Philips wil halfgeleidertak gaan afsplitsen

Philips heeft aangekondigd dat het zijn halfgeleiderafdeling wil gaan afsplitsen. Om dit te realiseren ziet Philips twee mogelijkheden. De eerste is een beursgang van de semiconductorafdeling, de andere optie is om het onderdeel te verkopen aan investeerders. De afsplitsing van Philips Semiconductors heeft als doel om de waardering van Philips door de aandeelhouders te verhogen en als onderneming meer 'voorspelbaar' te worden.

Philips logoDe halfgeleiderdivisie van de onderneming past niet goed in dit beeld, aangezien de markt waarbinnen dit onderdeel opereert erg 'volatiel' is en dus zorgt voor een redelijke hoge mate van onvoorspelbaarheid. Daarnaast zou Philips Semiconductors te kleinschalig zijn om succesvol te kunnen opereren binnen de markt. Eind 2005 besloot het bedrijf om van de halfgeleidertak al een aparte juridische entiteit te maken. De divisie Semiconductors van Philips boekte in 2005 een omzet van 4,6 miljard euro. Vergeleken met andere Europese halfgeleiderfabrikanten Infineon, dat een omzet van 6,8 miljard dollar realiseerde, en STMicroelectronics met een omzet van 6,6 miljard dollar, is Philips Semiconductors relatief klein. De nieuwe onderneming waarin Semiconductors zal worden ondergebracht zal zich voornamelijk richten op de automotive industrie, mobiele technologieën en home- en identifcatietechniek.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

23-06-2006 • 20:49

18

Bron: Philips

Reacties (18)

18
18
2
0
0
16
Wijzig sortering
Anoniem: 116213 23 juni 2006 21:11
Het onderdeel is bij afsplitsing dan wel veel meer gevoeliger voor een vijandige overname door één van de concurenten.

Nu zegt omzet weinig, misschien dat het bij de lagere omzet toch meer winst maakt dan Inineon of STMicroelectronics.

Zou jammer wezen als het wordt opgeslokt door een ander bedrijf of inversteerders. En ik neem aan dat Philips zelf een hoop van de halfgeleiderprodukten in hun eigen produkten stopt, dus vraag me af of dit nu zo'n goede zet in, want je verliest volledige controle over de produkt kwaliteit als een ander bedrijf de dienst voert.
Bel jij ze, of zal ik het doen?
Overname vindt Philips niet erg, ze willen namelijk graag van de halfgeleider divisie af. Waarom? Omdat er hoge investeringen nodig zijn, waarvan door conjunctuurgevoeligheid niet is te zeggen of deze terug kan worden verdiend. Dat vinden aandeelhouders niet fijn, welke je juist tevreden moet houden.

Dit is ook de reden waarom de divisie wordt afgestoten: om de aandeelhouders tevreden te houden. Ik vind dit een bijzonder slechte reden, maar wie ben ik?
Ik vind dit ook een bijzonder slechte reden. Philips stoot erg veel af de laatste tijd, dus straks is het een hoofdkantoor met aandeelhouders en heel misschien nog een paar ontwerpers en verkopers. Dat brengt ook weer risico's en problemen met zich mee.
Philips heeft de laatste tijd een aantal overnames gedaan op medisch gebied. En dat zullen niet de laatste zijn. Het focus gebied van Philips is totaal veranderd de laatste jaren. Daarvoor moeten ze investeren. Voordat je gaat investeren, moet je aan geld komen. En daar is Philips het laatste jaar erg goed mee bezig. Afstoten van activiteiten die geen core-bussiness meer zijn en gaan kijken waar ze in willen investeren. Investeren moet je niet lukraak doen, vandaar dat er nu wat meer wordt afgestoten dan aangekocht.

Philips tijd komt nog wel. Geef het wat tijd.
En ik neem aan dat Philips zelf een hoop van de halfgeleiderprodukten in hun eigen produkten stopt
Dat valt wel mee, of tegen, het is maar hoe je het bekijkt. Veruit de meeste chips die semiconductors maakt worden aan anderen dan Philips verkocht. En Philips koopt ook een helebooel chips in van andere semiconductor bedrijven. Het is al erg lang geleden dat er verplicht Philips chips gebruikt moesten worden.

zou jammer wezen als het wordt opgeslokt door een ander bedrijf
Als je de pers berichten goed leest, dan is het juist de bedoeling van semiconductors om te groeien door andere bedrijven op te slokken! Als los bedrijf is het veel makelijker om extern geld aan te trekken, of met eigen aandelen te betalen voor een overname. Zeg nou zelf, wie will er met Philips aandelen betaald worden tijdens een overname :)
Anoniem: 178310 23 juni 2006 22:15
Plilips Nijmegen maakt al jaren nauwelijks winst, m''n broer werkt er ook, doordat de ontwikkeling van de halfgeleiders plaatsvind, in Nijmegen en de fabricage ook, word dit gewoon een te dure kostprijs. Ze willen dan ook alleen met de ontwikkeling door, en met de produktie naar het verre oosten, vanwege de loonkosten. Inmiddels zijn er ook al de uitzendkrachten ontslagen.
Philips Semiconductors maakt al 10 kwartalen op rij winst, dus met de 'winst' in Nijmegen zal het ook wel meevallen.

