weerstand ofso) vervangen.
Zelf kom ik nog wel eens een stroom aansluiting bij mn voeding te kort, een paar draadjes doorknippen aanelkaar solderen en goed isoleren, en je spaart weer een paar 10jes uit, die je anders aan een nieuwe voeding/verloopkabel had uitgegeven.
Nou, ik kan ook niet met een soldeerbout overweg (het PCB smelt ipv het tin :+ ), maar ik vind het wel degelijk van skills getuigen. Briljant ook dat het hem is gelukt.

Mensen die het niet kunnen waarderen hou je toch. Helaas, maar waar.
Ik heb zelf zo een apparaatje gekocht,
ik ben bijzonder onder de indruk hoe ijverig sommige modders met dit kleine laptopje zijn.

Ik zou persoonlijk de CPU niet upgraden, het is een klein beestje,
kracht is niet waar hij voor gebouwd is.

Hier is nog zo iemand met te veel tijd,
http://beta.ivancover.com.../Eee_PC_Internal_Upgrades

die heeft het voor elkaar gekregen alle genoemde dingen in te bouwen.
  • 1 USB hub
  • 2 GPS with antenna
  • 3 Bluetooth
  • 4 Card reader
  • 5 Flash drive
  • 6 Power switch
  • 7 New wifi chip
  • 8 FM transmitter
  • 9 Modem
  • 10 Touch Screen
Dit allemaal in zo een klein beestje :P
zeker de GPS module en Bluetooth leken mij persoonlijk leuk.

Ik zie dit EEEPCtje nog wel populair worden, hij komt rond april geloof ik officieel in EU uit.
Prijs vanaf 230 euro voor het 2GB modelletje.
Anoniem: 233990 27 februari 2008 16:06
Ik verwacht dat deze CPU een BGA package heeft, geen pinnetjes maar balletjes aan de onderkant, die op de print ligt.

Ik zou hem los solderen met een hete lucht bout op 400 graden. Goedkope en goede Chinese hete lucht bouten heb je voor 90 euro op Ebay.

Vervolgens alles goed schoon maken, soldeer resten enzo weghalen.

Het solderen oppervlak voorzien van heel klein beetje flux zodat de nieuwe CPU er een beetje op plakt. Het perfect uitlijnen van de CPU is zeer belangrijk!!!

Vervolgens zou ik de hele print in de reflow oven doen, deze kan je zelf maken voor minder dan 100 euro.

Al met al een hele leuke MOD leuk dat ie gelukt is en waanzinnig dat hij op het idee komt om de CPU te vervangen.
Volgens mijn heeft een s479 gewoon nog pinnetjes, net als alle ander s479 cpu's. ;)
geef dan gelijk een goed advies, het 115 euro kostende station op eleshop.nl is veel beter dan die ebay zooi en bijna gelijk in prijs... verder heb je helemaal gelijk inderdaad.

al zou ik mn eeepc niet in een <100 reflow oven duwen, wat ik gezien heb ben je toch wel minstens 150-200 kwijt voor het maken van een fatsoenlijke. maar dat kan aan mij liggen ;)
Het lossolderen lijkt me het lastigste. Als dat eenmaal gebeurd is kan je de holes vrijmaken waardoor de cpu er zo in kan vallen :) Erna is het dichtsolderen een sneller werk dan lossolderen lijkt me.

Top man :)
Het lossolderen *is* ook het lastigste. Met name het ervoor zorgen dat de tin wel weggaat en de printbanen/ogen/etc. netjes blijven zitten en niet te heet worden vergt vooral de nodige ervaring en goed gereedschap.
Valt best mee.. Als je hieraan begint dan ga je er niet vanuit dat je de oude processor nog gaat gebruiken. Simpelweg met een zaagdraadje, mesje of tangetje de oude CPU er af knippen, dan de overgebleven losse pootjes één voor één met een de-soldeerstation wegzuigen.
Het lijkt danwel het lastigste, maar dat is het niet.

Of het nu om een BGA of een FPGA gaat (of zoals in dit geval een mPGA, net zoiets als een FPGA), het lossolderen gebeurt altijd met alle pennetjes of bolletjes tegelijk.

