Asus staat geheugenupgrade Eee PC toch toe

Asus heeft laten weten dat de fabrieksgarantie niet vervalt wanneer een gebruiker zijn Eee PC van meer werkgeheugen voorziet. De onduidelijkheid werd veroorzaakt door waarschuwingsstickers die op de uitbreidingsslots waren geplakt.

Asus Eee PCDe laptopfabrikant probeert in een persbericht zijn klanten gerust te stellen. De fabrikant staat alle 'toepasselijke' hardware- en software-upgrades toe, ook als deze uitgevoerd worden door een niet door Asus geautoriseerd bedrijf. Asus belooft verder dat de gele warranty void if removed-stickers in toekomstige modellen zullen verdwijnen.

Hoewel veel gebruikers de sticker negeerden, ontstond enige beroering nadat java-ontwikkelaar Cliff Biffle op zijn weblog stelde dat de verzegeling van de Eee PC in strijd was met de Amerikaanse wet. Toch gaat de verkoop van de compacte Linux-laptop voorspoedig; Asus verwacht in het fiscale jaar 2008 naar schatting 3,8 miljoen Eee PC's te kunnen slijten.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

11-12-2007 • 12:30

27

Submitter: GENETX

Reacties (27)

27
27
3
2
0
11
Wijzig sortering
Het wordt bij computers normaal gevonden dat je daar zelf uitbreidingen in installeert.
Je mag natuurlijk wel upgraden, maar als je PC daarna raar begint te doen (omdat je 533 MHz geheugen hebt gemengd met 800 MHz geheugen met verschillende timings en ondertussen ook nog even een statische ontlading hebt gehad op je harde schijf) is het toch de vraag of Asus daar garantie op moet verlenen...

De materialen daarvoor liggen zelfs gewoon in het schap bij die grote, schreeuwerige, voornamelijk rood voerende elektro-retailer uit Duitsland
Ongeveer de laatste plaats waar ik onderdelen zou halen. De prijs is niet zo gunstig (wat betreft de computeronderdelen!), technische kennis is 0 komma nakkes dus even overleggen is er ook niet bij en overall krijg ik geen blij gevoel van de manier waarop zij spullen verpakken...
Asus geeft dan ook geen garantie op je nieuwe onderdelen. Als je je neiuwe dimm eruit haalt zou de laptop weer naar behoren werken. Bij Asus is het zelfs zo dat je je eigen meuk er best in mag zetten, zolang je je eigen meuk er maar uithaalt voor een RMA. Sterker nog, ze geven geen garantie als het niet terugkomt omdat je het er in laat zitten. Ze zullen je eigen module er uit gooien om te testen onder de garantie condities.

Verder: Hoevaak gaat het geheugenupgraden verkeerd? Timings en snelheid maakt niks uit, die worden toch automagisch teruggeschroeft. Verder zal DDR ook bij So-Dimm niet passen in een DDR2 slot. Verder weet de handige buurjongen wel hoe en wat. Anders is het nl geen handige buurjongen. :+ Een leek zal nooit zijn laptop openmaken. Een leek zal nooit zomaar een doos bij MM halen. Die zal altijd of de verkoper of een buurjongen inschakelen om hem te helpen. Heel groot acht ik de kans op problemen dus niet.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 23 juli 2024 11:35]

Ik dacht eerst ook 'timing en snelheid maken niet uit', totdat de PC van mijn ouders raar ging doen na een geheugen upgrade. Hij wou niet meer fatsoenlijk opstarten.

Ouders hadden toen een nieuwe PC besteld toen mijn broertje het geheugen toch veranderde. Daarna deed hij het weer vrolijk. Dus die nieuwe PC was eigenlijk overbodig. :)
Maar heb je ook getest of het daar aan lag? Of was het geheugen dat incompatible was of gewoon brak? Ik heb zelf ook ooit geheugen gehad dat neit goed werkte. Een module met andere merk chips met dezelfde specs werkte wel prima. En dat was DDR-266 en DDR-400 samen. Was overigens wel ondersteunign tot 133MHz FSB @ Athlon XP 1800+

[Reactie gewijzigd door GENETX op 23 juli 2024 11:35]

In mijn MSI laptop is ook gewoon 1GB geheugen extra gezet door de verkoper. De verkoper is geen geauthoriseerde MSI reparateur. Toen ik echter zelf mijn BIOS kapotgeflasht had, heb ik dat ding gewoon met die extra GB geheugen opgestuurd naar MSI en is het hele moederbord onder garantie vervangen. (ja, ik had duidelijk in de probleemomschrijving gezet dat het na een BIOS flash stuk was, geen wijzende vingers graag).
Zolang de door jou geplaatste extra hardware niet de oorzaak van het probleem is, is er nog gewoon sprake van garantie. Halen ze echter je DIMM eruit en de laptop werkt gewoon naar behoren, dan mag je dokken voor de onderzoekskosten, verzendkosten, etc.
Het zou toch ook erg zijn als je daardoor je garantie verliest. Dan had Asus ervoor moeten zorgen dat uitbeiding helemaal niet mogelijk was, of zelf een dienst daarvoor moeten opstarten (zoals Apple dat doet met accu's van iPod's).
Hmm, ga maar eens kijken bij je plaatselijke computerboer. Ook op gewone desktops van bijvoorbeeld PB en ACER zitten stickers met "warranty void if removed" geplakt. Het is dus niet toegestaan om (binnen de garantie) dingen als geheugen of pci-kaarten op te waarderen/aan te sluiten (!)


(typfoutje verwijderd)

[Reactie gewijzigd door Kyokushin op 23 juli 2024 11:35]

Het gaat daarbij om de garantie op het systeem als geheel, niet op de losse onderdelen. Op de losse onderdelen heb je altijd garantie. Ze geven alleen geen garantie meer op de werking van het systeem als geheel als jij daaraan hebt zitten knutselen.
En toch betwijfel ik sterk of het doorbreken van een dergelijke verzegeling daadwerkelijk zal leiden tot verlies van garantie. Het wordt bij computers normaal gevonden dat je daar zelf uitbreidingen in installeert. De materialen daarvoor liggen zelfs gewoon in het schap bij die grote, schreeuwerige, voornamelijk rood voerende elektro-retailer uit Duitsland (om even te voorkomen dat ik hier reclame moet gaan maken...)
Prima, mee eens, sterker nog, mocht ik ooit opgescheept worden met een Acer of een PB pc dan zal het eerste zijn wat ik doe kijken of er nog wat te upgraden valt, net als de mensen die in het artikel genoemd worden hebben gedaan.

Echter, 90% van alle desktops die bij een winkel als Dixons en BCC gekocht worden gaat naar een gewone thuisgebruiker, en ik denk dat die wel 2 keer nadenkt voordat hij zoiets gaat (of laat) doen, hij koopt tenslotte een computer voor veel geld in de winkel, die moet toch meteen goed zijn?

Maar denk bijvoorbeeld ook aan het besturingssysteem. Je mag een laptop waar Vista pre-installed op staat ook niet zomaar formateren en Win XP installeren. Als je dan belt voor een probleem zeggen ze dat het systeem gemaakt is voor win Vista en dat het je eigen schuld is (persoonlijke ervaring). Dat is eigenlijk hetzelfde, behalve dat ze er hier voor de zekerheid een stickertje over heen hebben geplakt zodat je de verandering niet ongedaan kan maken
Je mag een laptop waar Vista pre-installed op staat ook niet zomaar formateren en Win XP installeren.
Wat een baarlijke nonsens, natuurlijk mag dat wel. Wie zou het je moeten gaan verbieden, en op grond van wat?
Als je dan belt voor een probleem zeggen ze dat het systeem gemaakt is voor win Vista en dat het je eigen schuld is (persoonlijke ervaring).
Kijk, dat is andere koek. De fabrikant is niet verplicht jou te helpen met problemen met je zelf geïnstalleerde besturingssysteem, dat zou te gek worden. Alleen als je kunt aantonen dat het een hardwareprobleem is, dan is het een andere zaak, want dat valt gewoon onder de garantie. De verkoper kan uiteraard moeilijk gaan doen ("volgens mij ligt het aan Windows") dus je moet inderdaad zeker weten dat e.e.a. goed werkt voordat je zelf spul gaat installeren (en wat dat betreft ben je daarna natuurlijk op jezelf aangewezen). Zodra je Windows vervangt ben je echter zelf OEM geworden.
Dat is eigenlijk hetzelfde
Nee, het is niet vergelijkbaar. Een hardware-upgrade en een software-upgrade zijn van een heel andere orde. Dubieuze uitzonderingen daargelaten (firmware upgrades e.d.) kun je een systeem immers niet fysiek stuk maken door software te vervangen.

Het is "hetzelfde" in de zin dat we het over garantie over de werking van "het hele systeem" hebben, maar er is garantie en garantie. Als je garantie op de hardware krijgt is die niet plotseling ongeldig omdat je een ander OS installeert, hoe graag de fabrikant je dat ook misschien wijs zou willen maken. Dat de OEM-ondersteuning voor het systeem als geheel komt te vervallen is andere koek.
ut mag idd, wel (mist je een nieuwe licentie koopt), .... (oem heeft geen downgrade rechten)...

MAAR idd je wordt zelf OEM (en misschien is dat maar goed ook, want op mijn acer bijv, had ik maar 60dagen garantie op de software-werking

(heel toevallig ook de duur van de versch trial software).
Het wordt bij computers normaal gevonden dat je daar zelf uitbreidingen in installeert.
Er is wel een groot verschil tussen het "normaal" vinden en het ook daadwerkelijk kunnen. Een grote groep gebruikers zou prima tot de handeling in staat zijn, of wint bij twijfel advies in. Helaas is er ook een grote groep gebruikers die het voor elkaar krijgt om alles te slopen. "Handle with Care" wordt gezien als "Zal dus wel goed ingepakt zitten" en als je handige buurjongen met een paar instellingen zijn computer 2x zo snel kan maken, dan moet het zeker 3x kunnen zonder technische kennis.

Het voordeel van zo'n sticker is dat sommige mensen gelukkig uit de kast blijven. Mensen die weten wat ze doen zijn ook geen gevaar voor de machine, vooral mensen die denken dat ze het weten ;)
voor jou en voor mij wel ja, e voor andere ervaren gebruikers ook.

Maar voor al die mensen voor wie de PC nog steeds een grote magische doos is waar leuke geluidjes uit komen is het minder gebruikelijk lijkt me ;)

In principe heeft Asus wel gelijk lijkt me, als je zelf aan je systeem gaat lopen prutsen kunnen zij daar moeilijk nog verantwoordelijk voor zijn. Maargoed, 'waranty void' klinkt meteen weer zo definitief en is dus wellicht wat misleidend..

[Reactie gewijzigd door Xyzar_ op 23 juli 2024 11:35]

't gaat er vooral om, die mensen die denken 't te kunne maar eig nix weten... als je zulke mensen er mee kunt afschrikken is 't gewoon een bescherming tegen zichzelf ...

WIJ 'echte' tweakers weten doorgaans toch wel beter.
en denken er ook over na (om tot de conclusie te komen dat we zulke regels gewoon naast ons neer kunne leggen (deels ook omdat wij weten hoe ding terug te zetten voor wel garantie claimen ... of op sites als tnet lezen wat en dat dingen al dan niet gewoon wettelijk niet kloppen..
BiG-GuY Moderator Wonen & Mobiliteit @Kyokushin11 december 2007 13:11
Het is wettelijk in Nederland gewoon toegestaan hoor, om dingen toe te voegen aan je systeem. Die sticker zit er alleen om mensen af te schrikken. Ik weet het want ik verkoop die dingen. Fujitsu doet het ook.

[Reactie gewijzigd door BiG-GuY op 23 juli 2024 11:35]

Ik vind het wel goed, maar ik vind dat de garantie niet moet vervallen als je de sticker wegdoet, maar wel als het aan jou ligt dat je het er verkeerd ingestoken hebt, dat zou dan weer een andere zaak zijn.
Eerst al hun excuus voor de gpl overtreding, nu het garantiestickertje rechtzetten, Asus is iig bezig met het luisteren naar klanten :)

Zeg nou zelf, er zijn toch meer dan genoeg fabrikanten die dit doen of waar het zelfs algemeen bekend van is, maar die er geen r**t aan doen?

Asus doen iig er iets aan, kun je van veel andere niet zeggen. In 1 keer goed is natuurlijk beter, maar toch vind ik Asus het nog veel netter dan dan vele andere die niet eens de moeite doen om naar kritiek te luisteren.
Asus houdt zich altijd al meer aan de wetten heb ik het idee. Zo worden laptops ook standaard voorzien in Europa van 2 jaar garantie die de EU voorschrijft. Deze upgrade optie vond ik dan ook al heel vreemd aangezien ze normaal bij andere laptops geen enkele moeite doen.

Zelf heb ik ook geweldige ervaring met garantieafhandeling (had geen garantie door ranja eigenlijk, krijg omdat een onderdeel neit leverbaar is gewoon een neiuwe!). Ik ben ook van mening dat Asus een echt A-merk is en zich ook zo gedraagt. De Eee PC beschouw ik nu even niet als normale laptop, maar in dat segment heeft Asus niet echt budget laptopjes. Ze kosten net wat meer, maar ze zijn het ook gewoon waard voor de mensne die net even wat verder kijken.
Geweldig. dan ros ik er van de week gelijk extra ram in...

@Genetx
De eee PC kun je als een normale laptop beschouwen alleen wat kleiner. Ik draai er zelf XP en Microsoft Office op en dit draait normaal. Het enige wat afwijkt van een normale laptop is dat je een solid state disk hebt in plaats van een harddisk...

kijk je naar de hardware: Celeron M 900Mhz (afhankelijk van Bios versie afgeklokt op 900Mhz of 630Mhz), 512MB RAM (2GB max), 4GB Solid State Disk, 3x USB 2.0 + EDR, webcam, VGA out

Lijkt me een normale laptop (afgezien van de wat lagere resolutie) ;-)
Externe harde schijf er aan hangen en je hebt een fijne laptop, maar zouden mensen hem dan niet meteen op 900 MHz zetten als het dezelfde (Celeron M 900 MHz) processor is?
ligt eraan. op 630 MHz doe je wel langer met de batterij.
Ik bedoelde normale laptop meer in het geval van een echte laptop met groot scherm. De EeePC zie ik meer als compacte leuek internet laptop, de 15,4" ed zijn meer een soort van desktop vervangers voor sommige mensen. Je ziet al veel laptops voor 500-600 euro. Dat is een prijsklasse die Asus niet bedient en zit daar dus boven. Echter krijg je ook wat meer terug, net als bij Sony. Het is wat duurder, maar je krijgt ook neit de goedkoopste troep. De EeePC valt wat dat betreft toch in een andere groep.
Is deze al te koop in NL eigenlijk, hoe meer ik het zie, hoe meer het aantrekt!
Anoniem: 127234 11 december 2007 15:39
Ik heb een Acer HTPC. Daar hangt idd zo'n stickertje op.
Heb voeding stuk gehad. Opgestuurd voor herstelling (Acer betaalde alles).
Teruggekregen met verbroken stickertje...
Het toestel bleek nog niet te werken
mmm dus het eerst wat ik gedaan heb is de kast even opengedaan om eens te piepen }>
Ik dacht als de zegel toch verbroken is ...
Heb hem daarna teruggestuurd, de nieuwe voeding deed het blijkbaar ook niet goed.
Geen klachten gehoord van verbroken zegel...
uit de press-release:
ASUS is taking steps to make sure that the seals in question are no longer used in its products that are intended to be sold in any country where these stickers are not permitted.
doet vermoeden dat het restriciteve beleid waar mogelijk intact zal blijven
Ik vraag me af of zo'n "Warranty void if removed" sticker wel enige wettelijke grond heeft in NL.
Ik ben toch niet verplicht om engels te kennen als ik een apparaat koop.
(en een sticker "Uw garantie vervalt als u deze sticker verwijderd" ben ik nog nooit tegengekomen).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.