Na de aanval geopend te hebben op spam die zich huisvest in e-mails, e-mailservers en voor dat doel gebouwde internetpagina's, gaat Microsoft nu zijn pijlen richten op zogenaamde commentspam. Dit type reclame viert sinds de opkomst van weblogs en de daaraan gekoppelde populariteit van het achterlaten van berichten hoogtij. Commentspam houdt in dat de reactiemogelijkheden op deze digitale dagboeken en fora geautomatiseerd volgestouwd worden met reclamelinks. Terwijl bezitters van deze systemen zich het hoofd breken over hoe zij deze aanvallen kunnen weerstaan, heeft Microsoft naar eigen zeggen een gereedschap ontwikkeld dat in ieder geval een doel van commentspam onhaalbaar maakt, namelijk opname en populariteitsvergroting van het doeldomein in zoekmachines.
De toepassing is Strider Search Defender gedoopt en is onder meer bedoeld om geïntegreerd te worden in het indexeringssysteem van zoekmachines. Strider werkt in drie stappen. Eerst wordt er door het onderdeel Spam Hunter een lijst opgebouwd met 'erkende' spamsites. Vervolgens wordt er via het 'link:'-commando in een zoekmachine gezocht naar websites die verwijzen naar deze spamdoelen. Als laatste worden de gewraakte links door de zogenaamde Strider URL Tracer verwijderd uit het verdere indexeringsproces. Microsoft hoopt hiermee websites die zich op notoire wijze bedienen van commentspam te demotiveren hiermee door te gaan.
Naast het verwijderen van spamlinks kan Strider Search Defender contact opnemen met de beheerder van het vervuilde domein en hem ervan op de hoogte brengen dat er ongewenste reclameverwijzingen zijn aangetroffen. Ook kunnen aanbieders van gratis websites, zoals Blogspot en MySpace, de toepassing standaard in hun software opnemen om preventief commentspam tegen te gaan. Veel populaire weblogsystemen bieden al soortgelijke oplossingen aan om het probleem tegen te gaan, zoals Wordpress en Pivot. Ook Google heeft eerder een poging gedaan iets tegen commentspam te doen, namelijk door aan te raden het 'nofollow'-attribuut mee te geven aan links in de reactiepanelen van weblogs. Hierdoor zouden zoekmachines de aanwezige informatie niet meenemen in hun indexering. Niettemin heeft deze oplossing weinig navolgers en toepassingen in zijn kielzog zien verschijnen.
