Geenstijl heeft weer van zich laten horen met een voor hen typische hoax. Wie gisteren naar de voetbalwedstrijd tussen Ajax en FC Kopenhagen zat te kijken, zal zich ongetwijfeld verwonderd hebben over de overvloedige Geenstijl-reclame op de borden langs het veld. Al snel werd het bericht de wereld in gestuurd dat Geenstijl de - zogenaamd nieuwe, maar in werkelijkheid al sinds vorig jaar in gebruik zijnde - computergestuurde led-panelen gehackt zou hebben. Daarbij werden zelfs technische details niet geschuwd en werd beweerd dat de hack mogelijk gemaakt werd door een lek in een gebruikte bmovl-filter. Deze filter wordt gebruikt om overlays te genereren, maar enig technisch onderzoek maakt al snel duidelijk dat er bij het aansturen geen enkele reden is om van een overlay gebruik te maken. Bovendien is er in de genoemde software voor zover bekend helemaal geen lek bekend en kan de uitleg dan ook afgedaan worden als 'technisch klinkende onzin'.
Bovendien leek het nogal onwaarschijnlijk dat Geenstijl, hoewel geen smetvrije reputatie, zich aan computervredebreuk zou wagen. Het weblog, dat zoals bekend niet vies is van wat aandacht, stond echter op de eerste rij om de geruchten aan te moedigen en de Nederlandse media leek er met beide voeten in te trappen. De door de media opgepikte hoax betekende dan ook meteen een tweede doelpunt voor Geenstijl.nl, dat een forse geldsom voor de reclame neergeteld had, nadat het weblog eerder al heel Nederland voor de gek hield met verzonnen berichten over fysieke mishandeling van een van zijn redacteurs. Op het weblog zelf wordt ondertussen ontkend dat men er ooit iets anders beweerd heeft. De website lijkt in elk geval zijn doel bereikt te hebben en heel wat 'gratis' reclame gekregen te hebben, maar hoe het met de geloofwaardigheid van de Chileen en zijn kompanen gesteld is, is een andere vraag.
Nieuwe reclameborden dus. Het leuke is dat het systeem helemaal computergestuurd is. En zoals bekend zijn wij gek op nieuwe gadgets. En dus hebben we ons eens verdiept in de materie. Om een lang verhaal kort te maken, komt het volgens onze Joris hierop neer: "Ze gebruiken een ongepatchde versie van de bmovl-filter, dus het is gewoon een kwestie van een bufferoverflowtje triggeren, en dan je logo er als RAW RGB24 doorheen knallen. Een kind kan de was doen...” Onze Chileen zit met z'n Dell op de tribune en gaat wat proberen. Wij wensen hem sterkte.