Wat wel het geval is dat men steeds goedkoper wil werken, en zeker voor laaggeschoolde arbeid. Ik vraag me af op de medewerkers van Philips Semiconductors nog dezelfde arbeidsvoorwaarden zullen houden t.o.v. huidige Philips concern. Daar zullen de vakbonden zich nog wel een keer voor over hun bol wrijven...
Tja....

"Only real men have fabs.", Jerry Sanders, AMD

Volgens AMD concentreert de intellectuele kennis zich rond de plaats waar de chips gemaakt worden. Je kunt als chipbedrijf je produktie in het verre oosten uitbesteden, maar op den duur leert men lokaal ook hoe je chips kan ontwerpen.

Als intellectuele-eigendomswinkel ben je dan zo uit de markt geconcurreerd.

Ook straf is dat AMD gaat zitten waar loonkosten het hoogst zijn: Duitsland. En het bevalt ze prima daar. Een fab die een produktieproces van wereldklasse heeft, is veel waard.

Pleegt Philips zelfmoord?
Een eigen fab is enkel van belang als je toegang nodig hebt tot alle facetten van een state-of-the-art process.

Er zijn slechts heel weinig bedrijven waarvoor dat geldt. Voor AMD, Intel en TI is het van cruciaal belang dat elke laatste % performance uit het process wordt geknepen. Daarom doen ze een groot deel van hun chips met custom design ipv standard cells. Enkel op die manier kunnen ze tot GHz snelheden komen. Custom design is zo op het scherp van de snee dat een eigen fab plots heel interessant wordt.

(Ik laat memory fabs even buiten beschouwing, dat is een geval apart.)

Alle andere bedrijven gebruiken standard cell design. Hun chips draaien op tragere snelheden. Op zo'n moment wordt het hebben van een fab een stuk minder belangrijk.

Het is eerder juist vreemd dat Philips er zo lang mee gewacht hebben: Siemens, Motorola, Alcatel, Lucent enz enz hebben allemaal het zelfde gedaan. De jongens uit Taiwan (TSMC, UMC en een paar anderen) werken op een veel grotere schaal en kunnen goedkoper produceren. (Even vermelden overigens dat zelfs STM een deel van hun chips bij TSCM laat bakken.)

Een fab is een commodity. Het is zeer moeilijk om beter te doen dan TSMC en zelfs als je het beter kan, dan moet je nog een product hebben dat er iets nuttig mee doet. Quod non in het geval van Philips.

Wat Philips doet, is dus absoluut geen zelfmoord, maar een financieel intelligente stap. Ik zou me geen zorgen maken: ATI, Broadcom, Nvidia, Creative, Marvell, Cisco en honderden anderen doen het fabless. Waarom zou Philips dat niet kunnen. Met 19% van de aandelen zijn ze trouwens de grootste aandeelhouder van TSMC, dus ze hoeven niet te vrezen voor gebrek aan capaciteit.
Laten we even naar Motorala kijken. In jaren '80 zat er in iedere computer zowat een Motorolachip, de 32-bit 68000-serie stukken beter dan de 16-bit x86-reeks.

De afgelopen 10 jaar hebben we Motorola, pardon, Freescale, zien afzakken van high-tech naar een producent die alleen nog maar goed is om ingebedde chips te bakken.

De andere bedrijven zijn ook nou niet bepaald spelers van betekenis. Hoewel, de fabs van Siemens maakten vroeger processoren waar Intel geen capaciteit voor had. Voor een high-tech fab zijn altijd produkten te vinden.

Probleem voor Philips is niet dat uitbesteden niet doenlijk is, probleem is dat intellectuele-eigendomswinkels uit het verre oosten geavanceerdere ontwerpen maken dan Philips. (Via, SiS, Realtek). Hoe meer fabs er daar komen, hoe opleidingen chipontwerper er daar op de universiteiten komen.

Uiteindelijk verhuist de kennis de produktie achterna.
Elementaire redeneerkunst: als je jouw voorbeeld van Motorola volgt, zou men net het omgekeerde moeten concluderen.

Motorola heeft tot 2004 vastgehouden aan hun fab. Zoals je terecht beweert volstond dat blijkbaar niet om te voorkomen dat ze helemaal afgezakt zijn...

Het feit dat men ginderachter meer en meer geavanceerdere ontwerpen begint te maken heeft alles te maken met lagere lonen in combinatie met goede opleidingen. Ik ben chipontwerper van opleiding en beroep. Over de jaren heen zijn mijn chips geproduceerd bij de fabs van ES2, AME, STM, IBM, TSMC en UMC. Weet je hoeveel invloed de keuze van de fab heeft gehad op mijn designs? Nul. Zero. Noppes. Dikwijls was er op het moment van design niet eens beslissing genomen over de fab waar de chip zou geproduceerd worden.

Nog een datapunt: de overgrote meerderheid van de design jobs die vanuit de Valley naar het verre oosten verhuisd zijn, zijn naar Indie gegaan (niet naar Taiwan, waar alle fabs staan.) Al eens geteld hoeveel fabs er precies in Indie staan? Vermoedelijk niet. Er valt namelijk niet veel te tellen.

Wat was alweer je argument?
Klein? Alles is relatief. IBM's halfgeleiderdivisie is bijvoorbeeld een dwerg vergeleken met die van Philips.
Anoniem: 149499 23 juni 2006 21:56
Ik snap er niks van, van de halfgeleidertak van philips heb ik best een hoge pet op, van de consumentenelectronica juist niet... Blijkbaar zien zij dat zelf toch anders...
Nouja, dan wordt de halfgeleidertak tenminste ook niet de dupe van al het gelazer op de consumententak...o.. zegt het nieuwsbericht juist het tegenovergestelde? Wat grappig 8-)
Anoniem: 73017 23 juni 2006 23:12
Tja,

Eerst naar 4-ploegendienst om beter te kunnen concurreren. Vervolgens met minder mensen proberen meer werk te doen. Onderhoud wil men op vliegtuig industrie nivo, maar de juiste mensen aantrekken ho maar. Ik werk er zelf , en de lol gaat er zo wel af. Een high-tech bedrijf, maar je wilt niet weten op wat voor machines het Ict'je wordt gemaakt die jouw air-bag moeten laten opkomen ingeval van......

on-topic: Laat infineon de boel maar overnemen, zou zo slecht nog niet zijn, verdwijnt het (mis) managent ook eens
Anoniem: 50893 24 juni 2006 02:07
Hoofdmoot voor Philips is het uitvinden van nieuwe snufjes. Daar gaat Philips zich steeds meer en meer op concentreren. Verder heeft de halfgeleiderafdeling geen waarden meer voor hun, aangezien andere bedrijven goedkoper kunnen ontwikkelen en produceren.

Ik denk dat Philips nog genoeg nieuw spul op de plank heeft liggen om nog wat decennia's mee te draaien en daarmee winst te maken. Philips heeft weinig afgestoten de afgelopen jaren waar men iets aan had op de lange termijn. Dat is denk ik ook de reden, de lange termijn visie. ALs de overheid net zo regeerde als Philips doet dan hadden we allang een kennis economie gehad in NL. Nu lopen we jaren en dreigen de boot te missen.

Vind dat ze het nog steeds goed doen en heb dan ook wel vertrouwen in ze naar de toekomst toe.
Philips wil van de halfgeleiders af omdat het te conjunctuur gevoelig is. En dan te bedenken dat ze de laatste jaren juist veel profesionele activiteiten hebben afgestoten die niet conjunctuurgevoelig zijn (onder Boonstra) (bv security cameras, terwijl dat na 9/11 booming business is geworden, wat een visie Philips!) Het toverwoord bij PS is al jaren high volume en dus consumentenspul, en ja dat is zwaar conjunctuurgevoelig, dus als de conjunctuur laag is staan de fabrieken leeg en wordt er zwaar verlies gedraaid. Als ze juist een gezonde mix tussen profesioneel (lager volume, maar mag wat kosten, grotere chips, dus nog steeds behoorlijke load in de fabrieken) dan kom je veel beter door de dalen heen. Maar dat schijnen ze niet (te willen) begrijpen bij Philips. Nee de aandeelhouder is zogenaamd heilig. Dus is het korte termijndenken bij Philips. Levert iets niet direct winst op: weg ermee, ookal gaat dat over 1 of 2 jaar wel boomen.
Anoniem: 18254 @wimwest25 juni 2006 16:12
Hoewel ik Cor ook een rare snijboon vind denk ik niet dat je hem kunt verwijten dat hij 11 september niet heeft zien aankomen.

Voor de rest vind ik je betoog wel goed. Philips is erg sterk in hoogwaardige analoge chips, en dat is een markt die absoluut niet zo conjunctuurgevoelig is als de chips van de grote volumes. Verder denk ik ook dat er beter geprofiteerd zou kunnen worden van de synergie met de medische afdeling.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.