Doodvonnis PHP 4 getekend

Op de PHP-website valt te lezen dat versie 4 van PHP nog tot 31 december van dit jaar ondersteund zal worden. Volgens de ontwikkelaars van PHP moeten alle PHP-gebruikers de overstap naar PHP 5 gaan maken.

phpDe eerste officiële release van PHP 5 werd op 13 juli 2004 vrijgegeven. Sindsdien konden gebruikers van de populaire programmeer- en scriptingtaal kiezen welke PHP-versie ze wilden gebruiken: versie 4 of versie 5. Beide versies werden namelijk onderhouden door de PHP-ontwikkelaars. Nu heeft men echter besloten dat het genoeg is geweest en vanaf het einde van dit jaar zal PHP 4 niet langer officieel ondersteund worden. Dit betekent dat er geen bugs meer opgelost of nieuwe features toegevoegd worden; wel zullen tot en met 8 augustus 2008 veiligheidsgaten gedicht worden. Na die datum valt het doek echter definitief en zullen ontwikkelaars de overstap naar PHP 5 moeten maken. Tegen die tijd zal mogelijk een testversie van PHP 6 beschikbaar zijn, zodat ontwikkelaars hun tanden ook daarop kunnen stukbijten.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

13-07-2007 • 17:44

84 Linkedin

Submitter: --MeAngry--

Bron: PHP

Reacties (84)

84
75
38
25
1
0
Wijzig sortering
Ik vind zelf dat de PHP ontwikkelaars nog lang 2 versies onderhouden hebben, ik was al bijna gewend aan de optie om te kiezen tussen PHP5 en 4 :)

En zelf nu met stopt met het onderhouden van PHP4 kun je nog niet zeggen dat men versie 4 zo maar de nek omdraait - men blijft het ten slotte nog ruim 1 jaar onderhouden que veiligheidsbugs.

Maw: Je hebt nu 1 jaar lang de tijd om je PHP-scripts te testen en om te zetten naar PHP 5 (of de overstap voorbereiden als de hostingprovider nog op PHP 4 zit...)
Zie ook het GoPHP5 initiatief, dat kort hiervoor aangekondigd is. Het doel is om zoveel mogelijk PHP projecten naar PHP5 te krijgen en zoveel mogelijk hosting bedrijven PHP5 te laten ondersteunen, zodat het mogelijke verlies aan marktaandeel niet te schadelijk is.
Dit is zeer positief. Ik vond het al zonderling dat een project twee versies blijft ondersteunen.
PHP is een taal die nog steeds in de lift zit, en ik kan me best voorstellen dat niemand bij PHP staat te springen om over de gehele projectlijn PHP 4 en PHP5 te gaan debuggen en ondersteunen en daarbovenop PHP 6 te gaan ontwikkelen. Gezien de omvang van het project zou dat een hele hoop risico's met zich gaan meebrengen.

Zeggen 'Waarom zou ik upgraden als php 4 ook werkt?' heeft trouwens ook geen zin. Waarom lezen we tweakers dan niet in gopher in plaats van in http? En waarom produceren we dan al die moderne wagens? Die karretjes van de jaren 50 kan je toch ook blijven maken? En we hebben telramen dus waarom computers. Innovatie loopt gewoon door. Het kan soms wat vervelende problemen met zich meebrengen, maar pc's waren ook niet meteen wat ze vandaag waren.
Anoniem: 71452
13 juli 2007 20:23
stilstaan is achteruitgaan. Zeker in de IT wereld.

En het heeft mijns inziens dan ook weinig zin om (ver)oude(rde) technieken tot in de eeuwigheid te blijven ondersteuen.

Bovendien wordt er in deze meer dan tijdig bericht dat de ondersteuning zal wegvallen vanaf datum x.

Logisch gevolg van de constante evolutie van (web)technieken dit.
Dus dit jaar moet MyReact 1.9.5 wel uitkomen :+ . Blijft leuk spul :P

Verder komt dit een beetje als een schok aan. Hopelijk gaat mijn hostingprovider niet opeens over op PHP 5, maar hoor ik het wel op tijd....
Want mijn oude site is nog niet geschikt voor PHP 5, en de nieuwe versie wel die bijna af is... (en wat belangrijke feats mist)

Naja, opzoch wel fijn dat die registerglobals nu echt gedwongen gaan worden. Ik raak al emotioneel als ik nog ongedefineerde variabelen zie.... :'(
Anoniem: 122079
13 juli 2007 17:48
Jammer dat veel webhosters nog steeds de overstap naar PHP5 nog niet hebben gemaakt.
Ik hoop dat dit ze aanzet om snel over te stappen.
PHP5 is niet backwards compatible, sterker nog er zijn zelfs gedragsveranderingen tussen 5.0 en 5.1
Een webhost zal users dus moeten migreren naar PHP5 omdat een upgrade veel sites stuk kan maken.
En dat komt niet per se door brakke PHP scripts.

Verder is PHP5 pas vanaf 5.2 echt stable/mature, aldus de mensen van PHP zelf. En PHP 5.2 in november 2006 gereleased.

[Reactie gewijzigd door elmuerte op 13 juli 2007 18:12]

Niet backwards compatible?

Ik ben overgestapt van 4 naar 5.0 naar 5.1 op ~25 websites, en er was er maar 1 die problemen gaf, en dat was een instelling in de php.ini wat bij php4 ook 'fout' stond...

Ofwel: Ik heb een paar honderd scripts zonder enige wijziging overgezet naar php5, en alles werkt foutloos.
Het voornaamste probleem zit bij de shutdown routine van PHP. De volgorde van object destruction, shutdown functions, en native resources cleanup is een aantal 2 keer verandered (in 5.0 en in 5.1).
En zo zijn er nog een aantal vervelende niet volledig gedocumenteerde veranderingen.
De continuiteit is in PHP soms ver te zoeken, net zoals bij MySQL.

Anyhow... ik zie ook liever alleen PHP 5 (vanaf 5.1.3) dan meerdere actieve branches.

[Reactie gewijzigd door elmuerte op 14 juli 2007 00:39]

aan de ene kant ben ik wel blij dat hosters nog niet allemaal over zijn gestapt op PHP4. probleem met PHP5 is dat al je oude PHP4 code niet meteen werkt.

debug is veel werk en soms komen de fouten niet meteen naar boven. erg vervelend indien je php in een business-critical systeem zit.
Bij het hostingbedrijf waar ik beheer doe hebben klanten de keuze om PHP4 of PHP5 te gebruiken, dit kunnen ze ook zelf instellen, en binnen een VHost kunnen ze door bestanden als .php4 of .php5 te uploaden ook nog kiezen per script welke versie ze gebruiken. Tot nu toe is de stand nogal karig uitgevallen voor PHP5: 1 VHost van de 400 linuxhostingpakketten op die server maakt gebruik van PHP5, en dat is ook nog eens degene van het hostingbedrijf zelf...
zeg eens, waarom vind je het jammer als het doel met php4 ook bereikt wordt :?
Het is natuurlijk positief als de mensen bij Zend (en anderen natuurlijk ;), die nog steeds zitten te zweten om php4 op orde te houden, nu kunnen worden ingezet om php5 te verbeteren en/of aan v6 kunnen werken.

Toegeven, voor ons ook een kluifje om onze grofweg 30 overgebleven php4 sites te controleren en over te zetten, dus superlollig is het allemaal niet, maar het zat er al een jaar of drie aan te komen, en nu is het moment daadwerkelijk bereikt.

Niet altijd even leuk, maar wel voorspelbaar én verstandig!
jouw doel misschien...
sommige mensen willen nou eenmaal iets meer.
beetje bot gezegd. andere mensen is PHP4 voldoende, jouw reactie suggereert dat je aan die behoefte niet moet voldoen, en die van mensen die meer willen wel..

gewetensvraag: ben je zelf wel eens tevreden? (bedenk dan dat mensen met php4 dat ook waren)
PHP5 heeft bijzonder veel verbeteringen. OO ondersteuning is op hetzelfde niveau getrokken als Java/.Net, ondersteuning voor SOAP webservices en XML DOM behoren nu ook tot de kern, en er zijn ontzettend handige functies bijgekomen. Dat zijn dingen waar veel PHP pakketten nog vanaf moeten blijven - of omheen moeten werken - omdat webhosters weigeren PHP5 te ondersteunen.

De meeste applicaties draaien direct op PHP5, de lijst van incompatibile zaken is - op de XML functies na - niet schikbarend. Als je daar tegenaan loopt is de kans groot dat eerder je eigen code brak is, dan er zoveel erge dingen veranderd zijn. Ik denk wel dat dit de acceptatie van PHP5 een tijd heeft tegengehouden.

Op de vraag "ben je wel eens tevreden, dan was men met php4 ook" kan ik alleen maar zeggen dat we met Windows 95 ook tevreden waren. De tijd gaat wel door, als met al dat J2EE en .Net geweld is het goed dat PHP ook bij blijft! Je kunt niet eeuwig vasthouden aan een scripttaal met matige OO ondersteuning, wat PHP5 gelukkig veranderd heeft.

