Microsoft krijgt exclusief Formule 1-contract

Het Formule 1-circus trekt, na decennia door sigaretten- en champagnemerken te zijn bestickerd, de laatste jaren steeds meer grote namen uit de computerindustrie aan. Na AMD (Ferrari) en Intel (BMW Sauber) stapt nu ook Microsoft de hightech-racewereld in. Het bedrijf uit Redmond kiest echter niet op de eerste plaats voor de rol van sponsor, maar wordt de toeleverancier van hardware die met ingang van 2008 in iedere Formule 1-bolide te vinden zal zijn. Microsoft heeft bij de FIA een exclusief contract verworven voor de levering van de standaard elektronische motorbesturingsystemen.

Deze engine control unit (ECU) regelt bijna alles wat er maar te regelen valt aan een F1-wagen, waaronder brandstofinspuitmomenten, de gevoeligheid van het gaspedaal, het schakelen, de verdeling van de aandrijfkrachten, et cetera. Wat de Auto-Intelligentie betreft lijken de verschillen tussen racesimulators en 'the real thing' kleiner te worden. Microsoft mag de ECU's tot en met 2010 leveren. Of Microsoft blij zal zijn dat de FIA in het desbetreffende persbericht tevens bekendmaakt dat men er op uit is de gemiddelde snelheid van de bolides omlaag te krijgen vanwege de toegenomen bochtsnelheden, valt te betwijfelen.

'Please wait while Windows is shutting down'

Door Jack Leenders

06-07-2006 • 15:26

208 Linkedin

Submitter: gpglang

Bron: F1Today

Reacties (208)

Wijzig sortering
Bijzonder dat niet 1 van de bestaande leveranciers het geworden is maar een buitenstaander. MS levert straks de ECU's maar mogen geen F1 game maken op de Xbox omdat Sony die rechten heeft. Het kan vreemd lopen.
en zo is er al tijden geen fatsoenlijke F1 game voor de pc... bagger... :'(
geen fatsoenlijke game??!
die komt er wel... :)
www.rfactor.net
en dan mod downloaden http:\\ctdp.racingmag.de
is bijna klaar, ze zijn al aan het testen :+
Anoniem: 56641
@Rogier7 juli 2006 15:50
De Race-sim LFS heeft al een tijdje officieel de BMW Sauber F1 wagen.

http://www.liveforspeed.net
Zoooo...alle opwinding weer even neerleggen. Het befaamde racefreaks.nl heeft weer eens een Canard gescoord. MES staat voor McLaren Electronic Systems en heeft geen ros met Microsoft te maken.

Iedereen heeft dus om niets gelechen en Racefreaks.nl moet eens leren lezen en/of bronnen controleren voordat ze weer een keer een flater slaan.
Zie mijn eerdere post. Het is een partnership tussen Microsoft en MES. MS is er dus wel degelijk bij betrokken.
Microsoft werkt sinds kort samen met het R&D lab van het Italiaanse Magnetti Marelli, die maken nu de elektronica voor de Ferrari F1 bolides. Waarschijnlijk ligt daar de basis van de nieuwe MS ECU's.
"maar wordt de toeleverancier van hardware" ???

Hebben ze die kennis? Softwarematig kan Windows CE natuurlijk gebruikt worden, maar de hardware?
XP embedded is de wat nieuwere variant.

waarbij je een .NET compact framework kunt draaien, maar of je dat wil in een realtime omgeving.

MSSQL embedded is ook nog beschikbaar....

dus op zich richt Microsoft zich ook best wel op de embedded markt.
ook dat is allemaal niet realtime dus onbruikbaar.
Ik voorspel een hoop ongelukken en malfunctions in de F1 in 2008 :).
Ongetwijfeld komt er in de overkomst dat ze op geen enkele manier aansprakelijk kunnen worden gesteld.
Ik ben benieuwd of er in 2008 wel gereden zal worden.
Waarschijnlijk is de boel nog niet af en zijn het aantal features beperkter dan in eerste instantie de bedoeling (ala Vista).
Anoniem: 126610
@OpenMinded6 juli 2006 16:09
Nou maar hopen dat F1 teams die Eula ook echt lezen.
RT-Linux natuurlijk
XP-embedded is ook zeker niet geschikt voor een toepassing als deze. XP-embedded is alleen een strip-bare versie van de standaard XP (en ja, je kunt hier ook IE en mediaplayer uitstrippen, de onderdelen die er volgens MS niet uitgehaald kunnen worden).
XP-embedded heeft standaard zeker geen realtime eigenschappen, en het functioneert alleen op PC-like platformen (X86-dus, met veel geheugen en voldoende diskruimte).
CE zou ik ook niet graag toepassen voor een project als dit, omdat ik ook niet weet hoe betrouwbaar dit is. Ik zou (als motorleverancier en F1-team) toch wel de allerhoogste betrouwbaarheid eisen, gezien de risico's die hier aan zijn verbonden en het geld wat hierin geinvesteerd wordt.
Vergelijk dit met medische apparatuur: slechts een beperkt aantal embedded OS-en mogen hierin toegepast worden. Ook deze toepassing moet de allerhoogste betrouwbaarheid hebben: stel je voor dat de software vastloopt: misschien dat de motor op vol vermogen blijft draaien (dat is onwenselijk, maar daar zijn oplossingen voor: een emergency-button), maar net zo erg is als de motor stop gezet wordt, waardoor de auto volkomen onvoorspelbaar wordt, en een auto die hier direct achter zit er bovenop knalt.
Gezien de risico's zou ik (als MS) niet zo blij zijn met een deal als deze, gezien de risico's.
XP Embedded is geen nieuwere variant van CE. Die staan gewoon totaal los van elkaar.
No way dat CE voldoet. Dit is real-time processbesturing. Daar heb je wel iets beter voor nodig dan CE, een echt real-time OS dus.

Eerlijk gezegt denk ik niet dat ze de nodige kennis in huis hebben. Maar ze hebben veel geld, dus zullen wel een slim bedrijfje opkopen om hun slag te slaan ;)
Voordat iedereen begint over "niet real-time genoeg". Wat precies moet dan zo realtime zijn? Ik bedoel het bepalen hoeveel gas meer of minder er aan de motor toegevoegd moet worden mag best een paar milisconden duren volgens mij. Misschien dat het sturen snel moet reageren, maar voor de rest is aan zo'n auto niks wat persee in real-time moet lijkt me zo. Overigens is Windows CE volgens Wikipedia een RTOS.
"Misschien dat het sturen snel moet reageren"
Zou je denken.....

Voor de rest het lijkt me dat je zo'n optimaal mogelijke vebranding wilt dus zul je moeten meten en regellen hoeveel zuurstof en brandstof er ik ga d'r van uit dat de reactie tijd tussen meten en uitvoeren zo hoog mogelijk moet zijn om optimaal te kunnen presteren. en zo zijn er nog wel wat dingen te verzinnen met oliedruk, koeling, enz.
Um, wat dacht je van het kleppentiming van een motor die meer dan 8000 tpm maakt :X Rembekrachtiging, traction control... alles moet realtime. Sturen is dan misschien nog wel het minst kritieke.

Misschien was het je nog niet opgevallen dat er geen Lada's meer medoen met de F1.
Um, wat dacht je van het kleppentiming van een motor die meer dan 8000 tpm maakt
Zitten ze niet al bij de 15k tot 20k?
In het persbericht van de FIA staat dat het bedrijf wat de deal gekregen heeft heet "Microsoft MES" waarbij MES staat voor McLaren Electronic Systems. En MES is allerminst een onbekende in de wereld van de Formule 1. Alle F1 teams maken in meer of mindere mate gebruik van producten van MES.

Hoe Microsoft precies in deze deal staat is nog onbekend. Het enige wat wel bekend is, is dat MES gebruik maakt van Microsoft als operating system voor software voor zowel clients als servers.
Voor zover bekend heeft Microsoft weing te maken met de ontwikkeling van de producten bij MES. Dus waarschijnlijk gaat het om een commerciele deal en zal Microsoft vanaf 2008 ook als sponsor zijn intrede doen binnen de F1. De ECU's krijgen dan vermoedelijk het Microsoft logo opgeplakt en Microsoft wordt dan officieel technology partner ofzo.

Voor de liefhebbers: Website McLaren Electronics
Microsoft dat een echt realtime embedded systeem moet maken? Ik denk dat ze een motormanagement leverancier zullen moeten opkopen, dit is namelijk wel heel erg ver buiten hun gebruikelijke gebied.
Nou..... volgens mij was Microsoft al druk bezig met BMW hoor.
Volgens mij was BMW er toen weer snel vanaf gestapt, omdat het teveel onvoorziene problemen gaf.
niet alleen bij BMW, maar ook elke FIAT maakt gebruik van MS Windows automotive
Anoniem: 92314
@itsalwaysme6 juli 2006 16:56
bmw is al vrij lang gestopt met windows in hun auto's. hebben daar zelfs vrij grote affiches van gemaakt ("this car runs better without windows)

en om eerlijk te zijn. hoeveel fiats zie je rondrijden?
en om eerlijk te zijn. hoeveel fiats zie je rondrijden?
De fiat's uit de Ferrari fabriek versie staan iig nu al om de haverklap "stil" op de F1 circuits ;)
En toen hebben ze zelf het fantastische <kuch> iDrive systeem gemaakt?
Nou...

Ik heb een fiat met zo'n connectNav+ systeem, maar toen ik afgelopen week naar de dealer wilde bleek die al twee weken failliet te zijn... Weinig dus.

Maar dat stukje software is goed stabiel.
BMW's gebruiken nog steeds MS. De tekst waar je het over hebt stond op reclameposters voor een BMW cabrio 3-nogwat. Met de windows naar beneden...

Zeg nou zelf, wat zal het de doorsnee consument bommen welke software er draait? (zolang er geen foutmeldingen op zijn radio staan, tenminste...)
hmm.....eerste hardware van ms waar ze zelf geen 'driver' voor leveren :+

Zou hier ook een 'auto'-update functie op zitten?
Anoniem: 142370
6 juli 2006 15:56
Eerlijkgezegd denk ik toch wel dat dit een redelijke kans tot slagen heeft.....

Waarom moet er telkens zo om MS gehikt worden....
Dit is juist wat ze wel goed doen...een compleet andere divisie dan waar iedereen hier het tot nu toe zit af te geven....

Oke het is GEMAKKELIJK om MS in het bekende hoekje te zetten


}> }> }> }> }> }> }>


Maar ging er niet een vooraanstaand persoon de dagelijks leiding overlaten aan iemand anders?

Ik denk dat HIJ dan een heeeeeeel leuk nieuw baantje heeft uitgezocht B-)
bedenk wel dat je meerdere auto's nodig hebt om een race te maken... en wat wil het publiek? een mooie race met veel auto's... veel crashes en geen gewonden...

even een kleine samengevatte geschiedenis over de formule 1. er was een een tijd dat de F1 helemaal los geslagen was qua techniek. er kwam eens een bolide met een soort stofzuiger achterop. (die zoog lucht weg onder de bolide en zo werd hij aan het wegdek gezogen...) er kwam een bolide met 6 wielen, er kwamen 1.5 liter turbo motoren met 1600pk. er was actieve hydrolische wiel ophanging. en kwam een cvt automaat allemaal om sneller te worden. het team met het eerste idee dat was moeilijk te verslaan. alle andere copieerden dat natuurlijk direct en zo werd iedereen steeds sneller. de races werden mooi om te zien prachtige gevechten. er kwam voor die tijd veel publiek op af en was in veel landen te zien. en om dat goed en snel te doen is veel geld nodig. er zijn altijd al grote en kleine teams geweesten en de kleintjes kunnen het moeilijk bolwerken. zo wordt het verschil tussen de grote teams en kleine teams steeds groter. kleintjes gaan failliet. en blijven geen teams meer over, het publiek blijft weg en de formule 1 ging falliet.

toen kwam ene eckelstone aan de macht. hij maakte de formule 1 groot. heel groot. 1 miljard kijkers per jaar. vele miljarden oomzet per jaar. een enorme aantrekkingskracht. de teams hebben mega budgetten van tot wel een half miljard dollar. welk gevaar komt weer om de hoek kijken? juist de kleintjes kunnen het niet meer bolwerken. en kunnen niet genoeg geld van de sponsors aantrekken. grote teams wel die winnen namelijk. hoe ging dat in het verleden? kijk nog ff terug.

dat heeft bernie ingezien. hij grijpt nu in. althans hij geeft de FIA die opdracht. de vraag is hoe kunnen we de formule 1 behouden en aan de top houden. dat doe ze nu. simpel door een aantal onderdelen te standaariseren. de elektronische hulpmiddeltjes standaard maken. en zo de nadruk op de rijder en de earodynamica te leggen. daar zit meer tijdwinst in dat in de elektronica. en blijven de races spannend. de formule 1 geld als het beste in autosport. en er zit daar zo mega veel technisch vernuft dat het de snelheid en diversietijd er echt wel in blijft.

het kosten plaatje is het belangrijkst. hoe kunnen we meer teams met elkaar laten strijden in mooie races (wagens die dicht bij elkaar liggen qua snelheid) met veel wagens aan de start. geef de teams een aantal standaard onderdelen en zo verdwijnen die kosten bij de teams. teams als renault en ferrarispenderen een miljoen of 80 per jaar gaat naar de elektronica. dat komt vrij voor andere ontwikkelingen... en dat zorgt weer voor innovatie.

voor de sport is het goed dat dit soort dingen gebeuren. anders gaat de formule 1 weer onder aan zijn eigen suc6.

ik ben voor!!!

just my 2 dollars....
De hoeveelheid "leuke" opmerkingen en grappen die je over dit nieuwsbericht kan schrijven zijn echt oneindig.

Als ze het stuur uit de auto willen halen moeten ze eerst op hardware veilig verwijderen klikken.

$insert random driver error grap

Als je met 300km/u in een muur knalt gewoon even defragmenteren en alles werkt weer.

etc etc etc
Je kunt inderdaad dagen doorgaan met het bedenken van grappen hierover.

"...en Schumacher komt NU binnen voor z'n eerste patch-stop!"
Ik wist niet dat er een standaard ECU was voor alle F1-wagens...

Achja, weer wat geleerd :Y)
Dat is er nu ook nog niet. Maar in de F1 gaan ze naar steeds meer gestandaardiseerde auto's toe.
Anoniem: 55392
@BrokenTable6 juli 2006 23:40
Het contract is niet alleen voor Microsoft. Het is een combinatie van een McLaren onderdeel dat met microsoft samenwerkt. Het onderdeel van de McLaren group of companies levert de ecu nu ook al aan de meeste top-autosport bedrijven en opereert los van het McLaren F1.

De ECU is een onderdeel dat dus al vrij standaard is maar wordt nu verplicht van één bedrijf afgenomen. Dit wordt gedaan om de snelheid en fraudemogelijkheden van de teams te minimaliseren en het racen aantrekkelijker te maken

(bron: autosport.com)
Kan alleen maar goed zijn voor de sport. Minder verschillen in de wagen maakt dat de kwaliteiten van de piloten meer naar boven komt.
Hallo we hebben het wel over de Formule 1 de creme de la creme van de autosport. Voor standaard auto's moet je maar naar de A1 gaan of DTM. Ik vind al die standarisering in de Formule 1 echt een gemis voor de sport. Juist uit de formule 1 komen de technische innovaties die je later kan terug vinden in je productie auto. Door te standariseren want niet alleen deze ECU maar ook de motoren worden bevroren de banden worden standaard. Je ziet ook duidelijk dat de teams het er totaal niet mee eens zijn alleen de FIA is een beetje dictatuurtje aan het spelen en wil dat alle haken en ogen uit de races zijn zodat zij nooit geld zullen mislopen zoals toen in de VS gebeurde met michelean dat willen ze niet meer.
Ik vind al die standarisering echt gewoon te jammer. En dat microsoft het gaat doen ja......................
Anoniem: 126610
@Blokker_19996 juli 2006 16:31
Heb je die A1 races wel eens gezien dan! Die auto's zijn in beginsel ook allemaal hetzelfde maar juist daardoor erg competatief waardoor je JUIST veel inhaalacties krijgt.

@Big_ben_lair
Daar heb je helemaal gelijk in natuurlijk. Ik wilde alleen aangeven dat de argumentatie van Imno31 niet juist was. Wat mij betreft blijft F1 ook zo als het is. En natuurlijk kleven daar meer risico's aan dan bij andere klasse's. Maar eerlijk gezegd kan ik daar niet echt mee zitten. Als je jezelf niet dood wilt rijden moet je niet wedstrijdjes gaan doen met 300 km/u maar dammer worden.
punt is dat de ECU's eigelijk standaard worden omdat de Fia nogal slecht kan checken of een auto Traction controle heeft en nog al wat andere technische snufjes (Launch controle bijv. vanwege de oncontroleerbaarheid is TractionControl nu toegestaan)

verder is het lastige inhalen in de F1 de oorzaak van de achtervleugels die zijn zo ontworpen dat de luchtstroom achter de auto zo verstoordword dat je aan slipstreamen minder hebt en een totaal belabberde onstabiele auto zonder downforce, hierdoor moet je meer afstandhouden in bochten.
overigens worden in 2008 standaard achtervleugels geintroduceert.
Anoniem: 129071
@Blokker_19997 juli 2006 13:50
Inhalen heeft niet alleen te maken met TC.
Het heeft te maken met:
Vermogen van de motor
Afstelling van de vleugels
Hoe rijk is de motor gezet
Hoe zwaar is de auto
Wat is de staat van de banden
Hoe schuin staan de banden tenopzichte van het wegdek
Rembalans
Afremmen van de motor
Slipstream
Vuile gedeelte van de baan

Kort om er zijn MEGA veel dingen waar het inhalen van een auto mee te maken heeft.
Ik denk juist dat het slecht is voor de sport als alle auto's hetzelfde zijn. Dan kunnen ze nooit meer inhalen omdat ze niet net over dat beetje extra vermogen beschikken om hem ernaast te krijgen.

Als ze de teams toch langzamer willen maken maak dan de motor kleiner ofzo. Hard gaan ze toch wel.

Van mij mogen zo zowiezo wel veel technische snufjes zoals tractioncontrol en dergelijke weghalen en verbieden. Dan krijg je tenminste weer dat de rijder belangrijker wordt. Lekker van de jos verstappen starts, in 1 keer 6 plekken naar voren. Nu drukt iedereen gewoon zijn gaspedaal in en wie de beste elektronica heeft die is het snelste weg bij de start.
Anoniem: 122664
@Blokker_19996 juli 2006 17:15
dat klopt, maar er is al een A1 en een formule 3 t/m 2000. Als F1 het zelfde trucje uithaald word het wel heel druk voor dat type race's
Ik vind persoonlijk dat er weer een oudewertse gas-kabel naar de motor moet komen. Dan is het ook gelijk afgelopen met TC dat er voor zorgt dat je zonder enig risico met vol gas door de bocht kan. Hierdoor zouden volgens mij de echte coureurs weer boven komen drijven.
Daar heb je andere formule klassen voor.
Formule 1 is mede bedoelt als engenerings uitdaging
@goldensample

Inhalen is uitsluitend moeilijk doordat iedereen traction contol heeft.

Om door een bocht te gaan moet je altijd een oaar meter afstand houden i.v.m. downforce. Dit is in elke race-klasse met downforce het geval. maar door de versnelling uit de bocht wordt dat zo 2 tot 10x zo; n grote afstand en wordt inhalen moeilijk.
Zonder TC kan een coureur door net wat beter uit de bocht te komen zijn voorganger inhalen. Maar tja iedereen heeft TC, dus de coureur drukt zijn gaspedaal in en zal veel moeilijker zijn voorganger kunnen inhalen want die komt net zo goed de bocht uit. Ook heeft TC als gevolg dat coureurs niet meer op slijtage van hun achterbanden hoeven te letten. Dat doet de TC wel voor ze. Zodra de achterbanden net wat te warm worden eff de TC iets eerder laten ingrijpen en voila!


Wil je meer inhaal akties, TC verbieden!
Ik kijk al niet zo vaak meer naar de F1, er zit namelijk geen spanning in.. Zo weinig echte inhaalakties, altijd maar die optochten, en het zijn ook vaak dezelfde teams die domineren.. Nu is het ook weer hetzelfde, Renault wint, of anders Ferrari, anderen rijden mee als veldvulling..

Dan vind ik idd klasses als de A1GP ook leuker om te zien, veel meer aktie door close-racing.. De F1 mag dan wel het hoogste van het hoogste zijn, en ook bedoeld voor de nieuwste high-tech, als kijker heb ik daar geen boodschap aan, ik wil gewoon entertainment zien.. Het enige wat de F1 nog overeind houdt is de traditie, meer niet imho..
Anoniem: 161417
@Blokker_19997 juli 2006 11:33
ja je vergeet wel even te melden dat ze een boost knoppie hebben die ze een paar keer kunnen indrukken
om em erlangs te krijgen.
Anoniem: 129071
@Blokker_19997 juli 2006 12:21
Dan krijgen we straks een Montagny als wereldkampioen :r

Maar Microsoft staat me toch niet bekend als de ideale hardware leverancier.
It's all about money, en ja zelfs de bazen van Minardi (Paul Stoddard) hebben veel geld want het is een miljardair!
Hij moet gewoon meer geld in ziujn wagens steken en hij staat zo vooraan in de grid.
Maargoed ik ben altijd al tegen het standaardiseren van die auto's geweest.
Sponsors zullen hier ook niet zo happy van worden want die zien graag hun wagen op nummer 1 aan het eind van het kampioenschap.

Ze kunnen beter de kleinere teams meer geld geven om beter te worden en de contracten dumpen van blokkering van lucht inlaat vernietigen.
Dat is in mijn ogen een betere oplossing dan standaardiseren omdat er dan steeds nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van techniek.
@ the bart man

Ik snap je punt. Maar wees eens eerlijk de ontwikkel afdeling heeft een compromis van 80kg in de auto zitten: de bestuurder.
Als de ontwikkel afdeling vrij spel zou hebben, dan bestaat er straks niet eens meer een bestuurder...
Goede technische innovaties worden echt niet door de formule1 gedreven, ze worden er eerder door afgeremd.

Echt, zoveel mensen die dat idee kopen, zonder echt eerst na te denken.

pff, de wereld zit toch zo verdorven in elkaar... (nothing personal Blokker_1999)
Wat is er dan nou zo leuk aan als iedere auto hetzelfde is :?

Je zou haast denken dat je die ECU zo veel mogelijk wilt tunen om zoveel mogelijk uit de moter te halen.

Maar dit standaardiseren zal waarschijnlijk komen omdat de FIA de snelheden te hoog vindt en ze dus dit onder controle willen hebben om zo de snelheden te verlagen.

[conspiracy mode]
Straks gaan ze de races beinvloeden door de ECU's aan te passen van degene die moeten winnen en van degene die te goed rijden.
@SPee
alle auto's verschillen van elkaar qua afstelling etc, de 1 heeft hier wat om de lucht te geleiden de ander heeft dat hoger staan die heeft weer iets toegevoegd aan een punt om daar minder lucht langs te krijge etc etc, iedere auto verschilt dus van elkaar, de motoren ook, ze leveren allemaal hun eigen motoren.
en de ECU zouden ze zelf ook wel een beetje kunnen tweaken lijkt me
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee