Mandriva 2007 officieel beschikbaar gesteld

Het Franse Mandriva heeft versie 2007 van zijn Linux-besturingssysteem gepubliceerd. Hoewel er diverse gratis versies van de distro beschikbaar zijn, is editie 2007 nadrukkelijk onder de duiven van Microsoft aan het schieten. In tegenstelling tot de oudere Free-versies ('Free as in free speech *and* free beer!') bevat de jongste Mandriva-loot namelijk bakkenvol commerciële software. Eerdere versies waren al uitgerust met niet-opensourcesoftware als Macromedia Flash, Java en Acrobat Reader, maar voor '2007' wordt werkelijk alles uit de kast gehaald. Zo wordt voor het legaal afspelen van beveiligde dvd's InterVideo's LinDVD meegeleverd, voor beveiligingssoftware zorgen BitDefender en Kaspersky AV, en een reeks propriëtaire drivers moet, samen met de nieuwe drak3d-tool en de grafische AIGLX- en XGL-software, visuele hoogstandjes mogelijk maken.

Mandriva logo Het meest opvallende is echter de claim dat spellen als World of Warcraft, Grand Theft Auto III en Vice City, Battlefield 2, Civilization IV en Counter-Strike zonder problemen gespeeld kunnen worden, dankzij de opname van TransGaming's Cedega, een propriëtaire fork van Wine die met name DirectX 9.0 behoorlijk goed ondersteunt. Het Finse racespel FlatOut wordt zelfs meegeleverd. De Discovery-editie van Mandriva 2007 is verkrijgbaar voor 44 euro, terwijl de Powerpack-versie net geen zeven tientjes kost, beide beduidend goedkoper dan een concurrerende Windows-versie. De Powerpack+-editie is met 179 euro aanzienlijk duurder, maar daar zitten ook nog eens diverse netwerktools en ERP- en CRM-pakketten bij. Uiteraard wordt er, naarmate de prijs hoger ligt, ook langer support verstrekt.

Door René Wichers

Eindredacteur

04-10-2006 • 17:19

36

Bron: Mandriva

Reacties (36)

36
36
23
10
4
11
Wijzig sortering
De schrijver van het artikel zit er helemaal naast: er wordt nog steeds een Free editie uitgebracht (http://www.mandriva.com/en/download/free), naast een versie die proprietary drivers en andere niet-vrije software bevat. Dit verschilt niet van eerdere versies.

Volgens mij is het enige verschil met vroeger dat er nu ook een gratis downloadbare live-cd versie is ("One") die proprietary drivers bevat (iets dat Ubuntu al langer doet).
Anoniem: 69437 @reinouts4 oktober 2006 17:44
Ubuntu die proprietary drivers meelevert? In welke wereld? ;)

Edit:
Hmm, dat had ik niet verwacht, dat Ubuntu zou zwichten voor de commerciele wereld.
proprietary != commercieel

je kunt iets bezitten zonder er geld aan te verdienen.
Hoe zit het met de taal ondersteuning ?

Op zich verder wel een goede actie voor systeembouwers. Een volledig werkend systeem kunnen leveren tegen lage kosten en mischien dus ook in de toekomst eindelijk eens minder afhankelijk van microsoft.
Ik zeg niet dat Ms slecht is maar je bent er tegenwoordig wel van afhankelijk. Veel software is alleen voor windows ontwikkeld.
en ik weet het er is genoeg alternatieve software voor de windows varianten op linux maar voor de gewone consument "te moeilijk".
ook is het te slecht gedocumenteerd.
Hoe zit het met de taal ondersteuning?
Die is dik in orde, zoals gebruikelijk bij Mandriva.

Meer specifiek voor het Nederlands: met hulp van enkele andere vertalers heb(ben) ik/wij ervoor kunnen zorgen dat 97% van alle berichten in de mandriva-tools vertaald zijn. De Nederlandse vertalingen van de respectievelijke desktops en toepassingen zijn allemaal aanwezig en worden standaard meegeinstalleerd als je Nederlands als taal kiest.
Dit vind ik een stap in de goede richting. Eindelijk eens een distributie die het aandurft om echt de commerciële kaart te trekken en een echt volledig pakket (inclusief gesloten software) te releasen. Dit in tegenstelling tot SuSE dat zelfs gesloten drivers begin dit jaar is beginnen te weren.
Er is veel voor te zeggen om gesloten drivers te weren. Immers: niet alleen geeft het hardwareboeren die hun specificaties niet vrijgeven meer legitimiteit, maar de vraag is waar het ophoudt. Als we hieraan maar stilzwijgende goekeuring blijven geven dan kunnen we straks Linux niet eens meer draaien op onze hardware zonder ons afhankelijk te maken van allerlei fabrikanten, en was dat nu niet net waar we vanaf wilden?
In windows zijn zowat alle drivers gesloten, of op zen minst de firmware ervan, en daar vind ik persoonlijk niets mis mee. Ik heb liever dat er gesloten drivers mee geleverd worden dan dat er absoluut niets mee geleverd word. De driver loaders zijn wel open zodat ze gecompileerd kunnen worden op elk compatibel systeem.
Gratis support? Eigenlijk kan een echte tweaker dit wel zelf, maar is ideaal om beginnende linux-adepten die niet wine zelf willen installeren of configureren.
Mandriva is juist altijd het desktop-OS geweest voor de leken. Werkelijk alles is helder en duidelijk, en zelfs mijn moeder heeft het Os een keer weten te installeren.

Gratis support vind ik dan wel een goede stap, juist om de laatste mensen nog over de drempel te helpen.

[edit]
Ik ben benieuwd hoe de claim van de games onderbouwd zal worden.

En tevens ben ik ook benieuwd hoe deze distro gaat concurreren met Vista. Het is een feit dat Cedega kan concurreren met winXP, onder meer vanwege DX9 support, maar met Vista gaan we toch erg hard af op een all-around DX10 omgeving. Met dito games.

In dat opzicht loopt Cedega toch weer een stuk achter. Gamen lijkt vooralsnog op een windows-bak het meest soepel te gaan, wiens schuld dat ook mogen zijn.
de winedevelopers beweren dat het ze niet veel moeite zal kosten om directX 10 snel te ondersteunen, en dat ze die ook voor windows (XP, 2000, misschien zelfs 98) aan gaan bieden. daar microsoft geen directX 10 voor XP bied kunnen gamers dan via de wineversie ervan toch directX 10 spellen spelen op XP...
Zucht,

Waarom is het bij Linux gebruikelijk dat een distro meteen "voor leken" wordt genoemd als ie een beetje makkelijk installeert :?

Drie avonden modderen om hetzelfde te bereiken met 1 muisklik maakt je niet 1337 |:(
Heb jij de laatste versie's van de grote dristubutie's wel eens geprobeerd?

Lijkt mij niet! Want zowel in Suse als in Mandriva kan je alles wat een gemiddeld gebruiker wil instellen gewoon met de muis instellen. Hiervoor zijn zelf wizard's en dergelijke.
En dat gelul dat het onder Linux zo moeilijk is om wat te installeren is ook niet erg relevant. Want ik wordt regelmatig gevraagd om onder windows wat te installeren en in te stellen omdat ze er niet uitkomen of ze iets niet snappen.
Dus of ze nou mij bellen om iets onder windows of onder linux te installeren dat maakt ook niets uit.
hier bij mij kon ik WoW met een 2x zo hoge fps hebben onder Linux met Cedega dan in Windows. Maar ik had wel de OpenGL mode aangezet :)

dan duwt ie 't door naar SDL en dan slaat ie dus X over, waardoor ie minder overhead produceert
Nou, ik kan me niet voorstellen dat hier een grote markt voor is. Tenminste niet voor windows xp home gebruikers. Voor zover ik kan zeggen vinden die het handig dat ze het systeem kennen en hebben daardoor een drempel om over te stappen op een Linux omgeving. Verder kost een OEM windows versie net geen 80 euro, dus is 70 euro niet echt goedkoop. Goed je krijgt er een heleboel software bij maar daar kijkt de gemiddelde consument (die ik tegenkom tenminste) niet naar bij aankoop, dat volgt pas achteraf.

70 euro is niet duur, maar zeker ook niet goedkoop vergeleken met XP. Op het eerste zicht is dat natuurlijk. Om echt te gaan vergelijken moet je waarschijnlijk wat dieper graven.
OEM windows vereist dat je een volledige PC dient te kopen (neen, een muis alleen is al lang niet meer voldoende), deze PC dient ook nog eens volledig gemonteerd te zijn (extra werkuren) en Windows dient door de verkoper voorgeinstalleerd te worden (meestal ook nog eens extra werkuren te betalen), een goedkope Windows is dus op die manier al lang niet meer te krijgen.

De moeilijkheidsgraad is ook niet echt een probleem, de basisfunctionaliteit is hetzelfde (startknop zit op dezelfde locatie, het starten van programmas, het verkennen van de harde schijf, het surfen op het net) gebeuren allemaal op een vergelijkbare manier. En iemand die nog nooit met een computer gewerkt heeft kan al helemaal geen verschil zien.

Je moet de versie van €70 trouwens eerder gaan vergelijken met XP Pro en de versie van onder de €50 met de Home versie.
Beetje info:


Een muis is nog steeds voldoende. Maar aangezien ze je licentie nu koppelen aan je moederbord (en overige hardware), kan je er niet zo soepel meer mee omgaan als vroeger ;-)
Bij mijn weten is voor een OEM windows een volledig gemonteerde en geïnstalleerde PC nodig. Leuk detail: vaak wordt er niet eens een CD meegeleverd, omdat Harddisk recovery sneller gaat. Als er een CD bijzit, is dat geen 'gewone' cd, maar een image CD/DVD.
DSP mag bij een processor, harde schijf of moederbord worden geleverd, en retail los. Retail is dus duurder dan DSP + harde schijf, maar dat terzijde :+

Aldus het waardeloze MS beleid, waar al vele klanten over hebben geroepen "Maar het is toch raar dat je goedkoper uitbent als je een harde schijf erbij koopt?" of "Maar als ik windows zelf wil installeren, waarom is dat dan duurder?"
nope:

http://blogs.msdn.com/mss...ve/2005/09/07/461950.aspx

deze weiziging is meer dan een jaar geleden reeds doorgevoerd (september 05) en is net bedoeld om dat gat (waarbij OEM bij een muis of diskettestation) werd verkocht te dichten

[quote]...

Under the Software Distribution section of the Agreement, you will notice it now states:

"4.1 We grant you a nonexclusive right to distribute an individual software license only with a fully assembled computer system. A "fully assembled computer system" means a computer system consisting of at least a central processing unit, a motherboard, a hard drive, a power supply, and a case."

...

Also, in section 6. Preinstallation requirement, you will notice it now states:

"When you distribute an individual software license for a desktop operating system or application software, you must preinstall it on the fully assembled computer system’s hard drive using the OEM Preinstallation Kit ("OPK") provided in this package or otherwise made available by us. This preinstallation requirement does not apply to server software."

..."
Nou dan heeft TetsuoShima dus gelijk. Je mag er vanuit gaan dat iedereen die al pc heeft ook een licentie Windows heeft, dus waarom zou ie nog een keer extra een nieuw licentie Mandriva erbij kopen. En op het moment dat de pc weer kassiewijlen is of domweg verouderd dan zit er bij die nieuw pc weer gewoon een nieuw licentie windows voor hetzelfde geld. Geen reden om over te stappen dus.
je kunt Mandriva gewoon gratis downloaden, dus geld hoeft geen belemmering te zijn.

Een goede reden tot overstappen is imho dat Windows je niet bevalt en dat je eens iets anders wilt.

Bevalt Windows je goed en heb je er geen bezwaar bij dat je zo'n 70-90 euro extra voor een pc met Windows betaalt, dan is overstappen inderdaad niet nodig.
Dit is wel netjes.. Microsoft gaat ook concurentie krijgen :) natuurlijk zal het altijd 99versus1 blijven maar toch :)
Anoniem: 110977 @yori19894 oktober 2006 17:32
De claims van dat het ook WoW zou moeten draaien en dat er zelfs een wingame wordt bijgeleverd, zou die verhouding toch wel eens flink bij kunnen stellen. Op het moment dat het OS daadwerkelijk in FNAC en mediamarkt op de schappen ligt zouden kreten als WoW GTA en de lage prijs wel eens de laatste aanmoedigingen kunnen zijn om toch eens aan Linux te proeven.
het is nu al geen 99 versus 1, de mac heeft al zo'n 5% in marktaandeel (en is groeiende). En gegeven de enorme snelheid waarin Linux/KDE/gnome zich ontwikkelen zal ook linux wel wat marktaandeel voor zich winnen.

en het is de vraag of bijvoorbeeld gamesdevelopers zich dan alleen nog op windows (en beetje mac) richten.

de desktop wordt steeds vrijer, en over een tijdje kan iedereen gewoon gebruiken wat hij/zij het prettigst vindt.
Anoniem: 109973 @smokalot4 oktober 2006 22:30
de mac heeft al zo'n 5% in marktaandeel (en is groeiende)
Helaas is dit niet waar, ondanks het feit dat het aantal Mac's groeit, is het aantal gebruikers van Mac OS (dat is wat je bedoelt neem ik aan) gedaald. :'(
Een goed artikel hierover kun je op de volgende site vinden: http://www.osweekly.com/i...Itemid=&task=view&id=2353
CRM staat voor Customer Relationship Management.
Jup. En ERP niet voor electronic, maar voor:
Enterprise Resource Management
Anoniem: 125679 @eeheinen4 oktober 2006 17:35
Handiger om dit soort dingen te melden in het daartoe bestemde forum op GoT...
Hij zat ook al bij de laatste editie van Linux Magazine :). 't Ziet er goed uit moet ik zeggen !

http://www.linux-magazine.com/
Dit is waarschijnlijk het produkt waar ik op zat te wachten.
Ik heb het tot nu toe niet aangedurft om een of andere distro te installeren. Gezien ik niet de enige ben die gebruik maakt van de PC die thuis staat.
Maar als het gamen zo goed draait als belooft word ga ik het waarschijnlijk toch eens aan de tand voelen.

dit weekend eerst maar eens een goeie backup maken, lege harde schijf zoeken en meer info inwinnen.
Anoniem: 188080 4 oktober 2006 22:34
Het toevoegen gesloten drivers aan de Linux-kernel lijkt heel praktisch, maar je zou het in principe gewoon niet moeten doen. Het geeft inderdaad fabrikanten de gelegenheid om te zeggen, "zie je wel, jullie zijn tevreden met onze blobs, hoezo hebben jullie de code nodig?"

Terwijl het gaat erom, je koopt een apparaat en als gebruiker wil je dat gewoon zo goed mogelijk kunnen laten functioneren. Daar betaal je voor. Laat de softwaremakers dus hun eigen drivers kunnen maken, op grond van de documentatie die de fabrikanten geven. Drivers die de stabiliteit van de kernel niet in gevaar brengen.

Ik ben geen open source-fundamentalist, maar er is wel een verschil tussen Picasa of Opera gebruiken (als gewone user), en een blob in je kernel gooien.

Verder wens ik als FC5/Gnome-gebruiker Mandriva alle suc6 met het verleiden van Windows-gebruikers! :Y)
je zou het in principe gewoon niet moeten doen
Waarom niet? Sommige mensen weten niet eens wat freedom nou werkelijk is. Ze willen gewoon een werkende computer. Uiteindelijk is dit dan veel praktischer.

En laten we wel zijn, FC mag dan compleet free zijn, het is ook op sommige punten (bv. firmware installatie) onbruikbaar als de pest voor nieuwelingen. Ubuntu doet dat al een stuk beter, en Mandriva lijkt werkelijk de juiste weg in te zijn geslagen. Hier ligt de toekomst als je werkelijk marktaandeel van Windows (zelfs al is het maar een tiende procent, dat is toch weer iets van een miljoen gebruikers) wilt afsnoepen.
Dat geldt dus alleen als je marktaandeel wilt afsnoepen op de korte termijn - en dat interesseert me dus niks.
Tuurlijk, ik draai in userland allerlei software om DVD, flash, mp3 enz. te kunnen gebruiken, en inderdaad, dat is iets meer werk met Fedora, omdat het oorspr. uit de VS komt. Maar Fedora [i]rules[/i}nou eenmaal. :) Er zijn ook distro's zat die dat gewoon out of the box doen (Blag, Pardus, enz.) maar dat is toch heel wat anders dan een blob-driver in de kernel?
Verder wens ik als FC5/Gnome-gebruiker Mandriva alle suc6 met het verleiden van Windows-gebruikers!
Ik weet niet wat je hier nu precies mee wilt zeggen, maar Mandriva 2007 wordt geleverd met zowel KDE als een prima functionerende GNOME 2.16. Live-cd's zijn er in beide smaken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.