[Reactie gewijzigd door YaPP op 13 juli 2007 19:45]

OO ondersteuning is in PHP5 zeker niet rechtgetrokken tot Java of .NET er zijn nog steeds een hoop methodes niet ondersteund worden door PHP5.
OO-ondersteuning mag in PHP5 dan wel nog steeds niet net zo goed zijn als in andere talen, het is wel gigantisch verbeterd. Trouwens, dat was ook helemaal het punt niet, het punt was dat PHP4 gewoon redelijk achterhaald is en PHP5 allang stable is, dus webhosts zouden gewoon over moeten stappen. Er zijn maar bijzonder weinig dingen die in PHP5 niet compatible zijn met PHP4, dus die overstap had allang gemaakt moeten worden; desnoods blijven ze, zoals zoveel hosters doen, PHP4 en 5 naast elkaar draaien tot de sites die ze hosten allemaal werken in PHP5. :)

Ik hoop in elk geval dat de overgang tussen PHP5 en 6 wat sneller gaat, aangezien ik hoge verwachtingen heb van PHP6. :)
mensen die php4 voldoende vinden kunnen net hetzelfde doen met php5, dus je reactie slaagt niet op veel ;)
@progster
dus jij kan out-of-the-box mysql programmeren met PHP5...
Anoniem: 22738
@abraxas14 juli 2007 14:03
jouw doel misschien...
sommige mensen willen nou eenmaal iets meer.
Dat gaat alleen op voor individuele hobbyisten die het thuis op hun eigen PC installeren, niet voor bedrijven. Als je een complexe PHP-applicatie hebt ontworpen, gebouwd en in productie hebt gezet waar duizenden mensen gebruik van maken ga je niet "voor de lol" een nieuwe versie installeren omdat daar meer features in zitten die je voor je huidige applicatie niet eens gebruikt met de kans op deprecated features, dus RAMPZALIGE gevolgen voor je bedrijf.
De bedrijven met duizenden gebruikers zouden waarschijnlijk hun eigen server hebben, en niet virtual hosting :+
Na een aantal jaar ondersteuning moet toch een maal het doek vallen. Bij sommige bedrijven vind ik dat dit veel te snel gebeurd maar ik denk dat bijna 5 jaar meer dan genoeg is geweest om gebruikers de overstap te laten maken
Toch snap ik het niet helemaal...

PHP was toch de snelle, dynamische, agile taal, voor 'developers' die niet houden van te veel regelgeving?

Dit in de veronderstelde tegenstelling tot omgevingen die dikwijls door PHP'ers bestempeld worden als over-designed en daarbij bloated en log. De vergelijking met een dinosaurus wordt daarmee niet altijd vermeden.

Het voordeel van PHP zou dus zijn dat je snel kunt inspelen op nieuwe technieken, terwijl je door de logheid van een platform als (b.v.) Java EE altijd achterloopt op de ontwikkelingen (aldus de PHP'ers).

Waarom hebben PHP gebruikers dan 5 jaar nodig om de overstap van slechts 1 major revisie te maken???
Anoniem: 92624
@flowerp16 juli 2007 09:31
PHP 4 is gewoon verleden tijd.
Je gaat als 'core developer' toch niet meer ontwikkelen aan php 4, terwijl 6 al op de tekentafel ligt.

Als je als programmeur wilt blijven ontwikkelen op php4 kan dat. En er zal heus nog wel een actieve gebruikersgroep blijven die eigen patches en functionaliteit schrijft, maar de overstap naar 5 is niet bijzonder moeilijk.
Door het updaten van je code door een paar reguliere-expressies kun je je php4 applicaties al richting 5 converteren.
Anoniem: 87964
@flowerp16 juli 2007 09:34
Hier een PHP ontwikkelaar. Ik denk dat de gemiddelde PHP ontwikkelaar hetzelfde als mij denkt. De overstap van PHP4 naar PHP5 is in princiepe helemaal niet moeilijk. Echter zijn er wat wijzigingen geweest (zoals doorgeven van variables aan subfuncties etc) waardoor je niet altijd een PHP4 applicatie in een PHP5 omgeving kan stampen zonder problemen. Ik denk dat de meeste ontwikkelaars al over zijn naar PHP5 (zo niet shame on you ;)). Dit heeft meer support te maken en niet zozeer de overstap dat de developer die niet kan maken. Zelfde dat nog soms Windows NT4 nog wordt gedraaid om support te houden voor die applicaties en niet zozeer dat de systeembeheerders niet KUNNEN overstappen.

Ik heb zo bijv. op werk nog een server draaien waar PHP4 op draait, hier draaien gewoon veel applicaties op dat we niet 123 kunnen overstappen. Echter mijn applicaties zijn allang PHP5 gereerd (zolang ik ze al schrijf). Dus nu komt een nieuwe server kan ik zonder problemen over.

Ik denk dat je het zo moet zien, dat het niet zozeer de developers zijn. Maar het oude meuk wat nog niet over is gezet of oude servers etc.
Ik weet niet hoor... Ik heb PHP altijd al een beetje zo-zo gevonden. Het bevordert pragmatisch denken (en dat is niet goed) en daarbij heeft PHP een ENORME legacy-laag met zich mee te zeulen.

Daarnaast is het geen gecompileerde taal, en specifiek aan HTTP gericht. Dat beperkt respectievelijk de performance en de inzetbaarheid. Hopelijk nemen ze in PHP6 java of .NET als voorbeeld door gewoon opnieuw te beginnen met iets dat in bijna alle situaties alleen voordelen biedt.
Op zich heeft een scripting taal nogal wat voordelen omdat je wijzigingen direct zijn. Compileren is mooi voor de desktop maar omslachting voor websites.

En voor PHP6... misschien / hopelijk komt er ondersteuning voor namespaces :9
Op zich heeft een scripting taal nogal wat voordelen omdat je wijzigingen direct zijn. Compileren is mooi voor de desktop maar omslachting voor websites.
Met die ene zin verwoord je mooi het beoogde publiek voor PHP: mensen die real-time veranderingen aan live web-sites willen programmeren hebben over het algemeen geen erg business critical site in de lucht te houden.

Voor persoonlijk homepages waarbij de hele development omgeving bestaat uit notepad, een ftp programma, en de live-server zelf is dit een voordeel ja. Voor elke andere web application is het alleen maar een nadeel dat zoiets überhaupt mogelijk is.

Vergis je niet. Compilen is niet een noodzakelijk stap die nu eenmaal nodig is, maar een techniek die men juist expliciet ontwikkeld heeft om problemen met geïnterpreteerde talen op te lossen waar men al 30 jaar geleden tegen aanliep. Dat jij daar niet het voordeel van inziet zegt meer over jou dan over de techniek zelf.
Met die ene zin verwoord je mooi het beoogde publiek voor PHP: mensen die real-time veranderingen aan live web-sites willen programmeren hebben over het algemeen geen erg business critical site in de lucht te houden.
Programmeren aan live web sites is natuurlijk uit den boze. Maar in je ontwikkelomgeving is het reuze handig als je niet eerst een build en deploy hoeft te doen om te zien of je code goed werkt.
in je ontwikkelomgeving is het reuze handig als je niet eerst een build en deploy hoeft te doen om te zien of je code goed werkt.
Gelukkig hoeft dat dan ook helemaal niet in Java EE in development mode. Je kunt gewoon dingen in je view veranderen (componenten weghalen, toevoegen, EL expressies wijzigen). Ook in Java code kun je veel dingen wijzigen, zij het iets beperkter; je kunt zoveel code in een method wijzigen als je wilt. Verander je echter iets aan de structuur van de class dan zul je wel je AS moeten herstarten.

De build en deploy stappen die je noemt zijn overigens triviaal. Eclipse doet zowel de building als het deployen incrementeel en hot. Daar merk je niets van. Het is absoluut niet zo dat bij elke wijziging je hele project overnieuw gebuild moet worden. Als ik iets in een .java file wijzig en save, dan compiled en deployed Eclipse het onmiddelijk op de achtergrond. De tijd die daar in gaat zitten is zo gering, dat alles al volledig gedaan is voordat ik uberhaupt met mijn muis van de editor naar de web-browser kan gaan.
Hangt van je website af. De websites waar ik aan werk zijn over het algemeen bedoeld om langere tijd te draaien zonder dat de code veranderd wordt. Realtime wijzigingen in de code zijn dan eigenlijk meer lastig dan gewenst.
Anoniem: 82930
@Tombatore13 juli 2007 21:50
Namespace-ondersteuning is er al... sinds vandaag om precies te zijn. Het is dus meer dan enkel "wat features", al stel ik mij toch de vraag of het teveel werk gevraagd was om dit reeds in PHP 5 te voorzien.
Leg je er maar bij neer: PHP6 zal niet veel anders zijn dan PHP5. Er zullen wat features aan toegevoegd zijn (unicode!), maar het systeem an sich blijft identiek. Gelukkig zijn er ook mensen die wat jij bestempeld als negatief, positief zien.
Eindelijk!! hoef ik ook geen rekening meer te houden met php 4 :D
Onzin, IE6 is ook al lang voorbijgestreeft door IE7. Toch gebruiken nog vele mensen dit en ik denk dat dat met dit ook niet in een klap anders zal zijn. Straks krijg je natuurlijk weer het zelfde. Pas je code maar weer eens aan aan PHP6.
PHP4 is strax niet meer ondersteund
Je kan het dan beter vergelijken met IE5 en daar hoef je idd geen rekening mee te houden
Mogelijks een goede impuls voor een hoop (voornamelijk) kleinere projecten. Kunnen ze duidelijkheid scheppen: geen zin om code te herschrijven? Doek erover en geen halve beloftes over upgrades in een nabije of verre toekomst. Anderen zullen het juist aangrijpen voor een serieuze rewrite.

Toch mooi hoe je iets positief kan interpreteren :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee