Freeloader voor Wii op de rol voor eind juni

De PlayStation 3 is de enige courante spelconsole die regiovrij is, maar het bedrijf Datel - bekend van allerlei console-accessoires - wil daar voor de Wii verandering in gaan brengen met de Wii Freeloader.

Nintendo is geen voorstander van importgames, maar kon niet verhinderen dat voor de vorige generaties consoles fans massaal spellen in het buitenland kochten. Met de Gamecube probeerde het bedrijf daar voor het eerst een stokje voor te steken, maar toen ontwikkelde Datel al een eerste versie van de Freeloader, die het mogelijk maakte games uit verschillende regio's op één console te draaien. Het bedrijf heeft nu aangekondigd aan een nieuwe versie van de Freeloader te werken die bedoeld is voor de Wii. Bij de introductie van de eerste editie voor de Gamecube bleken er nog wat kinderziektes aanwezig te zijn, maar die raakten uiteindelijk opgelost. Wellicht zal het bedrijf dan ook van zijn fouten geleerd hebben. Tegenover de website Spong.com zou Datel verklaard hebben dat de Wii-freeloader in de komende twee weken gelanceerd zal worden, maar een prijskaartje wilde het daar nog niet aan vasthangen.

Freeloader voor Gamecube

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

14-06-2007 • 08:46

39 Linkedin

Bron: NGC France

Reacties (39)

39
38
15
8
0
17
Wijzig sortering
Ik mag dan nu wel behoorlijk oud klinken, maar:
Nintendo is geen voorstander van importgames, maar kon niet verhinderen dat voor de vorige generaties consoles fans massaal spellen in het buitenland kochten.
De amerikaanse versie van de SNES had toch wel een ander formaat cardrides dan de europese versie, deze pasten dus fisiek al niet in de andere SNES. Hiervoor had je wel weer een adapter voor zodat je amerikaanse cardridges in je europese SNES kon spelen (in de adapter ging dan een europese cardridge en vervolgens de amerikaanse die je wilde spelen). Nintendo probeerde het op die manier des tijds al te verhinderen.
Anoniem: 130184
@Qwerty-27314 juni 2007 11:17
Zelfs USA NES games werken zonder converter ook niet in een PAL NES dus ik snap eigenlijk al helemaal niet waar dat stukje tekst op zou moeten slaan :?
Er staat ook nergens dat ze het niet probeerden te hinderen. Ze probeerden het wel degelijk. Het lukte alleen niet zo best.
Op zich is dit voor gamers natuurlijk leuk. Maar ik denk dat het voor Nintendo kinderachtig makkelijk is om garantie- en gebruikers-voorwaarden op te stellen die zo zijn ingericht dathet gebruik van dergelijke software niet mag op hun machines. De vraag is dan natuurlijk hoe houdbaar dergelijke voorwaarden zijn in de rechtbank.

Tja, vooral bij Nintendo geld dat heel veel spellen in bijvoorbeeld Japan nooit het daglicht zien in de rest van de wereld. Goed, een hoop van die spellen heeft weinig markt in de rest van de wereld maar er zitten ook hele goede spellen bij. Aan de andere kant zullen Japanse adventures voor de Wii weinig geimporteerd worden zelfs als je ze kunt spelen met de freeloader ivm taal. Het is daarom alleen echt handig als je ermee spellen kunt krijgen die in je eigen land nog niet voorradig zijn. Aangezien Europa door zijn bureacratie stelsel meestal aan het eind van de uitgavemarkt ligt met spellen en films zullen dergelijke zaken zeker in Europa aftrek vinden.

Overigens is het concept niet nieuw, er waren al converters ten tijde van de SNES en NES console. Alhoewel dat meestal grote bakken hardware waren omdat de cardridges fysiek erg afweken.
Dat de spellen hier altijd als laatste komen ligt niet aan de bureaucratie in europa, maar aan de manier waarop Japanse bedrijven naar Europa kijken. Het is bij hun een bij-markt. Ze spreken vaak over drie marken: Japan, USA en 'de rest van de wereld'.
Anoniem: 220836
14 juni 2007 12:50
Voor de genen die het niet snappen, of het niet willen snappen....
Uit diverse marktonderzoeken blijkt dat je dus je afzet markt per regio moet instellen, en dus zo'n regio spel tegelijkertijd met t marketing daarvan released. Dus stuk voor stuk zodat het zo min mogelijk verlies kan lijden. Als dat zo is,.. en dat gaat gepaard met een initiele verkoop prijs door eventuele kosten. Ook het niet releasen van diverse games in EU, en Amerika heeft hiermee te maken. Het is te duur om zo'n typisch Japanse spel te vertalen (niet allen taal, maar ook gewoontes zodat ze te begrijpen zijn) en dan te gaan verkopen in NL zodat er 20freaks van kunnen genieten.
Volgens mij werken de maatregelen van consolemakers tegen importgames juist contra-productief. Als je op een niet-gekraakte Wii géén importgames kan spelen, en op een gekraakte Wii wél, en je hebt dan ook nog eens de voordelen van homebrew en je kunt illegale games spelen, als je dat wilt, dan is het kiezen niet zo moeilijk meer, lijkt me?

Nintendo zou eigenlijk blij moeten zijn met de Freeloader :P
Nou, precies. Ik snap niet waarom Nintendo hier moeilijk over doet. Geld is toch geld? Of mensen nou hun spellen in NL kopen of in Japan. Bovendien komen veel Japanse games gewoon niet uit in de VS en Europa, dus wat moet je dan als consument? Verder zie ik ook weinig reden om een spel te gaan importeren trouwens.

Verder ben ik het met je eens, dat die region locking ook het installeren van modchips in de hand werkt omdat het extra voordelen met zich mee brengt (en ook risico's en nadelen, maar dat ter zijde).

Waarom wil Nintendo niet dat je je games importeert? Mensen die een goeie uitleg hebben graag melden hieronder :P

Edit:
@ FriXion: Ah, ok daar kan ik in komen. Maargoed, hoe groot is die groep mensen die hun games importeert? Lijkt mij vrij klein, enkele procenten van de totale groep mensen met een Wii? Let wel: de Wii is een machine voor de casual gamer. Dat zijn meestal mensen met niet al te veel verstand van dit soort dingen (zie reclames: die mensen). No offense natuurlijk, allemaal prima, maar daarom lijkt mij de moeite die Nintendo doet een beetje overbodig: echte schade zullen ze er niet door lijden. Ach nouja, misschien zijn het gewoon een beetje conrtrol freaks daar bij Nintendo :Y)

[Reactie gewijzigd door Roger525 op 14 juni 2007 16:37]

Dit willen ze niet omdat er verschillende prijzen zijn in verschillende regio's. Als het mogelijk is om importgames te spelen, waar je ook bent, zullen alle games op de goedkoopste (Aziatische?) plekken gekocht worden en wordt de verdeling hiervan over de wereld, scheef.

Bovendien kunnen producenten van games een game 'uittesten' in een bepaalde regio, door de game alleen daar uit te brengen. Wordt de game goed verkocht, dan kunnen ze in die regio de game goedkoper maken en in andere regio's de game voor de originele prijs verkopen. Met het inbouwen van een importfunctie (of het weglaten van een importblokkering) kan dit dus niet. :)
Heb je hier geen modchip voor nodig die hetzelfde doet? :S dus is dit niet overbodig? of ligt dat aan mij
Anoniem: 215205
@stijnos199114 juni 2007 09:00
nee er zijn echter wel modchips die ook games van andere regio's kunne spelen
maar voor freeloader heb je veder niks anders nodig het is gewoon een
swap disc

de disc laad overigens geen backup games zoals een modchip doet
( nog niet in iedergeval :P )
Het grbeuik van een modchip is illegaal waardoor niet meer van de services van Nintendo gebruik kan maken (garantie vervalt + algemene voorwaarden overschreden enzo)

Freeloader is legaal, want je behoud de Wii in zijn originele staat. Daarbij vervalt dus je garantie niet en kan gebruik blijven maken van de services van Nintendo. En daarbij is Freeloader ook nog eens goedkoper dan een modchip.
Is het goedkoper? Oh, hoeveel kost de Freeloader dan? ;)
Je hebt al een modchip voor 40 euro.
Vorige Freeloader voor de GC was 20 euro ofzo, en al jaren uit voor de modchip.

Daarnaast zijn er ook mensen die helemaal geen modchip in willen bouwen of dergelijke, dan is Freeloader een mooie optie om toch imports te kunnen spelen :)
Die modchip kost naast die 40 euro ook nog je garantie. Dat kan in een ongunstig geval dus oplopen tot zo'n 290 euro wat die chip je dan kost. ;)
Vraag me af wat men bedoelt met deze freeloader:

1. Met de wii freeloader kunnen GAMECUBE games van andere regio's gespeeld worden op de Wii.
of
2. Met de Wii freeloader kunnen Wii games van andere regio's gespeeld worden.
3. Beide.
het is een freeloader die werkt op de wii om gamecube spellen te spelen.

Niet een freeloader die het mogelijk maakt om wii spellen uit andere regio's op je wii te spelen...

De meetse producten van Datel blijf je toch met een "ik ben genaait" gevoel zitten, nu moet ik zeggen dat mijn freeloader wel altijd heel goed gewerkt heeft dus dat dat voor mij geen beperking heeft maar ze blaten op de achterkant van hun producten net teveel van de toren in mijn optiek
Datel had inderdaad altijd al een freeloader voor de GameCube, en toen de Wii net uit was kwamen al reports binnen dat die freeloader gewoon werkte op de Wii (dus om Gamecube imports te spelen).

Dit wordt dus de variant om Wii imports te spelen. Het is voor mij alleen nog onduidelijk of je voor je oude vertrouwde Gamecube imports dan weer een andere loader nodig hebt of dat deze dat ook doet...
Ik denk dat je gelijk hebt dipje... Kan me nauwelijks voorstellen dat ze veel aandacht zouden besteden aan een freeloader voor Gamecube spellen.

Zelf heb ik de Gamecube versie en die heeft voor mijn doeleinden altijd bijzonder goed gewerkt. Freeloader disc erin.. booten.. wachten tot mededeling 'change game disc' of zo volgt, import spel er in en op A drukken... en zi daar het spel laadt.

Wat betreft de regiocodering. Alle tweakers die hier opmerken dat dat eigenlijk onzin is geef ik helemaal gelijk. De mensen die import spellen spelen zijn over het algemeen de beste klanten. Zijn mensen die het niet erg vinden om meer te moeten betalen, die willen gewoon hun spel spelen. Nu gaat er allerlei extra geld naar freeloader en dat soort onzin, terwijl Nintendo en de publisher van het spel dat geld ook in hun eigen zak zouden kunnen steken.

Mijn voorspelling: Binnen 10 jaar is regiocodering iets uit het verleden. Uiteindelijk komt er een fabrikant op het lumineuze idee dat je ook gewoon wereldwijd kan releasen. Doet Microsoft dat niet al? Die Japanners zijn wat dat betreft rare jongens... die naaien de Europeanen al jaren. Een spel kostte dan in Yen's, omgerekend naar Euro bijv. 14,95 euro... Werd dan 19,95 US$.. en dan 19,95 Euro! Ook bij de PS3 en Wii zie je dat vreemde prijsbeleid weer terug... Wij hier moeten altijd het allermeest betalen.
Anoniem: 222966
@4play14 juni 2007 09:40
Het is zowiezo mogelijk om gamecube spellen te spelen op de Wii... dus het gaat hier wel degelijk over een freeloader om wii spellen uit andere regio's op je wii te spelen.

Net zoals de freeloader van de gamecube vroeger die het ook mogelijk maakte om GC games van een andere regio op je GC te spelen.
ik denk nummertje 2 schat
Is Datel nu verantwoordelijk als je systeem onherstelbaar vast komt te zitten "brickt" als je een Amerikaanse firmware wat meegeleverd is met een spelletje flasht op je pal Wii?

Dit is al vaak gebeurd met een ntsc "paper mario" op een regiovrij gemodde pal Wii.

Ze mogen die vormgever van die UI overigens wel ontslaan. kanonnen wat knullig.

[Reactie gewijzigd door satoer op 14 juni 2007 09:24]

een regiovrije mod voor de Wii bestaat zowiso niet eens (met freeloader wordt het EINDELIJK mogelijk), dus ik snap niet goed waarover je spreekt :?
Die bestaat dus wel, de modchips die er voor de Wii zijn stellen in staat op kopieen van Wii spellen te spelen, ongeacht de regio van het spel.

Omdat sommige spellen een soort firmware update meedragen (zoals de PSP ook doet bijvoorbeeld) kan het zo zijn dat je met een USA spel je EUR Wii kapot maakt als ie de firmware probeert te updaten.

Ik ben dus ook wel benieuwd of deze swapdisc datzelfde probleem heeft.
Anoniem: 222966
14 juni 2007 08:53
Het ging gaan tijd worden ^^

De beste games wii-games komen jammer genoeg enkel in Japan op de markt (zowat alle games die gebaseerd zijn op een of andere anime om maar een voorbeeld te geven).

Eindelijk zal ik Hajime no Ippo en Naruto en vele andere waar ik op heb gewacht op de Wii kunnen spelen !!!

Ik ben benieuwd of het daadwerkelijk binnen de 2 weken zal zijn ... en ben ook benieuwd hoe ze de online updates van de wii zullen aanpakken.

Grtz,
K.
Hm, toen ik het woord freeloader zag staan dacht ik direct aan ReactOS' bootloader... Jammer dat dat het niet is ^^
Anoniem: 116213
14 juni 2007 08:56
Dit nieuws was dus al bekend op 13 December 2006 op de SPOnG website: http://www.spong.com/article/11331

Dus of Datel is nu eindelijk daadwerkelijk klaar voor het uitbrengen van de FreeLoader, of we hebben 'lag' bij de Franse site :+.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 116213 op 14 juni 2007 08:58]

Ik zat zelf ook al te kijken op spong.com en kon inderdaad ook niets vinden. In het nieuwsbericht wordt niet eens gezegd dat hij (toen op 13-12-2006) over twee weken uit zou komen maar dat hij heel erg snel op de markt uitgebracht zou worden. En dan komt NGC France die nu pas het bericht (6 maanden later) neerzet dat hij over twee weken uitgebracht zou worden. Bericht is dus helemaal niet waar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee