Europees arrest dwingt België tot toelaten online apotheek

Naar aanleiding van een arrest van het Europese hof zullen Belgische apothekers hun waren binnenkort op internet mogen aanbieden, al zullen daar zeer strenge voorwaarden voor gelden.

De Belgische overheid is niet voor het idee te vinden en de verkoop van geneesmiddelen via internet of postorder is nu zelfs nog bij wet verboden. Europa heeft echter bepaald dat zogenoemde otc-geneesmiddelen die zonder voorschrift mogen afgeleverd worden ook online verkocht moeten kunnen worden. Om deze dienst in goede banen te leiden is het Federaal Geneesmiddelenagentschap opgericht dat vanaf 1 januari zal zetelen. Directeur-generaal Ann Eeckhout van het agentschap benadrukt dat de overheid er streng moet op toezien dat er voorzichtig met deze handel omgegaan wordt. Minister van Sociale Zaken Rudy Demotte wil vooral voorkomen dat er een overaanbod ontstaat: internettende consumenten krijgen nu al frequent aanbiedingen om hun geneesmiddelen online aan te schaffen in het buitenland. Apothekers zullen overigens zelf voor het aanbod moeten zorgen en zijn dan ook vrij de dienst al dan niet aan te bieden.

Viagra
Binnenkort ook geneesmiddelenspam uit België?

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

19-12-2006 • 14:14

48

Bron: VRT Nieuws

Reacties (48)

48
48
21
9
4
21
Wijzig sortering
Ik zou het toch niet vertrouwen, geneesmiddelen uit het buitenland. Geneesmiddelen zijn toch geen dingen die je zomaar even online koopt.
Het gaat om Belgische apothekers die medicijnen op eigen sites moeten gaan aanbieden, dus je bestelt niet op een louche site in Rusland :-).

Ik zie wel niet in hoe deze online-verkoop enig voordeel biedt: in België heb je bijna altijd wel een of meerdere apothekers in de buurt. En om nu te gaan prijsconcurreren op een doosje paracetamol...
Nu is er een gentleman's agreement over een deel van het prijsassortiment [ik geloof dat de keten van socialistische apotheken korting geeft aan leden van de socialistische ziekteverzekering, wat kwaad bloed zet bij andere apotheken]. De online apotheker kan dus onder de prijs.

Gezien de vestigingswet in belgie kan je enkel een nieuwe apotheek openen indien (a) een naburige sluit [`verhuis'] of (b) een nieuwe wijk gebouwd wordt. Dit maakt elke apotheek waardevol, met een hoop geld (ook onder tafel) die van hand verwisselt bij eventuele verkoop. Dit is ook weer een factor die de online apotheek bespaart.

Qua concurreren op de paracetamol: dat doen de kruitvat-en-DA-en-andere-drogisten toch ook, dus er zit markt in.
Er is tegenwoordig een soort premie om apothekers te sluiten. Binnen 5jaar wil men 40% minder apotheken. Dus tegenwoordig zijn de prijzen voor een apotheek fel geminderd. Onder tafel zal je hand ook leeg blijven.
MarvinDMartian: Goede poging maar helaas is dit niet de waarheid.
Elke apotheek geeft korting, onder welke vorm dan ook. Niet enkel apotheken van de socialistische mutualiteit.
De vestigingswet bepaalt dat je een nieuwe apotheek mag openen als inderdaad een oude sluit of als er in een bepaalde straal (afhankelijk van het aantal inwoners) nog geen apotheek is. Heeft niets met nieuwe wijken te maken.
Dat is niet wat een apotheek waardevol maakt, hetgeen een apotheek waardevol maakt is dat apothekers een monopolie hebben om geneesmiddelen te verkopen. Ook op paracetamol. Deze vind je in Belgie dus niet in kruidvat zaken of andere drogisterijen.
Graag wat meer kennis van zaken voor je iets post.
Alleen van hun openingsuren (en beschikbare parkeerplaatsen) word je niet vrolijk, en de apotheker van wacht rekent de hoofdprijs.
De meeste apotheken zijn open tot 19u en ook op zaterdag. Wat wil je nog meer?
3 weken wachten op een fles hoestsiroop is dan sneller ofzo?
Maar ze zijn gemaakt van veilige kruiden en essentiële vitaminen! :+
Bovendien is Connie Breukhoven er ook veel jonger van geworden en van gaan uitzien ! }>
Ik ben zelf (bijna) apotheker (alleen stages nog) en ik vind het geen goede zaak dat het online verkopen zo gebeurd. De belangrijkste reden hiervoor is toch wel de informatievoorziening. Waar je bij de drogist toch nog wel wat informatie kunt vragen is dat online bijna onmogelijk. Ik ben zelf een voorstander van het principe van een farmaceutisch consulent. Op het moment dat je bij de dokter komt en een recept krijgt, dat je daarna naar een apotheker gaat die je alles vertelt over het middel, hoe het werkt, wat bijwerkingen zijn, wisselwerkingen etc. Hierna kan het doosje bij de kruidvat opgehaald worden (of online bestelt worden). Ook als je iets wil weten en niet naar de arts hoeft kun je gewoon op het spreekuur komen. De apotheker dus als medebehandelaar, ipv doosjesschuiver.
Ben benieuwd wat jullie van dit concept zouden vinden?

Pure internetfarmacie vind ik dus niet goed, gecontroleerde internetfarmacie dus wel.
Waar je bij de drogist toch nog wel wat informatie kunt vragen is dat online bijna onmogelijk.
Dit lijkt me je reinste onzin. Het internet is ontworpen om informatie te verspreiden, weer te geven, delen, etc. Als je een goede website maakt kan het zeer goed werken om de juiste informatie op de juiste plek te krijgen.
Op het moment dat je bij de dokter komt en een recept krijgt, dat je daarna naar een apotheker gaat die je alles vertelt over het middel, hoe het werkt, wat bijwerkingen zijn, wisselwerkingen etc. Hierna kan het doosje bij de kruidvat opgehaald worden (of online bestelt worden).
Hoewel apothekers die informatie zeker ook moeten kunnen geven, is dat toch een beetje de taak van de dokter, niet? Die weet immers meer over de medische achtergrond van de patiënt en kan zo gerichtere informatie geven... En als je eerst van de dokter naar de een apotheek/consulent moet die uitleg geeft, om het dan pas (online) te kunnen kopen, dan kan je het beter ineens van bij die apotheek meenemen lijkt mij?

Ik vind het systeem zoals het nu is best wel ok, ik zie liever ook geen online apothekers komen. Met of zonder recept: met medicijnen moet je oppassen... Het is geen commercieel product zoals een ander.
ik denk dat je niet goed weet wat de taak van een dokter is en wat die van de apotheker is. De dokter stelt de diagnose en start de behandeling. De apotheker levert de medicijnen af en is hiervoor ook verantwoordelijk. Informatie geven over de medicijnen is ook de taak van de apotheker
de apotheker controleert ook of je geen medicatie hebt die met elkaar conflicten geven.

* Anoniem: 79837 vind dit wel handig, ik houd er niet zo van om als C4 bom rond te lopen met een stikker op mijn hoofd: niet schudden, kan exploderen
Informatie voorziening van apothekers? Laat me niet lachen! Dat is een puur een verhaaltje om hun monopolie op de medicijnen markt te waarborgen. In de praktijk is het een wasse neus.

Heb nu al verscheidene malen meegemaakt dat familie leden medicijnen kregen waarvoor ze zwaar allergisch zijn. Niet omdat de doktor dat voorschrijft, maar omdat de apotheker wel eventjes een 'gelijkwaardig' product voorschrijft. Verdorie bij mensen die al jaren iedere maand bij die apotheek komen, en waarbij men echt wel zou moeten weten waarvoor ze allergisch zijn.

Zowiezo, de vereniging van Nederlandse Apothekers wil nog steeds niet aanvaarden dat homeopathie pure kwakzalverij is, en zit nog vrolijk verdund water te verkopen. Met dat soort onkunde, wat voor informatie moet ik dan van hun verwachten?
uhh, simpele vraag: waarop baseer jij dat homeopathie kwakzalverij is. ik heb hier namelijk nooit hard bewijs voor gezien.

ik heb ook nog nooit hard bewijs gezien dat het wel werkt. om dit soort dingen maar van te voren naar het rijk der fabelen te verwijzen vind ik ook geen goed idee.

wat de boer niet kent dat eet hij niet is hier dan ook op van toepassing.

disclamer:
* Anoniem: 79837 gebruikt geen homeopatische middelen
Op het moment dat je bij de dokter komt en een recept krijgt, dat je daarna naar een apotheker gaat die je alles vertelt over het middel, hoe het werkt, wat bijwerkingen zijn, wisselwerkingen etc. Hierna kan het doosje bij de kruidvat opgehaald worden (of online bestelt worden).
Ik zie weinig verschil met een internetapotheek.

Als ik kijk naar de apotheek om de hoek, die levert je de medicijnen op recept uit, voorzien van een a4-tje met extra informatie, en de apotheker controleert of de medicatie niet botst met andere zaken die je slikt. En je kunt altijd om adviezen vragen etc.

De internetapotheek doet eigenlijk precies hetzelfde. Je mailt je recepten naar de apotheek en een dag later ontvang je de medicatie thuis, met een a4-tje met informatie over de medicatie.
Verder controleert de internetapotheker of het medicijn past bij je overige medicatie, wordt er advies gegeven over het gebruik ervan. Daarnaast krijg je via e-mail keurig een herinnering als het tijd wordt voor herhaalmedicatie, krijg je via de post een overzicht van wat je zoals slikt etc, en kun je via mail/post/telefoon altijd om adviezen vragen.

Mijn ervaring met mijn internetapotheek is dat die qua service beter is dan de apotheker om de hoek.
Het gaat uitsluitend over geneesmiddelen die je zonder dokters recept kunt krijgen...
In nederland zijn die iha dus ook gewoon bij de drogist te koop.
Nu is de grap, dat je in sommige landen van alles zonder recept kan krijgen, (antibiotica bijvoorbeeld) dus wat gaat er nu tellen? De regel van het land waar je woont, of de regel van het land waar je vanuit bestelt???
Regel van het land waarin je de site bezoekt. Een website moet in feite voldoen aan de wetten van elk land waarin het beschikbaar is.
België volgend jaar in de top-5 van spam-versturende landen .. :Y)
Dat zal niet lukken met die datalimiet ;)
Voor de duidelijkheid, dit gaat dus over geneesmiddelen zonder recept. Daar hoef je dus sowieso niet eerst voor naar de dokter, je kunt meteen een apotheek binnenstappen. Het gaat dan dus ook niet om zware of gevaarlijke medicatie, dat spreekt voor zich.

Dit is dus eigenlijk geen medische kwestie maar een puur economische, de fysieke apotheek verliest haar monopolie dit type geneesmiddelen en moet het delen met internetapotheken. Nou kan iedere apotheker natuurlijk gewoon vanuit zijn eigen apotheek een online apotheek beginnen.
Zwaar of gevaarlijk is mede afhankelijk van de hoeveelheid die je wil gaan slikken. De zware versie van een pijnstiller krijg je bijv. op doktersrecept via de apotheek. De iets lichtere koop je zo bij de apotheek of drogist.
De zwaardere doseringen zijn inderdaad dikwijls op voorschrift omdat ze een andere indicatie hebben die dokterstoezicht vereist.
Bijvoorbeeld ibuprofen 200mg en 400mg zijn gewoon vrij van voorschrift, de 600mg is op voorschrift. Niets belet je van 3 200mg tabletten te nemen natuurlijk.
Anoniem: 199304 19 december 2006 16:24
geweldige reclame op die foto.

"Lack of sexual derive"

sexual drive ken ik maar sexual derive .... ? :7
Een minder exacte add-on voor dat wiskundig programma?
sorry, maar er staat Desire.
ik verwacht dat dit helpt om geneesmiddelen die normaal een hogere drempel hebben (lees viagra, pil etc) waar mensen normaal niet snel voor naar een apotheek of drogist gaan, meer te verkopen.
Voor veel mensen kan het ook een uitkomst zijn (ik zelf namelijk) gebruik medicijnen die ik elke maand moet ophalen bij de apotheker, nu kan ik ze dan vanuit m'n luie stoel bestellen en ze worden bezorgd (tegen meerprijs neem ik aan)). dit lijkt me wel goed,
hoewel er zeer op de gevaren moet worden gelet..
laat je nu juist 2 geneesmiddelen noemen die wél een voorschrift nodig hebben ;)