Bij een PGA zou je er vervolgens voor kunnen kiezen om de nieuwe CPU er pennetje voor pennetje in te solderen, maar net als bij BGA bestaan ook daar tools voor die het in 1 keer doen (bij BGA moet het zelfs in 1 keer omdat je er niet onder komt).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 07:23]

Volgens mij heeft iemand hier op de GOT dit ook voor mekaar gekregen, zie het eepc topic.
Wie dit voor mekaar heeft gekregen heeft zeker soldeer skills }> . Het geheugen zit ook vast gesoldeerd zal dit de volgende mod worden ?? :9

[Reactie gewijzigd door jelly op 23 juli 2024 07:23]

Niet op alle modellen zit het geheugen vast gesoldeerd.
Volgens deze pagina: http://wiki.eeeuser.com/eee_pc_701#models
is het alleen de 2G Surf waarbij het geheugen vast zit.
Ik ben in elk geval van plan om in de mijne een 2GB ddr2 kaartje in te proppen.
Denk dat die mod hem wel wat meer als 30 dollar gekost heeft: hoeveel uur is hij kwijt geweest met het lossolderen van 478pinnen? :?

Wel een gave hack, maar ik vrees dat die toch voor weinig mensen weggelegd is...
Ik denk dat dit gewoon een BGA was.... oftewel geen pinnen maar balletjes op de bodem. Hier kom je dus met een soldeerbout niet aan.

Gezien het feit dat hij aan de BGA versie van de processor kan komen zou ik zeggen dat hij zelf bij een notebookfabrikant werkt. Daar zullen ze vast een BGA-repair station hebben.

Zo'n apparaat krijgt zo'n BGA in een minuutje of 5 wel eraf (door verhitting met hete lucht). Dan nog even de pads op het PCB reinigen, nieuwe tinpasta op de pads, nieuwe BGA op de print leggen en 5 minuten later heeft het repair station de BGA weer gesoldeerd.

Hij zal gewoon zijn EEE van thuis even naar werk hebben genomen dan.
Soortgelijke tools zoals jij die voor BGA's noemt bestaan ook voor (F)PGA's zoals de chip die in de eeepc zit. Er is dus nooit sprake van het afzonderlijk lossolderen van 478 penntjes, dat is gewoon een journalistieke vrijheid van de schrijver.

Meer dan 5 minuten kost zoiets dus niet.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 07:23]

Het zijn helemaal geen 478 pinnen. Maar 478 "tin druppels". Met de juiste tools is het niet zo'n probleem om de processor te verwijderen en er een nieuwe op te zetten.

Aangezien de meeste mensen deze tools niet hebben en deze erg duur zijn. Is het geen optie voor "tweaker met de pet". ;)
Inderdaad. Met genoeg desoldeerdraad of zo'n pompje kun je het volgens mij vrij snel en goed verwijderen. Zeker als je er wat gedrevener in bent.
Dat gaat echt niet lukken omdat je met je soldeerbout, tinzuiger of desoldeerdraad niet bij de soldeerverbindingen kan komen. Misschien dat je de cpu wel met een verfbrander los kan krijgen.
Hoe dan ook, de enige manier om de cpu los te krijgen is door de gehele cpu te verwarmen tot boven het smeltpunt van de gebruikte tin komt. De tin van alle 479 pinnen smelt dan waarmee het mogelijk is om de cpu te verwijderen.

Het vastsolderen zal op dezelfde manier moeten. Op de nieuwe cpu moet op ieder eilandje een minuscuul druppeltje tin worden aangebracht (machinaal) en vervolgens moet de nieuwe cpu weer worden verhit tot boven het smeltpunt van de tin.

Om de cpu te vervangen heb je dus echt een machine nodig voor het verdelen van de tin op de cpu en een machine voor het verhitten. Dit zal je echt nooit kunnen doen met apparatuur welke je standaard thuis heb staan.
479 pinnen! ik vind het knap, ik heb ooit eens geprobeerd een BGA chip te verwijderen, maar das echt heel erg lastig en mij is het niet gelukt. Heel het moederbord van de laptop naar de klote, wat niet zo erg was want hij was al kapot...
Anoniem: 112442 @Pmf197128 februari 2008 10:00
Met de juiste middelen en kennis c.q. ervaring is het geen probleem (met een doorsnee soldeerbout zal het echt niet lukken). Zie bijvoorbeeld deze link:
http://www.youtube.com/watch?v=BaZlZ3u2f2Q

En deze links voor apparatuur en informatie c.w howto:
http://www.zeph.com/zt7_processes.html
http://www.alibaba.com/ca..._Desoldering_Station.html
http://www.lrr.in.tum.de/~acher/bga/index.html
Kost tijd spenderen geld dan? Ik bedoel, als jij 2 uur werkt voor je eigen kost het je toch ook geen geld?
Technisch gezien niet nee, maar als je die 2 uur voor een baas werkt krijg je er wel geld voor. Het kost niet echt geld, maar het is wel potentiele derving van potentiele inkomsten ;).
Anoniem: 157985 @YopY27 februari 2008 16:47
dit noemt men oportuniteitskosten... Dit zijn de verliezen die je maakt tov het best mogelijke alternatief, in dit geval werken voor geld
Dus jij werkt 16 uur per dag (er van uit gaand dat je de andere 8 slaapt enzo)?
Normale mensen hebben ook nog zoiets als vrije tijd, waarin ze dingen kunnen doen die ze leuk vinden. Zoals het vastsolderen van 478 pinnetjes. Vrije tijd krijg je zowiezo niet voor betaald, of je nou aan het solderen bent of games aan het spelen...
en 30 dollar voor een ulv pentium m processor vind ik erg weinig..
Het lijkt me echt vreselijk om al die pinnen los te solderen en daarna weer vast, en vooral knap omdat hij erin geslaagd is ook nog!
En dan er achter komen dat je cpu kapot is :D
soldeer er dan meteen een socket op
Informatief omdat we nu wat meer over jou te weten komen? :/

De Eee PC dient dan ook voor andere doeleinden als een PC waarvoor jij die gebruikt hoor. En het is enkel door proberen en nog eens proberen op bestaande techniek, dat vaak nieuwe knappe dingen worden bedacht. Dit moeten we juist stimuleren; althans de mensen/Tweakers die hier graten in zien.

[Reactie gewijzigd door Mizitras op 23 juli 2024 07:23]

Zijn dit uberhaubt dan nog cpus met pennetjes?
De desktop varianten hebben vaak alleen contactjes die aan worden gedrukt in de socket, erg knap als je die stuk voor stuk weet te solderen :)
Maar goed, als de fabrikant ze er op krijgt, krijg je ze er vast ook wel weer af....hoe nauwkeurig is een tweede :P
In laptops zijn het vaak gesoldeerde chips, dit kost minder ruimte dan een plastic klem mechanisme.
Eigenlijk zie het vast solderen alleen nog maar in de kleine en ultra kleine notebooks.
De meeste "normale" 15 en 17 inch notebooks maken over het algemeen ook gebruik van een socket systeem.

Overigens hebben deze CPU's nog wel pinnetjes, pinloze CPU's zie alleen bij de intel socket 775 desktop varianten
Hij laat zien dat er een andere proc in kan. Dus het nut is gewoon te laten zien dat iets mogelijk is. Ieder z'n eigen interesse natuurlijk, ik vind dit geweldig, maar dat is natuurlijk ook omdat ik een hardware freak ben. Iets doen wat iedereen voor onmogelijk houdt is best leuk, al is het maar voor de kick die je ervan krijgt.
Wat heet veel werk, ik heb werkelijk 10 tallen 8080 en 6502's en geheugenchips uitgesoldeerd in het verleden en 10 tallen datalijnen vastgesoldeerd op geheugenchips, dat waren ook toen al meerdere layers op een bord. Je bent er even mee bezig, maar daarna had ik wel 48K RAM in mijn 4K Tandy TRS80 machine en 128K op mijn oude ZX Spectrum. :)
Die knotsen van toen kan je niet vergelijken met die mini veel pinnen SMD dingen van nu.
Je hebt tweakers en je hebt niet-tweakers }>
Had ie dan niet beter een socket kunnen vastsolderen ipv de proc weer opnieuw aan het mobo vast te zetten. Is natuurlijk een stuk handiger om toch andere chips te proberen :P

Verder leuke ontwikkeling
Waarschijnlijk had hij daar twee redenen voor (mijn gok):
- Er zijn geen andere CPU's die ondersteund worden
- Er was geen ruimte voor.
ik denk dat de informatie wat vereenvoudigd is.
het is simpelweg onmogelijk om een ball-grid los te solderen en terug weer vast.
je kan toch moeilijk de processor omplooien als je ergens aan het midden bezig bent?
en dan nog maar te zwijgen over de precisie: je wil geen kortsluiten op een dure CPU...

nee de werkelijkheid zal eerder het volgende zijn:
ball-grids worden door middel van inductie verhit met speciale apparatuur en kan dan worden losgemaakt.
indien je dezelfde chip opnieuw wil gebruiken, moet je zogenaamd "re-ballen" waarbij nieuwe, verse, ronde balleltjes worden geplaatst.
precisie is hierbij onontbeerlijk: je wil niet dat bepaalde pinnen wel en andere pinnen geen contact maken.

in de modder zijn geval moest hij eenvoudigweg het moederbord schoonmaken en de nieuwe processor eropplaatsen.

indien hij de juiste apparatuur had, een werkje van minder dan een uur.
echter, als je dit laat doen ben je toch minstens 250 euro kwijt!

voor een PC'tje van 250 euro...zou ik toch eerder opteren voor die 500 euro deal van Dell ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.