Wanneer je met hormonen speelt (zoals de pil en viagra doen), dan is het best dat een geneesheer een beetje de controle behoudt.
ik neem ook aan dat er een soort van loginsysteem komt en dat je dan als bijvoobeeld hartpatient, hartmedicijnen kunt bestellen die de dokter heeft goedgekeurd, met een maximum van x per maand.. of iets in die trend..

dat qua controle, voor het gemak: als je voor zulke pilletjes elke maand / kwartaal naar de apotheek moet, is dit toch makkelijk?
Als je goed leest zie je dat het alleen mogelijk is om medicijnen zonder voorschrift te bestellen.

Me dunkt dat hartmedicijnen een voorschrift nodig hebben.

Wanneer er dus alleen maar medicijnen zonder voorschrift besteld kunnen worden is het dus niet nodig om extra controle in te bouwen.
Europa heeft echter bepaald dat zogenoemde otc-geneesmiddelen die zonder voorschrift mogen afgeleverd worden ook online verkocht moeten kunnen worden.
Deze medicijnen mogen niet online verkocht worden. De mensen die jij noemt moeten dus nog gewoon naar de apotheek voor hun medicijnen
Nouja.. de apotheek hier heeft ook gewoon een bezorgdienst hoor. Dus er naartoe is niet per se nodig :)
Sorry maar viagra speelt echt niet met je hormonen |:(
de apohteek waar ik me pillen haal kan ik me recept naar toe faxen en zij komen het gewoon langsbrengen :Y
In Belgie worden normaal gezien geen gekopieerde voorschriften (of gefaxte) aanvaard.
In Nederland ook niet, maar als je naderhand de originelen toestuurt/langsbrengt, dan weer wel.
Die originelen zijn nodig voor de zorgverzekeraar die geen kopieën accepteert.
Ik zou er nog niet echt op vertrouwen. De apotheek waar wij heen gaant thuis, geeft badolie mee als vetemulgator. Als die op internet gaat verkopen loop het volgens mij helemaal in de soep.
Nee hoor, lidstaten behouden hun eigen rechten met of zonder de grondwet. Dat was een van de verweren die voorstanders van een groot europa tot nu toe geven. De werkelijkheid: de eu legt landen regels op om hun eigen wetten te laten varen en naar de poppen van de hoge piefen in het machtcentrum van de eu te dansen. Ik hoop dat Belgie zich niets van dit spel van de eu zal aantrekken. Al was het alleen al om te laten merken dat het bestaan van internet geen rechtvaardiging is voor dit soort vrije handel waar uiteindelijk mensenlevens op het spel staan. Het kan allemaal heel leuk verwoord staan in de eu regels wat niet mag als internetdiensten eenmaal doorgevoerd zijn, maar het zet de deur wagenwijd open voor nog massalere illegale activiteiten die nagenoeg niet te controleren zijn. Mogelijkheid maakt de dief.
Euhm ... De decreten van het europees parlement moeten in elk land geratificeerd worden, maw, europese wetgevingen moeten omgezet worden in nationale wetgeving. Men kan de wetten wel invullen zoals men wil, bijvoorbeeld zoals men hier doet alles zo streng mogelijk maken.
Dit is goed nieuws voor al die slaaptablet, rennie e.d. pillen verslaafden. Nu hoeven ze niet eens meer het huis uit om deze dingen te verkrijgen. Weer een plus punt voor de (a)sociale maatschappij waarbij het commerciele plaatje wint.
Slaaptabletten zijn op voorschrift en zijn dus niet van toepassing. En de eerst Rennie verslaafde moet ik nog tegenkomen
Anoniem: 201077 19 december 2006 20:49
Hmm, ik heb een verkoudheid, dus ik zal maar is een siroopje bestellen. Niet echt een oplossing, maar natuurlijk goed voor extra verkoop, en zeg zelf, wat maakt het uit?
Een siroopje tegen verkoudheid? Succes zou ik zeggen ...
Uiensiroop schijnt goed te werken :Y)
https://www.mijnapotheek.....asp?Artikelnummer=786198

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.